Şimdi Ara

MSI GT72/73/83VR ve GS-GE-62/65/73VR modelli GTX 10 serisi ekran kartlı laptoplar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
450
Cevap
10
Favori
16.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu mesaja yaptığım son güncelleme tarihi: 01.10.2016

    Herkese merhaba,

    MSI'ın GTX 10 serisi ekran kartına sahip yeni modelleri, bir oyun laptop'ı alırken nelere bakılır ve laptoplar ile ilgili kullanım tecrübeleriniz için OYUN LAPTOP I ALIYORUM 101 dersine hoş geldiniz. Burada beni MSI ile Monster arasında bırakan bazı şeyleri yazıyorum, okumanız, bilgi edinmeniz bilmemenin verdiği huzuru sizden alabilir. Çok iyi bir oyuncu değilseniz, detaylara çok bakmıyorsanız, önerim okumamanız yönünde çünkü kafanız karışabilir ve tahminim bu yazıları okumazsanız MSI da alsanız monster da alsanız teknik sorun çıkmadığı sürece buradakilere bakmadığınız için daha mutlu ve daha huzurlu oyuncular olacaksınız.

    MSI model isimleri konusunda gereksiz kafa karşıklığı yarattığını belirtmem lazım bkz :http://www.notebookcheck.net/MSI-GT72VR-6RE-015US-Notebook-Review.171103.0.html

    MSI GT-GS-GE serileri oyun laptopları olup 3'e ayrılıyorlar. Yani en kötüsü bile çoğu (grafik için özel GPU'ya sahip olan laptoplar hariç) iş laptop ından daha iyi oyun performansı sergiliyor. Serilerde önemli gelişmeler genelde NVIDIA işlemcilere bağlı gerçekleşiyor.

    0 - GP serisi : En düşük seviye oyuncu laptopı. Bence biraz fazla düşük, yeni oyunları oynayanlar kesinlikle uzak dursun. GTX 10 lu modeli göremedim. Bu sebeplerle GP serisine 1'den değil 0'dan başladım.
    1 - GE serisi : Giriş seviye oyuncu laptopu. Amaç performans/fiyat oranını maksimize etmek.
    2 - GS serisi : Giriş seviye oyuncu laptopu. Amaç performans/fiyat oranını maksimize etmek. GE serisinde farkı daha ince ve taşınabilir bir laptop tecrübesi sağlamak. Slim/ince laptoplar ısınma sorunu yaşasa bile GS73VR sıcaklık konusunda eski nesilden daha başarıl şu videoda güzel bir inceleme var (eskiden 140 fahrenheit iken artık 125 fahrenheit diyor yani 60 dereceden 52 dereceye inmiş.https://www.youtube.com/watch?v=IRs4yoFg5uo
    3 - GT serisi : Üst seviye oyun performansı için.

    Baz alınacak örnek incelemeler için:
    http://www.notebookcheck.net/MSI-GS73VR-6RF-Notebook-Review.172138.0.html
    http://www.notebookcheck.net/MSI-GT73VR-6RE-Titan-Notebook-Review.172916.0.html

    Önemli : Model isimleri artık eskisi gibi kesin bir ürünü nitelendirmiyor. MSI malesef (diğer markalar da buna dahil) bu konuda standard dışı. Yani GT73VR alacağım dediğinizde bir üründe 120hz panel diğerinde 60hz panel olabiliyor. Yine GT73VR 120gb SSD veya 240 gb SSD ye sahip olabiliyor. Bu nedenle ürünü satın alırken KESİNLİKLE GÖZÜNÜZLE GÖRMENİZ LAZIM ÇÜNKÜ SATICILAR BİLE DOĞRU BİLGİYİ VEREMEYEBİLİYOR (bu durum satıcılardan ziyade MSI gibi markaların yaptığı hem yalan hem de yönlendirici bilgiden dolayı olup detaylı bilgi için REDDIT ten bakabilirsiniz). Yani GT73VR PRO aldım demek tek başına hiçbir anlam ifade etmiyor. Ürünün tüm özellikleri için link de atmanız lazım. Aynı modeli inceleseniz bile tüm özelliklere baştan sona bakmanız lazım.

    Dikkat edilcek şeyler:

    0 - FİYAT : ABD'deki fiyatı vergiden dolayı sanırım Avrupa'dan bile daha ucuz. ABD'deki sitelerdeki fiyatı TL olarak hesaplarken basit olarak : 2.000 USD ise : 2.000xkurx(Vergi+harç+kargo+satıcı karı+diğer) => yaklaşık => 2.000x3x1,5=9.000 TL diyebilirsiniz. Ek olarak dönemsel fiyat indirimi yapan şirketler genelde TL olarak 7.000 alacağınız ürünü 7.500 - 8.000'e sattıkları için indirim demek biraz zor. Fiyatların ucuzlaması ise söz konusu pek olmuyor (en aşağıda fiyatlarda örneği var) çünkü yeni ürün piyasaya sürüldüğünde eski ürünü piyasadan kaldırmaya çalışıyorlar. Sadece teknolojide fiyat düşmesine veya bir önceki nesille aynı fiyatta olmasına alışmışken son dönemlerde çıkan ürünler eğer 1 değil de 1,5-2 nesil (özellikle laptop GPU GTX 10 serisi) fiyatta artışlar mevcut.

    1 - GPU : Dikkatinizi çektiyse 1 numarada artık CPU yok. Şu anda GTX 1060, 1070 ve 1080 ekran kartlarına sahip olup 1050 ve olası diğer ekran kartları zamanla duyuralacak. Oyunlarda VRAM olarak oyunun çalışma şekline göre CPU veya GPU'ya yüklenmesine göre değişiyor. 5gb VRAM kullanan oyunlar mevcut. Aşağıda benim eurocom (monster benzeri firma) üzerinde bulduğum fiyatlar var. Benim için en ideali GTX 1070.

