Şimdi Ara

[ Mobil İşletim Sistemleri ve Tercih Rehberi ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
3
Favori
12.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Mobil İşletim Sistemleri ve Tercih Rehberi

     [ Mobil İşletim Sistemleri ve Tercih Rehberi ]

    Hayatımızın hemen hemen her alanında olduğu gibi mobil cihazlarımız için de, izlenecek tek bir yol olmadığında bir takım seçenekler arasında tercihler yapmaya zorlanırız. Örneğin:

    - taşıması kolay, küçük bir cihaz & kullanması rahat, büyük bir ekran
    - uzun pil ömrüne sahip bir cihaz & ince ve hafif bir cihaz
    - dış etkilere dayanıklı bir cihaz & ince ve/veya şık bir cihaz

    arasında önceliklerimize göre seçimler yaparız. Sizin de kolayca görebileceğiniz üzere bir seçim yapmak zorunda kaldığımızda bize sunulan seçenekler ya aynı anda uygulanması mevcut şartlar altında imkansız, ya da aynı anda uygulanması mevcut şartlar altında zor olan seçeneklerdir.

    Yukarıda saydığım örnekler, tamemen donanımsal seçimlerdir. Ancak karşı karşıya bırakıldığımız seçimler bunlarla sınırlı kalmaz, bir de yazılımsal tercihler yapmaya zorlanırız. Bu başlık altında yazılımsal tercihler konusunda mevcut işletim sistemlerini bir çok açıdan inceleyerek rehberlik etmeye çalışacağım.

    Ancak hayli uzun bir süredir sadece Symbian / S60 kullanıcısı olduğum için doğal olarak en çok bilgi ve deneyim birikimim bu işletim sistemi hakkında mevcut (ki aşağıda farkedeceksiniz) ve buna ek olarak bu başlığı hazırlamak için etraflıca inceleme şansımın pek ya da hiç olmadığı işletim sistemleri hakkında bile yazı yazmak zorunda kaldım. Bu nedenle diğer işletim sistemleri hakkında bilgi ve deneyim sahibi arkadaşlar eksiklerimi tamamlayıp veya yanlışlarımı düzeltirlerse müteşekkir olurum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 9 Kasım 2009; 12:36:40 >








  • Mobil İşletim Sistemleri
    Kullandığımız her türlü elektronik donanımın üzerinde mutlaka donanımı kontrol eden bir yazılım çalışmaktadır. Donanımlar gelişip karmaşıklaştıkça, onları kontrol eden yazılımlar da mecburen gelişip karmaşıklaştı. Yani bir diğer deyişle, zaman içerisinde donanımlarımızdaki basit yazılım parçaları, kompleks işletim sistemlerine dönüştürüldüler.

    (Aynı giysi bedenleri gibi) donanımlar söz konusu olduğunda tek bir kullanıcı tipi olmadığından ve (her beden için ayrı giysi üretilemeyeceği gibi) her kullanıcı tipine de ayrı işletim sistemi geliştirilemeyeceğinden, günümüze dek bir kaç değişik işletim sistemi geliştirildi. Bazıları zamana yenik düşüp değişen kullanıcı talep trendlerine yeterince veya zamanında cevap veremediği için piyasadan çekildi, bazıları ise kullanıcılara ayak uydurmayı başarıp hayatta kalabildi. Günümüzde mevcut ve önümüzdeki yakın zaman dilimi içerisinde mevcudiyedini koruyacak işletim sistemlerini hızlıca saymak gerekirse, (alfabetik olarak)
    • Apple: iPhone OS
    • Google: Android
    • Microsoft: Windows Mobile
    • Nokia: Maemo
    • Palm: WebOS
    • RIM: Blackberry OS
    • Symbian
    diyebiliriz. Aralarından yalnızca Symbian'ı (Şirket: Ürün) şeklinde isimlendirmedim çünkü mevcut durumu diğer işletim sistemlerinden biraz farklı, detaylarına aşağıda değineceğim.

    Yukarıdaki işletim sistemlerinin hepsinin dokunmatik desteği mevcuttur.



    Apple: iPhone OS (Son sürüm: 3.1.3 (build 7E18) @ 02.02.2010)
    Unix kökenli BSD ve NeXTSTEP işletim sistemlerinin önce Darwin, sonra Mac OS X şeklindeki evriminin bir türevidir. Mac OS X kökenli olduğu için oldukça ileri düzeyde bir altyapıya sahip olmasına rağmen bu konuda isim yaptığı kullanıcı deneyimi kalite standardını korumak için bir takım gelişkin özellikleri kısıtlanmıştır.

    Özel (kapalı kaynaklı) bir işletim sistemidir ve bu nedenle yalnızca Apple'a ait ürünlerde bulunur, dolayısı ile değişik platformlara uyumluluk zorunluluğu olmadığı için optimizasyon miktarı yüksektir. İşletim sistemi güncellemeleri için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duyar.

    Sadece parmak etkileşimi ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle rakiplerine kıyasla basit ve sade bir arayüze sahiptir ve kolay bir kullanım sağlar. Ana kullanıcı arabirimi, uygulama kısayollarının bir tablo üzerine yerleşik olduğu bir panodur. Çoklu dokunuş desteği mevcuttur.

    (Adobe Flash desteği içermeyen) WebKit tabanlı Safari tarayıcısı ile zengin bir internet, iPod medya oynatıcısı ile de zengin bir çoklu ortam deneyimi sunar.

    Geliştiriciler için kapsamlı ve gelişmiş bir uygulama geliştirme ortamı (iPhone SDK) ile dağıtım kanalı (AppStore) sunar, bu nedenle uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından şu an en zengin platformdur.

    Platforma doğal bir dilde uygulama geliştirilmesine izin verir ve bu nedenle uygulama başarım performansı rakiplerine kıyasla yüksektir, kaliteli ve hızlı uygulamalar için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duymaz.

    Aynı anda birden çok uygulamanın çalıştırılmasını yalnızca Apple'a ait uygulamalarda destekler. 3.0 sürümünden itibaren Apple'a ait olmayan uygulamaların kapalı olduklarında da kullanıcı ile iletişim kurabilmesi için "Push Notification" adı verilen bilgi mesajları gösterimi özelliği eklenmiştir.

    Olumlu yönleri:

    - Sunduğu özelliklerde, olası tüm özellikleri bir arada bulunduran cihazların özellik başına sunduğu performanstan ya daha iyi, ya da denk bir performans sergilemesi
    - Rakiplerine kıyasla en kolay kullanımı sunması (1)
    - Etkin kullanım için işletim sistemine aşinalık gerektirmemesi
    - Uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından en zengin işletim sistemi olması
    - Doğrudan parmakla dokunarak yönetilecek şekilde geliştirilmesi

    (1) Aslında bu biraz kişinin geçmişine ve kullanım alışkanlıklarına göre değiştiği için, tartışmalı bir ifadedir. Çoğu deneyimsiz kullanıcı Apple'ın onlara biçtiği kullanım şartları ve kısıtlamaları altında yollarını bulamayabilirler ("bu cihaza resim müzik yollayamıyorum" diyerek satan çok insan var), kimi deneyimli kullanıcılar ise herşeyin aşırı basitleştirilmiş olmasından dolayı zorluk çekebilirler.

    Olumsuz yönleri:

    - Diğer güncel ve yaygın işletim sistemlerinde bulunan bir çok özelliği barındırmaması
    - Sınırlı codec desteğine sahip olması
    - Bir çok işlem için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duyması
    - Java ve Flash desteğinin olmayışı
    - Uygulama geliştirme ortamının yalnızca Mac bilgisayarlarda çalışması

    ve diğer çeşitli kısıtlamalardır. Üzerindeki kısıtlamaları kaldırmak için "JailBreak" adı verilen bir işlem gerçekleştirilir ve bunun ardına bir çok yeni özellik kazandırılabilinir.



    Google: Android (Son sürüm: 2.1 (Eclair) / 05.01.2010)
    Linux çekirdeğine (kernel) sahip bir işletim sistemidir. Linux kerneli içerdiği için oldukça ileri düzeyde bir altyapıya sahip olmasına rağmen güvenlik ve ticari sebeplerle bir takım özellikleri kısıtlanmıştır veya doğrudan içermemektedir. Alışılageldik Linux kernelli işletim sistemlerinde bulunan bazı temel özellikleri ve parçaları içermediği için genel anlamda bir Linux işletim sistemi olarak kabul edilmez.

    Açık kaynaklı bir işletim sistemidir ve bu nedenle bir çok üreticinin ürününde bulunabilir, dolayısı değişik platformlara uyumluluk zorunluluğu olduğu için optimizasyon miktarı rakiplerine kıyasla düşüktür. "Google deneyimi" sunan sürümleri işletim sistemi güncellemeleri için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duymaz.

    Sadece parmak etkileşimi ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle rakiplerine kıyasla basit ve sade bir arayüze sahiptir ve kolay bir kullanım sağlar. Ana kullanıcı arabirimi, üzerinde çeşitli Widget'ların (ufak programcıklar) çalışmasına imkan sağlayan bir bekleme ekranıdır, ayrıca uygulamaların kısayollarının bulunduğu bir menü sistemi mevcuttur. Çoklu dokunuş desteği mevcut olmasına rağmen devre dışı bırakılmıştır.

