Şimdi Ara

Mazota büyük zam 26.01.2014 [29 kuruş] (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (3 Mobil) - 2 Masaüstü, 3 Mobil
5 sn
385
Cevap
4
Favori
10.005
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: fasttornado

Ekonomi politikalardan anlamayanların laflarını ciddiye almayın. Hayatında herhangi bir iktisat kitabını eline almamış, para politikası dersleri görmemişlerin döviz fiyat hareketleri konusunda ahkam kesmesi ancak bizim ülkede olur.

Avrupada ve özellikle Kanada'da bu tip cahillikleri sona erdirmek için liselerde iktisat dersleri var. İnşAllah bir gün bizde de olacak.

Türkiye'nin temel ekonomik sorunları var. Cari açık gibi. Onun da iki sebebi var: 1- İhracat yapamamak 2- İhracattan fazla ithalat yapmak. Bu iki sebebi ortaya çıkaran temel sebep de Türkiye'nin hızlıca büyümek ve refaha ermek istemesi! Yani biz halk olarak refahımızı düşürürsek ithalatta azalır, tasarruflar da artar, cari açık da azalır.

Döviz pozisyonunda ekside olan her ülkede şuan kur yukarı yönlü seyrediyor. Dünya ekonomisini takip etmeyen küçük zihniyetler tabi başka şeyler uyduruyorlar ama tarih ve ekonomi tarihi böyle şeyleri ciddiye almaz. Bugün herhangi bir Türkiye Ekonomisi kitabını eline alırsanız, 94 ekonomik krizini dönemin hükumetinin " dış güçlerin işi" hikayesiyle yazmadığını görürsünüz. Ekonomi rasyonel ve kendi içinde matematiksel bir işleyişe sahiptir. Döviz bizim paramız değil. Ama bizim sorunumuz. Yabancı yatırımcılarda buraya keyfine gelmiyor. Bugün dünyada sabit sermaye yatırımı yani fabrika v.s. yatırımı son derece az. Artık yabancı sermaye diye bilinen şey parasını belli bir zaman için faize, borsaya, tahvile veya bonoya yatırılan parayı ifade ediyor. Bu adamlar kar nerede ise oraya gideler. ABD artık faizleri yükseltip piyasadaki dövizi çekiyor. O çekilen döviz nereden gidecek sizce? Orada faizler de yükselince yabancı para geldiği yere dönecek. Bizim Merkez Bankamız mevcut faiz politikasını devam ettirirse zaten dolar 3ü euroda 4ü bulur. Gerçi artık piyasaya merkez bankasını dinlemiyor. Aradaki bağ ciddi derecede zedelendi. Örneğin konut kredilerinde faiz oranı geçen sene 0,70 lere inmişken Merkez Bankası hiç faiz arttırmadığı halde 0,99 a kadar çıktı. Piyasa eviniz değildir. Onu yönlendirebilirsiniz en fazla. Ama sizin rasyonellikten koptuğunuzu anlarsa kendi başının çaresini bakar.

Ayrıca, dövizin yükselmesi her zaman kötü değildir. İhracat malları ucuzladığından yurt dışına daha çok mal satabiliriz. Rekabet gücümüz artar.

Hocam bende şunun farkına vardım ki; finansal okur yazarlığı olanların lafına bakarak yönünü belirlemeyeceksin. Hepsi papağan gibi aynı şeyleri tekrar edip duruyorlar. Ülkemizde ki ilgili kanalları dinlerseniz bir tanesinin bile farklı düşünmediğini göreceksiniz. İnsan kendi yüzdüğü havuza .şer mi? Oturdukları yerden paradan para kazanan üretmeyen insanlar bunlar.Bu yüzden de bir faiz arttırımıdır dillerinde koro halinde ötüyorlar.. 200 baz puan, yok 300 ancak, bence 400 herşeyi halleder. Finansal okur yazarlık sadece terimleri bilmektir bence, sistematik bir bilgiye dayalı olmayan manipülatif bir ortam. Soyulacak kazlarda Gelişmekte olan veya fakir zayıf ülkerler.

