Şimdi Ara

Mantık sorusu? İnverter ve Normal Klima üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
1
Favori
6.924
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yanlış bilgi edinmemden de kaynaklı olabilir ama şu şekilde bir soru aklıma takıldı,

İnverter ile İnverter olmayan modellerdeki enerji tasarrufunu sağlayan kısım Dış Ünitedeki kompresçr ve motorla alakalı bir durum herhalde. İnverterlı dış üniteyi kapatmadan akımı düşürerek işlem yapıyor , normal olanlarda kapatıp açarak bu işlemi yapıyor. Dolayısı ile her kapatıp açmada fazla akım çekmeden dolayı elektrik tüketimi artıyor herhalde.

Şimdi Soğutma amaçlı kullandığım için , düz klimada dış ünitenin kapanıp açılmasını engelleme adına atıyorum 30-35 metrekarelik bir alana normal klimadan 18000 BTU klima öneriliyor, çok fazla soğutma yapmayacaksak mesela 17-20 derecelerde bir oda soğutması yapmayacaksak eğer 18000 lik yerine 12000 lik alarak daha fazla enerji tasarrufu yapmış olurmuyuz? 12000 lik olan odayı istenen sıcaklığa kadar düşüremeyeceğinden habire devreye girip çıkmayacak devamlı çalışacak böylece durup kalkmadan kaynaklı fazla elektrik çekmesi engellenmiş olurmu?

Yani işin özü , soğutma amaçlı, düz klima alıyorsak metrekareye uygun olan klima yerine bir alt BTU yu alsak daha mı iyi olur? yada metrekareye uygun olan yere almış olduğumuz klimayı kapıları açarak daha fazla metrekareye çıkartmak dahamı fazla enerji tasarrufu sağlar?

Gecenin bu saatinde çokmu saçma bir konu oldu bu yahu ama aklıma ciddi anlamda takıldı bu durum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-calibur -- 10 Ağustos 2012; 2:59:08 >

• Aslında şu bilgimde biraz eksiklik var herhalde bunuda öğrenirsem tam olacak. Bu cihazlar 17 derecede de 26 derecededeaynı şekilde enerji sarfiyatı ilemi çalışıyorlar? Bir kere çalışmaya başladıklarında hep aynı tüketimimi yapıyorlar? İstenen sıcaklığa yaklaşma olarak düşünmeyin o ara derecelerde aynı sarfiyetmı var yani?

Not: Sorum inverterlı olmayan modeller için geçerli, gerçi inverterlı olandada durum nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-calibur -- 10 Ağustos 2012; 3:09:07 >
  • Mekan= 35merekare
    Alınması tavsiye edilen klima 18000 BTU
    Ortamda istenen Sıcaklık=24-26 derece

Düz klimamız var, içerisinin 24-26 derecelerde olmasını istiyoruz, klimayı 24-26 dereceye ayarlarsak o dereceye geldiğinde kapanıp sıcaklık artınca çalışacak böylece çok fazla tüketim yapacak, biz bunun yerine 17 dereceye ayarlayıp (ortamın hiç bir zaman 17 dereceye düşeceğini varsaymayarak, yani dış ünite devreden çıkıp tekrardan girmeyecek seviyeye) gerek mekan genişliği gereksede bir alt kademe BTUlu klima alarak daha mı az elektrik sarfiyatı yaparız? Ortam yine istediğimiz sıcaklıkta olacak tabiikide istediğimiz sıcaklık 24-26 derece

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-calibur -- 10 Ağustos 2012; 3:48:13 >
  • 35 metre kareye 18.000 btu klasik klima alırsak 18 dereceye ayarlarsak o klima 18 dereceye getirmek için çalışacak belkide getiremeyecek ve bu zamanda saatlik sarfiyat ortalama 1,8 kw olacak. Yada getirdi diyelim ama 50 dakikada getirdi ise 1,5 kw çekecek bundan sonrada dur kalk yapacak 20 dk durdu, 40 dakika çalıştı ise 1,2 kw çekecek

Aynı alana 18.000 ınverter aldık 18 dereceye ayarlarsak (klimansına göre) 33.000 btu ile çalışacak (klimasına göre 15-20-30 dakika) sonra nominale düşecek gene yüksek tüketim olacak 2,2 kw gibi, diyelim ortam 18 dereceye geldi bundan sonrada çekecegi 0,350 kw gibi.

