Şimdi Ara

Müziğe Nasıl Başlangıç Yapmalıyım? (Yalnızca Deneyimi Olanlar!)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 16 yaşındayım ve 2 yıl önce psikolojik sorunlarımdan dolayı okulu bıraktım. Bu süreçte tedavi gördüm ama artık okumak istemiyorum çünkü okulun sanata dair bir katkısı olmadı bana.

Şuan annemin yanında çalışıp para biriktiyorum. Birikimimi müziğe harcamak istiyorum fakat nasıl harcama yapacağımı ve aldıklarımı nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Bu konuda sizden destek istiyorum.

Hedefim şu; 1-2 yıl çalışıp New Age kayıt yapabileceğim ekipmanlar almak istiyorum. Yaptığım kayıtları ilgili platformlarda paylaşarak kazanç sağlamak istiyorum. Ardından, kazancımla cover yapabileceğim ve kendi şarkılarımı kaydedebileceğim bir ev stüdyosu kurmak istiyorum. Ürettiğim içerikleri YT'de paylaşarak daha yüksek bir kazanç sağlamayı hedefliyorum. Daha sonra bu kazancı biriktirip batı standartlarında profesyonel bir stüdyo kurmak istiyorum. Gerisi belli zaten 😉 Fakat ilk adımı nasıl atacağım ve geri kalan süreci nasıl sürdüreceğim hakkında hiçbir fikrim yok. Bana deneyimi olan kişilerin yardımcı olmasını istiyorum. Sorularım şunlar:

New Age tarzında kayıt yapabilmek için hangi ekipmanlara ihtiyacım var?

Hangi yazılımı kullanmalıyım?

Nasıl bir bilgisayar tercih etmeliyim? (Ekipman ve bilgisayar fiyatı hakkında bir bütçe sınırım yok. Bilgisayar macOS tabanlı olsa iyi olur)

Kayıt ekipmanlarının ve yazılımın kullanımı hakkında, müzik hakkında eğitim alabileceğim kurslar var mı? Nasıl aratırsam çıkar?

Kayıt-yayın-kazanç süreci nasıl ilerler?

Müzik kaydı yapabilmek için resmi izne gerek var mı? Yoksa öylesine kayıt yapıp yayınlayabiliyor muyuz?

Cevaplarınızı bekliyorum 🤗

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Profesyonel değilim, hatta herhangi bir enstrümanı da deli gibi çaldığım söylenemez ama hobi amacı ile dedilerinizi yapabilecek kapasitede ekipmanım var. Bu bölümde çok fazla yazan yok. O yüzden ben elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışayım.

Hangi ekipmanlara ihtiyacım var?

New Age tarzının ne olduğuna baktım. Genelde yoga, meditasyon için dinlenen dinlendirici akustik formada özellikle batı tarzının dışında enstrümanlarla yapılıyormuş. Yanlışsa düzeltirsin. Bu enstrümanları bulman, alman ve hepsini çalmayı öğrenmen çok makul bir yöntem değil. O yüzden sana bir midi klavye almanı öneririm. Kullanacağın kayıt programı ile (bu tür programlar DAW olarak isimlendiriliyor, digital audio workstation) her türden enstrümana ait sesi çıkartabiliyorsunuz. Yani sadece bir laptop, midi klavye ve işiniz kayıt olacağı için bir audio interface (ses kartı) ve referans kulaklık almanız yeterli olacaktır ilk etapta. PC için de tek kriter işlemcisinin düzgün olması. Çünkü yazılım ortamında iş yapacaksınız ve yazılımı işlemci yönlendiriyor. Ses kartı sadece sesi hoparlöre iletiyor.

Özet olarak başlangış için gerekli ekipmanlar: En az i5 işlemcili bir laptop/desktop, ses kartı, midi klavye, referans kulaklık, daw.

Hangi yazılımı kullanmalıyım?

