Şimdi Ara

Messi neden Ronaldo değil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ronaldo’yla aramızda, bir sevgi, nefret ilişkisi vardır; Messi ve nefret kelimeleri yan yana durunca bile imla hatası gibi görünür. Esquire son sayısında madde madde haritayı çıkardı.

Yazının başlığına, onun en büyük rakibini koyacağım; evet… Bu D&G imzalı fotoğraflara bakıyorum ve diyorum ki, hiç şüphe yok; bu jilet gibi kıyafetleri, bu ışıltılı kareleri, diğeri daha iyi doldururdu. O diğeri; boyu posu, duruşu, bakışı, gülüşü, karın kasları ve manitasıyla çok daha bu atmosferin adamı... 15 ve 45 yaş civarındaki "genç" kızların, bir de gay'lerin hayallerini, hep o diğeri süsler. Bu karelerdeki adamsa, bu dünyaya sadece topunu oynamaya gelmiştir. Ama öyle oynar ki; oyundan büyük olur, oyuna sığmaz, istemeden buralara taşar. Onun adı:

Lionel Messi…

Bi' Ronaldo diil

Lionel Messi konulu bir yazıda, Cristiano Ronaldo'nun adı geçecektir elbet. Bu ikiliyi kıyaslamak, futbolun "zeitgeist"inin olmazsa olmazıdır. Ama başlıkta, esas oğlan yerine diğerini kullanmak... Bu kadarına gerek var mıdır? Biraz bundan bahsederek girizgâh yapayım…

Lionel Messi sevgimizin, Cristiano Ronaldo'yla aynı dönemde oynuyor olmasa, bu kadar net tanımlanması mümkün olmazdı gibi geliyor bana. Bugünün futbol atmosferinde, Ronaldo gibi bir figür olmasaydı; Messi, yine birçoğumuza göre dünyanın en iyi futbolcusu olurdu. Ama diğer figürle iki ayrı uçta yer almaları, Messi'yi aklımızda çok daha net bir yere koyuyor. Şu anda, dünyanın en iyi iki futbolcusu olarak görünüyorlar; ama ikisi, bambaşka adamlar. Başkalıklarını, birkaç madde altında kısa kısa masaya yatıralım…

Ronaldo öne çıkmak ister; Messi, istemese de öne çıkar.
    Hiçbir zaman, Cristiano Ronaldo'nun, mahalle futbolu terminolojisiyle "şahsi oynadığını" iddia edemeyiz. Futbol bilgisi ve altyapısı, onu, öyle oynamaktan alıkoyar. Ancak biliriz ki aslında, bir tarafı fena hâlde öyle oynamak ister. Taç çizgisi kenarında, herhangi bir işlevi olmayan topun üzerinden atlayıp, birtakım zıplamalı artistlikler yapar. Youtube'da, onun bunları yaparken saçmalayıp, topu kaptırmalarından klipler yapılır. Frikik atmadan önce, bacaklarını açarak durup yedi-sekiz saniye boyunca, bir topu, bir kaleyi kesmesi; aynada çalışılmış bir "look" hissi yaratır. Oysa mahallemizin yetenekli bücürü samimiyetindeki Lionel Messi'nin böyle bir derdinin olmadığını, rahmetli anneannem bile beş dakika izlese anlar. Ama Messi öyle bir oynar ki, gösterişsiz fiziği, çocuksu mimikleri bile öne çıkmasına engel olamaz. Messi'nin oyunu, iddiasız görünmek için fazla gösterişlidir. Ama bunlar, Messi'nin derdi değildir; oyunun doğal akışı, onu plansız programsız alıp, en öne koyar.

Ronaldo'yla aramızda, bir sevgi, nefret ilişkisi vardır; Messi ve nefret kelimeleri yan yana durunca bile imla hatası gibi görünür.
    Biz futbol âşıkları, Cristiano Ronaldo'yu sevmediğimizi söyleyebilir miyiz? Mümkün değil. Her izlediğimizde, muhakkak bizi hayrete ve hayranlığa düşürecek bir şeyler yapar, Ronaldo. Futbol aşkı Brezilya'yla, Maradona'yla harlanan bir kitle olarak; Ronaldo'yu, oyuna kattığı onca güzellik ve sanat için severiz, hiçbir şey için sevmesek bile. Ama bir şeyler, bizi rahatsız eder hep; golden sonraki sevinci eder, sadece rakibi aşağılamak için yaptığı bir hareket eder, saç şekli eder. Bir şeyi eder. Oysa Lionel Messi, öyle midir? Sahadaki her hâli ve sadece oynamak istemesi o kadar samimidir ki, onda, rahatsızlık duyacak herhangi bir şey bulamayız. Messi, dünyanın en iyi futbolcusudur ama bir profesyonel gibi değil, mahallenin bücürü gibi iştahla oynar. Tekmeyi yer, arkadan çekilir, çelmelenir, düşer ama kalkabiliyorsa kalkar ve devam eder. Çünkü ne faul almak ne o an nasıl göründüğü ne rakibi küçümsemek ne de çok şık bir hareketle kitleyi ayağa kaldırmak yoktur aklında. Topa âşıktır, Messi. Aklında sadece, bu oyunun en temel kuralı vardır. O yuvarlak şey, karşıdaki üç direğin arasından geçmelidir. Bunun için ne yapılmalıysa, o yapılmalıdır. Fazlasına gerek yoktur. Fazlası, işlev değil, gösteriştir. Fazlası, bu çocuğun aklına bile gelmez. Futbol oynamaz, Messi; top oynar.

