< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Müziğe Nasıl Başlangıç Yapmalıyım? (Yalnızca Deneyimi Olanlar!)

-
-
Profesyonel değilim, hatta herhangi bir enstrümanı da deli gibi çaldığım söylenemez ama hobi amacı ile dedilerinizi yapabilecek kapasitede ekipmanım var. Bu bölümde çok fazla yazan yok. O yüzden ben elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışayım.
Hangi ekipmanlara ihtiyacım var?
New Age tarzının ne olduğuna baktım. Genelde yoga, meditasyon için dinlenen dinlendirici akustik formada özellikle batı tarzının dışında enstrümanlarla yapılıyormuş. Yanlışsa düzeltirsin. Bu enstrümanları bulman, alman ve hepsini çalmayı öğrenmen çok makul bir yöntem değil. O yüzden sana bir midi klavye almanı öneririm. Kullanacağın kayıt programı ile (bu tür programlar DAW olarak isimlendiriliyor, digital audio workstation) her türden enstrümana ait sesi çıkartabiliyorsunuz. Yani sadece bir laptop, midi klavye ve işiniz kayıt olacağı için bir audio interface (ses kartı) ve referans kulaklık almanız yeterli olacaktır ilk etapta. PC için de tek kriter işlemcisinin düzgün olması. Çünkü yazılım ortamında iş yapacaksınız ve yazılımı işlemci yönlendiriyor. Ses kartı sadece sesi hoparlöre iletiyor.
Özet olarak başlangış için gerekli ekipmanlar: En az i5 işlemcili bir laptop/desktop, ses kartı, midi klavye, referans kulaklık, daw.
Hangi yazılımı kullanmalıyım?
Benim aldığım ses kartı ve midi klavyenin ikisinin yanında da ayrıca Ableton Live Lite yazılımı geldi. Baktığımda zaten çok geniş bir kitle tarafından kullanılan bir daw imiş. O yüzden Youtube'ta izlediğim videolarla çok hızlıca programı kullanmayı öğrendim. Ableton dışında yine yaygın bir şekilde kullanılan diğer DAW'lar FL Studio ve Cubase de var.
Nasıl bir bilgisayar tercih etmeliyim?
En önemli 2 kriter işlemci ve ses kartı diyebilirim. Benim işlemci çok dandik. O yüzden yazılımda çok tıkanmalar yaşayabiliyorum. DAW programlarının sistem gereksinimlerine baktığımda zaten min i5 işlemci öneriyorlar. Ses kartı dediğim de multimedya tarzı ses kartları değil Asus, Creative gibi. Asıl adı audio interface olarak geçer. Örnek markalar Focusrite, M-Audio, Presonus en bilinenleri. Bu kartların en basit versiyonu da bin TL civarında oluyor. Studyo paketleri var 2.5k civarına çıkıyor fiyat ama kutu içeriğinde ses kartı + referans kulaklık + kondenser mikrofon çıkıyor. Eğer analog ses kaydetmeyecekseniz mikrofon gereksiz ama kayıt işinde düzgün referans bir kulaklık kesinlikle gerekli diyebilirim ki sizin maddi kazanç sağlamak istediğinizi düşünerek diyorum.
Kayıt ekipmanlarının ve yazılımın kullanımı hakkında, müzik hakkında eğitim alabileceğim kurslar var mı? Nasıl aratırsam çıkar?
Youtube üzerinde bunlarla ilgili zibilyon tane video var. Endişe etmene hiç gerek yok. Ben de müzik bilgisine sahip olmasam da gidip bir bass ve ses kartı aldım ve gerisini Youtube ile hallediyorum. Müzik için illaki müzik teorisi videoları izlemem gerekti. Çünkü amacım parçaların tablarına çalışarak bass çalabilmek değil, dinlediğim bir parçaya anlık doğaçlama şeklinde eşlik edebilmek. Müzik teorisi için ama okul eğitiminin çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Yazılımı kullanmak için de o yazılımın adını yazınca bayağı eğitim videoları çıkıyor.
Kayıt-yayın-kazanç süreci nasıl ilerler?
Kayıt süreci DAW üzerinde yaptığın işlemle tamamlanıyor. Aslında bir midi klavyeye bile ihtiyacın yok, mouse ile de halledebiliyorsun ama midi klavyenin çok avantajını görürsün. Geri kalan kızım bende yok maalesef.
Müzik kaydı yapabilmek için resmi izne gerek var mı? Yoksa öylesine kayıt yapıp yayınlayabiliyor muyuz?
Yaptığın kayıt özgün bir çalışma olduktan sonra herhangi bir izne tabi olacağını düşünmüyorum. Ama bir şarkıya cover yapıp onu yayınlamak için izin gerekir mi bilmiyorum.
Kafanıza takılan bir şey olursa sormaktan çekinmeyin.
-
Yanıt için teşekkürler. Size bir soru daha soracağım. Bir Mac almayı düşünüyorum. Bütçem 40k.10.gen 8 çekirdekli i7 ve 32GB ram konfigürasyonlu bir mac mi kayıt için daha iyi yoksa 10.gen 10 çekirdekli i9 ve 16GB ram'li olan mı? Ya rami arttıracağım ya da işlemciyi. i7 yeterli olur mu?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Tek çekirdek bazında işlemcilerin hızlarına da bakın derim. Kayıt için için 10 çekirdek gerekeceğini sanmıyorum ama çekirdek bazında hız gerekli olacaktır muhtemelen.
-
Siz tam mesaj attığınızda bu video ile karşılaştım:
https://www.instagram.com/reel/CObQkdmB_gb/?utm_medium=copy_link
Sıfır şaka 😳
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X