9köy arkadaşın yaptıgı deneylere göre bakarsak klimayı 50 metre karede kullandık, aslında buraya göre küçük ama hiç kapamayacagız 2-3 saat sonra ortam iklimlenmeye başlayacak 0,350 kw ile 0,500 kw çekecek.

35 metre kareden gidersek 25 dereceye ayarladık klasik klima saatde 1,2 kw çekecek, ınverter olan 0,350 kw çekecek.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mat35

35 metre kareye 18.000 btu klasik klima alırsak 18 dereceye ayarlarsak o klima 18 dereceye getirmek için çalışacak belkide getiremeyecek ve bu zamanda saatlik sarfiyat ortalama 1,8 kw olacak. Yada getirdi diyelim ama 50 dakikada getirdi ise 1,5 kw çekecek bundan sonrada dur kalk yapacak 20 dk durdu, 40 dakika çalıştı ise 1,2 kw çekecek

Aynı alana 18.000 ınverter aldık 18 dereceye ayarlarsak (klimansına göre) 33.000 btu ile çalışacak (klimasına göre 15-20-30 dakika) sonra nominale düşecek gene yüksek tüketim olacak 2,2 kw gibi, diyelim ortam 18 dereceye geldi bundan sonrada çekecegi 0,350 kw gibi.

9köy arkadaşın yaptıgı deneylere göre bakarsak klimayı 50 metre karede kullandık, aslında buraya göre küçük ama hiç kapamayacagız 2-3 saat sonra ortam iklimlenmeye başlayacak 0,350 kw ile 0,500 kw çekecek.

35 metre kareden gidersek 25 dereceye ayarladık klasik klima saatde 1,2 kw çekecek, ınverter olan 0,350 kw çekecek.

Teşekkürler hocam,

Aslında sorum Klasik klimayı nasıl daha az enerji tüketimi ile kullanırız gibi bir şey Şuna emin olmak istiyorum Aynı BTU da inverter yada klasik aynı Marka olsun hatta, örnek olarak soruyorum, 40 derecelik bir odada 25 dereceye getirmek için 2 si bir aynı anda açıldıklarında 25 dereceye yada daha garanti olsun 30 dereceye getirene kadar, (inverterın inverterlığını gösteremeyeceği derecede) o zamana kadar aynı elektrik sarfiyatımı yaparlar, olaya inverterıda koymaya bilirsiniz yani bir klasik klima ulaşacağı dereceye gelene kadar standart sabit değerdemi elektrik çeker?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-calibur -- 10 Ağustos 2012; 8:43:55 >

• quote:

Orijinalden alıntı: x-calibur

quote:

35 metre kareye 18.000 btu klasik klima alırsak 18 dereceye ayarlarsak o klima 18 dereceye getirmek için çalışacak belkide getiremeyecek ve bu zamanda saatlik sarfiyat ortalama 1,8 kw olacak. Yada getirdi diyelim ama 50 dakikada getirdi ise 1,5 kw çekecek bundan sonrada dur kalk yapacak 20 dk durdu, 40 dakika çalıştı ise 1,2 kw çekecek

Teşekkürler hocam,

Aslında sorum Klasik klimayı nasıl daha az enerji tüketimi ile kullanırız gibi bir şey Şuna emin olmak istiyorum Aynı BTU da inverter yada klasik aynı Marka olsun hatta, örnek olarak soruyorum, 40 derecelik bir odada 25 dereceye getirmek için 2 si bir aynı anda açıldıklarında 25 dereceye yada daha garanti olsun 30 dereceye getirene kadar, (inverterın inverterlığını gösteremeyeceği derecede) o zamana kadar aynı elektrik sarfiyatımı yaparlar, olaya inverterıda koymaya bilirsiniz yani bir klasik klima ulaşacağı dereceye gelene kadar standart sabit değerdemi elektrik çeker?