• quote:

Orijinalden alıntı: gbzlim

quote:

Orijinalden alıntı: youngeagle86

quote:

Bu ülkeyi anlamak gerçekten zor eskiden kaç kişide araba, beyaz eşya, cep telefonu vardı şimdi olmayan kaç kişi var. İktidara kızan herkes son moda yaşıyor ama mazota benzine internete laf ediyor. Burada suç öncelikle bizde yani halkta eline 3 kuruş para geçen herkes zevkine harcıyor kimse kenara koyayım ilerde lazım olur veya ev alayım parayı değerlendireyim derdinde değil ki parayı bulan araba alıyor

Istanbulda standart bi ev ne kadar, standart bir insan ne kadar maaş alıyor?

Tamam ev ucuz değil ona katılıyorum ama kimisi çıkıyor garajda araba bulunsun diye araba alıyor araba alınıncada illa bi yerlere gidiliyor yıllık vergisi muayenesi vs vs derken yılda en az 4-5 bin tl para gidiyor nereye gidiyor buşuna ben bunu diyorum bizim binanın etrafı bomboş ama akşam oldumuydu taksiyi koyacak yer bulamıyoruz

İşte ben bunu hiç anlamıyorum, birde 5 yıllık vade ile alınıyorlar..

• Konu başlığı haricinde her şey yazılmış çizilmiş, bize daha fazla yazmamak düşer... Her toplum hak edildiği gibi yönetilir, hak ettiğimiz bu demekki, şikayet etmek yok yola devam...

quote:

Orijinalden alıntı: kaan27m

Turkiye ekonomisi

3 bin TL gelirli memurum. Bankadan 1 milyon lira kredi aldim. Parayida kari- kizla yedim simdi odeme zamani geldi ama param yok.

Memur = ekonomiyi yonetenler
    Gelir = ulke uretimi
    Kredi= cari acik/ dis borc
    Kari- kiz = uretimi arttirmayan yatirim ( orn. Duble yol, insaat)

Hayır alakası yok. Bugün Türkiye Devletinin dış borç sorunu yoktur. Özel sektörün borç sorunu vardır. O da ilk kertede devleti ilgilendirmez. Sonrasında o sektördekiler borcunu ödeyemezse sıkıntılar ortaya çıkar, o aşamada devleti ilgilendirir.

Diğer bir durum ise, yol v.s. üretimi direk arttırmayan fakat sosyal üretim sağlayan yatırımlardır. Yolları daha efektif ve etkin yaparak, piyasaları bir birine bağlarsınız. Daha kısa ve iyi yol, daha az maliyet demektir. Daha az maliyet daha çok üretim ve kar demektir. Buda istihdam demek olur.

Artı aldıkları döviz borcunu kur düzeyinde sigortalatabilirlerdi.. Özel sektörün döviz borcu devletin borcu değildir. Koç un İngiltere de, Çin de ve Güney Afrika da yatırımları var. Şimdi yaptığı borcu bu nereye harcadı, nasıl bileceksiniz siz..

• Mirach® kullanıcısına yanıt
    Bu mesaj daha önceden şikayet edildi o yüzden şikayet etmenize gerek yok

http://forum.donanimhaber.com/m_21803104/tm.htm

PSN xCixLandx
  • quote:

quote:

quote:

Bu ülkeyi anlamak gerçekten zor eskiden kaç kişide araba, beyaz eşya, cep telefonu vardı şimdi olmayan kaç kişi var. İktidara kızan herkes son moda yaşıyor ama mazota benzine internete laf ediyor. Burada suç öncelikle bizde yani halkta eline 3 kuruş para geçen herkes zevkine harcıyor kimse kenara koyayım ilerde lazım olur veya ev alayım parayı değerlendireyim derdinde değil ki parayı bulan araba alıyor

Tamam ev ucuz değil ona katılıyorum ama kimisi çıkıyor garajda araba bulunsun diye araba alıyor araba alınıncada illa bi yerlere gidiliyor yıllık vergisi muayenesi vs vs derken yılda en az 4-5 bin tl para gidiyor nereye gidiyor buşuna ben bunu diyorum bizim binanın etrafı bomboş ama akşam oldumuydu taksiyi koyacak yer bulamıyoruz