    (Adobe Flash desteği içeren) WebKit tabanlı tarayıcısı ile zengin bir internet, geniş codec desteği ile de zengin bir çoklu ortam deneyimi sunar.

    Tamamlanmamış ve benimsenmiş standartların dışında bir uygulama geliştirme ortamı (Android SDK) sunar, bu nedenle geliştiriciler tarafından gayet olumsuz karşılanmıştır ve mevcut uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından şu an fakir bir platformdur. Ayrıca kendisine ait bir uygulama dağıtım kanalına (Android Market) sahiptir.

    Platforma doğal olmayan, özelleştirilmiş ve benimsenmiş standartların dışında bir dilde uygulama geliştirilmesine izin verir. Bu özel dilde yazılan uygulamaların çalışması için bir sanal makineye ihtiyaç duymaları ve bu sanal makinenin (Dalvik JavaVM) düşük bellek yönetim becerisi nedeniyle uygulama başarım performansı rakiplerine kıyasla düşüktür. Kaliteli ve hızlı uygulamalar için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyar.

    Aynı anda birden çok uygulamanın çalıştırılmasını garip bir şekilde destekler ve arka plandaki uygulamaları kullanıcıya sormadan kapatabilir (bkz:http://forum.donanimhaber.com/m.asp?m=35708721 )

    Olumlu yönleri:

    - Ortalama bir kullanıcının kullanacağı düşünerek tasarlanmış oluşu
    - Etkin kullanım için işletim sistemine aşinalık gerektirmemesi
    - Doğrudan parmakla dokunarak yönetilecek şekilde geliştirilmesi
    - Bir smartphone'da olması gereken özelliklerinin büyük kısmını modern bir şekilde içeriyor oluşu
    - Eksik özellikleri için de Google'ın şevkatli kollarında büyümesinin getirisi olan sık sık yazılım güncellemelerinin çıkması
    - Güncellemeler kullanıcı verisini silmeden yapılıyor (yani hard reset olmadan) (laconf'un verdiği bilgidir)
    - Google ile sync çalışırsa telefonun çalınma, bozulma, hard reset olma gibi durumlarında kişi bilgileri maillar ajanda vs. google'dan geri sync edilebiliyor (palm pre'deki gibi) (Bkz: 2,3) (laconf'un verdiği bilgidir)

    Olumsuz yönleri:

    - Halihazırda benimsenmiş standartları desteklememesi ve bu nedenle uygulama geliştirmenin zor oluşu
    - Uygulamaların harici belleğe kurulamaması (ve dolayısı ile cihazın boş hafızasının çabucak tükenmesi) (Bkz: 1)
    - JavaVM içermesine rağmen JavaME desteği içermemesi
    - Bir üst sürüme geçilirken genelde uygulama uyumluluğunun bozulması
    - Kişisel bilgilerinizi telefonunuza ek olarak Google sunucularında barındırması (Bkz: 2,3)
    - Düşük pil ömrü (kesin bir yargı değil, sağdan soldan okuduğum birşey; doğru olmayabilir)
    - Düşük performansı

    (1) Custom Rom'lar uygulamaları otomatik olarak harici belleğe kuruyor (laconf'un verdiği bilgidir)
    (2) "Bunun nesi kötü, kullanım kolaylığı sağlıyor" diyecek arkadaşlara soruyorum: Google'ın "ücretsiz" servislerinin bedelini para yerine onlara teslim ettiğiniz "kimliğiniz" ile ödediğinizi bilmek sizi rahatsız etmiyor mu? Etmiyorsa bu maddeyi görmezden gelebilirsiniz, ediyorsa bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz (şükür o opsiyon mevcut).
    (3) ayrıca baz istasyonu bazlı lokasyon bilgisi de google'la paylaşılıyor sürekli olarak. ancak tabi bunu kapatmak mümkün ama o zaman da telefon özellik kaybına uğruyor. (laconf'un verdiği bilgidir)

    Android Ana Konu:http://forum.donanimhaber.com/m_34551124/tm.htm


    Microsoft: Windows Mobile (Son sürüm: 6.5.3 @ 02.02.2010)
    Windows CE tabanlı bir işletim sistemidir. Windows tabanlı olmasına ve ileri düzeydeki altyapısına rağmen masaüstünde kullanılan Windows uygulamalarını çalıştıramaz.

    Özel (kapalı kaynaklı) bir işletim sistemidir fakat bir çok üreticinin ürününde bulunabilir, dolayısı değişik platformlara uyumluluk zorunluluğu olduğu için optimizasyon miktarı rakiplerine kıyasla düşüktür. İşletim sistemi güncellemeleri için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duyar.

    Öncelikle stylus ile yönetilen PDA kökenli cihazlarda çalışmak üzere geliştirildiğinden, rakiplerine kıyasla daha zor ve karışık bir arayüze sahiptir ve kullanımı da rakiplerine kıyasla zordur (Bu durumun 7. sürüm ile tamamen çözülmesi bekleniyor) Ana kullanıcı arabirimi, üzerinde çeşitli uygulamalara dair kısayolların ve pratik bilgilerin bulunduğu bir bekleme ekranıdır, ayrıca uygulamaların kısayollarının bulunduğu bir menü sistemi mevcuttur. Çoklu dokunuş desteği yoktur fakat 7. sürüm ile ekleneceği duyrulmuştur.

    (Adobe Flash Lite destekleyen) Internet Explorer Mobile tarayıcısı ile fakir bir internet deneyimi sunar. JavaME destekler.

    Standart ve yaygın bir şekilde benimsenmiş bir uygulama geliştirme ortamı sunar, bu nedenle mevcut uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından zengin bir platformdur. Ayrıca kendisine ait bir uygulama dağıtım kanalına (Windows Marketplace for Mobile) sahiptir.

    Platforma doğal bir dilde uygulama geliştirilmesine izin verir ve bu nedenle uygulama başarım performansı rakiplerine kıyasla yüksektir, fakat bir takım donanım/yazılım platform farklılıkları nedeniyle kaliteli ve hızlı uygulamalar için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyar.

    Aynı anda birden çok uygulamanın çalıştırılmasını destekler.

    Olumlu yönleri:

    - Microsoft Windows ve Office ailesi ürünleri ile mükemmel uyum
    - Windows platformunun bir üyesi olarak en geniş yazılım geliştirici kitlesine sahip oluşu

    Olumsuz yönleri:

    - Etkin kullanım için işletim sistemine aşinalık gerektirmesi
    - Görsellik açısından rakiplerinin gerisinde kalması (ve bu yüzden donanım üreticilerinin kendi arayüzlerini yazması)
    - Doğrudan ve yalnızca parmakla dokunmak üzere geliştirilmediği için dokunmatik cihazlarda tutarsız ve yersiz davranışlar göstermesi
    - Rakipleri arasında en düşük performansa sahip (=hantal) oluşu



    Nokia: Maemo (Son sürüm: 5.0 PR 1.1.1 @ 16.02.2010)
    Linux kökenli Debian işletim sisteminin bir türevidir. Linux kökenli olduğu için oldukça ileri düzeyde bir altyapıya sahiptir ve üzerinde hiç bir kısıtlama yoktur.

    Açık kaynaklı bir işletim sistemidir fakat yalnızca Nokia'ya ait ürünlerde bulunur, dolayısı ile değişik platformlara uyumluluk zorunluluğu olmadığı için optimizasyon miktarı rakiplerine kıyasla yüksektir. İşletim sistemi güncellemeleri için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duymaz.

    Sadece parmak etkileşimi ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır (ama isterseniz stylus da kullanabilirsiniz), bu nedenle rakiplerine kıyasla basit ve sade bir arayüze sahiptir ve kolay bir kullanım sağlar. Ana kullanıcı arabirimi, üzerinde çeşitli Widget'ların (ufak programcıklar) çalışmasına imkan sağlayan ve üzerinde kısayollar oluşturulabilen 4 ayrı masaüstünden oluşan bir bekleme ekranıdır, ayrıca uygulamaların kısayollarının bulunduğu bir menü sistemi mevcuttur. Çoklu dokunuş desteği 5. sürümde mevcut değildir, 6. sürümde ekleneceği açıklanmıştır.

    (Adobe Flash destekleyen) Gecko (Firefox) tabanlı MicroB tarayıcısı ile zengin bir internet, geniş codec destekli GStreamer tabanlı medya oynatıcısı ile de zengin bir çoklu ortam deneyimi sunar.

    Geliştiriciler için kapsamlı ve gelişmiş bir uygulama geliştirme ortamı (Maemo SDK) ile dağıtım kanalı desteği sunar (dağıtım kanalı bir tane değildir, kullanıcı istediği kanalı özgürce ekleyebilir), fakat telefon özelliğini yeni kazandığı ve öncesinde sadece Internet Tablet'lerde kullanıldığı için uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından şu an fakir bir platformdur, fakat normal Linux uygulamalarını da çalıştırabileceği için bir bakış açısına göre zengin sayılabilir.

    Platforma doğal bir dilde uygulama geliştirilmesine izin verir ve bu nedenle uygulama başarım performansı rakiplerine kıyasla yüksektir, kaliteli ve hızlı uygulamalar için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duymaz.

    Aynı anda birden çok uygulamanın çalıştırılmasını destekler.

