Şimdi Ara

Manjaro'nun DistroWatch'ta Birinci Olması (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
3.692
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu arch tabanlılari kuramıyorum hep bi hata veriyo zaten kodlara/komutlara asina degilim, ben de xubuntu kurdum ama niye bilmiyorum 1-2 gun de bunda dursun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2017'yılı totalde Mint birinci gözüküyor.En memnun kaldıgım sürümü 13 maya sürümü idi.Sonra Olivera gelir.
    En rezil sürümüde 18.1 Serena'dı.Resmen anasını ağlatmıştı bilgisayarın.Hey gidi.
    Şimdi ise Elementary ile koşuşturuyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Richard Parker -- 9 Mart 2018; 22:15:42 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Richard Parker kullanıcısına yanıt
    Manjaro, 3 aylıkta da 1. şu anda. Sanki 6 aylıkta ve 1 yıllıkta da birinci olacak gibi.
    Elementary OS, bana mantıklı gelmiyor. macOS görünümlü masaüstü ortamlarını pek sevmiyorum. Ayrıca Pantheon'u başka kullanan bir dağıtım var mı? Plank ile de başka masaüstü ortamlarında da bu görünüm elde edilebilir bence.
    Ben biraz da bir sistemde güncellik arıyorum. Fedora'yı denedim, pek iyi değildi. Tam aradığım kararlılıkta değildi.
    Debian Testing'i denedim, bir süre kullandım. Çok memnundum, ama diğer dağıtımları denemek istedim.
    Arch ve Arch tabanlı sistemler, zaten güncellik için var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçesever -- 10 Mart 2018; 11:58:14 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Manjaro'nun repoları genelde çok outdated oluyor. Antergos kullanmak daha sağlıklı. Kendi özel configlerini içeren durumlar hariç herşeyi resmi Arch Linux repolarından ve AUR'dan çekiyor. Ama yine de en sağlıklısı mümkün olduğu sürece Arch kullanmak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MadOtaku

    Manjaro'nun repoları genelde çok outdated oluyor. Antergos kullanmak daha sağlıklı. Kendi özel configlerini içeren durumlar hariç herşeyi resmi Arch Linux repolarından ve AUR'dan çekiyor. Ama yine de en sağlıklısı mümkün olduğu sürece Arch kullanmak.


    güzel dostum

    kendim defalarca hem bios hemde efi kurulum yaptım.. xfce de yükledim buraya kadar sorun yok
    sonra nvidia driver ını yüklerken ve dual monitör ayarlarında - cudasını aktif etmek de... (hala cuda aktif mi nasıl yapılır bilmiyom)
    ekranlar arası geçişteki sorunlarda...
    vmware workstation ı arch üzerine kurmada... sürekli bir yerlerden key ve dosya indirmek vs gerekiyor.. eski anlatımlar ya eksik yada eski versiyon anlatımı olduğunu için sorun çıkıyor güncel ile...
    ntfs formatlı 4tb lık diskimi okuma yazma modunda açmada... veya farklı formatdaki ister dahili ister harici/network bağlantılarına erişimde...
    .....

    gibi bazı sorunlarım oldu

    eğer bilgin ve tecrüben var ise bunları ister toplu ister vakit buldukça.. güncel versiyonlar ile paylaşman mümkün mü ?

    maalesef youtube - forumlarda güncel ve detaylı anlatım bulamıyorum

    archman ı hazırlayan arkadaş ister istemez tek çalışıyor.. her soru ve soruna yeterli zaman ayıramıyor. yoksa özellikle şubat çalışması baya hoş...




  • Deepin varken diğerlerinin yüzüne bakmıyorum 3 yıldır. Wuhan gerçekten çalışıyor ve Linux dünyasına katkısı çok büyük. Öyle ya da böyle tahta bir gün Deepin oturacak ve kalkmayacak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vurkach

    Deepin varken diğerlerinin yüzüne bakmıyorum 3 yıldır. Wuhan gerçekten çalışıyor ve Linux dünyasına katkısı çok büyük. Öyle ya da böyle tahta bir gün Deepin oturacak ve kalkmayacak.

    deepin konusunda özellikle appstore u konusunda evet haklısın.. ben görsel kısmını çok beğendim
    deepin in settings kısmını ilk planda sevsem bile zaman içinde çok fazla sevemez oldum... ama sonuçda bir linux çözümü olması sebebi ile de oldukça faydalı görüyorum

    özellikle son kullanıcı açısından gayet güzel

    son kıllanıcı için gnome benim şahsi fikrim.... kendim için ise xfce daha mantıklı geliyor.. olabildiğince basit ve text menüler.

    en kısa sürede tüm linux çözümlerinde çok daha basit install ve settings bekliyorum

    maddi desteklerimizi tüm çözümler için esirgemeyelim




  • tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Şu anda Deepin son kullanıcı ve yeni başlayanlar için en iyi distro konumunda benim gözümde.

    Bunun yanında, sürekli kendi yazdıkları uygulamaları da sisteme entegre ederek dizayn olarak bütünlüğü korurken kullanımı da kolaylaştırmaya devam ediyorlar ve şu anda geliştirilme aşamasında olan 10 civarı uygulama daha var. Diğer dağıtımların yaptığı tek şey ise sağdan soldan toplananlarla sistemi kur, bir bütünlük olmasına gerek yok(çalışsın yeter), iyi de olsa kesinlikle sahipli yazılımlardan nefret et, ve bir sonraki sürümler için bunları güncelleye güncelleye devam et. Yani aslında birbirlerinden hiçbir farkı yok paketleme, birkaç tweak vs dışında ve bu canımı çok sıkıyor. Deepin son yıllarda bunu kırmaya çalışıyor ve çok da iyi gidiyor. Wuhan'ın katkısı göz ardı edilemez tabii ki.

