Şimdi Ara

Mikroişlemciler Mikrodenetleyiciler ve Gömülü Sistemler Hakkında Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
1.589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elektrik Müh. 2. sınıf öğrenciyim. Gömülü sistemler, Otomatik Kontrol ve Otomasyon üzerine yönelmeyi düşünüyorum. Biraz C bilgim var buna güvenerek CCS C kullanarak PIC serisi üzerinde çalışmaya başladım. Okuduğum kadarıyla Atmel PIC'e göre daha detaylı ve daha stabil bu yüzden PIC de biraz yol aldıktan sonra ATMEL'e de başlamayı düşünüyorum. Aklıma takılan birkaç konu var;

1) PIC ve ATMEL üzerinde kendimi geliştirdikten sonra neye geçmeliyim ? FPGA'ların gömülü sistem, otomasyon sistemlerinde kullanımı nedir ?
    2) ST ve TI'nin geliştirme kartları işime yarar mı ? Geliştirme kartlarında kullanılan m3 m4 serilerinin endüstride kullanımı nedir ?
    3) ST,TI platformlarından Mbed platformunun işlevsel olarak farkı var mı ?
    4) Ve son olarak gömülü sistemler/otomasyon için bana önerebilecekleriniz nelerdir ?

@nedium
    @pea.
    @alper.y

Siz yetkili kişilere benziyorsunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marsgunu -- 23 Ekim 2013; 13:38:13 >

• Atmel ile pic rakip, biri diğerinden üstün denemez kesin olarak. Türkiye’de bulunabilirlik açısından pic tercih etmek daha dogru olur. PIC ile yol aldıktan sonra ya daha profesyonel dillere(hitech, mplab gibi) ya da daha iyi işlemcilere(üst pic serileri ya da arm) geçmen daha uygun olur.
    1)fpga seri üretimde tercih ediliyor ama çok ileri seviye ve yorucudur. Büyük firmalar büyük oranda plc kullanıyor. Pic kullanılan makineler de var. Olay işlemcide değil, senin işlemci kullanabilme yeteneğine, algoritmana bakıyor. Ama arm'a geçersin sonunda.
    2) çok işine yarar hem de, pic'i çözdükten sonra geçmeni öneririm, altyapı isterler. Endüstriyi düşünme, işlemci ve donanımlarını kullanmayı öğren daha önce dedim gibi.
    3) mbed hızlı prototipleme sağlayan bir platform. Detaya inmeden, yüzeysel olarak çabucak işini bitirmene yarıyor. Temeli öğrenmeden önermem, zaman dışında katkısı olmuyor pek. Arduino gibi düşün. ST, ti daha detaylı, daha eğitici olur.
    4)c öğren, kullandığın işlemciyi iyi tanı, algoritma öğren, atmel-pic-arduino-arm vs kavgasına girme işine en uygun olanını kullan. Zamanla avantaj dezavantajlarını öğreneceksin zaten. Falan filan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bir kaç şey yazmıştım önceden ama yinede fikir vermesi açısından sölyeyeyim.(fazla zamanım olmadığından hızlıca yazıyorum)
    Otomasyon için ;
    Şahsi fikrim olarak otomasyon işine gireceksen chipten entegreden uğraşmıyorsun.(gerekli olan herşey ram rom felan filan hepsi zaten plc nin içinde bulunmakta).Fabrika kurarken kimse bu işlerle uğraşmaz.Sizin var olan aletler ile seri bir şekilde üretim yapabilmeyi sağlayacak sistemi entegre etme kabiliyetinize bakarlar.elektrik makinanızı alırsınız , rölenizi alırsınız , bandınızı alırsınız , plc nizi alırsınız.Tüm bunların efektif seçimlerini yaparsınız.Uygunluğu (uygun malzeme,uygun fiyat) seçtikten sonra , sistemi otomatiğe kurar çıkarsınız.

Peki biz bunu mikrodenetleyici ailesi ile yaparsak ne olur ?
    (Aslında 2side aynı işi yapar)
    Standardı kaybedersiniz.Kimse fabrikasında bir mühendise yada belli bir tasarım grubuna bağlı kalmak istemez.PLC de mikrodenetleyici de aynı işi görebilir fakat seçtiğiniz mikrodenetleyiciyi programlamayı sadece siz bildiğiniz için yada sistemi ve değişkenleri siz bildiğiniz için , fabrika sahibi için problem olacaktır.Tekrar sizi bulmak zorunda olacaktır hepsinden önemlisi tekrar aynı malzemeyi bulmak zorunda olacaktır (yada yerine gelecek malzeme problemi).O nedenle sanayii tipi malzemeler piyasadan daha geç kalkar.Ayrıca programlama kolaylığının olması (donanıma bir mikro kadar inmemesi), plc ye uygun sanayii ürünlerinin bulunması yada beraber programlanabilir olması , (HMI) Arayüz tasarımının basitliği , sistemin kolay kurulumu , zaman kazanımın fazla olması ! , (bazı yerlerde ; sistemin test edilmesi) gibi ve aklıma gelmeyen bir çok sebepten dolayı seçimi gayet mantıklıdır.

Otomasyon sistemleri ile ilgileniyorsan , plc sadece zincirin tek bir parçasıdır.Diğer kısımları plc kadar önem arz etmektedir.Motor seçiminden , encoder , röle kontak seçimine (ki bir iş yaptıracaksınız illaki otomasyon sistemi kuruyorsanız ve bunun için olmazsa olmaz olan hidrolik ve pnomatik bilgisi ) kadar bir çok değişken vardır ve hesaplanması ciddi anlamda zordur.Bu nedenle otomasyonda elektrik kısmı kadar bir o kadarda mekanik ve hidro-pnomo kısmı vardir.

