Şimdi Ara

Kıbrıs'ta Askerlik | KTBK KTKA 2. MKNZ P.TB Hakkında Bilgilendirme.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
22.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kıbrıs'ta Askerlik | KTBK KTKA 2. MKNZ P.TB Hakkında Bilgilendirme.

    BİZİM ALAY

    Arkadaşlar herkese merhaba ben askerliğimi başlıkta da belirtmiş olduğum gibi Kıbrıs'ta yaptım. Askere gitmeden önce gideceğim tabur ile ilgili bilgilendirme bulamadım. Ben de bu tabura gidecek arkadaşlara bilgilendirme amaçlı bir yazı yazmak istedim. Öncelikle gideceğiniz yerin tam ismi " Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı, 2. Mekanize Piyade Taburu" sonrasında yazan kısımda ise hangi bölüğe düştüğünüz yazmaktadır.

    2.Mekanize Piyade Taburu Kıbrıs'ın Lefkoşa İli Gönyeli beldesinde bulunmaktadır. Acemi birliğini Türkiye'nin neresinde yaparsanız yapın Kıbrıs'a bu tabura düştüğünüzde geldiğiniz mevsime göre şaşıracağınızı baştan belirteyim. Düştüğünüz bölüğe göre prefabrik benzeri yapıların içinde kalacaksınız. 2. bölüğe düşerseniz şanslısınız en yeni yapı 2.bölüğün yapısı. Tuvaletler bahsettiğim yapıların hemen yanında. Taburun içerisinden bir de dere akmakta (Kanlıdere) bu dere Kış ve İlkbahar döneminde aşırı yağış sebebiyle taşkına sebebiyet verir ve yazla beraber tamamaen kurur. Taşkın sebebiyle yemekhaneye dahi Unimog ve Landlarla gittiğiniz günler olacaktır. Yaz dönemine denk gelirseniz de Allah sabır selamet versin inanılmaz derece de sıcak oluyor fakat bu sıcaklarda spor ya da farklı aktiviteler yapılmıyor, sizin sıcağı en çok hissettiğiniz zamanlar içtimalar oluyor ama o bile yetiyor. Yine acemi birliğinde yediğiniz kaliteli ve lezzetli yemekleri burada beklemeyin çünkü yemeği burada askerler yapıyor ve çeşit sınırlı, sürekli aynı yemekler tekrar ediyor. Meyve yönünden sıkıntı yok çuval çuval, kasa kasa meyve geliyor. Ben hayatımda en fazla çileği sanırım burada yemişimdir.

    Şimdi bölüklerle ilgili konuşacak olursak eğer düştüğünüz bölüğün önünde sadece bir rakam varsa 1-2-3 gibi, bu durumda bir farklılıktan söz edemem fakat Hizmet bölüğü, Karargah Destek bölüğü gibi bölüklere düşerseniz farklılıklar oluyor. Hizmet bölüğü adından da anlaşılacağı üzere Taburun işlerinden sorumlu. Peki ne gibi işler derseniz, elektrikten anlıyorsanız elektrik işleri tesisattan anlıyorsanız tesisat işleri ya da inşaat işleri gibi. Anladığınız işe göre farklı bir bölüğe düşseniz dahi hizmet bölüğüne geçme şansınız mevcut. Örneğin sivilde mutfak,pastane işlerinden anlıyorsanız hizmet bölüğüne geçebilirsiniz. Bu bölüğe geçmenin avantajları da mevcut dezavantajları da... Muharebe Destek bölüğüne düşerseniz de geçmiş olsun en sıkıntılı bölüktür gidince zaten göreceksiniz.

    Askerliğim Kıbrıs'a çıktığında açıkçası herkes tatile gidiyorsun demişti ama öyle olmuyormuş. Denetlemeler çok sık oluyor ve en çok zorlayan kısımda bu denetleme kısmı. Ben 6 ay içinde 4-5 kez denetleme gördüm. Sıcağın altında saatlerce denetleme yapacak albayları bekliyorsunuz görevinize göre uygulama yaptırıp, soru sorabiliyor. Yine de yoğun olduğunuz zamanlarda şafak daha hızlı atıyor onu da belirteyim. Bunun haricinde sabah sporları olur güzel keyifli geçer yapamadığınız şeyler olacaktır başta, sonradan sonraya şınav mekik sayılarında artış oluyor inşallah başınızdaki komutan anlayışlı olur bu konuda. Günlük en az 2 ya da 4 saat nöbet tutarsınız. Nöbet zor olmuyor fakat bazen 8 saat bile nöbet tuttuğum zamanlar olmuştu o zamanlarda sizi biraz zorlayabilir bu da çok nadir olur. 10 günde bir bölük içerisinde seçilen kişiler kamyonla erzak yüklemeye gider bu daçok yorucu bir şey değil kamyon arkasına tabur içerisinde tüketeceğin yiyecek içecekleri yükler getirirsin, arada da mühimmat yüklemek için seni seçebilirler bu da çok zorlamaz ve nadirdir. :)

