Şimdi Ara

MATEMATİKÇİLER SİZE BİR SORUM VAR (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    quote:

Orjinalden alıntı: mewluth

1/2+1/4+1/8+1/16+...+1/2^n

Bu dizinin terimleri toplamı hiç bir zaman 1 etmeyeceği için asla 1 tam yol gidemeyecek. Limit problemi. Ancak sonsuzda B noktasına varacak ama sonsuza kadar yaşayacağı da meçhul.
  • yürürsen bir adım ort 80cm olduğu için anlamsiz bir soru
  • Sen anlamadın olayı galiba burada önemli olan yolun sonuna varılıp varılamacağı,tek kerede ne kadar adım atabileceğin değil.Hem ben 10 metreyi eğer işlem yaparak anlatıcak bir arkadaş olursa kolaylık olsun diye yazdım.
    quote:

Orjinalden alıntı: kaiser şoze

yürürsen bir adım ort 80cm olduğu için anlamsiz bir soru
  • asla gidilemez..limit konusuna giriyor bu olay sanırım
  • aşil ile kaplumbağası zeno's paradokstur. bu da benzer bir paradoks. hiç durmadan yol katediyorsunuz fakat bir türlü gideceğiniz yere varamıyorsunuz! başka bi örnekte a dan çıkan bir kişi ne kadar yavaş ilerlerse ilerlesin sonunda b noktasına varır. fakat bu durumda varılamıyor yani hem evet hem hayır var içinde. sonuç bu bir paradox
  • ELBETTEKİ ulaşamazsın,cevabın bu olduğuna eminim çünkü daha önce derste işledik.Limit konusunu biliyosan matematikde bununla alakalı bir konu.Yaani sen kaç adım tarasan at ulaşamazsın ama her seferinde öyle yaklaşırsın ki bi yerden sonra yolu bitirmiş gibi olursun fakat yine de ulaşamazsın.
    formülü de şöyle işte;
    1/2+1/4+1/8.... böyle böyle gidiyor ama bunun cevabı hiç bir zaman 1/1 e eşit olmaz
  • Ben de soruyu şöyle açayım. Herhangi bir hız problemi önde bir kaplumbağa rkada bir tavvşan. Aralarındaki fark, tavşan da kaplumbağadan ne kadar hızlı olursa olsun:

-Tavşan kaplumbağaya yetişebilmesi için önce kaplumbağanın şu anda bulunduğu noktaya ulaşmaı gerekir.
    -Oraya ulaştığında kaplumbağa az da olsa yol almıştır ve tavşanın yetişebilmesi için kaplumbağanın yine şu andaki noktasına varması gerekir.
    -Bu böyle sonsuza kadar gider. Aradaki fark çok küçülür ama asla bitmez.

*** İşte biz bütün matematiksel işlemlerde bunun bittiğini VARSAYARIZ ve limitini alırız.

Gariptirki gerçek hayatta biz bu sonsuzluğu görmez LİMİTİ alınmış halini görebiliriz. Yani tavşan kaplumbağayı geçer bir anda. Bu da bize gösteriyorki günümüzde kullandığımız matematik uzayı gerçek hayatı tam olarak yansıtmıyor.

Yansıtmadığı için senin sorunun cevabı aslında OLMAMASINA rağmen onun LİMİTİNİ alıveriyoruz.

Edit: Eminim anlamayanlar sallamış bir şeyler diyenler vardır Aklında soru kalanlar PM atsın çünkü ben bu soruyu çooooooookkkk düşünmüş ve araştırmıştım =)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Somebodysomeone -- 7 Mart 2006; 9:35:19 >

• bir matematikçi degilim ama bir muhendis olarak bu konuya kendi acımdan yaklasayım...
    inşaat muhendisiyim ve sizde bilirsiniz ki insaatta kucuk sayılar fazla onemli diildir...
    mesela tekil yuk die bi olay vardır.. su fizik derslerinde ki ok halinde bi duzleme etki eden yuk...
    aslında o yoktur...
    insaatta buyuk bi oda içinde bulunan bir insanın agırlıgını tekil yuk kabul ederiz...
    bakın bu bir kabuldur...
    asla bir gercek diildir..
    cunku adamın oda içinde bastıgı alan odanın yuzey alanı baz alındıgında cok cok kucuktur ve ihmal edilebilir bi buyukluktur...ayagımızın 0.1 metrekare old varsayarsak bu sayının oda yuzeyi olan 5oo metrekareye bolumu bize kucuk bi sayı verir...
    gelelim işin mat boyutuna...
    bunu bir tur limit problemi alıgılamalıyız...
    yani cevap teorikte sıfır diil ama pratıkte sıfırdır...
    bu hareketin zamana baglı yol grafiğini çizerseniz x ekseninin asimptot oldugunu goruruz..
    bu 1 i 1000000000000000000 gibi bi sayıya bolmek gibidir...
    asla sıfır diildir ama ilerledikce sıfıra yaklasır fakat x ekseni ile asla kesişmez!!!

• Asla gidilemez.. Ancak, böyle bir paradoksla veya her ne haltsa onunla gerçek hayatta karşılaşmayacağımız da aşikar..Pratik gerçekliği olmayan bir durum.. Bu, olsa olsa Elm Sokağı'nda Kabus filmine malzeme olabilecek bir çıkmaz, ilginç bir akıl yürütme...
  • matematiksel olarak bakarsan limit alıp bi sonuca varırsın, yani ula$ırsın.

mantıksal olaraksa ula$amazsın.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mewluth

1/2+1/4+1/8+1/16+...+1/2^n

Bu dizinin terimleri toplamı hiç bir zaman 1 etmeyeceği için asla 1 tam yol gidemeyecek. Limit problemi. Ancak sonsuzda B noktasına varacak ama sonsuza kadar yaşayacağı da meçhul.

hocam konusturmuş olayı
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.