Şimdi Ara

motorsiklet için yağ çeşitleri nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
44.219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar motorsikletimin bakım zamanı geldi ve ben servislere gidip bi dünya para harcamak istemiyorum yağını filtresini kendim alıp değiştirme niyetindeyim ama bunun için kullanacağım yağı bilmem lazım motorsikletlerde genel olarak hangi çeşit yağlar kullanılıyor numarasını vs yazabilirmisiniz yaz kış yağda fark edermi ? bu konuda bilgisi olan arkadaşlarım bilgilendirirse çok memnun oluruz

• Yapay Zekanın Yanıtı

Motorsiklet Yağ Çeşitleri ve Seçim Rehberi

Motorsikletin en önemli parçalarından biri olan motorun sağlığı, kullandığın yağ türüne bağlıdır. Piyasada çok çeşitli motorsiklet yağları mevcut ve doğru seçimi yapmak motorunun düzgün çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için hayati önem taşır.

Motorsiklet Yağ Çeşitleri

Motorsiklet yağları temel olarak iki ana kategoriye ayrılır:

• Mineral Yağlar: Ham petrolden rafine edilen mineral yağlar, en uygun fiyatlı seçenektir. Ancak, sentetik yağlara göre daha az dayanıklıdırlar ve daha sık değiştirilmeleri gerekir.
    • Sentetik Yağlar: Yapay olarak üretilen sentetik yağlar, mineral yağlara göre daha yüksek performans sunar. Motoru daha iyi korurlar, daha uzun süre dayanırlar ve genellikle daha az bakım gerektirirler.

Yağ Numara Sistemi

Motorsiklet yağları, viskozitelerini veya akışkanlıklarını gösteren bir sayı sistemi kullanılarak sınıflandırılır. Bu sayılar, örneğin 10W-40 veya 20W-50 gibi iki numaradan oluşur.

• İlk sayı (10W, 20W vb.): Yağın düşük sıcaklıklardaki akışkanlığını gösterir. Düşük sayılar, yağın soğuk havalarda daha kolay akacağını gösterir.
    • İkinci sayı (40, 50 vb.): Yağın yüksek sıcaklıklardaki viskozitesini gösterir. Yüksek sayılar, yağın yüksek sıcaklıklarda daha kalın olacağını gösterir.

Doğru Motorsiklet Yağı Seçimi

Doğru motorsiklet yağı seçimi, motorunun markasına, modeline ve kullanım koşullarına bağlıdır. Genel bir kural olarak, aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalısın:

• Üretici Önerileri: Motorsikletin kullanım kılavuzunda üretici tarafından önerilen yağ numarasını ve tipini kontrol et.
    • Motor Boyutu ve Gücü: Küçük ve orta boy motorlar genellikle 10W-40 veya 15W-50 yağlarını tercih ederken, büyük ve güçlü motorlar 20W-50 veya daha yüksek viskoziteli yağlar gerektirebilir.
    • Kullanım Koşulları: Aşırı sıcak veya soğuk koşullarda motorsiklet kullanıyorsan, bu koşullara uygun bir yağ seçtiğinden emin ol.

Önerilen Yağlar

Bazı popüler motorsiklet modelleri için önerilen yağlar şunlardır:

• Honda CG 125: 10W-40 veya 15W-40 mineral veya sentetik yağ
    • Honda CG 150: 10W-40 veya 15W-50 sentetik yağ
    • Kuba TK 03: 10W-40 veya 15W-40 mineral veya sentetik yağ

Sonuç

Doğru motorsiklet yağı seçimi, motorunun düzgün çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için çok önemlidir. Üretici önerilerini takip et, motorunun boyutunu ve kullanım koşullarını göz önünde bulundur ve motorsikletin için en uygun yağ türünü seç.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • motorun cinsine gore yag kullanilir. Castrol tavsiyemdir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Motosiklet.net sitesinden safakk adlı kullanıcıdan alıntıdır.