    Olumlu yönleri:

    - Tam anlamıyla bir "mobil bilgisayar" ortamı sunması
    - Geliştirilmeye sonsuz açık oluşu
    - Etkin kullanım için işletim sistemine aşinalık gerektirmemesi
    - Doğrudan parmakla dokunarak yönetilecek şekilde geliştirilmesi

    Olumsuz yönleri:

    - Diğer güncel ve yaygın işletim sistemlerinde bulunan bir çok özelliği barındırmaması
    - 5. sürümden 6. sürüme geçilirken uygulama uyumluluğunun kısmen bozulacak olması
    - Temeli bir masaüstü işletim sistemi olduğu için odağın "telefon" özelliklerinde olmaması

    Maemo Ana Konu:http://forum.donanimhaber.com/m_35293414/tm.htm

    Güncelleme: Intel ve Nokia 14.02.2010 tarihinde Nokia'nın internet tabletlerinde kullandığı Maemo ve Intel'in netbook'larda kullandığı Moblin isimli Linux tabanlı işletim sistemlerini birleştirip tamamen açık kaynaklı MeeGo adında yeni bir mobil işletim sistemini piyasaya süreceklerini açıkladı. MeeGo hakkında detaylı bilgi için ana konu:http://forum.donanimhaber.com/m_37831664/tm.htm


    Palm: WebOS (Son sürüm: 1.4.1 / 31.03.2310)
    Linux kerneline sahip bir işletim sistemidir. Linux kerneli içerdiği için oldukça ileri düzeyde bir altyapıya sahip olmasına rağmen bir takım özellikleri kısıtlanmıştır veya doğrudan içermemektedir. Alışılageldik Linux kernelli işletim sistemlerinde bulunan bazı temel özellikleri ve parçaları içermediği için genel anlamda bir Linux işletim sistemi olarak kabul edilmez (fakat yine de Android'den daha fazla temel özellik ve parça içerir)

    Özel (kapalı kaynaklı) bir işletim sistemidir ve bu nedenle yalnızca Palm'a ait ürünlerde bulunur, dolayısı ile değişik platformlara uyumluluk zorunluluğu olmadığı için optimizasyon miktarı rakiplerine kıyasla yüksektir. İşletim sistemi güncellemeleri için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duymaz.

    Sadece parmak etkileşimi ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle rakiplerine kıyasla basit ve sade bir arayüze sahiptir ve kolay bir kullanım sağlar. Ana kullanıcı arabirimi, üzerinde çeşitli kısayolların bulunduğu bir bekleme ekranıdır, ayrıca uygulamaların kısayollarının bulunduğu bir menü sistemi mevcuttur. Çoklu dokunuş desteği mevcuttur.

    (Adobe Flash desteği içeren) WebKit tabanlı tarayıcısı ile zengin bir internet, geniş codec destekli GStreamer tabanlı medya oynatıcısı ile de zengin bir çoklu ortam deneyimi sunar.

    Geliştiriciler için kısıtlı bir uygulama geliştirme ortamı (Mojo) ile dağıtım kanalı (App Catalog) sunar, uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından şu an fakir bir platformdur.

    Platforma doğal bir dilde uygulama geliştirilmesine izin vermez fakat uygulama başarım performansı yüksektir, kaliteli ve hızlı uygulamalar için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duymaz.

    Aynı anda birden çok uygulamanın çalıştırılmasını destekler.

    Olumlu yönleri:

    - Kolay bir kullanım sunması
    - Doğrudan parmakla dokunarak yönetilecek şekilde geliştirilmesi
    - Yaratıcı bir şekilde tasarlanmış davranışlar sergilemesi
    (mesela programları kapatmak için "git başımdan" dercesine parmağınızla ekranın üst kısmına sürükleyip atmanız yeterli)

    Olumsuz yönleri:

    - Platforma henüz çok yeni ve uygun uygulama miktarı düşük
    - Yalnızca Palm cihazlarda bulunduğu için Türkiye'de kullanma şansınızın şu an düşük oluşu


    RIM: BlackBerry OS (Son sürüm: 5.0.0.419 @ 12.2009)
    Research In Motion (RIM) tarafından sadece BlackBerry'ler için geliştirilmiş özel bir işletim sistemidir. (Açıkcası hakkındaki online dokümantasyon oldukça zayıf olduğundan ve kişisel tecrübem oldukça kısıtlı olduğundan, burada vereceğim bilgiler de mecburen kısıtlı olacak)

    Özel (kapalı kaynaklı) bir işletim sistemidir ve bu nedenle yalnızca RIM'a ait ürünlerde bulunur. Değişik platformlara uyumluluk zorunluluğu olmadığı halde optimizasyon miktarı düşüktür. İşletim sistemi güncellemeleri için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duymaz.

    Temelde dokunmatik olmayan cihazlar için tasarlanmıştır, dokunmatik ekranları sonradan desteklemeye başlamıştır. Basit bir arayüze sahip olsa da rakiplerine kıyasla zor bir kullanım sağlar. Ana kullanıcı arabirimi, üzerinde çeşitli uygulamalara dair kısayolların ve pratik bilgilerin bulunduğu bir bekleme ekranıdır (Widget desteği de içermektedir), ayrıca uygulamaların kısayollarının bulunduğu bir menü sistemi mevcuttur.

    Çoklu dokunuş desteği 95xx serilerinde mevcuttur ancak yakınlaşmak/uzaklaşmak için kullanılmıyor, yazı seçmek için kullanılıyor. Cihazda herhangi bir uygulamada (tarayıcı, mail v.b bir metin üzerine bir parmağınız ile dokunup diğer parmağınız ile metindeki başka bir noktaya dokunduğunuzda, metindeki o yeri seçmiş oluyorsunuz. Hızlı şekilde kopyala yapıştır yapmak için bire bir. (homeedition88'in verdiği bilgidir)

    Mükemmel bir e-mail deneyimi sunar. JavaME desteği sunar.

    Medya oynatıcısı kutudan çıktığı hali ile MPEG4, 3GP, XviD (bazı modellere göre değişiklik gösteriyor) 640x4.. çözünürlükteki videoları oynatabiliyor. (homeedition88'in verdiği bilgidir)

    Tarayıcısı Java destekliyor ve Flash desteği sınırlı olarak var. Tarayıcısı sıkı güvenlik standartlarına sahiptir; iş yerleri tarafından bu ayarlar kontrol edilebiliyor ya da değiştirilebiliyor, kişisel kullanıcılar ise kendi planlarını kendileri oluşturabiliyor. Çok başarılı bir sıkıştırma teknolojisi sayesinde bir kaç MiB'lık siteleri birkaç yüz KiB'a düşürebiliyor. (homeedition88'in verdiği bilgidir)

    Java tabanlı, JavaME ve özel API'ler içeren uygulama geliştirme ortamı (BlackBerry SDK) sunar, uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından şu an fakir bir platformdur. Ayrıca kendisine ait bir uygulama dağıtım kanalına (BlackBerry App World) sahiptir.

    Platforma doğal bir dilde uygulama geliştirilmesine izin verir ve bu nedenle uygulama başarım performansı rakiplerine kıyasla yüksektir, kaliteli ve hızlı uygulamalar için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duymaz.

    Aynı anda birden çok uygulamanın çalıştırılmasını destekler.

    Olumlu yönleri:

    - İş hayatına adanmış bir işletim sistemi oluşu (Microsoft Exchange, Lotus Notes ve Novell Groupwise desteği içerir)

    Olumsuz yönleri:

    - Etkin kullanım için işletim sistemine aşinalık gerektirmesi


    Symbian OS + S60 UI (Son sürüm: 5.0 @ 02.10.2008)
    Symbian Platform (Son sürüm: ^2 @ 2010 ilk çeyrek)

    Anlatımın bu kısmını en son yazmak istedim çünkü Symbian cephesinde durum biraz karışık.

    Symbian Ltd. önceleri Ericsson, Motorola, Nokia, Panasonic, Psion, Samsung, Siemens ve Sony Ericsson şirketlerinin bazıları arasında kurulmuş ve bazıları arasında hisseleri el değiştirmiş bir şirketti, Symbian işletim sistemi ise lisans sahipleri tarafından kullanılıyordu. Nokia geçtiğimiz yıl diğer hissedarların elindeki hisseleri de satın alarak Symbian'ın tüm varlığını kendi kurduğu Symbian Vakfı'na bağışladı. Şu an geliştirme işini Symbian Vakfı yapıyor.

    Symbian önceleri Linux gibi çekirdek bir işletim sistemiydi, üzerine Linux'taki GNOME veya KDE gibi arayüzler yüklenmesi gerekiyordu (bunu cihaz üreticileri yapıyordu, kullanıcılar değil)
    - Nokia'nın Symbian cihazlarında kullandığı arayüze Series 60 veya S60,
    - Sony Ericsson'un Symbian cihazlarında kullandığı arayüze UIQ,
    - Fujitsu, Sony Ericsson Japonya, Mitsubishi ve Sharp'ın NTT DoCoMo şebekesinde çalışacak Symbian cihazlarda kullandığı arayüze MOAP(S)
    ismi verildi. Symbian'ın eski halini anlatırken. bunların arasından en yaygını S60 olduğundan (ve dolayısı ile bir çok kişi için Symbian = S60 olduğundan) daha çok S60 odaklı anlatım yapacağım.

