Şimdi Ara

Hukuk Fakülteleri Sıralamalarıyla İlgili Analiz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
3
Favori
1.756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
10 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bilindiği gibi hukuk tm3 puan türüyle öğrenci alacak. Bu durum insanları tedirgin ediyor. Ne tür değişimler yaşanabilir bunlarla ilgili öngörülerimi paylaşacağım.

Öncelikle kontenjan meselesinden başlayalım. Devlet üniversitelerinde toplam hukuk kontenjanı az da olsa arttı. Kimi üniversiteler azalttı, kimileri arttırdı, sonuçta %0.1 lik bir artış meydana geldi. (kaynak: salimunsal.com)

Bu kontenjan değişimleri üst klas üniversiteleri hedefleyen kişiler için kötü bir haber. Örneğin Ankara Hukuk 820 öğrenci yerine 650 öğrenci alacak. Bu durumda çok büyük bir ihtimalle Ankara Hukukun sıralaması önceki yıla oranla bir miktar yükselecek.

Kontenjan değişimleri orta düzey okulları hedefleyen kişiler için ne kötü bir haber, ne de iyi bir haber. Çünkü birinden azaldıysa diğerinden artmış.

Gelelim edebiyatın ağırlığının %28'e çıkmasına. TM3 puan türünde edebiyatın ağırlığının %25'ten %28'e çıkması bu puan türünde özellikle orta sıra olarak tabir edeceğimiz 15-30bin aralığındaki sayısalcı öğrenci sayısını azalttı diye tahmin ediyorum. Kısıtlı matematik netine yüksek diyebileceğimiz miktarda edebiyat neti ekleyen eşit ağırlıkçılar orta düzey sayısalcıları daha fazla geçti bu sene. Edebiyatın %28'e çıkmış olması tm öğrencileri için iyi bir haber, hukuk isteyen sayısalcılar için kötü haber. Her ne kadar %28'e çıkmış olsa da bu puan türünün üst sıralarında hala bol miktarda sayısalcı olduğunu tahmin edebiliriz. Yüksek bir ygs başarısı, iyi bir lys matematik ve 25-30 civarındaki edebiyatla bile tm3 puan türünde ilk 10binde bulunmak gayet mümkün hala.

Gelelim komplo teorilerine. TM puan türünde en çok tercih edilen bölümler hukuk,pdr ve psikoloji. Örneğin bir öğrenci düşünelim. TM2 Sıralaması 20bin, tm3 sıralaması 18bin olsun. Bu öğrenci, geçmiş yıllarda yani hukuk bölümünün tm2 ile öğrenci aldığı dönemlerde hem hukuka hem de psikolojiye gidebiliyordu. Yani iki puan türü birbirine yakın diye direkt hukuku seçecek diye bir kaide yok. Geçmiş yıllarda TM2 sıralaması TM3 sıralamasından iyi olmasına rağmen TM3 puan türüyle öğrenci alan psikoloji bölümüne giden birçok insan tanıyorum. Yani artık psikoloji tercih eden kişiler hukuk tm3 oldu diye hukuk tercih ederler diye bir şeyi söylememiz mantıklı değil. Atıyorum hacettepe psikoloji geçtiğimiz yılda 8binle kapatmış. Geçtiğimiz yılda tm3 sıralaması 8bin olan birisinin tm2 sıralaması en kötü ihtimalle 20bin falandır. bu kişi geçen yıl rahatlıkla hukuk yazabilecekken psikoloji yazmış mesela. Yani bu bir istek, ilgi meselesi. Bir başka örnek daha vereyim, boğaziçi pdr mesela. 5bin ile kapatmış geçen yıl. TM3'ü 5bin olan birisinin TM2'si de gayet yüksektir değil mi? E, hukuk yazabilirmiş o zaman. Ama yazmamış, çünkü bu istek meselesi. Sırf hukuk tm3 oldu diye psikoloji ve hukuk arasında kalıp hukuk yazanlar illaki olacaktır ama bu etki sıralamalarda büyük değişikliklere sebep olmaz çünkü edebiyatın ağırlığı yükseldiği için önceki yıllara oranla daha az orta düzey sayısalcı hukuka girecek. hukuka giren sayısalcı oranı azalacak, tmci oranı artacak bu iki durum birbirini dengeleyecektir bence. yani sıralamalarda çok uç değişimler beklemiyorum. marmara-istanbul-ankarada 1 ya da 2 binlik bir artış bekliyorum, orta düzey üniversitelerde ise aynı seyrin süreceğini düşünüyorum.

edit: geçmiş yıllarda tm2 puan türünde ilk 30binde hukuk dışında çok az bölüm tercih alıyordu. sadece iyi okulların tm2 ile alan iibf bölümleri bu 30binlik bölgenin içerisindeydi, sayıları çok azdı. tm3'te ise ilk 30binde fazlasıyla psikoloji ve pdr var haliyle. herkes hukukun tm3'e geçmesinin psikolojiye yarayacağını söylüyor, doğruluk payı var fakat psikolojinin hukuka yarama ihtimali gözardı ediliyor. bu ihtimali de düşünmekte fayda var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-43316ACAF -- 5 Temmuz 2015; 4:39:31 >