Klasik klima sabit degeri çeker ınverter yaklaşık 3 derece kala btu kısarak daha az çeker ilerleyen dakikalarda yada saatlerde ınverter yazdıgım kadar çeker klasikde yazdıgım kadar çeker.
    Inverterda amaç uzun süre çalışarak daha az minimum elektrik çekmesidir, buda iki konuda ispatlanmıştır.

http://forum.donanimhaber.com/m_63631679/tm.htm

http://forum.donanimhaber.com/m_29501201/mpage_1/key_/tm.htm

• quote:

Klasik klima sabit degeri çeker ınverter yaklaşık 3 derece kala btu kısarak daha az çeker ilerleyen dakikalarda yada saatlerde ınverter yazdıgım kadar çeker klasikde yazdıgım kadar çeker.
    Inverterda amaç uzun süre çalışarak daha az minimum elektrik çekmesidir, buda iki konuda ispatlanmıştır.

O zaman bu dediğinize göre yani bende böyle tahmin etmiştim, klasik klimanın dur kalkını engelleyerek (Extra kompresör kalkış gücü akımı vb nedenden) 1. mesajda dediğim gibi çalıştırmak yada alırken seçmek ekonomi sağlamazmı?

Artı İnverter olan klima 3 derece yakınlaştığında bu ekonomik olma özelliğini sağlıyorsa, bu 3 derece yakınlaşmayı sağlayamayacağı ortamlarda veya ısı ayarlamalarında klasik klima gibi tüketim yapmayacakmıdır?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

O zaman bu dediğinize göre yani bende böyle tahmin etmiştim, klasik klimanın dur kalkını engelleyerek (Extra kompresör kalkış gücü akımı vb nedenden) 1. mesajda dediğim gibi çalıştırmak yada alırken seçmek ekonomi sağlamazmı?

Artı İnverter olan klima 3 derece yakınlaştığında bu ekonomik olma özelliğini sağlıyorsa, bu 3 derece yakınlaşmayı sağlayamayacağı ortamlarda veya ısı ayarlamalarında klasik klima gibi tüketim yapmayacakmıdır?

9000 btu klimayı 35 metre kare yere takarsak klasikde ınvertde aynı elektrigi çeker belki ınverter dahada fazla çeker.

ama yukardada yazdıgım gibi hiçbir insan kalkıpta klasikde olsa klimayı durmayacagı alana almaz klimaya yazık, cebe yazık.

35 metre kare yere 18000 klima alıp 18 derece yaparsanız 1,8 kw elektrik çeker buda süper tüketim.

bir arkadaşın yaptıgı gibi 7000 btu klima alırsanız durmayarak çalışsa 700 watt çeker klima bir kaç senede çöp olur kışın zaten hiçbir işe yaramaz birde gene ınverter klimadan fazla çeker.

35 metre kare yere durmasın diye 7000 btu arçelik takın saatde çekecegi 0,700 kw
    18000 btu ınverter takın satde çekecegü kw ,250 - ,0350 kw

her nasıl olursa olsun ınverter süper.

• x-calibur da çok şey öğrenmek istiyor

Arkadaş sorduklarının bir kısmını yanıtlamış, ben de biraz ekleyeyim/açayım.

*Düz tiplerdeki dur-kalklarda çekilen anlık fazla akım, tüketime dikkate değer bir etki yapmaz, o açıdan önemsemeyin.
    Asıl mahzuru kompresörün aşıntısını arttırması ve ses çıkararak konforu bozması.

*Bir mekanda tüketimi etkileyen asıl faktör seçilen klimanın kapasitesi değil, o mekandan dışarıya atılacak/alınacak ısı miktarıdır.
    Örneğin, 25 m2 bir mekan için, dışarısı 35 C iken içeriyi 26 C yapmak isteriz; veya 24 C yapmak isteriz; bu iki durum arasında çok büyük enerji tüketimi farkı olacaktır.
    Düz tip klimalardan bahsedersek, aletin kapasitesinin ne olduğu önemli değildir, aynı verimlilik sınıfındaki her klima yaklaşık aynı enerji harcamasıyla aynı işi yapacaktır.

