< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Microsoft, Windows’un 400 milyon kullanıcı kaybettiğini açıkladı (3. sayfa)

-
-
Terminal komutlarına olan bağımlılık mevzusunu nasıl çözdünüz hocam? Bir ara yüzlerce komut arasından çoğunu ezberlemeye çalıştım ve komutların söz dizimleri işin içinden çıkılamayacak kadar sofistike/karmaşık hale gelince GUI muadillerini aramaya kalkmıştım ama dağıtımlar arasında kaybolmuştum en son. Yine de Windows belasından iyidir. Hatta artık AI ile bu komutları sanırım ChatGPT vb. yardımcı araçlara da yazdırabiliyoruz tahminim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 3 Temmuz 2025; 2:56:58 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Tüm komutları akılda tutmak zor. Sorunun çözümünün anlatıldığı bir yer buluyorum. Küçük bir txt dosyası açıyorum ve komutları sırayla bu txt dosyasının içine kaydediyorum. Linux notları adında bir klasör oluşturdum ve bu txt dosyalarını bu klasörün içinde USB belleğimde tutuyorum. Tabi yaşadığım sorun ne ise dosyanın adını yaşadığım sorunla ilişkili yapıyorum ki ne olduğunu hatırlayayım. Hocam öyle çok dağıtım falan denemeyin. Böyle diyorum ama VirtualBox’ta her türlü dağıtımı merak edip yüklüyorum. Kaşıntımı bu şekilde gideriyorum iyi oluyor. Ubuntu tabanlı dağıtımlara geçin. Başınız ağrımaz. Mağazaları da olduğu için uygulama kurmak için çoğu zaman terminale ihtiyacınız kalmıyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
kullandiginiz uygulamalara bagli. cogu kullanici gibi webde dolasiyim, film izleyim, office isleri yapiyim derseniz hepsi icin yeterli uygulama var, yuklemesi kullanmasi kolay. ortalama kullanim disinda farkli niche seyler yapmak istediginizde bazi seyleri yukletmek deveye hendek atlatmak kadar zor olabiliyor ama hic biri ileri yazilim bilgisi gerektiren seyler degil, biraz ugrasmak gerekebiliyor. birde tabi ozel bir is icin profesyonel programlar kullaniyorsaniz linuxda olmayacaktir. genel olarak yazilim destegi genis, kullanimi kolay, hizi akiciligi cok iyi.
surum olarak mint oneririm. ubuntu temelli, daha kullanici dostu, ubuntunun arayuzu cilalanmis hali olarak dusunulebilir.
-
Tamam güzel yazmışsın, da bu tepkiyi Google/Android ve Apple/iOS için de koyuyor musun? Hadi koydun, ve belli bir başarıya ulaştın, peki yerlerine ne koyacaksın? Yerli milli bir mobil platform var mı? Mobilden tümüyle vaz mı geçelim? Hay hay, bana uyar, ben X kuşağıyım 25 yıldır şikayet ediyorum "bakın bu adamlar hayrına bize bedava Twitter, Whatsapp, Instagram vermiyor, herşeyiniz kayıt edilip işleniyor, ilerde kullanılacak robotları eğitecek datayı bedava veriyorsunuz" diye, eski kafalı olmakla suçlandım. Z kuşağının elinden telefonu alabilir misin?
Anladığım kadarıyla yorum yapanların çoğu günlük kullanıcı yada başkalarından duyduğu ile değerlendiren kişiler. Bu yüzden havadan sudan sallamışlar. Windows 11 çok berbat bir işletim sistemi olduğu konusuna katılmakla beraber Linux de burada güzellemesi yapıldığı kadar iyi bir işletim sistemi olduğunu düşünmüyorum. Eğer genel içerik tüketicisi iseniz zaten bir bilgisayara ihtiyacınız yok. apple yada android tablet yada telefon ile işlerinizin yüzde%90 ı halledersiniz. Ama eğer bilgisayarı oyun yada özellikle iş amacıyla kullanıyorsanız Linux un size verebileceği hiç bir şey yok. Çoğu profesyonel yazılımlar windows destekli, matlab, autocad, visual studio ve daha bir çok profesyonel yazılım windows temelli ve bunların alternatifi yok. windows 10 un ise desteği kesildi. Umarım bir iyi bir kötü işletim sistemi geleneği sürer ve yeni windows işletim sistemi düzgün bir şey olur. Türkiye gibi bir yerde yaşayıp kullanıcı gizliliğinden yakınanlarda ne bileyim. Daha bir kaç ay önce internette tüm türk vatandaşlarının tc kimlik numarası ve diğer kişisel bilgilerini satıyorlardı zaten
-
windows 11 bugüne kadar kullandığım en kaliteli ve sorunsuz işletim sistemi, kötüleyen yorumları anlamlandırmakta zorlanıyorum
-
Linux mint a geçin Windows 10 desteği bitiyor fazla oyunlada işiniz yoksa ben çok beğendim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Windows'u bırakanlardan biriyim. Daha doğrusu PC olayını komple bıraktım. Çünkü günlük hayatta PC'ye gerek kalmadı. Mesleki bir ihtiyacım da yok. Oyunlarda ise, günümüz konsollarının ulaştığı performans yeterli.
