Şimdi Ara

MEKATRONİK (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
97
Cevap
0
Favori
10.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Vay be okuyunca şok oldum. Ne tip insanlarmış böyle çok ilginç çok
  • benim DGS 'den bahsedio
    quote:

Orjinalden alıntı: oozkan

biz zaten 4 yillik fakültede okuyoruz sen hangi DGS den bahsediyorsun... 6 donem matematik görüyoruz bunun daha yuksegi varsa haberimiz olsun..
  • quote:

Orjinalden alıntı: HYP

Mekatronikçilerden çok güzel satışçı olur. Yani ortada ne olduğu tam da belli olmayan birşey var. "Abi bu var ya dağıtacak ortalığı" nidalarıyla, biraz da allayıp pullama ile iyi reklam yapıyorlar. Yukarıda adresi verilen bölümün topu topu 3 adet doktoralı öğretim elemanı var. Bilimsel olarak çıktı üreten tek hocası da Makina kökenliymiş çalışma konusu süperplastiklermiş. Şimdi hal böyle olunca yukarıda yazılan deniz derya konulardan hangisi nasıl öğretiliyor çok merak ediyorum. Genel kanım şudur ki; mekatronik mühendisliği/öğretmenliği okuyan arkadaşlar, ne mekaniği ne elektroniği tam olarak öğrenebilecekler ve sonuç olarak piyasaya çıkınca sudan çıkmış balığa dönecekler.

HOCAM MÜHENDİSLİK İÇİN HAKLISINDA ÖĞRETMENLERE HAKSIZLIK ETMİŞSİN.İŞLERİ GARANTİ.PİYASAYA ATILMALARINA GEREK YOK.KPSS DE MEKATRONİKTEN SORU YOK OLSADA SORULARI BU DEDİĞİN ADAMLARDAN BAŞKA HAZIRLAYACAK ADAM YOOK

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FROZEN -- 9 Mart 2005, 0:43:39 >

• Amma çok şey yazılmış. Hepsine birşey yazmayıp kendi fikrimlerimi söylemeye devam edeceğim. Yukarıda yazılanlardan anladığım "mekatronik icad edilmemişken disiplinler arası çalışma mevcut değildi ve kimse bir tasarım ve üretim sürecini tepeden görüp işleri yürütemiyordu". Herhalde böyle olmadığını açıklamaya gerek yok.

Mekatronik mühendisliği mutlaka gerekli bir meslek ancak herkes tarafından empoze edilmeye çalışdığı gibi "geleceğin mesleği" filan değil. Bir miktar makina bilgisine sahip Elektronik mühendislerinin yaptığı işi şimdi mekatronik mühendisleri yapmaya çalışacak (Türkiye'de verileceği iddia edilen mekatronik eğitimi ile ne kadar olacaksa). Ancak mühendislik okuyan arkadaşlar öncelikle mekatroniğin ne olduğunu fabrikalara anlatmaları gerekecek, ki bu da 3-5 sene sürer gibime geliyor. Çoğu ancak KOBİ'lerde iş bulabilecek bu arkadaşlar acaba şirket sahiplerinin "mekatronik" in ne olduğu konusunda bir fikri olmadığını biliyorlar mı? Bir işin geçerli bir iş olup olmadığı iş ilanları ile değerlendirilebilir. Girinwww.kariyer.net e bakın bakalım son 1 yılda kaç mekatronik mühendisi arıyorlar ve kaç tane elektrik/elektronik/bilgisayar mühendisi arıyorlar.

• [Deleted by Admins]
  • ee 2 yıllıklar ne olacak
    çoğumuz teknik lise çıkışlıyız..
    eski mesleğe devammı yani?

