Şimdi Ara

Mavi Ekran ve A Disk Read Error Occured

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar son 1 haftadır pcimde ağır bir şekilde yavaşlama var. Daha bu yaz 4 bin lira gibi bir fiyatla topladığım pc lolde donmaya başladı. Klasörler, uygulamalar, oyunlar hep geç açılıyor. (Tıklamamdan 5-6 saniye sonra) Açıldığında ise hep uygulama yanıt vermiyor diye kapatmak zorunda kalıyorum. Aymı şekilde bir şey yüklemek, bir dosya atmak çok uzun sürüyor ve son 4 gündür pc açılmıyor, mavi ekran veriyor, a disk read error occured diyor. Bir de pc açıldığında ilk bi masaüstü geliyor sonra 10 saniye siyah ekran geliyor sonra tekrar masaüstü gözüküyor. Yüklediğim şeylerden olabilir diye düşündüm ve dün format attım fakat durum hala aynı. Ne yapmalıyım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hellsgate -- 2 Ocak 2015; 13:34:43 >

• Olası bir disk arızası gibi görünüyor. Yinede önlem olarak diğer durumlara da göz atmakta fayda var. Bu linkte bulunan Hwmonitor adlı programı indirip boşta ve yükte olmak üzere iki durum için ekran görüntüsü almaya çalışın.

Hdtune adlı program ile benchmark, health, errorscan ve speed map testlerini yapıp sonuçları ekleyin değerlendirelim.

Bunları yapmanız mümkün olmaz ise hdd nizi söküp çalışan bir bilgisayarda hdtune testlerini gerçekleştirip sonuçlarına dair ekran görüntüsünü gönderiniz.

Orijinalden alıntı: dopac34

Olası bir disk arızası gibi görünüyor. Yinede önlem olarak diğer durumlara da göz atmakta fayda var. Bu linkte bulunan Hwmonitor adlı programı indirip boşta ve yükte olmak üzere iki durum için ekran görüntüsü almaya çalışın.

Hdtune adlı program ile benchmark, health, errorscan ve speed map testlerini yapıp sonuçları ekleyin değerlendirelim.

Bunları yapmanız mümkün olmaz ise hdd nizi söküp çalışan bir bilgisayarda hdtune testlerini gerçekleştirip sonuçlarına dair ekran görüntüsünü gönderiniz.

Foruma çok sık girmediğim için mesaj geldiğini yeni gördüm. Kusura bakmayın. :)

Hwmonitor ile ne yapacağımı pek anlayamadım fakat Hdtune'da bad sector taraması ve benchmark testi yaptım. Bad sector yok fakat benchmark sonuçları beni rahatsız etti.

• Yazılanları cevaplamaz iseniz (yazıda gerekenleri yapmaz iseniz) sizin için yapabileceğim bir şey olamaz..

1. Hwmonitor programını kurun açılınca bir ekran görüntüsü alın. ctrl+printscreen, painte koyup gönderin. Hwmonitor adlı programı kapatmayın, çalışmaya devam etsin.
    2. Bilgisayarda ileri dereceli bir oyunu full ayarlarda (bilg. çalıştırabileceği en yeni oyunu maksimum ayarları ile) en az 20 dakika oynayın. Bunu yapamıyor iseniz passmark95 ile 20 dakika bilgisayarınızı koşturmanızda olur. Ardından açık halde durmakta olan hwmonitor den bir ekran görüntüsü daha alın ve gönderin.

3. Buradaki linkten hdtune 5.5 trial sürümünü indirin..

BENCHMARK
    HEALTH
    ERRORSCAN
    SPEED MAP

testlerini yapıp ekran görüntülerini gönderin bir bakalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 24 Ocak 2015; 18:23:40 >

• quote:

Yazılanları cevaplamaz iseniz (yazıda gerekenleri yapmaz iseniz) sizin için yapabileceğim bir şey olamaz..