    Eski Symbian/S60:

    Özel (kapalı kaynaklı) bir işletim sistemidir fakat bir çok üreticinin ürününde bulunabilir, dolayısı değişik platformlara uyumluluk zorunluluğu olduğu için optimizasyon miktarı rakiplerine kıyasla düşüktür. İşletim sistemi güncellemeleri için bir bilgisayara bağlı olmaya ihtiyaç duymaz.

    Öncelikle tuş takımı ile yönetilen cep telefonu kökenli cihazlarda çalışmak üzere geliştirildiğinden, rakiplerine kıyasla daha zor ve karışık bir arayüze sahiptir ve kullanımı da rakiplerine kıyasla zordur (Bu durumun Symbian Vakfı tarafından geliştirilen yeni sürümlerinde çözülmesi bekleniyor) Ana kullanıcı arabirimi, üzerinde çeşitli uygulamalara dair kısayolların ve pratik bilgilerin bulunduğu bir bekleme ekranıdır, ayrıca uygulamaların kısayollarının bulunduğu bir menü sistemi mevcuttur. Çoklu dokunuş desteği yoktur fakat Symbian^4 ile ekleneceği düşünülmektedir.

    (Adobe Flash Lite destekleyen) WebKit tabanlı S60 Browser tarayıcısı ile orta karar bir internet deneyimi sunar. JavaME destekler.

    Standart ve yaygın bir şekilde benimsenmiş bir uygulama geliştirme ortamı sunar, fakat oldukça detaylı ve derin olduğundan öğrenmesi zordur, bu da toplam uygulama geliştirici sayısına olumsuz etki eder. Fakat en eski smartphone platformu olması ve bir çok programlama diline izin vermesi nedeniyle (Standard C/C++, Visual Basic, .NET, POSIX, Python, Java ME, Flash Lite, Ruby, Web Runtime (WRT)) mevcut uygulama çeşitliliği ile sayısı açısından zengin bir platformdur. Ayrıca kendisine ait bir uygulama dağıtım kanalına (Ovi Store) sahiptir.

    Platforma doğal bir dilde uygulama geliştirilmesine izin verir ve bu nedenle uygulama başarım performansı rakiplerine kıyasla yüksektir, sahip olduğu mikrokernel yapısı sayesinde kaliteli ve hızlı uygulamalar için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duymaz.
    Aynı anda birden çok uygulamanın çalıştırılmasını destekler.

    Olumlu yönleri:

    - Özellikler açısından en dolu/tam işletim sistemi olması (sektörde smartphone kavramının sınandığı işletim sistemidir)
    - Uygulama geliştiricilerine geniş erişim imkanları tanıması
    - Rakipleri arasında en uzun batarya ömrünü sağlaması

    Olumsuz yönleri:

    - Etkin kullanım için işletim sistemine aşinalık gerektirmesi
    - Görsellik açısından rakiplerinin gerisinde kalması
    - Doğrudan ve yalnızca parmakla dokunmak üzere geliştirilmediği için dokunmatik cihazlarda tutarsız ve yersiz davranışlar göstermesi
    - Rakipleri arasında düşük performansa sahip oluşu*

    *: Symbian/S60, Windows gibi yeni özellikler eklendikçe şişti ve hantallaştı. Bu nedenle şu an Symbian Vakfı şu an işletim sistemine arındırma & basitleştirme işlemleri uyguluyor.

    Symbian/S60 Ana Konu:http://forum.donanimhaber.com/m_34508136/tm.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 14 Nisan 2010; 0:25:33 >





  • İşletim Sistemi Tercih Rehberi
    İşletim sistemlerini kullanım amaçlarına uygunluklarına göre sıralayalım:

    Günlük kullanımda (Kriterler: Kullanım kolaylığı, kişiselleştirilebilirlik, her türlü amaca uygunluk, eksiksizlik)
    1. Symbian, Google Android
    3. Apple iPhone OS, Palm WebOS
    5. Microsoft Windows Mobile, RIM Blackberry OS
    7. Nokia Maemo

    Eğlence odaklı kullanımda (Kriterler: Müzik/video performansı, oyunlar)
    1. Apple iPhone OS
    2. Symbian, Microsoft Windows Mobile
    4. Google Android, Palm WebOS, Nokia Maemo
    7. RIM Blackberry OS

    İnternet odaklı kullanımda (Kriterler: Tarayıcı performansı, bağlantı seçenekleri)
    1. Apple iPhone OS, Nokia Maemo
    3. Google Android, Palm WebOS
    5. Microsoft Windows Mobile, Symbian
    7. RIM Blackberry OS

    El bilgisayarı gibi kullanımda (Kriterler: Multitasking, platform açıklığı, şekillendirilebilirlik)
    1. Nokia Maemo
    2. Microsoft Windows Mobile, Symbian, Google Android
    5. Apple iPhone OS, Palm WebOS
    7. RIM Blackberry OS

    İş hayatı odaklı kullanımda (Kriterler: Multitasking, ofis entegrasyonu, mail kullanımı)
    1. RIM Blackberry OS
    2. Microsoft Windows Mobile
    3. Symbian, Google Android
    5. Palm WebOS, Apple iPhone OS
    7. Nokia Maemo



    Umarım kendiniz için hangi işletim sistemini seçmeniz gerektiğine karar vermenizde biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir. Sorularınız olursa lütfen sormaktan çekinmeyin.

    Saygılarımla,
    GeceBekcisi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 3 Ocak 2010; 12:35:59 >




  • öncelikle çok teşekkür ederim ellerinize sağlık genelde dikat ediyorum mesajlarınıza cevap gelmiyor ama oldukça faydalı bana göre
    ben de iphone almaya niyetlendim n82 min yanına yedek hat olarak 3g 3gs tam olarak karar veremedim sizce iyi bir tercih mi limitim max 1500 tl aslında n9000 düşünüyorum ama ülkemize gelmeye de bilir gelsede büyük ihtimalle pahalı olur

    araadıklarım oyun en az n82 kadar iyi olmalı
    wlan yine min n82 kadar
    hız min n82 kadar
    kamera önemli değil n82 ile işimi hallederim
    3g de önemli değil
    wlan hızı çok iyi olmalı yani n82 yi aratmamalı
    yardımcı olabilirseniz sevinirim aslında pm ile atıcaktım size ama pm atılamıyor galiba size
  • Çok teşekkürler, son derece faydalı bir kaynak olmuş. ellerine sağlık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: shamanmuratcan

    öncelikle çok teşekkür ederim ellerinize sağlık genelde dikat ediyorum mesajlarınıza cevap gelmiyor ama oldukça faydalı bana göre
    ben de iphone almaya niyetlendim n82 min yanına yedek hat olarak 3g 3gs tam olarak karar veremedim sizce iyi bir tercih mi limitim max 1500 tl aslında n9000 düşünüyorum ama ülkemize gelmeye de bilir gelsede büyük ihtimalle pahalı olur

    araadıklarım oyun en az n82 kadar iyi olmalı
    wlan yine min n82 kadar
    hız min n82 kadar
    kamera önemli değil n82 ile işimi hallederim
    3g de önemli değil
    wlan hızı çok iyi olmalı yani n82 yi aratmamalı
    yardımcı olabilirseniz sevinirim aslında pm ile atıcaktım size ama pm atılamıyor galiba size
    quote:

    Orijinalden alıntı: a_gls

    Çok teşekkürler, son derece faydalı bir kaynak olmuş. ellerine sağlık

    Öncelikle.. Rica ederim arkadaşlar

    Özel mesaj atılamamasının 2 sebebi var:
    (1) Çoğu kimse azıcık uğraşsa çözebileceği şeyleri kolaya kaçıp sormayı yeğliyor.
    (2) Özelde konuşulan sorunlar ve çözümler özelde kalıyor, başkaları faydalanamıyor.

    Burada sizin belirttiğiniz kriterler, donanımsal kriterler. Yani "işletim sistemleri" başlığı uygun bir yer değil, hemen hemen aynı kriterleri göz önüne alarak açtığım Ne Almalı? başlığında tartışırsak daha iyi olur.




  • güzel bir anlatım olmuş elinize sağlık
  • Elinize saglik. Harika bir yazi olmus.
    Bir solukta okudum.
  • Hayli uzun bir süredir sadece Symbian S60 kullanıcısı olduğum için doğal olarak en çok bilgi ve deneyim birikimim Symbian S60 konusunda mevcut ve buna ek olarak bu başlığı hazırlamak için etraflıca inceleme şansımın pek ya da hiç olmadığı işletim sistemleri hakkında bile yazı yazmak zorunda kaldım; bu nedenle diğer işletim sistemleri hakkında bilgi ve deneyim sahibi arkadaşlar eksiklerimi tamamlayıp veya yanlışlarımı düzeltirlerse müteşekkir olurum
  • Öncelikle çok başarılı bir çalışma olmuş. tebrikler, oldukça detaylı bir inceleme olmuş. bu konunun kesinlikle üst konu yapılması lazım.

    android ile ilgili olarak, şöyle bir iki eklemem var.


