Şimdi Ara

Moleküler Biyoloji ve Genetik Review'im

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
8
Favori
4.456
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Öncelikle umarım konu silinmez.Ben de uğraşıp bir yazı hazırlıyorum sonuçta en fazla kişiye yardımı olsun isterim,reyting burda Daha önce üni bölümleri kısmına konu açmıştım bayağı önce,pek talep olmadı sonra pm ler gelmeye başladı.Ben de gaza gelip konu açayım dedim.

Ben kimim?

İstanbul Üniversitesi,Fen Fakültesi,Moleküler Biyoloji ve Genetik çiçeği burnunda 2.sınıf öğrencisiyim.

Önce bir kavram kargaşasına bir son verelim efendim.

Biyoloji : Canlı bilimi.
    Moleküler biyoloji : Canlıları hücresel,dokusal yani mikro düzeyde inceleyen bilim.Yani şu NatGeo daki biyologlar gibi gidip kuşlar ceylanlar ne yapıyor diye bakmazsınız daha çok labda çalışırsınız  Şu sıralar popüler konular kök hücre,kanser,nörodejeneratif hastalıklar vs.
    Genetik : Kalıtım bilimi
    Biyoinformatik : Biyolojik bilgileri anlamlı,kolay anlaşılır hale getiren bilim.Mesela siz bir grup gen arasındaki etkileşimin saç renginin koyuluğu-açıklığı üzerindeki etkilerini araştırıyorsunuz.Tek bir geni inceleseydiniz bunu grafiğe dökmek,anlatmak çok kolay olurdu ama işin içinde birçok veri var.Biyoinformatikçiler de burada devreye girerler.
    Biyomühendislik : Biyolojik verileri pratiğe döken,somutlaştıran mühendislik dalı.Mesela bir biyolog gider kertenkele cama nasıl bu kadar kolay yapışıyor diye araştırır,biyomühendis de bu araştırma sonuçlarını çok etkili bir yapıştırıcı üretme konusunda kullanabilir.
    Biyomedikal mühendisliği : Tıp alanında kullanılan cihazların üretimi,bakımı,denetimiyle ilgilenir.Bunu yazmam gereksizdi ama elim değmişken yazayım dedim :D

“Genetik mühendisliği”diye bir bölüm yoktur bildiğim kadarıyla dünyada.Genetik mühendisliği genetik çalışmalarda kullanılan tekniklerin toplamına denir.Ayrıca kendisi bizim 4.sınıftaki bir dersimizdir :D

Ders demişken,çoğu öğrencinin tercih döneminde yapmadığının aksine siz ders programlarına bakın.Bizim bölümünki şurada :https://egitimdeyapilanma.istanbul.edu.tr/ders_liste.php?id=159 Çoğu dersin içeriğini bile görebilirsiniz.Zira ben az daha Ubisoft’a girme veya hacker olma ümidiyle pc müh seçecektim lisede,sonra baktım adamlar diferansiyel,elektrik kasıyor,koşarak uzaklaştım.

Peki bu bölümü kimler okumamalı??

-Bu yazıyı okumaya üşendim diyenleri bir eleyelim.Çünkü bölümde basit bir deneyin raporunun girişini yazarken bile bunun kaç katını okuyacaksınız :D
    -Tıp/Eczacılık tutmadı,bari bunu okuyayım diyenler.Sonra geliyorlar,aa burası tıp/eczacılık değilmiş deyip ya geri dönüyorlar ya da boş bir şekilde okuyup bölümü kötülüyorlar.
    -Bilim merakı hiç olmayanlar,ben hiç belgesel izlemem haz etmem diyenler.Çünkü gerçekten biraz sevgi ilgi istiyor bölüm.
    -Bu bölümle çoook kel alaka bir bölüm arasında kalanlar.Yani tabii ki kimse sizden tak diye bir bölümü seçmenizi bekleyemez ama sizin en azından kimya/kimya müh/biyokimya/fizik/biyoinformatik/mbg/biyomühendislik/tıp gibi bölümler arasında kalmanız gerekir burayı düşünmek için.

