Şimdi Ara

Monofaz - Trifaz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
1
Favori
28.110
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar, kafam karışık. Her yerde monofaz ve trifaz laflarını duyuyorum. Birkaç arakdaşın bana anlattığı bilgiye göre tek faz da sırf 220 volt üç fazda 220 volt ve başka gerilimde bir hat daha mı geliyormuş ne?

DH elektronik bölümüde her zaman açıklayıcı cevaplar alırım, monofaz ve trifaz nedir tam olarak?

•  Monofaz - Trifaz

monofaz tek fazlı trifaz 3 fazlı demektir

monofaz normal evimizde kullandığımız prizlerdir. tek faz ve tek nötr vardır.

trifaz genelde sanayide kullanılır. 3faz ve 1 nötr gelir. bu fazlar arasında 120 şer derece faz farkı vardır. herhangi iki faz arası gerilim 380V, herhangi bir fazla nötr arası gerilim 220V tur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sakyatanli

Monofaz - Trifaz

trifaz genelde sanayide kullanılır. 3faz ve 1 nötr gelir. bu fazlar arasında 120 şer derece faz farkı vardır. herhangi iki faz arası gerilim 380V, herhangi bir fazla nötr arası gerilim 220V tur.

Çok açıklayıcı oldu teşekkür ederim...

3fazın tek faza ve tek fazın 3 faza dönüşümü de yapılabiliyor değil mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: ata326

quote:

Monofaz - Trifaz

Çok açıklayıcı oldu teşekkür ederim...

3fazın tek faza ve tek fazın 3 faza dönüşümü de yapılabiliyor değil mi?

Alıntıları Göster
    Aslında tam olarak dönüşüm diye birşey yoktur. Elektrik enerjisi üretildikten sonra kayıpları düşürmek için 3 faz olarak dağıtılır. 3 fazlı dağıtımda, 3 tane faz kablosu (R, S, T), 1 tane de nötr kablosu bulunur. Sanayide (özellikle motorlar) 3-fazla çalışır. Arkadaşın dediği gibi evlerde ise tek faz kullanılır. Burada dönüşüm falan yoktur, yapılan şey yalnızca nötr ile birlikte tek bir fazın çekilmesidir. Örneğin bizim apartmanın girişine kadar 3 fazda gelmektedir. Tesisatı yapan usta fazları dairelere eşit miktarda dağıtmaya çalışır. Örneğin 6 daire varsa, R fazını iki daireye, S fazını iki daireye, T fazını iki daireye verir. Kimi uste ise (bizim apartmanda olduğu gibi) her üç fazıda daire içine getirir ve orada dağıtım yapar. Geçen sene içinde eletrik kesildiğinde bazı odaların çalıştığını görmüştüm, aşağıda panoyu kontrol ettiğimde tek bir fazda elektrik olduğunu görmüştüm.

• quote:

Orijinalden alıntı: keskin76

Aslında tam olarak dönüşüm diye birşey yoktur. Elektrik enerjisi üretildikten sonra kayıpları düşürmek için 3 faz olarak dağıtılır. 3 fazlı dağıtımda, 3 tane faz kablosu (R, S, T), 1 tane de nötr kablosu bulunur. Sanayide (özellikle motorlar) 3-fazla çalışır. Arkadaşın dediği gibi evlerde ise tek faz kullanılır. Burada dönüşüm falan yoktur, yapılan şey yalnızca nötr ile birlikte tek bir fazın çekilmesidir. Örneğin bizim apartmanın girişine kadar 3 fazda gelmektedir. Tesisatı yapan usta fazları dairelere eşit miktarda dağıtmaya çalışır. Örneğin 6 daire varsa, R fazını iki daireye, S fazını iki daireye, T fazını iki daireye verir. Kimi uste ise (bizim apartmanda olduğu gibi) her üç fazıda daire içine getirir ve orada dağıtım yapar. Geçen sene içinde eletrik kesildiğinde bazı odaların çalıştığını görmüştüm, aşağıda panoyu kontrol ettiğimde tek bir fazda elektrik olduğunu görmüştüm.

ilginç... R-S-T fazlarının ayrı ayrı dağıtıldığını söylemişsin. Peki üç faz da da 220 volt mu gerilim de herkese bir kısmını veriyor? Alttaki şemadan anladığım kadarıyla bir faz da 600 Volt gerilim gözüküyor?(P1 R)

• quote:

Kimi uste ise (bizim apartmanda olduğu gibi) her üç fazıda daire içine getirir ve orada dağıtım yapar. Geçen sene içinde eletrik kesildiğinde bazı odaların çalıştığını görmüştüm, aşağıda panoyu kontrol ettiğimde tek bir fazda elektrik olduğunu görmüştüm.

ilginç !. o halde evinizde trifaze sayaç ve panoda her daire için 3 er kolon sigorta olmalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 1 Şubat 2010; 19:25:42 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tyilgin1

quote:

