Şimdi Ara

IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
118
Cevap
13
Favori
29.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
86 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    Bildiğimiz gibi TTNet, Tivibu adı altında senelerdir IPTV hizmeti vermekte, Turkcell Superonline ise bir yıldan uzun bir süredir bu hizmeti veriyor. Bu hizmetler için doğal olarak bir adil kullanım kotası uygulaması bulunmuyor. Hatta Superonline, fiber internet aboneleri için Turkcell TV+ mobil ve web uygulamaları kullanımına da kota uygulamıyor.

    İlk getirildiğinde altyapı yetersizliği gerekçe gösterilerek dayatılan "adil kullanım kotası" uygulaması, artık herkesin farkında olduğu gibi altyapının IPTV hizmetini sorunsuzca kaldırabilecek kadar geliştirilmiş olmasına rağmen neden hâlâ normal internet kullanımı için uygulanmakta? Günümüzde internetteki içeriklerin gerek sayıca gerekse boyutça katlanarak arttığını göz önünde bulundurursak, "adalet" için uygulanan bu kota dayatmasının ne kadar adil olduğuna çeşitli örnekler vererek değinmek istiyorum.

    Öncelikle şunu belirtmek isterim ki konu, bütün internet kullanıcılarını ilgilendirdiği için ve genel bilgiler de içeriyor olmasından dolayı konuyu buraya açmaya karar verdim.


    IPTV, interneti ortalama ne kadar kullanır?

    Neredeyse bütün önemli kanalların HD olduğunu düşünürsek günlük ortalama 5 saat IPTV kullanımı sonucu yaklaşık 20 gigabyte'lık bir veri transferi söz konusu olacaktır. Bu da sıradan bir televizyon seyircisinin 5 günde 100 gigabyte'lık, 10 günde ise 200 gigabyte'lık bir "adil kullanım kotasını" rahatlıkla doldurabileceği anlamına geliyor.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    IPTV için kota uygulamasına neden gerek duyulmaz?

    Servis sağlayıcılar, televizyonun kısıtlama yapılmaksızın özgürce kullanılabilecek bir eğlence aracı olduğu bilincine sahipler.

    Örneğin, Tivibu, Şampiyonlar Ligi maçlarının yayın haklarını aldı. Şampiyonlar Ligi maçlarını izlemek için müşteriler ödeme yapıyor olacaklar. Bu hizmete ödeme yapan bir müşterinin ayın 15'inde kotasını doldurduğunu varsayalım. Şimdi bu müşteri ayın son 15 gününde yapılacak maçları izleyemeyecek mi? Servis sağlayıcılar da bunun akıl dışı ve adaletsiz olacağının farkındalar ki IPTV hizmeti için herhangi bir kota uygulaması yapmıyorlar.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Tivibu kullanıcı sayısının Şampiyonlar Ligi yayın hakları sayesinde katlanacağını düşünürsek altyapı bunu kaldıracak mı?

    Altyapı bunu kaldırmayacak olsa TTNet böyle bir yükün altına girmezdi diye düşünüyorum.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Peki böyle bir hizmeti kotasız olarak kaldırabilecek durumda olan altyapı neden aylık ortalama 75 gigabyte'lık bir internet kullanımını kaldıramıyor?

    İşte asıl sorulması gereken soru da bu. Gerçekten bir kota uygulamasına ihtiyaç var mı, eğer varsa günümüzün internet gereksinimlerini karşılamayacak kadar adaletsiz olmak zorunda mı? Altyapının, o kadar iyileştirmeye rağmen, seneler öncesinde belirlenmiş, bugün için sadece komik olan kotaları kaldıramayacak olması ne kadar inandırıcı? Bu soruların cevaplarını bulmak gerçekten çok zor.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Biraz, günümüz internetinin ne seviyede olduğundan bahsedelim:

    Cisco, 2014 yılında yaptığı bir çalışmada yıllık global IP trafiğinin 2016 yılı sonunda zettabyte eşiğini geçeceğini, 2018'de ise bu oranın 1.6 zettabyte'ı bulacağını söylemiş. Kısacası bugün artık internette zettabyte çağının arifesindeyiz.

    http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/VNI_Hyperconnectivity_WP.html

    Bu çalışmada birçok dikkat çekici veri var.

    Örneğin, 1992'de global internet trafiği günde 100 GB iken 2013'te bu oran saniyede 28.875 GB seviyelerine ulaşmış, 2018'de saniyede 50.000 GB olacağı tahmin ediliyor:

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    İzlenen videoların yarısından çoğu artık HD kalitede, bir kısmı ise UHD olarak izleniyor. 2018'de, izlenecek SD videoların 4 katı kadar UHD video izlenmesi bekleniyor.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Görüldüğü gibi internetteki ihtiyaçlar yıllar geçtikçe artıyor. Üstelik bu artış lineer değil, eksponansiyel, yani katlanarak ilerliyor.


