Şimdi Ara

Macbook pro Almaya Değer mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Not: Aslında mac os forumuna da açtım konuyu fakat cevap gelmedi burada da paylaşmak istedim

Bilgisayar mühendisliği okuyorum. Laptop'um eskidiği için bir süredir değiştirmek istiyordum fakat yeni modeller(bilhassa mobil zen2) bekle et derken dolar aldı başını gitti ne yazik ki kala kaldım.
    Taşınabilirliği yüksek ve de performansı iyi uzun ömürlü kullanabileceğim modellere bakıyorum modellere bakıyorum 10-12 bin tl arasında oluyorlar. Bu paralara çıkmışken hiç hesapta yokken mbp radarıma girdim. Elbette bir sempatim vardı eskiden de fakat bir şekilde uzak duruyordum.
    13.3 pro modeliyle ilgilenebiliyorum anca gönül isterdi mbp 16 da seçeneklerim arasına girebilseydi.

1-)Daha önceden hiç bu kadar küçük ekranla uğraşmadım bu çok sorun yaratır mı? Kişiden kişiye değişecektir ama bu deneyimi yaşamış olanların fikirlerini merak ediyorum bu hususta doğrusu.
    2-)yazılım için doğru bir platform olur mu kullanılan programlar açısından uyum sorunları yaşanır mı?bootcamp ile windows kurduğumda birebir bir windows sahibi olmuş olunuyor mu ?
    3-)Harici bir ekran kartı olmayışının yokluğunu hisseder miyim? Model değişikliğine gidilip harici kartlı olanlar için 3500 tl'lik fark verilmeye değer mi?
    4-)Kafamı en çok kurcalayanların başında gelen bir diğer husus ise apple silicon. Kendi işlemcisine geçtiğinde yazılım desteğini ne süre devam ettirecek işletim sisteminde temel değişiklik yapacak mıdır bu durum ne gibi sorunlar açabilir bilemiyorum.Kendi bilgisayarlarındaki intel işlemcileri de baltalamazlar heralde diye ümit ediyorum.Bu sene çıkarsalar bile bekleyip öyle bir model alamam hem bütçeden kaynaklı hem de mevcut kur belirsizliğinden mütevellit tercih edemem.
    Zaten henüz tam anlamıyla oturmamış bir sisteme geçiş yapıp bir sürü sorunla boğuşmayı istemezdim.Bunları araştırırken örnek olarak Microsoft'un surface'te yaşadıklarından bahsediliş geçiş dönemli sancılı olacaktır illaki.

Ne yapmam gerektiği hakkında hiç bir fikrim yok kafam karışmış durumda.Konuya dair görüşlerinizi bekliyorum.
    Saygılarımla.
    Esenlikler dilerim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 22 Eylül 2020; 14:19:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhabalar hocam ben de bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim.

1) Küçük ekran daha taşınabilir oluyor bence. Aşırı küçük olmadıktan sonra gayet yeterli olur diye düşünüyorum. Ben de 15.6 inç bir bilgisayar kullanırken 13.3 inçlik bir bilgisayar almayı düşünüyorum.

2) Yazılım için spesifik detaylar değişebilir ama unix tabanlı olduğu için windows'tan daha iyi bir platform. Ancak şöyle bir durum da var. Windows'ta wsl'i araştırın. Windows'ta Linux terminali çalıştırmanızı sağlıyor ve sanal makine değil bu. Dolayısıyla bu eksik kapanıyor denebilir. Özetle macos daha iyi ancak Windows tercih ederseniz de eksik kalmıyorsunuz bana kalırsa.

3) Yazılımda harici ekran kartı sanırım büyük matris operasyonları(machine learning)'de gerekir. Bu tarz bir şeye girecekseniz alacağınız bilgisayarın da ekran kartı çok yeterli olmaz. Buluttaki makinelerden yardım almak daha mantıklı olur. Kısaca yazılım için ekran kartına çok gerek yok diye düşünüyorum ama çalışacağınız özel bir alan varsa bilemem tabi.

4) Bu konuda pek fikrim yok açıkçası.

Ben de macbook almayı düşündüm fakat istediğim ayardaki bilgisayarlar 15000₺'ye çıkıyordu. Fazla geldiği için vazgeçtim. Şu anda en mantıklı ultrabook lenovo yoga slim 7(10000₺) sanırım. Mediamarkt' ta stokta var ryzen 4800u işlemcisiyle ortalığı dağıtıyor olmalı. Ben biraz daha işlevsel bir bilgisayar istediğin için asus zenbook'lara(11000₺) bakıyorum. Yoga slim 7'de daha iyi bir işlemci, 1tb ssd(asus 512gb) ve 1000₺ ucuzluk var.