1. Hwmonitor programını kurun açılınca bir ekran görüntüsü alın. ctrl+printscreen, painte koyup gönderin. Hwmonitor adlı programı kapatmayın, çalışmaya devam etsin.
    2. Bilgisayarda ileri dereceli bir oyunu full ayarlarda (bilg. çalıştırabileceği en yeni oyunu maksimum ayarları ile) en az 20 dakika oynayın. Bunu yapamıyor iseniz passmark95 ile 20 dakika bilgisayarınızı koşturmanızda olur. Ardından açık halde durmakta olan hwmonitor den bir ekran görüntüsü daha alın ve gönderin.

3. Buradaki linkten hdtune 5.5 trial sürümünü indirin..

BENCHMARK
    HEALTH
    ERRORSCAN
    SPEED MAP

testlerini yapıp ekran görüntülerini gönderin bir bakalım.

Hwmonitor
    Önce
    Sonra

Performancetest Benchmark Sonuçları

HDTune
    Error Scan
    Health
    Benchmarklar
     Mavi Ekran ve A Disk Read Error Occured Mavi Ekran ve A Disk Read Error Occured
     Mavi Ekran ve A Disk Read Error Occured Mavi Ekran ve A Disk Read Error Occured

• Voltaj değerleri optimal, işlemci sıcaklığı yükte sınıra yaklaşmış olsa da sınırlar dahilinde diyebiliriz. Yinede müsait bir zamanda fanı temizleyip yeniden termal macun uygulaması yapmakta yarar olabilir. Bu fan için olumlu olmaz ise ekonomik durumunuza bağlı olarak yeni bir fan ile değişim yapmanız yerinde olacaktır.

Diskin okuma yazma performansı, cpu yükü ve erişim süresi mükemmel denilebilecek bir seviyede. Uzun lafın kısası bu diskte problem görünme olasılığı son derece düşük görünüyor. Ancak; errorscan taramasını yeniden yapmamışsınız, bunu yapmadığınızdan speed map taramasınıda yapamadığınız için gönderememişsiniz, okul çocukları gibi biraz tembelliğie kaçıp zaten daha önce yaptığınızı göndermişsiniz . Errorscan ve speed map (speed map testi errorscanda START butonunun hemen altındadır ve speed map testi 10 sn sürer. Uzun süren errorscandır bunu anlayış ile karşılıyorum, mümkünse müsait olduğunuz bolca vaktinizin olduğu bir zamanda bu testi hdtune 5.5 ile tekrarlayıp gönderin.

Diskteki tek olası hata crc hatası olarak geçmiş, bunun en büyük sorumlusu ya kırık-bozuk veya yalama olmuş sata kablolarıdır. Düşük bir olasılıkta olsa devre kartından veya sata soketlerinden de kaynaklı olabilir. Size önerim en kısa zamanda diskinizin sata kablosunu yenisi ile değiştirmeniz olabilir ancak.

Bu değişim sonrasında problemlerin gidişatını izleyiniz düzelme olmamış ise yeni bir değerlendirme yapalım..Geçmiş olsun, kolay gelsin.

EDIT: Fanları karıştırmışım düzeltildi..

EDIT 2: Hdd nizi hangi sata soketinde kullanıyorunuz acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 25 Ocak 2015; 0:21:18 >

• quote:

Voltaj değerleri optimal, işlemci sıcaklığı yükte sınıra yaklaşmış olsa da sınırlar dahilinde diyebiliriz. Yinede müsait bir zamanda fanı temizleyip yeniden termal macun uygulaması yapmakta yarar olabilir. Bu fan için olumlu olmaz ise ekonomik durumunuza bağlı olarak yeni bir fan ile değişim yapmanız yerinde olacaktır.

Diskin okuma yazma performansı, cpu yükü ve erişim süresi mükemmel denilebilecek bir seviyede. Uzun lafın kısası bu diskte problem görünme olasılığı son derece düşük görünüyor. Ancak; errorscan taramasını yeniden yapmamışsınız, bunu yapmadığınızdan speed map taramasınıda yapamadığınız için gönderememişsiniz, okul çocukları gibi biraz tembelliğie kaçıp zaten daha önce yaptığınızı göndermişsiniz . Errorscan ve speed map (speed map testi errorscanda START butonunun hemen altındadır ve speed map testi 10 sn sürer. Uzun süren errorscandır bunu anlayış ile karşılıyorum, mümkünse müsait olduğunuz bolca vaktinizin olduğu bir zamanda bu testi hdtune 5.5 ile tekrarlayıp gönderin.

