Şimdi Ara

Kolesterol nedir ? Kimler risk altında ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
10.304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kolesterol nedir?
    Kolesterol yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücut kolesterolü kullanarak hormon (kortizon, seks hormonu....), D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına (arteriyoskleroz) yol açar. Arteriyosklerozda damar duvarında biriken tek madde kolesterol değildir; akyuvarlar, kan pıhtısı, kalsiyum... gibi maddeler de birikir. Toplumda arteriyoskleroz için damar sertliği, damar kireçlenmesi gibi ifadeler de kullanılmaktadır.Damarlar tüm vücutta yaygın olarak bulunur ve kalp, beyin, böbrek... gibi organlara kan taşıyarak bu organların görev yapmasını sağlar. Kolesterol hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin; kalbi besleyen atardamarlarda (koroner arterler) kolesterol birikimi olursa göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.

    İyi kolesterol-Kötü kolesterol
    Kolesterol, yağımsı bir maddedir. Normal koşullarda, yağ suyun içinde çözünmez. Kolesterol de su özelliklerini taşıyan kanda normal koşullarda çözünmez. Kolesterol, kanda çözünmesi ve taşınması için karaciğerde bir protein ile birleştirilir (paket edilir). Bu kolesterol ile protein birleşimine lipoprotein adı verilir. Değişik tipte lipoproteinler vardır:1.LDL (low density lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein): Kötü huylu kolesteroldür.2.HDL (high density lipoprotein, yüksek yoğunluklu lipoprotein): İyi huylu kolesteroldür.HDL ve LDL kolesterolden başka lipoproteinler de vardır.
    Yağ metabolizması bozukluğu olan hastaların yaptırdığı diğer bir kan incelemesi de trigliserid ölçümüdür. Trigliserid de kolesterol gibi kanda çözünen bir yağdır. Kan trigliserid düzeyi ile arteriyoskleroz arasındaki ilişki kolesterol kadar belirgin değildir.

    Yüksek kolesterol nedir?
    Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması hasta için risk taşır. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir.
    20 yaşın üzerinde Kan kolesterol düzeyi
    200 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir.
    200-239 mg/dl arası sınırda yüksek’tir.
    240 mg/dl'nin üstü ise yüksektir.
    Kan LDL-kolesterol düzeyi
    130 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir.
    130-159 mg/dl arası sınırda yüksek’tir.
    <160 mg/dl'nin üstü ise yüksektir.
    Kan HDL-kolesterol düzeyi
    35 mg/dl'nin altı düşüktür.
    Kanda Kolesterol >200 mg/dl
    veya LDL-kolesterol>130 mg/dl
    veya HDL-kolesterol <35 mg/dl İSE >RİSK FAZLADIR
    HDL-kolesterol yükseldikçe risk azalır. Ortalama HDL-kolesterol düzeyi kadında 55 mg/dl ve erkekte 45 mg/dl’dir yani kadınlar bu yönden daha şanslıdır.

    Kan trigliserid ölçümüne göre sınıflandırma

    < 200 mg/dl ----> Normal
    200-400 mg/dl ----> Sınırda yüksek
    400-1000 mg/dl ----> Yüksek
    > 1000 mg/dl ----> Çok yüksek

    Kanda kolesterolün yüksek olması bir yağ metabolizması bozukluğudur. Yağ metabolizması bozukluğundan şüphe edilen bir hastada yapılması gereken kan alınarak öncelikle kolesterol, LDL-kolesterol, HDL kolesterol ve trigliserid düzeyi ölçülmesidir. Tedaviye karar vermeden önce bu değerler en az 2 kere ölçülmelidir.Tedavi düzenlenirken öncelikle LDL-kolesterol düzeyleri temel alınmalıdır.

    Kolesterol niye yükselir?
    Kanda kolesterol düzeyini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bu faktörlerin bazıları önlenebilir niteliktedir. Bunlardan bazıları:
    1.Kalıtımsal Faktörler
    2.Gıdalar
    3.Şişmanlık
    4.Stres

    gibi faktörler kolesterolü ve kötü huylu kolesterolü yükseltir.Düzenli egzersiz iyi huylu kolesterolü yükseltir ve kötü huylu kolesterolü azaltır.60-65 yaşa kadar yaşla birlikte kolesterol düzeyi artar. Kadınlarda menopozdan sonra kolesterol düzeyi artar.

