Arkadaşlar bir motorsürücü devresi yapmam gerekiyor.İnternetten bir devre buldum ama şemayı hocaya gösterdiğimde hoca bu devreye kondansatör ve diyot bağlaman gerekiyor dedi. Motor sürücü devresinde bu elemanların görevi ne , kondansatör nasıl olmalı , kapasitesi ne kadar olmalı ve bu devrede nereye takılması gerekiyor?
Kondansatörü muhtemelen motordan kaynaklı parazitleri yok etmek amaçlı istemiştir hocanız. Yani motorun 2 bacağı arasına bağlamanızı istemiş olabilir.
Onun dışında diyotları da aynı şekilde motorun yarattığı ters emf yi uygun yoldan uzaklaştırmak ve devreyi korumak amaçlı istemiştir. Onu da şöyle yapacaksınız
Topraktan motorun girişine gelen bağlantıya doğru ve motorun girişine gelen bağlantıdan +12v yada besleme voltajınız her neyse oraya doğru. Ve bunu her iki taraf için de yapmalısınız. Yani 1 motor için toplam 4 diyot kullanmanız gerekecektir. Zorunlu değildir tabi ki ancak devrenizi ve devre elemanlarınızı bu şekilde koruyabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken nokta bu diyotların hızlı diyotlar olmasıdır (1n4001 falan kullanmayın bir işinize yaramaz) BYV 27 bulabilirseniz öneririm, işinizi görecektir
çok saolun gerçekten bu bilgiler işime yaradı bide bu devreye motora paralel olarak bi motor daha bağlarsak amper ne gibi değişir devre 2 motoru kaldırır mı?
kullandığınız motorların yük altında kaç amper çektiğini kılavuzlarına bakarak yada test ederek öğrenmeniz gerekiyor. Motordan motora değişebileceği için bir şey söylemek güç.
Ama IRF9540 lar 19A max IRFZ44 ler ise 50 A max civarına kadar dayanır görünüyorlar
Sizin sürmeyi planladığınız motor yada motorlar ne kadar amper çekmekte?
Ek olarak bu motora bu devrede paralel bir motor bağlarsanız iki motoru da aynı ayda aynı yönlere sürebilirsiniz, her iki motor da aynı anda yürür yada durur. 2 motoru farklı sürmek için bu devreden 2 taneye ihtiyacınız olacaktır. Bunun dışında eğer daha az amperajlı bir motor sürecekseniz bu kadar yüksek güçlü mosfetler kullanmanıza da gerek kalmaz, hatta devrenizi komple değiştirebilirsiniz.
Nasıl bir hocadır bu neyi nereye baglayacagını tarif etmeyen ,yol göstermeyen
kondansatör 100nf olabilir,diyotlarıda hızlı diyot kullanabilirsin
Yapıcağımız devre sumo robotun motor kontrol devresi yani motor yükteyken geri dönüşlerde yaklaşık 10-15A çekiyomuş.Ben zaten motorların aynı yönde dönmesini istiyorum toplam 4 motor olucak 1 devreye iki motor bağlamayı düşünüyorum sizce devre motorları paralel olarak sürebilirmi?
quote:
Orijinalden alıntı: sinekel
motor kontrol devresi yani motor yükteyken geri dönüşlerde yaklaşık 10-15A çekiyomuş.Ben zaten motorların aynı yönde dönmesini istiyorum toplam 4 motor olucak 1 devreye iki motor bağlamayı düşünüyorum
10-15A emin olunmayan bir rakam ..2motorda ortalama 30A dersen; ırf9540 ile sen bu işi unut Daha güçlü mosfetler seçmelisin
bende senin gibi düşündüm ama devreyi bulduğum sitede ırf9540 yerine smp40p06 p tipi mosfet kullanılabilir yazıyordu. 40A 'e kadar dayanabiliyormuş fakat sitede bulunması zor yazıyordu ,karaköyde sizce bulunabilir mi?
Farklı motorlarınızı farklı motor sürücülerle sürerseniz, bu sayede hem devreyi kullanabilirsiniz hem de daha esnek manevra kabiliyetine sahip bir sumo robot yapabilirsiniz. Ama tabi programlama konusunda bir miktar daha fazla yük getirecektir...
Bahsettiniz koruma diyotları muhtemelen mosfetlerin içerisinde var zaten.
peki mosfetlere 15A için nasıl bir soğutucu bağlamak gerekiyor?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme