Şimdi Ara

_____MEDENİ OLMAK DEMEK NE DEMEKTİR____ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53
Cevap
0
Favori
1.972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: murtiss

set seninle cogu zaman tartistik cogu zaman ters dustuk ama cogu zaman yerinde cevaplar veriyorsun.

Teşekkür ederim arkadaşım. Elbette insanlar konuşa konuşa,tartışa tartışa öğrenmeye çalışırlar. Önemli olan birbirimiz üzmemek,kırmamak,birbirimize saygılı olmak. Eğer sana kırıcı bir laf etmiş isem özür dilerim. Benim maksadım kendimce doğru bildiklerimi sizlerle paylaşabilmek. Birbirimizin hatalarını düzeltmek bence çok güzel. Elbette her insanın hatası olur. Benimde hatalarım olacaktır. Siz arkadaşlarımdan gelen düzeltmelere saygılıyım, bunun için hepinize teşekkür ediyorum. Siz benim hatalarımı düzelteceksiniz bende sizin hatalarınızı düzelteceğim. Burası bilgi paylaşım formu değilmi?...

Saygılarımla...
  • Medeni olmak sözde modern ve gelişmiş amerika ve avrupa ülkelerinin bizim gibi ülkelere kültürlerini pofpoflamak için uydurduğu bizim gibi modern ve medeni olun yoksa geri kalırsınız gelişemezsiniz, diye tehdit ettikleri bir durumdur.. Bu sayede gençlik asimile edilecek ve onların yaşam tarzını benimseyip tam bir tüketici toplumu olucaz...

Ayrıca bayanlarda soyunmak , erkeklerde ateist düşünceyi körü körüne anlamını bilmeden, bana medeni desinler aydın desinler adına savunmaylada eşdeğerdir..
  • medeni olmak: savaştığı düşmanı yüzüne tükürdüğü için öldürmemektir(hz. ali kıssası). medeni olmak: savaştığı insanları okuma yazma öğretme karşılığında serbest bırakmaktır. medeni olmak kitapla hükmetmektir. medeni olmak:savaştığın da düşmandan kadınlara, kızlara, çocuklara aman dileyenlere ilşmemektir. medeni olmak:fethetmeye gittiğin istanbula, acıktığında rum sahibi olan üzüm bağında yediğin üzümün karşılığını bağa asmaktır. medeni olmak: ''komşusu aç yatarken tok uyuyan bizden değildir'' demektir. medeni olmak onun için islam olmak demektir. kim bunun medenilik olmak olmadığını söyleyebilir.
  • papaz vuran bunlar işte
  • bence medeni olmak "düşüncenize katılmıyorum ama düşüncenizi savunmanız için kellemi veririm " diyebilmektir ve de en önemlisi bunu hayata geçirip konuşmaktır...
  • Medeniyet dediğin soymaksa bedeni,
    Desene hayvanlar bizden de medeni.
  • kimse islam medeni değildir demedi
    bırakın artık kendi kendinize sorun yaratmayın
    war mı yukarda islamiyet medeni olmak değildir diyen bi kişi ??
    yoktur...

ama
    medeniyet de salt islam değildir bu da böyle bilinmeli...

islamın emrettiği medeniyettir emretmediği yozlaşmadır demek ne kadar gerçekçi ne kadar objektif bi düşünce acaba...

medeniyet yaşamımızda dini de sewgiyi de saygıyı da yerine koymasını bilmektir..
  • Medeni olmak çağın gerektirdiği demokrasi, insan hak ve hürriyetleri, adalet, eşitlik ve özgürlük alanlarında uygar olmaktır.
    Kendisini başkasının yerine koyup onun ihtiyaçlarını görebilmektir
    Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapmamaktır.
    İnsan ilişkilerinde saygılı olmaktır.
    Dine, fikre, inanca ve düşünceye saygı duymaktır.
    Hertürlü ayrımcılığa karşı durmaktır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: crepassio
    kimse islam medeni değildir demedi
    yoktur...
    ama
    islamın emrettiği medeniyettir emretmediği yozlaşmadır demek ne kadar gerçekçi ne kadar objektif bi düşünce acaba...
    medeniyet yaşamımızda dini de sewgiyi de saygıyı da yerine koymasını bilmektir..