    Şimdi biraz daha genel bir konuya değinelim: Nedir bu ihtiyaç?

    İhtiyaç, sözlükte "Eksikliği duyulan şey." olarak tanımlanmış. Örneğin, üniversite öğrencisisiniz ve son sınıfa geldiğinizde derslerinizin ve hazırlamanız gereken projelerin arttığını gördünüz. Artık önceki senelerde okula giderken kullandığınız çantanızın bu sene sizin için yeterli olmadığını fark ettiğinizde daha büyük bir çantanın eksikliğini hissedersiniz ve ona ihtiyaç duyarsınız.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    İşte internet ihtiyacı da buna benzerdir. Seneler geçtikçe gerek önünüzdeki içeriğin boyutça ve sayıca artmasından gerekse çağın gerekliliklerinin internetle olan ilişkiyi artırmasından doğan zorunluluktan daha büyük bir 'kota'ya ihtiyaç duyarsınız.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    İnternetin günümüzde geldiği seviyeden bahsetmiştim. Şimdi biraz daha özele inelim. Bir internet kullanıcısı ne ister, ayda ortalama ne kadar veri indirir?

    Bugün internet denince aklımıza artık yüksek çözünürlüklü görseller, kaliteli videolar, müzikler ve hatta diziler, filmler, oyunlar, belki de işimiz geliyor. Bu içeriklerin birçoğuna ücretsiz ulaşabilirken bir kısmı için ise ücret ödüyoruz. Ancak ücret ödüyor ya da ödemiyor olalım, fark etmiyor, belli bir miktar içeriğe ulaştıktan sonra karşımıza kocaman bir engel çıkıyor ve geri kalanına ücretini verdiğimiz hâlde ya erişemiyoruz ya da erişebilmek için servis sağlayıcımıza da ekstra ücret ödüyoruz. Yani satın aldığımız şeyi alabilmek için tekrar masraf etmemiz gerekiyor.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?



    Haftada iki dizi takip eden, üç YouTube kanalı abonesi, YouTube dışında bir video sitesinin günlük takipçisi olan, Facebook'a her gün göz gezdiren, müzik dinlemeyi seven, Playstation 4 sahibi, akıllı telefon kullanıcısı ve aynı zamanda eğitimi veya hobileri için de bazı sitelerin takipçisi olan, o sitelerde gelişimine katkıda bulunacak videolar izleyen birini, yani artık sıradan hale gelmiş bir internet kullanıcısını düşünelim.
    (Bu örnekler değiştirilebilir. Mesela Playstation 4 sahibi değil de bir PC oyuncusunu ele aldığımızda da ulaşacağımız sonuç aynıdır.)

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    Dizilerin yabancı diziler olduğunu varsayalım. Evinde Full HD televizyonu veya odasında Full HD monitörü olan birinin izleyeceklerini "Full HD" olarak izlemek istemesini kimse yadsıyamaz. Ama biz 720p olarak ele alalım. İki adet 720p dizi yaklaşık 2.7 GB eder. Günlük ortalamasını alırsak yaklaşık 360 MB buluruz.

    YouTube'dan sadece abone olunan kanallar üzerinden günde 30 dakika video izlemek: En az 500 MB

    Diğer video sitelerinden izlenen videolar: 250 MB

    Facebook'ta göz atılan görsellerle beraber izlenen videolar: 150 MB

    Dinlenen müziklerin 192 Kbps olduğunu düşünürsek günde bir saat müzik dinlemek: Yaklaşık 90 MB

    Eğitim ve hobi için bilgi içerikli videolara vakit ayırmak, konferans videoları izlemek ve bunun gibi aktiviteler için: Yaklaşık 250 MB

    Günlük ortalama 2 saat online oyun oynamak: 250 MB

    Playstation Store'dan ayda 1 veya 2 oyun satın almak: 50 GB (Günlük ortalama: 1.7 GB)

    Ücretsiz Playstation Plus oyunları: Ayda 10 GB (günlük ortalama 333 MB)

    Oyun, işletim sistemi (Windows, Android ve/veya iOS) ve diğer uygulamaların güncellemeleri: Aylık yaklaşık 7.5 GB (Günlük ortalama: 250 MB)

    Hepsini topladığımızda günlük indirilen veri miktarını yaklaşık 4.13 GB olarak buluyoruz.

    Bu da adil kullanım kotasının olmadığını düşünürsek ayda 124 GB eder.