2 gün önce siemens e staj başvurusunda bulundum.. kabul edilmesi umudumu kaybetmem lazım ölemi?
    staj için ufak biyere girip çaycılıkmı yapıcaz yani

okula gidiyoruz hocalarımız bizi yere göğe sığdıramıo.. buraya geliorum kendimi bi işe yaramaz . kandırılmış hissediyorum
    bütün hevesim kırılıyo

Düzeltme:

STAJ BAŞVURUM KABUL EDİLMEDİ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wk -- 13 Ekim 2005, 19:18:27 >
  • Okuldaki hocaların gazına fazla gelmeyip, kendini yetiştirmeye çalış. Kendini geliştirirsen her zaman iyi bir işin olur ve iyi para kazanırsın. Ama bil ki piyasada mekatronik nedir bilen pek fazla kimse yok. Özellikle 2 yıllık okuyan arkadaşlar için durum daha da kötü.
  • konuyu açmamdaki nedene geri döndük..
    2 yıllık okullarda bize çok fazla şey verilmiyo
    dediğin gibi kendi kendimizi yetiştirmeliyiz.. bunun için nerden başlamalıyım dediğimde matamatik, ingilizce denildi, onlar tammada ..
    başka?
    en az bir programama dili (c++ gibi)
    en az bir CAD programı
    iyi derecede pc bilgisi
    makine-mekanik bilgisi
    bunların dışında bir elektronik kalıyor.. işte sorun orda elektronik çok geniş bir derya, neresinden başlamalı?
    mekatronikçi için elektroniğin hangi alanları önemli? dijital elktr.?

quote:

Okuldaki hocaların gazına fazla gelmeyip, kendini yetiştirmeye çalış. Kendini geliştirirsen her zaman iyi bir işin olur ve iyi para kazanırsın. Ama bil ki piyasada mekatronik nedir bilen pek fazla kimse yok. Özellikle 2 yıllık okuyan arkadaşlar için durum daha da kötü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wk -- 10 Mart 2005, 12:49:46 >

• [Deleted by Admins]
  • quote:

Orjinalden alıntı: notorious

konuyu açmamdaki nedene geri döndük..
    2 yıllık okullarda bize çok fazla şey verilmiyo
    dediğin gibi kendi kendimizi yetiştirmeliyiz.. bunun için nerden başlamalıyım dediğimde matamatik, ingilizce denildi, onlar tammada ..
    başka?
    en az bir programama dili (c++ gibi)
    en az bir CAD programı
    iyi derecede pc bilgisi
    makine-mekanik bilgisi
    bunların dışında bir elektronik kalıyor.. işte sorun orda elektronik çok geniş bir derya, neresinden başlamalı?
    mekatronikçi için elektroniğin hangi alanları önemli? dijital elktr.?

quote:

Okuldaki hocaların gazına fazla gelmeyip, kendini yetiştirmeye çalış. Kendini geliştirirsen her zaman iyi bir işin olur ve iyi para kazanırsın. Ama bil ki piyasada mekatronik nedir bilen pek fazla kimse yok. Özellikle 2 yıllık okuyan arkadaşlar için durum daha da kötü.

okadar on yargılı kı anlatamıtoruzadama derimizi notorious

• Bir tekniker için çok fazla matematik bilgisi gerekmez, ama zararı da yoktur. Programlama ve ingilizce olsa iyi olur olmazsa çok da dert değil. PC bilgisi işine yarar. CAD ile ne yapılacak? CAD ile ilgili işleri zaten mühendisler yapıyor. Elektronik bilgisi için, lehim yapmayı bil, elektronik elemanların temel özelliklerini ve nerede kullanıldıklarını öğren, PCB çizmeyi öğren. Bunlar temel olarak yeter. Gerisi çalışacağın iş yerine göre değişir. İşyerlerinde gerekli ek eğitimler zaten veriliyor. Yani; önemli olan pratikte ne bilindiğidir. Staj olayına oldukça önem vermenizi, iyi bir yerde staj yapmanızı ve oradaki teknik elemanları bilgi açısından son damlasına kadar sömürmenizi tavsiye ederim. Yukarıda birileri daha yazmıştı; okulda öğrendiklerinizin ancak %10'unu pratikte kullanabilirsiniz.
  • lisede cnc okudum,
    benim mevcutta cad-cam, programlama bilgisi var zaten
    elektronik alt yapım yok... varda çok az :)
    zaten gidipte biyerlerde lehim yapmak gibi bi amacım kesinlikle yok :) gider kalıp tasarımcılığı, teknik ressamlık fln yaparım.. olmadı web tasarım :)
    2 yıl mekatronik okuyup biz lehim yapan eleman olacaz ozaman ben niye okuyorum ?...