    Default uygulamaların sahipli yazılımlar olması bazı kesimlerce eleştirilse dahi çok doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum. Sistemi kuran kişi, popüler uygulamalar ön yüklü geldiği için, başka bir şey kurmadan kullanmaya başlayabiliyor. Eğer ihtiyacı varsa da mağaza sahipli yazılımları da barındırdığı için başka yere gitmeye gerek kalmadan işini hallediyor. Android en kullanıcı dostu distro dersek Deepin gözümde 2. sıraya yerleşiyor.

    Tek sorun insanların Linux'u zayıf ve çok eski sistemlere kurma alışkanlığı. Ram tüketimi o sistemler için kritik olduğundan Deepin pek iş yapamıyor. Bunun için çok hafif bir versiyon hazırlıyorlar zaten, bu sorunu çözmek için de adımlar atıldı.

    Gnome konusunda sana katılmıyorum. Gnome 2 zamanlarında severdim ama 3 ile tablet arayüzü oldu resmen ve nefret etme derecesine geldim. Dokunma için tasarlanmış bir arayüz olarak geliyor bana(stok olarak bakarsak). Kısacası, tablet için Gnome kullanabilirim ama onun dışında asla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gizanagi -- 14 Mart 2018; 14:18:48 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Çoğu Linux dağıtımının birbirinden farkı olmadığını ben de düşünüyorum. Fakat dağıtımların ayrıcalıklı bir konuma gelmek için kendi uygulamalarını yazmalarının doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü; Linux ortamında standart hâle gelmiş, belirli bir seviyeye ulaşmış programlar var. Örneğin; VLC, Libre Office vb vb. Linux dağıtımların alternatif uygulamalar çıkarmakla uğraşmak yerine standart hâle gelmiş uygulamaları geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanında kullanım kolaylığı olarak üçüncü parti uygulamaların uygulama merkezinden kurulması Flatpak ve Snappak ile gelmiş durumda. Linux dağıtımları daha da çok birbirlerine benzeyecek, olması gereken de bu. Standart olmalı, standart olanın geliştirilmesi lâzım...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • papummmm P kullanıcısına yanıt
    Ben buna katılmıyorum mesela. Çok güzel söylemişsiniz; standart olan, belli bir seviyeye gelmiş, herkes tarafından kabul görmüş uygulamalar geliştirilsin diye ama zaten gereksiz olan da bu. Bu uygulamaların geliştiricileri zaten var ve işlerini yapıyorlar.

    Benim bahsettiğim şey ise bunları bir araya toplayarak ben distro yaptım diye ortaya çıkan dağıtımlar. Herkes sağdan soldan bir şeyler toplayarak bir dağıtım çıkartır zaten. Aynı şeyleri güncelleye güncelleye yeni sürüm çıkarmaktan bir hâl oldular. Her şeyi çatallaya çatallaya bir hâle geldiler. Ama her şey bittiğinde yeni hiçbir şey üretmiş olmuyorlar. Bu yüzden hiçbirinin bir farkı yok.

    Örnek olarak Android'i alalım. Android bir Linux dağıtımı, değil mi? Firmaların telefonlarındaki donanım birbiriyle aynı ya da çok benzer; aynı bizim bilgisayarlarımızda olduğu gibi. Peki nasıl farklılaşıyorlar? Cevap basit.

    Şimdi tekrar geri dönelim. Ben her dağıtım fark yaratsın demiyorum ve bunu söyleyemem zaten. Bu dağıtımlar ticari değiller sonuçta. Zaten ne yapıyorsa ticari olanlar yapıyorlar, bu da ayrı bir konu. Canonical, Wuhan, Red Hat, Suse vs.

    Her neyse, Linux demek özgürlük demek olduğu için zaten herkesin kafasına eseni yapması çok doğal. Özgürlük olduğu için de bir birleşmenin olmasını bekliyorum zaten. Anlatmaya çalıştığım şey dağıtımların Linux dünyasına yeni hiçbir şey katmıyor, var olanı da geliştirmiyor olması. Frankenstein gibi(hor görmüyorum, bir bütünlük olmamasından bahsediyorum) toplama dağıtımları belirli periyotlarla güncelleye güncelleye ot gibi devam ediyorlar.

    Bu konuyu kapatırken yanlış anlaşıldığım noktayı da düzelteyim. Deepin kendi uygulamalarını yazıyor derken kendi tasarım diline uygun yazıyor demek istedim. Mesela grafik kartı sürücüsünü yüklemek için uygulamaları var. Yıllardır olmasının önünde ne engel vardı da Deepin ortaya çıkmadan önce kimse kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak için adımlar atmadı. Sadece bu uygulama değil tabii. Deepin kullandıysanız dediğimi anlayacaksınızdır. Kendi not, kayıt, player, dosya yöneticisi, recovery, görev yöneticisi, font yükleyici, paket yükleyici, paint benzeri vs bir ton uygulaması var ve dahası da yolda. Bu uygulamaların sistemin tasarım bütünlüğünü korumasını bir kenara koyalım; aynı zamanda kullanıcı odaklı tasarımı, kullanım basitliği ön plana çıkıyor. Zaten Deepin'i benim gözümde yeni başlayanlar için en ideal dağıtım yapan detay da bu kullanım kolaylığı. Yoksa herkes kendi yazdığını kullansın demiyorum. Yukarıda ticari olmadıklarına, çok büyük işler beklenemeyeceğine vurgu yaptım zaten ama bir yaralı parmağa da işedikleri söylenemez işte.

