Şimdi Ara

Yedek Subaylık İle İlgili Tecrübelerim

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
636
Cevap
36
Favori
359.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yedek Subaylık bana çıktığında etrafta ve internette detaylı bilgi bulamadığım için zor durumda kalmıştım. Benim gibi zorlanmamanız için tecrübelerimi paylaşacağım.

    1-Rütbeniz Asteğmen olacak.
    Yedek Subaylık İle İlgili Tecrübelerim

    2-Tam emin değilim ama türkiye'de bu yerlerde yedek subaylık eğitimi veriyorlar; İstanbul(tuzla, samandıra, küçükyalı) Ankara(polatlı, mamak, etimesgut) izmir(foça, narlıdere, gaziemir) konya, balıkesir, ısparta, kütahya vs.. Ekseriyetle yedek subaylık eğitim merkezi ankara-polatlıdır. Her dönem 600-700 civarı yedek subay alır polatlı.
    3-Yedek Subaylığın 2 çeşidi vardır. 2'den fazla çeşidi varsa bilmiyorum. Benim bildiğim 2 çeşittir. (Burası önemli)
    a-Meslek Kurasına tabii Meslekçi Asteğmen
    b-Takım Komutanı(TK) Asteğmen.
    Askerlik yerleri belli olduğunda kağıdınızda Meslekçi mi TK'cı mı olacağınız yazar. Melekçi ve Takım Komutanı olacağını siz seçmiyorsunuz. Sistem belirliyor.
    Meslekçi Asteğmen;
    Meslekçi Asteğmen adında yazıldığı gibi askerde mesleğini yapar. Kendi mesleğini yapamadığı durumlarda getir götür evrak işi yaparlar. Eğitim süreleri (acemilik) 30 gündür. ilk 2 hafta sağa sola dönüş, selam verme. 3. hafta dersler ve sınavlar. 4 hafta törene hazırlık. 30. gün eğitim sonrası yeminle rütbe alınır sonra 15 mehil izni(dinlenme izni) verilir. 15. gün sonrası usta birliğine katılınır. Meslekçi asteğmenlerde 30 günlük eğitim sürecinde haftasonu izni yoktur. 30 gün boyunca eğitim verilir ama eğitim çok hafif geçer. Hatta aldığımıza eğitime eğitim bile denmez. 3 mermilik silah patlatılır. Bolbol yürüyüş vardır. Koşu değil yürüyüş.
    Takım Komutanı Asteğmen
    Temel Eğitimleri 21 gündür. 21 günlük eğitimde haftasonu tatilleri vardır. 21 eğitimde bunlarda sınav yok, sağa sola dön selam verme var. 21. gün sonrası tören yapılır ama rütbe verilmez. 21. gün sonrası kaldıkları yerden eğitime devam ederler. Yani meslekçilerin acemilik eğitimleri 1 ay iken takım komutanlarının acemilik eğitimleri 3 aydır. Takım komutanlarının da sınavları ve dersleri vardır. 2. aydan itibaren dersleri başlar. Takım komutanı ne iş yapar? Bunların işleri b.ktandır. Bunlar er ve kısa dönemlere eğitim verir. Yani eğitim komutanı. Takım Komutanlarının görevleri Meslekçilere nazaran sıkıcı ve ağırdır. TK'cılar kamuflaj denilen bilindik askeri kıyafetleri giyer. Meslekçiler havalı üniformalar giyer :)
    Meslekçiler 1. aydan sonra maaş alırlar ama TK'cılar 3. aydan sonra maaş alırlar. Bazı duyumlara göre TK'cılar biraz yüksek maaş alıp 2 aylık farkı kapatıyormuş. Bazı duyumlar da TK'cılar ile Meslekçiler ile aynı mamaşı alır ama totalde 2 aylık açıktan dolayı az maaş alır. (sonradan ek: TK'cı bir arkdaşla konuştum. Totalde meslekçilerden 2 maaş az alıyorlarmış)
    4-Maaş
    İlk maaşım 4650 idi. Ocakta zam alıp 5.200 olacakmış. bunun haricinde İlk askere giderken 150 lira gibi bir yol ücreti aldım 30 günlük eğitim sonrasında 400 lira öğrenci harçlığı verdiler. acemilik çıkışında da 1800 lira yol parası verdiler. 15 günlük maaşımızı da erken verip 2200 lira da ordan verdiler bolbol para veriyorlar
    not: yol paraları değişkendir. ankara'dan hakkari çıkan adama 3000 tl yol parası verdiler.
    5-Yedek Subaylara Doğu illeri çıkar mı? Yedek Subaylar Operasyona çıkar mı?
    Operasyona çıkmaz ama yedek subaylardan şehit var. Sanırım biri geçen yıl diğeri 2 ay önce araca bombalı saldırıdan şehit düştü. Kasım ayında da Şemdinli'de batarya kendiliğinden patladı. Bir asteğemen ya şehit düştü ya da yaralıydı. Yedek subaylara doğu çıkar mı? Şimdi biz polatlıya 640 yedek subay girdik. 460 meslekçi 180 TK'cı idi. TK'cılar şuan halen eğitimdeler onlara nereler çıkar bilmem ama biz 460 meslekçiye 180 gibi doğu kontenjanı diğer kalan yerler çoğunlukla büyükşehirlerdi. TK'cıların da oranı böyle olacaktır. En büyük kontenjanı istanbul alır.
    Sonradan ek: Maalesef TSK'da FETÖ'den dolayı subay açığı var. Yedek Subay'lar da operasyona çıkar. Hatta Hatay gibi yerlerde ÜS Komutanlığı bile yapanlar var.
    6-Hangi mesleklerden Yedek Subay alımı olur?
    Bizim polatlıda 140 makinacı 100 elektirkçi,90 hukuk 100 inşaat mühendisi. geri kalanlar da diğer bölümler. Ağrılıklı olarak bu bölümden alırlar. Beden eğitimi 15 kişi idi. mimar 8, endüsti tasarım 8, arapça öğretmeni 3 otomotiv öğretmeni 3. maliye 2 işletme 2. rusça çevirmen 1 ingilizce çevirmen 1, kütüphane bölümü1, din kültürü öğretmeni1, edebiyat öğretmeni 3, peyzaj mimarı 1. radyo sinema 1. kimya mühendisi 16. gıda mühendisi 20 idi. şimdi toplamda 460'yı geçmiş olabilir ama küsüratları hatırlamıyorum, ortalama sayı böyleydi. Makina, hukuk, inşaat, elektrik ,çilerin yarısı doğru operasyon bölgesi çıkar. Bolbol hakkari ilçesi, şırnak ve ilçesi, diyarbakır ve ilçesi vardı. Bazı yerlere karayolu ulaşımı yok, helikopter sizi birliğe götürüyor. şaka değil ciddiyim. Gittiğiniz yerde ya işinizi ya da evrak işi yapacaksınız. Askeriyede bolbol evrak işi var. Bir musluk değişecekse en az 20 sayfalık evrak işi döner.
    7-Komutanları kızdırırsanız meslekçi asteğemenden sizi Takım Komutanına çevirtecek yetki var. Çok örneği var.

