Şimdi Ara

Multimetre Nasıl Çalışır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar bu sorunun cevabını bir türlü youtube da bulamadım. Merak ettigim şey ne ise yaradığı değil millet defalarca nasıl çalıştığını nasıl ölçüm yaptığı ile anlatmış. Benim bir fikrim var. Bu konuda doğru mu düşünüyorum yanlış mi düşünüyorum emin olmak istiyorum.

Diyelim ki volt bulmak istiyoruz. Multimetre içinde bulunan pil ile belli bir akim üretir. Multimetre aynı zamanda içinde sabit bir direnç barındırır. Böylece voltunu bulmak istediğiniz elektronik cihazın V=I.R formülünden küçük bir hesapla volt değerine ulaşmış oluruz. Yanlış mi düşünüyorum?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Multimetre derken voltmetre mi kastediyorsun? Çünkü multimetre adı üstünde bir çok birim ölçer.

Ne demek istediğini tam anlamadım ama kısaca voltmetrenin nasıl çalıştığını anlatayım. Öncelikle analog ve dijital voltmetreler farklı şekilde çalışır.

Analog voltmetreler galvanometre prensibiyle çalışır. Bir gerilim bölücü ile ölçülen gerilimi belli bir oranda düşürürler ve bu düşürülen gerilimi ekrandaki ibrenin bobinine uygularlar. İbre ölçülen gerilime ve gerilim bölücünün oranına göre hareket eder ve voltaj değerini ibrenin skaladaki yerine göre okursun. Analog voltmetreler pil olmadan da çalışır. Analog multimetrelerdeki pil direnç ölçümleri için gereklidir.

Dijital voltmetrelerde ise yine bir gerilim bölücü bulunur. Ancak gerilim analog bir değer olduğu için ve bunun LCD ekranda gösterilebilmesi için dijitale çevrilmesi gerekir. Yani gerilim bölücü ile düşürülen bu voltaj ADC'ye (analog to digital converter) gönderilir. ADC çıkışında oluşan dijital bilgi de bir kontrolör ile LCD ekranda gösterilir. Dijital voltmetreler ekstra ADC ve kontrolör devresi içerdiğinden bu devrenin çalışması için pile ihtiyaç duyar.

Sen sanırım multimetrenin içindeki pilden ölçüm yapılan yere akım aktığını sanıyırsun ama böyle birşey yok. Akım sadece direnç ölçümlerinde aktarılır.

• 100 mV'a kadar ölçebilen bir ölçü aletiniz olduğunu hayal edin. Bununla bir telden geçen akımi ölçmek istediğinizi düşünün. Ne yaparsınız? Biraz düşününce akiniza şu gelecektir. Ohm yasası, bir direnç üzerinden geçen akım ile uçları arasındaki voltajın oranı sabittir. Bir Şimşek çaktı değil mi? 0.1 Ohmluk bir direnç alır olceceginiz hatta seri bağlarsanız. Direnç üzerinden 10A geçtiğinde V/i'den direncin uçları arasındaki voltaj 100mV olacaktır. Ekrandaki 100mV yerine 10A yazacak şekilde aletin ekranını değiştirdiğinizde akım ölçen bir aletiniz oldu.

Şimdi voltajı düşünelim. Voltage divider, size tanıdık geldi mi? Seri bağlı dirençler üzerindeki voltajlar direnç değerleri ile doğru orantılıdır. Şimdi ilk aletiniz tekrar alalım. Aletimiz 100 mV olcebiliyor, iç direnci de R olsun. Bu alet ile 100mV'a kadar ölçüm yapmak için direkt bağlamak yeterli. Peki daha büyük voltajlar için ne yapacağız? Burada voltage divider kavramı devreye giriyor. Şimdi aletimize 9R'lik seri direnç baglarsak direncimizin ve ölçü aletimizin bostaki uçları arası 1V iken ölçü aletinin uçları arası 100mV olacaktır. Şimdi aletin ekranındaki 100mV yazısını 1V ile değiştirirsek ne olur 1V'a kadar ölçebilen bir aletimiz olur.

Direnç için tekrar ohm yasasına dönelim. Akım sabit ama direnç değişirse ne olur? Voltaj değişir değil mi.
    İşte bu voltajlari okuyarak bağlı direncin değerini hesaplayabiliriz. Ohmmetre tam da bunu yapar, dirence çok çok küçük bir akım verir uçlarındaki voltajı okur buradan ohm kanunu vasıtası ile direnç değerini bulur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 6 Nisan 2021; 9:14:15 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• merhabalar yazınızı yeni gördüm açıkçası @ipli jeton hocam dediğinizi anladım fakat neden akım ve direnç ölçerken elimizde pil olması gerekmediğini anlamadım. hiç teknik bilgiye sahip değilim sadece bilgisayar tamir videolarını izlerken dikkatimi çekti sürekli volt ölçümü yapılıyor ve ben de bu ölçümün elektronik bir cihazla nasıl yapıldığını merak ettim. bu konuda açıklayıcı video yazı varsa paylaşır mısınız?

@controller_ hocam acaba sizin paylaşacağınız bu konu hakkında bilgi sahibi olacağım kaynaklar var mıdır? teknik terimlerden dolayı pek anlayamadım sizi dediklerinizi daha uygun zamanda daha detaylı inceleyeceğim. fakat varsa elinizde güzel video veya yazı inceleyebilirim.

çok teşekkür ederim

• efes.pilsen kullanıcısına yanıt
    Analog Digital çeviricileri incele. Analog dijital çeviriciler girişlerine uygulanan voltaj seviyesine göre değişen dijital değer üretirler. Bu değer bir mikro işlemci ile yorumlanarak voltaj değeri ekrana yazdırılır. Dijital ölçü aletleri bu şekilde çalışır esasında.

Dijital ölçü aletlerinde içerisindeki ekran, mikroişlemci, analog dijital cevirici gibi birimlerin çalışması için gereken enerjiyi içlerindeki pilden sağlarlar. Analog aletler yalnızca direnç ölçümü modunda pile ihtiyaç duyar. Akım ve voltaj ölçümü modunda pilsiz de çalışabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 22 Şubat 2021; 15:54:11 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bak ne güzel diyorsun ohm kanunu diye....

Şimdi sen bir direnç ölçeceksin.
    Kanun neydi V=I*R.

Sende ne var R.

V ile I nerede.

Nasıl hesaplıyacaksın.

V=Ölçü aleti pili.
    I= Elindeki dirençten geçen akım.

Şimdi hesapla bakalım.......

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dijital mi analog mu? Dijitalse işin çok basit. Ayrıca multimetre adı üstünde her şeyi ölçebilir ac akım voltaj, dc akım voltaj, direnç gibi. Bahsettiğin şey iç dirense eğer kaliteli bir multimetren varsa 10A 0.1 ohm normaldir ama 1ohm falan çıkan gördüm tabi bozuk veya kalibrasyonu bozuk olduğundan dolayı. Eğer düzgün bir multimete alacaksan Aneng 8008 iyidir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.