    Flatpak ve Snap öncesinde de benzer paketleme sistemleri vardı. Bu sefer bayağı yankı uyandırdı ve güzel bir yola girildi. Herkesin arzu ettiği birleşme en azından bir alanda olacak gibi duruyor. Bu herkesin kafasına eseni yaptığı özgürlük ortamında ortak mağazaların olacak olması ve paketlerin bağımlılık sorunu olmayacak olması gerçekten güzel bir haber. En azından bir konuda yol kat edilmesi insanı sevindiriyor. Deepin de Flatpak desteği sunmakta ve kendi uygulamalarını bu şekilde paketlemekte zaten. Yukarıda ne yapıyorsa arkasında ticari kuruluşlar olanlar yapıyor derken işte buna vurgu yapıyordum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vurkach

    Şu anda Deepin son kullanıcı ve yeni başlayanlar için en iyi distro konumunda benim gözümde.

    Bunun yanında, sürekli kendi yazdıkları uygulamaları da sisteme entegre ederek dizayn olarak bütünlüğü korurken kullanımı da kolaylaştırmaya devam ediyorlar ve şu anda geliştirilme aşamasında olan 10 civarı uygulama daha var. Diğer dağıtımların yaptığı tek şey ise sağdan soldan toplananlarla sistemi kur, bir bütünlük olmasına gerek yok(çalışsın yeter), iyi de olsa kesinlikle sahipli yazılımlardan nefret et, ve bir sonraki sürümler için bunları güncelleye güncelleye devam et. Yani aslında birbirlerinden hiçbir farkı yok paketleme, birkaç tweak vs dışında ve bu canımı çok sıkıyor. Deepin son yıllarda bunu kırmaya çalışıyor ve çok da iyi gidiyor. Wuhan'ın katkısı göz ardı edilemez tabii ki.

    Default uygulamaların sahipli yazılımlar olması bazı kesimlerce eleştirilse dahi çok doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum. Sistemi kuran kişi, popüler uygulamalar ön yüklü geldiği için, başka bir şey kurmadan kullanmaya başlayabiliyor. Eğer ihtiyacı varsa da mağaza sahipli yazılımları da barındırdığı için başka yere gitmeye gerek kalmadan işini hallediyor. Android en kullanıcı dostu distro dersek Deepin gözümde 2. sıraya yerleşiyor.

    Tek sorun insanların Linux'u zayıf ve çok eski sistemlere kurma alışkanlığı. Ram tüketimi o sistemler için kritik olduğundan Deepin pek iş yapamıyor. Bunun için çok hafif bir versiyon hazırlıyorlar zaten, bu sorunu çözmek için de adımlar atıldı.

    Gnome konusunda sana katılmıyorum. Gnome 2 zamanlarında severdim ama 3 ile tablet arayüzü oldu resmen ve nefret etme derecesine geldim. Dokunma için tasarlanmış bir arayüz olarak geliyor bana(stok olarak bakarsak). Kısacası, tablet için Gnome kullanabilirim ama onun dışında asla.

    bir başka topic de linux sorunsallarımı yazdım
    birçok kişi ister blog larında ister youtube gibi portal mantığındaki yerlerde linux ile windows u karşılaştırıyor. sen ise bir fark yapıp linux çözümleri içinde fark ve üstünlükleri anlatmışsın teşekkür ederim

    ister linux ister windows ister nowell veya risk sistem olsun.. hepsinin bir amacı ve bir sistem hedefi ve desteği var

    linux ler son kullanıcı açısından desteği çok o kesin.. hatta bir çok driver sorununu uyumlu driver paketi denen çok fonksiyonel olmayan ama hardware i çalıştıran sistem yapısında

    coder lar maalesef herkesi kendisi gibi coder veya birşeyleri kod layarak yapacağını düşünerek hata yapıyor.

    şuan linux dağıtımları oldukça fazla masa üstü desteği ile inanılmaz derece renkli hale geldi.... program kurulum ve sistem ayarları da next next ler ile kurulum olduğunda sorun bitecek.. bir android kullanıcısı whatsupp veya skype veya adı ne ise programı android de nasıl kurup kullanabiliyor iken IOS da da birebir aynı denecek şekilde rahat kurup kullanıyor. linux ler için kurulum aşamalarının bu şekilde olması çok iyi olacak.. az kaldı 1-2 yıl içinde herkes dediğin gibi deepin in yaptığı şekilde paket hazırlayacaktır. evet deeping store unda program sayısı az ama dediğin gibi sorunsuz yüklenmesi ile oldukça iyi...
    ben ilk kurduğumda aklıma gelen herkes artık linux kurup kullanabilecek oldu. ilk kurduğumda klavye sorunu yaşadım ama sonra maalesef sistem dil dosyalarını kalıcı update etmediği için manuel müdahele etmek .. hoş olmadı...
    deepin in settings kısmı ilk planda hoş gözükse de bir süre sonra beni boğdu. hele ki tema yükleme sorunu yaşayınca.. fazla bir tema ve icon paketleri bulamamış ayarlayamamış idim... 5-6 aylık bir konu bahsettiğim.

