|
Hacettepe tıptan mezun olup amerikan hastanesi gibi yerlerde parayı bulmak varken neden mühendislik seçiyorlar cidden merak ediyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

|
Hacettepe tıptan mezun olup amerikan hastanesi gibi yerlerde parayı bulmak varken neden mühendislik seçiyorlar cidden merak ediyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
ben de küçükken tıp kazandığı halde mühendislik seçenlere salak gözüyle bakıyordum ama asıl salak benmişim
|
|
Evet evet, doktor maaşlarının eriyip gitmesi hükümetin batılı sosyal devletleri örnek olmasından dolayı. Türkiye diyince aklıma sadece kebab gelen bir yabancı olsaydım bir ihtimal yerdim.
|
|
Ulkemiz o modeli ornek almiyor. O modelde bir kasiyer de bir doktor da araba alabilir,tatile gidebilir, teknolojik urunlere erisebilir. Bizdeki model hepimizi ucuz is gucu haline getirme modeli. Kasiyer zaten makarna yiyip kira odemekten fazlasini yapamiyor. Yavas yavas gorece iyi kazanan meslek gruplarini da o kivama getirmek istiyorlar. |
|
O zaman işin zor
|
|
Bir nedeni de şu olmalı: Batılı devlet modellerinde maaşlar arası farklar giderek azalıyor. Yani biri 1 alırken diğerinin 10 olması çok az denk gelinen durum olmaya başladı. Ülkemizde bu modeli örnek alarak her sene asgari ücrete yüksek miktarda zamlar yaparak üst sınıf maaşlara yaklaştırıyor. 2008'de bir doktor maaşı bir asgari ucretlinin 8 katıyken geldiğimiz noktada ortalama 4 katı oluyor. Ayrıca ülkemizde ekonomik sıkıntılarda baş gösterdiğinden doktorlar eski hayat şartları ve itibarını yitirmiş durumda. Son olarak eğitim seviyesi yerlerde olan ülkemizde cahillik oranı her sene hızla arttigindan -üstüne ne idüğü belirsiz mültecileri de dolduruyoruz- doktorlara olan saygı da gitgide azalma eğiliminde. Daha bizzat dün aşı vurunmak için gittigim sağlık ocagında sırada beklerken fazladan bir 10dk bekleyen ampul kafalı bir amcanın "haberlerde çıkıyor ya doktorları dövdüler diye, iyi ediyorlarmış amuğha goyum" dediğini duydum. Bir diğer kişinin "sonra yoruluyok yoruluyok diyolar, goyacan bunları özele bak bakayım o zaman ne deyolar" sözleri de kulaklarimi bir kılıç darbesi nazarında acıttı.
|
|
Hacettepe tıp yerine boun bilkent müh seçenler de armut toplamıyor ki hocam birçoğu yurtdışında iyi yerlerde oluyor genellikle türkiyede olanlar da gene iyi yerlerde mesela yemek sepeti kurucuları boun bilgisayar mezunlarıydı 500m dolara satılmıştı yanlış hatırlamıyorsam gene sabancı bilgisayar mezunu birinin de 250m dolara satılan bir startupı olmuştu (500ü ve 250yi ortalama söyledim küsuratlı bir şeylerdi) tabi bunlar uç örnekler ama gene diğerleri de güzel kazanıyor |
|
Parayla itibarla derdim olup Türkiye gibi bir yerde işsizliği göze almayacak olsam tıp yazardım, asıl risk alan biziz bu durumda. |
|
Gayet iyi bir maaş alıyor hocam. Ve yeni mezun. İlk 2k'daki üniversiteler hariç ve özel bir ilginiz yoksa bilgisayar yazmak saçmalık bence. İş kendini geliştirmekte bitiyorsa neden derece yaptınız ki? 150 bininci olup düzce bilgisayarda da kendinizi geliştirebilirdiniz. Tıpta hiç yoksa garanti ve prestij var. P.s: Doktor değilim. Tıbbı bırakmış bir öğrenciyim. |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lolbaelol -- 4 Eylül 2021; 0:9:45 > < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
|
Hacettepe tıp yerine boun bilkent müh seçenler de armut toplamıyor ki hocam birçoğu yurtdışında iyi yerlerde oluyor genellikle türkiyede olanlar da gene iyi yerlerde mesela yemek sepeti kurucuları boun bilgisayar mezunlarıydı 500m dolara satılmıştı yanlış hatırlamıyorsam gene sabancı bilgisayar mezunu birinin de 250m dolara satılan bir startupı olmuştu (500ü ve 250yi ortalama söyledim küsuratlı bir şeylerdi) tabi bunlar uç örnekler ama gene diğerleri de güzel kazanıyor |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F63595470 -- 2 Eylül 2021; 7:36:55 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
para nerdeyse derce öğrenciler de orada kimse bana ben idealistim paraya hiç önem vermem o yüzden mühendislik seçtim demesin, bilgisayar dışında tüm mühendislikler ggeriliyor azıcık ee biraz daha şanslı o da genelde bilgisayar arkasına ee yazıldığından dolayı yüksek < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 2 Eylül 2021; 8:16:47 > |
| _____________________________ |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
Ulkemiz o modeli ornek almiyor. O modelde bir kasiyer de bir doktor da araba alabilir,tatile gidebilir, teknolojik urunlere erisebilir. Bizdeki model hepimizi ucuz is gucu haline getirme modeli. Kasiyer zaten makarna yiyip kira odemekten fazlasini yapamiyor. Yavas yavas gorece iyi kazanan meslek gruplarini da o kivama getirmek istiyorlar. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-879B7E2D8 -- 2 Eylül 2021; 12:29:10 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Gayet iyi bir maaş alıyor hocam. Ve yeni mezun. İlk 2k'daki üniversiteler hariç ve özel bir ilginiz yoksa bilgisayar yazmak saçmalık bence. İş kendini geliştirmekte bitiyorsa neden derece yaptınız ki? 150 bininci olup düzce bilgisayarda da kendinizi geliştirebilirdiniz. Tıpta hiç yoksa garanti ve prestij var. P.s: Doktor değilim. Tıbbı bırakmış bir öğrenciyim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-879B7E2D8 -- 2 Eylül 2021; 12:34:53 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Maaşlar arasında uçurum yaratmamak için uğraşıyor. Ekonomik sıkıntılar baş gosterince de yediden yetmişe herkes altında eziliyor. Önce yazılanı okumak için çaba sarfet sonra yaz. Tamam mı canım < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
O modelde herkesin araba alıp tatile gitmesinin nedeni alım gücünün yüksek olması ile alakalı. Benim bahsettiğim durum maaşlara artık adaletli zamların yapılmadığı, doktor maaşının asgari ücret karşısında erimeye yüz tuttugu. Anlamamak için özel çaba mi sarfediyorsun? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|