Şimdi Ara

Matematik Sorusu (Tam değer 2,9devirli =3) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
63
Cevap
0
Favori
3.409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: HeroOfWorld

Eger o zaten 3 ise neden insanlar ona 2.999... demis?

Adamlar bakmışlar bazı sayıların bölümünde sayı kendisini sürekli devam ettiriyor...O zaman buna devirli sayı diyelim demişler...Sonra bu sayının değeri ne olabilir diye çalışmalar yapmışlar ve bir hesap yönetimi geliştirmişler....Ardından bu geliştirdikleri yöntemi 2,999...devirliye uyguladıklarında sonucun 3 olduğunu bulmuşlar....Başka bir ispat daha;

1/3=0,33333.....

1/3+1/3+1/3=1=0,99999999999999....
  • quote:

Orjinalden alıntı: ozzye36

@shady_tr
    Matematik bilmediğini idda etmiyorum ancak 0,9 devirli 1 e eşit değildir. 0,9 devirlinin limiti 1 e eşittir bu nedenle 1 olarak kabul edilir ancak tam değer fonksiyonunda 2,9 devirliyi 3 kabul etmek hatadır...

Kardeşim bende öyle biliyordum...Ancak bazı kaynaklarda devreden 9 ise bu sayının değeri virgülden önceki bölümün 1 fazlasına eşittir diye bilgiler okudum...Hatta sonradan böyle kabul ediyoruzdur diye bile düşündüm...Ancak adamın yaptığı ispatlar son derece mantıklı...Aynı şeyi mat mühendisi olan hocamızda söylemişti 2,9devirli sayısı 3e eşittir diye hatta inanmamıştım meğerse doğruymuş...

Bu arada 2,9devirlinin tam değerinin 3olduğunu söyleyen ilk ben değil yabancı bir matematik forumu

• quote:

Orjinalden alıntı: shady_tr

quote:

Orjinalden alıntı: HeroOfWorld

Her ne kadar kücük de olsa 0.000...(sonsuz tane 0)...1 in bir degeri var onu görmemezlikten gelemezsin...

Dostlar bakın anlatamıyorum galiba...Siz 2,9devirliyi 3ten farklı bir sayı olarak alırsanız dediğiniz tabiki doğru ancak ben 2,9devirliyi 3eşit alıyorum;
    2,9devirli+0,00000000000............1=3,000000000000........1 diyorum....

0,9999...=x
    9,9999...=10x ise;

9x=9'Dan x=1

2+0,99999=2+1=3

benimde 1 saattir anlatmak istediğimde 3 e eşit alamayacağın,baştan yanlış yapıyorsun.
    bende derim ki o zaman kök2=1,4 nasıl olsa birbirine yakın değerler
    2,999.... yaklaşık olarak 3 e eşittir.

• Sonsuzla sonsuzu toplayıp çıkaramazsın.
  • quote:

Orjinalden alıntı: They Will Return

Sonsuzla sonsuzu toplayıp çıkaramazsın.

sonsuzla sonsuzu toplayan yok zaten...

@adriano;

Kök2'nin durumuyla 2,9devirlinin durumunun farklı olduğunu anlayamadın mı....Ben sizlere adamın yaptığı ispatları verdim...Hatası şudur diyin beni ikna edin

-----------------------------

1/3=0,33333333333......

1/3+1/3+1/3=1=0,999..............

---------------------------

0,99999....=x
    9,99999....=10x

9x=9
    x=1

--------------------

1/11=0,090909090...
    10/11=0,9090909090....

1=0,99999999....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 7 Aralık 2007; 22:22:57 >

• quote:

quote:

@shady_tr
    Matematik bilmediğini idda etmiyorum ancak 0,9 devirli 1 e eşit değildir. 0,9 devirlinin limiti 1 e eşittir bu nedenle 1 olarak kabul edilir ancak tam değer fonksiyonunda 2,9 devirliyi 3 kabul etmek hatadır...

