Şimdi Ara

Mikroişlemci ile CPU arasındaki fark nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
1
Favori
6.082
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arasındaki farkı tam olarak anlayamadım, açıklayabilirseniz sevinirim .

• İkisi de aynı. CPU (Central Processing Unit) Merkezi işlem birimi bir mikro işlemcidir. Bazıları mikroişlemci komple pakettir, CPU çevre birimleri ile çalışır falan diye ayrıma gider ama işlevsel yapıları ve mikro işlemcilerin de yine çevre birimlerine ihtiyaç duyması sebebiyle böyle bir ayrım yoktur.
  • teşekkürler, elimdeki kitapta "mikroişlemci ile cpu aynı görevleri yaptığından genellikle eş anlamlı olarak kullanılır" dediği için "genellikle" beni şüphelendiriyor.Farklı olduğu durumlar var mı ki?
  • 1-C.P.U.=central processing unit,
    2-M.P.U=micro processing unit,
    3-M.C.U.=micro controller unit

ilk ikisi aynı kavramdır. 3. olan ise mikrodenetleyicilerdir.
  • teşekkürler
  • cpu'larda i/o portları, ram vs. gibi bileşenler yoktur, mcu'da tek paket halinde bunlar da mevcuttur.. mcu aslında tek başına bir "bilgisayar"dır, (ama tabii üzerine işletim sistemi filan kurulabilecek türden bir bilgisayar değil :P ) registerıyla, (ram denebilir) romuyla (bu da storage'dır) bilmemnesiyle (i/o yani giriş çıkış portları) üzerine kod yazıp (Firmware) çalıştırabilir ve anında sonuca gidersin. tek başına cpu'da bu namümkündür ancak tabii ki kullanım alanları bambaşkadır. bir mcu örneğin bir ev elektroniği cihazını, bir fabrikadaki bant sistemini veya bir arabanın abs sistemini kontrol eder iken cpu'ların işletim sistemleri çalıştırmak gibi çok daha yüksek katmanlarda, kullanıcı düzeyinde ihtiyaçlara cevap verirler. kafadan çok kabaca böyle özetleyebildim, derya deniz bir mevzu neticede, yanlışım varsa affola =)
  • quote:

Orijinalden alıntı: tatsumaki

cpu'larda i/o portları, ram vs. gibi bileşenler yoktur, mcu'da tek paket halinde bunlar da mevcuttur.. mcu aslında tek başına bir "bilgisayar"dır, (ama tabii üzerine işletim sistemi filan kurulabilecek türden bir bilgisayar değil :P ) registerıyla, (ram denebilir) romuyla (bu da storage'dır) bilmemnesiyle (i/o yani giriş çıkış portları) üzerine kod yazıp (Firmware) çalıştırabilir ve anında sonuca gidersin. tek başına cpu'da bu namümkündür ancak tabii ki kullanım alanları bambaşkadır. bir mcu örneğin bir ev elektroniği cihazını, bir fabrikadaki bant sistemini veya bir arabanın abs sistemini kontrol eder iken cpu'ların işletim sistemleri çalıştırmak gibi çok daha yüksek katmanlarda, kullanıcı düzeyinde ihtiyaçlara cevap verirler. kafadan çok kabaca böyle özetleyebildim, derya deniz bir mevzu neticede, yanlışım varsa affola =)

Çok güzel açıklamışsınız teşekkürler

yani rasbperry pi bir mcu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • CPU ile MCU birbirlerinden çok ayrı şeylerdir. MCU'nun içerisinde CPU barındırır. CPU'ya ek olarak ram,rom I/O birimleri, ve bunlara ek olarak başka donanım modülleri barındırabilir(ADC, UART, Timer vs..). MCU'yu minik nbir bilgisayara benzetebilirsiniz. CPU ise bir sistem tasarlanırken gerekli ihtiyaçlara göre seçilen merkezi işlem birimidir. Kendisine iletilen verileri ROM bellekteki komutlara göre işleyip sonuç üretir. ROM bellek CPU içerisinde bulunmaz. Mesela bir PC'yi ele alacak olur isek Harddiskte bulunan işletim sistemindeki komutlar CPU'ya iletilen verileri şekillendirir ve CPU buna göre sonuç üretir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

quote:

Orijinalden alıntı: tatsumaki

cpu'larda i/o portları, ram vs. gibi bileşenler yoktur, mcu'da tek paket halinde bunlar da mevcuttur.. mcu aslında tek başına bir "bilgisayar"dır, (ama tabii üzerine işletim sistemi filan kurulabilecek türden bir bilgisayar değil :P ) registerıyla, (ram denebilir) romuyla (bu da storage'dır) bilmemnesiyle (i/o yani giriş çıkış portları) üzerine kod yazıp (Firmware) çalıştırabilir ve anında sonuca gidersin. tek başına cpu'da bu namümkündür ancak tabii ki kullanım alanları bambaşkadır. bir mcu örneğin bir ev elektroniği cihazını, bir fabrikadaki bant sistemini veya bir arabanın abs sistemini kontrol eder iken cpu'ların işletim sistemleri çalıştırmak gibi çok daha yüksek katmanlarda, kullanıcı düzeyinde ihtiyaçlara cevap verirler. kafadan çok kabaca böyle özetleyebildim, derya deniz bir mevzu neticede, yanlışım varsa affola =)

Çok güzel açıklamışsınız teşekkürler

yani rasbperry pi bir mcu.

rica ederim, rasp pi mcu değil, üzerinde cpu olan bir 'bilgisayar' aslında.

örneğin mcu pic16f84'tür.
    cpu ise zilog z80'dir.

• kusura bakmayın cevaplarınızı gec gördüm, MCU ile CPU un farklı şeyler olduğunu biliyorum fakat CPU ile mikroişlemci aynı şeyler mi onu kavrayamamıştım.
  • rudder kullanıcısına yanıt
    Arkadaşlar biraz mikro denetleyici(mcu) ile cpu yu karşılaştırmışlar, ama cpu ile mikro işlemci(mpu) aynıdır.
  • evet cpu ile mikroişlemci aynı şeydir.. yani bir bilgisayarın 'central processing unit'i bir mikroişlemcidir.. cpu burada genel bir kavram aslında. mikroişlemci olmadan da 'bilgisayar' tasarlanabilir. mikroişlemcisiz bilgisayarın gene de cpu'su, yani merkezde işlem yapan bir birimi vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tatsumaki -- 18 Temmuz 2013; 22:20:36 >
  • teşekkürler
  • pek bilgili insan yok gibi bu konuda genel hatlarıyla açıklamaya çalışmış herkez irşey anlamadım
  • mikroişlemcilerde dahili ram osilatör mux a/d converter program belleği eeprom vs ve cpu bulunur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU

mikroişlemcilerde dahili ram osilatör mux a/d converter program belleği eeprom vs ve cpu bulunur.

o videolar yüzünden delirmek üzereyim :

• quote:

Orijinalden alıntı: mrkabacaa

quote:

Orijinalden alıntı: NEŞELİMEŞEODUNU

mikroişlemcilerde dahili ram osilatör mux a/d converter program belleği eeprom vs ve cpu bulunur.

o videolar yüzünden delirmek üzereyim :

daler mehndi nin kliplerini izle

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.