    gnome 3 konusu...
    ubunutu sayesinde bende gnome dan nefret ettim... dediğin gibi centos dan kalan alışkanlık olan menüler vs daha basit gözüküyor idi... tablet olarak değil de daha çok acemilikten dolayı ayarları yapamamış idim... settings kısımları çok zorlamış idi... şimdi ise settings kısmı oldukça gelişti... birde dock olarak kullanılan paket çok işlevsel veya jan janlı hale pek gelemeyişi....yani kaldırıp yerine başka birşey kurmak da.....
    bide eski alışkanlıklar bırakılamıyor.. windows da xp arayüzü gibi.
    geçen AOE ın yeni serisi için win10 kurdum... daha önce sanal olarak kurulumlarda nefret etmiş idim. yine nefret ediyorum ama kendimi aptal kullanıcı yerine koyup bakınca bu menüde olmadık internet yiyen o simgeler ve bir türlü kaldırılamayan paketler... adam ben pc de film seyrederken bile hatrı sayılır bir internet harcıyor.. nereye ne amaçla belli değil. ama şunu söyleyim ki win8 den sonra insanlar win10 bayılmalarına hak verdim.. kendim silip 8.1 geri döndüm classicshell ile de start ımı yapılandırıyorum xp menülerine.


    linux ün maalesef bu paket kurulumları için oldukça uzun ve zorlu yolu var.

    kişisel ihtiyaçlarım için dual monitor.. çoklu session... nvidia cuda vs. menitörler arası taşımada veya monitör sıralaması için kod yazmak....
    swap konusunda hala kimseden net bir cevap alamıyorum... linux ler swap konusunda hani aşamada veya çok yüklü ram kullanamayan yerde veya swap ı sistemin auto olarak kullanması için ayarlar.. şahsen partition olarak swap ayırmayı istemiyorum. ve swap nerde ne zaman ihtiyaç duyulur... sonuçda 2*8 - 1600 lük ram im var.

    görsellik olarak özellikle conky gibi paketler sayesinde insan sorunsuz rainmeter mantığında jan janlı görselleştirme yapabiliyor.

    arch dan ben ümitliyim... deepinde skype filan konusunu denemedim. ama arch da skype için sorun yaşıyorum... oda boyutlandırma vs konusunda. team sorunsuz kurulup sonra çalıştırmak için senden servis çalıştırmanı söyleyen msg box.. tamam sürekli team kullanıcısı değilim ama keşke onu kısa yola yazma gereği duymasak... paket içinde auto yapılabilmiş olsa..

    bu arada sana sorayım
    ister pulse ister başka kontrol varmı bilmiyorum..
    dual monitör kullanmanın avantajları linux de nasıl faydalanılır.. misal.. ben 2 ekran da 2 farklı browser açıyorum... ve çalıştırdıklarımın mesaj kısmını windows un sound manager ında aktif çalışan programların sesini kapatabiliyorum... örneğin kmplayer ile bir ekranda film dizi çalışır iken diğer ekranda browser da surf ederken browser ın tamamı için ses kapatma gerçekleştirebiliyorum... pulse de bu kadar detay varmı ? biliyor musun ?
    veya... 1 den fazla browser dedim ya... opera firefox ve chromium... ben sadece firefox dan ses çıksın diye diğerlerinin volume control de ses çıkışını kapatıyorum.
    ama windows da şu tür bir sorun ile kaşılaştım bir süredir var.. kmplayer ile film seyrederken chrome açıp onun sesini kapattığımda ne gariptir ki kmplayer ın sesi de kapanıyor. açtığımda oda açılıyor... bazen de ses iniş çıkışları oluyor genelde min a yakın ses oluyor... firefox ile farkını denedim... genelde bu tür youtube video vs işini daha hızlı olmasından dolayı chrome a bindiriyorum.. firefox un cache i aniden şişip kalıyor.. clear cache etmek çok fazla etkisi olmuyor. chrome da şişiyor ama silince cache rahatlıyor fark ediyorum.

    ama olsun.. ben hala linux den umutluyum çok güzel hale gelecek ve yarınların gerçek OS u olacak.




  • tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Kısım kısım yanıt vermeye çalışayım. Fakat, yanıt vermeden önce kendim hakkında şunu belirteyim; ben kesinlikle uzman bir GNU/Linux kullanıcısı değilim. Geliştiricilik veya benzeri bir vasfım da yok. Sadece bilişim alanına meraklı biriyim ve doğal olarak Linux'u gündelik işler için kullanıyorum, yani tam bir son kullanıcıyım.

    Şimdi benim Linux sistemlerini Windows ile karşılaştırmama sebebime gelelim;
    1. Linux'un özgür bir yazılım olması ve özgür yazılım dünyasına giriş yapmış, felsefesini benimsemiş kişilerin zaten Windows'a pek yanaşmıyor olması. Yani Windows bu kişiler için alternatif bir sistem olmadığı için hiç kurcalamaya gerek yok.
    2. Windows arkasında devasa bir firmanın desteğiyle, devasa çabalar ve kaynaklarla bu kadar gelişmiş ve yaygınlaşmış bir sistem. Bu sebeple herkes, her firma bir şekilde Windows'a destek veriyor ve bu kadar destek sayesinde en azından masaüstü sistemler ve son kullanıcı açısından GNU/Linux'dan daha iyi, daha kullanılabilir bir konumda. Arkasında devasa bir şirket, devasa finansal kaynak, devasa geliştirici desteği, devasa üretici desteği olan bir sistemi bizim fakir ama gururlu Linux'umuzla kıyaslamaya gerek yok.

