Şimdi Ara

Marksizm ve Populizm Kavramlari !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bana su 2 dusunce seklinin tanimini yapin arkadaslar . Herkes kendisine gore farkli tanim uretiyor cunku .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Popülizm adı üstünde, "halkçılık" demek. Söz konusu siyaset olunca halkın çıkarlarını, inanışlarını ve önyargılarını merkeze almak demek. Ama pratikte halkın hoşuna gidecek şeyler söyleyip vaat eden ve bunu yaparken kendi çıkarlarını kamufle eden kişilerin yaptığı şeydir.

Marksizm ise oldukça geniş bir düşünce sistemidir. Toplumu alt yapı ve üst yapı olarak ikiye ayırdıklarını görebilirsin. Alt yapı kavramını toplumun maddiyatıyla alakalı herşeyi ifade etmek için kullanırlar. Üst yapıyı ise toplumun maneviyatını, soyut olan herşeyi ifade etmek için kullanırlar. Marksistler açısından alt yapı üst yapıyı belirler. Toplumun üretim araçları ve üretim ilişkileri toplumun siyasi yapısından dini inanışlarına kadar herşeyi belirler. Dolayısıyla tarihi temelde maddiyat yazmaktadır, zaten bunada "tarihsel materyalizm" adını vermişler.

Öteki taraftan üretim araçlarının sahipliğinin toplumu sınıflara böldüğünü söyler marksizm. Marksistler, toplumun üretim araçlarına sahip olan sınıfın çıkarları ile üretim araçlarına sahip olmayan dolayısıyla üretim araçlarına sahip olanlara muhtaç olan sınıfın çıkarlarının çatışmasının tarihi yönlendirdiğinden bahsederler.

Tarihin ilerleyişinin insanların eşit olduğu sınıfsız bir toplum düzeni olan komünizmde son bulacağından bahseder.

Devletide bu sınıf çatışması muhabbeti üzerinden tanımlarlar. Onlara göre devlet üretim araçlarının sahibi olan egemen sınıfın çıkarlarını korumak için kullanılan bir aygıttan başka bir şey değildir.

Marksizmin hataları ise katı bir ekonomik belirlenimciliğe sahip olması. Gerçekte alt yapı üst yapıyı sıkı sıkıya belirlemez. Öyle ki aynı ekonomik sistemlere sahip olan toplumların farklı gelenek göreneklere, inanışlara, yönetim biçimlerine sahip olduğu görülebilir.

Ayrıca toplumda sınıfların varlığıda ayrı bir tartışma konusudur. Onlar çıkarları sınıflar üzerinden tasvir etselerde gerçekte yanlız bireyler ve onların çıkarları vardır. Dolayısıyla marksizmin aynı sınıfın içinde kategorize ettiği iki kişinin çıkar çatışması içinde olduğunu görmen nadir olan bir şey değildir.

Öteki taraftan marksizmin devlet anlayışı devleti karaktersizleştirir. Devletin toplumda ki en güçlü aktör olduğu gerçeğini göz ardı eder ve devlet adamlarının çıkarlarını egemen ekonomik sınıfın çıkarlarıyla özdeşleştirir. Ancak görülebileceği üzefe devlet kendine ait çıkarlara sahip olan ve ekonomiyede bu yönde müdahale eden bir yapıdır. Bundan ötürü devletin şu veya bu ne idüğü belirsiz sınıfın oyuncağı olduğunu iddia etmek bence saçmalıktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liberte von Skepticus -- 8 Haziran 2017; 20:6:54 >

• Liberte von Skepticus kullanıcısına yanıt
    Cok tesekkur ederim guzel tanimlamissiniz :) peki marksizmin ozunde anti teizm mi yatmaktadir ?

• Marksizm özünde teolojiyle alakalı bir kavram olmadığı için teizmlede eklemlenebilir anti-teizmlede.

Ancak yinede marksizmin dini işlevsel boyutta eleştirdiği görülebilir. Marksizme göre din, egemen sınıfın çıkarlarını kamufle eden ve ayrıca ezilen sınıfın dünyada pasif kalmasını sağlayan bir araçtır. Genel manada sol hegelcilerden Ludwig Feuerbachın kitaplarını okuyabilirsin. Marks ve Engels bu adamdan oldukça etkilenmişlerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liberte von Skepticus -- 8 Haziran 2017; 21:50:48 >
  • Liberte von Skepticus kullanıcısına yanıt
    Marx din kitlelerin afyonudur diyor . Teizmle bagdastirilamaz bence . Hegel'in felsefesi neydi ? Kendisine ait bir dusunce sistemi var mi ?

• Populzm yüzünden insanları iyi sömürüyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Din Meselesi..
    16 yıl önce açıldı
    Ya Teizm ya da Nihilizm
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.