    Olumlu yönleri:

    - Ortalama bir kullanıcının kullanacağı düşünerek tasarlanmış oluşu
    - Etkin kullanım için işletim sistemine aşinalık gerektirmemesi
    - Bir smartphone'da olması gereken özelliklerinin büyük kısmını modern bir şekilde içeriyor oluşu
    - Eksik özellikleri için de Google'ın şevkatli kollarında büyümesinin getirisi olan sık sık yazılım güncellemelerinin çıkması

    ekleyeceklerim:

    - İnternet kullanımı şu anda en başarılı platform (Webkit+flash)
    - Güncellemeler kullanıcı verisini silmeden yapılıyor (yani hard reset olmadan)
    - Google ile sync çalışırsa telefonun çalınma, bozulma, hard reset olma gibi durumlarında kişi bilgileri maillar ajanda vs. google'dan geri sync edilebiliyor (palm pre'deki gibi)


    Olumsuz yönleri:
    - Halihazırda benimsenmiş standartları desteklememesi ve bu nedenle uygulama geliştirmenin zor oluşu - doğru bir nokta ancak sonuçta android için java ile uygulama geliştiriliyor, java oldukça yaygın bir dil. sdk ise gene oldukça detaylı. iphone'a uygulama geliştirmek çok çok daha zor bence, hem objective c'den dolayı hem de uygulamanın test edilmesinin zor olmasından dolayı, bir de tabi mac gerekiyor adam gibi yapabilmek için. bu konuda en başarılı .net desteği ile windows mobile.
    - Uygulamaların harici belleğe kurulamaması (ve dolayısı ile cihazın boş hafızasının çabucak tükenmesi) - Custom Rom'lar uygulamaları otomatik olarak harici belleğe kuruyor
    - JavaVM içermesine rağmen JavaME desteği içermemesi - katılıyorum
    - Bir üst sürüme geçilirken genelde uygulama uyumluluğunun bozulması - uygulamalar hemen hemen anında güncelleniyor, çok ciddi bir sorun değil.
    - Kişisel bilgilerinizi telefonunuza ek olarak Google sunucularında barındırması* - kesinlikle doğru, ayrıca baz istasyonu bazlı lokasyon bilgisi de google'la paylaşılıyor sürekli olarak. ancak tabi bunu kapatmak mümkün ama o zaman da telefon özellik kaybına uğruyor.
    - Düşük pil ömrü (kesin bir yargı değil, sağdan soldan okuduğum birşey; doğru olmayabilir) - katılmıyorum, sadece G1'ın pil ömrü düşüktü. HTC Magic ve Hero'nun pil ömrü smartphone'dan beklenebilecek düzeyde (1-2 gün)
    - Düşük performansı - katılmıyorum, stock rom yüklü bir G1 veya HTC hero en az iphone 3G kadar hızlı (HTC HD'den daha hızlı) - gerek menüde gerek uygulamalarda




  • quote:

    Öncelikle çok başarılı bir çalışma olmuş. tebrikler, oldukça detaylı bir inceleme olmuş.

    Rica ederim

    quote:

    bu konunun kesinlikle üst konu yapılması lazım.

    Mesajımı şikayet edip (http://forum.donanimhaber.com/report.asp?messageID=35230375 ) isteğinizi yönetime bildirirseniz sonuç alabilirsiniz

    quote:

    - İnternet kullanımı şu anda en başarılı platform (Webkit+flash)
    - Güncellemeler kullanıcı verisini silmeden yapılıyor (yani hard reset olmadan)
    - Google ile sync çalışırsa telefonun çalınma, bozulma, hard reset olma gibi durumlarında kişi bilgileri maillar ajanda vs. google'dan geri sync edilebiliyor (palm pre'deki gibi)

    Bunları ekleyeceğim fakat tam olarak hangi bilgilerin sync edildiğini de bildirirseniz sevinirim.

    quote:

    - Halihazırda benimsenmiş standartları desteklememesi ve bu nedenle uygulama geliştirmenin zor oluşu - doğru bir nokta ancak sonuçta android için java ile uygulama geliştiriliyor, java oldukça yaygın bir dil. sdk ise gene oldukça detaylı. iphone'a uygulama geliştirmek çok çok daha zor bence, hem objective c'den dolayı hem de uygulamanın test edilmesinin zor olmasından dolayı, bir de tabi mac gerekiyor adam gibi yapabilmek için. bu konuda en başarılı .net desteği ile windows mobile

    Mümkün mertebe platformlar arasında karşılaştırma yapmadan doğrudan kendileri hakkında bilgi vermeye çalıştığım için bu şekilde yazdım; bu doğrultuda cümlemi düzenlememi isterseniz, düzenlenmiş hali konusundaki önerinizi bekliyor olacağım.

    quote:

    - Uygulamaların harici belleğe kurulamaması (ve dolayısı ile cihazın boş hafızasının çabucak tükenmesi) - Custom Rom'lar uygulamaları otomatik olarak harici belleğe kuruyor

    Bunu alt tarafa not olarak eklemem daha yerinde olur sanırım.

    quote:

    - Bir üst sürüme geçilirken genelde uygulama uyumluluğunun bozulması - uygulamalar hemen hemen anında güncelleniyor, çok ciddi bir sorun değil.

    Doğrudur fakat çözümler sorunun kaynağını ortadan kalkmıyor, bu nedenle maddeyi kaldırmadan bir önceki gibi alt tarafa not düşebilirim.

    quote:

    - Kişisel bilgilerinizi telefonunuza ek olarak Google sunucularında barındırması* - kesinlikle doğru, ayrıca baz istasyonu bazlı lokasyon bilgisi de google'la paylaşılıyor sürekli olarak. ancak tabi bunu kapatmak mümkün ama o zaman da telefon özellik kaybına uğruyor.

    Bu bilgileri de ekleyeceğim

    quote:

    - Düşük pil ömrü (kesin bir yargı değil, sağdan soldan okuduğum birşey; doğru olmayabilir) - katılmıyorum, sadece G1'ın pil ömrü düşüktü. HTC Magic ve Hero'nun pil ömrü smartphone'dan beklenebilecek düzeyde (1-2 gün)

    Açıkcası yabancı forumlarda birden çok defa denk geldiğim ve uygulamalarda Java byte code çevriminin oldukça işlemci gücü tüketmesinden dolayı pil ömrünü azaltıyor oluşu bana mantıklı geldiği için eklediğim bir madde, fakat bu G1'e özgü ve genel bir sıkıntı değilse kaldırabilirim.

    quote:

    - Düşük performansı - katılmıyorum, stock rom yüklü bir G1 veya HTC hero en az iphone 3G kadar hızlı (HTC HD'den daha hızlı) - gerek menüde gerek uygulamalarda

    Kastım bir üst maddede belirttiğim üzere daha çok verimlilik bazlıydı, Java byte code çevrimi ciddi miktarda performans kaybı yaşatıyor.



    Yazdığım olumsuz yönleri çoğunluklahttp://en.wikipedia.org/wiki/Android_(mobile_device_platform)#Criticism adresinden edindiğimi söylemek isterim. Gerekli değişiklikleri yapmadan önce içeriğine dokunmadan, doğrudan eklememi istediğiniz cümleleriniz olursa önermeniz için bekleyeceğim. Katılımınız için tekrar teşekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 22 Ekim 2009; 9:48:01 >




  • Android hakkındaki bilgileri değiştirmeden önce (kendi ifadesine göre) eski bir Google çalışanının ağzından Google'ı (ve dolayısı ile Android'i) dinleyelim istedim:

    quote:

    @http://www.engadgetmobile.com/2009/10/26/ce-oh-no-he-didnt-part-xlv-symbians-lee-williams-rips-into-a/

    Having worked at Doubleclick (googles ad serving engine) I understand better then most the dis-intermediation that google feeds off of. Google views it's users as grist for its mill. Free in google speak equates to a customer who has a lifetime value of between $1,600,000 to $8,000,000 - that is what you are worth to Google. In no way will Google allow anyone to poach that golden egg.

    Just as the "last mile" was always the challenge in the communication world. The disconnected user was Googles Achillies heel - in the late 90's they realized that the mobile web would harm the golden egg- thus their benevolence bestowed on the peasants,,, Android, all in the name of gathering and profiling the user in increasingly intrusive ways.

    But the apps are FREE! They help me with my life, now they are with me ALL the time, how can this be bad? Is your Android phone giving you $100,000 worth of value per year? It is to Google.

    Google have even changed Andriods strategy based on the dumbing down of the smartphone - the iPhone. The single tasking feature phone introduced by Apple was a game changer. BUT NOT IN A POSITIVE FASHION. One of the least sophisticated mobile countries in the world -the United States of America- who's vast population is so technically backwards and incapable of managing a modern smartphone was ripe for a consumer device that was sufficiently simple to use. Using the super model axiom Apple developed a product that was beautiful, yet not intellectually challenging - and just like a super model it can't walk and chew gum at the same time.

    All of Apples devices have only one purpose - defeat the evil Microsoft emprire and sell more Mac's. Hence the absolute need to introduce iTunes into your ilife to use the iPhone. Much is written about the iPhone wonderful eco-system. The pundits forget that true smart phones don't need an eco system, they survive and thrive stand alone, connected to the rest of the world via wifi, G3, G4, GX... they provide the user with a converged experience without an umbilical cord.