    Kolesterol yükselmesine yol açan hastalıklar
    Bazı hastalıklarda kolesterol düzeyi yükselir. Bu hastalıkları ikiye ayırarak incelemek mümkündür:
    1.Kalıtsal yağ metabolizması hastalıkları
    A.Hipotiroidi: Tiroid bezinin yetersiz çalışması.
    B.Karaciğer hastalıkları
    C.Nefrit: Böbreğin mikrobik olmayan iltihabi hastalıkları
    D.Şeker hastalığı
    E.Şişmanlık
    F.Bazı ilaçlar
    2.Diğer hastalıklar

    Kolesterolün önemi nedir?
    Kalp ve damar hastalıkları Türkiye'de ve diğer ülkelerde ölüm ve kalıcı sakatlıklara yol açan yaygın sorunlardır. Türkiye’de 6 milyon kişide kan kolesterol düzeyi sınırda yüksek (200-239 mg/dl) ve 2 milyon kişide yüksektir (240 mg/dl). Gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıkları ilk sıradadır ve yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şişmanlık gibi sorunların düzeltilmesi ile bu ölümler önlenebilir veya geciktirilebilir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü kalp ve damar hastalıklarını 1 numaralı insanlık düşmanı ilan etmiştir.Kalp ve damar hastalıklarını kolaylaştıran faktörlere kardiyovasküler risk faktörleri adı verilir. Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olması hasta için risktir ve kolesterol yüksekliği bir kardiyovasküler risk faktörüdür. HDL-kolesterolün düşük olması da bir risktir. Bu riske sahip hastalarda kalp krizi, felç, damar tıkanması, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha fazladır.

    Kardiyovasküler Risk Faktörleri
    Kolesterolü yüksek hastalarda, kardiyovasküler risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve mümkünse değiştirilmesi, tedavinin temel noktalarından birisidir. Kolesterolü yüksek hastalarda, kolesterol yüksekliği dışındaki kardiyovasküler risk faktörlerine de sık rastlanır ve bu kardiyovasküler risk faktörlerinin düzeltilmesi ile kardiyovasküler kalıcı hasar ve ölüm riski kesin olarak azaltılır. Aşağıda kardiyovasküler risk faktörleri özetlenmiştir:
    Hipertansiyon
    Lipid (yağ) metabolizması bozukluğu, Kolesterol yüksekliği
    Sigara Diyabetes mellitus (şeker hastalığı)
    Şişmanlık
    Fiziksel aktivite azlığı ve sedanter yaşam
    Yüksek hematokrit (kanda çok fazla hücre bulunması)
    Artmış trombojenik faktörler (kanı pıhtılaştıran faktörler )
    İleri yaş
    Erkek cinsiyet
    Aile öyküsü
    Tip A kişilik yapısı (mükemmeliyetçi, obsesif hırslı ve gergin kişilik)
    Östrojen eksikliği
    Alkol yoksunluğu (alkol bağımlılığı)
    Fibrinojen yüksekliği
    Ürik asit yüksekliği
    Lipoprotein (a)
    Belirgin beyin, kalp, böbrek veya damar hastalığı

    Hipertansiyon, her yaş, cins, ırk için önemli bir kardiyovasküler risk faktörüdür ve hem büyük hem küçük tansiyonun yükseldikçe kardiyovasküler risk artmaktadır. Hipertansiyon tedavisi ile kardiyovasküler risk azalmaktadır.

    Lipid (yağ) metabolizması bozuklukları, majör ve düzeltilebilir kardiyovasküler risk faktörlerinden birisidir. Yapılan tüm büyük çalışmalarda serum kolesterol düzeyi ile kardiyovasküler risk arasındaki ilişki gösterilmiştir. HDL-kolesterolün düşüklüğü de bir kardiyovasküler risk faktörüdür. Diyetin kolesterol içeriği ile kardiyovasküler risk arasında da doğrudan ilişki vardır.