    Sonradan ara not: Barınma ile ilgili birkaç soru gelmişti. Sanırsam başlık altında eklemiştim ama ilk mesaja da ekleyeyim bari.
    Barınma Yedek Subayların en büyük sıkıntılarından biridir. En büyük masrafı da barınma alır.
    4 çeşit barınma türü var;

    -Karargahın zorunlu kıldığı yatakahaneler. Ücretizdir. Terör bölgelerinde zorunludur. Subay, astsubay, uzman çavuşlarla aynı odalarda kalırsınız.

    -Ordu Misafirhaneleri. Terör bölgesi dahil her yerde mevcuttur. ücretlidir.Günlüğü her şey en son 13 liraydı. internet hatı yok, internet en büyük sıkıntıdır. Misafirhanlerde kalan çok yedek subay var. Lakin İstanbul, Ankara gibi bürokrasi trafiği yoğun illerde misafirhanleri boş bulmak çok zor. Diğer illerde sakindir, boş yer bulunur.

    -Lojmanlar. Bu da misafirhanler gibi illerin yoğunluğuna göre boşluk doluluk oranı vardır. Ankara İstanbul gibi illerde imkansız gibi. Askeri personel haricinde TSK'daki memurlar da lojmanlarda kaldığı için boş yakalamak çok zor. ama ankara istanbul dışı boş lojmanlar mevcut. Birkaç arkadaşım lojmanlarda kalıyordu. Kışın masraf 1.200 lira yazın 750-1100 arası olur. aidat dahil fiyattır. aidat ücreti yüksektir.

    -Bu 3'ünü tutturamazsanız özel şahsi evlerde kalırsınız.İstanbul Ankara, İzmir gibi yerlerde üni hayatı gibi geçer. Ona göre masrafı bilirsiniz. Hatta çoğu arkdaşım üni öğrenci evinde kalıyor. Ben dahil

    byns üyesinin önerisi üzerine mesaja yeni askerlik sisteminin şablonunu da ekliyorum. ama yeni sistem hakkında bilgim yok. yeni askerlik sistemi ile ilgili lütfen soru sormayınız.https://forum.donanimhaber.com/store/6c/a7/e0/6ca7e015814544e86b2b962b6e76509d.JPG

    =====================================================================================
    =====================================================================================
    Ve sonunda terhis oldum Bundan sonra iş güç uğraşacağım bu başlığa uğrayacak zamanım olur mu bilmem.

    Başlık 100bine yakın tık almış. Faydalı olduysam ne mutlu bana.Benim haricinde başka arkadaşlar da buraya aktif yazdılar. Onların emeğini de gözardı etmeyelim.

    Artık pek yazacak bişey kalmadı. Son birkaç husus var. Onları da ekleyeyim.

    Yeni Yedek Subaylık/Astubaylık Sistemi

    Sistem değişti. Eski sistemde Meslekçiler 1 ay Takım Komutanları 3 ay eğitim alırken. Yeni sistemde ikisi de artık 2 ay eğitim alacakmış. Dikkatimi çeken daha önemli bir nokta var; galiba meslekçi ile takım komutanları kavramını kaldırmışlar. Çünkü yeni sistemde yerleri belli olanlar foruma bilgilerini attığında bilgilerinde Meslekçi ya da TK yazmıyor. Emin olamadım bu konuda artık yeni sistemle askere gideceklerden net bilgi alınabilir.

    Yedek Subaylık/Astsubaylık'tan Sonra Aynı Yerde Subaylığa Devam Etme

    Misal Yedek Subaylık ya da Yedek Astsubaylık çıktı size. 2 aylık eğitimden sonra kıta yerlerine dağıtım oldu. Gittiğiniz yerde askerliğiniz çok iyi geçti. Komutanlarınız ile aranız çok iyi, mesleği çok sevdiniz. Aynı yerde yedek subaylıktan sonra normal subay olarak kalmak isteseniz kalabilir misiniz? Cevap: HAYIR. Öyle bir imkan yok. Hatta terhis olurken komutan arkamızdan "keşke öyle bir imkan olsaydı da sizi burada tutsaydım" dedi.

    Peki Yedek Subaylık'tan sonra normal subay olarak devam etme işlemleri nasıl oluyor?

    Terhisinize 3 ay kala. Kaldığınız birliğe yazı gelir. Bu yazıda hepsi yazmasa da çoğu önemli detay yazar. 375. dönem yedek subaylardan Piyade,Tankçı, Topçu, İstihkam(misal) sınıflarından subay alımı olacaktır. Bu sınıflardan subay olmak istiyorsanız. kağıdı imzalarsınız. O yazı muhakkak size ulaşır. size gelmişse es geçilmesinin mümkünatı yoktur. Askeriye bu tür imza işlerinde çok sıkıdır. Bir diğer durum ise şu; misal Yedek Subaylıkta İkmal sınıfı olarak Yedek Subaysınız. O yazıda ikmal sınıfı çıkacak diye bir şart yok. Genellikle sınıfınız ile alakasız sınıflar çıkar.

    Misal yazıda Tankçı Topçu Piyade ve İstihkam var. Yazıdan istenen ıvır zıvır evrakları hazırladınız ve İstihkam olarak devam etmek istediğinizi yazıp Ankara'ya yolladınız. Prosedür nasıl işliyor. 3 tip subay alımı var(dı)
    1-Askeri liseler(15 Temmuz'dan sonra kapatıldı)
    2-İç Alım(Yedek Subay/Astsubaylık'tan sonra Subay/Astsubay olarak devam etme)
    3-Dış Alım. Bu ikisi haricinde MSB'nin sitesinde yayımlanan Subay Alımı duyurularla alınır.

    İç alımdaki prosedürler Dış alımla aynıdır. İstenen evraklar, sınav, spor ve mülakatlar dış alımdaki gibi işler. O yüzden internette dış alım'dan subay olarak sınava girenleri araştırın. Net bilgi alırsınız.

    Bu konuda son bir önemli not: Misal yazıda İstihkamcı olduğunuzu yazdınız. Sınav mülakatları geçtiniz. Kesinlikle İstihkamcı olarak seçilir miyiz? Bu konuda geçmiş tarihlerde çok mağduriyet yaşandı. Adam istihkamı istiyor. sınav mülakatları geçiyor. 7-8 aylık eğitimi aldıktan sonra paaat bir açıklanıyor: Sınıf İstihkam yerine Piyade. 3 yıl önceye kadar sistem böyle idi. Yazıda Piyade Tank Top İstihkam yazıyorsa TSK senin isteğine bakılmaksızın ihtiyaca göre dağıtım yapıyordu. Tabi böyle süprizler çıkınca istifalar da çok yaşanıyordu. Hem eğitimden geçen hem de TSK mağdur oluyordu. Bundan dolayı son 2-3 yıldır TSK sistemi değiştirdi. İstihkam istediysen istihkam olarak devam ediyorsun. Bu sefer de TSK zor durumda kalıyor. Piyade Tank Top'u isteyen çıkmıyor. ki TSK'nın da en çok bu sınıflara ihtiyacı var. Özetle size gelecek olan yazıda %90 Tank top piyade olacaktır. En çok istenen rahat sınıflardan çok az alım oluyor.

