Şimdi Ara

Mimar ve Mühendis Arkadaşlara Bir Soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
350
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Uzun zamandır merak ettiğim bir şey var .
    Binaların ağırlıklarını nasıl hesaplıyorlar ? , kaba ağırlığını diyelim dökülen çimento ve kullanılan tuğla ile hesapladık , binaya yüklenecek diğer ağırlıklar için ( örn. buzdolabı , televizyon vs ev eşyaları ) bunlar için hesaplama nasıl yapılıyor , standartı var mı ?

Bir de kolonların ölçüleri var , örn 30x150x30 ölçülerinde bir kolon kaç kg taşıyabilir ? , bunun hesabı böyle mi yapılıyor başka türlü bir hesabı mı var ?

Tabi bu 2 cümle ile açıklanacak bir şey değil , bunları öğrenmek yıllar alır ama sadece merak ediyorum basit şekliyle nasıl yürüyor işler diye
    Bu ara merak sardım o kadar yaşıyoruz , herşey betonların arasında az da olsa bilgi edinmek iyi olur diye düşündüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi @Majesty -- 20 Mart 2013; 22:06:05 >

• Statikten ve mukavemetten anlarım ama inşaat mühendisi olmadıgım için cevabı lisansını bunun üzerine yapmıs arkadaslara bırakıyorum.

(i,j,k) saygılar sevgiler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Angelica -- 20 Mart 2013; 22:00:45 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: DirtyDingy

Bir bina 50000 tuğladan olsa her tuğla 500 gr olsa 50000*500=25000000 sorun ?

Bırak allasen

Galatasaray SK 1905-∞
  • quote:

Orijinalden alıntı: Müendiz42

30x30x30 kolonmu olur kolon diyebilmek için boyunun eninden baya bi büyük olması lazım

Doğru ya boş anıma denk gelmiş herhalde 30 cm yüksekliğinde kat yaptımda karıncalar için
  • Hocam insaat muhendisleri olarak hocalarimiz soyle giris cumleleri kurmustu bize sabit yukler ve hareketli yukler vardir mesela okulda sinifi sabit yuk kabul edersin m2 de ortalama kisi sayisi ve bir kisinin agirligina gore o alan insa edilirken mukavemeti 250 yada 300kg alinir m2 basi ama koridor gibi hareketli yuklerde yani surekli ogrwncilerin aktif olarak harekt edebilecegi yerlerde m2 ye 500kg tasiyabilecek sekilde yapilir ve bu yukler yatay ve dikey tasima sistemi olan kolon ve kirislere aktarilir kabaca bu sekilde bayaa formullu ve cetrefilli is :) meraki olmayana zulumdur muhendislik :) dersler cok agirdir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende bilmiyorum ama statiği araştır meark ettiğin şey o.

Orijinalden alıntı: @Majesty

quote:

30x30x30 kolonmu olur kolon diyebilmek için boyunun eninden baya bi büyük olması lazım

Doğru ya boş anıma denk gelmiş herhalde 30 cm yüksekliğinde kat yaptımda karıncalar için

olabilir hocam öyle hatalar ben makineciyim sadece kolonları kirişleri felan biliyorum binalardan anlamam biri bizi aydınlatsın

Galatasaray SK 1905-∞

• Binaların ağırlıklarını en azından lise bilgilerime güvenerek şöyle bir yorum yapayım tabi daha bilgili arkadaşlar daha iyi yardımcı olurlar. Şimdi özkütleyi bilirsiniz d=m/V'dir.

Eğer ne kadar hacimde beton döküldüğünü bilirseniz d.V=m formülünden yine kütleyi bulabilirsiniz.

quote:

quote:

olabilir hocam öyle hatalar ben makineciyim sadece kolonları kirişleri felan biliyorum binalardan anlamam biri bizi aydınlatsın

O zaman sana da bir soru

Ben kendi imkanlarımda bir makina yapsam diyelim piston dakikada 60 devir dönüyor ama 600 devir dönebilmesi için daha mı kusursuz hesaplama yapılmalı , yoksa 60 devir dönen 600 devirde döner mi?

Birde müfredatta stirling motorlarını görüyor musunuz ?

• Hocam genel olarak binalarda ağırlık iki çeşitte ele alınır Biri Ölü yük (G) diğeride hareketli yük (Q) tür. Binaların ortalama ağırlıklarının tabi çeşitli formülleri ve kuralları var ama şöyle söyliyeyim hareketli yükler yapıların ne için kullanılacağına göre değişir. Mesela hastane tasarlayacaksan farklı bir katsayısı vardır ama apartman tasarlayacaksan farklı alınır. Ölü yüklerde yapının üstünde durağan olarak kabul edilen yükler denebilir ve bunlarında çeşitleri vardır( döşeme yükü,duvar yükü v.b) İşte bunların birleşimleri ile ve depremi de hesaba katarak yapının toplam ağırlıkları bulunur.

Kolon hesaplarında ise yine çeşitli hesaplar vardır. Özetle söylemek gerekirse kolon düz bir çubuk gibi düşünülür ve üstüne tekil bir yük etki edilir.Bu çubuğun eğilip bükülmeden ayakta durabilmesi için alanınının min değeri bulunur ve buna göre kolon boyutları oluşturulur.Kusura bakma pek iyi anlatamadım ama varsa takıldığın sor

• quote:

quote:

quote:

quote:

O zaman sana da bir soru

Ben kendi imkanlarımda bir makina yapsam diyelim piston dakikada 60 devir dönüyor ama 600 devir dönebilmesi için daha mı kusursuz hesaplama yapılmalı , yoksa 60 devir dönen 600 devirde döner mi?

Birde müfredatta stirling motorlarını görüyor musunuz ?

piston devrini anlamadım ne makinesi pistonlu pompadanmı bahsediyorsun
    2. soruda görmüyoruz malesef motorlarla ilgili özel bi ders yok

Galatasaray SK 1905-∞

• bina hakkında değil ama piston konusunda yardımcı olabilirm, yapmak istediğini biraz daha açarmısın, stirlig motoru felanmı yapmaya calısyorsun ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _bluescream_ -- 20 Mart 2013; 22:22:55 >

Orijinalden alıntı: _bluescream_

bina hakkında değil ama piston konusunda yardımcı olabilirm, yapmak istediğini biraz daha açarmısın, stirlig motoru felanmı yapmaya calısyorsun ?

Sadece merak ediyorum stirling motorlarını , verimli motorlar mı ?
    İçten yanmalı motorlardaki kullanılan ısı stirling motorlarda kullanılsa verimi ne olur vs vs
    No problem.Everything's fine
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: _bluescream_

bina hakkında değil ama piston konusunda yardımcı olabilirm, yapmak istediğini biraz daha açarmısın, stirlig motoru felanmı yapmaya calısyorsun ?

Sadece merak ediyorum stirling motorlarını , verimli motorlar mı ?
    İçten yanmalı motorlardaki kullanılan ısı stirling motorlarda kullanılsa verimi ne olur vs vs

stiling ile ilgili oldukça makale var. çok verimli motorlar değildir hatta hiç verimli değildir diyebilriz, içten yanmalı motor var ise zaten stirlige gerek duyulmaz. ucu baya açık bir konu

Galatasaray SK 1905-∞
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.