    2 - CPU : Detaylı inceleme aşağıda olup genel olarak 6700hq ve 6820hk CPU lara sahipler. Bu arada desktop CPU kullanan markalar mevcut olup PC Gamer i7-6700k'yı biraz övmüş (kişisel gözlemim de performans/fiyat için i7-6700k yönünde) :http://www.pcgamer.com/intel-core-i7-6950x-review/?utm_content=buffera326f&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=buffer_pcgamerfb

    3 - RAM : DDR 4 ram kullanıyorlar (DDR3 görmedim, sebebi yeni nesil anakartlar ve işlemciler olmalı). 16gb ın altında olmamasına özen gösteriyorum. RAM mhz olarak performansta önemli veya hiç etkisiz diyen youtube videoları mevcut. Asıl önemli olan 16,32 veya 64gb vb. olması.

    4 - Panel ve G-Sync : Modelden modele hatta aynı modelin farklı türlerinde RAM, CPU, GPU değişirken artık panel de değişiyor. Bir önceki seriye göre panel olarak daha iyiler. Hem response time, hem input lag, GTG, BTB vs olarak...
    Yeni nesil MSI'larda 3 farklı panel türü dikkat çekiyor.
    * 1080p 60hz den 75hz e çıkabilen standard IPS panel. Notebookcheck'te IPS panellerde alışık olduğumuz screen bleeding (ışık sızması) var GT72VR 1080p 75hz. Response time TN kadar başarılı değilmiş.
    * 1080p 120hz TN panel, => Renk kalitesi parlaklık çok iyi deseler bile o kadar iyi olsa IPS'ten TN'e geçerlerdi. Demekki bazı şeyleri eksik söylüyorlar. Tepkime süresi çok aşırı iyi ama sanırım IPS görüntü kalitesinde değil, fakat IPS seviyesinde kalite olarak reklamı yapılmakta. Gidip görüp kendiniz karar vermelisiniz. TN ekranlarda fiyat farkı var mı yok mu tam çözemedim. Sitelerde 200USD fark hem var hem yok gözüküyor. (Eğer eskisi gibi TN'in kötü renk özelliğini taşıyorsa bulaşmazdım, yoksa 120hz GPU kadar önemli ve güzel bir özellik) GT73VR 1080p 120hz ekran kalitesi olarak 1 önceki nesil GS70 1080p 120hz den çok daha iyi olduğunu belirtmişler. 120hz panelli modellerde g-sync yok gibi gözüküyor (yok diyenler var ve var diyenler de GTX 1080 destekliyor demişler ama zaten GTX 6'dan itibaren tüm seriler g-sync destekliyor).
    * 4K 60hz IPS panel => Ekstra para ödüyorsunuz (Benim hesaplamalarım 300$ olduğu yönünde. Ekstra ücretten dolayı bakmadım g-sync için.
    * Ekranda genel öneriler: En yüksek çözünürlük + en yüksek HZ + en düşük tepkime süresi + En yüksek renk gamı (RGB, sRGB) + G-sync. Kişisel olarak g-sync yoksa bakmıyorum.
    * MSI'daki yeni serilerde 75hz, 60hz veya 120hz olsa bile 3'ten fazla ekran/panel modeli var sanırım (15.6-17.3 boyut farkı dışında), bunlara notebookcheck üzerinde bir kontrol yapabilirsiniz.

    * MSI bir önceki panellerinde ışık sızması (screen bleed) sorunu olduğu, bu MSI değil tüm markalarda IPS panel kullandıkları için yaşadıkları bir sorun olduğu internette konuşulmuş. Bu serideki yeni panellerde: IPS panellerde ışık sızması mevcut ancak PLS-TN panellerde ışık sızması görmediklerini NOTEBOOKCHECK üzerinde belirtmişler. Ayrıca notebookcheck üzerinde response time vb. bir önceki seriye göre daha başarılı olarak gözlemledim/yorumladım. Notebookcheck GT72VR IPS 60hz ve GT73VR PLS-TN 120hz incelemeleri.

    * Panel kalitesi için notebookcheck üzerinde tek tek bakmanız lazım ancak MSI bu konuda şimdilik çoğu marka ve modelden önde gözüküyor.
    * G-SYNC hem ekran kartı hem de panelin sahip olması gereken bir özellik. Yani GTX 1080 g-sync destekleyebilir ama monitörde g-sync chip'i yok ise g-sync olmaz. G-sync in ne işe yaradığı bu mesajda aşağıda videoda çok net açıklanmış.
    Ek olarak 120hz panellerde G-SYNC görmedim Örnek :https://www.youtube.com/watch?v=I9ZzxxBbb9E GT73VR incelemesinde kutu üzerinde g-sync yazmıyor. 120hz'de g-sync e gerek yok diyen arkadaşlar şu videoda TEARING i görebiirler :https://www.youtube.com/watch?v=PgHx3eMBXjI kişisel olarak 120hz istesem de g-sync benim için önemli.
    * G-sync için ekstra 100 USD maliyet olarak fiyata ekliyorum. Yabancı sitelerde gördüğüm tutar buydu.

    * 120hz panel hakkında : Bu arada kimsenin bahsetmediği konu oyunlarda GTX serisi 1080p de 60 FPS yi rahat tutturuyor ancak 120FPS tutturamadığı zamanlarda (120-60FPS arası dalgalanırken) görüntü akıcılığı g-sync sayesinde bozulmasa bile oyun kalitesi açısından memnuniyetleri etkilenip etkilenmediği üzerine bir açıklama google, reddit veya youtube üzerinde bulamadım.

    5 - Klavye : Steel series klavye kullanılmış ancak MSI tuşların basımında başarılı olsa da (benim 2007 de aldığım laptop ım bence daha iyi) tuşların yeri konusunda başarısız. Alışılıyor ama başarısız. Home tuşu, windows tuşu, enter tuşu... bunlara dikkat edebilirsiniz.

    6 - OS : İşletim sistemi ABD'deki online mağazalarda Windows 10 home/pro olarak standand olarak verilse de Türkiye'de free-dos veya win 10 olarak gelebiliyor. Satın alırken bakmanız lazım.