Kardeşim bende öyle biliyordum...Ancak bazı kaynaklarda devreden 9 ise bu sayının değeri virgülden önceki bölümün 1 fazlasına eşittir diye bilgiler okudum...Hatta sonradan böyle kabul ediyoruzdur diye bile düşündüm...Ancak adamın yaptığı ispatlar son derece mantıklı...Aynı şeyi mat mühendisi olan hocamızda söylemişti 2,9devirli sayısı 3e eşittir diye hatta inanmamıştım meğerse doğruymuş...

Bu arada 2,9devirlinin tam değerinin 3olduğunu söyleyen ilk ben değil yabancı bir matematik forumu

bazı konularda matematikçiler bile uyum sağlayamamış ama benim söylediğim çoğunluğun sesi
    bizim şu anki sorumuzdan farklı ama mesela şöyle bir soru var

fonksiyon -2 de sürekli midir?

Matematik Sorusu (Tam değer 2,9devirli =3)

• quote:

Orjinalden alıntı: adriano123

quote:

quote:

@shady_tr

bazı konularda matematikçiler bile uyum sağlayamamış ama benim söylediğim çoğunluğun sesi

Bu soruda davalı şöyleki;

Belli bir aralıkta incelenmiş bu grafik...Soldan limit'in ne olduğunu bilmiyorz ancak biz bunun 1e eşit olduğunu kabul ederek o noktada süreklidir deriz (Meb müfredatı ve bazı üniversite profesörlerinin dediğine göre)

Ancak şu da vardır ki -2 noktasında soldan limitin değerini bilmiyoruz ki bir bunun hakkında süreklilik yorumu yapabilelim (Bu da bazı profesörlerin dediği)

Diyelim bu soru ÖSS'de geldi...Hangisi doğru tabiki Meb müfredatının dediği yani -2 noktasında sürekli ancak yoruma açık...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 7 Aralık 2007; 22:27:35 >

• 1/3=0.333333... denmiş ama orda bi hata tam olarak ikisi aynı şeyi kastetmiyor.

o açıdan bakarsan 20/6=3.333333333.... ama aynı sayıyı 3 le çarpınca 20 etmiyor

oyuzden 0.999... eşit degildir 1 e. çünkü arada 0.000000.....1 kadar far war
  • quote:

quote:

@adriano;

Kök2'nin durumuyla 2,9devirlinin durumunun farklı olduğunu anlayamadın mı....Ben sizlere adamın yaptığı ispatları verdim...Hatası şudur diyin beni ikna edin

sen benim dediğimi anlamadın
    hala da anlamıyorsun
    soru şöyle gelsin
    2.9 devirlinin yaklaşık değeri nedir cevap 3
    ama [|2,9 devirli|]=2
    ikisi farklı şeyler sen o soruda 2,9devirli yerine yaklaşık değerini yazamazsın,benim sana dediğimde sen kafana göre işlem yapıyorsun ya o zaman kök2 yerine de 1,4 yaz derim sana nasıl olsa kök2 nin yaklaşık değeri 1,4 tür.senin mantığınla aynı

• quote:

quote:

quote:

@adriano;

sen benim dediğimi anlamadın
    hala da anlamıyorsun
    soru şöyle gelsin
    2.9 devirlinin yaklaşık değeri nedir cevap 3
    ama [|2,9 devirli|]=2
    ikisi farklı şeyler sen o soruda 2,9devirli yerine yaklaşık değerini yazamazsın,benim sana dediğimde sen kafana göre işlem yapıyorsun ya o zaman kök2 yerine de 1,4 yaz derim sana nasıl olsa kök2 nin yaklaşık değeri 1,4 tür.senin mantığınla aynı