    Yani sadece bir internet kullanıcısı bile ince hesaplar yaparak ihtiyaçlarını 100 GB'lık bir kota ile ancak ayın 24. gününe kadar karşılayabiliyor. Bir evde interneti kullanan sadece bir kişinin olmadığını düşünürsek 100 GB'lık bir kotanın ne kadar yetersiz olduğunu rahatça görebiliyoruz.


    Kendimden de örnek vermek istiyorum:

    Takip ettiğim bir dizi yok.

    Bu ay film veya oyun indirmedim.

    İnternette ay içerisinde yaptığım, en yüksek veri trafiğine sebep olacak faaliyetler: Müzik dinlemek (günde 4 saate yakın), video izlemek (günlük 1 saati geçmez), eğitim ve gelişim amaçlı kullanım, FIFA 15 oynamak. Evde interneti benden başka kullanan iki kişi daha var ve onların kullanım oranı nispeten daha düşük. Bütün bunlara rağmen (işletim sistemlerinin, oyunların ve uygulamaların güncellemeleri ile birlikte) bu ay 100 GB'lık kotam ayın 25'inde doldu.


    Basit bir kıyaslama daha yapalım:

    Call of Duty: Modern Warfare 3 - Çıkış tarihi: 2011 - Boyut: 13.5 GB
    Call of Duty: Advanced Warfare - Çıkış tarihi: 2014 - Boyut: 45.4 GB

    Far Cry 3 - Çıkış tarihi: 2012 - Boyut: 6.3 GB
    Far Cry 4 - Çıkış tarihi: 2014 - Boyut: 24.7 GB

    Call of Duty: Modern Warfare 3 ve Far Cry 3 oyunlarının toplam boyutu: 19,8 GB
    Call of Duty: Advanced Warfare ve Far Cry 4 oyunlarının toplam boyutu: 70,1 GB

    Bu iki seri oyununun boyutları iki sene öncesinin toplamda 3,54 katına çıkmış.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    2011 - 2012 yılları:

    16 mbps 50 GB adil kullanım kotalı ADSL internet aboneliği: 49 TL


    2014 - 2015 yılları:

    16 mbps 50 GB adil kullanım kotalı ADSL internet aboneliği: 73 TL

    24 mbps 75 GB adil kullanım kotalı fiber internet aboneliği: 78 TL


    2 yıl içerisinde adil kullanım kotası değişmezken ücretler yaklaşık %150 oranına çıkmış.


    Bugün nasıl mektupla iletişim kurmamız beklenemezse, bu denli hızla gelişen teknoloji karşısında günümüz internetini iki yıl öncesinin içerikleriyle değerlendirmemiz de beklenemez. İnternet kavun, karpuz değil ki sürekli sabit veriler üzerinden değerlendirilsin. Bugün aldığımız karpuz iki yıl önce aldığımızla basitçe aynı özelliklere sahip, bu aynı özelliğe sahip ürünün finansal dengeler hesaba katılarak %50 zamlı satılmasını bir nebze olsun anlarım ama aynı özelliklere sahip internetin %50 zamlı satılıyor olmasına ne denir bilmem.


    Yine gelelim altyapı meselesine:

    Yaklaşık 1.5 yıldır TTNet kullanıcısı değilim, Superonline fiber internet kullanıyorum. Zamanında TTNet, kota aşımlarında genelde hız düşümü yapmazdı, sonraları bu uygulamayı sıklaştırmış ve son zamanlarda çok sıkı bir şekilde uygulamaya koymuştu, fakat bu sıkılığa karşın bazen bu uygulamayı yapmadıkları da olurdu. Duyduklarıma göre yine bazı aylar hız düşümü yapmadığı kullanıcılar oluyormuş. Örneğin 2014'ün aralık ayında günlerce kimsenin hızını düşürmemişler.

    http://forum.donanimhaber.com/m_100946805/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_100627406/tm.htm
    http://www.webtekno.com/internet/ttnet-adil-kullanim-kotasi-kaldiriliyor-mu-h4333.html

    Madem hız düşümü yapılmadığında altyapıda herhangi bir sıkıntı olmuyor, neden hız düşümü yapılıyor? Bir çelişki daha (artık çelişki mi desek, başka bir şey mi desek bilmiyorum).

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    Sonuç olarak, adil kullanım kotası uygulaması neresinden tutsak elimizde kalan, çağ dışı ve adil olmayan bir uygulama. Böyle bir uygulamanın 2015 senesinin ortasında hâlâ bu şekilde uygulanabiliyor olması gerçekten gülünç. İlla bir adil kullanımdan bahsedeceksek bunun çok daha gerçekçi verilerle, çok daha sistemli ve gerçekten adil olan örnekleri mevcut. İnternet için "çağı yakalamak" deyimi yerine "günü yakalamak" deyimini kullanmayı daha doğru buluyorum; artık servis sağlayıcılarımızın günü yakalayan uygulamaları görmesini, bunları örnek almalarını temenni ediyorum.