20 bin liraya araba alabiliyorsun ama evin pesinatini dahi ödeyemiyorsun. O yüzden millet haklı olarak araba alıyor. Dünyaya bir daha gelinmeyecek. Bırakalım da o zevkten mahrum kalmasın insanlar. Kimse gelip size "arabanın vergisini odeyemiyorum borc ver" demiyorsa sizi beni ilgilendirmez arabaya ne kadar masraf yaptığı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi youngeagle86 -- 25 Ocak 2014; 18:56:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• TinyAngel kullanıcısına yanıt
    1) türkiyeye kurulucak santral enerji ihtiyacının sadece %6 ni karsılayacak düzeyde olucak
    2) Santral rusların olucak cok uzun sure bir enerji alım garantisi veriyoruz kw si 0.15 sent den. Yani senin anlıyacağın adamlar yakıtı getırıcek, enerji uretecek, sana fahıs fıyattan satıcak, bu arada zahmet olucak ama atığını da bertaraf edicek, sende alıcaksın. Yani santral türkiyenin falan olmayacak
    3)Ayrıyeten doğal gazda bağlı oluduğun rusyaya dahada cok baglanıcaksın
    4)Teknoloji transferi zaten yok santralin bakımı ve işletilmesi için kısıtlı bir personel eğitilicek sadece
    5) tek artısı inşa sırasında belli bir oranını turk mutahitler yapıcak (yani işin amelelik kısmını) bizim işçiler için istihdam sağlanacak

Sinop için planlar belli değil zaten

Önce okuyalım öğrenelim, körü körüne başganım neylerse güzel eyler demiyelim.

29 kuruş zam olursa eğer hesap soracağın yer AKP değil, TÜPRAŞ. Dolar ve enerji fiyatları arasında ki dengelemeden çıkan sonuç 29 kuruş zamdan 1 kuruş daha aşağıda ise ütüldün demek. Serbest piyasa ekonomisi , çok uyanık var ülkemizde.

Rekabet Kurulunun TÜPRAŞ'a kestiği cezaya , vergi cezalarıyla şirketleri baskı altına almak doğru değil... diyen ana muhalefet partisi. Kime yaranmaya çalışıyorsun kakalak kemal.

Bir ülke de iktidarın alternatifi buysa, kalsın.

Nükleer enerji atağına geçtik de 2020 de doğal gaz arzını biraz olsun kısacağız.Ortan yırtarız biraz bari. Gezici zihniyet buna da karşı idi yanılmıyorsam.
  • quote:

quote:

Turkiye ekonomisi

3 bin TL gelirli memurum. Bankadan 1 milyon lira kredi aldim. Parayida kari- kizla yedim simdi odeme zamani geldi ama param yok.

Gelir = ulke uretimi

Hayır alakası yok. Bugün Türkiye Devletinin dış borç sorunu yoktur. Özel sektörün borç sorunu vardır. O da ilk kertede devleti ilgilendirmez. Sonrasında o sektördekiler borcunu ödeyemezse sıkıntılar ortaya çıkar, o aşamada devleti ilgilendirir.

Diğer bir durum ise, yol v.s. üretimi direk arttırmayan fakat sosyal üretim sağlayan yatırımlardır. Yolları daha efektif ve etkin yaparak, piyasaları bir birine bağlarsınız. Daha kısa ve iyi yol, daha az maliyet demektir. Daha az maliyet daha çok üretim ve kar demektir. Buda istihdam demek olur.

Senin yazdiklarin bebekere masal. Her sey cok acik tabii gormek isteyene. Devlet borcu ozel sektor borcu diye borc ayrimi masaldir. Kandirmak icin. Cunku hersey ic icedir. Ozel borc alir. Dolari ic piyasaya surer. Bu nu kamu kullanir. Gorunuste devlet borc almamistir. Gerci borcu kimin aldiginin bir onemi yoktur. Cunku cari acik veriyoruz. Sizin dediginiz cari fazla verseydik gecerli olabilirdi.