ayrıca yine dikkat etttim siz elektronik teknikeri ile mekatronik teknikerini aynı kefeye koyuyorsunuz...
    mekatronikçi gidip elektronik teknikeri ile aynı işi yapacak gözüyle bakıyorsunuz...
    ben daha deişik düşünmüştüm, otomasyon üreten biryerlerde vs. ar-ge vb. bölümlerde çalışırım diye düşünüodum...
    bize n olacak şimdi?

quote:

Bir tekniker için çok fazla matematik bilgisi gerekmez, ama zararı da yoktur. Programlama ve ingilizce olsa iyi olur olmazsa çok da dert değil. PC bilgisi işine yarar. CAD ile ne yapılacak? CAD ile ilgili işleri zaten mühendisler yapıyor. Elektronik bilgisi için, lehim yapmayı bil, elektronik elemanların temel özelliklerini ve nerede kullanıldıklarını öğren, PCB çizmeyi öğren. Bunlar temel olarak yeter. Gerisi çalışacağın iş yerine göre değişir. İşyerlerinde gerekli ek eğitimler zaten veriliyor. Yani; önemli olan pratikte ne bilindiğidir. Staj olayına oldukça önem vermenizi, iyi bir yerde staj yapmanızı ve oradaki teknik elemanları bilgi açısından son damlasına kadar sömürmenizi tavsiye ederim. Yukarıda birileri daha yazmıştı; okulda öğrendiklerinizin ancak %10'unu pratikte kullanabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wk -- 10 Mart 2005, 17:51:49 >

• quote:

Bir tekniker için çok fazla matematik bilgisi gerekmez, ama zararı da yoktur. Programlama ve ingilizce olsa iyi olur olmazsa çok da dert değil. PC bilgisi işine yarar. CAD ile ne yapılacak? CAD ile ilgili işleri zaten mühendisler yapıyor. Elektronik bilgisi için, lehim yapmayı bil, elektronik elemanların temel özelliklerini ve nerede kullanıldıklarını öğren, PCB çizmeyi öğren. Bunlar temel olarak yeter. Gerisi çalışacağın iş yerine göre değişir. İşyerlerinde gerekli ek eğitimler zaten veriliyor. Yani; önemli olan pratikte ne bilindiğidir. Staj olayına oldukça önem vermenizi, iyi bir yerde staj yapmanızı ve oradaki teknik elemanları bilgi açısından son damlasına kadar sömürmenizi tavsiye ederim. Yukarıda birileri daha yazmıştı; okulda öğrendiklerinizin ancak %10'unu pratikte kullanabilirsiniz.

ben ce notorious arkadas bu konudakı cehaletini birdaha ortaya koymuş

cuku ne elektonıkcılerin nede makine muhendislerin (vede teknisyenlerinin) tam olarak bildigı elektropnumatik ve elektrohidrolık
    ayrıca scada sistemleri kontrolu endusrtiel robotların bakımı veya modifikasyonu
    bizim konumuz
    bence bu konulara egil
    ve mutlaka win fuarına git meslegimizin gelecegi orda
    istersen hyp sen de bi ugra en azından bi bilgin olur
    bizi elektronik teknisyenleriyle karıstırmasın

• 1-2 sene sonra hala foruma devam ediyor olursanız sonuçları görürüz. Umutlarınızın boşa çıkmamasını ümit ediyorum.