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?




    Bu yazımda kullandığım kaynaklar:
    https://www.tivibu.com.tr/sikca-sorulan-sorular
    http://www.ttnet.com.tr/bireysel/destek/bilgi-bankasi/Sayfalar/Adil-Kullanim-Uygulamasi.aspx
    http://www.superonline.net/super-servisler/turkcelltvplus
    https://store.donanimhaber.com/5d/c5/75/5dc575f7f56e1cff25f63652fc76a34a.jpg
    http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/VNI_Hyperconnectivity_WP.html
    http://www.virtua.ch/services/design/
    http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=GEREKS%C4%B0N%C4%B0M
    http://forums.whirlpool.net.au/archive/1816659
    https://iptvrevolution.wordpress.com/2010/06/12/iptvbandwidth/
    http://www.whistleout.com.au/Broadband/Guides/Broadband-Usage-Guide
    http://en.wikipedia.org/wiki/IPTV
    http://www.reddit.com/r/PS4/comments/1spnoj/aggregate_data_on_ps4_internet_usage/
    http://update.microsoft.com/microsoftupdate/v6/default.aspx?ln=en
    http://www.eurogamer.net/articles/2015-03-03-1-34gb-battlefield-4-winter-patch-rolls-out
    http://www.playstationlifestyle.net/2015/04/21/driveclub-update-1-14-live-takes-nearly-2-70gb/
    http://www.ibtimes.co.in/fifa-15-new-update-1-05-playstation-xbox-pc-released-fifa-ultimate-team-gets-new-feature-625782
    https://store.playstation.com/#!/tr-tr/home/oyunlar
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bit_rate
    http://forum.donanimhaber.com/m_37698861/tm.htm
    http://www.ttnet.com.tr/bireysel/internet/Sayfalar/Tum-Tarifeler.aspx
    http://forum.donanimhaber.com/m_100627406/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_100946805/tm.htm
    http://www.webtekno.com/internet/ttnet-adil-kullanim-kotasi-kaldiriliyor-mu-h4333.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 8 Haziran 2016; 16:50:08 >



    SharpClaw941 bu mesajı paylaştı




  • Zahmet etmişsin ama tek cümle ile açıklaması var.

    "Daha az masraf ile fazlasıyla para kazanmak"
  • AKK kalksa 3-4 ay çatır çatır download yapılır. Sonra yavaş yavaş heves kalmaz, daha az download yapılır. Normal kullanıma devam edilir
  • Ttnetin niyetini ogrenmek için teoriler geliştirmeye gerek yok zaten nasıl iğrenç, merdiven altı, ş. yoksunu bi firma olduğu apaçık;

    Neden 1-2-4-8 mbit lik internet paketleri yok, kullanıcının bolgesinde altyapı 2 ye kadarsa neden 8 in odediği kadar odesin. Sırf bu bile nasıl a**** yoksunu bi firma oldugu gosterir nitelikte.

    Hadi madem altyapı yetersiz korkunç yuklenme var adil kullanım ya milletin neti yavaşlamasın, e ş***** gece atıyorum 02-06.00 arası kaldır akkyi veya yogun olmaysn saatte kaldır.
    Arkadaş duşunebiliyormusunuz, bugun herkeste akıllı telefon, smart tv, tablet ve masaustu pcler var. Herşey gelişiyor nete ihtitaç duyuluyor ama bizim boktan sağlayıcı geriye gidiyor şaka gibi


    Tek ve nihai amaç kar, yoh altyapı yetersizmiş yoh şuymuş buymuş,korkunç paralar donuyor isteseler sorunlar cozulmezmi, rezil rusva bir şirket, yemin ederim bi grup tum mudurluklerini ateşe verse alınlarından operim

    Edit:ha bide toplu kullanımdan soz edilmiş, kullanırlar tabi haksızlar mı? 4 kişilik bir ailenin elektriği suyu 60-80 tl gelmezken, interneti geliyor dayatıyorlar sabit telefonu, şart mı ? İyi niyetten soz edilebilir mi? İnternet uygun fiyatlı adam gibi olsun şayet bi boktan da çakıyorlarsa ortak kullanım için caydırıcı cezalar uygulansın.