Diskteki tek olası hata crc hatası olarak geçmiş, bunun en büyük sorumlusu ya kırık-bozuk veya yalama olmuş sata kablolarıdır. Düşük bir olasılıkta olsa devre kartından veya sata soketlerinden de kaynaklı olabilir. Size önerim en kısa zamanda diskinizin sata kablosunu yenisi ile değiştirmeniz olabilir ancak.

Bu değişim sonrasında problemlerin gidişatını izleyiniz düzelme olmamış ise yeni bir değerlendirme yapalım..Geçmiş olsun, kolay gelsin.

EDIT: Fanları karıştırmışım düzeltildi..

EDIT 2: Hdd nizi hangi sata soketinde kullanıyorunuz acaba?

Dostum bilgisayarlar hakkında çok şey bilmediğim için herhangi bir fikrim yok hangi sata soketi olduğuna dair. :) Nasıl öğrenebilirim?

HDTune Testleri

Bir de aklıma PerformanceTest'de disk markın çok az olması takıldı. Bu bir sorun olduğuna sinyal vermiyor mu?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hellsgate H kullanıcısına yanıt
    Bir kaç noktada okumanın yavaş olduğu görünüyor ama henüz sıkıntı kaydedilmediğine göre ya dert edilecek kadar büyük bir sıkıntı yok yada o esnada arka planda çalışan programlara ait dosyaların yazıldığı bloklarda olabilir diye düşünmek gerekir. Düşük bir ihtimalde olsa S.M.A.R.T hatayı algılayamamışda olabilir ama şimdilik hddnin disklerinde problem görünmüyor.

Diskinizin devre kartında bir problem olabilir ancak onu S.M.A.R.T bilgilerinden görmemiz mümkün değil. Kabloyu değiştirin, sata yuvasını değiştirin problem düzelmemiş ise muhtemelen hdd devre kartındaki kompanent arızası olduğunu varsayıp en kısa zamanda bilgilerinizi yedekleyip garantiden değişim için servise gönderin.

Bir kaç noktada okumanın yavaş olduğu görünüyor ama henüz sıkıntı kaydedilmediğine göre ya dert edilecek kadar büyük bir sıkıntı yok yada o esnada arka planda çalışan programlara ait dosyaların yazıldığı bloklarda olabilir diye düşünmek gerekir. Düşük bir ihtimalde olsa S.M.A.R.T hatayı algılayamamışda olabilir ama şimdilik hddnin disklerinde problem görünmüyor.

Diskinizin devre kartında bir problem olabilir ancak onu S.M.A.R.T bilgilerinden görmemiz mümkün değil. Kabloyu değiştirin, sata yuvasını değiştirin problem düzelmemiş ise muhtemelen hdd devre kartındaki kompanent arızası olduğunu varsayıp en kısa zamanda bilgilerinizi yedekleyip garantiden değişim için servise gönderin.

Hocam bugün pc Vatan'dan geri geldi ve bir şey bulamamışlar. (Virüs de bulaştırmışlar bu arada pcye :D) PerformanceTest'i gene bir çalıştırdım ve hdd'nin ayrıntılı kısmına baktım. Bu değerlerde bir düşüklük yok mu?

Merhaba,
    yukarıda önerilerimi olması gerektiği şekilde iletmiştim, sanıyorum sırasını karıştırmışsınız..

1. Kendinize yeni bir sata kablosu edinin ve sizdeki ile değiştirip durumu gözlemleyin. Ayrıca Hdtune ile sadece health sekmesine ait ekran görüntülerini 3- 5 gün ara ile alıp kaydedin. Orada crc hata sayısını gözlemleyin, artış sürüyor ise sorun kablodan değildir. Bu durumda ya diskin sata girişinde veya anakartın sata girişlerinde temassızlık veya başkaca bir problem olabilir. Bunun içinde 2. numaralı öneriyi uygulayın.

düzelme sağlanamaz ise

2. Kullandığınız sata portunu değiştirin. Sırası ile mevcut olanları kullanıp problemin düzeldiği bir port var mı diye kontrol edin..Health sekmesini belirli aralıklar ile yapıp crc hatasının değerini kontrol etmeyi unutmayın.

düzelme sağlanamamış ise

3. Servise elinizdeki inceleme ve sorunuzu güzel bir tarif ile başvurun. Burada dikkat etmeniz gereken nokta problemin diskten mi yoksa anakartın disk kontrol kompanentlerinden mi kaynaklandığını bilemediğimiz için bilgisayarı topluca servise vermeniz olmalı.