    The iPhone showed Google two things 1) It had lost control of this entire segment of the population to the "notion of less". Less sophistication, less usability, less freedom (ironic for the company who's iconic moment was the "1984" commercial). 2)Americans are stupid enough to actually pay for applications that should be standard kit on an advanced smartphone. (As an aside I realize that over the entire span of my use of Nokia smartphones I have only bought 3 apps - Wayfinder for my 9300, Profimail for my E71{pre Nokia Messaging} and Gravity on the N97. Every thing else has been provided by Nokia at no cost as part of my handset purchase.)

    So Google has moved to less free apps, simpler UI, more intrusion into the "open source" code based in it's lessons from Apple. The loss of huge swathes of America to the iPhone and the inability to get traction has turned google into a peditor on the ODM scene. Motorola, Dell, HTC, etc... who no longer have the deep pockets of Apple, Nokia, Microsoft to develop and refine mobile OS's are selling their hardware souls to Google in an attempt to stay relavent as handset makers. All these ODM's will learn, as did IBM,Compaq, HP that people use software not hardware and by turning over the reigns of the user experience to Google they will become increasingly irrelevent.

    The mobile as a concept was about freedom and the old cliche is that freedom is not free. Of all the mobile platforms Googles is the worst since they lie about the price that you pay for it's use. Apple at least is open about its blatant consumerist bias and control freak nature. Nokia has shown itself to be the most benevolent - Symbian to open source, Maemo, Betalabs all in the name of a better handset experience.

    >> How is it possible for google to make 100,000 per year off a consumer who grosses only a fraction of that?

    Fundamental direct marketing. Yes you may only spend hundreds, or thousands with google checkout in any given year, but the data that you provide google is worth hundreds of thousands. Not only is your data used directly re-targeting you (Reading your e-mails on g-mail and targeting ads), but compliled, abstracted, aggregated that data is sold billions, if not trillions, of times for all those ad impressions. All those blog posts you make. All the sites you search, if google is your home page...every url you type into the address bar is tracked, not to mention the TCP/IP tracking. Grand central / wave transcribes every voicemail that is left... every number you dial, or dials you, gets a reverse append to a terrestrial (postal) address - you think your carrier is the only one who knows your postal address - think again, google now knows. Your wonderful Android phone now can be cell tri-angulate your position, turn on GPS, use Google maps and you become geo-coded.

    Even if you have read the license agreement and are o.k. with being an open book to google, everyone who contacts you on your Android phone, sends an e-mail to your g-mail account gets data mined without their permission. You add friends to latitude, book mark places in maps... not only does google understand you better but will link that terrestrial address to a google profile (Remember that Amazon reciept sent to your g-mail account, with your postal address? google read that information).

    Americans are brilliant as sofware developers/marketers.... Absolute cattle as mobile users. The only advantage Apple, RIM (Which is Canadian, you know that big country above you?) and Microsoft have is that they know the sloth of the american consumer better then Nokia. Also remember that RIM has just moved into the smartphone realm. The BB has always been am e-mail appliance first and foremost... "smartphone" with out WiFi - please.

    So if you don't think that your Android phone is worth $100,000 check googles valuation, that doesn't come from people typing in search terms.

    .....

    I do have information that is not public, which drives those numbers. gg55 I appreciate your due diligence, but valuation as you describe it is Market Cap, that tends to be backwards looking based on the information that is publicly available about products and services that are known . The interesting thing about google is that they have a very complex outlook on data services. Marketing data's value is not linear, but exponential. The $100k number is based on services that may or may not be publicly disclosed or available yet. But just think about this – Augmented reality, location aware, web connected smartphone that also functions as a payment device.

    Now that Forbes has broken the story that google is developing a free turn by turn navi app think about how this changes the valuation. So google will provide a turn by turn navi app, you sign up for the service. You also use g-mail, google is your search page and you use google checkout… a typical user. You want to go from your home to a new restaurant. Google is going to have you "pay" for the "free" navigation app with ads, and you will say "so what"! This is where the do no evil comes into play.

    So you're going from home to the restaurant. Google's app is going to calculate the route. The app calculates that you can go down either Elm street or Maple street. Google has 1 client on Elm street and 5 clients on Maple street, which way will the app send you? This form user manipulation is very simple. Next step for google is that they tie your route into your recent searches. If you have been searching for UGG boots on the web the app will calculate that it is better for you to go down Elm street since googles client on ELM is a shoe shop that sells UGG's. The next step is that navigation is tied into your g-mail account. google knows that you bought a coffee maker from Amazon for $79.00 with shipping. On Maple street one of the clients is Bed, Bath & Beyond. As you are a mile away an ad with a coupon for 20% off pops up for that same coffee maker netting the price to $63.75 including tax



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 1 Kasım 2009; 17:35:57 >




  • Yazının orjinali rastgele ve özensiz yazıldığından (ve yeterince iyi bilmediğim yerel deyimler içerdiğinden) bundan daha iyi bir çeviri yapamadım, karışık gelen kısımlar için şimdiden özür dilerim fakat elimden gelen pek fazla birşey yoktu.

    quote:

    @http://www.engadgetmobile.com/2009/10/26/ce-oh-no-he-didnt-part-xlv-symbians-lee-williams-rips-into-a/

    Google'ın reklam motoru Doubleclick'te çalışmış olduğum için Google'ın ifadelerinin aslında ne anlama geldiğini bir çoklarından daha iyi biliyorum. Google için kullanıcıları değirmeninde öğütülecek birer tahıldır. Google için "ücretsiz" demek, hayatı boyunca 1.600.000$ ila 8.000.000$ arası değere (Google için değeriniz budur) sahip olan tüketiciler demektir ve Google hiç bir şekilde bu kaynağının elinden alınmasına izin vermeyecektir.

    Son kullanıcıya ulaşmak her zaman iletişim dünyasında sorun oldu, Google için de durum böyleydi. 90'larda mobil web'in gelir kaynakları için bir sorun olabileceğini fark ettiler ve gittikçe daha müdahaleci şekilde kullanıcı verilerini ve profillerini toplayabilmek için "değerli hediyeler veren hayırsever Google" maskesini takınıp Android'i geliştirdiler.

    Tüm uygulamalar ücretsizdi! Hayatımla başa çıkmamda yardımcı oluyorlardı ve hep benimleydiler, bu nasıl kötü birşey olabilirdi ki? Peki sizce Android cihazınız size her yıl 100.000$ ederi kadar değer sağlıyor mu? Google için sağlıyor..

    Google, Android stratejisini akıllı telefonları aptallaştırmak - yani iPhone üzerine kurdu. Apple'ın telefonunda sunduğu aynı anda yalnızca tek uygulama çalıştırma özelliği oyunun kurallarını değiştiren bir atılımdı, AMA ETKİLERİ OLUMLU DEĞİLDİ. Kullanımı gereğinden fazla kolay olan bir aygıt, mobil anlamda dünyadaki en az gelişmiş ülkelerden birinin -Amerika Birleşik Devletleri'nin- teknik anlamda geri ve modern bir akıllı telefonu kullanma becerisinden yoksun aciz halkı için Hızır gibi tam vaktinde yetişmişti. Apple'ın geliştirdiği ürün modeli, güzel fakat aptal bir ürün anlamına geliyordu; yani yürürken sakız çiğneyemeyen bir "süper model" gibiydi.

    Tüm Apple cihazlarının tek bir amacı vardır: "şeytani Microsoft imparatorluğunu yenmek ve daha çok Mac satmak". iPhone'u kullanabilmek için iTunes'un hayatınıza sokulmasının nedeni de budur. iPhone'un mükemmel ekosistemi (uygulama dağarcığı ve desteği) hakkında çok yazılıp çizildi, ama yazıp çizenler gerçek akıllı telefonların bir ekosisteme ihtiyaç duymadan tek başına yaşayıp hayatta kalabileceğini ve dünyaya WiFi/3G gibi teknolojilerle bağlı kalabileceklerini, karınlarına bağlı bir kablo olmadan da hepsi bir arada bir deneyim sunabileceklerini unuttular.

    iPhone Google'a iki şey gösterdi
    1) Tüm segmentinin kontrolünü bir "dar görüşlü"ye yani daha az kapsamlı, daha az kullanışlı, daha az özgür (En öne çıkan hareketi "1984" reklamı olan bir firma için ironik bir durum) bir cihaza kaptırabilmişti.
    2) Amerikalılar gelişmiş bir akıllı telefonda standart olarak bulunması gereken uygulamalara/özelliklere fazladan para ödeyecek kadar aptaldı.
    (Bunları yazarken bir yandan da Nokia marka akıllı telefonları kullandığım hayatım boyunca sadece 3 uygulama satın aldığımı farkediyorum: 9300'ım için Wayfinder, (Nokia Messaging çıkmadan önce) E71'm için Profimail ve N97'm için Gravity. İhtiyacım olan herşey Nokia tarafından cihazın ücretine dail edilerek zaten bana sunuluyordu..)

