Şimdi Ara

Metafizik, din felsefesi ve teolojinin farkı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
1
Favori
360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Soruda şıklar oluyor mesela, hangisi metafiziğin alanına girer ama din felsefeninkine girmez, diyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Up

• metafizik bildiğin felsefe dostum. Din felsefesiyle teolojiyi şöyle ayiriyorum. teoloji belli bir dinin disina cikmazken din felsefesi daha geneldir. Teoloji dini açiklar gerekliliklerini vs anlatir ve her dinin ayri teolojisi vardir. Din felsefesi ise akla dayali olarak dini sorgular

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengabby -- 24 Eylül 2020; 7:45:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cengabby

metafizik bildiğin felsefe dostum. Din felsefesiyle teolojiyi şöyle ayiriyorum. teoloji belli bir dinin disina cikmazken din felsefesi daha geneldir. Teoloji dini açiklar gerekliliklerini vs anlatir ve her dinin ayri teolojisi vardir. Din felsefesi ise akla dayali olarak dini sorgular
    Metafizik=Din felsefi mi yani?
  • internetten şöyle bir yazi buldum. Hayir metafizik = din felsefesi değil. Yaziyi incelersen anlarsin diye umuyorum

Standart bir metafizik ders kitabında işlenen konulardan bazıları şunlardır:

Sayılar ve önermeler gibi soyut nesneler var mıdır?

Nedensellik gerçekliğin bir parçası mıdır? Bir şeyin diğerine neden olması ne demektir? Nedensellik varoluşun temelinde olan bir şey midir? Yoksa ondan daha temel şeylerden dolayı ortaya çıkmış bir şey midir?

Zaman nedir? Gerçek midir? Zaman akar mı? Geçmiş ve gelecek arasında gerçek bir fark var mı?

Tek tek varlıkların ötesinde; kırmızılık, yuvarlaklık, sıcaklık, esneklik gibi, varlıklar tarafından paylaşılmakta olan tümeller var mıdır?

Bir nesne diğeriyle birleştiğinde ne zaman yeni bir nesne oluşur? Her zaman mı? Peki Eyfel Kulesi ve benim kafamı parça olarak içeren nesneler de var mıdır? Yoksa sadece parçalar vardır ve bütünlerin var olduğundan bahsedemeyiz mi demeliyiz?

Dil ve gerçeklik arasındaki ilişki nedir? Dil gerçekliği tasvir mi eder yoksa bir anlamda gerçekliği ‘oluşturucu’ rolü mü vardır? Bir anlamda dilden bağımsız bir gerçekliğin olduğundan bahsedebilir miyiz?

Bir şeyin doğru olması ne demektir? Doğruluk bir özellik midir? Doğru olan nedir?

Zorunluluk ve mümkünlük gibi modal/kipsel özellikler gerçekliğin bir parçası mıdır? Bunların doğası ve açıklaması nedir?

Özgür irade nedir? İrade hangi koşullar altında özgürdür ya da özgür değildir? Özgür iradeye sahip miyiz? Eğer seçimlerimiz belirlenmişse yine de özgür iradeden bahsedebilir miyiz?

Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var?

Var olmak ne demektir? Bir şeyin varlığını kabul etmek ne anlama gelir?

• quote:

Orijinalden alıntı: cengabby

internetten şöyle bir yazi buldum. Hayir metafizik = din felsefesi değil. Yaziyi incelersen anlarsin diye umuyorum

Standart bir metafizik ders kitabında işlenen konulardan bazıları şunlardır:

Sayılar ve önermeler gibi soyut nesneler var mıdır?

Nedensellik gerçekliğin bir parçası mıdır? Bir şeyin diğerine neden olması ne demektir? Nedensellik varoluşun temelinde olan bir şey midir? Yoksa ondan daha temel şeylerden dolayı ortaya çıkmış bir şey midir?

Zaman nedir? Gerçek midir? Zaman akar mı? Geçmiş ve gelecek arasında gerçek bir fark var mı?

Tek tek varlıkların ötesinde; kırmızılık, yuvarlaklık, sıcaklık, esneklik gibi, varlıklar tarafından paylaşılmakta olan tümeller var mıdır?

Bir nesne diğeriyle birleştiğinde ne zaman yeni bir nesne oluşur? Her zaman mı? Peki Eyfel Kulesi ve benim kafamı parça olarak içeren nesneler de var mıdır? Yoksa sadece parçalar vardır ve bütünlerin var olduğundan bahsedemeyiz mi demeliyiz?

Dil ve gerçeklik arasındaki ilişki nedir? Dil gerçekliği tasvir mi eder yoksa bir anlamda gerçekliği ‘oluşturucu’ rolü mü vardır? Bir anlamda dilden bağımsız bir gerçekliğin olduğundan bahsedebilir miyiz?

Bir şeyin doğru olması ne demektir? Doğruluk bir özellik midir? Doğru olan nedir?

Zorunluluk ve mümkünlük gibi modal/kipsel özellikler gerçekliğin bir parçası mıdır? Bunların doğası ve açıklaması nedir?

Özgür irade nedir? İrade hangi koşullar altında özgürdür ya da özgür değildir? Özgür iradeye sahip miyiz? Eğer seçimlerimiz belirlenmişse yine de özgür iradeden bahsedebilir miyiz?

Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var?

Var olmak ne demektir? Bir şeyin varlığını kabul etmek ne anlama gelir?
    Kelime anlamıyla aynı yani. Somut evrende var olan şeylerin dışında kalan her şeye yapılan felsefi yaklaşımlara metafizik deniyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.