Tamam bende başta sizin gibi düşünüyordum...Ancak Mat2 hocamız ve bölüm başkanı tam değer 2,9devirli 3e eşittir dedi...Aynı şekilde mat1 hocamızda hayır 2e eşittir dedi...İnternetten küçük bir araştırm yaptım ve math forumların birinde adamlar özellikle bu örneği koymuşlar..Yani 7,9devirlinin tam değeri nedir diye sormuşlar...Cevap 8 demişler

----------------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 7 Aralık 2007; 22:34:17 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

@shady_tr

Bu soruda davalı şöyleki;

Belli bir aralıkta incelenmiş bu grafik...Soldan limit'in ne olduğunu bilmiyorz ancak biz bunun -2e eşit olduğunu kabul ederek o noktada süreklidir deriz (Meb müfredatı ve bazı üniversite profesörlerinin dediğine göre)

Ancak şu da vardır ki -2 noktasında soldan limitin değerini bilmiyoruz ki bir bunun hakkında süreklilik yorumu yapabilelim (Bu da bazı profesörlerin dediği)

evet işte şimdi bir ortak noktada buluştuk yani neymiş bazı konularda farklı matematikçilerin farklı görüşleri olabiliyor.ama matematikte cevap kesindir,yani bunlardan biri yanlıştır.sürekliliğin tanımı nedir?sağdan limit,soldan limit ve o fonksiyonun o noktadaki değeri birbirine eşit olmalı.ee -2 noktasında soldan limite bakamayız,o yüzden sürekli değildir.elemanın biri çıkıp diyorki sağdan süreklidir.sağdan süreklilik sürekli olmasını sağlamaz.
    (bize ünide sürekli değildir diye öğrettiler ama milli eğitim kitapları süreklidir diye almış.)

senin sorunda da hatayı yapan kimse şu konuyu atlıyor.
    2,9devirlinin yaklaşık değeri 3 tür.sana yaklaşık değeri sorusu sorulursa 3 dersin ama herhangi bir soruda 2,9 devirli yerine 3 yazamazsın

• Matematikte cevap kesindir zaten orası doğru ama sonuçta iki görüştü kendi çapında haklı...En basitinden Meb'in görüşüne göre ben kalemi -2 noktasına koyup elimi kaldırmadan çizebilmişmiyim grafiği bir yere kadar evet..O zaman bu noktada süreklidir..Zaten bana bu aralığı vermiş incele diye...Bu doğrumudur evet...Ancak sürekliliğin tanımına geçersek sağdan limit görüntüye eşit mi evet güzel peki soldan limit soru işareti o zaman süreksizdir yani süreklide olabilir süreksizde soru işareti...İki görüşte kendi çapında haklı...

Aynı şekilde benim yukarıda söylediğimde kendi çapında haklı...Sizin söylediğinizde..Çözüm gerçeğinde basit 2,9devirli 3e gerçekten eşitmidir...Eşit diyenlerde kendi çapında haklı eşit demeyenlerde...Bu bir hipotez olarak kalır ta ki bir taraf tamam ben ikna oldum diyene kadar....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 7 Aralık 2007; 22:41:52 >

• Eğer 2,9999.. = 3 ise 2,9999.. x 3 = 9 olmalı, ama 2,9 x 3 = 8,99999....7 dir. o zaman 8,9999...7 = 9 mudur ? Aradaki 0,00000....1 farkı göörmezden gelemezsin bu yüzden
  • Devir zaten adı üstünde devir. Yani bir yerde bitmediği için ona devirli denmiş. Ama 2,9 ile 3 ü çarparsanız 8,999...997 çıkmaz. Onda da hep 9 devredendir sonunda 7 filan olmaz. Yani 8,9999... çıktığı için de o da 9'dur.