    Askerde görev almalı mıyım diyecek arkadaşlar olacaktır. Bölük içi yeri gelir rahat olur, yeri gelir sen yatıp sürünürsün yazaneci arkadaş yazanede klima altında bilgisayarda maaş ve gümak hesabı yapar. Ama gün gelir komutan seni 4'te serbest bırakır o yazaneci arkadaşın işi uzar 6-7 gibi anca koğuşa gelir. Gece devriyesi gibi işler güzeldir gece nöbet değişimi yaptırırsın, sabah ise herkes sıcakta yürüyüş yaparken sen koğuşta buz gibi klima altında yatarsın. Revirci olursan revire ve hastaneye gidecek kişileri haftanın belirlenen 2 gününde hastaneye ve revire götürürsün, revircilikte kolaydır yapmanızı öneririm.

    Kıbrıs'ta askerlik yaptığınız için şanslı olduğunuz konulardan birisi GÜMAK'tır. Gümak gümrüksüz mal alım komisyonu demektir. Eğer oraya normal er olarak giderseniz aylık 2 karton sigara yazdırma hakkınız, yedek subay olarak giderseniz de parfüm sigara kahve çay alkollü içeçek gibi şeyleri yazdırma hakkınız vardır. Ben askerliğimi kısa dönem er olarak yaptığım için aylık iki karton sigara yazdırma hakkım bulunuyordu fakat ben sigara kullanmadığım için bu sigaraları çarşı izninde dışarı çıkararak satıyordum. Şunu belirteyim yazdırmış olduğunuz sigaraları satmanıza komutanlar izin vermiyor yeri gelir yakalatırsanız gidene dek sigara yazdırmanız yasaklanabilir. (2 Karton Kent Switch 55 liradan yazdırılıyor ve bu 2 karton sigarayı dışarıda 200-210 lira civarına satıyorduk). Hiçbir kuralsız işi yapmak adetim değildir ama KKTC'de tavuk döner ayran 17-18 lira bu sebeple ufak bir harçlık olması açısından sigara içmeyen herkes bunu yapıyordu.

    Bir diğer konu akıllı telefon kullanımı. Akıllı telefon kullanmak yasak arkadaşlar fakat Kıbrıs'ta akıllı telefon olmadan Türkiye ile haberleşmek çok pahalıya denk geliyor ve bu sebeple kesinlikle giderken yanınızda akıllı telefon götürün. Telefon kullanımı diğer taburlara göre daha sıkıntılı. Hastanede diğer taburlardan gelen arkadaşlar kendi taburlarında çok rahat şekilde telefonu kullandıklarını belirtiyorlardı fakat 2. Taburda bu kadar rahat bir ortam yoktu. Üst devre gelir kullanma der, nöbetçi komutan telefon konusunda çok hassastır alırsa vermez. Bu durum bile değişkenlik gösterebilir, ben şimdi çok sıkıntılı derim siz gidince komutanlar değişiklik gösterir rahat olur bu konuda garanti bir şey demek zor.

    Öneriler ;

    -Havalimanına indiğinizde hemen birliğinize götürmüyorlar. Havalimanının yanında bulunan KTM de saatlerce bekleme olasılığınız oldukça fazla bu sebeple yanınıza kesinlikle su ve yetecek kadar yiyecek alın sonra çok pişman olursunuz.

    -KKTC Ercan Havalimanına iner inmez KKTCELL(Turkcell İştirakı) ve Telsim(Vodafone) yetkilileri size hat satmaya çalışacak. Burada alacağınız hattı çarşıdan alamıyorsunuz en ucuz ve içinde paket bulunduran hatlar sadece burada. En az iki adet KKTCELL hat almanızı öneriyorum ben Vodafone'da kullandım bol hediye veren daha iyi çeken KKTCELL. 10GB 250 DK 60-70 lira gibi bir şeydi her ay çarşıda paket yapacaksınız en az 10-20 lira daha pahalıya alırsınız.