    7 - Storage - Veri Depolama : Genelde 128gb ve 256gb SSD + 1 TB HD veriyorlar. HD artık PC'nin performansını bozan birşey. Arşiv için iyi ancak onun dışında program, oyun kurulacak bir yer bence değil. Windows kendisi ilk kurulumda 20gb sonrasında iş programları yüklemeden 100-150 gb a çıkabiliyor. 50 gb da boş alan tutmanız gerektiğini düşünün. Şu anki her oyun oyun başına 5gb ile 50gb arasında yer tutuyor. Yani şahsi görüşüm 500gb SSD'nin altında önermiyorum. Bir de yeni nesil PCI-E SSD ler var ki bunlar daha hızlı ama çok daha pahalı. Oyun açısından oyunu açarken, save/load veya harita değişirken en ideali SSD. HD'de beklemek sıkabilir.

    8 - Teknik servis : MSI, Türkiye'de Servis point ile çalışıyor. Yeri Mecidiyeköy/İstanbul. Kargo ile gönderimlerde kargo ücreti ve kargoya verirken havalı poşete koymak gibi konulara dikkat etmelisiniz. Ayrıca teknik servis için her türlü detayı yazmayı ve belgelemeyi unutmayın kendileri de size yine yazılı olarak dönüş yapacaklardır. Servis point e başarılı veya başarısız diyen pek çok mesaj mevcut. Eksi yanlarından biri Kasayı fan temizleme, RAM, SSD, pil vb. değişimi için açtığınız zaman garantisinin biteceği yazması.

    1. Edit : CPU etkisi çok yok demiştim ama anlaşılan o ki var. sadece Dirt Rally ve Grid: Autosport a baksanız ultrada Grid'de 115 e 86 FPS, Dirt Rally de ise 120 ye 84 FPS gözüküyor. yani CPU lazım ki testlerde 6820HK 6700hq yu çok arkada bırakmış. Diğer oyunlarda çok büyük farklar yok. Bir de 980m'de shadow of mordor, dirt rally falan bakın orada da CPU farkını göze çarpıyor... ama dirt rally ultra da 6700hq, 6700k dan yüksek FPS göstermiş... o da bu FPS denemelerinin çok da standard olmadığını tahmin ettiğim için. Yani darboğaz/bottleneck'ten dolayı desktop CPU lazım.

    2. Edit : Ben 120hz li laptop sadece MSI'da var sanıyordum meğer Asus ROG G752VS de de varmış ama renk doğruluğu MSI'ın biraz altında (MSI 94% veya 100% e yakın demiş) 85%. Linkte görebilirsiniz.

    3. Edit : 100% doğru bir karşılaştırma yaptığımdan emin değilim ama 4 ürüne bakınca 1070 li ürünleri kendi aralarında tek fark 120hz ve 1080li ürünlerde kendir aralarında tek fark 4K ise şunu fark ettim.
    a) GTX 1070 li modellerde 1080p 60hz den 1080p 120hz ye geçişte 200$ (net değil çünkü DVD-ROM çıkıyor vb. yani diğer değişkenler tam sabit değil) GTX 1070 model 1080p 60hz ve GTX 1070 model 1080p 120hz
    b) GTX 1080 li modellerde 1080p 120hz den 4K 60hz ye geçişte (diğer değişkenler tam sabit gözüktü) 200(1070 li modellerde gerçekte ne kadar fiyat farkı var ise, ben 200 gibi gördüm) +300 (kesin gibi çünkü diğer değişkenler sabit) =500$ prim ödeniyor. GTX 1080 model 1080p 120hz ve GTX 1080 model 4K 60hz
    Sonuç: Bunlara vergi dahil değil. Vergi eklenince basit hesaplaTürkiye'de 120hz için 200x1,5x3=900TL, 4K için 500x1,5x3=2.250TL (net olarak 300x1,5x3=1.350TL 120hz ye göre ek olarak) prim vermemiz gerekebilir. Tabi 120hz opsiyonunda ek para ödemeyebiliriz çünkü biri PLS ekran diğeri IPS. Yani sadece 4K için 300$ prim vermemiz gerekebilir. Konu 31.08.2016 itibariyle hala gride.

    4. Edit : Temel bilgisayar ve oyuncu bilgileri

    4.1 1080p ve 4K farkı
    * 1080p ve 4K oyunda görüntü farkı => oyunda 1080p'deki bazı siyah alanlara bakarsanız 4K da daha daha anlamlı olduklarını göreceksiniz.
    * 4K desktop => açıkçası oyun oynamıyor olsam, 300$ fark vermiyor olsam ve oyun için graifk ayarını dekstopta sürekli 4K'dan 1080p'ye düşür sonra yine 4K yapmak zorunda kalmasam, excel veya windows farklı yerlerinde yazılar karınca duası gibi olmasa 4K süper.

    4.2 G-sync nedir
    * Nvidia G-sync teknolojisi => hem g-sync anlatılıyor hem de stuttering ve tearing için çok güzel gösterilmiş.
    * G-sync vs V-sync vs no-sync => burada hem stutter hem de g-sync vs v-sync te FPS nin 67 den 60 a indiğini görüyoruz ama g-sync için bence değer.

    4.3 Ekran açısından HZ için bu linkler olayı yeterince açıklıyor.
    * 60hz, 120hz ve 144hz arasında fark => adam hatasız fark edioyr 60-120-144hz arasındaki farkları.
    * Linus 60hz ve 120hz arasındaki farkı rahatça görüyor. => Linus tech aslında PC parçaları satan biri ve bu adamların yanlış veya yalanını yakalamaya çalışıp başarısız olan milyonlarca kişi var. Bence güvenilir, milyonlarca kişinin güvendiği gibi.
    * MSI laptop 120hz vs 60hz => frekans farkıyla ekrandaki blur olayını ne kadar aza indirdiğini bu sitede gösteriyor. En alttaki Counter Strike resminde açıkça belli fark.

