Dün bilgisayarda olan 1 TB diski yeni gelen makineye takıp 2 TB diski ana makineme alacaktım ancak kafa dalgınlığından GPT olacak bölümü MBR yapıp makinenin stop etmesine neden oldum biosta.
İnternette araştırdım, chatgptden öneriler istedim ancak çoğu fayda etmedi. İlk başta format flashı ile cmd üzerinden gpt yapmayı denedim ancak olmadı diski çıkarınca nasıl olduysa bootloader bozulmuş ne alakaysa. Sonrasında workstationa ssdleri takıp easyus partition manager adlı programı kurdum kendim araştırıp. Veri kayıpsız ve format olmadan en güvenli yol buydu. Linuxtan yapabilirdim ama o riske girmek istemedim çünkü el verip kolu kaptırma ihtimali var bazen stabil çalışmayabiliyor.
Program muadillerine göre ücretsiz olarak bu işi yapıyor diğerleri 70-150 dolar lisans istiyor. Neyse bunu hallettim sonrasında diski cmd üzerinde 512 MB bölüm ayırıp EFI alanı oluşturup yoluma baktım, üstüne sistemi onardım makineyi stop etmekten kurtardık.
Belki işinize yarar arkadaşlar.
ANCAK her ihtimale karşı verilerinizi yedekleyin ve bu işlem olurken elektriğin kesilmemesine veya cihazın kapanmamasına özen gösterin. Sistem kurulu disklerde denemedim ama çok büyük sıkıntı çıkarma ihtimali var teoride. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _zer0_ -- 11 Temmuz 2025; 17:56:5 > |
Bildirim