    Şişmanlık ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki birçok çalışmada gösterilmiştir. Ancak şişman hastalarda, hipertansiyon, fiziksel aktivite azlığı, diyabetes mellitus (şeker hastalığı) ve lipid metabolizması gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerine da daha sık rastlanır ve bu kardiyovasküler risk faktörler, şişmanlığın bağımsız etkisini maskeleyebilir.

    Günümüzde şişmanlık tanım ve sınıflandırmasında beden kitle indeksi kullanılmaktadır.Beden kitle indeksi=Beden ağırlığı(kg)/Boy(m)2 formülü ile hesaplanır.Örneğin vücut ağırlığı 85 kg, boyu 1.74 m olan bir insanda;Beden kitle indeksi=85/1.74x1.74=28’dir.Beden kitle indeksine göre kilo durumu aşağıda özetlenmiştir.<18.5 Zayıf18.5-24.9 Normal (sağlıklı)25-29.9 Fazla kilolu (gürbüz)30-39.9 Şişman>40 Tehlikeli şişmanYukarıdaki örnekteki kişi gürbüzdür.

    Beden kitle indeksinizi hesaplayınız.

    Yetersiz egzersiz kardiyovasküler riski arttırır. Öte yandan sedanter yaşam, kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı kontrolunu zorlaştırır. Düzenli egzersiz yapanlarda, koroner arter hastalığı riski de azalır.

    Diyabetes mellitus (şeker hastalığı) iyi bilinen bir kardiyovasküler risk faktörüdür. Ayrıca diyabetik hastalarda lipid (yağ) metabolizmasi bozuklukları, hipertansiyon, şişmanlık gibi diğer kardiyovasküler risk faktörleri de sıktır.

    Sigara, koroner arter hastalığı sıklığını arttırdığı gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerinin etkisini de arttırır. Sigara içimi, Türkiye'deki en önemli sağlık problemlerinden birisidir ve ne yazık ki kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Sigaranın bırakılması ile koroner arter hastalığı riski azalır ve bu azalma 12 ay sonra en belirgin hale gelir.

    Tip A kişiliğine sahip kişiler, mükemmeliyetçi, obsesif, hırslı ve gergin bir özellik sergilerler.

    Yüksek kolesterolün vücuda verdiği zararlar
    Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş (yıllar içinde) damar duvarında birikir. Bu birikim sonucu o damarda daralma, tıkanma ortaya çıkar. Bu durum bir su borusunda pisliklerin birikmesine benzetilebilir. Kolesterol hangi damarda birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar.Kolesterol yüksekliğinde belirti ve bulgular çoğu zaman ani kolesterol yükselmesine bağlı değildir, uzun süreli kolesterol yüksekliğinin damar duvarında kolesterol birikmesine yol açmasının sonucudur. Yani kolesterolünüz şu andaki değerinin 2-3 katına yükselse ve 3-4 saat yüksek kalsa size bir zararı olmaz. Asıl sorun sizde daha önce uzun süreli kolesterol yüksekliği olmasıdır.Kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) kolesterol birikimi bu damarlarda tıkanma ve daralmanın sonucu göğüs ağrısı, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olur. Bunların sonucu hasta koroner by pass ameliyatı (cerrahi olarak darlığın ortadan kaldırılması) veya anjiyoplasti (balonla daralmış koroner arterin genişletilmesi) işlemine ihtiyaç duyabilir.Beyini besleyen boyun damarlarında kolesterol birikimi olması felçlere, konuşma bozukluklarına, dengesiz yürümeye, bilinç kaybına yol açar.Böbrek damarlarında kolesterol birikimi yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.Ana atardamarda (aort) kolesterol birikimi de tehlikelidir. Buradan kopan kolesterol birikintileri daha küçük damarları tıkayarak çok değişik sorunlara yol açabilirler: Bağırsağı besleyen damarları tıkayarak bağırsak ölümüne, göz damarlarını tıkayarak körlüğe, bacak damarlarını tıkayarak gangrene... yol açabilirler.
    Kolesterol yüksekliğine bağlı sorunlar ortaya çıktığı zaman hasta geç kalmış olabilir; bu nedenle kolesterol yüksekliğini önlemek, yükselmişse düşürmek çok önemlidir.