hmmm okuyamıyorsun galiba! birisi sayfada sana ne olduğunu mu anlattı?
  • sen yokken ben bu başlığa cevap atmıştım okuyorum merak etme
    kimin okumadığı belli oluyo
    laf kalabalığı yapcağına tezlerime cevap wer...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rechtsanwalt -- 6 Şubat 2006 22:11:38 >
  • en azından konu kilitlenmeden konuşabildik bu da bir gelişme
  • quote:

Orjinalden alıntı: crepassio

kimse islam medeni değildir demedi
    yoktur...

ama

NEDEN İSLAM SÖZÜNÜ DUYUNCA BU KADAR RAHATSIZLIK DUYUYORSUN. iSLAMA GICIĞINMI VAR. BURADA HER İNSAN ÖZGÜRCE DÜŞÜNCESİNİ YAZMIŞ. ÇOK FARKLI DÜŞÜNCELER VAR. HEMEN HEMEN HER ŞEY YAZILMIŞ. BİRDE İSLAM YAZILMIŞ, ÇOKMU....

BURADAKİ TÜM DÜŞÜNCELERE SAYGILIYIM. BU GAYET NORMAL. AMA SENİN BENİM -İSLAM MEDENİYETİ ÖĞÜTLER- ŞEKLİNDEKİ DÜŞÜNCEME NEDEN SAYGI DUYMUYOSUN ANLAMIYORUM. BEN TÜM DÜLŞÜNCELERE SAYGILIYIM. NSAIL OLURLARSA OLSUNLAR. HATTA KABUL ETMEDİĞİM DÜŞÜNCELERE DAHİ SAYGIM SONSUZ. AMA SEN İSLAM İLE İLGİLİ BİR SÖZ GEÇTİĞİNDE HEMEN RAHATSIZLIK DUYOSUN. HALBUKİ BURADA O KADAR Ç.OK DÜŞÜNCE VARKİ. ARALARINDA İSLAM OLMUŞ NE FARKEDER. ÇOKMU GÖRÜYOSUN BUNU. NE YANİ HER DÜŞÜNCE OLSUN AMA İSLAM OLMASIN. NEDEN,ÇÜNKÜ BEYEFENDİ RAHATSIZLIK DUYUYOR....

İSLAM SÖZÜNDEN KORKMA, MERAK ETME,İSLAM İNSANLARA İYİLİĞİ,GÜZELLİĞİ ÖĞÜTLER.... YANİ BİR ZARARI OLMAZ. İSLAM LAFI SENİ BU KADAR RAHATSIZ ETMESİN GÜZEL ARKADAŞIM....

SAYGILAR...

• Aynı şekilde bir başkasıda çıkıp hristiyanlık medeni olmaktırda diyebilir. Buda onun düşüncesidir. Saygı duymak gerekir. Ben dinimi seviyorum ve medeniyet seviyesinde bir din olarak görüyorum. Zaten bunu aksini söyleyen yok, islam düşmanları hariç... Ama öteki tarafdan bir hristiyanda benim gibi düşünüp hristiyanlık medeniyet seviyesinde bir dindir şeklinde düşünebilir. Saygı duyarım. O insanda kendi dinini seviyor.

Adam benim Peygamberimle karikatür aracılığı ile dalga geçiyor. Bu medeni olmakmıdır.

Bir başkası medeniyet şudur der. Beğendiği,sevdiği,hoşlandığı güzel şeyler elbetteki ona göre medeniyettir. Saygı duymak gerekir.

''medeniyet de salt islam değildir bu da böyle bilinmeli... '' demişsin.... Medeniyet salt islam değildir ne demek. Ne diye bu şekilde islamı medeniyetden ayırıyosun anlamadım. ne yasni medeniyetin islamın üstündedir gibi bişeymi demek istiyosun. Bu söden o anlam çıkıyor. Çıkmıyorsa açık açık anlat. Bu şekilde üstü kapaklı cümlelerle laf oyunu yapma. Açık açık anlat. Anladım muhalefet yapıyosun ama islama saygı duymalısın. Tamam,islamı beğenmeyebilirsin,adını dahi duymaktan rahatsız olabilirisn belki ama yinede saygı duymalısın. İslamiyet bana göre medeniyet seviyesinde hatta üstünde bir dindir. Medeniyet ile islam iç içedir.