Ronaldo'nun oyunu bilime konu olur; Messi'ninki, henüz bilimsel olarak açıklanamaz.
    Pek çoğunuz, izlemişsinizdir. İzlemeyenlere de, şiddetle tavsiye ederim. İnternet'te bulmak mümkün. Bir grup bilim insanı (Bu deyişe de alışamıyorum bir türlü yahu; "bilim adamı" varken.), son teknolojinin imkânlarını kullanarak, Cristiano Ronaldo'nun futbolunun kodlarını çözmeye girişti. Bir sürü matematik, bir sürü veri… Ve sonuç, beklendiği gibi. Ronaldo, bu oyun için gereken her türlü fiziksel özelliğe sahip. En uç noktada hem de… Orta yapılırken, ışıkların kapatılmasının ardından topun gideceği yeri tahmin ederek omzuyla gol atması da, araştırmanın zirvesiydi sanırım. Normal bir futbolcuyla farkı ortaya koyuldu, Ronaldo'nun. Çok çarpıcıydı. Bana çok makul geliyor, Ronaldo'yla ilgili böyle çarpıcı bir sonuca varılması. Çünkü spor için, mükemmel fiziksel özelliklerin hepsine sahip. Başka bir spor yapsaydı ve yine bu kadar çalışıyor olsaydı da muhtemelen yine bu kadar tanıyor olurduk, Ronaldo'yu. O, mükemmel insanoğlu… Yeteneği ve bu iş için doğru her türlü fiziksel özelliği vardı. Doğru ellerde çalıştırıldı, çalıştı ve bu hâle geldi.
    Peki, Lionel Messi? Fiziksel özelliklerinin mükemmel olduğunu söylemek, mümkün mü? Rakibiyle kıyaslanamaz bile. Çocukluğunda büyüme hormonları ve tedavilerle belli bir fiziksel seviyeye getirildiği, konuyla biraz ilgilenen herkesin malumu. Aynı bilimsel testlere girse, Ronaldo'nun matematiğine yaklaşabileceğini hiç sanmıyorum. Ama sözgelimi, topla deparlı bir dripling hâlindeyken her dokunuşunda topun ayağından sadece gerektiği kadar açılıyor olması; o dokunuşun şiddetinin, Messi'nin beyin ve kas koordinasyonuyla nasıl ayarlanabildiği hangi bilimin konusuna girer ve nasıl ölçülür bilemiyorum. Onu, matematiğin, fiziğin bir yerlerine oturtmak aklıma yatmıyor. İşte bu yüzden, ikisi bu anlamda da bambaşka noktalarda durur. Ronaldo, mükemmel planlanmış ve tıkır tıkır işleyen bir projedir. Messi'yse, Tanrı'nın mucizesi.