    Kolesterol-yüksek tansiyon ilişkisi
    Kolesterol ve yüksek tansiyon arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Yani kolesterol yüksekliği yüksek tansiyona, yüksek tansiyon kolesterol yüksekliğine yol açmaz. Ancak ikisinin hedefi ve zarar verdiği organ aynıdır: Kan damarları. Yüksek tansiyon kan damarındaki basıncı yükselterek aşınma, yırtılmalara neden olur. Bu durum su borusu içindeki basıncın artmasına bağlı sorunlara benzetilebilir. Yüksek kolesterol de damar duvarında kolesterol birikimine yol açarak damarlarda daralma, tıkanmalara yol açar. Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği kan damarına diğerinin verdiği zararın şiddetini arttırır ve ortaya çıkmasını çabuklaştırır. Bu nedenle hem kolesterol yüksekliği hem de yüksek tansiyon tedavi edilmelidir.



    İnternette gördüğüm bir yazı,faydası dokunabilir diye koymak istedim.







  • Uzun bi yazı teşekkürler.
  • LDL, TOTAL KOLESTEROLve Trigliserit düzeyleri yüksekse; beyaz ekmek ve hamur işlerini yemeyi kesin, kırmızı et, sakadat yemeyi kesin, şekerli gıda yemeyi kesin ve her gün düzenli yürüyün. Denedim 2 ayda güzel sonuçlar aldım.
  • Ayrıca kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olarak bol bol çözünebilir lif içeren gıdalar tüketmekte ve omega-3 takviyesi almakta fayda var.
  • tarih eski ama yazar hala yaşıyor galiba

    neyse acınacak halimle gülüyorum şuan geçen yıl trig 1469 çıktı kolesterolde 566 idi bu yıl trigiresit 1565 (biliyorum çok yüksek) kolesterolde 314 kolesterol düşmesine rağmen yüksek sınırda kulağımda uğuldama başladı zaten yanlış işin enteresan tarafı benim ldl normal düzeyde 60, hdl ise düşük 24 ama hala yaşıyorum ve yaşadığıma şükrediyorum

    eminimki bu geçmiş yıllarda yaptığım hatalardan dolayı oluyor kullandığım akne sivilce ilaçları ve her gün fast food mc donalds, kfc, pizza hut ve burger kingden dışarı çıkmıyordum eee ev yemekleri yemezsem gelecekte böyle birşeyin olacağını bilmiyorum ha bu arada 1996 dan beri sürekli kola içerim kola içmediğim gün yok içmezsem rahat edemem psikolojik bir durum geçmişte yaptığım hataları şimdi düzeltmek çok zor hatta trigliserid in tedavisi yok ömür boyu sürecek bir hastalık olmuş artık bende anlamı damardaki yağ yani tıkandığında hangi organı tıkarsa o organ çürüyecekmiş ve işlevini yitirecekmiş şuanki rahatsılıklarım mide problemi(normal olarak o kadar fasfood ve coladan sonra) ve orta kulak problemi başladı eğer önlem almazsam (egzersiz ve kilo düşürme) gelecek benim sağlığım için iyi bir gelecek olmayabilirmiş şimdilik kolayı ve şekerli çayı kestim makarnayı ve hazı çorbaları unutmam gerekiyormuş yumurta ayda 2 tane vs bayağı bir şeyler dedi doktor aklımda bunlar.

    yani kesinlikle yağdan ve 3 beyazdan uzak duracakmışız ot yiyecekmişiz ve bol bol eğzersiz eğer olmazsa inme yani felç riski yüksekmiş bilgimize.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 11 Nisan 2011; 17:56:25 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayati54

    tarih eski ama yazar hala yaşıyor galiba

    neyse acınacak halimle gülüyorum şuan geçen yıl trig 1469 çıktı kolesterolde 566 idi bu yıl trigiresit 1565 (biliyorum çok yüksek) kolesterolde 314 kolesterol düşmesine rağmen yüksek sınırda kulağımda uğuldama başladı zaten yanlış işin enteresan tarafı benim ldl normal düzeyde 60, hdl ise düşük 24 ama hala yaşıyorum ve yaşadığıma şükrediyorum

