Şimdi Ara

IPv6 ve CGN IP Genel Tartışma Konusu [ANA KONU]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
4
Favori
8.492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bildiğiniz üzere 2013'ten beri ipv6'ya geçilecek deniliyordu. Hatta tüm kurum ve birçok tanınmış site ipv6 altyapısına geçti fakat bu ipv6 altyapısına normal internet kullanıcılarında sizce ne zaman geçilir ?

Bildiğiniz üzere Ipv4'ün tükenmesine çok az kalmasıyla birlikte artık sağlayıcılar CGN IP çözümlerine yönelmeye başladı ve kullanıcıların çoğunu CGN IP havuzuna atamaya başladı. Buda birçok sorunu ortaya çıkarıyor :

- CGN Ip'deyseniz uzaktan masaüstü ya da kameralara erişiminiz olmuyor.
    - Port açamıyorsunuz , açsanızda kullanamıyorsunuz.
    - Kötü bir havuza düştüyseniz internetiniz yavaş oluyor ve pinginiz yüksek olabiliyor.
    - Aynı online oyunu oynayan oyuncularla aynı havuzdaysanız oyuna girişinizde hata alabiliyorsunuz. Aynı şekilde 1 Ip'den en fazla 1 kayıt alan yerlere kayıt hatası alabilirsiniz.

Ve bunun gibi birçok sorun oluşabiliyor. Bu konu hakkında bilgisi olmayan arkadaşlara biraz bilgi vereyim.

CGN IP Nedir ?

CGN, Mevcut olan bir IP adresi üzerinden birden çok kullanıcının internete çıkmasını sağlayan bir yapıdır.

Peki bu nasıl yapılmakta ?

Şöyle ki , bir IP adresi üzerinde 65.535 port bulunur. Bu yapı ise IP adresini olabildiğince verimli kullanmayı amaçlar yani bahsettiğimiz tek bir IPdeki 65.535 port içinden farklı portlardan birden fazla kullanıcı internete çıkış yapar (213.83.183.15:4952 şeklinde)

CGN havuzunda olduğumu nasıl anlarım ?

Bunun çok basit bir yöntemi var. Öncelikle modemin arayüzüne girmeniz gerekiyor. Genellikle 192.168.1.1 yazarak girilir. Eğer şifre değişikliği yapmadıysanız ;

kullanıcı adı : admin
    şifre : TTNET kullanıcıları için ttnet / Superonline kullanıcıları için superonline / Vodafone için vodafone 'dur

Ilk sayfada çıkan Temel bilgiler kısmında Internet Ip Adresinizi kontrol ediniz. Daha sonra yeni bir sekme açarak ip numaram gibi sitelerden IP'nizi sorgulatınız.

Modemdeki Internet IP adresi ile siteden sorgulattığınız IP aynı değilse CGN havuzuna atanmışsınız demektir.

CGN Ip'de bulunuyorum çıkarabilir miyim ?

Bunu servis sağlayıcının müşteri hizmetlerini arayarak sorabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak CGN havuzundan çıkarılabilirsiniz. Fakat bazen talebiniz reddedilebilir ve Statik Ip almanız istenebilir.

• ipv6 mı? o da ne? ttnet'in inadı yüzünden daha yurtiçi peeringi olmayan saçma sapan internet altyapımız var.
    sende isp ler ipv6 versin istiyosun. o dediğin gelişmiş ülkelerde olur. biz ortadoğu ülkesiyiz unuttun mu?
  • Daha yurtdışındaki isplerde de yaygın kullanıma geçilmediği için türk isplerde geçiş olmasını kısa vadede beklememek gerek.

ipv4 bitti bitiyor diye yaygara yapılıyor ancak bir şahıs firmanız bile varsa 2000 euro civaro depozito ve 1 class / 255 ip başına ödeyeceğiniz yıllık 1500 euro paranız varsa ripe üzerinden kendinize ipv4 tahsis edebilirsiniz. Yani ipv4 ün bittiği falan yok evet yıllara göre boş class/blok sayısı azalıyor ama öyle bitti tükendi ip kalmadı gibi bir durum yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 23 Mart 2016; 0:45:53 >
  • donanımcı123 kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz gibi ipv4'ün bitmesine daha zaman var ama bu çok bir zaman değil belki en fazla 5-10 yıl. çünkü dünya üzerindeki internete bağlanan cihaz sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve aynı anda dünya üzerinde eş zamanlı bağlanan cihaz sayısı 4.29 milyara ulaştığında yeni cihazlar ip alamamaya başlayacaktır.

Benim eleştirdiğim bizim sağlayıcılarında şimdiden ipv6 kurmaya başlaması yerine bunu CGN ile çözmeye çalışması , hemen geçilsin demiyorum ama şimdiden kurulup hazır bulundurulmalı çünkü ipv4 tamamen bittiği günler mutlaka ki sorunlar olacaktır

ipv6 geçilince sıkıntı yok orda kentrilyon tane ip var

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuda fazla bilgim yok, modeme reset attığımda ya da elektrik kesildiğinde bazen modemin IP alması uzun sürüyor. Bu birkaç dakikaya kadar uzayabiliyor, sorun bundan olabilir mi? (Ona göre TT'den taahhütlü modem almayı planlıyorum.)
  • Bana oldu sanırım bu pazartesi gününden itibaren, modeme 100.88.... diye ip geliyor ama internet ipsi farklı. Şikayette bulunacağım hemen
  • Ttnet elinden gelse butun ulkeyi ayni ip den internete cikartir