    Subay Mesleğini Önerir Miyim?

    Başlık içinde @Gki üyesi şunu sormuş;

    quote:

    Herkese merhabalar,öncelikle başlık için ve sürekli verilen cevaplar için teşekkürler çok yararlı oldu. Benimde bir kaç sorum var forumu takipte olacağım cevaplanırsa çok sevinirim.


    - Babam subay ama ben sizin yerinize yeterince askerlik yaptım siz gitmeyin gibi bir düşüncesi olduğu için hiç bir şekilde bilgi alamıyorum sormuyorum bile nedir nasıl oluyor vb diye.



    Beyler, Subaylık emir alıp emir alma işidir. Şundan %100 eminim ki hayatınız boyunca alacağınız emir sayısı vereceğiniz emir sayısından fazla olacaktır. Bİnlerce kişinin katıldığı subay konferasında 50 yaşındaki albay'ın 60 yaşındaki albaydan azar yemesine şahit oldum. Eğitimdeyken, eğitim komutanımızın yüzlerde er önünde yüksek rütbeliden azar yemesine de şahit oldum.
    Her gün taş olacaksınız. Albay rütbesini alana kadar hep nöbet tutacaktınız. En az 10 defa tayin alacaksınız. Subaylarda boşanma sayısı azımsanmayacak sayıda. Her subay emekli oluncaya kadar en az 100 defa kendisine "keşke subay olmasaydım" demiştir.

    Güzel yanları ne;
    Rütbeliniz. Her ne kadar sizden üst rütbeli olsa da altınızda düşük rütbeliler olacaktır. Eviniz lojman olacak. Yürüyerek işe gideceksiniz. Yüksek güvenliği olacak. Hırsızlık olayı sıfır. Dışarıda itibar göreceksiniz. Size densizlik yapan birileri olursa "akıllı ol subayım ben" dediğinizde karşıdaki irkilecektir. En güzel yanı emekliliktir. Emekli olduğunuzda 300-750bin tl arası emekli ikramiyesi alacaksınız.

    Tanıdığım devrelerimden kimse kalmak istemedi ama

    Sinirliyim agresifim, sosyal yaşantım sıkıntılı diyorsanız size öneririm tam size göre bir meslek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unforgiven63 -- 6 Ekim 2019; 12:15:44 >
  • Ustalık birliğim(adını vermeyeyim) en çok asteğmen alan yerdir. 70'ten fazla asteğmen var. ben dahil tüm asteğmenler keyfini sürüyor.
    Acemilikte(polatlıda) bizi eğiten asteğmenler bizi çok korkuturlardı. ustalık birliğinde size hiç acımazlar diyorlardı ama polatlıda çektiğimiz eziyetin %1ini bile görmüyorum burda. Şimdi benim bu yazdıklarım %100ü kapsamıyor. Tüm usta birlikleri acemi birliğinden iyidir demiyorum. Bazı arkdaşlarım kötü yerlere düştü, acemi birliğini arar oldum diyenler de var ama %98'i
    iyi yerlere gitti.
    Bazı değişmez kurallar var, bu kurallar Hakkari'den Edirne'ye kadar tüm birlikleri kapsar.
    -Kıyafetler her daim düzgün olacak.
    -Her gün sakal traşı olacaksınız.
    -Her zaman üstlerinize selamı vereceksiniz.

    Bunları yerine getirdiğiniz sürece sıkıntı yok. Unutmayın siz YEDEK SUBAY'nız. Resmiyette komutansınız ama siz siz olun yukarıdaki eleman gibi komutancılık oynamayın. Geçen gün yüzbaşı komutancılık oynayan bir asteğmeni perişan etmiş. Askerlere eziyet seviyesinde emirler dağıtmaya başlamış. Bir başçavuşa da diklenmiş. Başçavuş yüzbaşına durumu bildirmiş, yüzbaşı bunu dövme noktasına gelmiş.
    hey gidi hey 7 8 yıl önce reyhanlıda kavalcık hudut karakolunda yapmıştım. hayatımın en zor ve şerefli 9 ayıydı. 270 günde 10 defa pijamalarımı giyip yatağa girdiğimi hatırlamam ayağımda bot ve kamuflaj, silah hep sandalyemin yanında olurdu. yoğun şekilde kaçakçılık vardı günlük 100bin paket sigara,50 100 küçük baş hayvan yakalardık. ayrıca işid altın çağını yaşıyordu sınırda sürekli gerginlik vardı 2 defa çatışmaya girdim. 14 km lik sorumluluk bölgenizde 24 saat kaçakçılık ve terör olma ihtimali var ve sizin her olayın içinde olmanız gerekli çünkü bütün karakolun sorumluluğu sizdedir. karakolda elektrik gider, lastik patlar, askeri akrep sokar,askerler kavga eder, asker cinnet geçirir, askeri köylü döver, asker yanlışlıkla mülteciyi vurur, karakolun etrafına havan düşer, muhalifler kendi aralarında çatışır, çatışma biter kazanan taraf battaniyelerde yaralılarını size getirir boynundan yüzünüze kan fışkırken adama ilk yardım yaparsınız kollarınızda ölür, evine roket atılmış 70 yaşında yüzünde şarapnel parçalarıyla yaşlı dede sınıra gelir, muhalifler kaçakçılık yaparken askerlere saldırır silahını alıp suriyeye götürür ve sizin o silahı bir şekilde geri almanız gerekmektedir. cilvegözü sınır kapısında bomba patlar yanan adamı çekerken derisi sıyrılıp elinize yapışır, uyku yok, duş yok, yemek 20 yaşında asker 150 kişiye nasıl yemek pişirirse o var :), kaçakçılar gelir rüşvet teklif eder ( 2013 yılında GÜNLÜK 30bin tl).

    Güzel günlerdi aradan uzun yıllar geçmesine rağmen askerliğin aklıma gelmediği hala tek bir gün yok. bizim devletimizde ordumuzda çok büyük. karakolda belki 250 300 tane asker tanıdım geldiler gittiler. biri de demedi ben silah atamam, ben sınırda karanlıkta tek başıma durmamam ben korkuyorum diye. Allahın izniyle bu milleti hiç kimse yıkamaz.