Yazmayacaktım ama gene tutamıyorum kendimi, ya robot tasarımını ne sanıyorsun? Tasarımı yaptın bir de modifikasyonu kaldı. Arkadaşlar yapmayın etmeyin, pembe gözlüklerinizi çıkarın, sarsılın ve kendinize gelin!
  • win fuarına kesinlikle gidicem
    bu arada scada, elektropnömatik olayını eklemeyi unutmuşum .. onlar içinde ciddi bir eğitim süreci gerekiyor
    ....
    dediğin gibi cehalet işte konuyu açmamdaki nedende bilgilenmek zaten

quote:

Orjinalden alıntı: mekanikzombi

quote:

ben ce notorious arkadas bu konudakı cehaletini birdaha ortaya koymuş

cuku ne elektonıkcılerin nede makine muhendislerin (vede teknisyenlerinin) tam olarak bildigı elektropnumatik ve elektrohidrolık
    ayrıca scada sistemleri kontrolu endusrtiel robotların bakımı veya modifikasyonu
    bizim konumuz
    bence bu konulara egil
    ve mutlaka win fuarına git meslegimizin gelecegi orda
    istersen hyp sen de bi ugra en azından bi bilgin olur
    bizi elektronik teknisyenleriyle karıstırmasın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wk -- 10 Mart 2005, 21:29:12 >

• "2 yıl teknikerlik eğitimi aldıktan sonra kendi başıma kalkıp bi robot yapıcam" ? dememiştim
    Bahsettiğim şey daha sıradan otomasyon sistemleri.

neyse sanırım "ihtiyacım olan tek şey çalışkan olmak"
    bilgilendirdiğin için teşekkür ederim

quote:

1-2 sene sonra hala foruma devam ediyor olursanız sonuçları görürüz. Umutlarınızın boşa çıkmamasını ümit ediyorum.

Yazmayacaktım ama gene tutamıyorum kendimi, ya robot tasarımını ne sanıyorsun? Tasarımı yaptın bir de modifikasyonu kaldı. Arkadaşlar yapmayın etmeyin, pembe gözlüklerinizi çıkarın, sarsılın ve kendinize gelin!

• MEKATRONİK PROGRAMINDA OKUTULAN DERSLERİN İÇERİKLERİ
    SAYISAL ELEKTRONİK
    Sayısal kavramlar, sayı sistemleri, mantık devreleri, mantık ifadelerinin sadeleştirilmesi, bilimsel devreler, flip-floplar, sayıcılar, kaydedici ve tutucular, bellek birimleri, algoritmik durum makineleri, dönüştürücüler, sayısal modülasyon.
    KAYNAK: Sayısal Elektronik Devreleri, H.H.KUNTMAN, A.TOKER, 1996

ELEKTRİK ELEKTRONİK ÖLÇMELER
    Elektrik güvenliği, temel elektriksel ölçmeler, osilaskop, sinyal jeneratörleri, elektrostatiğe duyarlı elemanlar.
    KAYNAK: Ölçme Tekniği, Hasan ÖNAL, İTÜ, 1987

ANALOG ELEKTRONİK
    Kısa atom bilgisi, Diyotlar ve çeşitleri, BJT ler, alan etkili transistörler
    KAYNAK: Duran LEBLEBİCİ, Analog Elektronik Devreleri, İTÜ, 2001
    Mehmet Sait TÜRKÖZ, Elektronik, Birsen Yayınevi, 2004

AC-DC DEVRE ANALİZİ
    Diyot ve transistörlü devrelerin analizi, işlemsel yükseltgeçler, CMOS devreleri, Sayısal tasarım
    KAYNAK: Doğru Akım Devre Analizi, Abdullah Görkem, Metin Kuş, 1989
    Elektrik Elektronik Mühendisliğinin temelleri, Doğru ve Alternatif akın devreleri

PNÖMATİK VE HİDROLİK SİSTEMLER
    Hidroliğin temel kuralları, hidrolik elemanlar ve devreler, pnömatiğin temel kuralları, pnömatik elemanlar ve devreler.
    KAYNAK: Endüstriyel Hidrolik ve Pnömatik, İsmail Karacan, Birsen Yayınları

PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER
    PLC ye giriş, merdiven diyagramı ile programlama, deyim listesi ile programlama, PLC de arıza analizi, PLC de arabirimler.
    KAYNAK: PLC/Programlanabilir Lojik Denetleyiciler, Feyzi Akar, Mustafa Yağımlı, Beta Bas. Yay. Dağ. A.Ş.