Ronaldo, evinde bizim davet edilmeyeceğimiz partiler verecek adamdır; Messi, bayramda gelip, annenizin elini öpecek adam.
    Yukarıdaki futbola ait durumların da ötesinde, başka bir durum var, bize Lionel Messi'yi sevdiren. Cristiano Ronaldo'yu bir Hollywood gençlik filminde hayal ediyor olsam, lise futbol takımının (Amerikan futbolu) kaptanı olarak ederim. Ya olağanüstü hızlı ve yumuşak ellere sahip bir "wide receiver"dır ya da keskin gözlere, hıza, isabete sahip bir "quarterback"… Okulun en popüler adamıdır. Ponpon kızların en nefisiyle çıkar. Evinde, sadece en popülerlerin davet edildiği partiler verir. Biz, o partilere davet edilmeyen adamlardan oluruz. Messi, bizim arkadaş grubumuzdadır. Bizle birlikte o da o partinin davetlileri arasında değildir. Ha, en yakın arkadaşımız da değildir. En yakın arkadaşımız olacak kadar tanımayız zaten Messi'yi. Çok konuşmaz. Ama çok iyi bir çocuk olarak biliriz. Aramızda olsun isteriz. Biraz da şefkat duyarız. Sanki kötü insanlardan korunması gerekmektedir. O yüzden, civarımızda olması iyidir. Tertemiz bir çocuktur; tehlikeye açıktır. Bize düşen, onu o tehlikelerden uzak tutmaktır.
    Çok net olarak, Messi'yle ilgili hissiyatım şöyle bir şey: Ortaokuldan eve kravat, gömlek dağılmış hâlde Messi'yle dönsem ve "Anne, bu arkadaşım Lionel." desem; annem, bu dağınık hâlimizi şakayla karışık azarlayıp, ikimize de domatesli peynirli sandviç yapar ve biz de, Lionel'le FIFA'da kapışırken, sandviçleri tıkınırız. Dünyanın en önemli futbolcusu bana bu hissi geçiriyorsa, bu adamı sevmemenin yolu olduğunu sanmıyorum.

Ben bu yazıyı yazdığım günlerde, Lionel Messi, futbolun en elit organizasyonunda, bir Alman takımına, pazar sabahı sahilde dolaşır gibi beş gol attı. İkisi, aşırtma! Bir futbolcunun bir maçta beş gol atması, Şampiyonlar Ligi tarihinde bir ilkti. O maçla birlikte, Van Nistelrooy'un bir Şampiyonlar Ligi sezonunda en çok gol atan futbolcu olma rekorunu da egale etti; 12 golle. Üstelik daha çeyrek finale henüz yükseldiler. Yani, önlerinde daha bolca maç olması ve bizim çocuğun o maçlarda da yuvarlağı direklerin arasından bol bol geçirmesi ihtimali kuvvetle muhtemel. Yani, rekor ona geçmek üzere. Ve o, henüz 24 yaşında!

Maç akşamı, sosyal medyada; ertesi gün ise, gazetelerde yazılanları okudum. Konuştuğum insanlardan, hayranlıklarını dinledim. İnternet'te, Arap, Hırvat falan dâhil pek çok spikerden maçın özetlerini, bizim çocuğun gollerini izledim. Vardığım sonuç şu; her geç kaldığım gün, bu yazıyı yazmak biraz daha zor hâle geliyordu. Çünkü benim yazıyı bitirmeyi ötelediğim her gün, Lionel Messi, bir futbol mucizesine daha imza atabilir, yazıp çizen ya da yazıp çizmeyen herkesin yaratıcılığını tekrar tekrar harekete geçirebilir ve benim özel bir şeyler söyleme derdimi, her seferinde daha da zor hâle getirebilirdi. Yaptıkları yüzünden futbol terminolojisi sürekli güncellenmekte ve onun hakkında yeni bir şeyler söylemek, gittikçe zorlaşmakta. İşte bu yüzden, o hayatımı daha fazla zorlaştırmadan, bu yazıya nokta koymalıyım. Bücürün hızıyla baş etmem mümkün değil. Onun adı, Lionel Messi…

"Arjantin futbolunda, benim yerimi dolduracak bir oyuncu gördüm; adı, Messi…" - Maradona

"Leo'nun sahada yaptıkları, inanılmazdır. Bazen onu seyrederken, maç içindeki pozisyonumu kaybetmemek için ekstra dikkatli olmam gerekiyor." - Thierry Henry

"Leo, topla hareket hâlindeyken; vücuduyla bir yöne giderken, topla diğer yöne gider. Ya şansınıza güvenip doğruyu tahmin etmek ya da faul yapmak zorundasınız." – Pique

"Leo'nun golleri, birer sanat eseridir." - Frank Rijkard

"Messi, başka bir gezegenden." – Arjen Robben

"Koşmaya başladığında, durdurulamaz oluyor. Bu kadar çabuk yön değiştirebilen başka bir oyuncu yok." – Arsen Wenger