    eminimki bu geçmiş yıllarda yaptığım hatalardan dolayı oluyor kullandığım akne sivilce ilaçları ve her gün fast food mc donalds, kfc, pizza hut ve burger kingden dışarı çıkmıyordum eee ev yemekleri yemezsem gelecekte böyle birşeyin olacağını bilmiyorum ha bu arada 1996 dan beri sürekli kola içerim kola içmediğim gün yok içmezsem rahat edemem psikolojik bir durum geçmişte yaptığım hataları şimdi düzeltmek çok zor hatta trigliserid in tedavisi yok ömür boyu sürecek bir hastalık olmuş artık bende anlamı damardaki yağ yani tıkandığında hangi organı tıkarsa o organ çürüyecekmiş ve işlevini yitirecekmiş şuanki rahatsılıklarım mide problemi(normal olarak o kadar fasfood ve coladan sonra) ve orta kulak problemi başladı eğer önlem almazsam (egzersiz ve kilo düşürme) gelecek benim sağlığım için iyi bir gelecek olmayabilirmiş şimdilik kolayı ve şekerli çayı kestim makarnayı ve hazı çorbaları unutmam gerekiyormuş yumurta ayda 2 tane vs bayağı bir şeyler dedi doktor aklımda bunlar.

    yani kesinlikle yağdan ve 3 beyazdan uzak duracakmışız ot yiyecekmişiz ve bol bol eğzersiz eğer olmazsa inme yani felç riski yüksekmiş bilgimize.



    Aynen öyle dostum, dur ve düşün, çok sevdiğin yiyecekler içecekler, kebaplar, fast food mu önemli, yoksa sağlığın mı ?
    Babam yüksek kolesterol ve tansiyon yüzünden felç olmuştu, 8 yıl o şekilde yaşadı sonra da beyin kanamasından kaybettik.
    Ben de eskiden kebaptır, fast food'dur, çikolatadır abanıyordum ama sonradan farkettim ki bu şekilde devam edersem babamın durumuna geleceğim.
    Yanlış beslenmenin yanında üniversitede stres de eklenince sedef hastalığı ve taşikardi gibi sorunlar ortaya çıktı malesef.
    Hayvansal gıdalar(peynir, süt) ve et yiyeceklerimin %90'ına denk geliyordu. Herşeyden önce bunların diyetimdeki yerlerini yaklaşık %10'a indirgedim.
    Et olarak sadece buğulama balık yada ton, nadiren de tavuk göğsü yiyorum. Zamanında hiç meyve tüketmezken şimdi her gün granny yeşil elma ve
    çeşitli meyveleri aperatif olarak tüketiyorum. Yemek olarak hergün değişik sebze yemekleri ve özellikle de türlü tercih ediyorum.
    Tamam bir fast food olarak big mac, whooper, iskender gibi gıdaları başta çok arıyorsun, fakat bir süre sonra fast food yeme isteği de kayboluyor.
    Bu besinlerin içinde sanki uyuşturucu var gibi bağımlılık yapıyor, bağımlılıktan kurtulmak zaman alıyor. Pc başında otururken acıkma ve cips gibi şeyler
    atıştırma isteğini de yulaf ezmesi karışımı(yulaf ezmesi, çok az çörekotu, çok az keten tohumu) ile gidermeye başladım. Bu tarz zengin besin değerine
    sahip tahıllar çok uzun süre tok tutuyor ve kan şekerini sabitliyor. Ayrıca 3 beyazı hayatından mutlaka çıkar ve yerine sağlıklı alternatiflerini koy.
    Tatlı ve şeker ihtiyacı meyvelerden, özellikle de elma ve üzüm gibi meyvelerden düşük glisemik indeks ile sağlanabiliyor. Rafine tuz(NaCl) yerine doğal
    kaya tuzu kullanılabilir, fakat çok az sadece tat verici olarak kullanılarak, vücudun az miktarda tuza da ihtiyacı vardır. Beyaz ekmek yerine ise çavdar ekmeği
    kullanabilirsin, tadı beyaz ekmeğe benziyor ve lezzetli. Doktoruna danışarak omega-3 desteğine başlamanı mutlaka öneririm, trigliserit ve kolesterol düşürülmesine
    çok faydası oluyor. Ben hayatımda bu değişiklikleri yaparak sedef hastalığımın şiddetini epey düşürebildim, taşikardi problemim çok şükür kendini tekrarlamadı
    ve nabız sayım normale düştü. Ayrıca 11 kilo verdim ve ideal kiloma ulaşana kadar da devam edeceğim. Yazını okuyunca aklıma eski alışkanlıklarım geldi,
    yeni düzenimi paylaşmak istedim.