    4.4 Ekran açısında FPS
    * notebookcheck sitesinde tüm ekran kartlarına ait FPS ve denemelerin yapıldığı CPU, GPU, RAM, marka ve model bilgilerine ulaşabilirsiniz.
    * 120, 60 ve 30 FPS farkı (5ten 120'ye)
    * 60,120 ve 144hz ekranda 30,60 ve 120 FPS farkını linklerde görebilirsiniz.

    5. Edit : Fiyatlar (Laptop birleşenleri için) : Bu arada bu fiyatlar sabit kalmıyor, genelde düşüyor örnek buraya not aldığım 6gb 970m aslında 496$. Ancak, GTX 10 serisi en güncelini yazdım yanlarındaki FE (founders' edition)

    GPU : dekstop kalitesine geçmiş olabiliriz ama desktop GPU'su yerine laptop GPU'su alınca yüksek bir fiyat farkı mevcut oran olarak 60% (742/449 veya 1.166/699) daha yüksek bir fiyat marjı var.
    GTX 960m - 4gb : $ ???
    GTX 970m - 6gb : $ 513
    GTX 980m - 8 gb : $ 767
    GTX 980 - 4gb? : $ 1.119
    GTX 1060 - 6gb : $ 492 => desktop FE : $ 299
    GTX 1070 - 8gb : $ 742 (başka bir sitede 650$ olarak gözüküyormuş, ABD vs EU vergi sanırım) => desktop FE : $ 449
    GTX 1080 - 8gb : $ 1.166 (başka bir sitede 1050$ olarak gözüküyormuş ABD vs EU vergi sanırım)=> desktop FE : $ 699

    G-sync : $ 96 - 100 sanırım chip takıyorlar.

    CPU : evet desktop i7-6700k laptopa girebilmesine rağmen ve laptop cpu'sundan ucuz olmasına rağmen konulmamış. i7-6820hk daha güçlü olmasına rağmen i7-6700hq kullanıyorlar. Belki anakart-kasa sorunundan bunları yapıyorlar
    i7-6700k : 339 $
    i7-6700hq : 378 $
    i7-6820hk : 378 $

    Ekran : Panel kalitesi çok değişmekte olup gözlemim MSI LG veya CHI MEI marka panel kullanırken Clevo/Sager (Türkiye''de monster'ın tedarikçisi diyebiliriz) LG ve Acer'ın panellerini kullanmaktalar. Fiyatlar genelde +/- 5 ile 25 USD'den max. 50 USD farka sebep verebilir yani FHD yerine 4K almak istediğinizde 300$ dediğimde aslında 250-350$ aralığında fiyat farkı var anlamına gelir. Bu kadar farklı olmasının sebebi internette gentech ve eurocom gibi laptop satan sitelerdeki eşdeğer olmayan ürün kullanımı ve customization ile kim ne kadar kar elde edebilirse mantığından olup benzer uygulamayı monster SSD takımında yapmaktadır. Örnek yanlış hatırlamıyorsam samsung 850 evo/pro'da (ikisinde de evo veya ikisinde de pro) 1 TB SSD'yi monsterdan takmak monsterda 1.100 TL iken vatanbilgisayar'dan alıp kendiniz takmanız 900 TL idi diye hatırlıyorum ki vatan ın genelde biraz ekstra dükkan payı eklediğini online alışveriş yapan çoğu kişi gözlememiştir.

    60 HZ FHD IPS (şu anda çoğu 75hz ye güncellemelerle çıkmaktadır detayları internette var) yerine 120HZ TN panel seçerseniz 150$ ek ücret, 60hz FHD IPS yerine 4K IPS (şimdilik FHD deki gibi 75HZ ye çıkmayıp 60HZ de sabit kalmaktadır) 275-295$ ek ücret ödemeniz gerekmektedir.

    Güncel modeller
    IPS : MSI 2016 model IPS leri kullanırken monster 2014-2015 model IPS'leri kullanmakta, arada uçuk bir performans farkı olmamasına karşın fark var. Monster canavarları derneğindeki sayfa 215-216 civarlarında panel modelinden nimbuzz adlı kullanıcı arkadaşımız behsetmiş. o modeli notebookcheck üzerinden gt72vr üzerindeki panel ile karşılaştırabilirsiniz. (adobe RGB, sRGB, BTB, GTG, parlaklık gibi değerleri yazmakta ama aynı panel farklı laptopta farklı sonuç verebiliyor sanırım panele sağlanan elektrikle de alakası var...)
    TN : Değerlendirmecilerin yorumları eski TN ler de güzel demişler ama verilere bakılınca eski TN ler yeterli kalitede olmayıp 2016 model TN ler yüksek kalitedeler şeklinde bir görüş oluştu bende. Clevo'daki son model panel auo b173han01.2 olup (01.1 ile 01.2 arasında çok fark var araştırabilirsiniz ve markası sanırım ACER) MSI CHI MEI N173HHE-G32 (CMN1747) kullanmaktadır. Monster ise her zamanki gibi önce teknik servise sorun demekte, teknik servise sorunca da dükkana davet etmektedir.

    Clevo paneli içinhttps://www.youtube.com/watch?v=IH7TjVXXBvk 18:14'e bakabilirsiniz.
    IPS açısından yeni nesil MSI (GT72VR LG Philips LGD046E) ile monster'ın şu anki kullandığı panel (MSI GT72S 6QF : LG Philips LP173WF4-SPF1, ID: LGD0469) arasındaki farklar için linkin display bölümüne bakabilirsiniz.http://www.notebookcheck.net/MSI-GT72VR-6RE-015US-Notebook-Review.171103.0.html

    6. Edit : Kasa, boyut ve Sıcaklık

    MSI 3 (örnek : 1 slim GS73VR, 1 normal GT73VR ve 1 iğrenç GT83VR), monster ise 2 (örnek 1 slim T7.v8 ve 1 normal T7.V9) kasa tipine sahip. Her kasada adet olarak konulabilecek RAM, SSD, HD, DVD-ROM, USB vb. sayılar farklı olduğu için dikkat etmeniz lazım. Benim için 1 SSD ama çok sayıda USB lazım. MSI'ın slim modeli inanılmaz güzel ancak bu güzellik için koyabileceğiniz parçalardan fedakarlık etmiş. Çoğu kişi bundan şikayet etse de bence gayet mantıklı yapmışlar. Isınma olarak slim modeller eskiden çok ısınmasına karşın yeni slim MSI larda bu sorunun olmadığı yönünde izlediğim videolar (örnek slim model olan GS73VR incelemesi :https://www.youtube.com/watch?v=PVGSeRb3_V0 )

    15.6" ekranlı laptopları ısınmadan dolayı ben çok düşünmüyorum uzun süreli oyunlarda ama kullanan var. Sizin kararınız.