Bildiklerim genel olarak bu kadar.

• Litityum kullanıcısına yanıt
    Öncelikle yanıt için teşekkür ederim bir süredir deneyim hususunda kullanıcı topluluğundan bilgi almak için uğraşıyorum fakat bir türlü denk gelmedi sanırım.

13.3 inch bu konuda tek seçeneğim macbook kanadında aksi halde bütçeyi çok fazla aşmam gerekecek. Zaten ordaki harici ekran kartını kullanabileceğim uygulamalar var mı bilmiyorum (kendi açımdan) bilemiyorum keza oyun olarak düşünecek olursak seçenekleri kısıtlı ve birincil amacı da bu değil zaten ekosistemin.

Mutlaka bakacağım wsl'ye aslında zaman da daralıyor zaten kur baskısı olmasa biraz daha rahat davranırım en azından bir kaç ay daha fakat sanki şu an olmuyorsa bir daha hiç olmaz gibi de geliyor.

Yapay zeka için evet gerekli olabilirdi ama masaüstü performansına yakın kaslı bir grafik kartı gerekecekti ve muhtemelen ram de yetersiz kalır diye düşünüyorum 16gb'lık olanı alabileceğim çünkü.

Apple silicondaki endişem sistemde mimarisine yönelik değişiklikler yapılması ve 2-3 sene içerisinde ilgi ve desteğin diğer işlemcilere azalması uzun ömürlü kullanımın önününe geçer mi diye korkuyorum açıkcası. Gerçi mac os'a dair deneyimim yok kullanıcıları hala epey eski sürümlerinde bilinçli olarak kaldıklarını ve apple'ın son yıllarda sistemde daha ciddi bir şekilde kısıtlamalar yaptığını söylemişlerdi ne denli doğru bilemiyorum içerisinde bulunmadığımdan bu minvalde birden fazla ileti gözüme takıldı.

dediğiniz modellere baktım ben de araştırma sürecinde. zenbook ve yoga modeli windows tarafında alternatif olarak duruyorlar. O fiyatlara çıkmışken biraz daha koyup macbook mu alayım diye düşünceler neticesinde bu fikir oluştu bende de. Ben de matebook bakıyordum 2020 amd 4000 modelli olanları fakat gelmedi henüz ingiltereye 5 ekimde gelecekmiş buraya ne zaman gelir bilmiyorum fiyat ne olur incelemeler derken treni de kaçırmak istemiyorum. Acele geliyor ne yazık ki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 22 Eylül 2020; 18:22:23 >

• güncel
  • Çevremdeki yazılımcı arkadaşlarımın (ios geliştirici olmayanların) büyük çoğunluğu mbp kullanıyor.
    Ama şart değil.

Ancak Apple platformlarına yazılım geliştirme hedefiniz var ise olmazsa olmaz.
    Ben iOS geliştirici olduğum için yıllardır kullanıyorum. iOS geliştirici olmasaydım yine mbp tercih ederdim. Kullanım kolaylığı konusunda çok başarılı.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Akasha_Ether kullanıcısına yanıt
    Paylaşımda bulunduğunuz için öncellikle teşekkür ederim.

Zaruri değil elbette kesinlikle olmazsa olmaz gözüyle bakmıyorum fakat görece fazla tercih edilmekte bu ekosistem.
    Doğrusu benim aklımda ultrabook vardı fakat elle tutulur diyebileceğim modeller fiyat olarak yüksek gelince mbplar birden bire radarıma takıldı bu şekilde araştırmaya başladım.
    Deneyimsiz olduğum için bu konuda tecrübe sahibi olanlara ulaşmak istedim

İşletim sisteminin konforu cazip geliyor sanırım.
    İş icabı olarak zorunlu olsa harici kullanımlar için de aynı tercihin geçerli olması Geçiş yapmayı olumlu düşündürüyor

• Mbp oyun hariç tüm ihtiyaçları rahatça karşılayabiliyor ki ben oyun da oynuyorum(verimli değil)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Çok teşekkürler benim alacağım modelde onboard olacağı için ne oynanabilir bilmiyorum zaten kastettiğim de uzun süreli veya oyun odaklı bir kullanım değil arada bir vakit geçirmelik bir takım şeyleri çalıştırabilir mi bilmiyorum basit eğlence tipinde olanları belki .

