Şimdi Ara

Motorlarda Tork Kontrolü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
5.032
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Motorlardaki tork kavramı hakkında pek fazla bilgi sahibi değilim. Bu konu hakkında sormak istediğim bazı sorular var.

    1)Tork tam olarak ne anlama gelmektedir?
    2)Bir motoru sabit torkla çalıştırmak mümkün müdür? (Motorların sabit hızla çalıştıtılması gibi..)
    3)Sabit tork sağlamak amacıyla kullanılabilecek en uygun motor türü hangisidir?
    4)Bu motoru sürmek için kullanılacak uygun bir sürücü devre örneği verebilir misiniz?

    Şimdiden teşekkürler..



  • Bildiğim kadarıyla kısa cevaplar vermeye çalışayım.

    1) Motor milinden alacağın dönderme kuvveti şeklinde ifade edilebilir.
    2) Evet
    3) 3 fazlı asenkron motorlar veya servo motorlar
    4) Bu tip sürücüler piyasada satılmaktadır. Kapalı çevrim çalışan vektör tipi sürücüler ile tork kotrolü yapabilirsin. Veya servo motor ve sürücüsü ile daha hassas tork kontrolü yapabilirsin.
  • Peki aşağıdaki şekil üzerinden konuşacak olursak;
    Şekildeki 15kg lık yükü sabit bir hızla kaldırmak için yapılması gereken şey nedir?
    Motorun sabit bir torkla çalıştırılması mı?? Eğer böyle ise buun heasbı konusunda yardım edermisiniz??

     Motorlarda Tork Kontrolü
  • Tork kontrolü için aşağıdaki devrede anlatıldığı gibi çekilen akımı belli bir değerde sınırlandırmak suretiyle sabit trok elde etmek mümkün müdür? Bu arada yukarıdaki sorunun cevabını halen arıyorum.. (Yukarıdaki sistemin çalışması için motorun çalıştırılması gereken sabit tork?? ) Fizikte iyi olan arkadaşlar yardım edebilir mi????

     Motorlarda Tork Kontrolü
  • Yok mu yardım edecek birisi arkadaşlar??
    Ben motordan anlarım bu iş böyle olur diyen birileri olmalı....
  • yigiter ben bildiklerimi izah edeyim.
    Kabaca bir tabir ile TORK: Yükün değişken olması halinde bile motorun milini sabit bir hızda tutmasını sağlayan mekanik veya elektronik düzeneğe verilen isimdir.

    Mantıksal olarak bir motora TORK kabiliyeti sağlamak: Bu işlem bir kaç şekilde olabilir :
    Akımı ölçerek/Optik olarak kontrol ederek.

    Bunlar için şemaya gerek varsa taslak çizerim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Servo motor
    8 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Selam Melih abi.
    Abi benim anladığım kadarı ile;
    Sabit tork ile çalıştırılan bir motorda yük değeri değiştirilirse hız sabit kalmıyor, değişiyor. Yük artınca hız azalıyor, yük azalınca ise hız artıyor. Tabi bunlar benim anladıklarım (doğru olmayabilir) ama bunları doğrulayacak bir döküman bulamadım. Sizin anlattığınız gibi motorun milinin sabit hızda kalması için sabit tork değil de sabit hız kontrolü yapılmalı gibi geliyor bana. Ama dediğim gibi emin değilim. Doğruları bulmaya çalışıyorum.. :)

    Tork kontrolüne gelince, şema çizebilirsen anlamam açısından faydalı olabilir.

    Teşekkürler.
  • Tabii çizerim ama yarın ama şimdi anlatayım belki işine yarar.Bir Motorumuz var ve bu değişken yük altındada sabit bir hızla dönmek zorunda yapacağımız kontrol devresinde motoun yükü artınca devirdeki düşmeyi algılayacak bir düzenek kuracağız bu düzenek optik ,manyetik olabilir bu düzeneğimiz motorun bir s.n içindeki dönmesi gereken tur sayısını biliyor ve referansı ile motordan aldığını karşılaştırıyor eğer düşükse besleme gerilimini attırarak referans turuna çekiyor .Düşmesi halindede tersi bir işlem uyguluyor.
  • Sabit tork sabit hız anlamına gelmiyor. Torku sabit tutmak demek yüke uyguladığımız kuvvetin sabit tutulması anlamına geliyor. Değişken yüklerde tork kontrolü yapıldığı zaman motorun devride veya gücüde kontrolör tarafından değiştirilerek motor milinden yüke uygulanan kuvvetin sabit tutması sağlanır.

    Mesela kağıt rulo sorma sistemini örnek verebiliriz. Ruloya sarılan kağıdın belirli bir gergide sarılması gerekiyor arka taraftan gelen gelen kağıt sıkıştığı zaman sarıcı motorun uyguladığı dönderme kuvvetinin azaltılıp (devir veya güç düşürülüp) ruloya sarılan kağıdın belirli bir geride kalması sağlanır. Tam tersi arkadan gelen malzeme fazla geldiği zaman sarıcı motor hızını artırıp sarılan rulonun sabit bir gergide kalması sağlanır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: yigiter

    Peki aşağıdaki şekil üzerinden konuşacak olursak;
    Şekildeki 15kg lık yükü sabit bir hızla kaldırmak için yapılması gereken şey nedir?
    Motorun sabit bir torkla çalıştırılması mı?? Eğer böyle ise buun heasbı konusunda yardım edermisiniz??