    Linux kullanıcıları aslında geek dediğimiz insanlarca kullanıldığı için kimse bunları pek dert etmiyor bence ama aslında dert edilmesi gerekiyor. Sadece meraktan gelmiş, bir arkadaşa bakıp çıkacağım edasıyla sistemi kurmuş kişiler geldikleri gibi kaçıyorlar. Herkesin kullanabileceği, kimsenin gözünün korkmayacağı dağıtımların hali hazırda Windows ile büyümüş insanların akıllarını çelmek için daha fazla göz önünde bulunması gerekiyor. Benim gözümde daha önce de belirttiğim gibi böyle tek bir dağıtım var; o da Deepin zaten. Fakat burada da insanların ön yargıları devreye giriyor. Bir çok insan Çin menşeili olduğu için şüpheli gözlerle bakıyor bu dağıtıma. Halbuki sistem, uygulamalar, her şey GPL ile lisanslı. İnsanlar Çin lafı geçince bilgilerimizi izinsiz Çin'e aktarıyorlar diye düşünüyorlar ama Windows ya da MacOS gibi asıl bu işi yapanları hiç düşünmeden kullanıyorlar. Her neyse, bu konuda çok haklısın. Geliştiricilerin şu sabit fikirlerden bir şekilde kurtulup kullanımı kolaylaştırmaya, otomatikleştirmeye daha fazla çaba harcamaları gerekiyor.

    Her ne kadar tasarımı sade ve basit desem de kurulum sırasında giriş dili seçim butonunu sol üst köşeye koymaları doğru olmamış. Çevremde Deepin'i ilk defa kuran herkes o butonu bir ıskalıyor ve kurulum sonrasında tekrar ayarlamak zorunda kalıyor. O butonu biraz daha aşağı bir yere almaları gerekiyor, bence bu bir tasarım hatasıdır. Bence sen de kurulum esnasında o butonu bu yüzden görmedin ve giriş dili İngilizce olarak kurulum gerçekleşti. Daha sonraki sorunun ise muhtemelen paneldeki bir bug. Yansı seçme işlemini panelden yapamıyoruz hâlâ. Bu bug 15.5 sürümünde de vardı. Türkiye yansısına manuel geçtikten sonra ne güncelleme ne de uygulama yüklemekte bir sorun kalmıyor. Veri Teknik ve DGN yansılarında sorun vardı önceden. Ben Veri Teknik yansısını email yoluyla iletişime geçerek düzelttirmiştim ama sanırım DGN hâlâ çalışmıyor. Veri Teknik yansısı düzelince tembellik yapıp DGN ile hiç iletişime geçmedim. Kısacası dil ile ilgili bir sorun yaşamıyorum, yaşayanı da duymadım.

    Linux'ta paketlerin kurulumları çok basit. Eğer mağazada yoksa indirilen pakete çift tıklayınca açılan kurulum aracından kur seçeneğiyle kuruluyor, zor bir şey yok. Mağazada sahipli yazılımların da olması aslında bu yüzden önemli zaten kullanım basitliği açısından. Ortada paket de yoksa 2-3 komutla kurulum yapılıyor, indirilen dosyada yönerge olarak yazılı oluyor bu komutlar. Aslında zor bir şey yok fakat insanları olabildiği kadar terminale sokmamamız lazım.

    Çift monitör olayını bilmiyorum, genelde dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Swap için bölüm ayırmak zorunda değilsin. Hangi dağıtımlar bu sisteme geçti tam olarak bilmiyorum ama Windows gibi swapfile kullanan dağıtımlar var artık. Belirli yönergeleri bulduktan sonra diğer dağıtımlarda da swapfile sistemini kullanırsınız. 16 gb ram varken zaten swap bölümüne neden ihtiyacınız var ki? Swap ram kapasitesinin yetmediği durumlarda hard diskin kullanılması için oluşturulan bir bölümdür. 16 gb ram var ve bunu taşıracak bir işlem yapmıyorsanız zaten swap bölümüne gerek yok. Ben 8 gb ram olan laptopta swap kullanmıyorum gündelik işler için 8 gb ram miktarı gayet yeterli olduğu için. Yalnız bazı sistmelerde swap olmazsa sistemin uykuya girip çıkmasında sorun olabiliyor ama bence sorun olmaz. Her neyse, 16 gb ram miktarını aşacak işler yapmıyorsanız gerek yok swap bölümüne.

    Skype ile herhangi bir sorun yaşamıyorum ben. Team ile neyi anlatmaya calıştığınızı anlamadım. Team Speak? Teamviewer? Team Speak kullanmadığım için bilmiyorum ama Teamviewer konusunda da bir sıkıntı yok. Geçenlerde ablamın bilgisayarına sorunsuz şekilde bağlanmıştım.(Deepin-Windows)

    Pulseaudio ile istediğin uygulamanın sesini ayarlayabilirsin. Zaten marketten iki tıklamayla yüklemene bakıyor. Firefox'u sevmiyorum. Genelde Linux kullanıcıları Chrome sevmez geliştiricisi Google olduğu, bilgi topladığı ve açık kaynaklı yazılım olmadığı için ama Mozilla'yı görmezler. Mozilla da dünyanın parasını kazanıp dünyanın verisini topluyor. Mozilla'yı masum gösterenlerin Bryan Lunduke'nin Mozilla is Not Trustworthy videosunu izlemeliler. Her neyse, Google Chrome işini gerektiği gibi yapıyor ve çok ihtiyacım olmadığı sürece başka tarayıcı kullanmıyorum. Firefox yeni yeni yetişti sayılır ama aynı Chrome gibi tam bir ram canavarı, Chrome'den hiçbir farkı yok ve üstüne üstlük hantal.