    GS serisi : slim olduğu için eski serilere göre daha soğuk olsa bile sanırım hala ısınıyor.
    GT73VR : bu modeli almak isteyen biri notebookcheck üzerinde GT72VR'a göre daha fazla ısındığını farkettiğinden dolayı GT72VR seçme sebeplerinden biri olduğunu söyledi bana ve ben de aynı şekilde gördüm. Notebookcheckte bu 2 model incelemesi mevcut. Ancak GT73VR ın GT72VR'a göre bazı diğer artıları mevcut olabilir o yüzden 2 ürünü yanyana koyup her bir özelliğine tek tek bakmanız lazım (evet tekrar tekrar tek tek bakın teyit edin diyorum çünkü böyle)

    7. Edit : Güç tüketimi (TDP - Watt)

    Bize gelen laptoplarda güç tüketimlerine göre adaptör geliyor (anladığım kadarıyla desktoptaki power supply). Desktopta power supply olarak oyun içinse 500'den çok olması idi ve şu anda 700-800W power supply kullanılıyor. Laptopta bu durum 180, 230, 330 ve GPU SLI ise 2x180, 2x230 (2 adaptör güçlerini birleştirip voltron oluyor) gibi yöntemlerle çözülüyor.

    CPU
    i7-6700hq : 45
    i7-6820hq : 45
    i7-6920hk : 45
    i7-6700k : 91

    GPU - laptop (1. kaynak notebookcheck, 2. kaynak youtube videosu olup linkl aşağıda verildi. parantez içindeki desktop değerler Nvidia nın sitesinden)
    1080 : N/A - 150 (desktop için 180)
    1070 : N/A - 125 desktop için 150
    1060 : N/A - 100 desktop için 120
    980 : 165 - N/A
    980m : 100 - 125
    970m : 81 - 100
    960m : N/A - 75

    GTX 10 serisi için henüz TDP değerleri açıklanmamış olup 980m ve 980 için bazı kaynaklar 100 yerine 125 (980m 100w, 980m SLI 200w) olarak belirtiyor, kaynaklarda farklı bilgiler olabiliyor, çok detaya inemedim, laptopta Nvidia açıklamamış.
    https://youtu.be/rH7SoJUpnNA?t=167

    8. Edit : MSI vs Monster Bazı gözlemlerim ve genel değerlendirmem

    * Panel olarak monster 1 adım geride özellikle TN açısından sanırım 2 adım geride
    * Klavye ve touchpad olarak monster 1 adım önde. MSI klavye tasarımı sadece windows key değil dizayn olarak über hatalı gözüküyor ki monster da iyi değil. Touchpad in üstüne elinizin ayası değiyor gibi (X ve C harflerine bakın ve touchpad C harfinin ortasında başlıyor çoğu iş laptopında)
    * PSU, batarya ve adaptör : güç adaptörü monster hala 230w kullanmış ki onun desktop CPU farkı +46w yani 275w civarlarında olması lazım ve 230w ile 330w arasındaki fiyat farkı gentech pc üzerinde gördüğüm kadarıyla 5$.
    * Teknik destek : sanırım aynılar yine de monster'da dükkana gitmek daha kolay olabilir. Monster beni oyaladı diyenler için sanırım MSI da aynısını yapacağını düşündüğüm için ve monster alma meraklısı olduğum için kişisel olarak monster 1 adım önde.
    * Sözlü iletişim : İşin bu kısmında monster çok geride. Nabza göre şerbet veriyorlar, siz ne duymak isterseniz onu söylüyorlar. Telefonda 1. görüşmede A kişisi bana önce tüm paneller 120hz dediler sonra 2. telefonda B kişisi tüm paneller 60hz dedi halbuki driver updateleri ile 75hz. Monster'ın eski laptopların customization kısmında PSU/batarya için seçim hakkınız vardı artık yok.
    * SSD : MSI lar NVME ile donatılmış gelirken monster larda SATA 2-3 SSD var ve bu 2 ssd arasında hem performans hem de fiyat farkı var.
    * RAM : MSI 32 gb ram ile gelirken monster 16gb ram ile geliyor. 16gb ek ram için en az 470 TL gibi bir ücret ödüyoruz.
    * Fiyat : Monster'da customization da ram için ek 419TL diyor ama toplam fiyata bakınca ile o 470 TL oluyor aman dikkat.
    * Diğer : Telefonda monster a neden panel/monitör bilgilerini detaylı koymuyorsunuz hem biz de rahatça kontrol edebiliriz dedim ama geçiştirme cevabı aldım. Bende şüphe yarattı.
    * USB 3.0 : GT72VR da 6 USB, GT73VR da 5 adet, mosnter da ise 3 adet USB portu var. bu portlardan 1 tanesine mouse koyacağınız için hepsinde 1 adet port çıkarabiliriz sanırım.
    * Yazılım desteği : MSI driver konusunda monster'dan daha başarılı ayrıca Dragon gaming center Monster'da gelen Clevo ya ait control center'dan 1 adım önde.
    * Ses : sanırım monster ses kalitesini düzeltmiş. MSI'daki yeni nesil sistemlerde GT veya GS serilerinde standard bir ses yongası yok, hepsi farklı marka ve model. Kalite farkını bilmiyorum.
    * Fiyat : Yukardaki birleşenlere bakarsanız monster artık fiyat olarak MSI ile yarışıyor hatta daha pahalı diyebilirim.
    * Ek olarak komik olacak ama GT72VR, GT73VR'dan USB, PSU, batarya ve adaptör ve ısınma/soğutma açısından daha iyi. GT73VR'da sadece 120hz ve 4K opsiyonları ve genelde daha fazla RAM ve SSD mevcut.

