Şimdi Ara

Milli Muharip Uçak Projesi’ne dair bilinmeyenler (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
1
Favori
3.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tugares

    Dediğim gibi amacınız siyaset yapmak şahsınızın verdiği cevapla şahsımın yapmış olduğu yorum arasındaki farkı yapmış olduğunuz yorumu okuyanlarda görmüştür. Yorumunuzun cevabımla hiç alakası yok. Konumuz MTV zammı değil, vergiler hiç değil. Konumuz TAI'nin uçak projesi lakin dediğim gibi amacınız siyaset yapmak olduğu için konuyu oraya bağlamanıza şaşırmadım. Havacılık konusunda bilgisiz olduğunuz kadar, teknoloji alanında bardak kadar bilgi ile sürahi kadar yorum yapabilme yeteneğine sahipsiniz. Görsellerin hepsi konsepttir. Hürkuş hakkında ki bilgi birikiminiz, teknik seviyenizi ortaya koymaktadır. Ayrıca konumuza gelecek olursak sizin yorumunuza binaen cevap veriyorum zira tartışmaya layık görmüyorum sizi ve son cevabımdır. Yorumunuza binaen eğer varsa daha farklı bir tasarımınız buyrun siz yapın, üretin, hep beraber bizlerde başarınızı görelim ve kutlayalım ve dahi sizin düşüncenize hasıl olan şekilde vergi ödememize gerek kalmasın. Yoksa da lütfen bu tip fikirlerinizi gidin siyasi tartışma platformlarında dile getirin emin olun daha fazla ses getirirsiniz. Saygılar.

    pid`na ulasamadigim surece ne tur yorum yapmami bekliyorsun , keza ben bunlarin herhangi bir pid sahip oldugundan bile supheliyim. sark kafasi ile devlet yoneten adam ucak yapacagini idda ediyor.

    sonucta bu ucagi a sirketi yapmiyor. devlet yaptigini veya yapacagini idda ediyor.

    ben de ortalarda donen `mtv yozde girhk, conko akp soloh yopocok` !!!

    bu masallara inanan ben degilim. mtp 75 denilen almanyadan yedigi lisans yuzunden 5 yil uretilemeyip sonradan sagi solu kirpilarak bir cope donen silahi da oversin :)

    birde sig sauer`a kafa tutuyorlar :)))))




  • Valla kimden alındığı veya araklandığı zerre umurumda değil. Yeter ki bir savaş çıktığında (Allah korusun inşallah olmaz) kendi imkanlarımızla dışa bağımlı olmadan ambargoya uğramadan kendi savaş uçağımızı, helikopterimizi, tankımızı,gemimizi , füzemizi vs üretelim.
    Ondan almış bundan almışız çok basit konulara takılıyorsunuz. Asıl resmi göremiyorsunuz.

  • Bu uçak F35 i kuş gibi avlar.

  • At yalanı nasıl olsa sorgulayan yok.

  • REV0 R kullanıcısına yanıt
    aynen +13516516316
  • Arkadaşlar şuraya sürekli "kore çakması alman çıkmasıı at yalanı" diye yazan vatand A.Ş'leri ciddiye almayın zira yazdıkları şeyler mühendislerimizin emeklerini hakir görmektir.

    Ingiltere Başbakanı Theresa May ve Bae Systems ile anlaşma imzalanmasına rağmen bu Cahiller buna bile inanmamaktadır.

    Konuya ziplamadan önce bir okuyup araştıralım yapıcı ve bilgilendirici olalım. Art niyet bize bir şey kazandırmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • REV0 R kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım kfx ile ortak olunurdu diyorsun ayıp be bu kadar olmaz.

    Kfx Kai şirketi ile lockeed Martin tarafında ilerlemiyor mu?

