Şimdi Ara

Sumela Efsanesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Trabzon'un Maçka ilçesinin güneyinde Karadağın bir tepesinin yamacına yapılmış olan bu manastıra halk tarafından Meryemana manastırı söylenir. Meryem(panaghia) adına kurulan bu manastırın, grekçe "SUMELA" adının esasını, kara-siyah karanlık anlamına gelen Melas kelimesinden aldığı söylenir. Semavi Eyice'ye göre;"evvelce burada saygı gören siyah Meryem tasvirinden Sumela adını aldığı ve bu dağın adıda manastırdan dolayı Oros Mela-karadağ olduğu"kabul edilir.

    Sumela Manastırının kuruluşu efsaneye göre: iki Atina'lı Barbabas ile yeğeni Sophronios rüyalarında Hz.Meryem'i görmüşler, rüyada Meryem onlara bir manastır yaptırmalarını ve yerini, nasıl gideceklerini tarif etmiştir.



     Sumela Efsanesi



    Bunlar St.Luka!nın yaptığı rivayet olunan tabloyu da beraberlerinde alarak yola çıkıyorlar, deniz yoluyla Trabzon'a gelip, karadağın sarp yamacında kiliseyi kurmak için karar kılıyorlar ve Theodosios devrinde (375-395)ilk kaya kilisesini kurarlar. Bu tarih, tesisn kesin kuruluş tarihi değilse de bahsedilen tarihler arasında yapıldığı sanılıyor. Bazı araştırmacılara görede burası M.S.385 yılında bazılarına göre ise 472 yılında yapıldığı belirtilmektedir.

     Sumela Efsanesi


    Bu tarihler ve efsaneler bir tarafa bırakılacak olursa, manastırın tarihini Trabzon komnenosları devrinden sonra incelemek mümkündür. Trabzon komnenoslarından III.Alexios burasını yeni bir tesis halinde 1360 yılında inşa ettirerek 17 metre yüksekliğinde, 40 metre uzunluğunda, 14 metre ğenişliğinde 72 odalı bir tesis yaptırmıştır. Trabzon kralları bu manastıra vermiş oldukları hediye ve haklarla, halkın desteğini sağlamışlardır.

     Sumela Efsanesi







  •  Sumela Efsanesi

     Sumela Efsanesi

     Sumela Efsanesi




  • Hastayım buraya :) Çok fantastik bir havası var. Bunca zaman gitmediğim için kızıyorum kendime. Daha bu hafta sonu bunun muhabbetini yapmıştık önümünizdeki yaz mutlaka gidelim diye.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Criminal Origin -- 10 Kasım 2008; 11:26:57 >
  • Evet fantastik ve öyle güzel bir noktaya inşa edilmiş ki , görüntüsü insanı büyülüyor.

     Sumela Efsanesi
  • Filmlerde rastlayabileceğimiz görselliğe sahip, ilginç bir yapı. Gitmeyi hep istedim, sedece belgesellerde seyredebildim. Ayrıca merak ettiğim, zamanında nasıl yaptıkları. Çünkü bildiğim kadarıyla araba ile belli bir yere kadar gidip ordan sonrasını yürüyerek çıkıyorlar. Belki eskiden daha geniş bir yolu vardı, kimbilir.

    Bu da içinden bir görünüş.
     Sumela Efsanesi
  • Harika ve çok etkileyici.
  • Geçen yaz gitmiştim.Oradaki Almanlarla bayağı bir hatıram olmuştu.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Filmlerde rastlayabileceğimiz görselliğe sahip, ilginç bir yapı. Gitmeyi hep istedim, sedece belgesellerde seyredebildim. Ayrıca merak ettiğim, zamanında nasıl yaptıkları. Çünkü bildiğim kadarıyla araba ile belli bir yere kadar gidip ordan sonrasını yürüyerek çıkıyorlar. Belki eskiden daha geniş bir yolu vardı, kimbilir.


    Sanırım tapınak olarak kullanılıyor olması , azami iş gücü ile desteği artırmıştır.Özellikle bulunduğu nokta ürpertici bir güzelliğe sahip. Birde dağın yamacında duran ve karadeniz gibi bir bölgede erezyondan etkilenmemesi , bunca zaman yıkılmaması mimari bir yetenek mi merak ediyorum .
  • güzel yer
  • Tarihi yerler hep güzeldir zaten.Günümüze ulaşmış böyle insana "nasıl yapıldığını" sorgulatan eserler daha çok hoşuma gidiyor.örneğin piramitler gibi.
    quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Filmlerde rastlayabileceğimiz görselliğe sahip, ilginç bir yapı. Gitmeyi hep istedim, sedece belgesellerde seyredebildim. Ayrıca merak ettiğim, zamanında nasıl yaptıkları. Çünkü bildiğim kadarıyla araba ile belli bir yere kadar gidip ordan sonrasını yürüyerek çıkıyorlar. Belki eskiden daha geniş bir yolu vardı, kimbilir.