Aslında bunun tespiti için bu disk sökülüp bir başka bilgisayarda (mümkün olduğu kadar aynı donanıma özelliklerine sahip veya benzer) yeni bşatan sistem kurulup teste tabi tutulmalı. Yine benzer bir disk (mümkünse aynısı veya aynısına en yakın performans değerine sahip bir disk) mevcut bilgisayarınıza bağlanıp yeni baştan sistem kurularak teste tabi tutulmalı. Arada ki tutarsızlığı veren donanımın arızalı olduğu ortaya çıkmış olacaktır. Ancak bu iş hem zahmetli, hem yorucu, hem orta düzey veya biraz daha ileri teknik bilgi isteyen hem de aynı donanımları veya benzer, yakın donanımları bulmak güç olduğu için uygulanması pratikte kolay görünmeyen bir yol. O nedenle önermedim ancak yapabiliyorsanız tespit açısından daha yararlı olur..

ve evet diskin sıralı yazma hızı (sequential write) resmen yerlerde sürünmüş. Bu değeri etkileyen kısımlar dönüş (motor), işlemci (disk kontrolcü çipi), tampon bellek olarak öncelik kazanır, ancak bu demek değildir ki diğer kısımların hiç önemi yoktur. Bunu belirtme amacım arızanın yüksek olasılıkla olabileceği bölümler olduğunu düşünmem nedeni ile. Ancak health sekmesinde motor ile ilgili bir arıza bildirilmemiş, maalesef yukarıda da belirttiğim üzere disk devresindeki elemanların (kompanentlerin) arızasını S.M.A.R.T ile öğrenemiyoruz ancak yüksek öncelik olarak bir işlemci (disk kontrolçü çipi) veya tampon bellek arızasını düşünmek gerekir. Bu kısmı bilgi olsun diye veriyorum, bu arızayı siz tespit edemezsiniz (kullanıcı düzeyini aşan bir durum), ancak elektronik bilgisi olan bir teknisyen yine elektronik kartlar/ölçü aletleri ile bu arızayı tespit edebilir..

Toparlar isek; sata kablonuzu değiştirin, işe yaramaz ise sata portunuzu değiştirin, işe yaramaz ise hataya dair ekran görüntüsünün fotoğrafı ve test görüntülerini ve iyi bir anlatım ile bilgisayarınızı servise verin ve ÜZERİNE BASARAK O KADAR PARA ÖDEDİĞİNİZ ALETTEKİ BU SORUNU DÜZELTMELERİ GEREKTİĞİNİ anlaşılır bir şekilde ama itina ile karşınızdaki kişiye hatırlatınız..Geçmiş olsun, kolay gelsin..

NOT: Normalde bu hatanın başlıca aktörlerinden biri artık kullanımda olmayan disketlerdir. Ancak siz donma ve başka şikayetlerde belirtince bu olasılığı pek düşünmedim. Yinede bios ekranına girip disket sürücünüzü disable yapmanızı öneriyorum.

EDIT 2: İşletim sistemini yeniden kurmamışsanız c:\windows\minidump klasörü içerisinde dump dosyaları olmalı. Onları bana gönderebilirmisiniz..