Benim gibi yıllarca masaüstü kullanmış, donanım merakı olan biri PC'siz devam edebildiğine göre, Windows kullanımının düşmesi normal.
Eskiden olsa, sırf dizi-film izlemek için bile PC gerekirdi. Günümüzde ise o işler mobil cihazla hallediliyor. Telefonla indirdiğim filme, MX Player otomatik altyazı buluyor ve altyazının ismini filmle aynı yapıyor. Bu sayede, filmi telefondan TV'ye aktarırken, TV altyazıyı direkt algılıyor. Ayrıca, aktarırken her tür format destekleniyor. Sadece görüntü değil. Sesi de DTS-HD gibi formatlarda iletiyor.
Yani telefonu wireless media server olarak kullanıp max kalitede film izliyorum. Filmi izlerken, TV kumandasına atadığım kısayollarla web browser veya Youtube açabiliyorum. Ayrıca TV'lere klavye mouse bağlayıp, PC OS'lerine benzer bir arayüzle kullanmak da mümkün.
Kısaca, multimedya kullanımda, bazı detay konular ve oyunlarda en üst performans dışında, PC'ye gerek kalmadı. Bu da Windows kullanımını azalttı.
Mac ve Linux daha ikincil sebeplerdir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi False King -- 3 Temmuz 2025; 22:47:20 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ben de kuralı 2 seneden fazla oldu, formatsız kullanıyorum işletim sistemi kaynaklı tek hata yaşamadım. Aşırı memnunum. Bence belirli donanım kombinasyonlarında veya belirli yazılımlarla
çok problem çıkarıyor o yüzden insanlar mutsuz, yoksa ben de insanların neden memnun olmadığını anlamlandıramıyorum sıfır hata kullanan birisiyim.
Telemetry desen Windows 10'da da var zaten, Windows 10'da Microsoft izlemiyor sanıyorlarsa yanılıyorlar. Microsoft'un bol data toplamalı kazanç modeli Windows 10 ile başladı zaten,
ondan Windows 7'den ücretsiz geçişle bol bol dağıttı. Korsan Win7 kullananlara bile ücretsiz lisans vermişlerdi.
-
Masaüstü (desktop) Linux pişmanlıktır, en az 25 yıldır deneyen biri olarak belirtiyorum. Suspend/Sleep kesinlikle çalışmıyor, laptop'ta çok önemli bir özellik benim için. Daha önemlisi hiçbir üretici resmi olarak Linux desteklemiyor. Bir laptop alıyorsun, üreticinin kutusunda, garanti belgelerinde, sitesinde Linux üzerine hiçbir destek, bilgi, garanti yok. Laptop'a Linux kuran "bindik bir alamete gidiyoruz bir yerlere" durumunda.
Windows 11 zaten sürekli gelişen teknolojiye yetişemeyen donanımı daha da zorlayacak. Ne yapalım 32 GB RAM mi lazım illaki?
-
Linux Mint Cinnamon'a geçin. Hem ubuntu tabanlı hem de windows 10'a çok benziyor. Wine ile de oyunları rahat çalıştırırsınız.
-
Chromeos ve fydeosda Google play olduğu için kullanıyorum windowsdan daha hızlı çalışıyor
-
oyun işini nasıl yapıyorsun iyi güzelde linux'da software mı var açıkcası ben linux'u beğenmiyorum.Windows candır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Marrusia -- 3 Temmuz 2025; 19:52:45 >
Steam artık Linux desteği sunuyor. Linux’ta oyun oynamama olayı tarih oldu. Birkaç anti-cheat gerektiren oyunlar haricindeki oyunların hepsi Linux’ta çalışıyor. Steam’in Linux’a destek vermesiyle önemli sayıda Windows kullanıcısı Linux’a geçti.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Benim oynadığım Sim Racing'ler ayrıca hadi çalıştı driveri nereden bulacağız yani bu işler o kadar kolay değil malesef :( Windows şart gibi
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Sürücüler yükleniyor hatta kurulum sırasında Nvidia seçeneği ile direk sürücüleri otomatik bulup kuruyor.
AI fetişisti MS ve tepe yönetimi, geçen 7000 kişiyi şutlamışlardı, şimdi 9000 çalışan daha yolcu: the verge
Microsoft is laying off as many as 9,000 employeeshttps://www.theverge.com/news/693535/microsoft-layoffs-july-2025-xbox
Forumda haber olur yakında.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 3 Temmuz 2025; 22:43:24 >
-
Samsung telefona bugün Android 15 güncellemesi geldi. Açma-kapama düğmesine basınca artık Gemini çıkıyor ekrana :-)
Bundan sonra hepsi AI fetişisti.
İşten çıkarma konusuna gelirsek: bu şirketler çok para kazandıklarında ihtiyaç fazlası eleman alırlar, Silikon Vadisine bir gitsen "ne yapıyor bu kadar tip burada yahu" diye sorarsın kendine. Bolluk bereket azaldığında bu fazlalıkları işten atarlar, haber olur. Ama fazla employment yaptıklarında asla haber olmaz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X