Gelelim mezunlar ne yapar kısmına.

-Çoğu akademisyenlik seçer.Akademisyen=Bilimsel araştırma yapan kişi.Akademisyen olmak içinse izlenecek yol lisansüstü eğitimleri tamamlamaktır.Ülkeye göre bu eğitim farklılık gösterebilir.USA de genelde doğrudan doktora(phd)ye başlanır,Avrupa’da ise önce master(msc-master of science)ardından doktora yapılır.Msc 1 ila 2 yıl,phd 3-7 yıl sürebilir.Tırsmayın 6-7 çok istisna.Bizde de msc+phd şeklinde lisansüstü.

Akademisyenlik seçmeyenler

-Hastanelerin tıbbi genetik bölümleri
    -genetik tanı merkezleri
    -Tüp bebek merkezleri
    -Henüz çok yaygın olmasa da kök hücre ünitelerini tercih edebilirler.Ama benim yolum belli olduğundan akademisyenlik istemeyenler ne kadar maaş alır,kaç saat çalışırlar falan filan detaylar hakkında atıp tutamam fakat çok hafif bir iş yapacağınızın kesin olduğunu söyleyebilirim sadece.

MBG okurken ister akademisyenlik isteyin ister 4 yılı bitirip işe girmek isteyin kendinizi geliştirmeniz gerek.Derslerden yüksek not alıp yan gelip yatmanız söz konusu değildir.Genelde CV’lerde görülmek istenenler:

-Profesyonel düzeyde İngilizce bilgisi.İngilizce bilmek zorunlu değil mecburi anlayacağınız.
    -Mümkünse başlangıç-orta düzeyde 2.bir dil.
    -Katıldığınız etkinlikler,sempozyumlar,kongreler
    -Stajlarınız.Yaz gelir millet Face’e plajdaki fotosunu koyar,benim arkadaşlarım labaratuvarda fotusunu koyar.

Özetlemek gerekirse ben derslerden geçip gerisine karışmak istemiyorum diyorsanız işler sizin için zorlaşır.Yani arkadaşlar çabalamanız gerekiyor bayağı.Mesela geçen 3.sınıftan bir arkadaşımla karşılaştım diyor ki 2 yıldır staj yeri bulamıyorum.Ben 1’i yeni bitirdim 2 yerde staj buldum.Kendimi hiç de becerikli+atılgan diye tanımlamam sadece bir şeyi kafaya koymuşsam çok uğraşırım.Benim şimdilik aklıma gelenler bunlar,forumdan birkaç soru vardı onları da koyayım belki yararlı olur.

@Fujita sormuş.

*Belirttiğim gibi genetik mühendisliğinde/moleküler biyoloji ve genetik hayvanlar üzerinde çok deney yapılıyor mu?(Hücreleri kast etmiyorum)

Bizde hayvanlarla yüksek düzeyde bir haşır neşirlik yok.Ayrıca bu sizin seçtiğiniz araştırma alanına bağlı büyük ölçüde.Hem hayvanlarla çalışmanız gerekse de bu deneyler canavarca deneyler olmuyor,çoğunlukla hayvana ilaç/sıvı enjesiyonu,veya kan alma,doku örneği alma veya en fazla hayvana küçük bir operasyon yapma şeklinde oluyor.Ama siz sinek bile öldüremem demişssiniz,bizim bu öldürdüğümüz sineğin haddi hesabı yok.Fakat dediğim gibi siz hayvanlarla çalışmanızı gerek görmeyecek bir araştırma alanı seçerseniz hiçbir sorun kalmaz.Ki zaten hayvanlarla çalışmak için sertifika gerekiyor.

Biyokimya mı, moleküler biyoloji yoksa genetik biyoloji mühendisliği mi daha çok organik bileşenleri, hücreleri, atomik yapıları inceler?

