Şimdi Ara

Modern ve medeni olmaktan anlaşılması gereken nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Modern ve medeni olmak ile kastedilen şey, bilimde, sanatta, felsefede ilerleme yanlısı olmaktır diye düşünüyorum. Halbuki günümüzde ahlaki yozlaşmayı içeren serbest ilişki yaşamanın kastedildiği bir anlamda kullanılıyor.


    Uygar olmak yani medeni olmak ya da modern olmak batı toplumları ile özdeşleştirildiğinden, ahlaki olarak da kapsayıcılığı olduğu algısı bence kırılması gereken bir algı. Çünkü kişinin aklaki duruşu ve anlayışı tamamen kendini bağlar ve kendi seçimidir. Modern ve uygar olmanın ise bununla bir ilgisi yoktur. Ya da cinsel hayat konusunda tamamaen serbest olmamak, yobaz olunduğu anlamına gelmez diye düşünüyorum.


    Belki güzel bakış açıları yakalarım diye, bu konuda sizlerin de fikrini almak istedim.




  • Modern olmak demek dünyada trend olan akımı takip etmek, trend olan kültürel ögelere sahip olmak anlamına gelir.

    Medeni olmak ise kelime kökeni "medine'den" geliyor şehirli olmak anlamında kullanılıyor. Her ikisinin de farklı kavramlar olduğunu belirtelim.


    İnsan kültürel bir varlıktır. çevresinden edindiği kültürü toplar özümser bir sonraki kuşağa aktarır. Biz de atalarımızdan bu yana süregelen bir kültürü taşıyoruz, buna da türk-islam kültürü deniyor ki bu da bizim milli benliğimizdir. milli benliği taşımadan yaşayan insanın varoluşu eksik kalır zira aidiyet duygusunu yaşayamaz.


    Modern olmak, uygarlık, çağdaşlık kavramlarına çok takılmaması gerek şehirli bir insanın. çünkü bu kavramları algılamakta bir sorun olabileceğinden(türkler için) ve şehirli'nin zaten bu standartları şehirli olmakla karşılıyor olacağından ayrıca da dünyanın giderek yozlaşmasından kavramları kurcalamamak gerekir.

    şehirli isen kozmopolit bir ortamda yaşayabiliyorsan ve bilim-felsefe-sanat konusundan muzdarip değilsen(örneğin islamcılar) çağdaşsındır.


    örnek istediğin konuya gecek olursak, dünya çok farklı bir yöne doğru gidiyor, değerler yozlaşıyor biz de bundan etkileniyoruz. eğer türkiyede bir kadın cinsel anlamda serbest davranabiliyorsa kendi kültüründen kopmuş demektir. evet seksüel devrim 1960'larda gerçekleşmiş olabilir ama bunun dünyanın en ileri(bilim sanat felsefe) ülkesinde dahi ortaya çıkmış olması türk kadınların aynı davranışı gerçekleştirmesi gerektiği anlamına gelmiyor. zira bizim kültürümüzde milli benliğimizde evlilik öncesi cinsel serbesti yok(isteyen istediğini yapar ona karışamayız elbette).





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.