10 Çalımda Messi

1. Lionel Messi'nin doğum yeri, Che Guevera'nın doğum yeriyle aynı. İkisi de Arjantin'in Rosario şehrinde doğdu.
    2. Orta sınıf, İtalyan orijinli bir aileden geliyor. O doğduğu sırada, babası Jorge, bir fabrika işçisi; annesi Celia ise, part-time temizlikçiydi.
    3. 11 yaşında, büyüme hormonu eksikliği olduğu tespit edildi. Ailesi, aylık 900 dolar civarında tutan tedavi masrafını ödeyecek durumda değildi.
    4. Barcelona'nın yetenek avcıları, Lionel Messi'nin özel yeteneğini çok erken fark etti ve ailesine tedavi masraflarını karşılamayı teklif ettiler. Aile, İspanya'ya yerleşti.
    5. Lionel Messi'nin Barcelona'yla ilk kontratı, bir kâğıt peçeteye yazılmıştı. Barcelona'nın sportif direktörü Carles Rexach, Messi'nin yeteneğinden o kadar etkilenmişti ki, kontratın bir an önce imzalanmasını istedi. Ve üzerine bir şeyler yazmaya uygun olan ilk kâğıda, imzalar atıldı.
    6. Lionel Messi'ye İspanya Millî Takımı'nda oynaması için de teklif gelmişti. Ama o, bu teklifi reddetti ve mavi beyazlı millî formayı, ilk kez 2004 yılında giydi.
    7. Çift pasaportludur; Arjantin ve 2005 yılından bu yana İspanya.
    8. Lionel Messi, 10 numaralı "Barca" formasını, bir başka futbol sanatçısı Ronaldinho'dan 2008 yazında devraldı.
    9. Leo Messi Vakfı adlı bir yardım vakfı vardır ve onun aracılığıyla, pek çok organizasyona destek verir. Ayrıca, "Frajil X" sendromu adı verilen ve otizme yol açan bir hastalıkla mücadele eden insanlar için çalışmalar sürdürmektedir. UNICEF'in iyi niyet elçisidir.
    10. "Pro Evolution Soccer 2009" ve "Pro Evolution Soccer 2011"in kapağında ve bu oyunların promosyon çalışmalarında yer almıştır.

"Football Manager" oyununda, Lionel Messi'yi kendi takımına nasıl alırsın?
    Bu tip oyunların müdavimleri gayet iyi bilir ki, takımlarında sembolleşmiş oyuncuları o takımdan çok yüksek transfer teklifleriyle dahi ayırmanın imkânı yoktur. Ama…

1. Öncelikle; Chelsea, Real Madrid, Manchester United gibi üst düzey bir takımı yönetiyor olmak gerekiyor. Yani Beşiktaş'la bunu yapmak isteyen arkadaşların işi, burada anlatılandan daha zor.
    2. Öncelikle, Barcelona takımına bir yeni menajer atanır.
    3. Bu menajeri, elbette oyuncu kendi idare eder ve ilk iş olarak, Lionel Messi'yi Barcelona üçüncü takımına gönderir.
    4. Kısa sürede, Lionel Messi'nin üçüncü takıma gönderildiği için mutsuz olduğu bilgisi gelir.
    5. Bu bilgiyi takiben, Lionel Messi, transfer listesine koyulur.
    6. Futbolcu, transfer listesine koyulduğu için iyice sinirlenir.
    7. Sahte menajer, onunla bir konuşma yapar ve kullanabileceği en sert ve ters ifadeleri kullanır.
    8. Çok sadık bir oyuncu olmasına rağmen; bu muamele karşısında, bir süre sonra, futbolcunun endişeleri olduğu bilgisi gelir.
    9. Bu bilginin ardından, Lionel Messi'nin "transfer status" bilgisi, "artık bu oyuncuya ihtiyaç kalmadı (not needed)" olarak güncellenir.
    10. Artık oyundaki gerçek takımınla, Barcelona'ya, Messi için teklif yapma zamanı gelmiştir.
    11. Satın almak için, sadece 1 pount teklif edilir.
    12. Sahte menajer, teklifi kabul eder.
    13. Lionel Messi, çok üzgündür ve takımdan ayrılmayı kabul eder.
    14. Ayrılmayı kabul etmediği durumlarda, Lionel Messi'ye karşı tutum ve teklif süreci devam ettirilir. Eninde sonunda, inadı kırılacaktır.
    15. Bu hile, bir defaya mahsus yapılmalıdır. Aksi takdirde, oyun, bu tip oyuncuların takıma toplanmasıyla çok sıkıcı bir hâl alabilmektedir.