Hepsi inceler.Ama biyokimya Türkiyede çok yaygın olmadığından mbg seçmek daha iyi olabilir bilinen bir okulda.Biyokimya bildiğim kadarıyla bir tek ege’de var.

Hangisinin iş imkanları daha iyidir?(Türkiye-yabancı ülke fark etmez.)

İş imkanı olarak yurt dışında hepsi eşit düzeydedir,Türkiyede ise hangi bölüm daha yaygınsa onu tercih etmeniz iyi olur.

Okul demişken,hangi okulu seçeyim diyorsanız,bence

-BOUN/ODTÜ/İTÜ/Koç/Sabancı/Bilkent kazanmışsanız gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.
    -Olmamışsa fakat siz başka bir okulda MBG kazanmışsanız,yukarıdakilere girmek için tekrar hazırlanmanız bence iyi bir seçim değil ama mutlaka İngilizce bölümleri seçin.Bilecik Üni.de okuyup Almanyada staj yapan da var,Trakya biyo.dan mezun olup yurt dışına giden de var,her şey size bağlı.Ama bu okulların avantajı nedir biliyor musunuz,öncelikle İngilizce olmaları.Sonrasında ise partnership-fellowshipleri,yani yurtdışındaki okullarla,lablarla ilişkileri olmaları.Mesela BOUN’un EMBL(Europian Molecular Biology Lab)ile anlaşması vardır,Suna-Kıraç Foundation diye bir vakıf aracılığıyla Brown University ile ilişkisi vardır lisansüstü eğitimi için öğrencilere yardım ederler.Avantajlar budur,yoksa kimse size CERN gibi lab imkanı vermeyecektir.Sonuçta Türkiyedesiniz.
    -Siz yurtdışına gitmek istiyorsanız yukarıdaki okullardan birinde okumanız şart değil.Yurtdışındaki okulların Türkiyedeki üniversiteleri çok iyi tanıyor olması zaten imkansız,nasıl biz yurtdışındaki her okulu bilmiyorsak.

Kendi okulumla ilgili konuşmam gerekirse,İÜ bu yıldan itirbaren fen fakültesini %30 İngilizce yaptı.Bu bize vurmadı ama napak Memnun olduğum taraf ise bizim alan derslerimizi diğer okullara göre erken alıyor olmamız.Mesela millet 4.dönemde biyokimyaya başlarken biz 3.de başlıyoruz,gibi.

İşte böyle Yurtdışı hakkında çok detaylı yazmadım sorular üzerinden de gidebilirim ama tek bir cümle söylemek gerekirse babanızın zengin olması falan gerekmiyor bu boş lafları geçiniz.

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CEE01DE48 -- 30 Haziran 2014; 19:10:30 >

• Zamanında ben de çok düşünmüştüm ama vazgeçtim. MBG mezunlarıyla, öğrencileriyle konuştum ve tıpın daha iyi bir seçim olduğuna karar verdim

Ayrıca şu blog hakkında ne düşünüyorsunuz?
    http://genetikbolumu.blogspot.com.tr/
  • Çok güzel yazmışsınız sıkılmadan okudum,teşekkürler. Ben çok kararsızım yurt dışı olmadan olmaz gibi geliyo. Ve türkiyede bu bölümü seçersem sadece teorik eaber yapcam gibi geliyo korkuyorum. 14,6 k sıralamam bilkent gelebilir bilkent dışında istemiyorum zaten. Bazı tıplar da geliyo aslında tıp da o kadar düşünmüyorum ama genetiğe ordan yönelmenin daha iyi olunacağı söyleniliyo bu düşündürüyo sinir bilime de daha ilgili gibiyim. Siz memnun görünüyosunuz ama genelde pişmanlar. Mf3 ten her şeyi yazabilirim bu bölümü de istiyorum ama yurt dışına gitmem sanırım pişman olmaktan korkuyorum sizce ne yapmalıyım?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cok istiyorum burayi puanim da yetiyor istanbul universitesine.
    ama is imkanlari falan is bulamassam dusuncesi cok korkutuyor beni.. sen ne yapmayi dusunuyorsun :D universitenin sagladigi imkanlardan biraz bahsedrr misin;) bide mbglerin hastanelerde biyolog olarak calismasi mumkun mu acaba laborant falan..

