Şimdi Ara

[ Dokunmatik Cihazlar ve Tercih Rehberi ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
147
Cevap
4
Favori
30.470
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Dokunmatik Cihazlarda Önemli Tercih Kriterleri


     [ Dokunmatik Cihazlar ve Tercih Rehberi ]


    Bir çok farklı cihaz türü ve hepsinin kendisine göre artıları ve eksileri olduğu için kapsamlı bir rehber olsun istedim, bu yüzden öncelikle dokunmatik bir cihaz alırken hangi özellikleri aramanız, hangilerini aramamanız gerektiği konusunda aydınlanmanız için bilmeniz gereken bir çok husus hakkında burada açıklama yapmak istiyorum.
    Ekran Tipleri (Algılama açısından)
    Dokunmatik ekran üretmek için en çok kullanılan 3 teknoloji vardır:

    1. Dirençsel (Resistive)
    2. Sığasal (Capacitive)
    3. Yüzey dalgalı (Surface acoustic wave)

    1. Dirençsel sistem, normal bir cam panelin üzerine iletken ve dirençli iki ayrı metalik katmanın aralarında bir miktar boşluk olacak şekilde (iki ekranın arasında ortasında boşluklar olan bir petek olduğunu düşünün) yerleştirilip üzerlerine de çizilmeye karşı dayanıklı bir katman konulması ile elde edilir. Ekran etkin olduğu sürece bu iletken ve dirençli katmanlara elektrik verilir ve kullanıcı ekrana dokunduğunda aralarında boşluk olan iki katmanın buluşup aralarında elektrik iletimi olması sağlanır. Elektrik alanında oluşan değişikliklikler kaydedilir ve üzerlerinde işlem yapılarak dokunuşun hangi koordinatlarda gerçekleştiği (gayet hassas ve kesin bir şekilde) tesbit edilir.

     [ Dokunmatik Cihazlar ve Tercih Rehberi ]

  • Dirençsel dokunmatik ekranlar bir çok katmandan oluşmaları nedeniyle yaklaşık %75 - %80 arasında şeffaflık gösterirler (bunu ekranın parlaklığının seviyesi olarak düşünün). Katmanların kalınlıklarını azaltacak teknolojiler geliştikçe gösterdikleri şeffaflıklar %90 ve üzerine çıkabilmiştir.
  • Ekranın dokunuşu algılaması için basınç uygulayacak herhangi bir nesne (parmağınız, kalem veya pena gibi) kullanmanız gerekmektedir.
  • Bu tip ekranlarda yalnızca dokunmakla kalmaz; hassas seçimler yapabilir, resim çizebilir ve elinizle yazı yazabilirsiniz
  • Ekranda seçim yapmak için basınç uygulamak gerektiğinden, parmağınızı ekranda artistik hareketlerle süzülecek şekilde (ekrana bir yandan hafifçe bastırmazsanız) kullanamazsınız, ancak bunun karşılığında yanlış tuşlara basma ihtimaliniz düşüktür.



    2. Sığasal sistemde ekranın üstündeki cam panelin üstünde elektrik yükü taşıyan bir katman vardır. Kullanıcı katmana dokunduğunda, bu elektrik yükünün bir kısmı kullanıcıya geçer ve katmanın elektrik yükü azalır. Ekranın dört köşesinden katmanın üzerindeki elektrik yükünü kontrol eden bir alt sistem bu yük azalımını tesbit eder ve azalımın gerçekleştiği noktayı dört köşeden aldığı verilerle karşılaştırıp dokunuşun hangi koordinatlarda gerçekleştiğini (ortalama bir hassaslık ve kesinlik düzeyi ile) bulur.

     [ Dokunmatik Cihazlar ve Tercih Rehberi ]

  • Sığasal dokunmatik ekranlarda katman sayısı daha az ve dolayısı ile ekranın üzerindeki kalınlık az olduğundan şeffaflık oranı %90 civarındadır.
  • Ekranın dokunuşu algılaması için ekrandaki akımı alabilecek bir nesne (genelde yalnızca parmağınız uygundur) kullanmanız gerekmektedir.
  • Bu tip ekranlar hassas seçimler yapmaya, resim çizmeye veya elinizle yazı yazmaya müsait değildir. Yalnızca parmağınızla dokunabilirsiniz.
  • Bu tip ekranlar (şu an kullanılan teknolojiler altında) ekranda birden çok noktaya dokunuşu algılayabilmeye müsait tek ekran tipidir.
  • Ekranda seçim yapmak için basınç uygulamak gerekmediğinden, parmağınızı ekranda artistik hareketlerle süzülecek şekilde kullanabilirsiniz, ancak yine basınç uygulamak gerekmediğinden yanlış tuşlara basma ihtimaliniz artar.



    3. Yüzey dalgalı sistemlerde ekranın bir ucundan diğer bir ucuna elektromekanik dalgalar (bunlar genelde kızılötesi veya ultrasonik ışınlardır) gönderen bir verici ve bu dalgaları alan bir alıcı vardır. Yüzey dalgalı ekranların çalışma prensipleri, üretilen elektromekanik dalganın vericiden alıcıya ulaşmasının (dokunuş ile) engellendiği noktanın (gayet hassas ve kesin bir şekilde) tesbit edilmesine dayanır. (90'lardaki Türkiye'deki eski dokunmatik bankamatikleri hatırlıyor musunuz? Onlarda dokunuşunuzun sadece belirli bölgelerde olduğu takdirde algılandığını anımsıyorsanız bu ekran tipinin ilk örneklerine yabancı değilsiniz demektir)

     [ Dokunmatik Cihazlar ve Tercih Rehberi ]

  • Ekranın üzerinde herhangi bir katman olmadığı için şeffaflık oranı %100'dür. Bu, yüzey dalgalı sistemlerin detaylı grafik gösterimleri için ideal olmasına yol açar.
  • Ekranın dokunuşu algılaması için ekran üzerindeki dalga iletimini kesecek bir nesne gerektiğinden, (dalga iletimini kesecek yeterli dirence (örneğin kızılötesi ışın kullanılıyorsa, kalınlığa ve opaklığa) sahip olduğu sürece) hemen hemen herşey ile kullanabilirsiniz; hatta aslında ekrana dokunmak zorunda bile değilsiniz.
  • Bu tip ekranlarda yalnızca dokunmakla kalmaz hassas seçimler yapabilir, resim çizebilir ve elinizle yazı yazabilirsiniz; ancak bunun için ekranın bunlara uygun tasarlanmış olması şarttır (yukarıda bahsettiğim dalga iletimini kesecek yeterli direnci biraz da verici ve alıcıların hassasiyeti belirler)
  • Ekranda seçim yapmak için basınç uygulamak gerekmediğinden, parmağınızı ekranda artistik hareketlerle süzülecek şekilde kullanabilirsiniz, ancak yine basınç uygulamak gerekmediğinden yanlış tuşlara basma ihtimaliniz artar.