Mikrodenetleyici ailesine gelir isek ;

Mikrodenetleyici kısacası plcnin içidir yani.Kombidir mesala.Büyük bir iş yapmayacaksanız , enerji sarfiyatı önemliyse sizin için , alan dar ise , dakka başı birşeyi söküp takmayacaksanız onu oraya gömüp unutacaksanız mikrodenetleyiciyi işte o zaman kullanırsınız.Sistem sabittir yani.

Ama son zamanlarda mikrodenetleyici/mikroişlemci tasarımları öyle bir yol aldı ki yetişmek çok zor olmakta.Çok farklı kavramlar uygulama bulmakta.

Kısacası ; Gelecek gömülü sistemlerde , fakat para otomasyonda.

Programlama ve dil tavsiyem sırası ile ;
    Algoritma ve veri yapıları (dikkat Algoritmayı ayrı yazdım ! Algoritma teorisi , grafları , ağaç modelleri sandığımızdanda çok önemli.Önemli olan algoritmayı tam olarak bilmek , illa ki bir programlama dili bilen bulunur yada bilinir.Fakat programı nasıl yazacağınızı bilemezsiniz.Bu mantığı programa nasıl dökeceğiniz çok önemli.En basit Örneği ile ; Bir sıralama yapılacak olsun. iyi güzel ama bunu programda nasıl yapacağınızın algoritmasını çıkartamıyorsanız bu en büyük problem.Bu nedenle sıralama algoritmasının bilinmesi gerekir.Zira bu algoritmayı bilmez yada çıkartamazsanız , programlama diline çok hakimde olsanız birşey ifade etmez )
    ANSI C (mutlaka tam olmalı , şart yani,temel taş , özellikle elektronik için)
    CCS C (atlanabilir)
    Hi-tech C
    C++ (gördüğüm kadariyla tüm sistem buna dönmekte)
    C# (bilgisayarda arayüz yazıp mikrodenetleyicim ile haberleştirmek istiyorum diyorsanız , yada javada olabilir)
    Java (c# ve web, app ler vb.. bir çok özelliği)

Yukarıda bir çok programlama dili yazdım , fakat göz korkutmaya gerek yok.Hepsi aynı aslında.Birini tam olarak bilirseniz diğerine geçmek çok kolay.
    Unutmadan pea'nında dediği gibi , her birinin kendine ait özelliği var.Kimisinde DSP ön plandadir kimi GPU dur kimi bambaşka bişidir.Projene uygun olanı kullanmaya çalış.Zaman problemini sürekli göz önünde tut ve en büyük problem olarak algıla.Bir işi 2 günde yapmak ile aynı işi 5 günde yapmak arasında dağlar kadar fark var.İlerde bunu çok iyi anlayacaksın :))

Fazla zamanım olmadığından aklıma ilk gelenleri yazdım..Ammada yazmışım valla iyiki zamanım yokmuş :))
    Umarım sana ve diğer arkadaşlara faydalı olur..
    İyi Çalışmalar...

• @pea.
    @wiplex

yararlı bilgiler ve ilginiz için çok teşekkürler
  • Merhaba,

Geliştirme platformu olarak bence elinizde ne varsa onla devam edebilirsiniz. Ben gömülü sistem mantığını öğrenmek için firma veya işlemci mimarisinin çok kritik olmadığını düşünüyorum. Yani her geliştirme kartı işinize yarar. Kart alırken debug gibi özellikleri olup olmadığı bence daha kritik ki çoğu kartlarda var bildiğim kadarıyla. Gömülü sistem temellerini öğrenmek için uygun fiyata TI Lanuchpad da düşünebilirsiniz mesela. Temelleri öğrendikten sonra örneğin ARM'a geçerken de çok zorlanacağınızı düşünmüyorum.

FPGA'lerin otomasyon sistemlerindeki durumunu bilmiyorum. Ama birçok otomasyon sisteminin mikrokontrolcüler ile yapılabileceğini düşünüyorum bu açıdan çok sık olmadığını tahmin ediyorum. Ama mikrokontrolcülerden daha yoğun olarak da kullanıldığı gömülü sistem sektöleri var.

İşin temelini öğrenmek için de bilgisayar mimarisi temellerini bilmek, çalışılan entegreleri assembly ile programlayabilmek bence gerekli. Ayrıca C bilgisini de unutmamak gerekir diye düşünüyorum.

• alper.y kullanıcısına yanıt
    çok teşekkürler
  • Merhabalar;

Türkiye piyasasında Microchip'in PIC ürünlerinin büyük bir pazar payı var. Bir çok iş içinde rahatlıkla kullanılabilecek ürünlerdir. Programlama yöntemi olarak ASM ve Hi-Tech C kullanmanı öneririm. Mikroişlemciye ne kadar hakim olursan o kadar rahat çalışırsın. bir çok C derleyici de hazır komutlar kullanıldığı ve bu komutların arka planda neler yaptığını bilmediğinden bazı uygulamalarda sıkıntı olabilmektedir. hi-tech C ise register'lara ulaşmak anlamında daha iyidir. Ama bazen öyle uygulamalarla yapmak gerekirki işlemcinin her bir komut işleme saykılını tek tek hesaplayarak program yazmak gerekir. işte o zamanda ASM'den başka çare yoktur.

TI ve ST firmasının ARM ve DSP serilerinde güzel ürünleri var. PIC'lerin performans açısından yetmediği yerlerde bu ürünlere geçmek gerekiyor. Özellikle floating point işlem yapabilen işlemciler ile çalışmak çok farklı oluyor.

Ama bu işler hobi ile uğraşarak bir yere kadar. Gerçek anlamda proje kapsamında uğraşmadıkca bir yere varılamıyor...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.