Şimdi Ara

Motor devir sayıcı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Arabanın motorunun devirini (rpm) sayabilecek bir sensör yapmak istiyorum. Amacım motor deviri belli bir değerin üzerine çıktığında buzzer ile veya ışıklı bir şeylerle uyarı vermek. Burada benim için PIC yazılımını yapmak sorun değil. Asıl sorun olarak gördüğüm motorun ürettiği titreşimleri algılayabilen sensörü yapabilmek.
    Motorun içine, pervanesine falan ışıklı algılayıcılar falan yerleştirilerek iş halledilebilir fakat benim amacım motorun kaputunu açmadan, arabanın içinde oluşan titreşimlere bakarak bu işi halletmek. Bu konuda çözüm olabilecek düşüncesi olan arkadaşların katkılarını bekliyorum...

Ama bunu direk aracın takometresine yapacağınız anahtarlamalı bir sistemle daha düşük maliyetle ve hada az zaman harcayarak yapabilirsiniz.
    Arabanın elektronik aksamları konusunda çok tecrübeye sahip olmadığımdan bahsettiğniz takometre kısmını pek anlayamadım. Takometre bilgisine aracın neresinden ulaşabiliriz? Daha ayrıntılı açıklama yapabilirseniz sevinirim
  • O fotoğrafı niye koydunki

Motor devir sayıcı  Motor devir sayıcı

Motor devir sayıcı

http://www.excellaelectronic.com/precilec_ENCODER.html
    http://www.geology.smu.edu/~dpa-www/robo/Encoder/pitt_html/encoders.html
    http://www.labbookpages.co.uk/circuits/wheelEncoder.html

not: titreşimle motor devir sayısından çok, bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsin. çünkü motor titreşimini etki eden bir çok etken var. bunlardan en önemlisi balans ayarıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 6 Temmuz 2010; 10:31:04 >

[DH] Öğretmenler Odasi!

• @dergul: açıklaman ve tavsiyen için teşekkürler ANCAK benim yapmak istemediğim de buydu Çünkü ben kaputun altında motorun dönen kısmını bulup oraya enkoder yerleştirme gibi bir zorluğa girmek istemediğim için bu soruyu sormuştum zaten...

@Arcatera: Forumda ilk defa konu açıyorum o yüzden bilgisizlikten albüm butonuna tıkladım ordan da fotograf koymamı şart koştu.
    sonradan mesaja çevir linkine tıkladım ancak sonuç alamadım...
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Eğer araba alternöterleride traktörlerinki gibi ise: traktörlerin takometresi alternötörden alınan bir sistem ile çalışıyor. Alternötörün modeline göre muhtemelen buna benzer bir çıkışı vardır. Eğer böyle bir çıkış var ise deneysel olarak maksimum değer bulunup pic için analog girişe uygun hale getirilip sistem sensör kullanmadan rahatlıkla yapılabilir.
    Bence en pratik çözüm , yeni tip arabalarda bulunan , her bir silindir için ayrı ayrı olan indüksiyon bobini ucunu kullanmak. Bu uca ateşleme esnasında akü voltajı geliyor ve bobin yüksek gerilimi üreterek buji vasıtası ile ateşleme yapıyor. Şayet motor 4 silindirli ise , bu darbeleri saydırıp 4e bölmek devir/saniyeyi verecektir. Bunu da 60 ile çarparsanız devir/dakika elde edersiniz. Çok kesin olmasa da gerçeğe yakın bir değeri ölçmüş olursunuz böylece. Ve motorun derinliklerine de dalmak zorunda kalmazsınız.
    Saygılar.
    Mükemmellik zenginlik getirir fakat zenginlik mükemmellik getirmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Selamlar.
    Bence en pratik çözüm , yeni tip arabalarda bulunan , her bir silindir için ayrı ayrı olan indüksiyon bobini ucunu kullanmak. Bu uca ateşleme esnasında akü voltajı geliyor ve bobin yüksek gerilimi üreterek buji vasıtası ile ateşleme yapıyor. Şayet motor 4 silindirli ise , bu darbeleri saydırıp 4e bölmek devir/saniyeyi verecektir. Bunu da 60 ile çarparsanız devir/dakika elde edersiniz. Çok kesin olmasa da gerçeğe yakın bir değeri ölçmüş olursunuz böylece. Ve motorun derinliklerine de dalmak zorunda kalmazsınız.
    Saygılar.

1- Dizel motorlarda buji veya ateşleme var mı?
    2- Vtec motorlarda bu sistem çalışır mı?
    3- 4 silindiride hesaplarsak otomatik avans ayarlı motorlarda hesaplama hataları olur mu?

4 zamanlı motorda, tek piston için 4 zaman tamamlandıktan sonra krank mili 2 tur döner ve buji 1 kere ateşlenir. her motor için krank milinin açılarını hesaplayamacağımız ve öğrenemeyeceğimiz tek silindirin buji ateşleme zamanları hesaplanır. Saniyede 25 kere ateşlenen buji, krank milini saniyede 50 tur atmıştır bu da 3000 devir yapar.

Bu arada motor devri, krank miline bağlanacak manyetik bir sensörden, sübap zamanından veya volandan alınır. Bu gün karbüratörsüz çoğu araç krank milindeki sensörden devir ölçer.

Malı Arap Faik'ten alıyorduk, Karabük'te ikinci yükleme yapılıyordu. Adana'ya kadar da ben kullanıyorudum kamyonu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Regent77

Herkese merhaba;

Arabanın motorunun devirini (rpm) sayabilecek bir sensör yapmak istiyorum. Amacım motor deviri belli bir değerin üzerine çıktığında buzzer ile veya ışıklı bir şeylerle uyarı vermek. Burada benim için PIC yazılımını yapmak sorun değil. Asıl sorun olarak gördüğüm motorun ürettiği titreşimleri algılayabilen sensörü yapabilmek.
    Motorun içine, pervanesine falan ışıklı algılayıcılar falan yerleştirilerek iş halledilebilir fakat benim amacım motorun kaputunu açmadan, arabanın içinde oluşan titreşimlere bakarak bu işi halletmek. Bu konuda çözüm olabilecek düşüncesi olan arkadaşların katkılarını bekliyorum...

Eğer aracınız çok eski değilse üzerinde zaten devir sensörü vardır.Bence bu sensörü kullanmaya çalışın.

• http://ccspic.com/projeler/arabalar-icin-dijital-takometre-motor-devir-gostergesi.html

Şahinim varken bende böle birşey yapmak için araştırma yapmıştım. Yukardaki linkteki çalışmalı bir incele.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.