    Biz Bae Systems ile anlaştık imza yaptık buna inanmiyorsun da elin korelisinin ucak yaptığına mı inaniyorsun

    Yazık

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • REV0 R kullanıcısına yanıt
    Atak İtalyan işi Agusta A129 Mangusta değil miydi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devlet üzerine düşenin fazlasını yapıyor. Özel sektör çöp halde sürünüyor. Sadece kötü kopya yapıyorlar.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kartal172

    Atak İtalyan işi Agusta A129 Mangusta değil miydi?

    A129'a çeşitli düzenlemeler ve eklemeler yapılarak elde edilmiş bir platform. Motoru ABD malı olduğu için ihracatı ABD iznine bağlı.
  • aslında çizgi dizi olarak çocuk kanalarında oynatılsa bu modeler yada bir çizgi film olarak sinemada başarılı çizimler . çocukların hayal güçleri gelişir

  • quote:

    Orijinalden alıntı: REV0


    quote:

    Orijinalden alıntı: tugares

    Dostum kusura bakma ama havacılık bilgin sıfırın altında ve yine kusura bakma ama iki çizim arasında dağlar kadar fark var. Delta kanat, spoiler vb. , ucagin aerodinamigi vs. bunlardan haberin yok. Tasarımı buna benzesin, bizim olsun. Hürkuş un teknik detaylarindan niçin yapıldığından, memleketimize , muhendislerimize kattığı artılardan haberin var mı?Bence bunlardan da haberin yok, eger olsaydi muhtemelen bu kadar net konusmazdin. Çünkü hiçbir havacı yeni bir uçak hakkında veya tasarım aşamasındaki bir uçak hakkında bu kadar net yorum yapmaz. Ayrıca işin diğer kısmına gelince how-know denen olaydan da haberin yok. Tamam eleştirin, eleştirelim yapıcı olduğu sürece herşey güzelde şu gelişmelere siyasi açıdan yaklaşıp baltalı ilah modeli olmaktan da rica ediyorum vazgeçin. Varsa geliştirilmesi noktasında öneriniz resmî makamlara yazın ama yok yere ve bilmeden, klavye başında yermenin hicbir mantığı yok. En azindan dogru bulmuyorum. Güzel bir gelişme, Inşallah bir an önce hayata geçer. Saygılar..

    Guzel bir mesaj.

    Lakin hatali. Alinti yaptiginiz kisi de hatali ayni sekilde.

    Oncelikle, Turkiye'nin veya iktidarin TFX diye acikladigi ve resimlerini gosterdigi ucak, evet, Guney Kore'nin uretecegi KFX ucagidir.

    TFX:https://store.donanimhaber.com/00/4d/02/004d02a32b0e2345c002ca02aa9e7c28.Jpeg

    KFX: https://store.donanimhaber.com/2c/7c/a1/2c7ca1881f2424b719d5c0addaf93ba7.jpg

    Yine benzeri sekilde, Hurkus dedigimiz ucak PC12, Altay dedigimiz tank K-2, Firtina dedigimiz tank K-8, Agusta Mangusta, Milli piyade tufegi HK418, Yerli ucak gemisi de Ispanya Juan Carlos ucak gemisidir.

    Bu cizimlerin cogu lisans altinda alinmis, ara ve kritik parcalari yurtidisindan ithal edilmek suretiyle Turkiye'de uretimi yapilan araclardir.

    * ATAK helikopterinin yurtidisina satis lisansi ABD'ye baglidir, bu sebeple ATAK Ile ilgilenen Katar'a satilamamistir.
    * Altay dedigimiz tankin atis sistemleri, motoru, topu Almanya'dan, zirhi Kore'den gelmektedir. Motoru olmadigindan uretimi sarkmis, sonrasinda tanki ortaya cikaran OTOKAR'a verilmemek icin ihale iptal edilmis, simdi de BMC'ye nasil verileceginin hesaplari yapilmaktadir.

    * Hurkus dedigimiz ucagin kokpt camindan, ucus kontrollerine hatta motor pallerine kadar tum parcalari ABD'den gelmektedir.