    Yukarıdaki bilgilerin özetini verecek olursam... Henüz yüzey dalgalı ekrana sahip cep telefonları olmadığı için bunları baştan eliyorum. Amacınız cihazınızı yalnızca parmağınız ile kullanmak ise size sığasal (capacitive) ekranlı bir cihaz uyacaktır. Ancak yalnızca parmağınızı kullanmak istemiyorsanız size dirençsel (resistive) ekranlı bir cihaz uyacaktır.


    Ekran Tipleri (Görüntü açısından)
    Kısa bilgi vereceğim, detaylı olarak bilgi almak isteyenlerhttp://forum.donanimhaber.com/m.asp?m=28596906 adresindeki ekran teknolojilerine dair yazımı okuyabilirler.

    ● CRT (Cathode Ray Tube) ekranlar
    Eski tip tüplü TV'ler ve PC monitörlerinde kullanılır. Görüntüyü oluşturmak için ekranın önündeki fosfor tabakasını ışın tabancasından fırlattıkları elektronlar ile uyarırlar. Uyarılan fosfor atomlarının yaydığı ışıkla görüntü oluştuğundan, siyah rengi karanlık bir ortamda mükemmele yakın bir şekilde gösterirler.

    ● OLED (Organic Light-Emitting Diode) ekranlar
    Telefonlar, mp3 player'lar ve benzeri elektronik aygıtlarda kullanılırlar. Temel olarak CRT'deki mantığın bir benzeri şekilde çalışırlar ancan onlardan farklı olarak ışın tabancası ile uyarılan forfor perdesi yerine, ihtiyaç olduğu zaman çalışan LED'ler vardır. Görüntüyü oluşturmak için yine ışık yayan LED'ler kullanıldığından, siyah rengi karanlık bir ortamda mükemmele yakın bir şekilde gösterirler.

    ● LCD/TFT-LCD (Liquid Crystal Display / Thin Film Transistor-Liquid Crystal Display ) ekranlar
    Telefonlar, PC monitörleri, TV'ler, karmaşık elektronik aygıtlarda kullanılır. Arkaplandan aydınlatılan bir yüzeyin üstündeki RGB renkli filtrelerin hangi tonu sağlayacaklarına göre çalıştırılması (pozitif TFT'lerde karartılması, negatif TFT'lerde aydınlatılması) ile çalışır. Filtreler ışık yayamadığı için ekran arkaplandan aydınlatıldığından karanlıkta siyah rengi tam olarak gösteremezler, koyu gri tonları gibi gözükür.
    OLED ekranlarda her piksel kendisini gerektiği kadar aydınlatır, TFT ekranların ise tamamı tam güçte aydınlanmak zorundadır.

    Bu nedenle:
    ▪ OLED ekranlar TFT ekranlardan daha az güç tüketir.
    ▪ OLED ekranların renk doygunluğu TFT ekranlardan daha iyidir.
    ▪ OLED ekranların renk karşıtlığı ve siyah seviyeleri TFT ekranlardan daha iyidir.


    Ama:
    ▪ OLED ekranların okunabilirliği dış ışığın fazla olduğu ortamlarda TFT ekranlardan daha düşük kalır.

    Ve ayrıca:
    ▪ OLED ekranlar aynı boyut ve çözünürlükte TFT ekranlardan daha pahalıdır.
    ▪ OLED ekranların ömrü teorik olarak TFT ekranlardan daha kısadır.
    ▪ Gözleriniz TFT ekranların oluşturduğu renklere yıllardır kullandığınız cep telefonlarından dolayı alışık olduğundan OLED ekranların oluşturduğu renkler size normalden farklı veya yanlış gelebilir


    Cep telefonlarında yalnızca TFT ve OLED ekranlar kullanıldığından, ekran konusundaki seçiminizi yukarıdaki (OLED ekranlar açısından) pozitif olan (mavi renktekiler) ve (OLED ekranlar açısından) negatif olan (kırmızı renktekiler) maddelere göre yaparsınız.

    Ancak yine de bir öneriye ihtiyaç duyuyorsanız söyleyeyim; sığasal (capacitive) bir TFT ekran, dirençsel (resistive) bir OLED ekrandan çok daha okunabilir olacaktır.



    Giriş Yöntemleri
    Biz insanlar yaratılıştan dolayı uyguladığımız etkilere tepki almadığımız zaman algılayamıyoruz uyguladığımız etkinin işe yarayıp yaramadığını. Mutlaka farkındasınızdır, her gün kullandığımız cihazlar onlara uyguladığımız etkilere (dokunmak) kimi duyusal tepkiler (ses, his) veriyor; örneğin telefonun tuşları tıkırdıyor basınca, fare klik hissi ve sesi veriyor vs. İşte buna dokunsal geribildirim (haptic feedback) deniyor ve bizim uyguladığımız eylemin işe yaradığını bilmemizi sağlıyor.

    Ancak tahmin edersiniz ki dokunmatik ekranlarda dokunduğumuz alanın bize geribildirimde bulunması şu an için imkansız. Gerçi yine bu eksikliği kapatmak için bazı sanal geribildirim metodları kullanılıyor (örneğin cihaz titriyor başarılı bir şekilde dokunuşun gerçekleştiğini belirtmek için) ancak geribildirimi bastığımız yerde değil cihazın tümünde hissetmek maalesef (belki yaratılıştan belki de alışkanlıktan, bilmiyorum) yeterli olmuyor. Başta dokunmatik eğlenceli gelse de, yukarıdaki sebeplerle insan eli yine fiziki olarak geribildirim alabileceği giriş metodları arıyor zamanla. Bu yüzden farkındaysanız son zamanlarda melez cihazlar türemeye başladı, hem dokunmatik ekrana hem de bildiğimiz eski cins fiziksel tuşlara sahip cihazlar çoğalıyor (örnek Nokia N97, SonyEricsson Xperia X1)

    Açıkcası ekranda birden çok noktaya dokuşu (multi-touch) desteklemeyen ve dirençsel ekranlarda yazı yazma hızı, multi-touch destekleyen ve sığasal ekran kullanan cihazlardaki hıza kıyasla mecburen düşük kalıyor ama yine de multi-touch destekleyen ve sığasal ekran kullanan cihazlar bile fiziksel tuşları olan bir cihazın yerini doldurmuyor çünkü dokunmatik ekranlar ancak ekranın tümüne görsel ve fiziksel erişiminiz olduğunda kullanışlılar, zira cihazı tek elinizle kullanmaya kalktığınızda (hele bir de o sırada bir yerde durmuyorsanız, hareketliyseniz yürüyorsanız) veya ekrana bakmadan yazı yazmaya çalıştığınızda (mesela araba kullanırken) yazı yazmak maalesef imkansızlaşmaya başlıyor.