10w 40, 20w 40 a göre biraz daha kalın yağdır akışkanlığı az ( teknik terimle anlatacak olursak düşük sıcaklıklarda viskozitesi fazla olan) yağdır ve yazın kullanmanız motor açısından daha iyi olur

10w 40 ise daha ince yağdır ve kışın kullanımı motor açısından daha iyi olur. Şahsen ben böyle yapıyorum ve ciddi manada yakıt performans açısından çok farklılık gördüm

önceden castrol 20w 40 madeni motosiklet yağı kullanıyordum sabah geç ısınıyor ve sanki motor homurdanıyor gibiydi

En son bakımda ise yine castrol ama bu kez 10w 40 tam sentetik motosiklet için olan yağdan aldım (aralarında 5tl fark var) ve şuan sabahları 2/3 dakikaya motor ısınıyor yola hazırım diyor ve yağı değiştirir değiştirmez sesi bile düzeliyor

ancak (özellikle bizim buralar ve antalya gibi sıcak memleketlerde) yazın 10w 40 kullanmak biraz yanlış olur (özellikle hava soğutmalıysa scooter tarzıysa) motor çabuk şişebilir performansı düşürebilir ozamanda 20w 40 yada 20w 50 kullanılabilir

Marka olarak da ipone castrol iyi yağ markalarıdır öneririm

Not: motosiklet kitapçığında ortalama bir değer yazar ve bu değerin biraz altı yada biraz üstüne çıkmanın motora bir sakıncası yoktur. Misal benimkinin kitapçığında 15w 40 yazıyor ama 10w 40 yada 20w 40 mevsime göre kullanılabiliyor.

• rainbowman R kullanıcısına yanıt
    teşekkürler bilgilendirdiğin için hocam
  • 10 40 castrol
    bu yağdan şaşma

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • motordan motora değişir benim motora 10-40 ince geliyor vitesler topukla geçiyor subaplar şıkkıdı şıkkıdı ses yapıyor uzun yolda 80 km sonra çekişten düşüyor 15w-50 ile pamuk gibi oluyor alet ses kesiliyor vitesler kendi kendine geçiyor uzun yolda bayılmıyor.
  • motosiklet ney ? ona göre yardımcı olayım bu diş fırçası değil ki hepsi aynısını kullansın ...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: extrem_015

motosiklet ney ? ona göre yardımcı olayım bu diş fırçası değil ki hepsi aynısını kullansın ...

pek bilindik bi marka değik kuba xcg150 marka model bu
  • quote:

Orijinalden alıntı: senolas

quote:

Orijinalden alıntı: extrem_015

motosiklet ney ? ona göre yardımcı olayım bu diş fırçası değil ki hepsi aynısını kullansın ...

pek bilindik bi marka değik kuba xcg150 marka model bu

genelde 10w 40 önerilir ama sen 10w 50 kat 15w 50 de yanlış bir yağdır w dan önceki değer kış içindir kışın kalın yağ iyi olmaz,sağdaki rakamlar ise yaz değerleridir yazında 40 numara ince gelebilir vitesler biraz kemikleşebilir mekanik sesler biraz artar yazın 50 numara olması iyidir kısaca sen benim dediğimi yap pişman olmassın Castrol power racing 10w 50 al koy motoruna keyfine bak yağ değiştirme kurallarını biliyorsundur umarım.

fotoğrafınıda verdim bu yağın aynısından bul onu kullan kaliteli yağdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extrem_015 -- 19 Ocak 2014; 4:44:44 >

• Peki bu yağdan kullanan var mı ?

• extrem_015 kullanıcısına yanıt
    eyvallah saolasın
  • ne demek işin görülsün...
  • extrem_015 kullanıcısına yanıt
    eyvalah senin görüşüne göre bu yağı alıcam fakat daha önceden bu konuyla ilgili tecrüben varmıdır hocam kullanıdınmı bu numarada bi yağ nasıl vites geçişeri fln benim motor da suan 10 40 var biraz hararette vites geçişleri zorlaşıyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.