    Hukumetin veya hukumete bagli (resmi veya "gonulden", anlayan anlar) sirketlerin yerli veya milli demesi, yukarida yazdigim gercekleri degistirmiyor maalesef.

    Yerli ve milli denilen araclar, temelde uretim yerli disinda yerlilikle alakasi olmayan islerdir. Tum parcalari yurtdisindan geldiginden, bu parcalar da dolar veya euro bazli alindigindan, bize bir ekonomisi olmuyor. MTV'ye yuzde 40 zam koyarken "savunma harcamalari artti" demenin sebebi de esasen budur. Cunku yerli dedigimiz araclar yerli degil.
    Firtina tankina girmedim, Firtina o kadar yerlidir ki, ilk 8 tank Guney Kore'de uretilmis, turkiye'ye gemiyle gonderilmistir.

    Ucak konusuna donecek olursak.

    Ingiltere ile imzalanan ucak anlasmasi esasen TFX'den bagimsizdi. TFX projesi ortada senelerden beri olan, Guney Kore ile ortakliga gitmekte olan bir projeydi ve, esasen KFX'in cizimlerin TFX olarak gosterilmesinin de sebebi budur.

    Her ne olduysa Hollanda ve Almanya ile yasanan krizden sonra oldu. Bu olaylar silsilesi ve yaklasik (o zamanda gore) 2 yildir Avusturya ve Almanya gibi Turkiye'nin savunma ihtiyacini kucuk buyuk silah olarak karsilayan iki onemli ortagin ustu kapali ambargosu sonucunda, ani bir kararla Ingiltere'ye askerler yollandi, Ingiltere de kendi heyetini turkiye'ye yolladi. Karsilikli gorusmeler ve anlasmalarin neticesinde, Turkiye bir anda Ingiltere ile ortak savasa ucagi uretecegini acikladi.

    Proje esasinda 2 parcadan olusmaktaydi ve TFX ile uzak yakin alakasi yoktu. Projenin esasinda, Eurofighter 2000 govdesi uzerinde ya "extensive upgrade" dedigimiz EF2000'in cilalisi veya EF2000 uzerine bindirelecek yeni bir ucak projesi var.

    Ikinci asamasi da motor, onu da RR yapacak.

    Ilk haberi ciktiginda da uzun uzun tartismistik burada.

    EF2000 veya EF2000 uzerine konulacak ucagin Turkiye icin bir degeri yoktur. Yukaridaki ornekler esiginde konusmak gerekirse, yerli ve milli olmayacak yerli ve milli ucak turkiye'nin sirtina ilave bir yuktur.

    Oyle de boyle de parcalari yurtidisindan gelecekse, hazirini almak daha ucuza patlar.

    Ama sorun degil, cunku Ingiltere ile imzalanan anlasma tamamen siyasi bir anlasmadir. Hatirlayanlar varsa, yine ayni zamanlarda, bir turk heyeti de Rusya'ya gitmis, Rusya'dan SU100 tipi ucaklar alinmasi konusunda anlasmaya varilmisti.

    SU100 tipi ucaklar regional dedigimiz ucaklardi, THY pilotlarinin alakasi olmayan ucaklardi ve hali hazirda THY zarar ediyor, filosunun 3'te 1'i havalimaninda atil bekliyordu.

    yuzde 30'i bos halde hangarda bekleyen ucaklari olan bir havayolu sirketinin Rusya'dan ucak almasi ne kadar mantikliysa, Ingiltere'den ucak alinmasi o kadar mantiklidir.

    Bir baska problem de ucagin ucus tarihidir.

    TFX dedigimiz, EF2000 uzerine bindirme yapilacak ucak olsa olsa ya 4+ ya da 5th gen olacaktir.

    Kaldi ki, Ingiltere de ABD de su an ortak olarak 6th gen ucak uzerinde calisiyor.

    Cin ve Rusya'nin filolarinda 5th gen ucaklar hali hazirda gorev yapiyor deneme ucuslari gerceklestiriyor.