Ama inverter klimanın yukardaki şartlardaki tüketim durumunda kapasite seçimi çok farklı sonuçlar verecektir.
    Bu mekanda 18 binlik bir inverter, 12 binlik bir invertere oranla çok daha az ceryan harcayacaktır.
    Nedeni de, inverter klimalarda verimliliğin üst kapasitelerde çok düşük, alt kapasitelerde çok yüksek olması.
    Özellikle her iki modülle de çalışabilen inverterlerde bu fark çok bariz biçimde ortaya çıkar.

Özetle, belli bir mekanı şartlamak için düz tip klima seçiminde kapasiteyi doğru veya yanlış belirlemek tüketimde pek etkili olmaz; ama inverter ise gerekli olandan düşük kapasiteli aleti seçmek, çok aşırı ceryan tüketimine neden olacaktır.

• Inverter havada karada klasigi döver

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kocausta*

*Düz tiplerdeki dur-kalklarda çekilen anlık fazla akım, tüketime dikkate değer bir etki yapmaz, o açıdan önemsemeyin.
    Asıl mahzuru kompresörün aşıntısını arttırması ve ses çıkararak konforu bozması.

Özetle, belli bir mekanı şartlamak için düz tip klima seçiminde kapasiteyi doğru veya yanlış belirlemek tüketimde pek etkili olmaz; ama inverter ise gerekli olandan düşük kapasiteli aleti seçmek, çok aşırı ceryan tüketimine neden olacaktır.

Düz tiplerdeki dur kalklarla çekilen fazla akımın tüketime çok etkisi yoksa zaten bu mantıkta düşüncemde boşa gidiyor :) O zaman şeytan bunun neresinde :) neyse yaa Cevabınız için teşekkürler

• quote:

INVERTERLİ KLİMALARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ

http://www.alarko-carrier.com.tr/EBulten/TekBulten/images_13/e_TekBulten13_print.pdf

http://www.carrierklimashop.com/hibrid-inverter-teknolojisi.html

Teşekkürler hocam Ben biraz daha araştırayım bakalım şemsiyeyi ay sonlarında nasıl rahatlatırım diye :) Cevaplar için tekrardan teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: .Antika.

Inverter havada karada klasigi döver

İşte benim derdim de bu klasik az dayak yermi ki diyeydi :) Fatura zamanı şemsiyeyi küçültürmüyüz ki diye
  • Bir kaç sene bununla ilerde tam ınverter ile devam edersiniz.
  • Artık bir kaç seneye nasıl teknolojiler çıkarsa :) Şimdi bile iyiki inverterlı almamışım diyorum neden derseniz okudumda bir kaç çeşit inverter var herhalde ben gider en dandik inverterını alırdım sonra gelir burda okuya okuya kahrolurdum :)
  • 2500 tl den aşağı kaliteli ınverter yok.

Ne kaaaa ekmek o kaaaa küfteee
  • quote:

quote:

Düz tiplerdeki dur kalklarla çekilen fazla akımın tüketime çok etkisi yoksa zaten bu mantıkta düşüncemde boşa gidiyor :) O zaman şeytan bunun neresinde :) neyse yaa Cevabınız için teşekkürler

Yazdığımı dikkatli okuyun, aradığınız cevap orada var.

• güzel bir soru aslında da kimse anlamamış soruyu haliyle cevaplar da YOK.FARKLI VE DOĞRU ANLAŞILMIŞ CEVAPLARI BEKLEYELİM BAKALIM sonra yorumum gelebilir.
  • quote:

Yazdığımı dikkatli okuyun, aradığınız cevap orada var.

Üstteki mesajı görünce aklıma bu geldi Valla hocam ben bulamadım içimde :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-calibur -- 10 Ağustos 2012; 14:10:59 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.