SÜREÇ ÖLÇÜMLERİ VE KONTROLÜ
    Entürümantasyon kavramları, pozisyon enstürümanları, basınç ve vakum ölçümleri, ağırlık ve kuvvet ölçüleri, hız ve ivme ölçüleri, seviye ölçme yöntemleri, akış ölçme yöntemleri, sıcaklık ölçme yöntemleri, otomatik kontrol kavramları, otomatik kontrol sembolleri, otomatik kontrol yöntemleri, muhtelif kontrol yapıları, kontrol sis. kararlılık.
    KAYNAK:

BİLGİSAYARLI KONTROL
    Eedüstriyel bilgisayarlar, bilgisayar içi hızlı data ölçme ve kontrol kartları, sinyal işleme ve ölçme modülleri, endüstriyel haberleşme, PC tabanlı haberleşme kontrolü, uzaktan data ölçme ve kontrol modülleri, dağınık data ölçme ve kontrol sistemleri.
    KAYNAK:

MİKROİŞLEMCİLER
    Mikrobilgisayar sisteminin genel yapısı, mikroişlemci sisteminin kurulması, programlamaya giriş, programlama.
    KAYNAK: x86 Tabanlı Mikroişlemci Mimarisi ve Assembly Dili, Nurettin Topaloğlu, Seçkin Yayıncılık.

KONTROL VE KUMANDA SİSTEMLERİ
    Elektrik makineleri, otomatik kumanda sembolleri, otomatik kumanda elemanları, otomatik kumanda devreleri, otomatik kumanda devreleri test ve ölçüm teknikleri.
    KAYNAK: İleri Kumanda teknikleri, Ali Özdemir, 1998

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM I
    Program paketinin tanımı, devre şeması tasarını ve çizimi, devre analizi ve test işlemleri, yazıcı ve çiziciden çıktı alma.
    KAYNAK: Adım Adım AutoCAD Release 12, İbrahim Göksel, Beta Bas. Yay. Dağ. A.Ş.; İstanbul, Mart 1994, 1.Baskı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II
    Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT) Yazılım ve Donanım Birimleri, 2 Boyutlu Çizim Komutları, Yardımcı Komut ve Parametreler, 3 Boyutlu Çizim-Tasarım Komutları KAYNAK: Autocad

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
    Temel kavramlar, işlem basamakları, sunum
    AMAÇ: Öğrencinin mesleği ile ilgili bilgi toplayıp araştırma yapabilmesi

SİSTEM PROGRAMLAMA I-II
    Temel kavramlar, sabitler değişkenler ve oparetörler, temel giriş çıkış komutları, program akışının kontrolü, alt programlar, standart prosedür ve fonksiyonlar, indisli değişkenler, birimler ( ünits ), işaretleyiciler ( pointers ), dosyalama, portların kullanımı, grafik, hata mesajları, proje uygulamaları.
    KAYNAK: Microsoft Visual Basic 6, Faruk Çubukçu, Alfa Yayınları, Ekim 1999

TAHRİK SİSTEMLERİ
    Jet propulsiyon sistemine göre çalışan makineler, Ram-öet, Puls-jet turbo-jet sistemlerinin çalışma prensipleri, çeşitleri, Jet propulsiyon sistemi performans denklemleri, turbo-jet ve turbo-ramjet sistemi performans hesabı, roket makineleri, katı propellantlı, diğer roket tipleri

ELEKTRİK MAKİNELERİ
    DA makinelerinin yapısı ve çalışma ilkeleri, DA makinelerinde indüklenen gerilim ve moment hesabı, DA makinelerinde besleme şekilleri ve endüvi reaksiyonu, DA generatörlerinin temel davranışları ( karakteristikleri ), DA motorlarında yol verme, hız kontrolü ve frenleme, üç fazlı asenkron motorların yapısı özellikleri ve çalışma prensipleri, üç fazlı asenkron motorların eşdeğer devreleri, üç fazlı asenkron motorlarda boşta çalışma kısa devre deneyi ve yükte çalışması, asenkron motorlarda yol verme hız kontrolü ve frenleme, tek fazlı motorlar, senkron genetalörlerin ve senkron motorların yapısı, özellikleri çalışma yön. ve ilkeleri, senkron generatörlerin paralel bağlanması, senkron motorlara yol verme, senkron motorların motorların endüktif kapasitif ve omik çalışma halinde fazör diyagramı, senkron makinenin yüklenmesi ( aktif ve reaktif güç ayarı ).
    KAYNAK: İsmail Coşkun, Özel tip Elektrik Makineleri, Ders Notu, A.Ü., Teknik Eğ. Fak. Matbaası, Ankara, 1984