    Bu yüzden size önerim (şu anki teknolojiler nedeniyle) şu şekilde olacak: Cihazdaki işlemlerinizi hızlıca ve etkin bir şekilde yapmak sizin için önemliyse mümkünse fiziksel tuşlar da içeren bir cihaz edinin, yalnızca belirli koşullar altında mükemmel iş görebilen ekrana muhtaç kalmayın. Yine de çeşitli nedenlerle fiziksel tuş içeren bir cihaz almayacaksanız (bu durumda sizin için kolaylık daha önemlidir büyük ihtimalle), seçiminiz multi-touch destekleyen ve sığasal ekran kullanan bir cihazdan yana olsun.


    Cihaz Boyutları
    Maalesef:

    - Hepimiz daha büyük ekran istiyoruz ama geniş bir cihaz alındığında elimize sığmayacağı için tek elle hakimiyetin zorlaşacağını görmezden geliyoruz.
    - Hepimiz daha uzun pil ömrü istiyoruz ama daha büyük pillerin hem daha kalın hem daha ağır cihazlar anlamına geldiğini unutup kalın ve ağır cihazları eleştiriyoruz, beğenmiyoruz.
    - Hepimiz daha ince cihazlar istiyoruz ancak belirli bir inceliğin altında bir cihaz alındığında yanlarından yeterince kavrayamayacağımız için elimizden düşürme veya cihaz cebimizdeyken daha kolay büküleceği için hasar görme riskinin artacağını görmezden geliyoruz.

    Yani, çok şeyi istiyoruz ama aslında neyi istememiz neyi istemememiz gerektiğini veya hangi isteklerimizin bir arada sunulamayacağını hiç düşünmüyoruz.

    Cihazı elinizde tuttuğunuzda kavrama ve sahip çıkma faktörlerini cihazların fiziki boyutları ve ağırlığı (ve dolayısı ile ağırlık merkezi) belirler, bunu unutmayın. Örneğin insanların sürekli ellerinden iPhone'u yere düşürmeleri, aslında insanların hatası değil; cihazın fiziksel özelliklerinin doğal bir getirisidir, engellenemez.

    Ayrıca belirli boyutların aşılması kimi kullanım zorluklarını da beraberinde getirir. Baş parmağınızın boyu sabit olduğundan geniş bir cihazın her yerine ulaşamayacaktır, bu da geniş bir cihazı her zaman tek elle kullanamayacağınız anlamına gelir. Çok kalın veya çok ince bir cihazı elinizde tutmaya çalışmak elinizi normal bir cihaza göre daha çok yoracaktır, uzun uzun ve kolayca mesajlaşmayı çok kalın veya çok ince cihazlarda unutun.

    Bu yüzden sürekli sizinle olacak bir cihazdan, bir cep telefonundan bahsediyorsak belirli limitlerin içinde konuşmak faydalı olacaktır. Benim önerim genişlik olarak 45-55 mm, kalınlık olarak 12-18 mm, ağırlık olarak 90-130 gr arasındaki cihazları seçin ve bir cihazı almadan önce en az bir kez elinize alıp elinizde ne kadar rahat kavradığınıza bakın. Kolayca kazanılmayan, asgari ücretin 2-3 misli değerindeki parayı hemen hasar verebileceğiniz veya kolayca kullanamayacağınız cihazlara vermeyin.


    İşletim Sistemleri
    http://forum.donanimhaber.com/m_35230375/tm.htm adresinde işletim sistemi seçimi hakkında detaylı bir konu mevcut, oradan faydalanmanızı öneririm.



  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 12 Ocak 2010; 2:33:57 >








  • Cihazların Özellikleri
    - Cihazların kutudan çıktıkları halleri hakkında konuşacağım
    (Çünkü tüm cihazlar modifiye edilip çok farklı bir cihaz halini alabiliyor, mesela 5800'a Opera Mini yüklediğinizde web deneyimi konusunda iPhone'dan aşağı kalmıyor. Burada amaç ne satın alınacağı konusunda objektif olmak, sonradan ne yapabileceğimiz konusunda değil.)
    - Cihazların hiçbirine şahsen sahip değilim; bu nedenle vereceğim bilgiler daha çok temel, sağdan soldan toplama ve kısa incelemelerin sonucunda edindiğim bilgiler olacak.
    - Marka sıralamasını GSMArena.com'un sol tarafındaki sıralamaya, model sıralamasını çıkış tarihlerine göre yapacağım; hiç bir markayı/modeli özellikle üste veya alta koymuyorum.
    - Zamanla devam eden tartışmalarla eksik cihazları/bilgileri ekleyeceğim.
    - Tekrarlıyorum: Listede eksikler olabilir. Lütfen "neden şu cihazda çok madde var bunda az" demeyin, elbet zamanla tamamlarım eğer düzgün bir dille uyarırsanız (ve hatta daha da iyisi doğrudan eksikleri ekleyip yanlışları düzeltip yazıların olmaları gerektiği hallerini bana bildirirseniz).
    - Cihazları yalnızca artılar ve eksiler olarak değerlendirmenin yanlış olacağına karar verdim, özellikleri de ekliyorum
    ve her cihazda yer alan ortak özellikleri yazmıyorum