• Genetik seçicek olanlar yurtdışını göze alsın burda iş imkanı cidden çok zor, ben de istiyorum ve yurtdışı düşünüyorum eğitimden sonra :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mèrt

Zamanında ben de çok düşünmüştüm ama vazgeçtim. MBG mezunlarıyla, öğrencileriyle konuştum ve tıpın daha iyi bir seçim olduğuna karar verdim

İlk mesajda belirtmedim fakat doktora yapan insanlar maaş alıyorlar arkadaşlar.Yani doktoradan itibaren siz aynı zamanda çalışma hayatına atılmış oluyorsunuz.Zengin olacaksınız diye bir ifade kullanmadım fakat bugüne kadar aç kalmış,sürünen bir akademisyen de görülmemiştir görmedim de :) Ayrıca genetiğe yönelmek için mbg okumanız şart değil isterseniz tıp okuyup bu alanda çalışma yapabilirsiniz.Size kalmış :)

• quote:

Orijinalden alıntı: swingerz

cok istiyorum burayi puanim da yetiyor istanbul universitesine.
    ama is imkanlari falan is bulamassam dusuncesi cok korkutuyor beni.. sen ne yapmayi dusunuyorsun :D universitenin sagladigi imkanlardan biraz bahsedrr misin;) bide mbglerin hastanelerde biyolog olarak calismasi mumkun mu acaba laborant falan..

Evet hastanelerin ilgili bölümlerinde(tıbbi biyoloji,tıbbi genetik)biyolog olarak çalışabilirsiniz.Veya üniversitelerin labaratuvarlarında da teknisyen olarak çalışabilirsiniz.Üniversitenin sağladığı imkanların diğer devlet ünilerinden çok bir farkı yok.Erasmus,çap,yandal imkanları var bunlar standart.Fakat siz yurt veya burstan bahsediyorsanız maalesef bilgim yok.

İmkan demişken aklıma geldi,4.sınıfta seçmeli "uygulamalı girişimcilik"dersi alabiliyorsunuz.Bu dersi alıp başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler arzu ettikleri bir proje için 100 bin liraya kadar destek alabiliyorlar projelerini gerçekleştirmek için.4. sınıfları yakalayıp konuşamadım ama şirket/lab açmak isterseniz böyle bir destek alabiliyorsunuz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Moleküler Biyoloji ve Genetik
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: darylina_

quote:

Orijinalden alıntı: Mèrt

Zamanında ben de çok düşünmüştüm ama vazgeçtim. MBG mezunlarıyla, öğrencileriyle konuştum ve tıpın daha iyi bir seçim olduğuna karar verdim

İlk mesajda belirtmedim fakat doktora yapan insanlar maaş alıyorlar arkadaşlar.Yani doktoradan itibaren siz aynı zamanda çalışma hayatına atılmış oluyorsunuz.Zengin olacaksınız diye bir ifade kullanmadım fakat bugüne kadar aç kalmış,sürünen bir akademisyen de görülmemiştir görmedim de :) Ayrıca genetiğe yönelmek için mbg okumanız şart değil isterseniz tıp okuyup bu alanda çalışma yapabilirsiniz.Size kalmış :)

Elbette aç kalmaz kimse ancak konuştuğum mezunlar maddi anlamda çalıştıklarının karşılığını alamadıklarını söylediler. Konuyu baltalamış olmayayım ama tercih edecek arkadaşlar çok iyi düşünsünler, MBG okuyup pişman olan kişi sayısı gördüğüm kadarıyla az değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: -Marla