    ANI: bölük komutanım aramıştı mehmet yüzbaşım kral adamdı, ömer hemen bölüğe gel diye( bölük karakola 20 km uzaklıkta).komutanım şuan karakolda araç yok arızalandı gelemem demiştim. Ömer ben sana bölüğe gel diyorum, emir veriyorum, insancıl düşünme, çabuk bölüğe gel.(tabi bu cümleyi kurarken kükrüyor).


    askerlik başlarda çok mantıksız gelebilir beyniniz durabilir fakat herşeyin mantığı kesinlikle var. Sizin kurmay albaylarınız, subaylarınız en kral profesörü çakmak cebinden çıkarır dehşet müthiş derecede zeki insanlar o yüzden eleştiri yaparken bunu gözardı etmeyin.
    Tahminimi söylüyorum..
    Öncelikle rütben ne olacak ? Asıl soru bu ? Başçavuş mı üstçavusmu yada ne ? Ama bu yedek subaylik/astsubayligin guzel yani aksam saat 5 ten sonra 50 kisilik kogusa degil tek kisilik misafirhane yada arkadasinla .. Yada eve cikar tv nin basina gecer filmini izler ayaklarini uzatir bilg oyun oynayabilir disari cikip gezebilirsin.. Ustelik paranida kazanir birikim bile yapabilirsin.. Kyk borcun varsa odeyebilir yoksa araba bile alirsin.. Askeride meslekciler astsubay/subay meslegiyle ilgili isler yapar .. İnsaat muh. İsen yeni insaatlarda calisir gida muh. İseb yemekhanelere bakarsin tercümansan ceviri yaparsin avukatsan hukuksal isleri takip edersin.. Takimkomutanlari asker yetistirir egitim verir.. Ayda 3 yada 4 gün nobet tutar arkasindan 1 gün istirat hakkiniz olur gider yatasiniz.. Hafta sonu 2 gün tatil sabah 8 aksam 5..
    Bende gıda müh. Ve takim komutani degil meslekciydim.. Takim komutani olacagini nerden biliyorsun ? Gıdacilar genelde meslekci olarak degerlendirilir "cogunlukla" .. Yedek subaylik cok karisik bir isleyisi var gıda müh meslekci olursan kolaydir takim komutani olursan ise komutan oldugunu farkedersin 2si de güzel bence.. Sana er gibi davranmazlar askerde askeri öğrenci olursun kibar davranırlar.. Tabi şans meselesi var 6 ay kısa dönem de olabilirsin erlik nedir ne yaparsin kac kisilik kogusta kalirsin astegmen kac kisilik kogusta kalir vb gibi bir cok karsilastirma yapabilirsin bi arastir bence ve biz 500 meslekciydik 96 avukat 66 makina 45 civari elektrik 35 gıdacı vardik diger bölümler bize nazaran cok daha azdı sayilar 2 eksik 2 fazla olabilir aklimda kalan bu.. Gıda müh. Yedek subaylikta önemli yer dolduruyor. He is olarak fazla birsey yapmasalarda görevlendirmesi cok :)
  • devamı gelsın
  • Bekliyoruz devamını hocam bir de bilgisayar müh yok muydu hiç ?
  • 8.Vardı ama sayıları 4-5 kişiydi. sanırım. Yazılım mühendisi vardı. Kamu Yönetimi vardı. Hemen hemen her bölümden vardı.Dediğim gibi ağırlığı Elektirik, makina, hukuk inşaat'a vermişlerdi.

    9. Ben 2.70 ortalama ile yedek subay seçildim. Not ortalaması, devlet ya da özel üniden mezun olduğunuza bakmıyorlar. Boyu çok sıkıntı etmemişlerdi 1.50 boyunda adam bile gördüm. Lakin aşırı abartı kilolu görmedim. Sanırım kiloyu sıkıntı ediyorlar. Bence gönüllü olanlar arasında yedek subayları kura ile seçmişlerdi. Hakkarili, diyarbakırlı, mahkemesi olanlar bile gelmişti.

    Sınavlar Çok Önemli
    10. Sınavlar önemli beyler eğer operasyon bölgesine düşmek istemiyorsanız dereceye girip kendi yerinizi seçin. Sınav olayını biraz detaylandıralım; Şimdi %10'luk derece kontenjanlarının yarısından fazlasını Hukukçular kapatıyor. Hukukçuların muazzam bir ezber yeteneği var. Adamlar oturduğu yerden not almadan dereceye girdi. İlkin bölük komutanı geldi dedi ki; dereceler bölümler arasında olacak. 100 inşaatçı varsa 10 kişi kendi yerini seçecek kalan 90'ı elini torbaya koyup kura çekecek. sonra gelip dediler ki genel üzerinden %10 alacağız. %10'luk kontenjanın yarısnı hukukçular kapattı. 10 inşaatçı kendi yerini seçecekken genel üzeri derecelendirme olduğu için 1-2 inşaatçı tek dereceye girdi. Çok önemli tavsiye; Okul komutanları sıksık eğitim alanlarını dolaşır. Eğer ki bölüm arası değil de genel üzeri %10 seçeceklerse komutanlara sıksık şikayet edin "komutanım bir maruzatımız varı; derecelendirme bölümler arası değil de genel üzeri yapılıyormuş. Hukuçuların bölümden ötürü ezber kabiliyeti yüksek. Kontenjanlarınn yarısını kapatıyor. Büyük bir adaletsizlik var. Bölümler arası derecelendirme olsa daha adaletli olur" gibisinden sıksık dillendirin.
    Kendi yer seçme olayı ise şöyle. Misal falan ilin falan birliği genelkurmaya yazıyla bize şu bölümlerden bu kadar asteğmen gerek der. Genelkurmay da tüm illerin ihtiyaçlarını toplayıp ona göre asteğmen alır. Yani 100 inşaatçının yeri belli ama isimler belli değildir.
    Sınavlar ise; zaman kıtlığından dolayı meslekçilerde 4 ders 4 sınav. Takım Komutanlarında 7-8 dersi bulur. Ders adlarını veremem gizli bilgidir. Zaten versem de notlarını bulamazsınız. Size verilen ders kitapları bizden size kalacaktır. Sınavlarda çıkacak konuları hocalar(komutanlar) size söyleyecek. Herkes geçiyor sınavları. Lakin dereceleri belirlemek için her dönem farklı birkaç konu var. Dereceye girmek isteyen kişi kitapları yalayıp yutmalı. Misal 4 derste 100 konu varsa 98 konudan soru gelir. Çok önemli not: kesinllikle uygulamada öğretilen bilgilerle soruları çözmeyin. Direkt kitaptaki bilgileri ezberleyin. Uygulamalarda yanlış bilgi var.