     Motorlarda Tork Kontrolü



    Bu soruda yükün sabit hızla yukarı cıkması için bir kuvvet uygulamak gerekir ama yük değişirse hız sabit kalmaz...Yani statik yük için geçerli...

    Bu kuvvetin değeri "F*3x =15Kg*2x" ten 10Kg bulunur. Motor bu kuvveti dönüşüyle aktarırsa fizikte kuvvet eşitliği gereği yük sabit hızla hareket eder. Ama yük azalır veya artarsa o zaman yük fazla olan kuvvetin yönünde ivmeli olarak hareket eder. tabi bu söylediğim sabit tork ile kontrol ettiğimiz durum için geçerli...

    Eğer yük dinamik ise ve sabit hızla kontrol etmek istiyorsak yükün durumunu algılayıp sistemin uyguladığı kuvveti ona göre değiştirecek ve böylece de sabit hız elde edecek bir sistem kurulmalıdır...




  • Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.

    quote:

    Bu kuvvetin değeri "F*3x =15Kg*2x" ten 10Kg bulunur.


    Bu hesağlamada bir yanlışlık var. Kuvvetin birimi kg olmaz. Bu durumda bu hesap doğru olmuyor. Bu yükü kaldırmak için uygulamamız gereken kuvveti hala bilmiyorum.. Öncelikle bunun cevabını doğru almam gerekir. Bundan sonra soracağım soru da şudur. Bu X kuvvetini motordan sağlamak için motoru hangi parametlerle çalıştırmam gerekir. Şu kadarlık bir sabit akım uygulaman gerekir veya bu kadarlık bir sabit gerilimle sürmen gerekir vs. Tabi bunu nasıl hesapladığınızı da öğrenirsem çok iyi olur.

    quote:

    Sabit tork sabit hız anlamına gelmiyor. Torku sabit tutmak demek yüke uyguladığımız kuvvetin sabit tutulması anlamına geliyor


    Bu yoruma katılıyorum. Ama hala sabit tork üretmek için motoru nasıl sürmem gerektiğinin net cevabını bulmuş değilim. Ama bana öyle geliyor ki sabit akım ile sürmem beni sonuca götürecektir.

    quote:

    Değişken yüklerde tork kontrolü yapıldığı zaman motorun devride veya gücüde kontrolör tarafından değiştirilerek motor milinden yüke uygulanan kuvvetin sabit tutması sağlanır.


    Motor milinden uygulana kuvvet demişsiniz. Bu kuvvetin hesabi nasıl yapılır? Motor milinden X kadar bir kuvvet elde etmek ne demektir?

    Belki garip sorular soruyormuşum gibi gelebilir ama bunların ne anlama geldiğini anlamam lazım..

    Teşekkürler.




  • Hesapta yanlışlık var haklısın. orada F=10 Kg olmaz... Benim demek istediğim F= "10 Kg lık bir kütlenin yerçekimli ortamdaki ağırlığı"...Yani yerçekim ivemsi g=9.871 m/s**2 olduğu için sana lazım olan kuvvet ( F=ma dan) """F=98,71 N """ dir...

    Motor dönme hareketi yaparak bu kuvveti dengeleyeceği için (doğrusal harekette kuvvet dönme hareketinde torka denk gelir) "F= T" denklemi sağlanmalıdır. Burada "T =a xI" formülü motor için geçerlidir. Burada" a " açısal ivme, "I" ise Atelet momentidir. Kütlesi M ve yarıçapı R olan içi dolu silindir şeklindeki bir milin, ekseni etrafındaki dönme hareketiyle ilgili atelet momenti "" I=(1/2)MR**2 "ye eşittir. Sonuç olarak

    F= m.a = 98,71 N = a x I = a x (1/2)MR**2 formülleri bulunur. Bu durumda şekildeki cismi sabit hızla yukları kaldırmak için ( sabit yük altında) kaç radyan/sn açısal ivmesiyle dönmesi gerektiğini bulursunuz...........

    Not :" ** " işaretini ben "karealma " opeartörü olarak kullandım......Hesaplamalarda R'nin birimi metre, Zaman birimi saniye, kuvvet birimi Newton (N), kütle birimi Kg, Açısal ivme birimi 1/s**2 veya radyan/sn (aynı şey) alınmalıdır.

    Motor "a" açısal ivmesini verecek sekilde çalıştırılkmalıdır... """a = 98,71 / [(1/2)MR**2] """ bulunur...

    İnsallah söylediklerim işinize yarar...Kolay gelsin....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanmj -- 21 Aralık 2005 16:07:34 >




  • http://www.students.itu.edu.tr/~ilplat/documents/RTS1.pdf

    su linkte faydalı bilgiler var. İşine yararsa bir bak istersen. Kolay gelsin tekrar...
  • Çok teşekkür ederim. Bunlar işime yarayacak gibi gözüküyor..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.