  • @Umutcan haklısın dostum ben şimdilik eski alışkanlıklarımı bırakıp artık kepek ekmeğine başladım,(ayrıca vertigo başladı tedavi oldum ama uğuldama devam ediyor sanırım iç kulakta damar tıkanıklığı var tedavi devam ediyor) 2 demet maydonozu 1 adet limonu 10 dk kaynatıp sadece suyunu yarım çay bardağı içiyorum her sabah aç karnına aslında tesadüf eseri benim kolesterol ve trig yüksek çıktı yani aslında bir çok şişman insanda varmış yani illa obez olmaya gerek yok bende obez değilim ama boyuma göre kilom fazla yani 65 olması gerekirken şuan 92 kiloyum ilk önce kiloyu düşüreceğim her sabah işe giderken 5 dk yürüyordum bunu 10-15dk ya çıkaracağım akşamda aynı şekilde yapacağım bir kaç ay sonra sonuçları sizinle paylaşacağım biliyorumki benim trigliseridim çok çok yüksek yani çok yükseğinde yükseğinde o yüzden greyfurt suyu içeceğim artık kutu meyve sularıda kola ve asitli içeceklerde bitti doktor light asitli kolalarıda tavsiye etmiyor kolesterolü manyak tavan yaptırıyormuş ilk etapda dün kolayı bıraktım hiç içmedim bir kaç ilaç verdi doktor onları içip bir ayda trigi 600 seviyesine indireceğim (yinede yüksek ama bana göre iyi) iyi forumlar dilerim.

    edit: tansiyon 8/14 , 7 /14 , 8/13 olarak seyrediyor bu şekilde seyrettiği için şimdilik şanslıyım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 12 Nisan 2011; 10:43:41 >




  • Greyfurt ve suyu bazı ilaçların etkisini(emilimini) yokediyor ya da azaltıyor. İlaç kullanıyorsan greyfurt için birkaç doktora danış istersen.
    Yani o ilaçla greyfurt içindeki maddenin etkileşimi varsa faydasını göremeyebilirsin. Ama doktorun önerdiyse sorun yok.

    http://zarariyarari.blogcu.com/greyfurtun-zararlari/4956719
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umutcan

    Greyfurt ve suyu bazı ilaçların etkisini(emilimini) yokediyor ya da azaltıyor. İlaç kullanıyorsan greyfurt için birkaç doktora danış istersen.
    Yani o ilaçla greyfurt içindeki maddenin etkileşimi varsa faydasını göremeyebilirsin. Ama doktorun önerdiyse sorun yok.

    http://zarariyarari.blogcu.com/greyfurtun-zararlari/4956719

    bilgi için teşekkürler ama zaten greyfurt kendi başına bildiğim kadarıyla kolesterol yada trigiresiti düşürüyor sanıyordum o zaman ona dur diyeceğim.




  • Bugün kan testimin sonuçlarında

    kolesterol 201 mg/dl
    trigliserid 107mg/dl
    HDL - 41mg/dl LDL 139mg/dl VLDL 21mg/dl

    şeklinde değerler aldım. Daha doktor görmedi fakat omega-3 kullanımıma bağlı olarak trigliserit seviyesinde düşme var gibi görünüyor.
    Geçen seneki testte tri. 141 civarındaydı. Şu anda diyetteyim, fazla kilolardan kurtulduktan sonra umarım hdl/ldl oranı biraz daha iyileşir.
    En korktuğum şeylerden biridir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 23 Nisan 2011; 13:18:15 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umutcan