    11-Birliğe Erken Katılmanın Faydaları Nelerdir.
    Faydalarını say say bitmez. Misal katılım tarihler 31ocak -2 şubat arası ise 30 ocakta gidin. Kimse size neden erken geldin diye kızmaz en fazla birkaç küfürlü şaka ederler. Komutan uygun bilet bu tarihteydi diyin. Şimdi FETÖ'den dolayı subay açığı var o subay açığını Yedek Subaylarla kapatıyorlar. Okullardaki mevcut asteğmen yatakhaneleri yetmiyor. Erken gelenleri önce asteğmenlere özel yatakhanlere yerleştiriyorlar kalanları ise erlerin kullanmadığı leş gibi binalara yerleştiyorlar. Asteğemenlere özel yatakhanler daha temiz wc, lavabo ve banyo sayısı çok fazla. Diğer yatakhane leş gibi. wc sayısı çok az. Hem yemekhaneye hem eğitim alanlarına uzak. Birliğe katılmanın en önemli faydası şudur. İçtima(yoklama) sırası erken gelenlere göre sıralanıyor. Ders haftası geldi. Komutan dedi ki, konferans salonu 200 kişilik. Sıralamadan ilk 200 gelsin. O 200 kişi 1 hafta boyunca ders gördü. Sonraki 200 kişi gelsin dedi. Ben geç katıldığım için son 200 kişiden biriydim. Derslere girdik, son ders gününden sonraki gün hemen snavlara başladı. Yani ilk 200 sizden hafta erken derslere başlayıp çalışmak için 1 hafta önünde başladı. Sen dersi yeni görürken rajiplerin o derse tur attırıyordu. ERken gelmenin en büyük faydası budur.
    ERken katılırsanız, askeri kıyafetleri kendi boyunuza göre rahat rahat seçebilirsiniz. Biz geç geldiğimiz için çok bol kıyafetler bize kaldı. Erken gelenlerin parkaları kemer hizasında iken benim parkam o kadar büyüktü ki ayak dizimden aşağı sarkıyordu. Kolumu serbest bıraktığımda parmaklarım kayboluyordu parka içinde. Keza gömlek ve pantolon da çok genişti. Malzemeleri ilk aldığınızda malzeme deposunda iken arkadaşınızla kıyaslayın. Eksik alırsanız sağlam bir fırça yersiniz. Eksiği alamayabilirsiniz de.

    12-Kendimizle neler götürelim neler götürmeyelim?

    Hergün duş alırım diyen manyaklar, hergün duş alamayabilirsiniz. Sıcak su hergün var ama duş alacak fırsat yok. 30 günde 3 defa tek duş alabildim. Askeri kıyafetler 30 gün boyunca yıkanmayacak. 30 gün boyunca deriniz sağlam kir kaplayacak.
    Bulabildiğiniz en büyük boy valizi götürün. Askeriyede size bir valiz dolusu eşya verecek bunların bazılarını yanınızda götürmek mecburi bazıları da değil. Ben 10 çift çorabı tüm havluları şampuanları 4 atleti 5 donumu orda çöpe attım. çünkü koyacak yer kalmadı. Valiz tıka basa doldu. Tavisyem, büyük boy valiz ekstradan büyük bir kol çantası götürün. 10 çift çorap. 5 atlet 5 don yeterlidir.
    Askerde midemi bullandıran tek şey nevresim ve yatayk ve yastıktı. Belki senden önce 50 kişi kullanmış o takımları. Tamam yıkanıp veriyorlar ama halen koku var üzerinde. Eğer aşırı hijyenik iseniz şu renkte (açık mavi) kendinizle nevresim götürün.

    Eğer bu renkte bulamadıysan farklı renkte yastık kılıfı götür. akşam tak yarın sabah çıkart dolaba at. Dünyadaki en midesiz insan bile o yastıktan midesi bulanır. Bu başlıkta en önemli tavsiyem yastık kılıfıdır. Hastalık bile kapabilirsiniz. Ben bir atletimi dolamıştım. Sonra attım.

    kendinle kitap götür. O götürdüğün kitapları 3. gün sizden isteyecekler verin bakalım yasaklı mı değil mi diye. O kitapların size dönüşü haftalar bulur. Kitapları dolabında kıyafetler arasında sakla. Eğer intihar vs. gibi bir durum olmadığı sürece dolap ve üst araması yok.

    MP3 player ya da dışa ses veren radyodan götür. Bunları ilk birliğe girerken cihazdan geçirirler ama sorgulamatmazlar. Kamerası olmayan cep telefonu serbest ama hat yasak. Hatı valize yada cüzdan arasına koyup içeri sokun. Cep telfonunda kamera kesinllikle yasak. kamerasız telefon götürün.

    İlaç. Yastık kılıfından sonraki en önemli önerim ilaçtır. toplu bir ortam olduğu için çok feci bulaşıcı hastalık kapacaksınız. Grip için ilaç serisi götür kendinle. Burun akıntısı, burun açıcı, bademcik ağrısı, ağrı kesici, kas gevşetici ilacını götür. %99 gribi kapacaksınız. doktor yüzünüze bakmadan ilaçları yazacak. O ilaçlar sana yetişene kadar sen iyileşmiş olacaksın. Grip haricinde en yaygın hastalık göz enfeksiyonudur. Göz damlası ve kulak ağrısı için bir damla ilacı götür. Bu ilaçları ilk sizden isteyecekler ama vermeyin kıyafet arasında ya da valizde saklayın. Zaten valiz de alt katta depoya gidecek.Depo her gün belli saatlerde alacak. depoda yüzlerce valiz olacak. daha önce dediğim gibi ekstrem durumlar haricinde arama yok. Peki komutanlar sizden neden ilaçları istiyor. Askeriyede manyak çok. hanım evladıdır. ömrü boyunca ne bir tokat ne bir azar işitmiş. bu çocuk komutandan azar yiyer psikolojisi bozulur o anda sende ilaç olduğunu biliyorsa gelip senin ilacını alıp intihara kalkışır. sonra başın belaya girer. sırf bu yüzden alıyorlar. ilaçları kimseye çıtlatma sakla. samimi olduğun sevdiğin arkadaşlarına ver.

    2 tane içlik seti götür. havalar feci soğuk üzerine de bolbol terliyeceksiniz.

    Bir çay bardağı ya da şeffaf bir orta boy dikkat çekmeyecek bir çay bardağı götürebilirsiniz. askerde en az 5 yıllık demir çay bardağından veriyorlar.

    Bunun haricinde aklımda kalanlar. Eğer doğuda terör bölgesine giderseniz 30 günlük eğitimden sonra 2 gün izin sonra hemen 2 gün sonra size zorunlu Isparta 'da Terörle Mücadele Eğitimi veriyorlar bu eğitim 15 gündür. hafta sonu izni var. hafta sonu izni çıkınca bu eğtim 11 güne düşüyor. eğitim ağır geçiyor. 30 km yürütüyorlar.