    Hiç kendinizi yormayın ttneti haklı çıkarmak veya durumu anlamak adına. Bence yapılacak en iyi şey surekli gundemde olmasını sağlamak sosyal ağlarda bilgilerindirici paylaşımda bulunmak. Bunu burası için soylemiyorum ama sosyal ağlarda uzun bilgilendirici yazılar yerine bi afiş poster bile çok etkili olur. İmza kampanyaları ve belki protesto aama biliyoruz ki zor, insanımıza komik dahi gelecektir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi popeyex -- 31 Mayıs 2015; 7:13:47 >




  • beni istediğiniz kadar eksileyin fakat şunu unutmayın ki türkiye berbat bir yaşam yeri. başka ülkeye git diyecekler hiç gelmesin ki öyle bir fırsatım olsa direk giderim. her şey problem her şey sıkıntı. şu ingiliz 1gbps gördüm nutkum tutuldu.

    bir site vardı şimdi bulamadım fakat şöyle yazıyordu: 5 gbps internet 5.000 yen. 5.000 yen'i ortalama 50 ile bölersek = 100tl. 50jpy=1tl japonya yapıyor. fakat istese ttnette yapabilir. hadi 5gbpsi boşver, peki ya akk? onu da mı kaldıramıyorsun? yazıklar olsun bu sisteme
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ghostweb

    ya güldürmeyin adamı bulgaristanla nasıl kıyaslayabiliyorsunuz.bulgaristanın nusufu 7 milyon türkiyenin nufusu 77 milyon. türkiyenin yarısından çoğu internet kullanıyor. bulgaristanda intenret kullanan kaç kişi varki. ha diğer ülkelere göre hayvan gibi pahalı evet ama kıyasladığınız ülke yanlış.

    Yurtdışı IXP noktalarına ödenen para nüfusa göre değişmiyor kapasiteye göre değişiyor.
    Ne ile kıyaslama yapmamızı bekliyorsun ki?
    Telekom hayrına hizmet vermediğine göre dünyanın istediğimiz ülkesiyle karşılaştırma hakkına sahibiz.
  • Bulgaristan ile kıyas etme nüfus az Japonya ile etme güçlü devlet peki Afrika ülkeleri ile mi kıyas edelim.

    Mantık şahane Çin de 1 dolara çalışıyorlardı diye biz de mi öyle olalım. Bulgaristan nüfusu az ise daha pahalı olması gerekir. Kullanan az yapılan yatırım mı karşılanacak genel masraf mı? Bazı hizmetler çok kullanıldığında ucuz olur sürüm mantığı vardır. Dünyada internet fiyatı düşüyor Yeni teknoloji geliyor iletim maliyetleri azalıyor. Yapılan yatırımlar daha çok kişiye ulaştıkça karşılanması daha kolay oluyor. Biz de tam tersi her sene yükseliyor yatırım hep aynı alt yapı hep aynı.
  • ghostweb kullanıcısına yanıt
    arkadaşım almanya da tekelleşme yok telefon hattı yanında 100 mbps interneti bedava veren firmalar da var ayrıca söylediğin fiyatlara hiç denk gelmedim internet lüks değil orda insanı ihtiyaç mışla muşla olmuyo bu işler bizde tekel olduğu sürece 50tl edecek internete 500 tl vermeye devam ederiz
  • Beşeri coğrafi verileri konuşacaksak Bulgaristan'ın yüzölçümünün Türkiye'nin 7'de 1'i olduğunu göz önünde bulundurmakta da fayda var.

    Nüfus üzerinden gidecek olursak, Bulgaristan'da bu kadar az bir nüfusa bu kadar yüksek özellikli ve günü yakalayan bir hizmetin veriliyor olması bu mantıkla kalitesizliği değil aksine Bulgaristan'daki internet hizmetinin çok daha kaliteli olduğunu vurgular. Ancak önemli olan, nüfusun ne kadar olduğu değildir. Sen 20 milyon kişi için hizmet sağlıyorsan yatırımlarını ona göre yapar, altyapını ona göre geliştirirsin; bunları 2 milyon kişiyi baz alarak yapamazsın. Yani Bulgaristan'da şu kadar kişi yaşıyor, daha yüksek özellikli hizmet almaları doğaldır demek abestir. Diyelim ki Bulgaristan'da 2 milyon kişi internet kullanıyor, eğer Türkiye'de internet kullananların sadece 2 milyonu internet hizmeti için ödeme yapıyor olsalardı bu karşılaştırma o zaman akla yatkın olurdu. Fakat böyle tuhaf bir durum söz konusu değil ve hatta üstteki mesajımda yaptığım mukayesede de görüldüğü gibi ülkemizdeki internet kullanıcıları Bulgaristan'daki kullanıcıların katbekat fazlası ücretlere tabi tutuluyor, bu da Bulgaristan'a kıyasla çok daha iyi bir hizmet almamız gerektiği anlamına geliyor.