Çok güzel yazmışsınız sıkılmadan okudum,teşekkürler. Ben çok kararsızım yurt dışı olmadan olmaz gibi geliyo. Ve türkiyede bu bölümü seçersem sadece teorik eaber yapcam gibi geliyo korkuyorum. 14,6 k sıralamam bilkent gelebilir bilkent dışında istemiyorum zaten. Bazı tıplar da geliyo aslında tıp da o kadar düşünmüyorum ama genetiğe ordan yönelmenin daha iyi olunacağı söyleniliyo bu düşündürüyo sinir bilime de daha ilgili gibiyim. Siz memnun görünüyosunuz ama genelde pişmanlar. Mf3 ten her şeyi yazabilirim bu bölümü de istiyorum ama yurt dışına gitmem sanırım pişman olmaktan korkuyorum sizce ne yapmalıyım?

Bu araya kaynamış görmemişim pardon :D Tıptan da tabii ki yönelebilirsiniz.Fakat tıpta 6 yıl + phd yaparsınız mbg de 4 yıl+phd yaparsınız yani yıl fark eder.Bilkent çok iyidir pişman olmazsınız yazarsanız.

Bir de tıpta insanlarla çok uğraşırsınız bizde böyle bir durum yok.İnsanlarla uğraşmak istemem diyenler mbg seçebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CEE01DE48 -- 30 Haziran 2014; 18:36:09 >

• swingerz S kullanıcısına yanıt
    Alıntılayıp cevapladım az önce yukarıda
  • quote:

quote:

Çok güzel yazmışsınız sıkılmadan okudum,teşekkürler. Ben çok kararsızım yurt dışı olmadan olmaz gibi geliyo. Ve türkiyede bu bölümü seçersem sadece teorik eaber yapcam gibi geliyo korkuyorum. 14,6 k sıralamam bilkent gelebilir bilkent dışında istemiyorum zaten. Bazı tıplar da geliyo aslında tıp da o kadar düşünmüyorum ama genetiğe ordan yönelmenin daha iyi olunacağı söyleniliyo bu düşündürüyo sinir bilime de daha ilgili gibiyim. Siz memnun görünüyosunuz ama genelde pişmanlar. Mf3 ten her şeyi yazabilirim bu bölümü de istiyorum ama yurt dışına gitmem sanırım pişman olmaktan korkuyorum sizce ne yapmalıyım?

Bu araya kaynamış görmemişim pardon :D Tıptan da tabii ki yönelebilirsiniz.Fakat tıpta 6 yıl + phd yaparsınız mbg de 4 yıl+phd yaparsınız yani yıl fark eder.Bilkent çok iyidir pişman olmazsınız yazarsanız.

Bir de tıpta insanlarla çok uğraşırsınız bizde böyle bir durum yok.İnsanlarla uğraşmak istemem diyenler mbg seçebilir.

Bilkent gelir mi dersiniz 13200müş 8kdan düştüğünden gelir gibi geliyo bana da ama. Ya ben üniye de önem veriyodum 5k olmasa tıp yazmam diyodum ama şimdi çok kararsızım.Bilkentte de memnun olmayan var. Çevremde diş tıp yaz diyo genelde bir de bilkentin hazırlığı korkutuyo ben mezundum üstelik. Yine de değer mi?

Edit: Aynen şu insanlarla uğraşma olayı da düşündürüyo. Yani tıpı insan fizyolojisi falan öğrenmek çok hoşuma gidiyo ama meslek olarak baktığımda benlik gibi değil pek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zoraki Dt -- 30 Haziran 2014; 18:44:40 >

• bu sene tıp kontenjanları artmadığı için zor bence
  • quote:

Orijinalden alıntı: karakorsan95

bu sene tıp kontenjanları artmadığı için zor bence

Bence de zor ama genelde herkes kötülediğinden kontenjan artmasa da bölümde düşüş hep var. Bilkent olmazsa gitmem bölüme zaten artık hayırlısı :)

• quote:

quote:

quote:

Bilkent gelir mi dersiniz 13200müş 8kdan düştüğünden gelir gibi geliyo bana da ama. Ya ben üniye de önem veriyodum 5k olmasa tıp yazmam diyodum ama şimdi çok kararsızım.Bilkentte de memnun olmayan var. Çevremde diş tıp yaz diyo genelde bir de bilkentin hazırlığı korkutuyo ben mezundum üstelik. Yine de değer mi?