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bende CGN'deydim birkaç gün önce müşteri hizmetleri ilk başta anlamamazlıktan gelse de diretirseniz bal gibi çıkarıyorlar ayrıca pingler biraz farkediyor ve her uygulama daha rahat çalışıyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Antlion

Bende CGN'deydim birkaç gün önce müşteri hizmetleri ilk başta anlamamazlıktan gelse de diretirseniz bal gibi çıkarıyorlar ayrıca pingler biraz farkediyor ve her uygulama daha rahat çalışıyor

Hocam pingler gerçekten farkediyor mu hissedilecek derecede, ben Hatay'da yaşıyorum bir ara Adana'ya speedtest ile test yaptığımda ping 1 gözüküyordu ama bu aralar ve genelde 15 ping alıyorum, bu CGN dediğiniz olaydan çıksam düzelir mi acaba eskisi gibi
  • street_catt kullanıcısına yanıt
    Biraz farkediyor çünkü CGN'de bulunduğun havuzda yoğunluk olduğu zaman ping bayağı yükseliyor CGN'deyken bazen frankfurt bile 150-200 ms çıkıyordu.

Şimdi dinamik tekil ip olunca daha rahat oldu frankfurt 59 ms alıyorum (cgn'deyken normal şartlarda yoğun olmadığı zaman 69 ms alıyordum)

Ha tek şartları cgn den çıkman için en az 1 tane port yönlendirmelisin bende rasgele 192.168.1.1'e port açtım. Bu sistem otomatik olabilir bir tane port açıp modemi yeniden başlatmayı dene bakalım.

• Modem MAC adresi ile çalışıyorlar anladığım kadarı ile, Mac adresi değiştirince hiçbir şekilde IP adresi alamıyorum. Önceden dinamik ip alırdı mac değişince biraz daha uzun sürerdi alması sadece. Gerçekten rezalet ya kim bilir kaç kişiye aynı ip adresini veriyorlar?
  • Ha birde 3-5 port açıp reset attım işe yaramadı, adsl şifre değiştirdim gene yaramadı. Arıza kaydından geri dönüş bekleyeceğiz çare yok.
  • Ben TTNET ile 1 haftadan beri bu durumu görüşüyorum. Adamlar nuh diyor, peygamber diyor. Bildiğin aptala yatıyorlar, değişen bişey yok diyoarlar.

Çözüm ne?

Diğer ISS'ler de mi aynı uygulamayı yapıyor?

• Tuykil T kullanıcısına yanıt
    Diğer ISS'lerde değişiyor, tamamen TTNet'e bağlı ve kendine ait sunucusu bile olmayan şirkete geçerseniz IP alabilmeniz bile mucize. Şu anki durumda özellikle gece saatlerinde modeme reset attığınızda tekil IP alıyorsunuz ama özellikle akşamları %90 CGN havuzuna düşüyorsunuz.

IPv4 yapısı belki 5 - 10 yıl daha yetecek seviyede ama Türkiye şartlarında pek öyle durmuyor. Hele İstanbul'da durduk yere IP kaybedilebiliyor, modem geç IP alıyor ve CGN havuzuna düşüyorsunuz.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Aynen napıp edip bende CGN'den çıkarttım son 15-20 gündür cgn'e girmiyor biran önce ipv6 kursalar çok iyi olacak ipv6 nın tek dezavantajı ezberlenemicek kadar uzun olması fe00:14d5:6a1f:21c3 gibi (örnek ip dir )
  • quote:

Orijinalden alıntı: Antlion

Aynen napıp edip bende CGN'den çıkarttım son 15-20 gündür cgn'e girmiyor biran önce ipv6 kursalar çok iyi olacak ipv6 nın tek dezavantajı ezberlenemicek kadar uzun olması fe00:14d5:6a1f:21c3 gibi (örnek ip dir )

Nasıl başardınız? Çıkmak için yapmadığım şey kalmadı bu lanet illetten!
  • ipv6 çoktan kullanılıyor :D
  • Antlion A kullanıcısına yanıt
    Ben ayladır TTnet ile boğuşuyorum, bir türlü kabul ettiremiyorum.Bana ek ücret vererek Statik IP alacaksın diyorlar. Sözleşmemin bitmesini ekliyorum. Başka servis sağlayıcıya geçeceğim
  • quote:

Orijinalden alıntı: hsozer

Ben ayladır TTnet ile boğuşuyorum, bir türlü kabul ettiremiyorum.Bana ek ücret vererek Statik IP alacaksın diyorlar. Sözleşmemin bitmesini ekliyorum. Başka servis sağlayıcıya geçeceğim

Btk ya yazin. Port degisim talebinde bulunun sizde onlari ugrastirin

• Bu sorunun hala bir çözümü yok mu arkadşlar?

Bu uygulama geldiğinden beri internetim sürekli kesiliyor, online oyun oynıyamıyorum. Skype bağlantısı vs yapamıyorum. 4'er dakika ara ile aralıksız netim gidiyor. Oyun oynamazken bu farkedilmiyor ama ne zaman oyuna girsem ya da bi Skype görüşmesi yapsam bana müsade ettirmiyor, sürekli kopuyor internet.

Kafaları yemek üzereyim artık.

Yapabileceğimiz bişey yok mu bu sorun hakkında?

Farklı bi ISS'ye geçmek sorunu çözer mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuykil -- 21 Haziran 2016; 18:08:51 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.