    Birleşik Krallık ile de bir kıyaslama yapalım:

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?

    https://www.hyperoptic.com/

    Hyperoptic

    Bütün tarifeler için kota: Hiçbir kısıtlama yok (Hatta yoğun saatlerde dahi hız düşüşü olmayacağı garantisi var)

    Hız: 20 mbps
    Ücret: Ayda 4 İngiliz Sterlini (16 Türk Lirası)

    Hız: 50 mbps
    Ücret: Ayda 9 İngiliz Sterlini (36 Türk Lirası)

    Hız: 1 gbps
    Ücret: Ayda 22 İngiliz Sterlini (90 Türk Lirası)


    Birleşik Krallık'taki bireylerin gelir durumlarından bahsetmeden bile bu kıyaslamayı yaptığımızda neyin ne olduğu çok iyi ortaya çıkıyor.

    Bu arada, Birleşik Krallık nüfusu 2014 verilerine göre yaklaşık 64,5 milyon.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 1 Mayıs 2015; 0:50:52 >




  • Burası benim ülkem değil büyüyünce ilk işim vatandaşlığımı değiştirmek var yurtdışını memleketim yapmaktır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kontratak

    Çok sağolun.

    @twilightened,

    8 mbps şu an için bile pek yeterli sayılmaz. İnternetin bu gelişim hızını göz önünde bulundurduğumuzda zaten gelecek sene için hiç yeterli olmayacaktır.

    Adil kullanım kotası kaldırılmadan yapılabilecek en adil şey hızın belli bir orana göre düşmesi ve bunun da bir alt limitinin olması. Bu oran %40 olabilir mesela, bu sayede 50 mbps internet hizmeti alan bir kullanıcının hızı 20 mbps'ye, aldığı internet hizmeti 25 mbps hızında olan bir kullanıcının hızı ise 10 mbps'ye düşer ve buna adil diyebiliriz. Ancak yine de ayın birinde yapılan kullanımın 30 güne etki etmesi çok anlamsız ve acımasız.

    Şu devirde en düşük hız 25 mbit olması lazım resmen çağın gerisinden geliyoruz. 4k video 2 k videolar çıktı daha inanın 720 p izleyemiyorum.




  • Olayın mantığı basit aslında.

    İptv de siz yayın akışını yurtiçindeki telekom sunucularından alıyorsunuz yani trafik yurtiçine dönüyor bunun telekoma masrafı çok az, zaten yurtiçinde tüm altyapı switchler routerlar poplar telekoma ait.

    Ancak siz normal kullanım yaptığınızda yurtiçinden çok yurtdışına bağlantı kuruyorsunuz, youtube olsun zorrent olsun facebook olsun bu sitelerden yüksek trafik akışı yapılıyor, trafik yurtdışına çıktığında telekom avrupa-amerikada kiraladığı pop noktalarına toptan trafik kullanımına göre ücretler ödemekte, haliyle maliyet artıyor ve akk koymak zorunda kalıyorlar. Abone sayısıyla, aylık ödenen paralarla bu maliyet karşılanmıyor mu, pek tabiki karşılanıyor hatta fazla fazla karşılanıyor akk leri 500 gb bile yapsalar yine zarar etmezler ancak, telekom ortakları olan ticari bir kurum, her ticari kurumda olduğu gibi müşteri memnuniyetinden önce kar amacı daha ağır basar ve bu da bize düşük akk olarak geri döner. Telekomda devletinde payı var ancak devlet vatandaşlarını ne zaman düşünmüşki şimdi düşünsün onlarda maksimum kara göre haraket ediyor. Telekomun akk siz gerçek sınırsız paketleride mevcut bunu verebiliyorlar ama tabi 200-300 lira para ödeyebilene.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 28 Nisan 2015; 16:17:26 >




  • akknin alt yapı yetersizliği için olduğunu kim söylediki adamalr her fırsatta söylüyor toplu kullanımı engellemek için olduğunu. zaten akk ile altyapı yetersizliği olması mantık olarak imkansız çünkü ayın başında ilk 10 gün herksin hızı full ee ozaman internete hiç girilemiyormu yavaşlıktan?gayette güzel giriliyor.demekki altyapıyı bahane etmemeleri lazım!
  • Aynen hocam akk yi kaldırsınlar ilk aylar herkes bir çok oyun indirir baya yüklenir ama bir kaç ay sonra bu artık ayda bir kaç oyun seyrine döner. Benim şuan yaz boyu 20 oyuna ihtiyacım var bir kısmını sayayım;

    gta v 62 gb
    call of ad war.
    ac unity
    ac rogue
    dying light
    The witcher 3
    test drive u 2
    mortal kombat x
    project car
    far cry 4
    far cry 3
    the middle earth shadow ..

    falan uzayıp gidiyor şuan aklıma gelmeyem esaslı oyunlarda var. Ben bunları 1 kere indireyim sonra ayda 2 oyun anca idririm yada indirmem . Çünkü bunlar bu sene çıkan biriken oyunlar. Evde laptop olsa aylık 3 oyuna denk gelirdi ama malum gta 1 aydan fazla kaplıyor.