    -Çift hatlı telefon götürün her hat yuvasının Kıbrıs'ta 3 ay süresi var çift hatlı götürürseniz 6 ay rahat edersiniz. Bir de Ocak ayında bu değer sıfırlanır Örneğin Kasım ayında KKTC'de telefonunuza hattınızı taktınız ve Kasım,Aralık iki ay kullandınız. Ocak 1 olduğunda tekrardan 3 ay kullanım süresi tanımlanır. Bu arada sim yuvasından birini kullanırken diğer yuvaya hattınızı takmayın onun da kullanım süresi başlar ve yukarda bahsetmiş olduğum hat kullanım süresi boşa gider.

    -Kıbrıs'ın soğuk olmayacağını düşünerek termal içlik vs. eve koyup gelmeyin gece nöbetlerinde donarsınız. Sabahı sıcak olsa da gecesi de soğuk olur. Çöl iklimine benzer bir iklim var.

    -Verilen işten kaçmayın, komutanlarınıza saygısızlık etmediğiniz takdirde onların gözünde de farklı bir yeriniz olur. Kimisi geliyor RDM olayım işten kaçayım nöbet tutmayayım derdinde oluyor bu tip olaylara girerseniz sivil hayatınızı da etkileyen memur olamama gibi durumlarla karşılaşırsınız.

    -Askerde yapılan saçma hareketlerin sonucunu herkes çeker bu sebeple ulu orta telefon kullanayım, resim çekip sosyal medyada paylaşayım ayaklarına girmeyin. Bir tane yarım akıllı birlik içerisinde resim paylaştığı için rum basınında Türk Askeri KKTC'ye girmemesi gereken mühimmat ve araçları soktu diye haber yaptılar. Kesinlikle bu konuda hassasiyet gösterin, orada ne için olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.


    Konu içerisinde elimde resim ve harita bilgisi olmasına rağmen bunları paylaşmıyorum ve kimsenin bu yönde istekte bulunmamasını rica ediyorum.

    Buradan bölük komutanımız O.E'e sevgi ve saygılarımı yolluyorum kendisini çok değerli bir insan istifade edebilirseniz ne ala..


    Aklıma gelenler şimdilik bu kadar, sonradan editleme yapabilirim. Sormak istediğiniz soruları sorabilirsiniz. Herkese hayırlı tezkereler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quaresma_o3 -- 5 Kasım 2019; 22:36:10 >