• Faydalı analiz için teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Usta rehberlikçi Salim Ünsal hukukun en fazla 32binlere kadar düşeceğini, 30bine düşmesinin büyük sürpriz olacağını söyledi. kendisi tercih vs konularda üstaddır, tanıyorsunuzdur, güvenebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-43316ACAF -- 3 Temmuz 2015; 23:20:24 >
  • Hocam öncelikle sağolun. Bu konuda kafası en çok karışık olanlar orta düzey hukuk isteyenler mesela eskisehir antalya adana selçuk vb. Çünkü sıralar bayağı yakın birbirine bu okulların yani küçük değişikler bile şehiri degistirebilir bunu göz önünde bulundurarak soruyorum sizce tm2 de 20 25 arasında kapatan bir okul hatta somut bir örnek vermek gerekirse 23.500 ile kapatan akdeniz hukuga 19.837 tm3 ile girme şansım nedir sizce ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: abdullahcin

Hocam öncelikle sağolun. Bu konuda kafası en çok karışık olanlar orta düzey hukuk isteyenler mesela eskisehir antalya adana selçuk vb. Çünkü sıralar bayağı yakın birbirine bu okulların yani küçük değişikler bile şehiri degistirebilir bunu göz önünde bulundurarak soruyorum sizce tm2 de 20 25 arasında kapatan bir okul hatta somut bir örnek vermek gerekirse 23.500 ile kapatan akdeniz hukuga 19.837 tm3 ile girme şansım nedir sizce ?

hocam hiçbir tercihin garantisi yok tabii ki ama bence gelmeme şansı çok düşük. kontenjanlar hemen hemen aynı, bir senede 4bin ilerden alması için bir sebep göremiyorum ben. tm3 olması çok fazla bir şey değiştirmez. tm2 puan türüyle alırken daha çok fenci hukuk tercih edebiliyordu şimdi o fencilerin yerine daha çok tmci tercih edebilecek. çünkü fencilerin tm3 sıralaması tm2 sıralamalarından daha düşük oluyor malum. bu iki durumun birbirini dengeleyeceğini öngörebiliriz. rahat olun bence.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hacettepe İstatistik hakkında
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hocam mantıklı açıklamanız için teşekkürler tercih listemin ilk 4ü izmir eskisehir antalya adana olacak bunların ardına yazacak şehir düşünüyorum adanalı olduğum için en kötü burda kalmak istiyorum adana 25.100 dü buna kesin diyenler var çevremde ama ben emin olamıyorum sizce ?

Hocam mantıklı açıklamanız için teşekkürler tercih listemin ilk 4ü izmir eskisehir antalya adana olacak bunların ardına yazacak şehir düşünüyorum adanalı olduğum için en kötü burda kalmak istiyorum adana 25.100 dü buna kesin diyenler var çevremde ama ben emin olamıyorum sizce ?

Adana'ya hayırlı olsun diyebiliriz ama Adana'ya sıra gelmez bile. Tabii teorik olarak şöyle bir durum var. Mesela ilk 19binde olup 150-200 kişi gıcıklığına adana hukuku ilk tercihe yazsa sıralamasını acayip yükseltebilirler ama mümkün değil tabii böyle bir şey 25-26bindekiler bile adana'ya gözünü dikmişken size gelme şansı %99 diyebiliriz. %1lik gelmeme ihtimali de dediğim teorik olay işte.

• Bu açıdan bakınca haklısınız sonuçları bekleyelim bakalım inşallah olur teşekkürler

• quote:

Bu açıdan bakınca haklısınız sonuçları bekleyelim bakalım inşallah olur teşekkürler

Rica ederim. İçinizi rahatlatmak için bir şey daha diyeyim. tm3 puan türünde geçen yıl ilk 18binde tercih edilen bölümlerin kontenjanını toplayın, iyi okuldaki iibflerin kontenjanlarını toplayın (boun, odtü, bilkent vs), tm3'te önünüzde olup tm tercihi yapmayacak olan fencilerin düşünün (sayıları fazla), tm3'te önünüzde olmasına rağmen evine yakın okul seçecekleri düşünün. (mesela kırıkkale hukuk 29binle kapamış ama 13binle bile giren var, anadoludaki pdrlerde de aynı durum var) tüm bunları hesaba katınca çok rahat gelir size.