    Bugün kan testimin sonuçlarında

    kolesterol 201 mg/dl
    trigliserid 107mg/dl
    HDL - 41mg/dl LDL 139mg/dl VLDL 21mg/dl

    şeklinde değerler aldım. Daha doktor görmedi fakat omega-3 kullanımıma bağlı olarak trigliserit seviyesinde düşme var gibi görünüyor.
    Geçen seneki testte tri. 141 civarındaydı. Şu anda diyetteyim, fazla kilolardan kurtulduktan sonra umarım hdl/ldl oranı biraz daha iyileşir.
    En korktuğum şeylerden biridir.

    sen 141 trigliseride , trigliseritmi diyorsun bende 1500 civarı kolesterol 290-300 ama ldl 60 senin kötü kolesterol (ldl) çok yüksek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 23 Nisan 2011; 16:40:19 >




  • Kötü kolesterol fazla kilolarımdan kaynaklanıyor sanırım onu doktora soracağım şu anda diyetteyim zaten. Son 4 aydır bu diyet düzenindeyim,
    öncesinde sırf et yiyordum resmen, vücudun dengesi bozuldu tabi. Şimdi ilk iş et ürünlerinden uzak duruyorum.
    Bir de iyi bir omega-3 + 100IU e-vitamini kullanmaya ve sırf bitkisel beslenmeye başladım bakalım, süreç sonrasında tekrar bir kolesterol testi yaptırıp
    görmek istiyorum. HDL'yi 50+ LDL'yi -90 seviyelerine ayarlamaya çalışacağım. Bir de sen karıştırıyor olmayasın, 290-300 kolesterol içerisinde ldl 60 olması
    çok düşük bir oran, normal olması gereken oranlarda bile hdl düşük ldl yüksektir her zaman, hdl'nin ldl'den yüksek olma ihtimali var mı bilmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 24 Nisan 2011; 2:21:12 >
  • Arkadaşlar spor yapıyor musunuz bilmiyorum ancak şunu belirtmek istiyorum ki Spor yapmadan, diyetle bu iş bir yere kadar olur.
    Her ne yerseniz yiyin mutlaka hareket edin, enerji harcayın, vücudunuzu çalıştırın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umutcan

    Kötü kolesterol fazla kilolarımdan kaynaklanıyor sanırım onu doktora soracağım şu anda diyetteyim zaten. Son 4 aydır bu diyet düzenindeyim,
    öncesinde sırf et yiyordum resmen, vücudun dengesi bozuldu tabi. Şimdi ilk iş et ürünlerinden uzak duruyorum.
    Bir de iyi bir omega-3 + 100IU e-vitamini kullanmaya ve sırf bitkisel beslenmeye başladım bakalım, süreç sonrasında tekrar bir kolesterol testi yaptırıp
    görmek istiyorum. HDL'yi 50+ LDL'yi -90 seviyelerine ayarlamaya çalışacağım. Bir de sen karıştırıyor olmayasın, 290-300 kolesterol içerisinde ldl 60 olması
    çok düşük bir oran, normal olması gereken oranlarda bile hdl düşük ldl yüksektir her zaman, hdl'nin ldl'den yüksek olma ihtimali var mı bilmiyorum.

    valla dostum sonuçlara baktığımda ldl problemsiz hdl düşük gösteriyor geçen yılkilerede baktım durum aynı hdl düşük yada normal seviyede ldl 60-70 civarı normal seviyede. boy 175 kilo 90

    nodex, spor yapmaya çalışıyorum elimden geldiği kadar yürüyorum işte bu kolesterol ve trig yüksek olanlarda ağır efor kalp sağlığı açısında tavsiye edilmiyor bende yürüyerek yağ yakmaya çalışıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 24 Nisan 2011; 17:38:48 >