    Ucusunu yapacagi andan eskimis olacak bir ucaga para bayilmak nedir ?

    Bunun bir kac amaci vardir:

    1. Ingiltere'ye, Rusya'ya yapildigi gibi "iliskilerimiz iyi olsun sekerim" parasi vermek
    2. Ingiltere'nin ABD ile yapacagi 6th gen ucak projesine bir el atip, ingiltere'nin isini gormek (Son dakika: BAE 1000'e yakin kisiyi isten cikardi)
    3. Turkiye kamuoyuna haber yapacagi malzeme vermek.

    Bunun otesinde bir getirisi yoktur.

    Eger gercekten bir ortak ucaga girisilmesi planlarda olsaydi,

    a. KFX ile ortakliga girilirdi
    b. Rusya ve Hindistan'in zaten ortak oldugu PAKFA projesine katilinirdi, gercek bir teknoloji transferi o zaman mumkun olurdu.

    Haberin kendisinde bile, Ingiltere'nin kendi calisanlarini turkiye'ye yollacagi yaziyor zaten, ozetle bant turkiye'de olurken, projeyi ingilizler yurutecek, bunun yerlilikle alakasi yoktur.



    Benim bildiğim kadarıyla hürkuş kt1 uçağına benzemektedir. Teknik donanımı ise apayrıdır. Tasarımlar konsepttir. Benzerlikler vardır yada birebir aynısı gibi duruyordur lakin teknik açıdan farklılıklar olacaktır ve olmaması imkansızdır. Diğer yorumlarınız hakkında yorum yapmayacağım zira teknolojinin siyasi boyutu beni ilgilendirmiyor. Açıkçası burayıda bunun konuşulması gereken platform olarak görmüyorum lakin görüşünüzü de saygı çerçevesinde dile getirmişsiniz o nedenle bende görüşünüze sonsuz saygı duyuyorum.Ama ben yerinizde olsam bir konu hakkında bilgi edinirken resmi kaynaklardan bilgi edinirdim zira burada yazanlar internette belli başlı milli projeleri karalama kampanyasının bir parçası olan ve bu konuda dış kaynaklardan yardım alan gayri resmi bilgilere sahip olan kaynakların sunduğu bilgilerdir. Yari doğru yarı yanlış yazarlar ki kısa araştırma yapıldığında doğru gibi gözüksün. Yazdığınız yorumda da ne yazık ki bu durum eksik bilgiden ötürü apaçık ortadadır. Bence bir konu hakkında bu tip ciddi yorumlar yapabilmek için o konuda ciddi bilgi birikimi sahibi olmak gerekir. Internet gazeteleri veya sağdan soldan alınan bilgiler onu okuyanları iyi değil kötü yönlü olarak bilgilendirir zira eksiktir ve amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Havacılık ve askeri teknolojiler sandığınız kadar yada burada söylendiği kadar yada sizin anlattığınız yada anladığımız gibi basit bir mantıkla ilerlemez. Diğer hususta ise How-know yani bilgi aktarımını başka yolla yapamazsınız. Bir anda %100 yerli olmasi ise imkansızdır. Zaten kimse bunların tüm bileşenleri %100 yerli demiyor. Bu tamamen muhalif bir yorum. Yazilim vb. çok kritik noktalar %100 yerli deniliyor ki bunu soyleyen resmi kaynaklar. Inanirsiniz inanmazsınız bu şahsınıza kalmış bende Saygı duyarım. Lakin ben resmi kaynakların dediği ile hareket ederim zira tarihi bir belgeyi okurken resmi kaynaklara başvurulur sonra anonim olanlara bakılır. konumuz çerçevesinde demek istediğim Amerikayı tekrardan keşfetmeye gerek yok. Tekrardan keşif için harcayacağınız emek ve parayı sonrası için kullanmak daha makul olur. Yani Amerika'nin nasıl keşfedildiğini öğrenirsek, kendimizde başka kıtalar keşfedebiliriz. Ayrıca Ülkeler arası dengeler değişebilir. Çin dediğiniz ülke bundan 10 yıl öncesine kadar f2 denen f16 türevi bir uçak üretiyordu, şimdi kendi tasarlayıp 5th generation yani havacılık dilindeki Türkçe tabiriyle 5.jenerasyon uçak hani şu kopyalıyor dediğimiz ülke. Ucuz işçilik nedeniyle orada üretim yapan ABD ye şu anda kafa tutuyor ekonomisi ile. Daha çok örneğini veririm. Pakistan-Çin ortak yapımı JF-17 ye falan bir bakın derim. Mesela Rusya ile ortak çalışmalarına bir göz atın. Bütün dünya bu şekilde yapıyor. Ihracat ithalat olayına çok takılmayın zira bugün öğrendiğinizi yarın ihraç edersiniz. Emeklemeden koşmaya çalışmak zordur, yaparsanizda takılır düşersiniz. Yanı bu isler boyle yuruyor. O nedenle nereden aldigin değil alırken ne kadar iyi ogrenebildigindir önemli olan. Saygılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Keşke yapılsa ama bu hükümet yapmaz.
    Yabancı alt yapılı ürünleri savunanlar bilsin ki dost ülke kalmadı kimden parça alıp uçak toplayacaksın ? 😂😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ahmet ve müridleri iş başında 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • dartanyan96 kullanıcısına yanıt
    Envantere giriş tarihi 2029. Sizin bahsettiğiniz tarih ilk uçuş için veriliyor. Ancak ben bu tarihe yetişeceğine pek ihtimal vermiyorum çünkü daha ekip bile tam olarak oluşturulamamış. @dartanyan96