    şimdilik bu kadar eğer soru varsa başlık altında alayım.
  • Mayışı harika. bana da çıkar inşallah
  • MoÇü kullanıcısına yanıt
    Maaş deyince eklemeyi unuttuğum bir nokta daha var. Eğer terör bölgesine yeriniz çıkarsa. 1.000 tl fazla alırsınız. 5600 alırnız. tazmimat gibi eklentilerle 6000'i bulur.Yüksek maaştan dolayı bazı kişiler inşallah doğu çıkar diyordu
    Terör bölgeleri belirsizdir. Elazığ ve Erzurum terör bölge listesinde değildir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: unforgiven63

    Maaş deyince eklemeyi unuttuğum bir nokta daha var. Eğer terör bölgesine yeriniz çıkarsa. 1.000 tl fazla alırsınız. 5600 alırnız. tazmimat gibi eklentilerle 6000'i bulur.Yüksek maaştan dolayı bazı kişiler inşallah doğu çıkar diyordu
    Terör bölgeleri belirsizdir. Elazığ ve Erzurum terör bölge listesinde değildir.
    Güzel para valla :) Hayırlısı bakalım nasibimizde ne varsa artık. birkaç haftaya yerler açıklanır pek umudum yok ama yinede bakalım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: unforgiven63

    8.Vardı ama sayıları 4-5 kişiydi. sanırım. Yazılım mühendisi vardı. Kamu Yönetimi vardı. Hemen hemen her bölümden vardı.Dediğim gibi ağırlığı Elektirik, makina, hukuk inşaat'a vermişlerdi.

    9. Ben 2.70 ortalama ile yedek subay seçildim. Not ortalaması, devlet ya da özel üniden mezun olduğunuza bakmıyorlar. Boyu çok sıkıntı etmemişlerdi 1.50 boyunda adam bile gördüm. Lakin aşırı abartı kilolu görmedim. Sanırım kiloyu sıkıntı ediyorlar. Bence gönüllü olanlar arasında yedek subayları kura ile seçmişlerdi. Hakkarili, diyarbakırlı, mahkemesi olanlar bile gelmişti.

    Sınavlar Çok Önemli
    10. Sınavlar önemli beyler eğer operasyon bölgesine düşmek istemiyorsanız dereceye girip kendi yerinizi seçin. Sınav olayını biraz detaylandıralım; Şimdi %10'luk derece kontenjanlarının yarısından fazlasını Hukukçular kapatıyor. Hukukçuların muazzam bir ezber yeteneği var. Adamlar oturduğu yerden not almadan dereceye girdi. İlkin bölük komutanı geldi dedi ki; dereceler bölümler arasında olacak. 100 inşaatçı varsa 10 kişi kendi yerini seçecek kalan 90'ı elini torbaya koyup kura çekecek. sonra gelip dediler ki genel üzerinden %10 alacağız. %10'luk kontenjanın yarısnı hukukçular kapattı. 10 inşaatçı kendi yerini seçecekken genel üzeri derecelendirme olduğu için 1-2 inşaatçı tek dereceye girdi. Çok önemli tavsiye; Okul komutanları sıksık eğitim alanlarını dolaşır. Eğer ki bölüm arası değil de genel üzeri %10 seçeceklerse komutanlara sıksık şikayet edin "komutanım bir maruzatımız varı; derecelendirme bölümler arası değil de genel üzeri yapılıyormuş. Hukuçuların bölümden ötürü ezber kabiliyeti yüksek. Kontenjanlarınn yarısını kapatıyor. Büyük bir adaletsizlik var. Bölümler arası derecelendirme olsa daha adaletli olur" gibisinden sıksık dillendirin.
    Kendi yer seçme olayı ise şöyle. Misal falan ilin falan birliği genelkurmaya yazıyla bize şu bölümlerden bu kadar asteğmen gerek der. Genelkurmay da tüm illerin ihtiyaçlarını toplayıp ona göre asteğmen alır. Yani 100 inşaatçının yeri belli ama isimler belli değildir.
    Sınavlar ise; zaman kıtlığından dolayı meslekçilerde 4 ders 4 sınav. Takım Komutanlarında 7-8 dersi bulur. Ders adlarını veremem gizli bilgidir. Zaten versem de notlarını bulamazsınız. Size verilen ders kitapları bizden size kalacaktır. Sınavlarda çıkacak konuları hocalar(komutanlar) size söyleyecek. Herkes geçiyor sınavları. Lakin dereceleri belirlemek için her dönem farklı birkaç konu var. Dereceye girmek isteyen kişi kitapları yalayıp yutmalı. Misal 4 derste 100 konu varsa 98 konudan soru gelir. Çok önemli not: kesinllikle uygulamada öğretilen bilgilerle soruları çözmeyin. Direkt kitaptaki bilgileri ezberleyin. Uygulamalarda yanlış bilgi var.

    11-Birliğe Erken Katılmanın Faydaları Nelerdir.
    Faydalarını say say bitmez. Misal katılım tarihler 31ocak -2 şubat arası ise 30 ocakta gidin. Kimse size neden erken geldin diye kızmaz en fazla birkaç küfürlü şaka ederler. Komutan uygun bilet bu tarihteydi diyin. Şimdi FETÖ'den dolayı subay açığı var o subay açığını Yedek Subaylarla kapatıyorlar. Okullardaki mevcut asteğmen yatakhaneleri yetmiyor. Erken gelenleri önce asteğmenlere özel yatakhanlere yerleştiriyorlar kalanları ise erlerin kullanmadığı leş gibi binalara yerleştiyorlar. Asteğemenlere özel yatakhanler daha temiz wc, lavabo ve banyo sayısı çok fazla. Diğer yatakhane leş gibi. wc sayısı çok az. Hem yemekhaneye hem eğitim alanlarına uzak. Birliğe katılmanın en önemli faydası şudur. İçtima(yoklama) sırası erken gelenlere göre sıralanıyor. Ders haftası geldi. Komutan dedi ki, konferans salonu 200 kişilik. Sıralamadan ilk 200 gelsin. O 200 kişi 1 hafta boyunca ders gördü. Sonraki 200 kişi gelsin dedi. Ben geç katıldığım için son 200 kişiden biriydim. Derslere girdik, son ders gününden sonraki gün hemen snavlara başladı. Yani ilk 200 sizden hafta erken derslere başlayıp çalışmak için 1 hafta önünde başladı. Sen dersi yeni görürken rajiplerin o derse tur attırıyordu. ERken gelmenin en büyük faydası budur.
    ERken katılırsanız, askeri kıyafetleri kendi boyunuza göre rahat rahat seçebilirsiniz. Biz geç geldiğimiz için çok bol kıyafetler bize kaldı. Erken gelenlerin parkaları kemer hizasında iken benim parkam o kadar büyüktü ki ayak dizimden aşağı sarkıyordu. Kolumu serbest bıraktığımda parmaklarım kayboluyordu parka içinde. Keza gömlek ve pantolon da çok genişti. Malzemeleri ilk aldığınızda malzeme deposunda iken arkadaşınızla kıyaslayın. Eksik alırsanız sağlam bir fırça yersiniz. Eksiği alamayabilirsiniz de.

    12-Kendimizle neler götürelim neler götürmeyelim?