    Nokia 5800 (SAR: 0.990 W/Kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/nokia_5800_xpressmusic-2537.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/nokia_5800_xpressmusic-review-308.php /http://forum.donanimhaber.com/m_29003926/tm.htm
    Özellikleri:
    • 3.2", 16M renkli, 360 x 640 piksel çözünürlükte (16:9 oranlama), "resistive" ekran
    • Freescale MXC300-30 platformu (369 MHz ARM1136JF-S işlemci + 208 MHz StarCore SC140 DSP işlemcisi)
    • 128 MB SDRAM bellek
    • 111 x 51.7 x 15.5 mm boyutlar / 109 gr ağırlık
    • 3 megapiksel, otomatik odaklamalı ve çift LED flaşlı kamera, 640x480@30FPS video kaydı
    • Symbian OS 9.4 işletim sistemi üzerinde S60v5 kullanıcı arabirimi
    • GPRS, HSCSD, EDGE, 3G, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth ve standart microUSB girişi ile geniş bağlantı seçenekleri
    • Donanımsal GPS alıcı + Yazılımsal A-GPS desteği
    • 81 MB dahili belleğe ek olarak microSD slotu (8 GB kart ile birlikte geliyor)
    Artıları:
    • Diğer platformlarda sonradan eklenebilen bir çok özelliği halihazırda standart olarak barındıran ve tam multi-tasking destekli, dosya sistemi kullanıcı tarafından rahatlıkla erişilebilen ve uygulama sıkıntısı bulunmayan işletim sistemi
    • TV çıkışı, yüksek ses çıkışlı stereo hoparlörler, Bluetooth stereo kulaklık ve klavye desteği
    • Alışılageldik form faktörü, cihazın tek elle kontrolü gayet kolay
    • Yatay QWERTY ekran klavyesi hemen hemen tüm uygulamalarda mevcut
    • Yeterli bir web tarayıcı (Flash mevcut / YouTube kullanılabiliyor) + Nokia Maps (sesli navigasyon destekliyor) + Flickr entegrasyonu + bir çok dili destekleyen sözlük mevcut
    • RDS özellikli FM radyo var
    • microSD genişleme slotu ile mevcut 8GB'lık kapasitenin ötesine geçebilme şansı var
    • H.263, Flash Video, H.264/AVC, MPEG-4, RealVideo 7,8,9/10 ve WMV 9 formatlarında videolar oynatabiliyor.
    • Ortalama bir kullanım ile 2-3 gün sürebilen batarya performansı var
    • Fiyatı uygun, kutu içeriği zengin
    Eksileri:
    • Multi-touch yok, bu da elle yazmayı yavaşlatabiliyor, ekrana temas etmek yetmiyor kısmen basınç uygulamak gerekiyor
    • Yazarken yardım veya otomatik düzeltme seçenekleri yok.
    • S60 işletim sistemine dokunuş desteğinin gelmesi ile ortaya çıkan arabirim gariplikleri mevcut, kimi yerde ekrana bir kez dokunmak yeterliyken kimi yerde ilk dokunuş seçme, ikinci dokunuş çalıştırma eylemini uyguluyor.
    • Dokunmatik ekranın hassaslığı sınıfının en iyisi değil, ama kötü değil.
    • Dokunmatik ekrana göre yeterince ayarlanamamış tarayıcı iyi bir deneyim sunamıyor
    • Kameranın az ışıklı ortamlardaki performansı şu an itibarıyle gayet kötü.
    • Bir çok kişi aldıkları cihazın malzeme ve işçilik kalitesinden (kalitesizliğinden) şikayet ediyor ve servislerle muhatap olduğundan bahsediyor, bu yüzden satın almadan önce etraflıca evirip çevirip deneyip kullanıp inceleyip öyle almanızı öneririm. (her cihazda çıkan bir sorun olmasa da eklemek gerektiğini düşündüm.)


    Nokia N97 (SAR: -.--- W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/nokia_n97-2615.php
    İnceleme: ---

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    Samsung F480 (SAR: -.--- W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/samsung_f480-2268.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/samsung_f480-review-236.php

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    Samsung i900 Omnia (SAR: 0.671 W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/samsung_i900_omnia-2422.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/samsung_i900_omnia-review-267.php /http://forum.donanimhaber.com/m_26646432/tm.htm /http://forum.donanimhaber.com/m_26594965/tm.htm
    Özellikleri:
    • 3.2", 65K renkli, 240 x 400 çözünürlükte (5:3 oranlama) ekran
    • 624MHz Marvell PXA312 işlemci
    • 128 MB RAM bellek
    • 112 x 56.9 x 12.5 mm boyutlar, 122 gr ağırlık
    • 5 megapiksellik otomatik odaklamalı, geniş dinamik aralık modlu, yüz ve gülümseme takibi ve konum etiketlendirmesi yapabilen kamera
    • Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional işletim sistemi üzerinde TouchWiz kullanıcı arabirimi
    • GPRS, EDGE, 3G, WLAN, Bluetooth ve USB bağlantısı ile geniş bağlantı seçenekleri
    • Donanımsal GPS alıcı + Yazılımsal A-GPS desteği
    • 8 veya 16 GB dahili belleğe ek olarak microSD slotu
    Artıları:
    • RDS özellikli FM radyo
    • Fare işlevi görebilen optik joystick var
    • Doğrudan DivX video desteği mevcut

    Eksileri:


    Samsung M8800 Pixon (SAR: -.--- W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/samsung_m8800_pixon-2535.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/samsung_m8800_pixon-review-294.php

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    Samsung i8910 Omnia HD (SAR: -.--- W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/samsung_i8910_omnia_hd-2691.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/samsung_i8910_omnia_hd-review-317.php

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    SonyEricsson Xperia X1 (SAR: 0.570 W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_xperia_x1-2246.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_xperia_x1-review-303.php /http://forum.donanimhaber.com/m_28621047/tm.htm

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    SonyEricsson IDOU (SAR: -.--- W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_idou-2683.php
    İnceleme: ---

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    LG KE850 Prada (SAR: -.--- W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/lg_ke850_prada-1828.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/lg_ke850_prada-review-145.php
    Yeterli vaktim olmadığı için OzCrash'ın aşağıda verdiği listeyi şimdilik özellikler kısmı hariç aynen kopyalıyorum, daha sonra detaylıca düzenleyeceğim.

    Özellikleri:

    Artıları:
    • Sarj zamanı 4-5 gün kadar sürebiliyor tabi müzik veya oyun oynamadıkça
    • Ekranı diğer dokunmatik telefonların bazılarına göre daha geniş
    • İnternete girme özelliği bulunuyor
    • Telefona alıştığınızda tuşlu telefondan bile daha hızlı bir sürede Sms atma imkanı sağlıyor
    • Kamerasında Schneider - KREUZNACH özelliği bulunmakta
    • Bir Müzik telefonu gibi yüksek kalite'de ses çıkarıyor
    • Kısa yol tuşu ile kaçırmak istemediğiniz bir kare varsa anında fotoğraf kısmını getiriyor ve bu MP3 kısma olarak'da ayarlanabiliyor.
    Eksileri:
    • Kamerasının 2.0 MP olması
    • Telefonun çok olmasa bile arasıra donma sorunu ( Telefonu açıp kapadığınızda bu sorun ortadan kalkıyor )
    • Telefonun kendi hafızası 7.0 Mb bir şarkı attığınız da 2. şarkıyı atamıyorsunuz taki attığınız ilk şarkıyı hafıza kartına geçirip sildikten sonra tabi USB bağlantısında bu sorun ortadan kalkıyor
    • Kamera'da zoom yapmak için çözünürlüğü düşürmeniz gerekmekte.


