Şimdi Ara

Mantıksal İfadeler - Prog. Giriş Dersi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar resimdekilerin mantığı nedir ? Cevabı nasıl buluyoruz ?

http://r1309.hizliresim.com/1f/r/sytml.jpg

ilkinin cevabı A'+B.C ikinicisinin C'+A'.B

Cevaptan gidince tüm satırları sağladığını gördüm, sorulan da o sanırım. Ama bu ifade nasıl oluşturuluyor ? Bir satır için bulduğum diğer satırı sağlamıyor, kolayı var mı ? Dersi kaçırdığım için bilmiyorum...

• 0 işlem 0 işlem 0 = 1 -----> bunu sağlayan "veya-değil" mantık geçidine girişleri nasıl verebiliriz? (a veya b veya c) (değil) = 1 yani a,b,c değişkenlerini terslemeye gerek yok. Bu eşitliği saklayalım, daha sonra sadeleştirmelerde "de morgan" eşitlikleri yardımıyla dönüştürülebilir.

İkinci satır için: 0,0,1 = 1 için (a veya b veya c(değil)) (değil) = 1 olmalıdır(sadece c terslendi). Bunu da saklayalım, belki ilerde işe yarar. Tüm satırların veya-değil türünden yazılışını elde ettikten sonra ortak yanları olanlar, birbirlerine dönüştürülebilenler olacak. En sonunda sadeleştirmeler bittiğinde elinde tek denklem olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 24 Eylül 2013; 15:43:06 >

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

0 işlem 0 işlem 0 = 1 -----> bunu sağlayan "veya-değil" mantık geçidine girişleri nasıl verebiliriz? (a veya b veya c) (değil) = 1 yani a,b,c değişkenlerini terslemeye gerek yok. Bu eşitliği saklayalım, daha sonra sadeleştirmelerde "de morgan" eşitlikleri yardımıyla dönüştürülebilir.

İkinci satır için: 0,0,1 = 1 için (a veya b veya c(değil)) (değil) = 1 olmalıdır(sadece c terslendi). Bunu da saklayalım, belki ilerde işe yarar. Tüm satırların veya-değil türünden yazılışını elde ettikten sonra ortak yanları olanlar, birbirlerine dönüştürülebilenler olacak. En sonunda sadeleştirmeler bittiğinde elinde tek denklem olacak.

Sadeleştirme işlemi nasıl oluyor ? Ve bu neden bu kadar uğraştırıcı bir şey ? :D Ayrıca sadece veya ile mi yapmak zorundayız ve kullanılmaz mı ?

• quote:

Orijinalden alıntı: xxyzff09

quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

0 işlem 0 işlem 0 = 1 -----> bunu sağlayan "veya-değil" mantık geçidine girişleri nasıl verebiliriz? (a veya b veya c) (değil) = 1 yani a,b,c değişkenlerini terslemeye gerek yok. Bu eşitliği saklayalım, daha sonra sadeleştirmelerde "de morgan" eşitlikleri yardımıyla dönüştürülebilir.

Sadeleştirme işlemi nasıl oluyor ? Ve bu neden bu kadar uğraştırıcı bir şey ? :D Ayrıca sadece veya ile mi yapmak zorundayız ve kullanılmaz mı ?

Sadeleştirme işlemi şuna benziyor:

(a(değil) veya b(değil) veya c(değil)) = (a ve b ve c)(değil)

buna benzer çok sayıda özellik var mesela en basiti: a ve 0 = 0, a veya 1 = a

a ve a = a

a veya a = a

a veya a(değil) = 1

a ve a(değil) = 0

a ve (a veya b) = a

gibi....

Paftalı bir yöntem ile de hazırlık yapılıyor ama tam hatırlamıyorum o konuları.

Ve-değil ile de yapabilirsin. Aslında daha başka yöntemler de var. Yeterince alıştırma yaptıysan kafadan da bilebilirsin, ben kafadan çözüyordum böyle şeyleri ama öğretmenimiz kabul etmiyordu :D

Not: tüm işlemleri tek tip (ör: ve-değil) geçit ile tasarlayabilirsen, devreyi gerçekten kurmak daha basit ve hızlı olur(karışıklık azalır. Bakınız: flip-flop, xor devreleri). Atıyorum sadece 7400N tipi entegre kullanılarak küçük ölçekli bir işlemci yapılabiliyor olması gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 24 Eylül 2013; 16:10:10 >

• Hocam şimdilik devre yok, bilgisayar programlamaya giriş dersinde anlatılmış ilk hafta.
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.