Zaten devirli ondalık sayılarda 9 devretmez diye bir kural vardır. Yani 9 devrediyorsa da onu bir üzerindekine eşit kabul ediyoruz ki bunun aksini ispatlayan varsa da ellerinden öperim. Yani 2,9999.... ile 3 arasındaki farkın 0'dan büyük olduğunu söyleyemezsiniz. Aradaki fark 0'dır ve ikisi eşittir doğal olarak. Eğer söylüyorsanız da 2,9999... 'u bir yerde bittiğini kabul etmiş oluyorsunuz ki bu haldeyken de devirli olmuyor.
  • quote:

Matematikte cevap kesindir zaten orası doğru ama sonuçta iki görüştü kendi çapında haklı...En basitinden Meb'in görüşüne göre ben kalemi -2 noktasına koyup elimi kaldırmadan çizebilmişmiyim grafiği bir yere kadar evet..O zaman bu noktada süreklidir..Zaten bana bu aralığı vermiş incele diye...Bu doğrumudur evet...Ancak sürekliliğin tanımına geçersek sağdan limit görüntüye eşit mi evet güzel peki soldan limit soru işareti o zaman süreksizdir yani süreklide olabilir süreksizde soru işareti...İki görüşte kendi çapında haklı...

Aynı şekilde benim yukarıda söylediğimde kendi çapında haklı...Sizin söylediğinizde..Çözüm gerçeğinde basit 2,9devirli 3e gerçekten eşitmidir...Eşit diyenlerde kendi çapında haklı eşit demeyenlerde...Bu bir hipotez olarak kalır ta ki bir taraf tamam ben ikna oldum diyene kadar....

Aslında süreklilik o noktada tanımlı olması ya da limiti olması ile alakalı. Sağdan soldan yaklaş. Aynı yerdeysen hala limit var. Limiti varsa sürekli. Elini kaldırmadan çizme olayı akılda kalması ve mantığının anlaşılması açısından söyleniyor. Bu taktikteki süreklilik, bir aralıkta tanımlanırsa daha kolay bulunacaktır. Ayrıyetten yukarıda verilen fonksiyonun tanım veya değer kümesi de bilinmeli. Eğer tanım kümesi [-2,3] aralığı filan ise zaten -2'den ötesi bizi bağlamayacaktır ve oraya soldan yaklaşmaya ihtiyaç duymayacağız. Bu halde söyleyebiliriz ki -2'de hatta [-2,-1) aralığında bile bu fonksiyon süreklidir.

Ama tanım kümesi R ise soldan bu fonksiyonun nasıl tanımlandığını da bilmemiz gerekir. Elini kaldırmadan çizme durumları aralık için incelenirse işe yarayabilir. Noktalarda sorun çıkacaktır. Çünkü elini kaldırmadan her nokta çizilir. 0 noktasında bile sürekli çıkar aynı fonksiyon.

• quote:

Orjinalden alıntı: mewluth

Aslında süreklilik o noktada tanımlı olması ya da limiti olması ile alakalı. Sağdan soldan yaklaş. Aynı yerdeysen hala limit var. Limiti varsa sürekli.

Hocam bana laf düşmez ancak benim bilgim fonksiyonun o noktada limiti olması sürekli olması için yeter şart değildir.
  • quote:

quote:

Aslında süreklilik o noktada tanımlı olması ya da limiti olması ile alakalı. Sağdan soldan yaklaş. Aynı yerdeysen hala limit var. Limiti varsa sürekli.

Hocam bana laf düşmez ancak benim bilgim fonksiyonun o noktada limiti olması sürekli olması için yeter şart değildir.

Haklısın tam yeterli değil. O noktada tanımlı olması da gerekiyor ve değerinin de fonksiyonun değeri olması lazım. f(-2)=1 olmalı eğer limit 1 ise.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • quote:

Devir zaten adı üstünde devir. Yani bir yerde bitmediği için ona devirli denmiş. Ama 2,9 ile 3 ü çarparsanız 8,999...997 çıkmaz. Onda da hep 9 devredendir sonunda 7 filan olmaz. Yani 8,9999... çıktığı için de o da 9'dur.