    Apple'dan aldığı dersler itibarıyle Google daha az ücretsiz uygulama, daha basit bir arayüz, "açık kaynaklı" koda daha fazla müdahale sunma yolunu seçti. Gelir kaynaklarını (yazar "tarlalarını" ifadesini kullanıyor) devasa miktarda iPhone'a kaptırmak, Google'ı cihaz üreticileri için bir vaha haline getirdi. Artık Motorola, Dell, HTC vs cihaz üretebilmek için Apple, Nokia, Microsoft vs şirketlere para kaptırmak zorunda değildi, bunun yerine ürettikleri donanımları Google!a ücretsiz bir şekilde teslim etmek pazarda güncel kalabilmek için yeterliydi. IBM, Compaq ve HP'nin öğrendiği gibi bu üreticiler de zamanla insanların donanımı değil, yazılımı kullandığını ve Google'ın sunduğu kullanıcı deneyimi hükümdarlığını sürerken buna arkalarını dönmenin onları yetersiz bırakacağını öğrendiler.

    Taşınabilirliğin özü özgürlüktür ve "özgürlüğün ücretsiz olmadığı" bilnen bir klişedir. Apple bile şişirilmiş tüketici görüşü ve kontrol hastası oluşu konusunda açıkken, tüm platformlar arasında en kötüsü Google'ınkilerdir; zira Google ürünlerini kullanmak için ödediğiniz bedeller konusunda size yalan söylenmekte. Aralarında yalnızca Nokia, daha iyi bir cihaz deneyimi için Symbian'ı açık kaynaklı hale getirmekle, Maemo ve Betalabs ile kendisinin en insaniyetli firma olduğunu göstermeyi başardı.

    >> Peki Google, (bunun ancak ufak bir kısmını harcayabilen) tüketicilerden nasıl yılda 100.000$ kazanabiliyor?

    Doğrudan pazarlama ile. Google Checkout (Google'ın Amerika'daki ödeme servisi) ile yılda yüzlerce, hatta binlerce dolar harcıyor olsanız bile, kendiniz hakkında sağladığınız bilgiler Google için yüz binlerce dolar değerindedir. Kendiniz hakkında sağladığınız bilgiler yalnızca sizin üzerinizde kullanılmakla (GMail'de maillerinizin okunması ve "alakalı" reklamların gösterilmesi ile) kalmayıp sizin gibi milyonlarca insanın verileri ile harmanlanıp, karıştırılıp düzenlenilip milyarlarca hatta trilyonlarca kez reklam verenlere satılıyor. Tüm yazdığınız blog yazıları, arama çubuğuna her yazdığınız adres ve Google'a ulaşmak için kullandığınız IP adreslerinizin tümü kayıt ve gözlem altında. Grand Central (veya Google Voice, Google'ın yalnızca Amerika'da hizmet veren ücretsiz telefon uygulaması) size bırakılan her türlü sesli mesajı çözüyor, aradığınız veya sizi arayan tüm numaraları kaydediyor ve telefon sistemini kullandığınız için adres bilgilerinizi elinizde tutuyor. Siz yalnızca şebekenizin (GSM veya sabit hat şebekesi) sizin adresinizi bildiğinizi sanırken, bu durumda adresinizi Google da biliyor oluyor. Ve son adım olarak muhteşem Android telefonunuz GSM vericilerini ve GPS şebekesini kullanarak anlık yerinizi kesin olarak size bildiriyor, bu durumda yerinizi Google da biliyor oluyor.

    Siz lisans sözleşmelerinizi okumuş ve Google için "açık bir kitap" olmayı kabul etmiş olsanız bile; Android cihazınızdan sizinle iletişim kuran, Gmail adresinize mail gönderen herkesin bilgileri kendilerinden izin alınmadan toplanıyor. Latitude servisine eklediğiniz arkadaşlarınız ve Google Maps üzerinde işaretlediğiniz her yer ile Google'ın sizi daha iyi tanımasını sağlamakla kalmayıp, sizin ve arkadaşlarınızın da karasal adreslerini Google'a teslim etmiş oluyorsunuz. (Satın aldığınız bir ürünün ardına Gmail hesabınıza gönderilen, üzerinde karasal adresinizi barındıran fatura örneğini kim okuyor sanıyorsunuz? Google.)

    Amerikalılar yazılım geliştirme/pazarlama konusunda mükemmel fakat taşınabilir cihaz kullanıcıları olarak sağılacak inek gibidirler. Apple, RIM ve Microsoft'un Nokia'ya karşı tek avantajı, Amerikan tüketicisinin zayıflıklarını daha iyi bilmeleridir. RIM'in akıllı telefon piyasasına yeni atıldığını unutmayalım, Blackberry'ler her zaman öncelikli ve genel olarak e-mail aygıtlarıydılar. Hem WiFi'si olmayan akıllı telefon olur mu hiç?

    Hala Android cihazınızın Google'a 100.000$ kadar değer sağladığını düşünmüyorsanız, Google'ın yalnızca arama yapan insanlardan oluşmayan değer kavramını gözden geçirin...

    .....

    Bir takım gizli bilgilere sahibim, bu nedenle bu rakamları telaffuz edebiliyorum. 100.000$ rakamı, bilinen ve henüz duyrulmamış servislere dayalı bir rakamdır. Düşünsenize; pekiştirilmiş gerçekliğe (augmented reality), konum farkındalığına, internet bağlantısına sahip bir cihazla ödeme yapabiliyorsunuz.

    Google'ın ücretsiz bir dolaşım (navigasyon) uygulaması geliştirmesi, bu değerlendirmeyi nasıl değiştirir, biraz düşünelim. Google ücretsiz bir dolaşım servisi geliştiriyor ve siz de kaydoluyorsunuz. Zaten Gmail kullanıyordunuz, Google başlangıç sayfanız ve Google Checkout kullanıyorsunuz - gayet tipik (Amerika için tipik) bir kullanıcısınız. Evinizden yeni bir restorana gitmek istiyorsunuz ve işte tam burada Google sizden ücretsiz (!) hizmetinin bedelini tahsil etmeye başlıyor.

    Evinizden restorana doğru yola çıktınız ve Google'ın uygulaması rota hesaplaması yapıyor. Hesaplamaya göre restorana gitmek için (diyelim ki) Atatürk ve Cumhuriyet caddelerini kullanabiliyorsunuz. Google'ın Atatürk Caddesi'nde 1, Cumhuriyet Caddesi'nde 5 müşterisi varsa sizce uygulama sizi hangi caddeden götürecektir?

    Bu şekilde kullanıcıları manipüle etmek çok kolaydır. Bir sonraki adım ise rotanızı yakın zamanda yaptığınız aramalara göre düzenlemektir. Mesela son zamanlarda Google'da Sümerbank pijamalarını arıyorduysanız, ve Atatürk Caddesi'nde Google'ın Sümerbank pijamaları satan bir müşterisi varsa, Google'ın uygulaması sizi Atatürk Caddesi'ni kullanacak şekilde rota hesaplayabilir.

    Bir diğer adım ise rotanızı mail hesabınıza göre düzenlemektir. Misal, gittigidiyor'dan son zamanlarda bir saat için 70 TL'lik bir teklif verdiyseniz, Google'ın uygulaması aynı saati 65 TL'ye satan Google müşterisinin olduğu caddeden gidecek şekilde rotanızı hesaplayabilir ve sizi ikna etmek için ek indirim bile uygulatabilir.


    Yukarıdaki yazıya ek olarak Google'ın diğer planlarını öğrenmek içinhttp://gecebekcisi-blog.blogspot.com/2009/10/android-ve-uzerindeki-kara-google.html#more adresindeki yazımı da okumanızı öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 25 Ocak 2011; 3:29:36 >




  • quote:

    quote:

    - İnternet kullanımı şu anda en başarılı platform (Webkit+flash)
    - Güncellemeler kullanıcı verisini silmeden yapılıyor (yani hard reset olmadan)
    - Google ile sync çalışırsa telefonun çalınma, bozulma, hard reset olma gibi durumlarında kişi bilgileri maillar ajanda vs. google'dan geri sync edilebiliyor (palm pre'deki gibi)

    Bunları ekleyeceğim fakat tam olarak hangi bilgilerin sync edildiğini de bildirirseniz sevinirim.

    Dedim ama ilk maddeyi eklemedim çünkü (Maemo'nun Mozilla tabanlı tarayıcısı) MicroB'nin Android'inkinden daha üstün olduğunu bildiren bir kaç mesaj okudum, en son denk geldiğim ve detaylı olan ise burada:http://talk.maemo.org/showpost.php?p=363144&postcount=115




  • Symbian'da yeni kullanıcı arayüzü (UI) konsepti:

    http://www.youtube.com/watch?v=-yQv18fS660





  • Çok güzel bir rehber olmuş, elinize sağlık
  • çok faydalı bir paylaşım olmuş tebrikler...
    artık arkadaslar bu rehbere bakıp arastıralım hemen soru sormayalım...
  • yazıda baya bi emek var , eline sağlık bilgilendirici olmuş
  • Başka başlıklarda Android hakkında yazdığım yazıları buraya da kopyalıyorum
    (çünkü ikinci mesajda ima ettiğim ayrı başlık burası)

    quote:

    @http://forum.donanimhaber.com/m.asp?m=35655878

    quote:

    Orijinalden alıntı: mbbatu

    Dostum sende cok abartiyorsun dunya devi bir sirketin senle benle ne isi olacak. Uygulamalari google a yukleyecegimizi yazmisin inan bu hicbir zaman gerceklesmeyecek. Zaten android kullanan cogu kullanici custom rom kullanarak hafiza kartina yukluyo uygulamalari bu gerceklesse bile kimse kullanmaz.