    LG KF700 (SAR: -.--- W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/lg_kf700-2245.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/lg_kf700-review-275.php
    Yeterli vaktim olmadığı için .:: NEJ@T ::.'ın aşağıda verdiği listeyi şimdilik aynen kopyalıyorum, daha sonra detaylıca düzenleyeceğim.

    Özellikleri:
    • 3 inç dokunmatik ekran
    • 100 mb kullanıcı hafızası ayrıca microSD yeri
    • 3 mp autofocus ve flaş
    • Tuş takımı var
    • Radyo
    • 3g var

    Artıları:
    • Fotoğraf çekimi iyi
    • Kutusundan 3.5 mm çevirici çıkıyo
    • Kulaklık sesi net ve yüksek
    • Dokunmatik algılaması çok iyi tırnağı algılıyo
    • Tuş takımı var mesaj yazması çok kolay
    • Kutusundan çoğu aparatı çıkıyo sonrdan bir şey almaya gerek kalmıyo

    Eksileri:
    • Java tabanlı olduğu için program bulmak çok zor
    • Dışa verdiği ses az
    • Şarjı yoğun kullanımla 1,5 gün gidiyo
    • Radyo sesi az
    • Kızağı oyuyo biraz


    LG KF510 (SAR: -.--- W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/lg_kf510-2258.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/lg_kf510-review-239.php

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    LG KC910 Renoir (SAR: 0.590 W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/lg_kc910_renoir-2495.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/lg_kc910_renoir-review-304.php /http://forum.donanimhaber.com/m_29979784/tm.htm

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    Apple iPhone 2G (SAR: 0.974 W/Kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/apple_iphone-1827.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/apple_iphone-review-155.php
    Apple iPhone 3G (SAR: 1.380 W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/apple_iphone_3g-2424.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/iphone_3g-review-272.php
    Özellikleri:
    • 3.5", 16M renkli, 320x480 piksel çözünürlükte (3:2 oranlama), "capacitive" ekran
    • Samsung S5L8900 platformu (412 MHz ARM1176 işlemci + PowerVR MBX Lite 3D grafik işlemcisi)
    • 128 MB DRAM bellek
    • 2G için (115 x 61 x 11.6 mm / 135 gr) 3G için (115.5 x 62.1 x 12.3 mm / 133gr) olan boyutlar ve ağırlık
    • 2 megapiksel kamera
    • Unix tabanlı Apple Mac OS X'in bir türevi olan iPhone OS işletim sistemi
    • GPRS, EDGE, 3G (iPhone 2G'de yok) ve Wi-Fi 802.11 b/g bağlantı seçenekleri
    • 2G'de yalnızca yazılımsal A-GPS desteği / 3G'de donanımsal GPS alıcı + yazılımsal A-GPS desteği
    • 4, 8 veya 16 GB dahili bellek
    • Çıplak elinizle temas etmezseniz ekran algılamıyor. Bu cihazın kendi özelliği, yalnızca kendi parmağınızla kullanabilirsiniz.
      (Gerçi burnunuzu da kullanabilirsiniz, dilinizi de. Yeter ki iletkenlik sağlayacak bir ortam olsun)
    Artıları:
    • Mükemmel multi-touch deneyimi, Stylus ihtiyacı yok.
    • Ekran çizilmeye karşı dayanıklı camdan imal
    • Esnek, kullanıcı dostu ve kullanımı kolay arabirim.
    • Kendi stilini yaratmış fiziksel tasarım.
    • Oldukça kullanışlı ekran klavyesi, yanlış basmaları düzelten hata önleyici sistem
    • Bir cep telefonunda bulunan en iyi tarayıcıya sahip
    • YouTube, iTunes ve Google Maps erişimi sağlayan uygulamalar mevcut
    • Tüm geliştiricilere açık olan ve cihazda mevcut bulunan App Store ile binlerce uygulamaya doğrudan erişim
    Eksileri:
    • Yalnızca 2 megapiksellik kamera var; odaklama, flaş veya video yok.
    • FM Radyo yok, radyo dinlemek istiyorsanız illa bir uygulama aracılığı ile internet bağlantısı kurabileceğiniz bir yerde olmanız şart. Yok yani, acil durumlarda kullanamazsınız
      (Radyo bu çağda nasıl bir eksikliktir 8/16 GB kapasite neyine yetmiyor derseniz, örneğin dediğimi anlamanız için biraz da şart ama yok Allah deprem göstermesin kimseye...)
    • Bluetooth yalnızca mono kulaklık desteği veriyor. Dosya gönderemeyip dosya alamıyorsunuz.
    • Pil değiştirilemiyor, hafıza genişletilemiyor.
      (iPhone 2G'de pil cihaza lehimlenmiş vaziyette. iPhone 3G'de ise konnektör var. Kullanıcılar becebilirse değiştirebiliyor, cihazı garanti kapsamından çıkararak...)
    • Hafıza 4/8/16 GB kapasitelerle geliyor ancak USB disk olarak kullanamıyorsunuz (bunun için ek bir yazılım yüklemeniz şart)
    • Oynatabildiği video formatları MP4/H264 formatı ile sınırlı
    • USB girişi standart giriş değil, Apple'a ait özel bir formatta
    • iPhone 2G'da 3.5 mm kulaklık girişi derine gömülü olduğu için kendi kulaklığınızı takamayabilirsiniz, baya zorlamanız gerekebilir.
    • Yalnızca Apple uygulamaları arkaplanda çalışabiliyor, kendi yükleyeceğiniz uygulamalar bunu yapamıyor.
    • Kes/kopyala/yapıştır desteği yok.
    • Bu boyutlar ve ağırlık nedeniyle tek elle kullanmak ve cepte taşırken hızlı hareket etmek bir çok kişi için zor olacaktır.
    • Batarya performansı tatmin edici düzeyde değil.
    • Tarayıcının Flash ve Java desteği yok
    • Yüksek fiyat


    HTC Touch Diamond (SAR: 1.330 W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/htc_touch_diamond-2368.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/htc_touch_diamond-review-264.php /http://forum.donanimhaber.com/m_23717996/tm.htm

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    HTC Touch Pro (SAR: 1.340 W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/htc_touch_pro-2413.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/htc_touch_pro-review-278.php /http://forum.donanimhaber.com/m_26297028/tm.htm

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    HTC Touch HD (SAR: 0.722 W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/htc_touch_hd-2525.php
    İnceleme:http://www.gsmarena.com/htc_touch_hd-review-300.php

    Özellikleri:

    Artıları:

    Eksileri:


    Philips X800 (SAR: 0.854 W/kg)
    Detaylar:
    http://www.gsmarena.com/philips_x800-2372.php
    İnceleme:http://forum.donanimhaber.com/m_26880077/tm.htm
    Yeterli vaktim olmadığı için .:: NEJ@T ::.'ın aşağıda verdiği listeyi şimdilik aynen kopyalıyorum, daha sonra detaylıca düzenleyeceğim.

