Şimdi Ara

Mutfak Tüpüne LPG dolduruluyor.Bunun için otomobiller kullanılıyor...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
114
Cevap
1
Favori
62.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mutfak tüpüne LPG doldurmak için arabanın bagajına sistem kuruyorlar. Fiyatı 52 liraya kadar çıkan 12 kilogramlık mutfak tüpü, yaklaşık 32 lira daha ucuza geldiği için otogazla dolduruluyor. Yasağa ve tehlikesine rağmen uygulama giderek yayılıyor.

    İstasyondaki görevli depoyu doldurduğunu zannediyor
    Gaz almaya gidenler önce tüpü bagaja yerleştirip detantörü onun ağzına takıyor. İstasyona yanaşarak deponun doldurulması talimatı veriyor. İstasyon görevlisi, araçtaki LPG tankını doldurduğunu zannederken aslında mutfaktaki tüpü doldurmuş oluyor.

    Uzmanlar, LPG ile mutfak tüplerinin, faciaya davetiye çıkardığını belirterek, bu tüplerin mutlaka kontrolden geçmesi gerektiğini savunuyor.

    Tüketici 52 TL yerine 20 TL ödüyor
    Mutfak tüpüne otogaz dolduranlar, LPG'ye dönüştürülen araçlardaki sistemi kullanıyor. Tüpgaz için araca ikinci bir sistem monte ediliyor. 50 liraya kurulan yeni sistemde, bagajın içinde bir hortum ve ucunda detantör bulunuyor. Hortumun diğer ucuna, metal bir boruyla arabanın altına uzatılarak dolum ağzı takılıyor.


    Aracına söz konusu sistemi kurduran emekli P.A., LPG istasyonunda 20 liraya doldurduğu tüpü bir aydan fazla kullandığını belirtiyor. Mutfak tüpüne LPG dolduracak sistemi aracına 50 liraya kurduğunu kaydeden P.A., komşularının da bazen tüplerini kendisine vererek doldurduğunu anlattı.
    İstasyondan istasyona koşuyorlar

    P.A., "Arabaya üç dört tüp alarak doluma gittiğim zamanlar oluyor. İstasyona gitmeden önce tüpü, aracın deposunda sisteme takıyorum. İstasyondan ayrıldıktan sonra dolan tüpü söküp yerine boş olanını takıyorum. Dikkat çekmemek için bu defa başka istasyona giderek tüpü dolduruyorum." diye konuştu.

    Mutfak tüpü pahalı

    Otogaz ile tüpgaz arasında ortaya çıkan 32 liralık fiyat farkı, vergi oranlarından kaynaklanmıyor. Özel Tüketim Vergisi'nde oran otogaz aleyhine olmasına rağmen dolum maliyetleri ve üretici firmaların kâr marjını yüksek tutması, mutfak tüpünün fiyatını artırıyor. LPG istasyonlarında 20 liraya doldurulan 12 kilogramlık mutfak tüpü, İzmir'de 52 liraya satılıyor. Bu tüplerdeki gazla LPG gazı arasındaki tek fark, soğuk ve sıcak havalarda akışkanlığı düzenleyen propan ve bütan gazlarının karışımı.

    Uzmanlar uyarıyor

    Uzmanların verdiği bilgiye göre gazın, belli bir basınçla mutfak tüpünün içinde olması gerekiyor. LPG istasyonlarında yapılan dolumda oluşabilecek basınç farkının tehlike oluşturabileceği, tüplerin kontrolden geçmemesinin de riski arttırdığı kaydediliyor. İlgili kanun, LPG ile mutfak tüpü dolumu yapana ve yaptırana 8'er bin lira para cezası öngörüyor. Bu sebeple dolum için gecenin geç saatleri tercih ediliyor.

    Kaynak:http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=231043







  • 12 Kg'lık bir tüpün dolum tesisinden çıkış fiyatı 18 Lira ben önceden bu işi yaparken (2 sene önce) Kahramanmaraş'a en yakın tesis İskenderun'du. Dolum tesisinden geliş fiyatı tüp başı 2 Liraydı. Tüp başı 3 Lirada bizim kârımız vardı.

    Satış fiyatımız ise 55 Liraydı.

    Bu durumda;
    55-18= 37
    37-2= 35
    35-3= 32 Lira...

    Yani devletin ÖTV adını verdiği saçmalıktan kazandığı para 32 Lira...
    Bu durumda vatandaş dükkana gelip tüpün sadece boşunu alıyordu ve gidip istasyondan LPG'yi bastırıyordu...Biz de sesimizi çıkarmıyorduk çünkü vatandaş gariban her ay 1 tüpe 55 lira verirse nasıl geçinecek...

    Avrupa devletlerinde vatandaşın yaşamını kolay sürdürebilmesi için zaruri ihtiyaçlardan vergiler kaldırılırken biz ÖTV diye saçma sapan bir vergi şekli icad ettik.
    Alkışı hak ediyoruz...
    Bu uzmanlar devletin vergi tahsilatından sorumlu gibiler ben yıllardır bu şekilde tüp dolduran kişileri biliyorum öyle araca falan da monte etmiyorlar bizzat tüpü götürüp dolduruyorlar aslında vatandaşın iliğini sömüren devlete karşı yapılan her türlü tasarruf metodu bence mübahtır.tedaş özelleştirilmeden önce kendi yöntemlerinizle elektrik üretmek yasaktı tedaş özelleşti şimdi elektrik üreten sistemleri devlet teşvik ediyor bunların da uzmanların da tek amacı vergi vergi vergi...
    Aslında biraz da tehlike yok değil çünkü tesislerde bu tüpler ağzına kadar tıka basa doldurulmuyor ama istasyonda, pompa basınca dayanamayıp durana kadar dolduruyor.

    Bu nedenle tüpün sibobu gaz kaçırmaya başlıyor ondan sonra eline dedantörü alan bayilere koşuyor bana bozuk dedantör verdin diye ...

    Allah korusun mutfaktaki gaz sızıntısı fazla olsa bir kıvılcımla havaya uçma riski de var...
    Gerçi şimdeye kadar uçanı görmedik ama olabilir, uçulmaz diye birşey yok ...

    Vergi konusuna gelince, ister tüpümü bayiden sıfır alırım istersem gider istasyonda bastırrım... Bu devleti ilgilendirmez çünkü istasyondan aldığım gazda da vergi var... Ayrıca devlete her yıl halkın cebinden milyarlarca dolar vergi akıyor nereye gidiyor bunca para en basitinden hala köstebek çukuru gibi otoyollarımız var, yolumuz bile yapılmıyor o halde devlete neden vergi verelim ki ? Devlet büyükleri karnını doyursun diye mi ? Amerikada villalar satın alsınlar diye mi ?
  • bir konuyu anlayamadım Aynı kalorifik değere sahipken nasıl oluyor da LPG daha ucuz oluyor.Bu işten kar yapmak için irim maliyetinin ucuz olması gerekmez mi

    linke bakınız , linkteki veriler yanlışsa orası ayrı .Ancak her ayın kıyası tek tek yapılabiliyor !

    http://www.igdas.com.tr/Dynamic/YakitFiyatKarsilastirmasi.igd

    http://www.yasam.com.tr/liste_goster.asp?id=37



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 4 Nisan 2012; 17:21:42 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.