    Hergün duş alırım diyen manyaklar, hergün duş alamayabilirsiniz. Sıcak su hergün var ama duş alacak fırsat yok. 30 günde 3 defa tek duş alabildim. Askeri kıyafetler 30 gün boyunca yıkanmayacak. 30 gün boyunca deriniz sağlam kir kaplayacak.
    Bulabildiğiniz en büyük boy valizi götürün. Askeriyede size bir valiz dolusu eşya verecek bunların bazılarını yanınızda götürmek mecburi bazıları da değil. Ben 10 çift çorabı tüm havluları şampuanları 4 atleti 5 donumu orda çöpe attım. çünkü koyacak yer kalmadı. Valiz tıka basa doldu. Tavisyem, büyük boy valiz ekstradan büyük bir kol çantası götürün. 10 çift çorap. 5 atlet 5 don yeterlidir.
    Askerde midemi bullandıran tek şey nevresim ve yatayk ve yastıktı. Belki senden önce 50 kişi kullanmış o takımları. Tamam yıkanıp veriyorlar ama halen koku var üzerinde. Eğer aşırı hijyenik iseniz şu renkte (açık mavi) kendinizle nevresim götürün.

    Eğer bu renkte bulamadıysan farklı renkte yastık kılıfı götür. akşam tak yarın sabah çıkart dolaba at. Dünyadaki en midesiz insan bile o yastıktan midesi bulanır. Bu başlıkta en önemli tavsiyem yastık kılıfıdır. Hastalık bile kapabilirsiniz. Ben bir atletimi dolamıştım. Sonra attım.

    kendinle kitap götür. O götürdüğün kitapları 3. gün sizden isteyecekler verin bakalım yasaklı mı değil mi diye. O kitapların size dönüşü haftalar bulur. Kitapları dolabında kıyafetler arasında sakla. Eğer intihar vs. gibi bir durum olmadığı sürece dolap ve üst araması yok.

    MP3 player ya da dışa ses veren radyodan götür. Bunları ilk birliğe girerken cihazdan geçirirler ama sorgulamatmazlar. Kamerası olmayan cep telefonu serbest ama hat yasak. Hatı valize yada cüzdan arasına koyup içeri sokun. Cep telfonunda kamera kesinllikle yasak. kamerasız telefon götürün.

    İlaç. Yastık kılıfından sonraki en önemli önerim ilaçtır. toplu bir ortam olduğu için çok feci bulaşıcı hastalık kapacaksınız. Grip için ilaç serisi götür kendinle. Burun akıntısı, burun açıcı, bademcik ağrısı, ağrı kesici, kas gevşetici ilacını götür. %99 gribi kapacaksınız. doktor yüzünüze bakmadan ilaçları yazacak. O ilaçlar sana yetişene kadar sen iyileşmiş olacaksın. Grip haricinde en yaygın hastalık göz enfeksiyonudur. Göz damlası ve kulak ağrısı için bir damla ilacı götür. Bu ilaçları ilk sizden isteyecekler ama vermeyin kıyafet arasında ya da valizde saklayın. Zaten valiz de alt katta depoya gidecek.Depo her gün belli saatlerde alacak. depoda yüzlerce valiz olacak. daha önce dediğim gibi ekstrem durumlar haricinde arama yok. Peki komutanlar sizden neden ilaçları istiyor. Askeriyede manyak çok. hanım evladıdır. ömrü boyunca ne bir tokat ne bir azar işitmiş. bu çocuk komutandan azar yiyer psikolojisi bozulur o anda sende ilaç olduğunu biliyorsa gelip senin ilacını alıp intihara kalkışır. sonra başın belaya girer. sırf bu yüzden alıyorlar. ilaçları kimseye çıtlatma sakla. samimi olduğun sevdiğin arkadaşlarına ver.

    2 tane içlik seti götür. havalar feci soğuk üzerine de bolbol terliyeceksiniz.

    Bir çay bardağı ya da şeffaf bir orta boy dikkat çekmeyecek bir çay bardağı götürebilirsiniz. askerde en az 5 yıllık demir çay bardağından veriyorlar.

    Bunun haricinde aklımda kalanlar. Eğer doğuda terör bölgesine giderseniz 30 günlük eğitimden sonra 2 gün izin sonra hemen 2 gün sonra size zorunlu Isparta 'da Terörle Mücadele Eğitimi veriyorlar bu eğitim 15 gündür. hafta sonu izni var. hafta sonu izni çıkınca bu eğtim 11 güne düşüyor. eğitim ağır geçiyor. 30 km yürütüyorlar.

    şimdilik bu kadar eğer soru varsa başlık altında alayım.
    Hocam 2 sorum var. Telefon konusunda askercell varmış snaırım ptt den mi alınıyor nasıl oluyor bilgi verir misin? Kamerasız eski bi telefonum var onu götürmeyi düşünüyorum. SIM kartımdaki hat Turkcell. Askercell mi almalıyım? İkincisi de ben psikoloji mezunuyum, sanırım bizi Ankara'ya değil Samsun Sıhhiye ye gönderiyorlar. Çünkü bahsettiğin yerde anladığım kadarıyla genelde mühendislik ve başka bölümlerden olanlar var biz sağlıkçı sayılıyoruz sanırım. Orası hakkında bir bilgin varsa paylaşırsan sevinirim dostum. Hayırlı tezkereler şimdiden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: freeloader94

    Hocam 2 sorum var. Telefon konusunda askercell varmış snaırım ptt den mi alınıyor nasıl oluyor bilgi verir misin? Kamerasız eski bi telefonum var onu götürmeyi düşünüyorum. SIM kartımdaki hat Turkcell. Askercell mi almalıyım? İkincisi de ben psikoloji mezunuyum, sanırım bizi Ankara'ya değil Samsun Sıhhiye ye gönderiyorlar. Çünkü bahsettiğin yerde anladığım kadarıyla genelde mühendislik ve başka bölümlerden olanlar var biz sağlıkçı sayılıyoruz sanırım. Orası hakkında bir bilgin varsa paylaşırsan sevinirim dostum. Hayırlı tezkereler şimdiden.

    Alıntıları Göster
    Askercell'le uğraşma. hattı cüzdana koy ya da ayakkabı gibi bir yere zulalayıp içeri sok. dediğim gibi telefonda ilk baktıkları şey kamera. telefon konusunda polatlı rahattı samsunu bilmem.
    hafızam yanıltmıyorsa polatlıda 1-2 psikolog vardı. sağlıkçı da 1-2 kişiydi. dediğin gibi sağlıkçı ya da psikologlar samsun olabilir. Samsun hakkında hiç bilgim yok. Siz psikologların işi zor olabilir. bizdeki psikolog asteğmen'e RDM'ci asteğmöen diyorlardı. Psikoloiji bozuk kişilerle ilgileniyorlardı. Bize sadece 1 gün geldi, bir form doldurttu. bizde sıkıntılı tip olmadığı için bir daha gelmedi.
    Lakin samsundan askerlik yapan birilerini muhakkak bul. askerlik farklı bir dünya. sizin sınavlar farklı olabilir. dereceye giremezsen diretk hakkari şenoba. helikopterle sizi teslim ederler.
  • La şimdi aklıma geldi sülüs belgesinden(nereye yerleştiğinize dair belge-sevke belgesi) kimlik fotokopisinden, diploma aslı ve diploma fotokopisinden 5'er tane çektirip götürün. Hatta "la acaba askerde lazım olur mu" dediğiniz her türlü evrakı kendinizle götürün. yoksa saatlerce çıktı ve fotokopi sırası beklersiniz. Biyometrik fotoğrafı da unutmayın. zaten sülüs belgesi olmazda sizi içeri almazlar.
    saç sakalı kesinllikle kesin. ilk günden rütbelinin biri sizi haşlayıp moral bozabilir. ilk günden bişey olmaz demeyin. sakala hiç tahammülleri yok. küpeleri piercingleri çıkarttın. ilk günde nizamiye girişinde sağlam fırça yiyen gördüm. saçı da amele gibi kazıtmayın. sivilde berbere subay traşı deyin. yoksa askeri kimlikte tipsiz çıkarsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unforgiven63 -- 1 Ocak 2019; 0:32:57 >
  • başkan fen-ed. mezunu tarihçinin 2.99 ortalamayla asteğmen olma ihtimali nedir sence ? tezli yüksek lisanstan umudu kestim öyle gidiyorum. bir fikrin var mı ?
  • Dostum açıklandıktan sonra tekrar tecil ettirebilirsin