    Netim hiper sn de 3.5mb indirebiliyorum. yani dk de 210mb ,satte 12.6 gb hadi 10 gb olsun.5 saatte bitiyor akk.

    Geçen modem ayarından kaldırayım dedim direk ortaya çıktı ttnet in foyası. Bi ayar yaptım torrenti açtım hala 300kb ile indiriyordu hızlanmamıştı. Annemim telefona direk mesaj geldi;

    "Daha fazla indirme yapmak istiyorsanız akk sınırı yüksek olan diğer aboneliklerimizden birine geçin" (buna yakın bir şeydi)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ghostweb

    ya bırak allah için ya bulgaristanla karşılaştırılamaz ama ttnet istese 50 mbiti 10 lirayada verir herkese ama iş öyle değil işte. tek amaç toplu kullanımı engellemek. türkiyede beleşçi zihniyet hakim olduğu için 50 kişilik mahalle tek yayından bağlanmasın diye yırtınıyor ttnet.bizim yazlıkta var mesela 100 kişilik site tek yayından bağlanıyor heryerde böyle olduğunu düşünürsek ttnet abonesi kalmaz adamların tek korkusu bu bu nedenle komik kota rakamları koyarak internetin paylaşılmasını engellemek.hala altyapı diyen cahiller var.ttnetin altyapısı bir çok ülkeyi cebinden çıkarır.

    Koskoca kurumsal bir şirket(hatta ülkenin en büyük şirketlerinden biri) hizmet sağlayacak, bu hizmeti müşterilerinin nasıl kullandığını sorgulayacak; öyle mi? Örneğin, gidip ford mustang alacağım. Ford yetkilileri bana gelip bu arabaya kayınço binmeyecek yoksa arabanın lastiklerini patlatırız gibi bir yaptırımda bulunabilirler mi?
    TTnet olacak zımbırtı, tek bir şahsın himayesinde değil. Yani filmlerde gördüğümüz kötü patron tiplemesi gibi bir zat başında bulunmuyor. Yani senin bahsettiğin gibi kâr marjı düşecek, müşteri kaybedecek diye debelenecek bir oluşum değil TTnet.
    Altyapı konusuna gelirsek kesinlikle 3-4 yıl öncesine göre ilerleme kaydedildi, hepimiz bunun farkındayız. Ancak neden hâlâ kota uygulaması kaldırılmıyor? Cevap basit, Türk milleti cahilliği içinde benimsemiş bir toplum. AKK olacak saçmalığın anormal bir uygulama olduğunun farkına henüz varamadık ülkece. Ortada bir sorun yoksa çözüme de gerek yoktur. AKK kullanma bağımlılığına devam et canım Türkiyem.




  • Yorumlarınız, beğenileriniz ve destekleriniz için çok teşekkürler.

    Bu konunun artık daha fazla konuşuluyor olması gerekiyor. Yoksa bu gidişle seneye de, üç sene sonra da aynı kotaları görüyor olacağız.

    Artık internette canlı yayınlar yapılıyor, bulut oyunculuk giderek daha yaygın hâle geliyor. Playstation'da oyun paylaşma özelliği sayesinde sahip olmadığımız oyunları bile arkadaşımızın konsolu üzerinden oynayabiliyoruz. Tabi biz oynayamıyoruz, Bulgarlar oynuyorlar! Gelin Bulgaristan ile internetimizi mukayese edelim:

     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    http://www.blizoo.bg/internet.html

    Blizoo fiber internet paketleri:

    Hız: 50 mbps
    Kota: Hiçbir kısıtlama yok
    Ücret: Ayda 10 Bulgar Levası (15 Türk Lirası)

    Hız: 100 mbps
    Kota: Hiçbir kısıtlama yok
    Ücret: Ayda 13 Bulgar Levası (20 Türk Lirası)

    Hız: 200 mbps
    Kota: Hiçbir kısıtlama yok
    Ücret: Ayda 15 Bulgar Levası (23 Türk Lirası)


     IPTV'de olmayan 'adil kullanım kotası' internette neden var?


    http://www.ttnet.com.tr/bireysel/internet/Sayfalar/Tum-Tarifeler.aspx

    TTNet fiber internet paketleri:

    Hız: 35 mbps
    Kota: 100 GB adil kullanım kotası
    Ücret: Ayda 87 Türk Lirası

    Hız: 50 mbps
    Kota: 200 GB adil kullanım kotası
    Ücret: Ayda 107 Türk Lirası

    Hız: 100 mbps
    Kota: 200 GB adil kullanım kotası
    Ücret: Ayda 127 Türk Lirası