EDIT 3: Hwmonitor değerlerini yeniden gözden geçiriyordum (gözlüklerimi servise verdiğim için küçük yazıları görmekte sıkıntı yaşıyorum, sanıyorum gözümden kaçmış) voltaj değerlerinde normalde hiç sıkıntı olmayacak ancak kullandığınız ekran kartını göz önüne alınca belki sıkıntı oluşturabilecek bir değer söz konusu. 3.3 V çıkışı sabit bir şekilde 3.1 V olarak görünüyor, sıradan bir bilgisayar için %5-10 arası bir tolerans olur (yani 3 V kadar müsama edilebilir) ancak 240 W gtx770 için problem olabilir. Normal olarak ihtiyaç duyduğu fazladan enerjiyi 8pin konnektörü ile 12 V alıyor ancak 12 V değerinde de yaklaşık %5 kayıp var. Eğer ödünç olarak sizdeki değere yakın bir güce sahip powersupply bulabiliyor iseniz mümkünse bir yada bir kaç gün bu ödünç powersupply ile test etmeniz uygun olur.

Hatta en güzeli bilgisayarı bütün halde servise verip yaşadığınız sıkıntıyı karşınızdakininde anlayabileceği bir şekilde izah etmeniz olur diye düşünüyorum. Çünkü sizdeki olayı çözümlemek için komplike öneriler getirmek şart, durum böyle olunca hepsini gerçekleştirmek (diski sök başka bilg. tak, ödünç powersupply bul vs vs vs ) pek mümkün gelmiyor, bilmem siz ne düşünürsünüz.. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 30 Ocak 2015; 2:30:26 >

• quote:

Merhaba,
    yukarıda önerilerimi olması gerektiği şekilde iletmiştim, sanıyorum sırasını karıştırmışsınız..

1. Kendinize yeni bir sata kablosu edinin ve sizdeki ile değiştirip durumu gözlemleyin. Ayrıca Hdtune ile sadece health sekmesine ait ekran görüntülerini 3- 5 gün ara ile alıp kaydedin. Orada crc hata sayısını gözlemleyin, artış sürüyor ise sorun kablodan değildir. Bu durumda ya diskin sata girişinde veya anakartın sata girişlerinde temassızlık veya başkaca bir problem olabilir. Bunun içinde 2. numaralı öneriyi uygulayın.

düzelme sağlanamaz ise

2. Kullandığınız sata portunu değiştirin. Sırası ile mevcut olanları kullanıp problemin düzeldiği bir port var mı diye kontrol edin..Health sekmesini belirli aralıklar ile yapıp crc hatasının değerini kontrol etmeyi unutmayın.

düzelme sağlanamamış ise

3. Servise elinizdeki inceleme ve sorunuzu güzel bir tarif ile başvurun. Burada dikkat etmeniz gereken nokta problemin diskten mi yoksa anakartın disk kontrol kompanentlerinden mi kaynaklandığını bilemediğimiz için bilgisayarı topluca servise vermeniz olmalı.

Aslında bunun tespiti için bu disk sökülüp bir başka bilgisayarda (mümkün olduğu kadar aynı donanıma özelliklerine sahip veya benzer) yeni bşatan sistem kurulup teste tabi tutulmalı. Yine benzer bir disk (mümkünse aynısı veya aynısına en yakın performans değerine sahip bir disk) mevcut bilgisayarınıza bağlanıp yeni baştan sistem kurularak teste tabi tutulmalı. Arada ki tutarsızlığı veren donanımın arızalı olduğu ortaya çıkmış olacaktır. Ancak bu iş hem zahmetli, hem yorucu, hem orta düzey veya biraz daha ileri teknik bilgi isteyen hem de aynı donanımları veya benzer, yakın donanımları bulmak güç olduğu için uygulanması pratikte kolay görünmeyen bir yol. O nedenle önermedim ancak yapabiliyorsanız tespit açısından daha yararlı olur..

ve evet diskin sıralı yazma hızı (sequential write) resmen yerlerde sürünmüş. Bu değeri etkileyen kısımlar dönüş (motor), işlemci (disk kontrolcü çipi), tampon bellek olarak öncelik kazanır, ancak bu demek değildir ki diğer kısımların hiç önemi yoktur. Bunu belirtme amacım arızanın yüksek olasılıkla olabileceği bölümler olduğunu düşünmem nedeni ile. Ancak health sekmesinde motor ile ilgili bir arıza bildirilmemiş, maalesef yukarıda da belirttiğim üzere disk devresindeki elemanların (kompanentlerin) arızasını S.M.A.R.T ile öğrenemiyoruz ancak yüksek öncelik olarak bir işlemci (disk kontrolçü çipi) veya tampon bellek arızasını düşünmek gerekir. Bu kısmı bilgi olsun diye veriyorum, bu arızayı siz tespit edemezsiniz (kullanıcı düzeyini aşan bir durum), ancak elektronik bilgisi olan bir teknisyen yine elektronik kartlar/ölçü aletleri ile bu arızayı tespit edebilir..