• quote:

quote:

quote:

quote:

20 bin liraya araba alabiliyorsun ama evin pesinatini dahi ödeyemiyorsun. O yüzden millet haklı olarak araba alıyor. Dünyaya bir daha gelinmeyecek. Bırakalım da o zevkten mahrum kalmasın insanlar. Kimse gelip size "arabanın vergisini odeyemiyorum borc ver" demiyorsa sizi beni ilgilendirmez arabaya ne kadar masraf yaptığı.

Kimseye niye araba alıyorsun diyemeyiz tabi ki ama herkes araba alınca sonuçta bu durumdan ülke olarak herkes etkileniyor cari açıktan tut bakkaldaki ekmeğin fiyatına kadar .
    "Ben haddimi bilirim.Varsın hak kapısını kimse çalmasın, dost bildiklerimizde vefa kalmasın, varsın selamımı kimse almasın...Olmaz bir zerresi mizanda heder SEN sevdiğini ALLAH için sev yeter. " Hz Mevlana

• 2001 yılında ortalama 1 lira, 2002 yılında 1,48 lira, 2003 yılında 1,80 lira, 2004 yılında 1,98 lira, 2005 yılında 2,55 lira, 2006 yılında 2,79 lira, 2007 yılında 2,89 lira , 2008 yılında 3,21........... 2014 5,0+

çal keke çal diyelim ne diyelim, verginin %75 den %65 e düştüğünü söyleyen arkadaş kaynak sunabilir mi ?

evet dedemin zamanında araba yoktu ama at vardı eşek vardı.

kısaca onlarda ulaşım aracı kullanıyordu.
    artık ulaşım araçları lüks değil bu devirde

i
    h
    t
    i
    y
    a
    ççççç

Orijinalden alıntı: needacar

quote:

quote:

Turkiye ekonomisi

Gelir = ulke uretimi

Artı aldıkları döviz borcunu kur düzeyinde sigortalatabilirlerdi.. Özel sektörün döviz borcu devletin borcu değildir. Koç un İngiltere de, Çin de ve Güney Afrika da yatırımları var. Şimdi yaptığı borcu bu nereye harcadı, nasıl bileceksiniz siz..

Şimdiki mesajına cevabım:

Türev işlemleri denen şeyler var. Kur riskiniz yüksek ise, döviz pozisyonunuz açıkta ise, ileride karşılaşma ihtimaliniz olan tehlikelere karşı çeşitli önlemler mevcut. Bunları yapmışlardır. Yapmış olmaları gerekir en azından.

Bir önceki finansal okur yazarlık mesajına cevap:

Televizyonlarda konuşan bankacıları v.s. diyorsan ben de onların laflarına çok güvenmem. Fakat okuma yazma bilmeden de bu konularsa ahkam kesmesi komik. Hele ki döviz fiyatlarını açıklamaya çalışması çok daha komik. Buyur gel para teorisini anlat desem ne olduğuna dair hiç bir fikri olmayanlar bu konularda yorum yapıyor. Hayır gidip otomobil motorlarının çalışma prensipleri hakkında ahkam kesiyorlar mı? Hayır. Ama nedense ekonomi hakkında hiç bir şey bilmeyip her şeyi yorumluyorlar. Bunun da çözümü orta okulda temel iktisat liselerde ise genel iktisat derslerinin saçma sapan dersler yerine konmasıdır. Böylece insanlar karşısındaki politikacıların ne söylediğini de anlar. Bir kere dediğim gibi iktisat rasyonel ve kendi içinde matematik bir işleyişe sahiptir. İktisatta mucizeler yoktur. Çünkü hayatta mucize yoktur. Nasıl ki grip olduğunda gidip grip ilacı içiyorsan ekonomide sorun çıktığında bunun formülleri belli oranda nettir. Döviz açığınız varsa ya ithalat yapmayıp cari açık yaratmayacaksınız yada ithalatı yapıp açık pozisyonunu ihracatla o da olmuyorsa yabancı yatırımcıyla o da olmuyorsa dış borçla kapatacaksınız. Başka bir yol yok. Havadan para gelmiyor. Ve hiç bir şey sebepsiz oluşmuyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: öğretmen58

quote:

evet dedemin zamanında araba yoktu ama at vardı eşek vardı.

kısaca onlarda ulaşım aracı kullanıyordu.
    artık ulaşım araçları lüks değil bu devirde

i
    h
    t
    i
    y
    a
    ççççç

hhaaa unutmadan bakkaldan aldığın un, yağ, şeker, ekmek,sakız vss.. bunları artık at arabası ile taşımıyorlar..

