|
Mezuniyet Sonrası Askerlik Ertelemesi (Terk Erteli)
Mezuniyet Sonrası Askerlik Ertelemesi (Terk Erteli) Nedir?
"Mezuniyet Sonrası Askerlik Ertelemesi" (Terk Erteli), yükseköğretim kurumlarından yeni mezun olan kişilerin askerlik görevlerini bir süreliğine erteleyebilmeleri için verilen bir haktır.
Kimler Terk Erteli Olabilir?
- Yükseköğretim kurumlarından (lisans, yüksek lisans veya doktora) yeni mezun olmuş kişiler
- Mezuniyet tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde terhis tarihi belli olmayan kişiler
Terk Erteli Ne Kadar Sürer?
Terk erteleme süresi, mezuniyet seviyesine göre değişir:
- Lisans mezunları: 2 yıl
- Yüksek lisans mezunları: 3 yıl
- Doktora mezunları: 4 yıl
Terk Erteli Nasıl Alınır?
Terk ertelemek için, e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden "Terk Erteleme Belgesi" alınmalıdır. Bu belge, mezuniyet tarihini ve terhis tarihini gösterir.
Terk Ertelenenlerin Askerlik Görevini Ne Zaman Yerine Getirmesi Gerekir?
Terk erteleme süresi dolduktan sonra, ertelenmiş olan kişiler askerlik görevlerini yerine getirmelidir. Terhis tarihi, Terk Erteleme Belgesi'nde belirtilir.
Terk Ertelemeyi Kaybetme Nedenleri
Aşağıdaki durumlarda, terk erteleme hakkı kaybedilebilir:
- Mezuniyet tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde Terk Erteleme Belgesi alınmaması
- Sağlık nedenleri dışında herhangi bir nedenle öğrenim durumunun değişmesi (bırakma, dondurma vb.)
- Askerlik görev süresi içerisinde tekrar üniversiteye kayıt yaptırılması
- Yurtdışında ikamet izni alınması
Özetle, "Mezuniyet Sonrası Askerlik Ertelemesi" (Terk Erteli), yükseköğretim mezunlarının askerlik görevlerini belirli bir süreliğine ertelemelerine olanak tanır. Erteleme süresi, mezuniyet seviyesine göre değişir ve Terk Erteleme Belgesi ile yapılır. Terk ertelemeyi kaybeden kişiler, askerlik görevlerini belirlenen tarihlerde yerine getirmek zorundadır.