Benim aldığım ses kartı ve midi klavyenin ikisinin yanında da ayrıca Ableton Live Lite yazılımı geldi. Baktığımda zaten çok geniş bir kitle tarafından kullanılan bir daw imiş. O yüzden Youtube'ta izlediğim videolarla çok hızlıca programı kullanmayı öğrendim. Ableton dışında yine yaygın bir şekilde kullanılan diğer DAW'lar FL Studio ve Cubase de var.

Nasıl bir bilgisayar tercih etmeliyim?

En önemli 2 kriter işlemci ve ses kartı diyebilirim. Benim işlemci çok dandik. O yüzden yazılımda çok tıkanmalar yaşayabiliyorum. DAW programlarının sistem gereksinimlerine baktığımda zaten min i5 işlemci öneriyorlar. Ses kartı dediğim de multimedya tarzı ses kartları değil Asus, Creative gibi. Asıl adı audio interface olarak geçer. Örnek markalar Focusrite, M-Audio, Presonus en bilinenleri. Bu kartların en basit versiyonu da bin TL civarında oluyor. Studyo paketleri var 2.5k civarına çıkıyor fiyat ama kutu içeriğinde ses kartı + referans kulaklık + kondenser mikrofon çıkıyor. Eğer analog ses kaydetmeyecekseniz mikrofon gereksiz ama kayıt işinde düzgün referans bir kulaklık kesinlikle gerekli diyebilirim ki sizin maddi kazanç sağlamak istediğinizi düşünerek diyorum.

Kayıt ekipmanlarının ve yazılımın kullanımı hakkında, müzik hakkında eğitim alabileceğim kurslar var mı? Nasıl aratırsam çıkar?

Youtube üzerinde bunlarla ilgili zibilyon tane video var. Endişe etmene hiç gerek yok. Ben de müzik bilgisine sahip olmasam da gidip bir bass ve ses kartı aldım ve gerisini Youtube ile hallediyorum. Müzik için illaki müzik teorisi videoları izlemem gerekti. Çünkü amacım parçaların tablarına çalışarak bass çalabilmek değil, dinlediğim bir parçaya anlık doğaçlama şeklinde eşlik edebilmek. Müzik teorisi için ama okul eğitiminin çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Yazılımı kullanmak için de o yazılımın adını yazınca bayağı eğitim videoları çıkıyor.

Kayıt-yayın-kazanç süreci nasıl ilerler?

Kayıt süreci DAW üzerinde yaptığın işlemle tamamlanıyor. Aslında bir midi klavyeye bile ihtiyacın yok, mouse ile de halledebiliyorsun ama midi klavyenin çok avantajını görürsün. Geri kalan kızım bende yok maalesef.

Müzik kaydı yapabilmek için resmi izne gerek var mı? Yoksa öylesine kayıt yapıp yayınlayabiliyor muyuz?

Yaptığın kayıt özgün bir çalışma olduktan sonra herhangi bir izne tabi olacağını düşünmüyorum. Ama bir şarkıya cover yapıp onu yayınlamak için izin gerekir mi bilmiyorum.

Kafanıza takılan bir şey olursa sormaktan çekinmeyin.

• trkgncr kullanıcısına yanıt
    Yanıt için teşekkürler. Size bir soru daha soracağım. Bir Mac almayı düşünüyorum. Bütçem 40k.10.gen 8 çekirdekli i7 ve 32GB ram konfigürasyonlu bir mac mi kayıt için daha iyi yoksa 10.gen 10 çekirdekli i9 ve 16GB ram'li olan mı? Ya rami arttıracağım ya da işlemciyi. i7 yeterli olur mu?

• WtfYaniiğğğhh W kullanıcısına yanıt

Tek çekirdek bazında işlemcilerin hızlarına da bakın derim. Kayıt için için 10 çekirdek gerekeceğini sanmıyorum ama çekirdek bazında hız gerekli olacaktır muhtemelen.

• trkgncr kullanıcısına yanıt
    Siz tam mesaj attığınızda bu video ile karşılaştım:

https://www.instagram.com/reel/CObQkdmB_gb/?utm_medium=copy_link

Sıfır şaka 😳

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.