    Diğer soru nasip
  • 1-Asteğmenler eve çıkabiliyor mu nerede kalıyorlar? Ordu evi vs kalabiliyor mu ?
    2-Beylik silahı var mı ?
    3-Son 3 ay teğmen rütbesi aldıkları doğru mudur ? Dışarıdan normal teğmenle farkını anlama imkanı var mıdır ?

    Teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-675C938D1

    başkan fen-ed. mezunu tarihçinin 2.99 ortalamayla asteğmen olma ihtimali nedir sence ? tezli yüksek lisanstan umudu kestim öyle gidiyorum. bir fikrin var mı ?
    Polatlıda fen-ed'ten 1-2 tane tarihçi ve edebiyatçı vardı. sınıf öğretmeni vardı. sosyal bilgiler öğretmeni vardı. hemen hemen her bölümden yedek subay vardı ama sayıları 1-2 idi. demin kütahya'da yedek subay eğitimi görmüş bir arkadaşla telefonda görüştüm. Kütahya da mühendis ağırlıklı almış. İlginç bilgi verdi, kütahya yedek subay alımında YDS puanları çok etkili olmuş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RavenoLL

    1-Asteğmenler eve çıkabiliyor mu nerede kalıyorlar? Ordu evi vs kalabiliyor mu ?
    2-Beylik silahı var mı ?
    3-Son 3 ay teğmen rütbesi aldıkları doğru mudur ? Dışarıdan normal teğmenle farkını anlama imkanı var mıdır ?

    Teşekkürler.
    Güzel sorular. Anlatmayı unuttuğum önemli konulardı bunlar.
    1- Asteğmenlere lojman veya misafirhane çıkma durumu ustalık birliğinde yerleştiğiniz yere bağlı. lojman ihtimali çok düşük, lojmanları genellikle sabit rütbelilere verirler. lojman için subaylar bile sıra bekler. çünkü sırada sivil memurlar da bekler. asteğmenleri genellikle misafirhaneye alırlar. misafirhane günlük ücreti sanırım 13 lira. misafirhanede sınırlı günde kalırsınız. ilk geldiğinizde şayet yer varsa sizi birkaç günlüğüne ya da haftalığa alırlar. Bunu da ilk ayda düzeninizi oturtmanız için verirler. Doğuya çıkarsanız güvenliğinizden ötürü lojman ve misafirhane ihtimali artar. zaten yer direkt terör bölgesi ise size zorunlu misafirhane ya da lojmana alırlar. terör bölgesi olmayan yerde özel evlerde kalabilirsiniz.

    2-Beylik silahı masabaşı asteğmenlere vermiyorlar. terör bölgesindeki asteğmenlere veriyorlar.

    3-Asteğmenden Teğmen'liğe geçiş Meslekçi ve Takım Komutanı Yedek subaya bağlıdır. Meslekçi Asteğmenler askerlik bitimine 3 ay kala Teğmen olurlar. Takım Komutanları 1 ay kala Teğmen olurlar. Maaş da 300-500 arası bir fiyatta artar. Takım Komutanı asteğmen olmak hiç iyi bişey değil. hem acemilik uzun sürüyor. hem ders sayısı fazla. hem kötü görevlere düşüyorlar heme rütbe geç yükseliyor. Asteğmenlik seçtiğinize pişman ettirir.
    Dışarıdan normal Teğmen dediğin Muvazzaf Teğmen'dir. Muvazzaf Teğmen İzmir Menteş ve Isparta'da hayli ağır bir askeri eğitimden geçtikten sonra Teğmen olurlar. Bu eğitim o kadar ağırdır ki dünyada ağırlığı bakımdan ilk 10'a giriyormuş.
    Soruna gelince Yedek Subaylık Teğmen'i Muvazaff Teğmen rütbe olarak birbirinden farkı yoktur ama Muvazzaf Teğmen duruşu ve ağırlığı ile Yedek Subay Teğmenden farkını belli ettirir.
    Teğmen Rütbesi ise şöyledir;
    Yedek Subaylık İle İlgili Tecrübelerim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unforgiven63 -- 3 Ocak 2019; 0:1:2 >
  • unforgiven63 U kullanıcısına yanıt
    teşekkürler cevabın için. ben y.lisansa gireren yds yoktu. haliyle puanım da yok. artık kısmet.
  • unforgiven63 U kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam.



    Kimse bir oran veremez biliyorum ancak yinede aşağı yukarı tahmin yapabilirsiniz diye sorayım. İnşaat mühendisiyim 2.55 ortalamam var yedek subayı işaretlediğim taktirde gelme olasılığı nedir %10 diyebilir miyiz?
  • Hocam yedek subay olarak askerlik yaptığımızda muvazzaf subay olarak askerde kalabilirmiyiz ?
  • RavenoLL R kullanıcısına yanıt
    Diyemezsin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RavenoLL

    Teşekkürler hocam.



    Kimse bir oran veremez biliyorum ancak yinede aşağı yukarı tahmin yapabilirsiniz diye sorayım. İnşaat mühendisiyim 2.55 ortalamam var yedek subayı işaretlediğim taktirde gelme olasılığı nedir %10 diyebilir miyiz?
    Yedek subaylarda İnşaat Mühendisi alımı çok yüksektir. Polatlıdaki yedek subayları hangi kritere göre seçtiklerini kimse bilmiyordu. Sadece tahmin yürüteyim.
    -Diploma puanına bakmadılar. benim 2.70 küsür idi.
    -Kiloyu sıkıntı etmişlerdi. Abartı kilolu insan görmedim.
    -Boyda sıkıntı yoktu. Aşırı kısa kişiler vardı.
    -Gözlüklü asteğmenler de çoktu.
    -Yaş desem, 24 de vardı 32 de vardı.
    -Sicil desem, ona da bakmıyorlar. Mahkemesi olan adam bile gelmişti.
    -Devlet çok asteğmen alıyor. Bana göre ihtimaL %50. Yazı tura gibi düşün.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.