    Arkadaşlar gözlemlerime katılıyorsanız +1 verin veya katılmadığınız yerleri forumda araştırıp arkasını doldurup kaynak link verip belirtin hepimize faydası olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeno9498 -- 1 Ekim 2016; 17:16:37 >







  • İkiside iyi urunler ama incelemeleri gormeden bence alma. Gt72 incelemesi notebookcheck te var. Monster 6700k islemci koymus isinma problemi olabilir. İncelemeleri bekle derim. Bir de o yeni kasa monsterlarda 330 watt adaptor olmasi lazim hala mi 230 koymuslar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xeno9498 X kullanıcısına yanıt
    Monster'da fiyat olarak daha uygun olup, yine 1070 ekran kartı olan daha ince bir model daha var. "Tulpar T7 8.1" Bunda işlemci 6700hq

    Bende 1070'li bir laptop almayı düşündüğüm için bir süredir araştırıyorum.

    Öncelikle 144hz ve 60hz farkını uzun zamandır yaşıyorum. 1080p 60hz ve 1080p 144hz kıyaslamasını yapabilecek tecrübede hissediyorum ve ciddi anlamda daha fazla akıcılık söz konusu. Hatta eskiden "motion-sickness" illeti yüzünden fps oyunlarında bir süre sonra mide bulantısı ve baş dönmesi sorunum olurdu. 144hz monitörlerle bu sorunu çözdüm. Aradaki fark ciddi anlamda çok fazla. Benim MSI'ı önde tutmamın ilk nedeni bu Hz durumudur. Şuanda da yarış kokpitimde 3 monitörüm var, 2k 144hz'lik monitörler aldım sırf akıcılığı için.

    O kadar fps alamasan bile farkı hissettireceğine emin olabilirsin ki, o kadar fps'yi de alırsın. Testlerde masaüstü gpu'lar ile neredeyse aynı performansı veriyor diyorlar, satarken o kadar fps'yi alamazsın diyorlar. AMD R9 Fury-X masaüstündeki ekran kartım, 7680x1440p de bile 144hz'lere ulaşabiliyor bir iki ayar kısınca. Ağır oyunlarda 1080p'de bu ekran kartları şov yapması lazım.

    Soğutma durumuna gelirsek, MSI'da 7 adet ısı borusu kullanılıyor. Monster'da 6 ısı borusu. Sayısından çok fanların etkisi ve konumlandırmaları ısı performansına etki eder ve ısı anlamında arada fark çok olacağını zannetmiyorum. MSI bir adım önde olabilir.

    Klavye de aralarındaki farkı belli eden unsurlardan. MSI'ın klavyesi çok daha güzel duruyor. Daha kaliteli diye düşünüyorum, daha önceki monster ve msi kıyaslamalarımla bunu söylüyorum.

    256gb SSD için de kişiden kişiye değişir ancak bana yeteceğini düşünüyorum. Hız gerektiren, yükleme süresi uzun olan oyunlar dışında, diğer oyunları HDD'e kurarak depolama sıkıntısı yaşayacağımı düşünmüyorum.




  • Üniversite öğrencileri için uygun model değil galiba 2 side. Biri 5 kilo galiba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • laptopı genelde evde-yurtta tutacaksın, gayet ideal hatta monster 970m alıp evde GTA oynayan adam da vardı ki çok da memnundu.

    Eğer starbucks'a gidip arklarla takılayım bir laptop açayım diyorsan sana önerim 12.5 veya 14" bir laptop al (genelde oyunlarda yüksek performans bekleme ama eski oyunları rahat oynarsın ve cafede 15.6" hantal kaçıyor). eğer ben oyun oynuycam ve laptopta işe de gömülürüm, starbucksta telefondan PDF dosya okurum diyorsan 17.3" çünkü 15.6" gerçekten ufak geliyor bana.
  • Xeno9498 X kullanıcısına yanıt
    Hmm ben laptobu alıp kütüphaneye gidemez miyim yani. Hmm.

    14 inch laptoplar çok zayıflar. Lenovo flex 14 kullandım hem Wifi problemi vardı sürekli atıyordu hem de maalesef hd 4400 yani onboard ekran kartı vardı. AoE 2 hd oynayamıyordum yani

    Anca minecraft oynanıyordu alette.

    Fakat çok amaçlı idi çok güzeldi. Oyun oynanmıyordu ama çok işimi gördü

    Seneye maalesef masaüstü toplayıp bir yerde duramayacağım için ufak çaplı laptoplara bakıyorum can sıkıntısı için.

    Hem oyun hemde üni için alet arıyorum yani. Oyunları seviyorum yapacak bir şey yok.

    Ya normal bir laptop ile ps4 ya da böyle güçlü bir cihaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • GTx 10 lu MSI GS73VR A bak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeno9498 -- 27 Ağustos 2016; 21:22:45 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Xeno9498

    GTZ 10 Lu Mai GS72VR A bak
    .

    İnşallah seneye ucuzlar da alırım hocam



    Yakından takip etmeli cihazı.



    Teşekkür ederim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi günler.
    Bende bu iki bilgisayar arasında kaldım. Ay sonu yaz indirimlerininde bitme ihtimali olduğu için monster spariş vereceğim.
    Msi de kullanılan panelin 120 hz olduğuna emin misiniz ? Çünkü verdiğiniz notebookchech de 60 hz panelli model test edilmiş ve 120 hz opsiyonel olduğu belirtilmiş. Türkiye de satan yerlere baktım, resimli ürün açıklamalarında 120hz var ama detaylı açıklamada hiç birinde yazmıyor. Bana sanki Türkiye de olmayan bu özellik satıcılar tarafından kelime oyunları ile pazarlanıyor gibi geldi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnceleme altındaki yorumlardan anladığım kadarıyla 120hz ve g-sync hakkında bir sürü soru işareti var. Hatta bir önceki modelinde 120hz diye satıldığını ve çoğu insanda olup olmadığının bile tartışıldığı söyleniyor. Ben eğer 1070 alacak olsam 120hz olayını isterdim ancak yoksa firma karşılaştırmasına kalıyor iş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xeno9498 X kullanıcısına yanıt
    Hocam fiyatlara baktım.

