Şimdi Ara

MOD 90 İleri-Geri Senkron Sayıcı Devresi + Hız Kontrol (Bitti. Devre içeride.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
2
Favori
10.005
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar yumurta kapıya dayandı... MOD-90 İleri-Geri Senkron Sayıcı devresi için acil yardım istiyorum.

Alttaki resimde MOD-99 İleri-Geri Senkron Sayıcı devresini, gerekli modifikasyonlar ile MOD-90'a dönüştürmem gerekiyor. Bu konuda yeterli bilgim olmadığı için sizlerin fikirlerine danışmak istedim.

Sayıcının hızını kontol etmek için 555 ile yaptığım Osilatör devresi. Test edildi, onaylandı...

Yukarıdaki devrelerin Proteus 7.1 simulasyon şemaları ve 555 Osilatör devresinin PCB şeması ektedir.
    http://rapidshare.com/files/235828488/Sayici___Osilator.rar.html

NOT: Mod-99 sayıcı denenmemiştir. Simulasyonda çalışmaktadır. Devrede varsa hataların düzeltilmesini, Mod-90'a dönüştürmenin en kolay yolunu veya aynı mantıkla çalışan daha basit bir devre için tavsiyelerinizi bekliyorum.

Soru ve görüşlerinizi buradan iletebilirsiniz.

Teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Güneydoğu -- 26 Mayıs 2009; 2:03:14 >

• http://pdf.chinaicmart.com/741/74192.pdf
    burada 74192 datasheeti var.

Yapman gereken devreye iki adet(iki girişli) AND kapısı( veya 3 girişli bir adet) ilave etmen birincisinin girişlerini U2(onlar hanesi sayıcısı) entegresinin Q0(2 Nolu pin), Q3(7 Nolu pin) e , çıkışını da ikinci AND kapısının 1. girişine U1(birler hanesi sayıcısı) nın Q0(2 Nolu pin) inin 2. girişine çıkışı da 14 nolu (CLR _MR) pinlere topraktan ayırarak bağlaman devrenin 90 dan sonraki ilk saat darbesinde 00'a dönmesini sağlayacaktır.

Devam: Yukarıdaki çözüm yalnızca 90 dan sıfıra dönüşü sağlar...
    geri saymada 00 dan sonra 90 yapmak için ise daha fazlasına ihtiyacınız var. har iki sayıcının data girişini 90 olacak şekilde set( set yapılacak pinlerin 1 K lık bir direnç ile + beslemeye bağlanmsı gibi) yapmanız ve geri saymada 00 olduğunda sayacı gelen yeni saat darbesiyle (99 yerine) 90 yapmanız gerekecek... bunun için de U2 nin Borrow (13 nolu pin) çıkışını her iki sayıcının Load (11 nolu pinler)girişine bağlamanız gerekir.

ayrıca sizin devrede aşağı ve yukarı sayıcı girişleri boşta mı kalıyor? gerçek devrede bunları 10 lık bir direnç ile + beslemeye bağlamanız gerekebilir....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ferit -- 22 Mayıs 2009; 11:08:17 >

• @ferit

Arkadaşım yardımın için teşekkür ediyorum. İlk aşamada bir adet AND kapısı'nı U2 entegresinin Q0 ve Q3 no'lu pinlerine bağladım. Sayıcı 90'a ulaştığı anda devreyi sıfırlıyor. U1'in Q0 çıkışını ise AND kapısına bağlamak Proteusta doğru gibi görünse de gerçekte çalışması mantıklı görünmüyor. Nedeni U1 entegresinin Q0 çıkışı "0" iken AND kapısının çıkış vermesi. Yani bir taraf "1" diğer taraf "0" iken çıkış veriyor. O nedenle tek AND kapısı ile devreye devam ediyorum.

Devamını şimdi uyguluyorum. Sonuç birazdan...
  • @Güneydoğu

sizin yaptığınız şekilde 90 a ulaştığı anda devre 00 olur.99 modu 90 moda çevireceğim diyorsunuz. sayacın 91 olmaması gerekmiyormu? eğer 90 sayısı görünecekse (mevcut devrede 99 görünür sonraki saat darbesinde 00 olur) dediğim gibi U1 in Q0 çıkışınıda AND lere dahil etmeniz gerekir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ferit

@Güneydoğu

sizin yaptığınız şekilde 90 a ulaştığı anda devre 00 olur.99 modu 90 moda çevireceğim diyorsunuz. sayacın 91 olmaması gerekmiyormu? eğer 90 sayısı görünecekse (mevcut devrede 99 görünür sonraki saat darbesinde 00 olur) dediğim gibi U1 in Q0 çıkışınıda AND lere dahil etmeniz gerekir.