Yazı: ESQUİRE TÜRKİYE / ALPER KOTAMAN

http://www.sabah.com.tr/SabahSpor/Futbol/2012/04/04/messi-neden-ronaldo-degil?paging=1

• hocam cr hakkında bu kadar yazı yazılacak bir futbolcu deilki benim için 100 şut atan bunlardan sadece 3 kaleyi tutan beceriksizce top sürmeye çalışan büyük maçlarda ortadan kaybolan real 2 sıfır edince son 3 golü atan toplam 5 yıldız olmak için inanılmaz çalışmış fizik olarak başarmış ama yıldız futbolcu mantalitesi yerlerde sürünen yıldız futbolcuları taklit etmeye çalışan ama komik durumlara düşen kendini yakışıklı sanan ama aslında kazmanın daniskası olan messi yüzünden psikolojisi bozulup son maçta kalcasını gösteren takımından önce kendini düşünen aldığı paranın altında ezilen real taraftarları tarafından kendi sahasında yuhlanan basitin biraz üstünde (çok deil ama biraz ) bir futbolcu sadece yahu

Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
    thomas hewitt fan club
  • yazıyı güzel oku. daha çok messi var. ronaldo olsa zaten copy/paste değmez.
    ronaldoyu çok izlemedim onun için kıyaslıyamam

ama 1 alex olmadıkları konusunda eminim
  • quote:

Orijinalden alıntı: FBSevdalısı

messi inanılmaz bir yetenek+kişilik+karakter
    ben hayatımda bu seviyede bir futbolcu görmedim..

alex
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Resid€nt Evi!

yazıyı okumaya üşendim

dalga geçiyorsun

Orijinalden alıntı: KARA*

quote:

yazıyı okumaya üşendim

dalga geçiyorsun

neden geçeyimki avrupa futbolunu çok izlemem.barca-real falan yaparsa anca o kadar

iyi fikrimi söyliyim eskiden bende crciydim ama messinin 10bin kat daha iyi olduğunu sonradan anladım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resid€nt Evi! -- 4 Nisan 2012; 21:10:48 >

• quote:

quote:

quote:

yazıyı okumaya üşendim

dalga geçiyorsun

neden geçeyimki avrupa futbolunu çok izlemem.barca-real falan yaparsa anca o kadar

iyi fikrimi söyliyim eskiden bende crciydim ama messinin 10bin kat daha iyi olduğunu sonradan anladım

ya aslında konu cr messi değilde sen 1 alex olmazlar diyorsun orada espriyi patlattın galiba

• quote:

quote:

quote:

quote:

yazıyı okumaya üşendim

dalga geçiyorsun

ya aslında konu cr messi değilde sen 1 alex olmazlar diyorsun orada espriyi patlattın galiba

hem espri hem gerçek

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

yazıyı okumaya üşendim

dalga geçiyorsun

hem espri hem gerçek

gerçek olmadığı kesinde espriysei iyi

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

yazıyı okumaya üşendim

dalga geçiyorsun

hem espri hem gerçek

bak toplarım şimdi bizim bölümden krAlexcileri yıkarız burayı

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

yazıyı okumaya üşendim

dalga geçiyorsun

hem espri hem gerçek

bak toplarım şimdi bizim bölümden krAlexcileri yıkarız burayı

gerek yok toplamana tartışmaya bile gerek yok

• Osasuna macinda attigi ilk gole bakinca Messi'nin neden bir Ronaldo olmadigi kolayca anlasiliyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Turbo Turtle

Osasuna macinda attigi ilk gole bakinca Messi'nin neden bir Ronaldo olmadigi kolayca anlasiliyor

ronaldo, 1 messi olamazda

ben 0.3 yada 0.2 0.1 falan olabilir mi düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resid€nt Evi! -- 4 Nisan 2012; 21:22:51 >

Bende bir benzetme yapmak istiyorum

Messi Tsubasadir, Ronaldo Hyuga...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: ex_silver

Hocam yazi cok guzel olmus betimlemeler,benzetmeler akicilik muthis.Bu ergen gerisi dolu siteye fazla bile:)

bence şu benzetme daha uygun

Messi Alexdir, Ronaldo Hagi

quote:

Orijinalden alıntı: ex_silver

Hocam yazi cok guzel olmus betimlemeler,benzetmeler akicilik muthis.Bu ergen gerisi dolu siteye fazla bile:)

bence şu benzetme daha uygun

Messi Alexdir, Ronaldo Hagi

Yanlız şöyle birşey var.Hagi 3 alex eder O yüzden bu tespitine katılmıyorum.

• Abicim manyakmısınız siz?

İki tane iyi futbolcu ikisinin artıları var, ikisi de izlenecek en iyi futbolculardan ve bu iki futbolcu aynı ligdeler, birbirlerine rakip iki takımdalar izleyin keyfine bakın işte yok o iyi bu iyi ne gerek var neyi kanıtlamaya çalışıyorsunuz? Ayrıca belliki bu iki futbolcuda kendilerini sürekli geliştiriyorlar.
    Bir daha böyle rekabet bulamazsınız, işallah ikisi de sakatlanmaz da uzun süre bu performanslarında olurlar biz de izleriz.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.