    Deepin gibi Linux dünyasında katkı yapan 3-4 dağıtım daha çıksa yer yerinden oynar. Birkaç yıl gibi kısa bir sürede GNU/Linux en kullanıcı dostu işletim sistemi olabilir. Ama ne yazık ki millet sürekli çatallama derdinde. Çatalla babam çatalla, bakalım nereye kadar çatallayacaklar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vurkach

    Kısım kısım yanıt vermeye çalışayım. Fakat, yanıt vermeden önce kendim hakkında şunu belirteyim; ben kesinlikle uzman bir GNU/Linux kullanıcısı değilim. Geliştiricilik veya benzeri bir vasfım da yok. Sadece bilişim alanına meraklı biriyim ve doğal olarak Linux'u gündelik işler için kullanıyorum, yani tam bir son kullanıcıyım.

    Şimdi benim Linux sistemlerini Windows ile karşılaştırmama sebebime gelelim;
    1. Linux'un özgür bir yazılım olması ve özgür yazılım dünyasına giriş yapmış, felsefesini benimsemiş kişilerin zaten Windows'a pek yanaşmıyor olması. Yani Windows bu kişiler için alternatif bir sistem olmadığı için hiç kurcalamaya gerek yok.
    2. Windows arkasında devasa bir firmanın desteğiyle, devasa çabalar ve kaynaklarla bu kadar gelişmiş ve yaygınlaşmış bir sistem. Bu sebeple herkes, her firma bir şekilde Windows'a destek veriyor ve bu kadar destek sayesinde en azından masaüstü sistemler ve son kullanıcı açısından GNU/Linux'dan daha iyi, daha kullanılabilir bir konumda. Arkasında devasa bir şirket, devasa finansal kaynak, devasa geliştirici desteği, devasa üretici desteği olan bir sistemi bizim fakir ama gururlu Linux'umuzla kıyaslamaya gerek yok.

    Linux kullanıcıları aslında geek dediğimiz insanlarca kullanıldığı için kimse bunları pek dert etmiyor bence ama aslında dert edilmesi gerekiyor. Sadece meraktan gelmiş, bir arkadaşa bakıp çıkacağım edasıyla sistemi kurmuş kişiler geldikleri gibi kaçıyorlar. Herkesin kullanabileceği, kimsenin gözünün korkmayacağı dağıtımların hali hazırda Windows ile büyümüş insanların akıllarını çelmek için daha fazla göz önünde bulunması gerekiyor. Benim gözümde daha önce de belirttiğim gibi böyle tek bir dağıtım var; o da Deepin zaten. Fakat burada da insanların ön yargıları devreye giriyor. Bir çok insan Çin menşeili olduğu için şüpheli gözlerle bakıyor bu dağıtıma. Halbuki sistem, uygulamalar, her şey GPL ile lisanslı. İnsanlar Çin lafı geçince bilgilerimizi izinsiz Çin'e aktarıyorlar diye düşünüyorlar ama Windows ya da MacOS gibi asıl bu işi yapanları hiç düşünmeden kullanıyorlar. Her neyse, bu konuda çok haklısın. Geliştiricilerin şu sabit fikirlerden bir şekilde kurtulup kullanımı kolaylaştırmaya, otomatikleştirmeye daha fazla çaba harcamaları gerekiyor.

    Her ne kadar tasarımı sade ve basit desem de kurulum sırasında giriş dili seçim butonunu sol üst köşeye koymaları doğru olmamış. Çevremde Deepin'i ilk defa kuran herkes o butonu bir ıskalıyor ve kurulum sonrasında tekrar ayarlamak zorunda kalıyor. O butonu biraz daha aşağı bir yere almaları gerekiyor, bence bu bir tasarım hatasıdır. Bence sen de kurulum esnasında o butonu bu yüzden görmedin ve giriş dili İngilizce olarak kurulum gerçekleşti. Daha sonraki sorunun ise muhtemelen paneldeki bir bug. Yansı seçme işlemini panelden yapamıyoruz hâlâ. Bu bug 15.5 sürümünde de vardı. Türkiye yansısına manuel geçtikten sonra ne güncelleme ne de uygulama yüklemekte bir sorun kalmıyor. Veri Teknik ve DGN yansılarında sorun vardı önceden. Ben Veri Teknik yansısını email yoluyla iletişime geçerek düzelttirmiştim ama sanırım DGN hâlâ çalışmıyor. Veri Teknik yansısı düzelince tembellik yapıp DGN ile hiç iletişime geçmedim. Kısacası dil ile ilgili bir sorun yaşamıyorum, yaşayanı da duymadım.

    Linux'ta paketlerin kurulumları çok basit. Eğer mağazada yoksa indirilen pakete çift tıklayınca açılan kurulum aracından kur seçeneğiyle kuruluyor, zor bir şey yok. Mağazada sahipli yazılımların da olması aslında bu yüzden önemli zaten kullanım basitliği açısından. Ortada paket de yoksa 2-3 komutla kurulum yapılıyor, indirilen dosyada yönerge olarak yazılı oluyor bu komutlar. Aslında zor bir şey yok fakat insanları olabildiği kadar terminale sokmamamız lazım.