Kimi uste ise (bizim apartmanda olduğu gibi) her üç fazıda daire içine getirir ve orada dağıtım yapar. Geçen sene içinde eletrik kesildiğinde bazı odaların çalıştığını görmüştüm, aşağıda panoyu kontrol ettiğimde tek bir fazda elektrik olduğunu görmüştüm.

ilginç !. o halde evinizde trifaze sayaç ve panoda her daire için 3 er kolon sigorta olmalı

evet yeni sistemlerde dairenin sayacı trifaz dır ve kolonlarıda ona göre çekilir.
    tek fazlı sayaçlarda ise tek tek kolon çekilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    7805 Regülatör Devresi
    11 yıl önce açıldı
    Doğalgaz Regulatör
    13 yıl önce açıldı
    inverterler
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: By_Qan

quote:

quote:

evet yeni sistemlerde dairenin sayacı trifaz dır ve kolonlarıda ona göre çekilir.
    tek fazlı sayaçlarda ise tek tek kolon çekilir.

Alıntıları Göster
    Su an oturdugum eve trifaze geliyor, fazlari 8 adet sigortaya 3-3-2 seklinde dagittim, fazlar girerken ayri bir sigorta koymaniza ne gerek var ki ?

• quote:

Monofaz - Trifaz

bi dk yaa iki faz arası 380 mi oluyo yahu.ben 120 biliyorum.Bir de genelde trifaze hiçbi motorun nötr ile işi olmadığından ortada nötr değil toprak olur.Eğer bi motor çalışacak ise bu şekilde bağlantıda hayat koruma atmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi catrix -- 1 Şubat 2010; 21:01:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: serkanc

Su an oturdugum eve trifaze geliyor, fazlari 8 adet sigortaya 3-3-2 seklinde dagittim, fazlar girerken ayri bir sigorta koymaniza ne gerek var ki ?

Sayacı korumak için sayaç çıkışınada sigorta konur ve buna kolon sigorta adı verilir. Sayaçtan çıkıp dairenin sigorta tablosuna giden hatta da kolon hattı denir. Eğer bunlarda hala değişmedi ise tabii

Bahsettiğim sigortalar, sayacın hemen çıkışındaki sigortalar.
  • quote:

quote:

Sayacı korumak için sayaç çıkışınada sigorta konur ve buna kolon sigorta adı verilir. Sayaçtan çıkıp dairenin sigorta tablosuna giden hatta da kolon hattı denir. Eğer bunlarda hala değişmedi ise tabii

evet değişmedi hala bildiğin gibi.

• quote:

Orijinalden alıntı: By_Qan

quote:

quote:

evet değişmedi hala bildiğin gibi.

Alıntıları Göster
    Ben olayı yine anlamadım.

monofaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr

Trifaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr
    1 hat 380V

mu? yoksa başka bir şekilde mi?

• quote:

monofaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr

Trifaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr
    1 hat 380V

1.hat 220
    2.hat 220
    3.hat 220

1-2 hat arası 380
    2-3 hat arası 380
    1-3 hat arası 380
  • quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

monofaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr

Trifaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr
    1 hat 380V

1.hat 220
    2.hat 220
    3.hat 220

1-2 hat arası 380
    2-3 hat arası 380
    1-3 hat arası 380

O nasıl oluyor ki üç hat da 220 volt ise?
  • quote:

quote:

quote:

monofaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr

Trifaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr
    1 hat 380V

1.hat 220
    2.hat 220
    3.hat 220

1-2 hat arası 380
    2-3 hat arası 380
    1-3 hat arası 380

Alıntıları Göster
    faz nötr arası 220 volt, faz faz arası 380 volt.
    220*kök(3) = 380

• quote:

quote:

quote:

monofaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr

Trifaz:
    1 hat 220V
    1 hat nötr
    1 hat 380V

1.hat 220
    2.hat 220
    3.hat 220

1-2 hat arası 380
    2-3 hat arası 380
    1-3 hat arası 380

İki faz arası açı 120 derece olduğu için.

• quote:

Orijinalden alıntı: aspci

220*kök(3) = 380

tam öğrenmek istedğim şeydi. Kök 3 de dairenin 360 derecesinin 3 hatta bölünüp 120 olmasından geliyor değil mi?
  • quote:

quote:

220*kök(3) = 380

tam öğrenmek istedğim şeydi. Kök 3 de dairenin 360 derecesinin 3 hatta bölünüp 120 olmasından geliyor değil mi?

Alıntıları Göster
    Evet.

• quote:

quote:

220*kök(3) = 380

Evet
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kerosen

quote:

quote:

220*kök(3) = 380

Evet

Alıntıları Göster
    Bu da kablonun kalitesiyle alakalı? Mesela kabloyu sert bir şekilde burgu haline getirsem ben küçük voltaj farkılıkları olur mu yoksa bu derece farkları dalga simetrileriyle mi alakalı?

kabloların pozisyonları mı eerji dalgaları mı yani?

Bir de arkdaaşlar ilginize ve yardımlarınıza çok teşekkür ederim, herşey çok havada kalmıştı bir anda hepsini toparladınız

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.