Zaten devirli ondalık sayılarda 9 devretmez diye bir kural vardır. Yani 9 devrediyorsa da onu bir üzerindekine eşit kabul ediyoruz ki bunun aksini ispatlayan varsa da ellerinden öperim. Yani 2,9999.... ile 3 arasındaki farkın 0'dan büyük olduğunu söyleyemezsiniz. Aradaki fark 0'dır ve ikisi eşittir doğal olarak. Eğer söylüyorsanız da 2,9999... 'u bir yerde bittiğini kabul etmiş oluyorsunuz ki bu haldeyken de devirli olmuyor.

Hocam bunu tabii ki de ispat edemeyiz ama aklı başında bir insan 2.99999999999999999999999... ile 3.0 'ın aynı şey olmayacağını bilir.Ama matematikte 2.9999..... varsayım olarak 3 kabul edilir,ki doğrusu da budur yoksa işin içinden çıkılmaz.Kurallara göre 2.999999... = 3 demek doğrudur ama bunu mantıksal olarak kanıtlamak imkansızdır,ki zaten bu fizik kurallarına ve maddeye de aykırıdır.

Eğer öyle olsaydı 2.99999........8 = 2.999999999...9 da diyebilirdik ve bunun birer alt basamağı da eşitlenir gider ve bütün sayılar birbirine eşit olurdu.Burda sonsuzda işlem yapmanın tanımsız olarak kabul edilmesinin nedenlerinden birisi gizli aslında.

• quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

quote:

Devir zaten adı üstünde devir. Yani bir yerde bitmediği için ona devirli denmiş. Ama 2,9 ile 3 ü çarparsanız 8,999...997 çıkmaz. Onda da hep 9 devredendir sonunda 7 filan olmaz. Yani 8,9999... çıktığı için de o da 9'dur.

Hocam bunu tabii ki de ispat edemeyiz ama aklı başında bir insan 2.99999999999999999999999... ile 3.0 'ın aynı şey olmayacağını bilir.Ama matematikte 2.9999..... varsayım olarak 3 kabul edilir,ki doğrusu da budur yoksa işin içinden çıkılmaz.Kurallara göre 2.999999... = 3 demek doğrudur ama bunu mantıksal olarak kanıtlamak imkansızdır,ki zaten bu fizik kurallarına ve maddeye de aykırıdır.

Eğer öyle olsaydı 2.99999........8 = 2.999999999...9 da diyebilirdik ve bunun birer alt basamağı da eşitlenir gider ve bütün sayılar birbirine eşit olurdu.Burda sonsuzda işlem yapmanın tanımsız olarak kabul edilmesinin nedenlerinden birisi gizli aslında.

Hayır dostum eşitlik durumu sadece 9devreden için geçerli...Senin söylediğin ilk sorudaki sayıya devirli denmez sondan 8 çıkmış...Eşitlik sadece 9 devredenlerde yaşanıyor...

@mewluth;

Hocam çok sağol durumu özetlediğin için...Demekki 2,9devreden sayısının tam değeri 3 çıkmaktadır...Süreklilik olayına gelince sen benim tam elle çizme olayını anlayamadın galiba..0 noktasına kadar fonksiyonu güzel bir şekilde elimizi kaldırmadan çizdik ama 0 noktasına geldiğimizde kaldırmak zorundayız çünkü değeri yukarda bir sayıda...O yüzden..Yani uç noktalarda incelediğimiz fonksiyonlarda sağdan yada soldan limitin o noktadaki değere eşit olması süreklilik için yeterli oluyor meb'in dediğine göre...Tabiki sürekliliğe sağdan soldan limit ve değeri eşit olmalıdır mantığı ile yaklaşmak en iyisi....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 8 Aralık 2007; 6:57:31 >

• 2/3 = 0,666666666666 yapmıyo

0,66666666666666667 yapıyo

onun için 1/3+1/3+1/3 = 1 oluyo sonuç

diğerleri hakkında bilgim yok kafam basmadı
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.