  • Sonuçlarda bende de problemsiz gözüküyor da, normal değerler dahilinde yüksek bir değer. Yukarıda arkadaş spor yapılmasını önermiş, katılıyorum
    birçok kaynakta da LDL düşürmek için spor yapın diyor. HDL kolesterol de niasin takviyesiyle artırılabiliyormuş %10-30 arası. Ama işte ağır sporlar da
    yapamıyorum ideal kilomda olmadığım için, sonuçta kilo fazlası olan insanların spor yapması kalp açısından riskli. Yağ eritici birkaç egzersiz ve 30dk'lık
    kardiyolarla geçiştiriyorum şimdilik. İlk etapta HDL/LDL 50/80 dengesini tutturmak lazım spor ve diyet desteği ile.
  • senin hdl bana görte iyi benim hdl çok kötü (21-29) o yüzden omega 3 takviyesi yapmak zorundayız 30-45 dk spor , ceviz ve keten tohumu , zeytinyağı, balık (özellikle yağlı uskumru,sardalya,hamsi ve somon derisi hariç sanırım), hdl yi arttırıyormuş .
  • Evet, niasin içeren gıdalarla da mutlaka beslen. Araştırdığım kadarı ile hdl dengeli beslenmeyle artıyor, ldl ise sporla ve ideal kiloda kalarak düşüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umutcan

    Evet, niasin içeren gıdalarla da mutlaka beslen. Araştırdığım kadarı ile hdl dengeli beslenmeyle artıyor, ldl ise sporla ve ideal kiloda kalarak düşüyor.

    dostum şuan balk fiyatları biraz yüksek harici olarak omega-3 yani balık yağı kullansak nasıl olur ? mesela ben seven seas pulse (abdi ibrahim) aldım balık yediğimiz gibi bundan fayda sağlayabilirmiyiz ? ha bu arada balık yağının fiyatı 19.50 TL imiş (60 kapsül yani 2 aylık omega 3) bana cazip geldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 25 Nisan 2011; 13:43:36 >
  • Balık yağı kapsülü kullanmak daha faydalı tabi ki. Fakat kullandığınız kapsülün kaliteli olması lazım. Yani balık yağı içerisindeki omega-3(epa/dha) oranı ne kadar
    yüksek ise o kadar iyi. Ayrıca hamsi-sardalya-uskumru gibi balık yağlarından elde edilen yağın kalitesi daha iyidir ve high grade balık yağlarında bunlar kullanılır.
    Baktım da sizin kullandığınız üründe omega-3 yağ asitleri çok az oranda, yani konsantre değil sanırım. "500 mg Saf Balık Yağı: Eiocosapentaenoik Asit (EPA)* %14
    Docosahexaenoik Asit (DHA)* %9 temin eder. " şeklinde yazılmış. Yani yaklaşık olarak %25 omega-3 vardır içerisinde. Buda kapsülde 125-140mg arası bir değere denk gelir.
    Bu dozaj günde bir kapsül içerek çok az, en az 5-6 kapsül içmeniz lazım ki o şekilde bile zor. Çeşitli markaların 650 ve 700mg kapsül içeren ürünleri de var Türkiyede.
    Hatta solgar'ın omega-3 950 adında bir ürünü var kapsül formundaki en iyisi o gibi görünüyor. Tek kapsül 950mg omega-3 içeriyor. Likit olarak 1600mg'lık balık yağları da var.
    Ben şu an RxOmega-3 factors adlı ürünü kullanıyorum ama bitince likit forma geçeceğim. Bugünlere kadar yurtdışından kalitelilerini uygun fiyatlarla satın alabiliyorduk fakat
    malesef iherb konusundan da görebileceğiniz gibi gümrük tarafından engellendi.




  • besinsel değer tablosu ;

    bir kapsül

    saf balık yağı 500mg
    içindeki epa 65mg
    ve dha 42 mg
    enerji kj 21 .5 kcal 5.2
    protein 115mg
    karbonhidrat 60 mg
    yağ (balık yağı olarak) 500mg
    tabii e vitamini 0.34 mg

    birde kağıtta günde 2 adet alabilirsiniz yazıyor ama eczacı 1 adet sabah tok karnına önerdi, hiç kullanmamaktansa 1 adet kullanmak iyidir diye düşünüyorum ha birde kilo aldırıyormuş ve iştah açıyormuş ondan tırsıyorum ve 1 adet almayı planlıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayati54 -- 25 Nisan 2011; 17:39:45 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.