Olumsuz bi düşünce hakimdi bende hem ekosistem kısıtlar mı zorlanır mıyım diye bir yandan da apple silicon gelişmelernin ufukta görünür olması fakat şu an tercih etmem gerektiği kanısındayım.
    Sizler gibi hem kendisi hem de çevresindekilerin deneyimlerini sunan insanlar vesilesiyle .

• Yazılım için en az 16GB RAM.
    Windows MacBook üzerinde daha stabil çalışıyor. Hem dell xps kullandım şimdi de matebook 13 var. En akıcı Windows performansı MacBook Pro zamanında almıştım.

Apple Silicon ile Apple daha iyi performansı 200 dolar ucuza vermeyi planlıyor. Aynı zamanda iOS macOS ve iPadOS uygulamalarını tek yerde toplama hedefi var.

Ayrıca Intel işlemcilerin pabucu dama atılacak. Bu kesin. Apple acımasız. Güncelleme desteği çok erken kesilecek. (Belki 3 senede dahi kesilebilir)

Ama şu da var:

Windows performansı bu işlemcilerde nasıl olacak? Veya Windows olacak mi?

Varolan mevcut programlar bu yeni işlemcilerle nasıl çalışacak? Apple 64bit dayattığı için aylarca çalışmayan programlar ve elan çalışmayanlar varken. Soru işareti.

Sonuç olarak çok büyük gelişmeler vaat etse de Apple silicon ikinci nesil beklenebilir. 16GB RAM ile MacBook Pro zaten 3 sene götürür bu da kafi bir süre.

• Free Man. kullanıcısına yanıt
    Evet dediğiniz gibi hocam anakarta lehimli olduğu için zaten sonrasında upgrade yapılmadığı için uzun ömürlülük açısından hem de 16 gb daha mantıklı gelmişti bana da.
    En akıcı performansı windowsta yakalamış olmanız biraz iddialı gelse de olumlu hanesine +1 olarak ekledim.

Bu 200 dolar indirimli geleceği hususu kesinleşmiş durumda mı?
    Daha iyi performans sunacağını iddia etmeseler zaten satabileceklerini sanmıyorum . mac os u ipados deneyimine yaklaştırma hedefleri var diye okumuştum ben de.

En çok korktuğum husus da bu zaten intel i tamamen devre dışı bırakabilecek hamleler getrmeler işletim sistemi mimarisinde köklü değişiklikler sonrası x86 tarafını sorunlu kılma fikri ürkütüyor.

Diğer yandan da ilk arm a yatırım yapmak ne derece doğru olur zaten son kullanıcı tarafından testi yapılmamış ve neyle karşılacağımızı bilmediğimiz bir ortama geçiş yapmak ne derece sağlıklı bir karar olacaktır.
    Arm’ın birsonraki neslini beklemek elbetteki en doğrusu olacaktır fakat benim durumunda bu bir kaç sene beklemek demek ve şu an için ihtiyacım var.
    Ölü yatırım yapmak istemiyorum. İntel işlemcilere olan destek de kesilirse zaten elden çıkarma durumu nasıl olacak ki yenileyebileyim.

Almaya niyetlenmiştim fakat şu bahsettiğiniz senaryo beni olumsuz düşüncelere istiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 26 Eylül 2020; 19:36:21 >

• Worm Holes kullanıcısına yanıt
    Ama yine dediğim gibi ilk geçiş süreci sancılı olacaktır. Birçok şirket kullanıcılarına Catalina yüklemeyin diye uyarı maili gönderiyordu. Arm geçişinde bunun nasıl olacağı tamamen meçhul.

Arm vaat olarak çok hoş seyler vaat ediyor. Ama uygulamalar ne kadar kısa surede uyumlu olacak soru işareti. Windows nasıl performans verecek yine soru işareti.