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2050



  • axesis kullanıcısına yanıt
    çizgi filmlerde savaş ve ölüm mü gösterilsin? nasıl bir hayal gücü istiyorsunuz?

  • Demek hükümet yabancılardan alıp milli diye yutturuyormuş... Bu "yerli" kelimesinden iyiden iyiye soğumaya başladım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senjido -- 15 Ekim 2017; 11:39:25 >
  • Milli uçak projesi bilinmiyenleri :) . Böyle giderse otomobil gibi bilinmeyen olarak kalacak. Ne oldu yerli otomobillle ilgili bir açöçıklama olacaktı..

  • @emre_virüs


    quote:

    Arkadaşım kfx ile ortak olunurdu diyorsun ayıp be bu kadar olmaz.

    Kfx Kai şirketi ile lockeed Martin tarafında ilerlemiyor mu?

    Biz Bae Systems ile anlaştık imza yaptık buna inanmiyorsun da elin korelisinin ucak yaptığına mı inaniyorsun

    Yazık


    Ortak degildi demedim zaten ?

    Evet, Kore LM ile ortak yapmaktadir ucagini, ana hatlarinin F22 ve F35'e benzemesinin sebebi de budur. Ve evet, KFX de bittigi zaman yine 5th gen bir ucak olacaktir, ve evet ucacagi vakit tipi TFX gibi eskimis olacaktir.

    Kore icin sorun degildir bu, cunku arkasinda ABD var.

    ABD ile Almanya ile surekli didisen bir ulkenin ucacagi andan itibaren eski bir ucaga binecek olmasi sizin icin sorun olmayabilir belki.

    Lakin ekonomisi gume gitti gidiyor olan bir ulke icin bu onemli bir sorundur. Bir Guney Kore degiliz canimiz istediginde ucak yapalim, tank yapalim, her kurusun bir onemi var.


    quote:

    Arkadaşlar şuraya sürekli "kore çakması alman çıkmasıı at yalanı" diye yazan vatand A.Ş'leri ciddiye almayın zira yazdıkları şeyler mühendislerimizin emeklerini hakir görmektir.

    Ingiltere Başbakanı Theresa May ve Bae Systems ile anlaşma imzalanmasına rağmen bu Cahiller buna bile inanmamaktadır.