MALZEME BİLGİSİ
    Malzemenin iç yapısı, malzeme çeşitleri, malzemenin özellikleri, malzeme tanımı ve sınıflandırılması, atomik yapı ve bağ kuvvetleri, katılaşma ve ergime davranışları, demir dışı metaller, çelik standartları, tahribatlı deneyler, şekillendirme işlemi, metalografi, polimerler, kompozitler, korozyon.
    KAYNAK: Malzeme Bilgisi, Necdet Tukel, İstanbul, 1984
    Malzeme Bilimi, Kaşif Onaran, İTÜ Fen Ed. Fak. Basımevi, İst, 1983

ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK
    İşlemsel kuvvetlen. doğrusal ve doğrusal olmayan uygulamaları, akım kaynakları, AC-DC çeviriciler, fonksiyon üreteçleri, karşılaştırıcılar, Scmitt tetikleme devreleri, osilatör uygulamaları, güç kaynakları, DC-AC çeviriciler, Güç MOS transistörü ve uygulamaları, akım gerilim bağlantıları, akım gerilim bağlantıları, anahtarlama özellikleri, güvenli çalışma ve soğutma problemi, sürücü devreleri, güç kaynağı ve kuvvetlendirici yapıları.
    KAYNAK: Endüstriyel Elektronik, İsmail İhtiyar, Yüce Yayınları

MEKANİK SİSTEM TASARIMI
    Malzeme seçimi, imalatta dikkate alınması gereken hususlar, tasarım kriterleri, sistem tasarımı örnekleri.

MAKİNE BİLGİSİ VE ELEMANLARI
    Birim sistemleri, gerilmeler, makine elemanları
    KAYNAK: Koç.E.,Makine Elemanları Cilt I-II,Nobel Kitabevi,
    Makine Elemanları, Mehmet Küçük, 2003

SENSÖR TEKNOLOJİSİ
    Sensör ve sensör sistemleri, sensörlerin sınıflandırılması, sensör karakteristikleri, sensörlerde işaretler, sensör uygulama tipleri, sensör malzemeler, seremiklerin sensör malzeme olarak kullanımı, metallerin sensör malzeme olarak kullanımı, sensörler ve fizik, gaz nem basınç sıcaklık sensörleri, manyetik ve optik sensörler.

BİLGİSAYAR KULLANIMI
    Windows İşletim Sistemi, Microsoft Ofis, İnternet Explorer
    KAYNAK: Bilgisayar ve İnternet, Hasan Cebi Bal, Akademi Yayınevi, 8.Baskı

MATEMATİK I
    Sayılar, Cebir, Denklemler ve Eşitsizlikler, Fonksiyonlar, Logaritma, Trigonometri, Geometri
    KAYNAK: Modern Matematik, Başarı Yayınları, Seyfettin Aydın, Abdullah Demiralp, Mehmet Gürkan, Tahsin Pelit, Ankara-1979

MATEMATİK II
    Lineer Denklem Sistemleri Ve Matrisler, Limit Ve Süreklilik, Türev Ve Uygulamaları, İntegral Ve Uygulamaları, Diferansiyel Denklemler, İstatistik
    KAYNAK: Modern Matematik, Başarı Yayınları, Seyfettin Aydın, Abdullah Demiralp, Mehmet Gürkan, Tahsin Pelit, Ankara-1979