Orijinalden alıntı: demasman

Ben devlette hukuğu unutmalı mıyım o zaman 35 bin sıralamam atatürk iö ve erzincan düşünüyordum ??İkiside kont arttırdı

şansınız tabii ki var ama kritik bir sıradasınız, kesin bir şey demek zor

Orijinalden alıntı: Negrettin

hocam bence en mantıklısı hukuk yazacak arkadaşların bu seneki tm 2 sıralamaları ile tercih yapmalarıdır %90 oranında tutacağına inanıyorum
    istisna olarak sadece kontejyanları değişen üniversitelerde ufak değişimler olacaktır

Hocam tespitiniz çok yanlış. Tm2 puanıyla tm3 puanı arasında dağlar kadar fark olan arkadaşlarım var. Edb iyi olan kişilerde durum böyle. Misal bi arkadaş tm2 puanı 20k tm3 puanı 11k.

Orijinalden alıntı: Negrettin

hocam bence en mantıklısı hukuk yazacak arkadaşların bu seneki tm 2 sıralamaları ile tercih yapmalarıdır %90 oranında tutacağına inanıyorum
    istisna olarak sadece kontejyanları değişen üniversitelerde ufak değişimler olacaktır

hocam tm2'ye bakarak tercih yapmak sağlıklı olmayabilir çünkü kimi kişilerin tm2 sıralaması tm3'ten yüksek, kimisinin tm3'ü yüksek. mesela iki öğrenci olsun. birisinin tm2 sıralaması 20bin, tm3 sıralaması 25bin olsun. diğer öğrencinin tm2'si 30bin, tm3 sıralaması 24bin olsun. bu durumda ikinci öğrenci hukuk için daha avantajlı oluyor yani tm2'nin bir belirleyiciliği kalmadı hukuk için. tm3 olmasıyla hukuk tercih edecek orta düzey sayısalcıların yerine orta düzey tmciler daha avantajlı oldu yani. bu yüzden çok büyük sıralama sapmaları olmaz diye düşünüyorum.

• bende bir şey söyleyeyim buna pek dikkat çeken olmuyor nedense ama sadece devlette psikoloji kontenjanları 515 kişi arttıı. vakıf ile beraber bu sayı 1000'i aşıyor. yani devlette kontenjanı 1040 olan psikoloji 1555'e yükseldi, yüzde 50 kontenjan arttı. bence bu bile hukuk tercihini etkiler en azından son sıradaki hukukları etkiyecektir. psikoloji'de böyle bir artık hiç olmamış 2010-2014 arası toplamda 400 artmış. ya hukuku normal seviyesinde tutacak ya da psikoloji sıralamaları oynayacak.

Orijinalden alıntı: schumacher075

quote:

Bu açıdan bakınca haklısınız sonuçları bekleyelim bakalım inşallah olur teşekkürler

Rica ederim. İçinizi rahatlatmak için bir şey daha diyeyim. tm3 puan türünde geçen yıl ilk 18binde tercih edilen bölümlerin kontenjanını toplayın, iyi okuldaki iibflerin kontenjanlarını toplayın (boun, odtü, bilkent vs), tm3'te önünüzde olup tm tercihi yapmayacak olan fencilerin düşünün (sayıları fazla), tm3'te önünüzde olmasına rağmen evine yakın okul seçecekleri düşünün. (mesela kırıkkale hukuk 29binle kapamış ama 13binle bile giren var, anadoludaki pdrlerde de aynı durum var) tüm bunları hesaba katınca çok rahat gelir size.

Sağolun cevaplar için teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: ToCheb

Birçok kişinin kafası hukukun tm3 e geçmesi ve kont azalması ile karışık. Bu konuda fikir alış verişi yapmamız faydalı olacaktır bu nedenle böyle bi konu açtığın için teşekkürler.
    Fikirlerine gelince, gayet mantıklı geliyor inşallah bu şekilde olur ve herkes gönlünce istediği yere yerleşir.
    Sence 15-20k arası hukuklarda kont azalsa bile ne kadarlık bir ileri çekilme olur

15-20bin arasındaki hukuklarda bir miktar ileri gitme olacak gibi görünüyor. istanbul-marmara-ankara üçlüsündeki kontenjanlar azaldığı için normal şartlar altında bu üçlüye girecek kişiler haliyle alttaki okullara kayacak. hukuktaki kontenjan artışları daha çok 20binden sonra olduğu için 15-20bin arasında alan hukuklarda yükseliş olur ama çok olmaz. çünkü bahsettiğim üçlüde yaşanan kontenjan düşüşü o kadar da çok değil.

bu sene tm tercihi yapacaklar için bir avantaj daha var. psikoloji kontenjanları bir miktar arttı, psikoloji sevdalıları sıralamaları yüksek olsa bile hukuk yerine psikoloji yazıyor. ayrıca tıp ve diş hekimliği bölümlerinde kontenjan arttı. bu durum tm'ye olumlu bir etki yapar. daha çok kişi tıpa, dişe gideceği için fenden tm'ye kayan kişilerin azalacağını söylemek hiç de zor olmaz. yani bir domino etkisi söz konusu. çok az etki yapar ama yine de hiç yoktan iyidir

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.