Yardımın için çok çok teşekkür ediyorum.

MOD-90 sayıcıda 90'ı gördüğü anda sayıcının "00" olması istenir. Bir nevi 89'a kadar sayar.

Dediğin şekilde devreyi kurdum... Şu an MOD-90 ileri/geri sayma işlemini gerçekleştiriyor. Ancak yaptığım devrede mantıken bir hata olabilir. İleri giderken 00->90, geri giderken 89->00 devresi yapmak zorunda kaldım. Bu sorunu gideremiyorum çünkü 90 yaparsam sayıcı tekrar "Reset" oluyor. Bu nedenle yaptığım devre normalde olabilir.

Devreyi buraya tekrar upload ediyorum. Başka bir eksik veya hata varsa düzeltilmesini rica ediyorum.

Devrenin Proteus 7.1 şeması alttaki linkten görülebilir. Rapid Full değildir. Link kırılırsa tazelenebilir.
    http://rapidshare.com/files/235934425/Ileri_-_Geri_M-90.rar.html

Herşey için terkar teşekkürler.

• 1 AND daha kullan, girişlerden birisine kullanmış olduğun AND çıkışını diğerine de değillenmiş olarak , countup girişini bağlamalısın bu durumda sıfırlama yalnızca yukarı saymada gerçekleşir) Bu durumda set edeceğin değeri 90 yapabilirsiniz. ancak countup boşta iken 1 logic seviyesinde değilse(bir önceki mesajımda önermiş olduğum 10K( 1 K da olabilir) bağlı değilse) problem çıkartabilir.

gerçi 90 mod için 90 gördüğü anda 0 olacak diyorsunuz...
  • quote:

Orjinalden alıntı: ferit

1 AND daha kullan, girişlerden birisine kullanmış olduğun AND çıkışını diğerine de değillenmiş olarak , countup girişini bağlamalısın bu durumda sıfırlama yalnızca yukarı saymada gerçekleşir) Bu durumda set edeceğin değeri 90 yapabilirsiniz. ancak countup boşta iken 1 logic seviyesinde değilse(bir önceki mesajımda önermiş olduğum 10K( 1 K da olabilir) bağlı değilse) problem çıkartabilir.

gerçi 90 mod için 90 gördüğü anda 0 olacak diyorsunuz...

Bende bir hata oldu sanırım... İş son saniyeye kalınca. Şimdi farkettim.

Senin dediğin gibi 89'da saymayı kesmesi gerek. Devreyi tekrar gözden geçiriyorum. 10K'lık dirençleri 1K ile değiştiriyorum unutmadan ve devreye eklemeleri yapıyorum.

Sonucu tekrar bildiririm.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DC motor kontrolü için devre
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @ferit

Değerli önerilerin için tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Dediklerini denedim ve adım adım bir sonuca ulaştım sanırım. Devre şeması aşşağıda. Umarım olmuştur. Herhangi bir eksik veya hata var ise terkar düzeltelim.
  • Sevgili DH Elektronik Bölümü kullanıcıları...

Forumda yardım amacıyla insanlara yol gösteren ve yardımını esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Devre tasarlandı, son anda uygulandı ve teslim edildi...

Devrenin bitmiş hali için son saniyede büyük bir risk alarak değişiklik yapma gereği duydum.. Zira Proteus simulasyonda çalışan devre, normalde çakışma yapıyordu.

Gelelim biten devremize... Yapacaklara şimdiden kolay gelsin. O da beni bitirdi resmen..

• ARKADAŞLAR MERHABA.
    BENİM 4 BİT SENKRON YUKARI-AŞAĞI SAYICI DEVRESİNE İHTİYACIM VAR.
    YARDIMLARINIZI BEKLİORUM. KOLAY GELSİN...
  • arkadaşlar meraba;
    0~F Arası 2 İleri 1 Geri 7 Segment Displayli Sayıcı Devre
    Flip-floplar ve lojik kapı kombinasyonları ile tasarlanacak sayıcı devre 0,2,1,3,2,4,3,5,4,… şeklinde sayacaktır. Sayıcıyı gözlemlemek için 7 segment led display kullanılması gerekiyor. Sayıcı ile 7 segment display arasında kod dönüştürücü olarak 7447 ya da benzeri bir chip kullanılabilir. Devrenin saat (clock) girişi 555 entegresiyle yapılmış bir kare dalga osilatöründen beslenecektir.
    bu proje için bana yardımcı olacak var mı proteus şeması elinde bulunan varsa paylaşabilirse sevirim şimdiden teşekkurler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.