  • Ben de Girne 39. Tümen'de yaptım askerliği. Kıbrıs'a tatile gidiyorsun diyenlerin ağzına kürekle vurun, affetmeyin
  • 2016 da şan şerefle 365 gün askerlik vazifemi yaptığım yer burası beyler. Ben de sizin gibi gidiceğim yeri heryerden arayıp elle tutulur bilgi bulamamıştım, arkadaş 2. Taburu güzel özetlemiş ben de naçizane 1. Taburu özetliyim. Tabiki geçen zamandan kaynaklanan farklar vardır ama bizim zamanımızda ikinci bölük sıkıntıydı pardon 2 dedim sikiş bölüğü olucak adı. Tabi bu durum tamamen görevli rütbeli personelle alakalı olarak değişir. Ama nolursa olsun acemide size söylenen tatile gidiyorsunuz benzeri laflara aldanmayın zira tatille uzaktan yakından alakası yok. Yaz sonuna doğru her bölükten başarılı 10 kişi balina adı verilen askeri tatil kampına getirildi sadece. Askeri tatil adı üstüne ne tam hayal ettiğiniz tatil ne de askerlik arada kalmış ama ilaç gibi gelicek olaydır. Yazıcıyla aranızı iyi tutun faydalanabilirsiniz bu çakma tatilden. Genel olarak askerlikle alakalı söylenen sözleri duydunuz duymaya devam ediyorsunuz onlara değinmeye gerek yok ama gideceğiniz tabur ufak bi birlik o yüzden nolursa olsun fazla arazi olamazsınız hemen dikkat çekersiniz. Tavsiyem ki ben de öyle yaptım, mutlaka bi görev alın. Zaten çoğunuz benim gibi tankçı gidiceksiniz ama o bile tam olarak bi görev değil. Mutlaka yazaneyi zorlayın görevli rütbeliye bağlı çok anlamamanızda bilgisayar işlerinde eğer amiriniz anlayışlıysa harbiden kebap bi askerlik yaparsanız. Dışarda 45 derece sıcak varken siz yazanede klimanın altında çayınızı içip sizden çarşı iznini istediği güne almanızı rica ederken eli boş gelmeyen arkadaşlarınızın getirdiği ikramları yersiniz. Bunu yapamıyorsanız koğuşçu silahçı varsa posta ya da şoför olmayı zorlayın. Çünkü içtima alındıktan sonra bu saydığım görevliler dağılır geri kalan bilinmeze sürüklenir evet yeri gelir görevi olan adamlar çok çalışır ki ben gece 2 lere 3 lere kadar evrak hazırlayıp yazaneden çıkmadığımı bilirim. Ama askerlik bu beyler mutlaka zorlanıcaksınız amk amaç en az şekilde zorlanıp en fazla fayda sağlamak ve bunu yaparken de bi nebze olsun rahat etmek. En son büyük bi şebeke sorunu vardı yani telefon heryerde çekmezdi umarım çözmüşlerdir. Sıracılık vardı ki umarım hala vardır. İlk gittiğinizde zor gelicek bu durum ama emin olun askerlik bitene kadar mıntıka yapıp ota boka sürülmektense ilk aylarda çekin bu çileyi sonra rahatlayın. Tabi siz 6 ay gidiceksiniz sizde durum nasıl olur bilmem ama sıracılık devredildik dışardan bakıldığı gibi bi durum değil önyargılı olmayın. Çarşı izinlerinde bulunan konum itibariyle Lefkoşa ya da bi Deniz havası almak isteyenler için gidilecek yer olan Girne ye ha deyince gidemezsiniz. Servislerle ulaşım sağlanır iki yere de uzaktasınız beyler. Denizi göremiceksiniz bildiğiniz çorak bi dağ yamacına gidiyorsunuz. Bunları size üzmek için değil farklı bi beklentiye girmemeniz adına söylüyorum. Kış yok gibidir evet . Sadece yağmur yağar ama iyi yağar. Çamurla çok haşır neşir olucaksınız kışı görürseniz. Yemekleri en son askerler yapardı diğer taburda bize taşıma gelirdi. Pek alternatifiniz yok beyler ya tost ya tabildot. Bakmayın ama asker yaptığına bazen gerçekten lezzetli şeyler çıkar fazlasıyla doyarsınız. Denetlemeler….

    Bitmez amk böyle bişey yok abartmıyorum bi senede 20den fazla denetleme gördüm irili ufaklı. Her seferinde mantak şekilde stres olur taburda herkes koşuşturur rütbeliler gergin doğal olarak siz daha gergin olursunuz. Abartmıyorum herşeyi siktir edin en kötü tarafı buranın bu denetlemeleriydi. İnşallah askerliğin düşmesiyle falan bu kadar denetleme görmezsiniz. Tabi denetlemeler bu kadar fazla olunca sporu atışı cartı curtu sürekli olur sürekli yaparsınız. Spor yapamayan çarşıya çıkamazdı bizim zamanımızda. Ufak bi tabur olduğu için çok rütbeliyle karşılaşmazsınız bu yönden iyidir aslında. Ben herşeye rağmen iyiki olarak hatırlıyorum umarım sizde öyle hatırlarsınız. Bu durum yapılan yerle alakalı değil klasikleşen sözle alakalı nerde yaptığınız değil kimle yaptığınız önemli askerliği. Mesela kaça sene sonra bile gecenin 4.30unda aklınızda hala o güzel günlerin gelip acaba yazan eden olmuşmudur diye kendimi bulduğum bu forumda bildiklerimi kısaca aktarmak için üye olup umarım bunu okuyanda en az benim kadar güzel bi askerlik geçirir herşeye rağmen dileklerimle bunları yazıyorum. Zevk almaya bakın beyler istesenizde bigün daha fazladan duramazsınız orda. Zamanı durduramazlar unutmayın. Ara ara girip bakarım buraya sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım. Hayırlı tezkereler mekanize piyade…


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.