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
    Malzeme Özellikleri, Statik, Dinamik, Enerji, İş ve Güç, Mekanik ve Elektromanyetik Dalga Hareketi, Akışkanlarda Basınç, Elektrik ve Magnetizma
    KAYNAK: Klasik Fen, Başarı Yayınları, M. Halil Ozansoy, A. Rıza Özgen, F.Ziya Demirdöğen

MESLEKİ YABANCI DİL I - II
    Konuşma, Dinleme-Anlama, Yazma, Okuma-Anlama (meslek dersleri öğretim elemanları ile işbirliği yaparak gerekli görülen ünitelerle ilgili değişik kaynaklardan diyaloglar, paragraflar, tablolar, şemalar vb. örnekler )

ARGE
    Bu ders mezuniyet durumuna gelen Mekatronik Programı öğrencilerini içinde bulunacakları araştırma ve geliştirme ortamlarına hazırlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda , teknolojik yenilenme süreci ve bunun organizasyonla ilişkileri, araştırma ve geliştirme yönetimi, geliştirilen teknolojinin laboratuvardan endüstriye taşınması, lisans ve patent anlaşmaları gibi konular işlenmektedir.

MEKATRONİK TEMEL PRENSİPLER
    Mekatroniğin tanımı ve kapsamı, kullanılan deyim ve kavramlar, Mekanik, Elektrik ve Elektronik, Hidrolik ve Pnömatik sistemlerin tanıtılması, Basit sistem Modelleri
    KAYNAK:

MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI
    Elektrik devreleri ve elemanlar (direnç, kapasitans, endüktans v.b.), yarı iletkenler ve elektronik malzemeler (diyot, transistör, köprü devreleri, güç elemanları v.b.), veri işleme (analog-dijital veya dijital-analog çeviriciler gibi), sensörler (duyucular), motorlar (eyleyiciler) bulunmaktadır.

Birde bunun senin meka programı, ufuk açacak tarzda. Mühendiliğini de düşünürsen, sanırım bayağı kasman gerekecek.

• SELAMLAR.

BEYLER DERSLER ÇOK ÖZ VE GÜZEL SAYILIR AMA. BİR İŞVEREN OLARAK BENİM GÖZÜMDE

1- MEKATRONİK İLE ELEKTRONİK TEKNİSYENİ ARASINDA HİÇ BİR FARK YOK. (BAKIN BİR DE BİYOMEDİKAL TEKNİSYENLERİ VAR AYNI ONUN GİBİ)

2- MEKATRONİK MÜHENDİSİ DAHA ÇOK FABRİKAYA YAKIŞIR BİR ÜNVAN AMA ELEKTRONİK MÜHENDİSİ BANA DAHA MERKEZDE VE YOĞURULMAYA DAHA MÜSAİT GELİYOR.

3- MÜHENDİSLİKTE YÜKSELEN DEĞER ŞUDUR. "AYRINTIDA BİR KONUDA UZMANLAŞMAK" NİTEKİM ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖYLE DOĞDU. MAKİNA BÖLÜMÜNDEN KOPTU. ELEKTRONİK BÖLÜMÜ BÖYLE DOĞDU, ELEKTRİKTEN KOPTU. E DAHA 3 YIL ÖNCE İTÜ ELEKTRONİK VE HABERLLEŞME MÜHENDİSLİĞİNİ, ELEKTRONİK MÜH. VE HABERLEŞME MÜH. OLARAK AYIRDI.

VALLA BENCE HEPSİ DE TUTTU. GÖRÜYORUZ PİYASADA... KANIMCA BİR TEK BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BİRAZ ORTADA KALDI. O DA ADAM KAFASINA GÖRE SEKTÖR SEÇEMEDİĞİNDEN. YANİ MEDİKALDE KALMAK ZORUNDA. MEKATRONİK NE OLACAK ZAMAN İÇİNDE ONU DA ZAMAN İÇİNDE GÖRECEĞİZ. İNŞALLAH ÇOK GÜZEL OLUR.