    Dünya devi bir şirketin senle benle ne işi olacağına aşağıda Cem'in değindiği yerden devam ederek açıklayacağım.

    Bilgisayar tarihinde "hiç bir zaman gerçekleşmeyecek" ifadesi genelde uzun vadede utanç getiren bir ifadedir, bence bir daha düşünün.

    Android kullanan "çoğu" kullanıcının custom ROM kullanarak bir takım sorunları aşıyor olması, iPhone/Symbian kullanan "çoğu" kullanıcının JailBreak/Hack yaptığını zannetmekle aynı miktarda büyük bir yanılgıdır. Aslen bu tip işlemlerle uğraşanlar, tüm kullanıcılar içerisinde her zaman %3-%5 lik bir dilimdir çünkü bu tarz işlemleri uyguladığında garanti kapsamından çıkartılmakla ve benzeri çeşitli yöntemlerle korkutulan kullanıcıların büyük kısmı bu tarz gelişkin işlemleri yapacak bilgi ve/veya yetenek ve/veya cesarete sahip değildir.


    quote:

    Orijinalden alıntı: Cem

    GeceBekcisi
    Reklam pazarlama unsuru olarak zaten her zaman karşımızda. Tek sorun bugün, iligli olalım yada olmayalım her türlüsüne maruz kalmamız. Google bunu kişiselleştirmesi aslında bizim algısa seçicilikle maruz kaldığımız sayısız reklamı google'ın bizim için filtrelemesi diye biliriz. Bu reklamlar sayesinde de uzun zamandır aradığım şeye bu şekilde ulaşmak bizim için bir kolaylık olsa gerek. Aslında faydalı bir teknoloji ve hayatı kolaylaştırıyor eblette. Tabiki kişisel bilgilerin paylaşımını desteklemiyorum, bu konuda zaten hukuk kurallarınca düzenleme yapılmadıkça bu sistem sömürüye gidecektir.

    Sırf müzik zevkimi analiz edip beğeneceğim diğer şarkıları/grupları bana önersin diye last.fm kullanıyorum, bu yüzden size hak veriyorum, evet reklam salatasını işe yarar hale getiren bir uygulama bu.

    Gerçek rakam büyük ihtimalle bunun üstündedir ama biz Google'ın bu dünyada yaşayan sadece 100 milyon insanın ciddi miktarda kişisel verisine sahip olduğunu farzedelim. Hadi iyimser davranıp Google'ın melek yüzlü bir şeytan olmadığını, hakikaten iyi niyetli bir şirket olduğunu da farzedelim. Peki ya gerisi?

    Ülkeler dolusu insan hakkında elde edilebilecek en kapsamlı bilgilere sahip olmak, Google'a sözünü geçirebilecek her türlü resmi/gayrıresmi oluşumun/gücün iştahını kabartacak bir güç değil midir? Şu an bu muazzam bilgi birikiminin suistimal edilmediğini, bilgilerinizin bir takım oluşumlar/güçler tarafından kendi çıkarları doğrultusunda kullanılmadığını hatta fişlenmediğinizi gönül rahatlığıyla iddia edebilir misiniz? Oysa ben, olmayana ergi* yöntemini kullanarak tam tersinin (yani açıkça fişlendiğimizin ve bilinmeyen kimselerce izlendiğimizin) gerçek ve doğru olduğunu gönül rahatlığıyla iddia edebilirim.

    * Olmayana ergi ya da Osmanlıca abese irca, Latince saçma olana indirgeme anlamına gelir ve bir iddiayı doğru kabul ederek saçma bir sonuca varıp iddianın yanlış olduğu sonucuna ulaşıldığı bir mantık yöntemidir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_absurdum)


    quote:

    @http://forum.donanimhaber.com/m.asp?m=35675797

    Android gelsin Windows Mobile'ı yerinden etsin, Chrome OS gelince de Windows'u yerinden etsin; mümkün mertebe herşey ve herkes dünyanın en güçlü reklam/pazarlama/bilgi depolama şirketi Google'ın elinde olsun.. Ohh ne güzel, mi acaba?

    Önemli bir şeyi ifade edelim: Özgürlük karşılıksız elde edilemez. Karşılıksız bir hizmet (1) alıyorsanız, karşılığını özgürlüklerinizi satarak ödüyorsunuz demektir. Buna en güzel örnek, Amerika'daki Lakehead Üniversitesi'dir (2)

    Bu konunun devamında konuşulabilecek ve ortaya konabilecek çok şey var ama bu başlık Google hakkında fazla derine inmenin yeri değil, merak eden olursa ayrı bir başlıkta tartışabiliriz.


    (1) Android şu an ücretsiz. Chrome OS'un da ücretsiz olacağı düşünülüyor.

    (2) Maddi avantajından dolayı bilgi işlem altyapısını Google'a ücretsiz yaptıran Lakehead Üniversitesi, bunun sonucunda öğrencilerine ve öğretim üyelerine mecburen "artık üniversitenin bilgisayar sistemi üzerinde özel bilgileri (öğrenci notları dahil) paylaşmamalarını" söylemek zorunda kalıyor

    Kaynak: http://www.theglobeandmail.com/news/technology/article675014.ece

    Eighteen months ago, Lakehead University in Thunder Bay, Ont., had an outdated computer system that was crashing daily and in desperate need of an overhaul. A new installation would have cost more than $1-million and taken months to implement. Google's service, however, took just 30 days to set up, didn't cost the university a penny and gave nearly 8,000 students and faculty leading-edge software, said Michael Pawlowski, Lakehead's vice-president of administration and finance.

    U.S.-based Google spotlighted the university as one of the first to adopt its software model of the future, and today Mr. Pawlowski boasts the move was the right thing for Lakehead, saving it hundreds of thousands of dollars in annual operating costs. But he notes one trade-off: The faculty was told not to transmit any private data over the system, including student marks.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 10 Kasım 2009; 7:48:34 >




  • Bugün şöyle ifadelerle karşılaştım:

    quote:

    @http://talk.maemo.org/showpost.php?p=361124&postcount=53

    Android freezes java applications when they are left in the background
    quote:

    @http://talk.maemo.org/showpost.php?p=361706&postcount=96

    Android doesn't multitask. Most of the time it pauses applications and then unpauses them.
    quote:

    @http://www.xbitlabs.com/news/mobile/display/20090707162820.html

    "If you look at the [latest] Cupcake release of Android, it is very targeted at smartphones, not a netbook form factor. Android [is unable] to let users run multiple applications at a time, [it lacks] drivers for plugged-in devices,” said Rishi Mathew, director of RealPlayer for Mobile Devices at Real.


    Bunun üzerine ufak bir araştırma yaptım ve mevcut durumu Android kaynaklarından doğruladım:

    quote:

    @http://developer.android.com/guide/topics/fundamentals.html#lcycles

    An activity has essentially three states:
    • It is active or running when it is in the foreground of the screen (at the top of the activity stack for the current task). This is the activity that is the focus for the user's actions.
    • It is paused if it has lost focus but is still visible to the user. That is, another activity lies on top of it and that activity either is transparent or doesn't cover the full screen, so some of the paused activity can show through. A paused activity is completely alive (it maintains all state and member information and remains attached to the window manager), but can be killed by the system in extreme low memory situations.
    • It is stopped if it is completely obscured by another activity. It still retains all state and member information. However, it is no longer visible to the user so its window is hidden and it will often be killed by the system when memory is needed elsewhere.

    If an activity is paused or stopped, the system can drop it from memory either by asking it to finish (calling its finish() method), or simply killing its process. When it is displayed again to the user, it must be completely restarted and restored to its previous state.


    Yani Android, odak o uygulamadan kaybolduğu anda (mesela yeni bir mesaj geldiğine dair bir uyarı çıktığında) uygulamayı "pause" modunda kabul ediyor. "Pause" modunda 1. uygulama aktif bir şekilde çalışmaya devam ediyor ama bunun için 1. uygulamanın bir kısmının kullanıcıya gözükebilir olması lazım, yani odağı çalan 2. uygulamanın transparan olması veya tam ekran olmaması lazım.

    Odağı çalan 2. uygulama tam ekran ise ve/veya 1. uygulamanın kullanıcıya gözükmesini tamamen engelliyorsa, Android ilk uygulamayı "stopped" kabul ediyor ve siz odağın tamamını 1. uygulamaya alana dek 1. uygulama aktif bir şekilde çalışmıyor, bekliyor. Bekleme süresi belirli bir süreyi geçerse, belleğe ihtiyaç olmasa da kapatılıyor.

    Başka bir uygulamanın belleğe ihtiyacı olduğunda, 1. uygulama ister "pause" modunda olsun ister "stopped" modunda olsun kapatılıyor. Burada kapatma metodu olarak sistem uygulamadan işlerini bitirip kaydedip çıkmasını da isteyebiliyor, ya da işlemi sorgusuz sualsiz doğrudan kapatabiliyor. Hangi yolu neye göre seçtiğine dair bir bilgi bulamadım.

    Bunun benzerini diğer işletim sistemleri yapmıyor, onlarda uygulama sadece kendisi çökerse veya geçersiz/tehlikeli bir işlem yürütürse kapanıyor. Android'de bunlara ek olarak işletim sistemi de gerektiğine karar verirse uygulamayı kapatabiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 11 Kasım 2009; 20:05:08 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.