    Çift monitör olayını bilmiyorum, genelde dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Swap için bölüm ayırmak zorunda değilsin. Hangi dağıtımlar bu sisteme geçti tam olarak bilmiyorum ama Windows gibi swapfile kullanan dağıtımlar var artık. Belirli yönergeleri bulduktan sonra diğer dağıtımlarda da swapfile sistemini kullanırsınız. 16 gb ram varken zaten swap bölümüne neden ihtiyacınız var ki? Swap ram kapasitesinin yetmediği durumlarda hard diskin kullanılması için oluşturulan bir bölümdür. 16 gb ram var ve bunu taşıracak bir işlem yapmıyorsanız zaten swap bölümüne gerek yok. Ben 8 gb ram olan laptopta swap kullanmıyorum gündelik işler için 8 gb ram miktarı gayet yeterli olduğu için. Yalnız bazı sistmelerde swap olmazsa sistemin uykuya girip çıkmasında sorun olabiliyor ama bence sorun olmaz. Her neyse, 16 gb ram miktarını aşacak işler yapmıyorsanız gerek yok swap bölümüne.

    Skype ile herhangi bir sorun yaşamıyorum ben. Team ile neyi anlatmaya calıştığınızı anlamadım. Team Speak? Teamviewer? Team Speak kullanmadığım için bilmiyorum ama Teamviewer konusunda da bir sıkıntı yok. Geçenlerde ablamın bilgisayarına sorunsuz şekilde bağlanmıştım.(Deepin-Windows)

    Pulseaudio ile istediğin uygulamanın sesini ayarlayabilirsin. Zaten marketten iki tıklamayla yüklemene bakıyor. Firefox'u sevmiyorum. Genelde Linux kullanıcıları Chrome sevmez geliştiricisi Google olduğu, bilgi topladığı ve açık kaynaklı yazılım olmadığı için ama Mozilla'yı görmezler. Mozilla da dünyanın parasını kazanıp dünyanın verisini topluyor. Mozilla'yı masum gösterenlerin Bryan Lunduke'nin Mozilla is Not Trustworthy videosunu izlemeliler. Her neyse, Google Chrome işini gerektiği gibi yapıyor ve çok ihtiyacım olmadığı sürece başka tarayıcı kullanmıyorum. Firefox yeni yeni yetişti sayılır ama aynı Chrome gibi tam bir ram canavarı, Chrome'den hiçbir farkı yok ve üstüne üstlük hantal.

    Deepin gibi Linux dünyasında katkı yapan 3-4 dağıtım daha çıksa yer yerinden oynar. Birkaç yıl gibi kısa bir sürede GNU/Linux en kullanıcı dostu işletim sistemi olabilir. Ama ne yazık ki millet sürekli çatallama derdinde. Çatalla babam çatalla, bakalım nereye kadar çatallayacaklar.

    ben seni eleştirmek için yazmadım.. tam aksine seni desteklemek için yazdım...

    hatta mümkün ise deepin de işlemler diye topic aç.. kurduğun kullandığın.. çalıştığın şekli anlat.. modifikasyonu anlat...

    hemen konuna abone olurum...

    şuan son versiyonu indirdim.. betasını sanal da denemiş idim.. şimdi usb ye yazdım gerçek hardware de denicem... yeniden.. sil baştan bakacam...

    dediğim gibi.. deepin konusu aç.... lütfen son kullanıcı olarak çok basit birşey bile olsa dock settings leri anlat.. herkes faydalansın...

    topic ler şenlensin..




  • tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Beni eleştirdiğini düşünmedim zaten, yazımdan öyle bir anlam çıktıysa kusuruma bakma. Mart içerisinde yeni sürüm çıkması gerekiyor eğer her şey plana uygun devam ederse. Aslında yeni sürümle beraber kurulum yapman daha iyi olur.

    Planlama linki:https://www.deepin.org/tr/developer-community/planning/
    Telegram Türkiye Deepin Topluluk Grubu:https://t.me/deepintr
    Telegram Global Deepin Topluluk Grubu:https://t.me/deepin




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vurkach

    Beni eleştirdiğini düşünmedim zaten, yazımdan öyle bir anlam çıktıysa kusuruma bakma. Mart içerisinde yeni sürüm çıkması gerekiyor eğer her şey plana uygun devam ederse. Aslında yeni sürümle beraber kurulum yapman daha iyi olur.

    Planlama linki:https://www.deepin.org/tr/developer-community/planning/
    Telegram Türkiye Deepin Topluluk Grubu:https://t.me/deepintr
    Telegram Global Deepin Topluluk Grubu:https://t.me/deepin

    senin yüzünden şimdi telegram programı nedir diye araştırma yapmak zorunda kalcam.. iş çıkardın başıma

    birçok yerde telegram var görüyorum... tam olarak nedir ne değildir bilmiyom ama bakalım ne çıkacak..

    bu arada.. verdiğin linkdeki yenilikler kısmına baktım da...
    şu dikaktimi çekti .. bilgin var ise paylaşır mısın ne demek ? Deb'den Flatpak




  • tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Telegram'ı Whatsapp'tan daha fazla seveceğine eminim ama tek sorun Türkiye'deki kullanıcı azlığı. Topluluklar ve geekler arasında genelde Telegram kullanılıyor. Kullanması daha kolay, özellikler olarak daha gelişmiş, güvenlik açısından daha iyi olması gibi sebeplerle kullanılıyor ama halk Whatsapp biliyor ve onu kullanıyor daha çok.