    TTNet "limitsiz" fiber internet paketleri:

    Hız: 50 mbps
    Ücret: Ayda 359 Türk Lirası

    Hız: 100 mbps
    Ücret: Ayda 509 Türk Lirası


    Muadil iki tarifeyi ele alalım:

    Blizoo 100 mbps: 20 Türk Lirası
    TTNet limitsiz 100 mbps: 509 Türk Lirası

    Fark: 489 Türk Lirası

    Yani Türkiye'de aynı hizmet için 489 TL daha fazla vermemiz gerekiyor!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 29 Nisan 2015; 21:22:30 >




  • ya siz ne diyorsunuz 100 mbit hatta 100 gb kota verebilen bir internet dunyasından bahsediyoruz. Adam sana ferrari veriyor ama otobanda da olsan
    100 km hızı gecme diyor ceza yersin. Siz hala neyin KOTA hesabındasınız, adım adım diktay gidiyoruz 3-5 seneye intranet (kuzey kore gibi) de debelencez hala farkında değilsiniz
  • Artık böyle bu iş resmiyete dökülmeli, gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne hatta AİHM'e gidilmeli. Çünkü ben normal kullanımda 75 GB'ı 1 haftada bitiriyorum, bazı aylar 3 günde de bitiyor. Sonra ise 3 Mbps işkencesine geri dönüyoruz. Zaten biz ADSL kullanıcılarının hızı şunun şurasında taş çatlasa 16 Mbps. Bir de benim gibi Tivibu kullanan kesim var bu kesim en fazla 9 - 10 Mbps görebiliyor. Yeterli değil ama ne yapacağız diye idare ediyoruz. Ama 3 Mbps artık internette sadece gezmeye ve müzik dinlemeye yetiyor. Video izlemek için eskiden videonun dolmasını beklerdik ama artık Youtube teknolojisi ilerledi, izlenilen kısıma kadar doluyor. Artık herşey akıllandı, Televizyon'dan tutup aklımıza gelecek herşeye güncelleme geliyor. Sadece güncellemeler ile aylık kotanın 50 GB'ı dolabilir. Bir de ben oyun indirmiyorum, eğer oyun falanda oynasam artık kotam 3 - 4 günde dolar.

    Birde upload kısmı var ama biz ADSL kullanıcıları için ona yapılabilecek şey altyapısı destekleyenleri 1 Mbps'e yükseltebilirler.




  • AKN Uygulanmalı ancak ''ADİL'' uygulanmalı. Sen ğer böyle bir uygulama koyuyorsan. Herekese eşit hızı sağlayacaksın ama bu sistemle mümkün değil.Parayi basan aknsiz internet alamayacak

    Çoğu VDSL kullanıcısı yüksek hızlar yüzünden erişimin fazla olduğu saatlerde yavaşlamadan şikayetçi.(adsl de pek duymadım).

    Akn şöyle uygulanmalı. Yoğun kullanım olan saatlerde paketlere göre düşüş olmalı. Diğer saatlerde kullanım son hızda.

    Örneğin 16:00-22:00 arası hızlarda düşüş olarak uygulanmalı ;

    16 Mbit -8 Mbit
    24 Mbit- 12 Mbit
    35 Mbit- 16 Mbit
    50 Mbit - 24 Mbit
    100 Mbit- 50 Mbit

    Olarak uygulansa cidden adil olabilir.

    Oger Telecom Arabistan da yanlış hatırlamıyorsam dial-up-wimax-adsl hizmetleri veriyor. Sayfalarında gödüğüm Kotasız paketler * bir işaret konulmuştu.

    *Fair use Policy adı altında belli saatler arasında AKN uygulandığı yazıyordu.

    Anlamdığım nokta , böyle bir uygulama bizim ülkemizde niye yok ?


    Hocam çok güzel bir yazı olmuş tebrikler. Bir kaç ekleme yapmanızı tavsiye ederim. Örneğin altyapıyla ilgili, telekom milyonluk yatırımlar diyor, hizmet getirdik diyor ama fiber döşerken bakır kabloların satışından ettiği karı söylemiyor(yanlış hatırlamıyorsam bu konuyla ilgili bir kararda olmalı, aradaki farkın hazineye ödenmesiyle alakalı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ressi1 -- 1 Haziran 2015; 17:19:34 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ghostweb

    japonyayla türkiyeyi mi kıyaslıycan hahahah

    Neyle kıyaslayayım, hindistanla mı? Nüfusu örnek veren sensin. Bende sana nüfusun yoğun olduğu yerden örnek verdim.
    Ne dersen de verdiğimiz paranın hiçbirşekilde karşılığını alamıyoruz. Hat değerleri bile mok gibi
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.