    8000 bin mis fiyatlara hiç bakamadığım için dondum kaldım.

    4000 TL bütçem var. Mobil için çok kötü fiyat galiba

    Ah AMD sen bari hallet şu işleri ya

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nimbuzz N kullanıcısına yanıt
    Evet eminim. Notebookcheck linki MSI nin biz tüketiciler değil bunları test eden profesyonel lerde bile modelde karışıklık yarattığını göstermek için verdim. Aynı modelin 3 çeşit ekranı var. Hem 4k 60hz ips hem 1080p 75hz ips hem de 1080p 120hz pls ekranı var. Attığım linklerde incehesap.com da ürün açıklamasında yazıyor resimlerde, başka yerde gtx 1070 120hz li model göremedim.

    Modeller ülkeden ülkeye sadece "094" şeklinde değil RD, RE, RF alarak da değişiyor. MSI burada gerçekten kafaları çok karıştırıyor. 120 hz için pro 75hz için dominator Kodadı farkı var ama 120hz için bizim ürün özelliklerini dikkatlice okuyup MSI'ın diğer ürünlerinin değil alacağımız ürünün 120hz li olduğunu görmemiz ve teyit ettirmemiz lazım çünkü site veya satış yapan personel de karıştırmış olabilir çünkü MSI gerçekten hem yönlendirici bilgi veriyor hem de yalan söylüyor (120hz Standard gibi ve 120hz bazı yerlerde opsiyonel ibaresini bile kullanmadan ve Nvidia desktop 970 modelinde yalan söyledi) ama malesef pazarlama böyle bizim uyanık olmamız lazım
    Yurt dışında benim baktığım model gt73vr a denk... dolayısıyla 120hz ürün eğer incehesap.com da yanlış bir bilgi yazmamışlar ise ürün var sadece yurtdışındaki kodu ile eşdeğer değil !!!!!!!!

    Bu arada beyler oyundan keyif almak sadece cpu, gpu değil sıcaklık, klavye, ekran da çok önemli. 120hz olayını youtube veya reddit te araştırabilirsin.

    MSI yeni notebookları için yabancı ünlü siteler
    http://www.gentechpc.com/MSI-17-3-Gaming-Laptops-s/113.htm
    http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&IsNodeId=1&N=100167732%204814%20601211657%20601211658%20601211659%2050001312&name=GeForce-GTX-10-Series



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeno9498 -- 27 Ağustos 2016; 21:49:48 >




  • Bütçen eğer 4 bin civarı ise ben monster alırdım. Benim ve yazıyı okuyanların buradaki hassas noktaları belli. 120hz olayı (başka laptoplarda görmedim), burada yazmasak da renk kalitesi 100% veya 94% tarzı açıklamalar var ve MSI bana farklı bir tecrübe sunabilecek mi? Örnek porshe motorunu tofaşa da koyarsın. araban Porsche gibi güçlü olur ama porsche deneyimini (koltuk, direksiyon, özel destek hizmetler, +5 charisma ...) yaşar mısın?
    Monster önermemin sebebi : SSD ye sonra da geçebilirsin ki senin bütçene ekleyeceği para ile belki 1 üst ekran kartı alırsın, eski HD yi monsterdan alacağın laptop a tak. Fiyatlar inan dolar bazında düşeceğini sanmıyorum, vergiler cari açık sebebiyle düşmez. sen yurt dışındaki fiyata attığım linklerden bak ve dolar fiyatı x dolar kuru x 1,5 ile çarp. Şu anda 2 bin USD olan laptop türkiyede 2.000x3x1,5 = 9.000 olması lazım yaklaşık. daha net hesaplamayı yaparsınız. yeni nvidia lar 2 sene sonra çıkacak ve laptopta amd pek yok kötü soğutma vb. Senin yerinde olsam gtx1060 bakarım. bir de konunun biraz dışına çıkıyoruz burada. senden ricam bu başlıkla ilgili biraz daha yapıcı sorular sorman, amacım seni kırmak değil sadece sorduğun sorular konuya biraz teğet... notebookcheck.com a da bir bak notebook ve GPU için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeno9498 -- 27 Ağustos 2016; 22:12:17 >




  • Xeno9498 X kullanıcısına yanıt
    Haklısınız konu dışı oluyor.



    Halihazırda SSD sahibiyim 240gb masaüstünde. Fakat seneye masaüstü bilgisayar kullanmayacağım için ssdyi sökeceğim.



    Son sorum olacak acaba sonradan ekran kartı takabilir muyuz?



    Teşekkürler...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ekran kartını ben de bilmiyorum buradaki arkadaşlara sormak lazım. benim anladığım bazı kasalarda mümkün bazılarında değil, hatta 1-2 model yazıp öyle sor çünkü onlar da muhtemelen bazılarında mümkün bazılarında değil diyecek. ekran kartı upgrade ini çok düşünme bence çünkü zamanla yeni cpu, ram (DDR4 ile DDR3 anakartları farklı), ssd (samsung850evo ile 950pro nun anakartta takıldığı yerler farklı ve okuma yazma olarak 4 kat fark var) çıkınca anakarta uyumsuz oluyor ve mecburen yeni laptop almak zorunda kalıyorsun. benden daha bilgili olan arkadaşları beklerim bu yeni nesil MSI laptoplarda ekran kartı, cpu vb. upgrade durumu nasıl? bir de lütfen kaçma eminim bir yerde ekleyecek güzel birşeyin olacak sadece bu froumda monster ın sayfasında 12 bin yorum (600 küsür sayfa) görünce bana abartı geldi. 12 bin yorumda aradığın bilgiye ulaşmak ne kadar zor... az olsun işimizi görsün, kirlilik olmasın. eski GE62/72 6QC/D/F Kullanıcı Platformu (28.03.16 FW Update Var) sayfa güzelmiş hala yorumları okuyorum orada.