    Deb ve Flatpak paketleme sistemleri... Aslında senin araştırman gereken ise Flatpak ve Snap. Snap Canonical tarafından geliştirildi, Flatpak ise Red Hat tarafından. Kısaca evrensel paketleme sistemleriler. Yani bağımlılık sorunları yok, güvenliler, her dağıtıma kurulabilirler. Detaylarını burada yazmam yerine senin açıp okuman daha kısa sürer ve daha verimli olur. Bu paketlemelere destek gün geçtikçe artıyor. Eğer bir aksilik olmazsa dağıtımdan bağımsız depolarımız olacak. Planlama kısmında yazan Flatpak'e geçişin anlamı ise Deepin'in kendi uygulamalarını Flatpak olarak paketlemeye başladığı ve devam ediyor olduğu anlamına geliyor, yani Flatpak'i destekliyor.




  • önceki mesajımdaki sözü yineliyorum

    Deepin li günler gibisine bi topic açıp insanlara kendi yaşadıkların çözümlerin vs vs paylaşabilirsin. hatta youtube kanalı da açsan herkese faydalı

    aslında bu sözümü tüm farklı linux kullanıcıları için diyorum... linux diye günlük arıyorum.. ya cam de gevezelik yapanlar.. yada hintlilerin paylaşımları...
    yerli paylaşım çok az.. olanların çoğu kali üzerine oluyor... misal ubuntu son kullanıcı deneyim ve çözümler az... son kullanıcılar forumları dolaşmaz... varsa video.. zorda kalmadıkça text okumaz...

    şimdi gerçek makinede deepin yükledim.. yine aynı sorun oldu... install aşamasında Türkçe seçmeme rağmen klavye ingilizce geldi... settings den klavyeyi düzelttim yine olmadı... ekrandaki menü vs Türkçe ama ben klavyeden yazamıyorum... herne kadar şuan kvm kullanıyorum ama onun sorun olduğunu düşünmüyorum

    update bitsin reboot sonrası yine olmaz ise dil ve font dosyalarını kontrol edeceğim

    selamlar




  • tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Linux üzerine bir kanal kuracak kadar tecrübeli değilim. Kaldı ki, rahatını bozmak istemeyen insanlara ne yapsanız da fayda etmez. Eğer özgür yazılım dünyasına adım atmak istiyorsa zaten kapıyı aralayıp ne var ne yok diye bakıyordur. İnsanlar alışkanlıklarını değiştirmek istemiyorlar ve bunda da haksız değiller. Eğer ilgilenecek zamanım olsaydı belki düşünebilirdim ama maalesef yoğunum ve buna ayıracak zamanım pek yok.

    Giriş dilini doğru seçmene rağmen sorun çıkması ilginç. Dil seçeneklerinde 'Türkçe' yazanın seçili olması gerekiyor. Giriş seçeneğinde tam olarak ne yazıyor? Turkish Alt-Q falan olmamalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gizanagi -- 15 Mart 2018; 13:4:43 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vurkach

    Linux üzerine bir kanal kuracak kadar tecrübeli değilim. Kaldı ki, rahatını bozmak istemeyen insanlara ne yapsanız da fayda etmez. Eğer özgür yazılım dünyasına adım atmak istiyorsa zaten kapıyı aralayıp ne var ne yok diye bakıyordur. İnsanlar alışkanlıklarını değiştirmek istemiyorlar ve bunda da haksız değiller. Eğer ilgilenecek zamanım olsaydı belki düşünebilirdim ama maalesef yoğunum ve buna ayıracak zamanım pek yok.

    Giriş dilini doğru seçmene rağmen sorun çıkması ilginç. Dil seçeneklerinde 'Türkçe' yazanın seçili olması gerekiyor. Giriş seçeneğinde tam olarak ne yazıyor? Turkish Alt-Q falan olmamalı.

    sen söyleyince aklıma geldi

    bazı linuz çözümlerinde evet Turkish Q seçince benzer sorun oluyor.. şimdi update den sonra settings den Turkish Int with dead keys seçince komut satırında denedim sorun gitti.
    ama işin garibi install da bunu hatırlamıyorum... bazı linux yüklemelerinde sadece Turkish var ve default seçili geliyor iken bazılarında bunun gibi Turkish Q seçili geliyor.. ona dikkat etmedim.. sen söyleyince aklıma geldi..

    valla
    linux için hem paket hemde settings olarak yapılması gereken çok şey var

    deepin in store mantığını çok seviyorum... ama xfce nin özellikle sağ tuş ve settings kısmı çok hoşuma gidiyor.. gnome un addons kısmı mükemmel.. 3-5 addons u pencereden aktif ederken direk sitesinden eklenenleri bu ekrandan kontrol edebilmek gibi...

    evet... youtube üzerine yeni yeni dağıtım adı altında farklı paketler çok çoğaldı
    dediğin gibi bunların bir grup ve sınırda tutulması ve dağılacak bile olsa genel grup üzerinden olması daha mantıklı.. sonuçda herşey son kullanıcıyı etkiliyor.




  • tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Giriş seçeneği şu şekilde olmalı:
     Manjaro'nun DistroWatch'ta Birinci Olması

    Bu arada eğer Deepin ile devam edecekseniz manuel olarak Türkiye yansısına geçiş yapın ki güncelleme ve uygulama indirirken hız sorunu yaşamayın. Daha önce bahsettiğim gibi; Veri Teknik yansısı çalışır vaziyette şu anda.

    Yansı listesi linki:https://www.deepin.org/tr/mirrors/packages/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gizanagi -- 15 Mart 2018; 15:37:58 >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.