Edit: Aynen şu insanlarla uğraşma olayı da düşündürüyo. Yani tıpı insan fizyolojisi falan öğrenmek çok hoşuma gidiyo ama meslek olarak baktığımda benlik gibi değil pek.

Gerçekten şunu veya şunu okuyun demek istemiyorum ben mümkün olduğu kadar somut bilgi verip tercihi sizlere bırakmak istedim.kisilik ozelliklerinizi göz önünde bulundurursaniz iyi olur zorluk olarak bakıldığında ikisinin de eğitimi ağır çünkü. Insanlara karşı sabırlı misiniz, , ilgili misiniz yoksa işin bilimsel araştırma mı daha çok ilginizi çekiyor düşünün bence.

• türkiyede temel bilimlerde pek iş yok ne kadar gelişmiş olduğunun bir göstergesi bu galiba. düşüş var evet geleğin mesleği değil artık ne yapmayı düşünüyorsun peki ?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Gerçekten şunu veya şunu okuyun demek istemiyorum ben mümkün olduğu kadar somut bilgi verip tercihi sizlere bırakmak istedim.kisilik ozelliklerinizi göz önünde bulundurursaniz iyi olur zorluk olarak bakıldığında ikisinin de eğitimi ağır çünkü. Insanlara karşı sabırlı misiniz, , ilgili misiniz yoksa işin bilimsel araştırma mı daha çok ilginizi çekiyor düşünün bence.

Araştırma tabi ki ama herkes hayal kırıklığı yaşayınca bende de ön yargı oluştu maddi açıdan bi sorun olmaz yapabileceğim sevebileğim bi mesleğim olması yeterli. Ben sadece fikir alıyorum zaten yoksa burda insanların görüşüne göre tercih yapmıcam elbette dişi de tıpı da bilkenti de gezip öyle karar vericem umarım netleşir kafamda bişeyler. Tekrar teşekkürler :)

• quote:

türkiyede temel bilimlerde pek iş yok ne kadar gelişmiş olduğunun bir göstergesi bu galiba. düşüş var evet geleğin mesleği değil artık ne yapmayı düşünüyorsun peki ?

Ah bi bilsem. Tıp düşünmüyodum ama şuan tıp en mantıklısı gibi geliyo bi yandan iyi bi ünide okumak da istiyodum. Diş yazcam ankda ya da tutan tıplardan falan bilkenti de yazarım heralde artık kısmet :D siz mbg mi düşünüyosunuz

• lisenin başından beri boğaziçi mol. biyoloji ve genetik istiyordum ama 25 k sıralamam var galiba boğaziçi kimya yazacağım.tıp istemiyorsan yazma bence arkadaşlarımdan zorla okuyanlar var aile baskısı olmasa bırakacaklar.
  • quote:

lisenin başından beri boğaziçi mol. biyoloji ve genetik istiyordum ama 25 k sıralamam var galiba boğaziçi kimya yazacağım.tıp istemiyorsan yazma bence arkadaşlarımdan zorla okuyanlar var aile baskısı olmasa bırakacaklar.

Odtü gelmez mi ki? Ben tıpı da seviyorum aslında ama üni iyi olmayacak bunu takıyorum biraz. Ama tıp olsun diyerek hazırlanmadım hiç öyle tıp aşkı olmadı sanırım bu yüzden de kötü geldi sıralama. Konunun da içine ettim sanırım ya

• istanbul sevdası olduğu için istanbul dışı tercih yapmayacağım :)
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.