  • Xeno9498 X kullanıcısına yanıt
    Ben servislerden çok çektim. Bu yüzden servisi iyi bir yer tercih etmek istiyorum ve bu konuda monster herkesten takdir toplamış. Türkiye'de kısıtlı zamanda bulunabiliyorum. 6 ayda 15 gün bu yüzden sıkıntı olduğunda monster ile hızlıca sorunumu çözebilirim diye düşünüyorum.
    Gamepad kullanıp televizyona bağlı çalıştırmayı düşünüyorum çoğunlukla. Bu yüzden laptop çalışsa yeter bana :)
    Birde msi 6700hq işlemci, 1070 gtx titan seviyesinde hatta üstünde bence 6700k yakışacaktır bu işlemciye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beyler 2 farklı forum tartışmasının özetini söylüyorum.

    GT72VR ve GT73VR'da opsiyonel olarak "17.3" FHD, Anti-Glare Wide View Angle 120Hz 5ms 94%NTSC" var.

    Anlaşılan o ki ülke-bölge farklarına göre gönderiliyor (reddit linki aşağıda ve diğer online mağazşar incehesap, newegg, gentech etc.). MSI türkiye distribütörünü ya da teknik servisi arayıp öğrenmek lazım. Gentech sitesinde ise daha ayrıntılı olarak "17.3" 1920x1080 PLS @120Hz 5ms, 94% NTSC, G-Sync" demiş.

    PLS ile ayrıntılı bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Benim bildiğim beyaz noktaları IPS'ten daha çokmuş ve siyah tam değilmiş vs ama 120hz li olanda 100% e yakın doğru renkler diyor. Linus Tech 2013'te sanırım bir videosunda PLS'i IPS'e tercih ettiğini söylemişti ancak bende oluşan kanaat IPS in pazarı domine etmesinden dolayı daha iyi olduğu. Hatta şöyle bir dedikodu var IPS LG'nin PLS ise Samsung'un LG'ye cevabı diye.

    Forumlar:
    https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/4y43ru/how_do_you_enable_120hz_refresh_rate_on_msi/
    http://forum.notebookreview.com/threads/the-msi-gt73vr-series.794968/
    http://forum.notebookreview.com/threads/msi-confusing-advertising-which-gt72vr-has-120hz-display.795077/page-3

    Gentech sayfası:
    http://www.gentechpc.com/MSI-17-3-Gaming-Laptops-s/113.htm




  • Ggt73s modelindeki 120hz ekranlarda g sync olmadığını öğrendim. Gt72 modelinde g sync var ama 120hz değil 60hz ekran kullanılmış. Gtx 1070 ekran kartı en zorlu oyunları bile 60fps ile çalıştırıyor, çoğu oyunda 100fps'den fazlasını veriyor. 120hz g-sync koysalar fena olurdu sanki... 100hz bile yeterdi ama insafsızca 60hz'e indirmişler.
    G-sync'li 60 hz mi? G-sync'siz 120 hz mi? Hangisini tavsiye edersiniz? (gtx 1070 için konuşuyorum)

    edit
    http://www.notebookcheck.net/Mobile-NVIDIA-GeForce-GTX-1070-Laptop.169549.0.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ılgaz94 -- 29 Ağustos 2016; 23:33:59 >
  • ılgaz94 I kullanıcısına yanıt
    Merhaba, MSI ve GTX 1070 için konuyla ilgili detaylı açıklamaları bulabilirsin. Başalamadan virtual reality olayı yüzünden bu yeni seride MSI, GT72 nin üstü olan GT72VR ı kullanıyor. GT72 başlığı da bu forumda mevcut ve GTX 9xxM serisi ekran kartlarına ait.

    * G-sync hakkında MSI'ın yaptığı satış hype ını/(yanlış algı oluşturma stratejini) yazmışsın. Ben de geçen gün farkettim incehesapta. Bu hype incehesap'taki GTX 1070 GT72VR için GTX 1070 g-sync destekliyor demiş. G-sync için sanırım hem ekran kartı hem de ekranın kendisi desteklemeli. Yani anakart GTX 1070 destekliyor ama biz harici ekran kartı koymadık, onboard ekran kartı var demek gibi birşey. Az önce de newegg'de GTX 1070 MSI GT72VR ve gentech'de GTX 1070 MSI GT72VR baktım ve dediğin gibi GT72VR 120hz ama g-sync yazmıyor. G-sync varsa olan model de dediğin gibi 60hz. Yalnız bazı modellere 75hz koyduklarını gördüm GTX 9xxM serisi olabilir.

    * G-sync için linus tech tips in formunda 2sini de kullanan chaosgow nickli bir kullanıcı 60hz g-sync i 120hz w/o g sync e tercih ederim demiş. Şahsen ben bu kadar parayı verdikten sonra saçma bir sebepten dolayı GPU nun ürettiği istediğim FPS yi ekran üzerinde alamayacaksam o laptop ı almam. Dolayısıyla g-sync ve yüksek hz/frekans ve düşük latency/gecikme 1i biri bile olmazsa çok niyetim yok. 60hz olacaksa monster dan alırım. Monster 120hz koyarsa MSI'a çok da bakmam. Bazı kullanıcılar 80-90- FPS yeterli demişler farklı yerlerde FYI...

    * Şu anda MSI GT72VR yerine MSI GT73VR TITAN modelini bekliyorum.

    * Benim gözüm 8.500 TL üstünde FPS algılayamıyor, darboğaza giriyor.




  • I7 6700hq gtx 1070 gibi bir karti beslemede yetersiz kalacaktir. Dolayisiyla islemcinin onemi cok daha artacaktir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.