    Özellikleri:

    Artıları:
    • Yaklaşık 2 hafta giden devasa şarj süresi
    • İyi 2.8 inç büyüklüğünde dokunmatik ekran
    • Kibar küçük boyutlara sahip
    • Kaliteli bir kulaklık kullanıldığında kulaklık sesi çok güzel
    • Ses çıkışı orta seviyede
    • Kalemini gövdesinde taşıyabiliyo
    • Dokunmatiği iyi hızlı algılıyo
    Eksileri:
    • Kamerası 2 mp güya autofokus var ama fotoğraf çekimi kötü
    • Mesaj yazması zor kaleme mutlaka ihtiyaç duyuluyo
    • İşletim sistemi çok kötü teme yüklenemiyo oyun program olanağıda kısıtlı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 30 Mart 2009; 12:40:37 >





  • Cihaz Karşılaştırmaları
    Burada amacım birden çok cihazı kullanmış kullanıcıların kendi görüşlerine yer vermek olacak.

    Eklememi istediğiniz kendi karşılaştırmalarınız olursa lütfen bana iletin, ancak ön şart olarak sizlerden göndereceğiniz karşılaştırmaları yazarken marka fanatikliğine düşmeden, düzgün anlaşılır ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca uygun bir şekilde yazmanızı isteyeceğim, umarım anlayabiliyorsunuzdur bu makul isteğimi.


    Nokia 5800 / Apple iPhone
    İnceleme/Karşılaştırma: GeceBekcisi
    1. 5800'ın ekranı basmatik değil. Ekranın hassasiyeti kötü de değil. Bu yorumları yapan kimseler sanırım kalibrasyon nedir bilmiyor. iPhone gibi capacitive olmayan her ekranda kalibrasyon yapılması gerekir ki cihaz size uygun tepki versin. Bu bir kerelik bir işlem üstelik, ekrandaki dört tane noktaya dokunuyorsunuz, bitiyor.

    Kalibrasyonu kendi parmağıma göre yapınca ekran çok çok iyi bir algılama düzeyine kavuştu. iPhone daha iyi ama, 5800 kötü değil. Ekran için iPhone tercih edilmeli.
    2. 5800 video oynatma konusunda oldukça iyi, gayet keyif aldım cihazın içindeki videoları incelerken. Ekranın çözünürlüğü de, fiziksel boyutları da 16:9 (evet, yanılıyormuşum önceden), yani geniş ekran videoları oynatırken herhangi bir bozulma yoktu görüntüde. Geniş ekran olmayan videoları oynatırken de isterseniz tüm ekranı kaplamasını isterseniz orjinal oranda kenarda boşluk kalacak şekilde oynamasını sağlayabiliyorsunuz.

    Ekran iPhone kadar büyük değil ama yeterli, üstelik video oynatıcı daha çok formatı destekliyor. iPhone gibi pek kullanılmayan 3:2 oranında da değil. Video için 5800 tercih edilmeli.
    3. 5800'ın ekran klavyesi cihaz dikey konumdayken elle yazı yazmaya pek müsait değil, kalem veya tırnak gerektiriyor ancak cihaz yatay konumdayken parmağımla hiç takılmadan ve yanlış basmadan 160 karakter yazabildim.

    Cihazın ergonomisi de oldukça iyi, ne çok ince ne çok kalın, ne çok dar ne çok geniş; ele tam oturuyor. Tek elle çok rahat bir şekilde mesaj yazabildim. Cihaz el yazımı da çok rahat tanıdı. Herhangi bir metodla yazı yazma konusunda 5800 tercih edilmeli.
    4. Yanımda Creative EP-630 kulaklığım vardı, kendi microSD kartımı ve kulaklığımı 5800'a taktım ve kesinlikle mükemmel bir ses aldım. Cihazın dış sesi de gayet iyiydi, açıkcası 6233'e yakın bile diyebilirim.

    iPhone'un da ses kalitesi gayet iyi, aşağıda ise bilimsel olarak RMAA karşılaştırmaları var (Ortada zigzag yapmadan ilerleyen çizgi = ideal ses kalitesi)
    5800:
     [ Dokunmatik Cihazlar ve Tercih Rehberi ]

    iPhone'lar:
     [ Dokunmatik Cihazlar ve Tercih Rehberi ]


    iPhone'daki gibi albüm kapakları ile oynamanın müzik dinlemekten aldığınız toplam zevki etkileyen bir etken olduğunu düşünmüyorsanız, Müzik için 5800 tercih edilmeli.
    5. WLAN üzerinden cihazın kendi browser'ı ile internete girdim, denedim. İki ayrı açıdan değerlendirmek gerek:

    - İşlevsellik konusunda 5800'ın ki de iPhone'unki de WebKit tabanlı tarayıcılar, 5800 bir sitede sorun yaşıyorsa iPhone'da yaşıyordur, bu yüzden 5800'da Flash'ın varlığı işlevselliği arttırıcı bir husus. Ayrıca 5800'a farklı tarayıcılar yükleyip içlerinden en hoşunuza gideni kullanmayı tercih edebilirsiniz. İnternette gezinme konusunda işlevsellik arıyorsanız 5800 tercih edilmeli.

    - Zevk: Bu konuda iPhone'u tercih ederim, internette iPhone ile gezinmesi 5800'a göre daha zevkli. Ekranda birden çok parmak kullanabilmek hakimiyeti arttırıyor. İnternette gezinme konusunda zevk sizin için önemli bir husus ise iPhone tercih edilmeli.
    6. 5800'ın kamerası yeterli ışık varsa güzel sonuçlar veriyor, ancak düşük ışıkta fotoğraf çekmek için 5800'ı kullanmayı düşünmeyin, zaten kullansanız da çektiğiniz fotoğrafları siz de görünce kullanamayacaksınız.

    iPhone'un 2 megapiksel kamerası var ama ne odaklaması var, ne de siz ittirmeyince (yasal olarak para ödemezseniz / yasadışı olarak JailBreak yapıp ücretli olan yazılımı ücretsiz yüklemezseniz) video çekimi var. iPhone'a bir şekilde video çekimi özelliği kazandırsanız bile yine 5800 kadar kaliteli videolar çekemiyorsunuz. Kamera için (düşük ışıktaki rezilliğine rağmen) 5800 tercih edilmeli.
    7. Cihazın kullanımına gelince.. iPhone'un işletim sistemi kesinlikle dokunmatik ile çalışmak üzere tasarlanmış, hiç bir yerde sizi şaşırtmıyor.