Toparlar isek; sata kablonuzu değiştirin, işe yaramaz ise sata portunuzu değiştirin, işe yaramaz ise hataya dair ekran görüntüsünün fotoğrafı ve test görüntülerini ve iyi bir anlatım ile bilgisayarınızı servise verin ve ÜZERİNE BASARAK O KADAR PARA ÖDEDİĞİNİZ ALETTEKİ BU SORUNU DÜZELTMELERİ GEREKTİĞİNİ anlaşılır bir şekilde ama itina ile karşınızdaki kişiye hatırlatınız..Geçmiş olsun, kolay gelsin..

NOT: Normalde bu hatanın başlıca aktörlerinden biri artık kullanımda olmayan disketlerdir. Ancak siz donma ve başka şikayetlerde belirtince bu olasılığı pek düşünmedim. Yinede bios ekranına girip disket sürücünüzü disable yapmanızı öneriyorum.

EDIT 2: İşletim sistemini yeniden kurmamışsanız c:\windows\minidump klasörü içerisinde dump dosyaları olmalı. Onları bana gönderebilirmisiniz..

1 saat önce format girişiminde bulundum ve 0x8007045D hatası aldım. Bu yüzden dosyalar için biraz geç olduğunu söyleyebilirim. :( Yarın eski bilgisayarımın içini açıp o hddyi kendi bilgisayarıma takıp bir de onun nasıl performans verdiğine bakıcam. O hdd'nin de 3.5 yıllık ömrü olduğu ve bir sorunu olmadığını düşünürsek, eğer bir sorun çıkmazsa asıl hdd'de bellek sorunu olduğu anlaşılır diye düşünüyorum. Oldu ki sonuçlar aynı artık sata çözümüne gideceğim. Teşekkürler yardımlarınız için.

• 0x8007045D hatası disk hatasıdır. Ancak belirttiğim gibi, bu tür sıkıntılı işlere girişmeden evvel TAKRİBİ 5-15 TL DEĞERİNDE Kİ YENİ BİR SATA KABLOSU ALIP TÜM BU DERTLERİNİZDEN KURTULABİLİRSİNİZ. Neden ısrarla en zor yolları denediğinizi anlamlandıramıyorum..

0x8007045D hatası disk hatasıdır. Ancak belirttiğim gibi, bu tür sıkıntılı işlere girişmeden evvel TAKRİBİ 5-15 TL DEĞERİNDE Kİ YENİ BİR SATA KABLOSU ALIP TÜM BU DERTLERİNİZDEN KURTULABİLİRSİNİZ. Neden ısrarla en zor yolları denediğinizi anlamlandıramıyorum..

Açıkcası pcnin içindeki kablolardan pek anlamadığımdan ve bozulur endişesi ile kurcalamayı çok sevmiyorum. Artık eski hdd'de olmazsa yarın gidip sata kablosu alıcam ve kurcalayacağım artık.

Sata kablosunu değiştirip bilg. bozabiliyorsanız size altın madalya takılması gerekir ..Basit bir iş, elektrik kablosunu pirize takmaktan bile daha basit. Öncesinde bilg. kapatın, fişini çekin, kasayı açarken elinizi kasanın metal aksamına dokundurun, anakarta elinizi sürmemeye çalışıp kabloyu değiştirip işinizi bitirin..Kolay gelsin.

NOT: Yeni modelleri bas çıkarttır, üzerinde basılacak küçük bir bölüm vardır,parmağınızı üzerine koyunca zaten hissedersiniz, basıp çekince çok rahat bir şekilde çıkacaktır, eski modellerde bu yoktur sadece çekip çıkartırsınız bilginize..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 30 Ocak 2015; 2:58:39 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.