    Konuya ziplamadan önce bir okuyup araştıralım yapıcı ve bilgilendirici olalım. Art niyet bize bir şey kazandırmaz.


    Bu mesaj bana sanirim.

    Oncelikle kizgin, ofkeli bir sekilde mesaj atmak kimseye fayda getirmez. Siz gelene kadar edebiyle tartisma yurutuluyordu, oyle de kalmasi fikrindeyim.

    Mesajiniza sadece ALTAY uzerinden cevap verecegim:
    http://www.defenseindustrydaily.com/turkey-signs-deal-with-s-korea-for-altay-tank-project-05012/

    "Under this $400 million development deal, The Republic of Turkey will own all design and intellectual property rights to the final vehicle. Turkey’s Otokar will build the tanks in cooperation with various sub-contractors, including:

    South Korea’s Hyundai Rotem external link (XK2 Black Panther base design, expertise and parts as required, technical support system, C3I, help with modernization of Otokar’s factory in the northwestern province of Sakarya).

    Aselsan (fire control and C3I systems, other sub-systems)

    MTU Friedrichshafen (1,500 hp diesel engine. May be replaced by 1,800 hp Turkish engine if they can develop it)

    SSM’s STM group (C3I co-development with Aselsan)
    Turkish Mechanical and Chemical Industry Corporation, i.e. state-owned MKEK, (120mm/55 caliber main gun)

    Roketsan (Modular Armor Package)
    Foreign companies are reportedly under consideration for key items beyond the engine, including armor and complex systems integration."

    Ne diyor burada ? Benim yazdiklarima aykiri bir aciklama var mi ? Yok.

    Buna bakalim:
    https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/altay.htm

    "Under the program Aselsan would provide an indigenous Fire Control System and the communications equipment, while MKEK would provide the 120mm 55-calibre smoothbore main gun for the ALTAY MBT and Roketsan would be responsible for the local production of the Modular Armor Package of the MBTs under Hyundai Rotem license."

    Ne diyor burada ?

    Moduler Zirh Rotem lisansi altinda ROKETSAN uretecek diyor.

    Sabah veya Takvim degil bu, dunyada savunma sektoru denilince 1 numara olan GlobalSecurity.

    Top namlusuna gelince, MKEK denmis dogrudur, topu MKEK yapacak. Ama nasil yapacak ?

    MKEK de ayni zamanda lisan altinda uretim yapan, simdiye kadar L44 ve benzeri Alman top ve silahlarini uretmis bir sirketimiz.

    Vikipedia'ya bakalim (normalde onermem herkes editledigi icin):
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rheinmetall_120_mm_gun

    Bak bakalim L55 kullanan ulkeler listesinde ne yaziyor ?

    "Altay (tank) Roketsan, Aselsan, Otokar, Hyundai Rotem, MKEK Turkey Rheinmetall 120 mm L/55 Turkey"

    Birisine cevap vermeden once, ozellikle tartisma sicakken, lutfen kaynaklarinizi bulup da gelin.

    ALTAY yerli olarak lanse ediliyor olabilir, ancak degildir efendim. Siz isteseniz de istemeseniz de gercek budur.

    Ben tank uretmeyelip demiyorum. Ama yaptigimiz tankin yerlilik orani dusuk veya uretim bandini kurmaktan ibaretse, millete yalan soylemenin bir anlami yok. Durust olunmali sadece.

    ALTAY imalat bandi yerlisi olmasina ragmen uzerinde turkiyenin gelistirdigi sistemler de mevcut, ASELSAN'in atis sistemleri ve tareti turk yapimi mesela, bunu soylerken gocunmanin bir anlami yok. Ama yuzde 100 yerli ve milli degildir.

    Yuzde 40 MTV koyarken de "savunma harcamamiz artti" demenin sebebi de budur.

    Savunma harcamasi artmadi, dolar kuru bozdu bizi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REV0 -- 15 Ekim 2017; 12:44:6 >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.