Her insan düşüncesini farklı farklı şekillerde yazmış,aralarında birde islam olmuş,neden bu kadar rahatsızlık duyuverdin?... Her düşünce yazılabilir ama islam ammman uzak dursun buradan.... Kusura bakma,ben hayat felsefem,yaşayış tarzımı bu şekilde kurdum. Bu şekilde yaşamayı seviyorum. Benimde düşüncelerim bu şekilde. Ben nasıl senin yaşayış tarzına, düşüncelerine saygı duyuyor isem sende benimkine saygı duyacaksın. İster beğen, ister nefret et, ama saygı duymalısın. Ben nasıl diğer tüm düşüncelere saygı duyuyor isem aynı şekilde banada saygı duyulmasını arzularım.

Saygılarımla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi set -- 7 Şubat 2006 12:53:15 >

• HER MEFHUM ETRAFINI CAMİĞ, AĞYARINA MANİDİR,

boşuna tartışmayın,

medeniyetin kelime anlamı ile ilgili tartışmalar olmuş, medeni medineye mensub anlamında, arapça bilenler varsa nasrii vezninde ismi mensub,

Türkiyede medeniyyetin çıplaklık olduğu ise tartışma götürmez bir gerçektir,
    Ayrıca kimse kimsenin fikrine saygı duymaz öyle bir dünya yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DansGuardian -- 7 Şubat 2006 12:38:23 >
  • Kimse kimsenin fikrine saygı duymazmı. İşim gereği bir süre dışarda bulundum, orada herkes birbirinin düşüncesine saygılı idi. Tamam kabul etmeyebilir ama en azından saygı duyuyor idi. Oradaki arkadaşım bana islamı anlatsana derdi bende anlatırdım, oda merakla dinlerdi. bende ondan hristiyanlığı dinlerdim , hristiyanlıkla ilgili çok güzel şeyler öğrendim bu arada. Hatta kiliseye gidip ayine bile katıldım. Orada dikkat ettimde insanlar birbirlerini sabırla dinliyorlar sonrada; ''olabilir, senin düşüncen ama ben kabul edemiyorum'' derlerdi. Ama sabırla, hiç karşı çıkmadan sonuna kadar dinlerlerdi. Biyere gidince namaz için beş dakika izin istediğimde severek tabi derlerdi, git namazını kıl,biz seni bekleriz derlerdi. Daha sonra bana neden namaz kıldığımı sorarlardı , bende anlatırdım. Saygıyla dinlerlerdi, hiç laf etmezlerdi. Ama burada bazıları islam lafını duyunca bile hemen rahatsız oluyorlar. Yahu kardeşim o kadar düşünce var burada birde islam oluvermiş aralarında, çokmu... Diğer düşünceleri okuduğunuz gibi okuyun geçin bunuda.... Siz buradaki her düşünceye karşımı çıkıyosunuz,hayır. O halde bunada saygı duyun...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi set -- 7 Şubat 2006 12:51:05 >

• quote:

Orjinalden alıntı: set

Kimse kimsenin fikrine saygı duymazmı. İşim gereği bir süre dışarda bulundum, orada herkes birbirinin düşüncesine saygılı idi. Tamam kabul etmeyebilir ama en azından saygı duyuyor idi. Oradaki arkadaşım bana islamı anlatsana derdi bende anlatırdım, oda merakla dinlerdi. bende ondan hristiyanlığı dinlerdim , hristiyanlıkla ilgili çok güzel şeyler öğrendim bu arada. Hatta kiliseye gidip ayine bile katıldım. Orada dikkat ettimde insanlar birbirlerini sabırla dinliyorlar sonrada; ''olabilir, senin düşüncen ama ben kabul edemiyorum'' derlerdi. Ama sabırla, hiç karşı çıkmadan sonuna kadar dinlerlerdi. Biyere gidince namaz için beş dakika izin istediğimde severek tabi derlerdi, git namazını kıl,biz seni bekleriz derlerdi. Daha sonra bana neden namaz kıldığımı sorarlardı , bende anlatırdım. Saygıyla dinlerlerdi, hiç laf etmezlerdi. Ama burada bazıları islam lafını duyunca bile hemen rahatsız oluyorlar. Yahu kardeşim o kadar düşünce var burada birde islam oluvermiş aralarında, çokmu... Diğer düşünceleri okuduğunuz gibi okuyun geçin bunuda.... Siz buradaki her düşünceye karşımı çıkıyosunuz,hayır. O halde bunada saygı duyun...

ben sana saygı duyuyorum, bu forumda sırf hristiyan olduğum için aklına gelmeyecek hakaretlere maruz kaldım, aslını bilen birisi olarak bu konuya ilgili düşünceyi senin vicdanına bırakıyorum,

• quote:

Orjinalden alıntı: ferser

quote:

Orjinalden alıntı: set

Kimse kimsenin fikrine saygı duymazmı. İşim gereği bir süre dışarda bulundum, orada herkes birbirinin düşüncesine saygılı idi. Tamam kabul etmeyebilir ama en azından saygı duyuyor idi. Oradaki arkadaşım bana islamı anlatsana derdi bende anlatırdım, oda merakla dinlerdi. bende ondan hristiyanlığı dinlerdim , hristiyanlıkla ilgili çok güzel şeyler öğrendim bu arada. Hatta kiliseye gidip ayine bile katıldım. Orada dikkat ettimde insanlar birbirlerini sabırla dinliyorlar sonrada; ''olabilir, senin düşüncen ama ben kabul edemiyorum'' derlerdi. Ama sabırla, hiç karşı çıkmadan sonuna kadar dinlerlerdi. Biyere gidince namaz için beş dakika izin istediğimde severek tabi derlerdi, git namazını kıl,biz seni bekleriz derlerdi. Daha sonra bana neden namaz kıldığımı sorarlardı , bende anlatırdım. Saygıyla dinlerlerdi, hiç laf etmezlerdi. Ama burada bazıları islam lafını duyunca bile hemen rahatsız oluyorlar. Yahu kardeşim o kadar düşünce var burada birde islam oluvermiş aralarında, çokmu... Diğer düşünceleri okuduğunuz gibi okuyun geçin bunuda.... Siz buradaki her düşünceye karşımı çıkıyosunuz,hayır. O halde bunada saygı duyun...

ben sana saygı duyuyorum, bu forumda sırf hristiyan olduğum için aklına gelmeyecek hakaretlere maruz kaldım, aslını bilen birisi olarak bu konuya ilgili düşünceyi senin vicdanına bırakıyorum,

Sana kesinlikle katılıyorum arkadaşım. ben senin yanındayım bu konuda. benim bir çok hristiyan dostlarım var, sık sık görüşürüz. Bence ülkemdeki birçok Müslüman kardeşimden çok daha iyi insanlar onlar. Onlarda bulduğum dostluğu, insanlığı, arkadaşlığı, iyilikseverliği, yakınlığı, samimiyeti inan ülkemdeki birçok Müslüman kardeşlerimde bulamıyorum.

Ne hale gelmişler benim güzel kardeşlerim. Cahil kalmışlar, geri bırakılmışlar... Müslüman kardeşlerim okumuyorlar hiç, kendilerini hiç geliştirmiyor yerlerinde sayıyorlar, inan dünyadan haberleri yok, öylesine yaşıyorlar işte. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyorlar hepsi... hepside babaneci omuşlar, kul hakkı diye bişey kalmamış. Birbirlerinin ayağına bakıyorlar acaba nasıl kaydırsam diye. Birbirlerini kandırmaya uğraşıyorlar üç beş kuruş daha kazanmak için. Maalesef bazı değerlerini yitirmişler, diğer insanlara saygı bile duymuyorlar.

Sadece namaz kılarak, oruç tutarak diğer dini vecibelere yerine getirerek müslümanlığı tam olarak yaşadıklarını sanıyorlar. Tamam sen namazını kılıp orucunu tutup diğer farzları kesinlikle yapmak zorundasın. Bu farzaları yerine getirmen şart, yapmak zorundasın. Ama kul hakkı var, iyi insan olma var, diğer insanlara saygı göstermen var, iyilik etmen, kötülükden uzak kalma var. Sahtekarlıktan, üçkağıtcılıktan, zinadan, kumardan uzak durman diğer insanların hakkına el uzatmaman var. Kimse bunları takmıyor. Bakkal, dükkanın arka tarafında namazını kılıyor, ne güzel Allah kabul etsin. Ama müşteriye kazık atıyor, kötü davranıyor, üçkağıt düşünüyor. Kul hakkına dikkat etmiyor. Hadi buyurun bakalım. Adam hacca gidip geliyor, yine üç kağıtcılığa devam ediyor. Hepsi değil elbet ama bu tip insanlar Müslümanlara kötü örnek oluyorlar. Dışardan bakan bir insan müslümanı bu şeklide görünce islamdan soğuyor. O adam farkında olmadan buna sebep oluyor.