    5800'da ise sonradan dokunmatik özelliği eklenmiş bir işletim sistemi var, bazı yerlerde sizden ekrana bir kez daha dokunmanızı istiyor, ama siz buna alışıncaya dek "algılamadı galiba" diyorsunuz. Kullanım kolaylığı açısından iPhone tercih edilmeli.
    8. Derin mevzulara gelince. iPhone gelişkin ama eli kolu bağlı bir işletim sistemine sahip, onu özgürleştirmek için cihazla uğraşmanız gerekiyor. iPhone kolay ama eksik bir işletim sistemine sahip, onu zenginleştirmeniz için cihazla uğraşmanız gerekiyor. Yani iPhone'un tüm potansiyelini kullanabilmek için cihazla uğraşmanız lazım, bu da belirli bir miktar bilgi ve beceri gerektiriyor.

    5800, kutusundan çıkar çıkmaz iPhone'un sunmadığı bir çok özelliği sunuyor ve bazı iPhone sever arkadaşların iddia ettiği gibi dandik bir şekilde de sunmuyor. 5800'ın tüm potansiyelini elinize aldığınız anda kullanmaya başlayabiliyorsunuz, tamamını kullanmak için gayret sarfetmeniz gerekmiyor. Bu açıdan 5800 tercih edilmeli.
    9. Program desteği konusuna gelince.. Şimdi forumdaki insanların bilmedikleri birşeylerden bahsedeceğim size...

    5800'da Symbian işletim sistemi kullanılıyor. Bu işletim sistemi yaratılırken temel hedef, kaynakları aşırı kısıtlı cep telefonları üzerinde çalışacak bir işletim sistemi oluşturmak olduğundan, program yazarken bellek temizliğine ve benzeri low-level hadiselere programın asıl amaçlarından daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor; bu yüzden Symbian için program yazmak gerçekten zor. Ayrıca 5800'ın kullandığı arayüz (Symbian cihazlarda bildiğimizden farklı bir sistem vardır, Windows'a benzemez. İşletim sistemi ile işletim sisteminin üzerindeki arayüz farklı olabilir, ki Symbian için 3 ayrı arayüz var..) 5800 ile kullanılmaya başlanmış bir arayüz, bu yüzden şimdilik bir program deryası mevcut değil. Ama zamanla olacaktır elbet, kuşkunuz olmasın; çünkü Nokia en çok cihaz satan üretici ve Mayıs'ta Uygulama Mağazası açılacak, yaza doğru program eksiklerinin tamamı kapanır. Ayrıca 5800'da uygulama yazılabilecek 5 ayrı dil mevcut, bu yüzden çeşitlilik de bol.

    iPhone ise MacOS'un kırpılmış bir sürümüne sahip ve programcılar için Symbian'dan çok daha kolay bir ortam, bu yüzden iPhone şu an uygulama cenneti. 9 yaşındaki çocuklar bile uygulama geliştirebiliyor (kalitesini bilmiyorum) bu yüzden iPhone üzerinde aklınıza gelecek her türlü işi yapan program bulabilirsiniz, yoksa da yakın zamanda çıkar. Ama burada ufak bir noktayı belirtmekte fayda var, yukarıda değindiğim gibi iPhone'un eli kolu çok bağlı, işe yarayan programları yükleyebilmek için JailBreak yapmanız şart. Program desteği açısından her iki cihaz da birbirine karşı hem avantajları hem de dezavantajları var, kazanan cihaz yok. (ama benim kişisel tercihim yine de SymbianOS olurdu, hem aşinayım hem de iPhoneOS'dan daha gelişkin bir sistem olduğunu düşünüyorum)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 26 Şubat 2009; 8:25:05 >




  • Güzel konu. Kullanıcı arkadaşların yorumlarını bekliyoruz.
  • Güzel bir başlık olmuş gerçekten. iPhone ile yazdığın eksiklerin çok büyük bir bölümü doğru, flash ve java dışındaki yazılımsal sorunların hepsi sonrandan yüklenen programlar ile çözülebiliyor fakat telefonda bu özelliklerin dahili olarak bulunmaması büyük eksik. Katılmadığım sadece bir yer var o da " Tek elle kullanmak oldukça zor, cihaz geniş." maddesi. Bence iphone tek elle çok rahat kullanılabilen bir telefon. Şahsen ben sadece mesaj yazarken çift el kullanıyorum o da sadece daha hızlı yazmak için, yani tek elle mesaj bile kolayca yazılabiliyor

    Diğer telefonlarla ilgili bölümler de dolduktan sonra oldukça güzel bir döküman olacak gibi duruyor




  • sylargray:
    O halde ifadeyi "2G için (115x61x11.6mm/135gr) 3G için (115.5x62.1x12.3mm/133gr) olan boyutlar ve ağırlık nedeniyle tek elle kullanmak ve cepte taşırken hızlı hareket etmek bir çok kişi için zor olacaktır." şeklinde değiştiriyorum, şimdi daha objektif olmuştur umarım?
  • Philips X800'ü de eklersen ekonomik sınıfta fiyat/performans oranı iyi bir cihaz alacaklara yön gösterir kanısındayım. Nede olsa 90 sayfaya yakın kullanıcısı olmuş
  • Eline sağlık güzel konu
  • quote:

    Orjinalden alıntı: GeceBekcisi

    sylargray:
    O halde ifadeyi "2G için (115x61x11.6mm/135gr) 3G için (115.5x62.1x12.3mm/133gr) olan boyutlar ve ağırlık nedeniyle tek elle kullanmak ve cepte taşırken hızlı hareket etmek bir çok kişi için zor olacaktır." şeklinde değiştiriyorum, şimdi daha objektif olmuştur umarım?