Arm laptoplar geldiğinde daha uyguna gelirse şimdiki Pro fiyatları da düşer ama zaten şu anda MacBook Pro fiyatı zam yemedi. Apple zam yaparsa mantığı da kalmaz.

kullanım ömrü gerçekten uzun.
    Mesele şuan mbp2015 kullanan ve sıkıntı yaşamayan tanıdıklarım var ben 2016late 15inch şahsi bilgisayar olarak, 2020 13inch şirketin verdiği bilgisayar olarak kullanıyorum. Haftada 5 gün en az 8 saat bu bilgisayarlar aktif kullanımda(yoğunluk 2020de). İkisi de touchbarlı, yeni modelin klavyesi bariz daha iyi. Bir de yeni modelde esc tuşu fiziksel. Bunun dışında 2016modeli de günlük yoğun kullanımda hiçbir sıkıntı çıkarmazdı bana. Bu da kullanım ömrü hakkında bir ipucu veriyor.

Apple silicon’a erken donemde geçiş yapmaya bence gerek yok.
    Genelde Apple’ın ilk seri ürünlerinde buglar, kronik sorunlar olabiliyor. Çünkü çok kompleks ürünler üretiyorlar. Sorun çıkması durumunda geri çağırma programı açıyorlar. (Ücretsiz klavye, batarya değişimi yaptırdım program kapsamında)

• Free Man. kullanıcısına yanıt
    Haklısınız bu görüş en başından beri bende hakim direkt güllük gülistanlık ortam oluşmayacaktır kervan yolda düzülür misali zamanla oturur geri dönüşler incelemelerle düzeltmeler yapılır tam anlamıyla büyük firmalar geçiş yapmaya çekinir de zaten.

Windows çalışacak mı? Bootcamp desteği olmayacak yönünde bir görüş vardı apple kanadından zaten sanırım microsoft surfacete mi ne denemiş pek de başarılı olduğu söylenemez şeklinde bilgim vardı.

Arm işlemciler bence ucuZ a da gelmeyecek yenilik vaadettiği için hatta ülke durumundan dolayı zam yeme riskinden endişe ediyorum bekle ve gör seçeğini uygulardım normal şartlar altında

uzun ömür tercih sebebim 5 yıl beni götürebileceğine inanıyordum tek belirsiz tarafı işlemci değişikliği sonrası bu yine gerçekleşebilir bir ihtimal olup olmadığı

Hocam 16 ve 13 inch dönüşümlü kullanıyorum dediniz. Ben geçen vatanda mbp13 inceledim eski modeldi gerçi gözüme kullanışlı geldi yanında 16 inch vardı büyük bile buldum.
    Şirket keşke 16 inch versiyonunu verseydi dediğiniz oluyor mu?

Kesinlkle aynı kanıdayım kobay gibi önden gidenlerin görüşleri ve yaşadığı sıkıntılar doğrultusunda gelişmeler olacak ve kervan yolda düzülür diyeceklerdir eşit şartlara ulaşılması belki önümüzdeki 1.5 sene olabilecek bi şey ki bence yeni nesilde intel çiplere yer verirlerse biraz daha sistemin oturması gerekeceği kanaatinde olduklarını düşüneceğim

Kesinlikle büyük ekran olmasını tercih ederdim.

Bu konuda biraz endişem vardı şimdi tek ürün olarak kullanacağım 13 e gözüm alışır heralde diye düşünüyorum ya da öyle olmasına inanmak istiyorum. Mbp16 lar hatrı sayılır bir meblağa pahalı. Belki uygun fiyatlı bir monitör bulursam o şekilde görüntü almayı deneyebilirim bir çözüm olarak

Ben yıllarca (2014’ten beri) 15inch kullandım ilk defa bu şirkette 13inch geçti elime 1 aydır kullanıyorum devasa fark hissetmedim. Dediğin gibi alıştıktan sonra sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.

1) Küçük ekran aslında çok sorun değil evde filan büyük monitör alır takılırsın gerekirse.

2) Yazılım için gerekli herşeyi yaparsın zaten bana sorarsan orada ol sadece .net mvc platformunu kullananlar pek sevmiyor macOS’i o kadar ama onunda devri geçtiler .net core giderek artıyor. Bence ios üzerine app geliştirebilme seçeneği bile çok önemli. Şu anda piyasada çok büyük açık var azıcık anlayan bile çok önemli yerlere gelebiliyor garip.

3) Oyunda hissedersin üstelik birde macOS olması daha da azaltır olasılığını. Ekran kartı arttırsanda bir şey olacağını sanmıyorum.

4) Desteğini seneler boyu sürdürür. Esas soru işareti Apple işlemcili mi almak gerekir.

Birde sıfır illa düşünme ikinci el alıp denersin alışınca üst modelede geçebilirsin.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.