İnanırmısın bir gülümsemeyi bile insandan esirgiyorlar. Hepsi değil ama bence bir çoğu bu şekildeler.
    Halbuki gülümsemek,karşıdaki insana gülümseyerek bakmak, gülümseyerek cevap vermek ne güzel bir olay. Dışardayken en çok dikkatimi çeken insanlar birbirlerine gülümseyerek konuşuyorlardı. Bir markete girdim, kasiyer bana gülümseyerek ödeyeceğim rakamı söylüyordu. Gülümsemek insanların içini ısıtır, gülümseyerek yaklaşırsan karşı tarafataki ön izlenimin iyi olur, bir adım önde olursun, sempati uyandırısın. Ama asık suratla insanlara yaklaşırsan ilk başta ters izlenim bırakabilirisin.

Burada markete giriyorum, adam yüzüme bile bakmadan işimi yapıyor. Ne kadarda orası ile burası farklı. halbuki islam dini gülümseyiniz, gülümsemek ne güzeldir diyor. Peygamberimiz gülümsemeyi öğütlerdi insanlara. O kadar bencilizki bir gülümsemeyi bile karşı tarafdaki insana çok görüyoruz. Ne hale düşmüşüz biz müslümanlar... Halbuki müslümanlık ne güzeldir tam yaşanırsa...

Hristiyan müslüman ayrımı yapmak, hristiyanları aşağılamak kadar iğrenç bir olay yoktur benim gözümde. Bu olayı buradan nefretle kınıyorum.

Peygamberimiz HZ Muhammed (S.A.V.) bu tür davranışları sevmezdi. Biz müslümanlar diğer insanlara örnek olmamız gerekiyor. Onları aşağılamak, hakaret etmek çok yanlış.

Müslümanlar hicret ettikleri zaman hristiyan krallığına sığınmışlar, onlardan yardım istemişler, onlarda yardımı kabul etmişlerdir. Bunu unutmayalım. Onların bu misafirperverliği tarih boyunca unutulamayacak bir güzelliktir. O yüzden ben sana hep destek veririm. Söylediklerin konusun da sana katılıyorum. hakaret, küçük görme çok yanlış bir olay.

Saygı duymasını bir öğrenemedik gitti...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi set -- 7 Şubat 2006 13:52:09 >

• tüm yazını beğendim, fakat 2nci paragrafta göz yaşlarıma hakim olamadım, saygılar...
  • Teşekkür Ederim...

Esas benden saygılar...
  • @Set

Söylediklerine katılmamak elde değil. Bizim toplumumuzda yaşadığımız dejenerasyon uç boyutlarda. Cumhuriyetin kuruluşundan beri hatta daha öncesinde Tanzimatla başlayan batılılaşma bir türlü tamamlanamadığından ve batılılaşmanın da tam olarak ne olduğu bilinmediğinden dolayı birçok problem yaşıyoruz. Toplum değişik kutuplara ayrılmış durumda. Homojen değil. Her anlamda bölünmüşlük var. Bir yandan Kürt Sorunu diğer yandan Laiklik ve tanımı, öte yandan zengin fakir çelişkisi vb. sorunlar toplumda derin yaralar açmış. Yoksulluğu yenemeyişimiz ve bunun yarattığı toplumsal sorunlar var. Gelir dağılımı adil değil, mutlu bir azınlığın yaşadığı bir ülke olmuşuz. Ülkenin içinde bulunduğu ahval ve şerait böyle olunca, farkılılkları da zenginlik değil de tehdit olarak algıladığımız için insanların birbirlerine güveni kalmamış. Dolayısı ile bu insanlardan birbirlerine saygı duymalarını beklemek biraz zor oluyor. Empati denen şeyi gerçekleştiremiyoruz. Toplum Laik-Antilaik olarak bölünüyor ve taraflar da kendilerini karşısındakinin yerine koyamadığı için önyargı oluşuyor ve karşı tarafı baskı altına alma yoluna gidiliyor. Çünkü karşı tarafın baskın olması durumunda bugün kendi yaptığı şeylerin kendi başına gelmesinden korkuyor. Bu nedenle Eğitim ve Öğretim sistemimize çok önemli görevler düşüyor. Çünkü biz iyi eğitilmiş ve aydın insanlara ihtiyaç duyuyoruz. Yukarıda sözünü ettiğim sorunların çoğunu da böyle bir kuşakla çözebiliriz. Malesef biz evrimsel bir süreç geçiriyoruz. Yani gelişmeler çok yavaş oluyor ve bizler bunun sancılarını yaşıyoruz. Ama tek ümidimiz bizden sonrakilerin, bizim yaşadığımız bu sorunları yaşamamaları.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.