    Yok, değiştirmen için söylememiştim yanlış anlama. Sadece kendi fikrimi belirtmek istedim. Yine de ilgi ve alakan için teşekkürler.
  • Helldancer:
    Peki, Philips X800'i de ekleyelim

    metintekin:
    Rica ederim

    sylargray:
    Amacım başvuru kaynağı olacak objektif bir rehber hazırlamak olduğu için kişisel görüşü yansıtacak cümlelerden daha çok verilere dayalı konuşayım dedim. Eğer kişisel görüşümü yansıttığını düşündüğünüz bir veri olursa lütfen belirtin, zaten görüşlerimi ayrıca belirteceğim verilerin tamamlanmasının sonrasında.

    Bu arada, lütfen eklememi istediğiniz kısımlar konusunda siz de bana yardımcı olun, herşeyi devletten beklemeyin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 16 Şubat 2009; 2:26:00 >




  • merhaba. iyi bir çalışmaya başlamışsın bende biraz önce bununla iligli talepte bulunuyordum reinor başlığı altında daha sonra gezinirken senin açtığın başlığa biraz şans eseride olsa girmiş oldum . benim talebimde aşağıdaki gibiydi. inşallah kişilerin forum içinde kendini kaybetmeden istediklerine ulaşabilecekleri bir çalışma olur.
    http://forum.donanimhaber.com/m_25843485/mpage_33/key_//tm.htm#29823322
  • iPhone'un eksileri kısmında bulunan; "Çıplak elinizle temas etmezseniz ekran algılamıyor." maddesi aslında artıları kısmında olmalıydı gibi geliyor bana.
    Bunu en iyi telefonun kasası ile camı sıfır olan HTC vs gibi marka dokunmatik cihazları kullananlar bilir. Neye dokunursa dokunsun (Hatta ters çevirince bile) tepki aldığı için yanlışlıkl bir çok işlemin yapılabilme ihtimali var.

    Tabii eksikliği Protez kollara sahipler içinse onu bilemem.

    "Yalnızca Apple uygulamaları arkaplanda çalışabiliyor, kendi yükleyeceğiniz uygulamalar bunu yapamıyor. "

    Bu madde de yanlış ya da eksik;

    Agile Messenger, beijeve gibi uygulamalar ekranından çıksanız bile arka planda çalışır. Hatta bunun için jailbrake yapmaya bile gerek yoktur. APPSTORE dan paralı versiyonunu alırsanız onlarda arka planda çalışır. Yani bu multitasking, yazılımın kendisini simge durumuna küçültmeye izin verip vermemesine bağlı. Yoksa pekala Multitasking var iPhone'da..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fettah34 -- 17 Şubat 2009; 20:22:39 >




  • Uyardığın için teşekkür ederim Fettah34, ancak heryerde senin söylediğinin aksini okuduğum için bunu doğrulayınca hemen değiştireceğim

    Kışın eldivenle telefon kullanmak isteyen, tırnağı uzun bayanlar veya stylus kullanımından ayrı bir zevk alan insanlar için "Çıplak elinizle temas etmezseniz ekran algılamıyor." maddesi bir eksidir, bu nedenle orada durması gerektiğini düşünüyorum.
  • Güzel bir konu olmuş teşekkürler ama kf700 neden yok?

    x800 hakkında bir kaç bir şey söylemek istiyorum.Telefonu kullanmadım.Ama bir akşam oturup sabah 5 e kadar 70 küsür sayfalık x800 konusunu okudum.Kullanmış kadar bilgiye sahip oldum.

    Artıları
    -Yaklaşık 2 hafta giden devasa şarj süresi
    -İyi 2.8 inç büyüklüğünde dokunmatik ekran
    -Kibar küçük boyutlara sahip
    -Kaliteli bir kulaklık kullanıldığında kulaklık sesi çok güzel
    -Ses çıkışı orta seviyede
    -Kalemini gövdesinde taşıyabiliyo
    -Dokunmatiği iyi hızlı algılıyo

    Eksileri
    -Kamerası 2 mp güya autofokus var ama fotoğraf çekimi kötü
    -Mesaj yazması zor kaleme mutlaka ihtiyaç duyuluyo
    -İşletim sistemi çok kötü teme yüklenemiyo oyun program olanağıda kısıtlı




  • quote:

    Orjinalden alıntı: GeceBekcisi

    Uyardığın için teşekkür ederim Fettah34, ancak heryerde senin söylediğinin aksini okuduğum için bunu doğrulayınca hemen değiştireceğim

    Kışın eldivenle telefon kullanmak isteyen, tırnağı uzun bayanlar veya stylus kullanımından ayrı bir zevk alan insanlar için "Çıplak elinizle temas etmezseniz ekran algılamıyor." maddesi bir eksidir, bu nedenle orada durması gerektiğini düşünüyorum.


    Stylus kullanmaktan zevk almak mı?
    Bu nasıl bir mazoşizmdir?




  • KF700 yok çünkü henüz listeyi tamamlamadım, önerilerinize ve X800 için yaptığınız gibi eklemelerinize açığım
  • (iPhone 2G'da kendi 3.5 mm kulaklığınızı takamıyorsunuz. )

    Böyle bir madde var , ancak ben takabiliyorum bazılarını zorlayınca oluyor onu bazı 3,5mm kulaklıklarınızı takamıyorsunuz diye değiştirsen iyi olur .

    Omnia nın ilk eksisi ise dokunmatik ekranındaki algılamama problemi olabilir

    bu konuda kullanan bizi bilgilendirirse iyi olur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Noir Désir -- 17 Şubat 2009; 23:54:57 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Fettah34

    Stylus kullanmaktan zevk almak mı?
    Bu nasıl bir mazoşizmdir?


    Kimi yerde hızlı hızlı ince ayar yapmak için gerekli, kimi yerde bakın bende PDA var demek için gereksiz..

    Maddeyi duruma göre değiştireyim hemen. Teşekkürler uyarı için
  • Arkadaşım birde Samsung İ900 de

    3,5mm kulaklık girişi mevcut değil sadece çeviricilerle bağlanabiliyor

    http://urun.gittigidiyor.com/Samsung-i900-Omnia-3-5-mm-Kulaklik-Cevirici-Adap_W0QQidZZ15352429#aciklama
  • Hmm.. GSMArena'daki "Headset comes with a 3.5mm audio jack" yorumunu yanlış anladım sanırım. Düzeltme için tekrar teşekkürler.


    Omnia nın ilk eksisi ise dokunmatik ekranındaki algılamama problemi olabilir

    Bu konuda kullanan birinden rica ettim ama inceleme hazırlıyoruz, ondan sonra benzeri bir cevap aldım.


    Zaten bi türlü tamamen vakit ayırıp etraflıca düzenleyemedim listeleri, yarın inşallah..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 18 Şubat 2009; 0:13:21 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.