ŞİMDİ DURUM BÖYLE GELİŞİP, MÜHENDİSLİKLER ALT DALLARA AYRILIRKEN ÜÇ MÜHENDİSLİK DİSİPLİNİNİ BİRLEŞTİRMEK NİYE İCAP ETTİ BEN ONU ANLAYAMADIM, BU YÜZDEN BELKİ BİR TARTIŞMA ORTAMI DOĞDU.

BİR DE BEYLER (ARAMIZDA NİYE HİÇ BAYAN YOK BEN HALA KABULLENEMEDİM ) ŞUNU DÜŞÜNELİM. BENİM YAKIN ARKADAŞLARIM SİZLERE HOCALIK YAPMAKTA. KİMİSİ MAKİNACI, KİMİ BİRAZ BİLGİSAYARCI KİMİ ELEKTRONİKÇİ. ŞİMDİ BUNLAR MEKATRONİKTE HOCA AMA KENDİ KONULARININ UZMANI. MAKİNA HOCANIZA TRANSİSTÖR GÖSTER ANLAMAZ. ELEKTRONİK HOCANA İÇTEN YANMALI MOTOR DE BİLDİĞİN ARABA MOTORU OLDUĞUNU ANLAMAZ. ELEKTRİK HOCANIZIN HAYATI DİYELİM Kİ ASENKRON MOTOR DİZAYNIYLA GEÇMİŞ AMA BAŞKA BİŞEYDEN ANLAMAZ. ŞİMDİ BÖLÜM BAŞKANINIZ SİZDEN BÜTÜN DERSLERİNİZİ ÖĞRENMENİZİ VE BU ŞEKİLDE OKULU BİTİRMENİZİ BEKLİYOR AMA BÖLÜMÜNÜZDEKİ DAHA HİÇ BİR HOCA KONULARIN HEPSİNE VAKIF DEĞİL. AYRICA ŞUNU DA DÜŞÜNELİM, HOCALARINIZ İSTEDİĞİ FABRİKADA RAHATÇA İŞ BULABİLECEK KADAR İYİLERDİR HERALDE. EĞER BİR FABRİKADA ÇALIŞSALAR GÖREVLERİNİ LAYIKIYLA DA YAPABİLİRLER DEĞİL Mİ? EEEE BU ADAMLAR YA MAKİNACI YA ELEKTRONİKÇİ YA DA HER NEYSE...

MADEM ÖYLE BİR DURUM VAR. YANİ HERŞEYİ BİLMEYEN AMA BİŞEYLERİ İYİ BİLEN ADAMLAR TEKNOLOJİ ÜRETEN HER YERDE İSTEĞİ GİBİ İŞLER BULABİLİYORLAR. MEKATRONİĞE NE GEREK VAR ?

BEYLER MORAL BOZMAK AMACINDA DEĞİLİM. ZATEN NE OKURSA OKUSUN İSTERSE KÜRDAN MÜHENDİSİ OLSUN O ADAM İŞİNİ İYİ YAPIYORSA MUTLAKA İŞ BULUR VE PARA KAZANIR...

ELEŞTRİLERİNİZİ BEKLİYORUM...

• @karakanat

yazdıklarının sadece "YANİ HERŞEYİ BİLMEYEN AMA BİŞEYLERİ İYİ BİLEN ADAMLAR " kısmına katılıyorum
    "MEKATRONİK İLE ELEKTRONİK TEKNİSYENİ ARASINDA HİÇ BİR FARK YOK" diyorsun
    şimdi üstteyazdıklarını print edip p.tesi günü mekatronik bölümünün kurucularından olan Enver hocamız var... ona aynen takdim edim... Mekatronik'e teknik liselerin makine bölümünden neden öğrenci aldıklarını sorayım, CNC bölümündne neden öğrenci aldıklarını da sorayım... düşündüğünüz gibiysebize haksızlık yapıldı!

bişeyleri kabul etmek istemiyorsunuz ... "mekatronik" konusunu açtığım yerin "elektronik" forumu olması da ufak bi çatışma yaratıyo bence..
    ayrıca bu konu sayesinde elektronikçilerin mekatronik mesleğinin varlığını kabullenememe durumunu farkettim

fuarda görüşmek üzere

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.