• quote:

Orijinalden alıntı: tolga509

AKP'den hesap soracağın yer yüksek vergi. 12 yıl oldu akaryakıttan alınan vergi. Ne oldu ki ? 2002 de ortalama %75 civarı idi. 2013'de ortalama %65 civarı.

29 kuruş zam olursa eğer hesap soracağın yer AKP değil, TÜPRAŞ. Dolar ve enerji fiyatları arasında ki dengelemeden çıkan sonuç 29 kuruş zamdan 1 kuruş daha aşağıda ise ütüldün demek. Serbest piyasa ekonomisi , çok uyanık var ülkemizde.

Rekabet Kurulunun TÜPRAŞ'a kestiği cezaya , vergi cezalarıyla şirketleri baskı altına almak doğru değil... diyen ana muhalefet partisi. Kime yaranmaya çalışıyorsun kakalak kemal.

Nükleer enerji atağına geçtik de 2020 de doğal gaz arzını biraz olsun kısacağız.Ortan yırtarız biraz bari. Gezici zihniyet buna da karşı idi yanılmıyorsam.

Sen uyumaya uyutulmaya devam et. 2002 de % 75 mis de simsi % 65 mis. Nerenizden uyduruyorsunuz onu da bilmiyorum. Ufak atın.

• quote:

Orijinalden alıntı: K.B.R.O

quote:

Orijinalden alıntı: tolga509

AKP'den hesap soracağın yer yüksek vergi. 12 yıl oldu akaryakıttan alınan vergi. Ne oldu ki ? 2002 de ortalama %75 civarı idi. 2013'de ortalama %65 civarı.

Sen uyumaya uyutulmaya devam et. 2002 de % 75 mis de simsi % 65 mis. Nerenizden uyduruyorsunuz onu da bilmiyorum. Ufak atın.

+1

ben de kaynak istedim , beklemekteyim...

• quote:

Orijinalden alıntı: Mirach®

Bu geceden itibaren motorinin litresine 29 kuruşluk zam geliyor.

kaynak lukoil.

Asli astari olmayan bir haber ve yalan haber kaynak felanda yok amaciniz nedir kim bu iletiyi size yazdirdi kime hizmet ediyorsunuz dogrusu anlamadim ama durust bir insan olmayi denemeye calisabilirsiniz diye dusunmekteyim .

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

quote:

quote:

Turkiye ekonomisi

Gelir = ulke uretimi

Senin yazdiklarin bebekere masal. Her sey cok acik tabii gormek isteyene. Devlet borcu ozel sektor borcu diye borc ayrimi masaldir. Kandirmak icin. Cunku hersey ic icedir. Ozel borc alir. Dolari ic piyasaya surer. Bu nu kamu kullanir. Gorunuste devlet borc almamistir. Gerci borcu kimin aldiginin bir onemi yoktur. Cunku cari acik veriyoruz. Sizin dediginiz cari fazla verseydik gecerli olabilirdi.

Ekonomi tahsili falan mı yaptınız? Söylediklerinizin hepsi yanlış ama madem bu kadar emin konuşuyorsunuz "kamunun" ne zaman ve ne miktarda bu parayı kullandığını söyler misiniz? Çünkü bu kadar emin konuştuğunuza göre siz de bilirsiniz ki borç alımları ilan ve ihale ile olur. Cevabı bekliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: xug

quote:

Orijinalden alıntı: Mirach®

Bu geceden itibaren motorinin litresine 29 kuruşluk zam geliyor.

kaynak lukoil.

Asli astari olmayan bir haber ve yalan haber kaynak felanda yok amaciniz nedir kim bu iletiyi size yazdirdi kime hizmet ediyorsunuz dogrusu anlamadim ama durust bir insan olmayi denemeye calisabilirsiniz diye dusunmekteyim .

kanka bu işte israil ya da amerikanın parmağı var gibi. Direkt olarak mirach ile iletişime geçmişler güvenli hattan
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.