    Ayırca,tasvirdeki insanların kafasının arkasında ki daire(sarı daireler) ne anlama geliyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fetih -- 10 Kasım 2008; 16:01:07 >




  • Hiçbir dayanağı olmamakla birlikte tamamen tahmin ediyorum ; o sarı daireler kutsallığı ifade ediyor olabilir. Hz. İsa ve havarileri için kullanılmış.
  • Kesinlikle her Türk vatandaşının görmesi gereken bir yer. Memleketimizde böyle bir güzellik varken görmemek çok büyük kayıp olur. Karadenizin anlatılandan daha mükemmel yeşil örtüsü ve devasa duvarları görünce gururlanıyorsunuz.

    Yalnız canımı sıkan nokta ise bir çok tarihi eserin başına geldiği gibi, orada da duvarlara, tavanlara isimlerin yazılmış olduğunu görmem oldu. Allah aşkına hangi amaca hizmet edebilir böyle bir davranış?? İsim yazan arkadaşları andık içimizden merak ediyorlarsa..

    Bu arada herhangi bir öğrenci kimliği bulunan arkadaşlar kimliklerini yanında götürürlerse daha iyi olur, 2 lira fazla vererek "müze kart" alabilirsiniz. Böylece Türkiyedeki bütün müzelere artık ücretsiz girebileceksiniz.
  • Bitter ; Çanakkale şehitliğinde , Bursa ' daki 2-3 türbede dahi o duvara kazınmış isimlerden kaçış yok , oksijen israfı bu bünyeler başka bir şey değil.

     Sumela Efsanesi

     Sumela Efsanesi

     Sumela Efsanesi




  • Gerçekten çok ilginç, daha önce hiç duymamıştım bu yeri. Öyle bi araziye o zamanın inşaat teknikleriyle böyle bi şaheserin yapılması çok şaşırtıcı.
  • Çocukluğumdan beri biliyorum burayı ve hep görmek istemişimdir. Hala kısmet olmadı. Ama ilk fırsatı kaçırmayacağım ve gideceğim. Şahane bir yapı.
  • Biz de ailece Erzurumdan Ankaraya gelirken geçen temmuz ayında oraya uğradık. Gidip görmeye değer kesinlikle.

    Benim ilginç olarak gördüğüm bir nokta var ki bir çok kilisenin yeri çok yüksekte ve ulaşmak için bayağı bir yürümek gerektiriyor. Mesela Büyük Ada'daki kilise de yine tepenin zirvesinde ve belli bir yere kadar arabayla gidip daha sonra yürüyerek varabiliyorsunuz. Bunun sebebini merak etmişimdir...
  • Burası Zigana geçidinden Maçka'ya inerken inanılmaz güzel bir yeşile sahip bir manzara....:

     Sumela Efsanesi


    Sümela Manastırına tırmanırken çektiğim bir fotoğraf...:

     Sumela Efsanesi


    Tırmanış yolu az çok aklınızda canlansın istedim. resimde görünen iki kişi de benim ebeveynim :):

     Sumela Efsanesi


    Manastırın avlusu :

     Sumela Efsanesi


    Bu da tam ters açıdan çekildi. Üstteki fotoğrafı merdivenin en üstünden çekmiştim.

     Sumela Efsanesi


    Bu resimde de manastırın üstündeki kayayı görebiliyorsunuz. Daha doğrusu yüksekliğinin sadece 1/5 ini görüyorsunuz...:

     Sumela Efsanesi


    Aşağıda da manastırın tam karşısındaki dağın normal ve yakınlaştırılmış iki ayrı fotoğrafı var...:

     Sumela Efsanesi


     Sumela Efsanesi


    Son olarak da manastırın aşağıdan görünümü...:

     Sumela Efsanesi


    Bu arada inişte çok coşkulu bir dere de size eşlik ediyor...




  • Saldırılardan korunmak için yükseklere yapılırdı. Korunma için doğal yapıdan azami ölçüde faydalınalacak yerler seçilirdi. Osmanlı kaleleride genellikle dağların üzerlerine kurulurdu. Araziden faydalanılması mümkün olmayan bölgelerde ise kale duvarları yüksek ve güçlü tutularak sağlanırdı güvenlik.

    Yapıların muhteşemliği ise insanların zamanlarının bol olması ve gereken özeni göstermelerinden gelir. Sanayi devrimi sonrası yitirdik bu özelliğimizi. Bölgeye iç ve batı bölgelerden gidecek arkadaşlara Safranbolu evlerini görmelerini de öneririm. Çivinin olmadığı dönemlerde ağaç işlemeleri mükemmel ve hepsi kale gibi ayakta.
  • Memleketimin güzel bir köşesi.
  • Gerçekten etkileyici.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.