Şimdi Ara

Müthiş iddia: Leonardo da Vinci, yerçekimini Newton'dan 150 yıl önce keşfetti (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
3
Favori
2.971
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • otoata kullanıcısına yanıt
    Bilim günümüzden ibaret değil. Hatta billm tarihi o kadar eski ki Da Vinci günümüzde yaşadı sayılır.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yusuf_Piskin kullanıcısına yanıt

    Hey hey.. Zaten öyle bir ibare kullanmadım. Günümüz standartları derken makale yazmasını bekleyemezdik demek istedim. :) Yanlış anlaşılmasın.

  • Leonardo da Vinci şüphesiz olağanüstü bir kimseydi ama disiplinlerin henüz alıp başını gitmediği kendi çağında pek çok konuda uzman (polimat) olmak mümkündü ve da Vinci, Galileo Galilei gibi önce Rönesans, sonra Bilim Devrimi çağının parlak polimatları fizikten insan anatomisine, astronomiden askeri mühendislik ve mimarlığa sayısız alanda boy gösterebiliyorlardı. Da Vinci Galata için bir köprü tasarlayıp planını Osmanlı padişahı II.Bayezid'e mektupla sunmaktan tutun, kadavraları otopsiye tabi tutup insan vücudunu incelemiş ve detaylı biçimde resmetmiş, tank, denizaltı, helikopter, planör fonksiyonları göstermek üzere düşünülmüş aygıt tasarımları çizmiş çok yönlü ve yaratıcı bir zihindi. Tabii eylemsiz gravitasyonal mekanizmayı evrensel düzeyde kurabilmek için değişken değerli sistemleri betimleme gücüne sahip yeni bir matematiğe (kalkülüs) ihtiyaç vardı. Da Vinci'nin yaptığı ne kadar parlak görünse de böylesi bir mekaniği icat etmek asırlar sonra Isaac Newton'ın çağında mümkün oldu. İşte da Vinci'nin "yoksun olduğu araçlar" buydu yani kalkülüs. Haberde sözü edilen Galileo ise yine bu araçlardan yoksun olmakla beraber ironik biçimde şiddetle eleştirdiği Aristoteles'in hareketler kategorileştirmesi sebebiyle hareket mekanizmasını bütünlüklü hale getirme yolunda bir açmaza girmiştir. Galileo Aristoteles tarafından "dairesel ve kusursuz" addedilen göklerdeki hareketleri (doğal hareket) dünyadaki "doğrusal ve kusurlu" hareketlerden (doğal olmayan hareket) ayrı algılamıştır. Haliyle Galileo eylemsizliğe ve gravitasyona gönderme yapmasına rağmen birleşik bir hareket kavrayışına ulaşamamıştır. Geometrik temelde hareketin öz niteliklerini kategorize eden bir yaklaşımla sınırlı kalmıştır. Dahası kütlenin eylemsiz hareketle ilişkisi açıkça kavranmalıydı. Da Vinci de muhtemelen elinde uygun matematiksel araçlar olsaydı dahi meseleye Aristotelyan geometrik bakışıyla Galileo'nunkiyle aynı kusurdan muzdarip olacaktı. Kütleye ilişkin evrensel bir eylemsizlik kavrayışına ulaşamayacaktı (Newton'ın dehasının başardığı şey). Onun için otorite kaynaklarını ve tüm kavramları hakkıyla sorgulamak, kendi "önyargı" kümelerimiz ve "düzen" anlayışımız hakkında farkındalık geliştirip nesnelerle ilişkimizde gerekliliklerini ele almak bilimsel düşüncede çok önemli. Gene de da Vinci'nin yaptığı ve incelemesinin keşfedilmesi olağanüstü. Da Vinci'nin genelde tasarımından kaynaklı büyük yapısal hatalarla ve üretim sürecinde zorlukla karakterize olan "kusurlu ve tamamlanmamış dehasına" yakışıyor. Güzel bir haber.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yer çekemi diye bir şey yok gök itimi var :) not: bir çok bilim adamı bunu tartışıyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yusuf_Piskin kullanıcısına yanıt

    Evet, Dünya'nın düz olmadığını milattan önce dahi bilenler vardı. Adamın adını hatırlamıyorum ama Güneş ışığının yahut ışınının açısının aslında eğik düştüğünü fark ederek dünyanın düz olmadığına kani olmuş. 200-300 senelik olduğunu düşündüğümüz birçok bilimsel temel bilgiyi beş bin sene önceki insan da fark etmiş, bilmiş ama o sadece formüle dökemedi, kuramlaştıramadı.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.