Şimdi Ara

LPG deposu içindeki sıvı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
8.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Geçen gün LPG montaj istasyonuna gittim.bir aracın deposunu söktüler, şamandıra kısmını açtılar baktım içinde sıvı var yaklaşık 6-7 litre kadar.montajcıya sordum su mu birikmiş içinde diye, montajcı gayet ciddi bir şekilde olurmu abi, LPG bu dedi.bende madem lpg neden uçmuyor dedim, kendince bilimsel bir açıklama yaptı.bende daha fazla uzatmak istemedim, sustum.Tank içinde bu kadar sıvı olması normalmidir? bilerek konulan birşeymidir yoksa kötü lpg istasyonlarının maharetimidir? karşılaşan veya bilgisi olan varsa paylaşımlarını bekleriz.

• Ben de benzer bir soru sormuştum ustaya, benim tüpüm normalden 3-4 litre daha az gaz alıyor. Kesinlikle normalde tank içinde sıvı birikmez demişti. Filtrenin içindeki sıvıyı sorduğumda ise normal olduğunu ve regulatör buharlaşmasının bir yan ürünü olduğunu söylemişti.

Bence de LPG'nin uçması lazım, neyse, bakıma götüreceğim, tankı da açtıracağım, bakalım ne çıkacak...
  • Ben gordum evet LPG ucar ama aslinda ucucu bir gaz degildir havadan agir oldugu icin. Depoyu acarsaniz dibinde bir miktar dalgalanan su gibi gorunuyor ama cok da olmamasi lazim yani cogu ucar biraz kalir.

Orijinalden alıntı: figor44

Geçen gün LPG montaj istasyonuna gittim.bir aracın deposunu söktüler, şamandıra kısmını açtılar baktım içinde sıvı var yaklaşık 6-7 litre kadar.montajcıya sordum su mu birikmiş içinde diye, montajcı gayet ciddi bir şekilde olurmu abi, LPG bu dedi.bende madem lpg neden uçmuyor dedim, kendince bilimsel bir açıklama yaptı.bende daha fazla uzatmak istemedim, sustum.Tank içinde bu kadar sıvı olması normalmidir? bilerek konulan birşeymidir yoksa kötü lpg istasyonlarının maharetimidir? karşılaşan veya bilgisi olan varsa paylaşımlarını bekleriz.

merhabalar,
    Tankın içindeki o sıvı lpg nin Kendisidir Montajcı Doğru söylemiş, o tankın şamandrasını Söktüklerine göre 1 saat içinde o su gibi sıvı uçacak gidecek sizde içinde bişey göremeyecektiniz. Adı Üstünde yani Likit Petrol Gazı Likit (sıvı) Normalde su gibi renksizdir sadece rafinerilerde kokulandırılmıştırki Kaçak Olduğu zaman insanlar kokusunu duyup tedbir alsınlar diye. Tankın İçindeki Sıvı Tamamen Bitirilmemiş Bir lpgden geriye kalan kısımdır.

• Peki o kalan sıvı boşaltılabiliyor mu? Benim tüpüm 32 litre, genelde 22-23 litrede kesiyor. 26 civarında alması gerekmez mi?
  • Gaz sadece yüksek basınç altında sıvılaş mıyormuydu? Şamandırayı çıkarınca basınç normale döndüğüne göre lpg de sıfa fazdan gaz faza geçmeli.
    lpg nin kaynama noktası -18 ile -25 derece arasında değişiyor.böyle bir maddeyi nasıl olurda sıvı olarak görebilriz? zaten lpg nin açılımıda sıvı petrol gazı değil sıvılaştırılmış petrol gazı demektir.bu sıvılaştırılma da basınç altında olur.atmosfer basıncı altında kesinlikle sıvı olarak bulunamaz, anlık olarak bulunabilir ama dediğim gibi bir kaç saniyeliğine.görmüşsünüzdür lpg istasyonlarında, tabancayı depodan ayırırken lpg püskürüyor ama daha yere düşmeden buharlaşıp gidiyor.bu şartlardaki bir madde nasıl olurda depo içeriisinde hemde atmosfere açık ve 20-25 derece sıcaklıkta sıvı olarak kalabiilir??
  • quote:

sayın florya otogaz,
    lpg nin kaynama noktası -18 ile -25 derece arasında değişiyor.böyle bir maddeyi nasıl olurda sıvı olarak görebilriz? zaten lpg nin açılımıda sıvı petrol gazı değil sıvılaştırılmış petrol gazı demektir.bu sıvılaştırılma da basınç altında olur.atmosfer basıncı altında kesinlikle sıvı olarak bulunamaz, anlık olarak bulunabilir ama dediğim gibi bir kaç saniyeliğine.görmüşsünüzdür lpg istasyonlarında, tabancayı depodan ayırırken lpg püskürüyor ama daha yere düşmeden buharlaşıp gidiyor.bu şartlardaki bir madde nasıl olurda depo içeriisinde hemde atmosfere açık ve 20-25 derece sıcaklıkta sıvı olarak kalabiilir??

evet olay budur o depodakide su veya pislik falandır heralde lpg olmasının imkanı yok... zaten lpg depolarının farklı olmasının dolum ağzının ince özel olmasının sebebide budur yoksa benzin deposu gibi büyük bir ağız yapılıp sıvı halde doldurulurdu...

• bide şunu düşünmek gerek, regülatör ne iş yapıyor?
    1- Yüksek basınçta gelen LPG’nin atmosferik basınca dönüşmesini sağlar.
    2- Sıvı halindeki LPG’yi, motor suyunun sıcaklığından faydalanarak gaz haline dönüştürmek.
    3- Motorun ihtiyacına göre gaz akışını sağlamak.

şimdi asıl soru; düşük basınçmı buharlaşma için bi etkendir, yoksa yüksek sıcaklıkmı?

yani bi tartışma konusu var.
    motor suyunun sıcaklığından faydalanarak gaz haline dönüştürmek maddesini değerlendirecek olursak sıcaklığın düşük olduğu ortamlarda sıvı halde bulunabilir mantığı çıkıyor. (motorun sıcaklığını ortalama 90 derece olarak düşünürsek)

kaynama noktası -18 ila -25 derece olması o sıcaklıklarda buharlaşmaya geçebilmesi demektir. buda demektirki regülatör'ün normal sıcaklıkda gazı buharlaştırmasına gerek yok.
    yüksek basınçdan alçak basınca çıktığı anda zaten buharlaşmış olacak. bu mantıkla bakarsak kars, erzurum, bayburt gibi illerde kış yaşamıyorsak motorun ısınmasına filan gerek yok gibi.

• sn. admylmz,
    kaynama noktası çok düşük olan maddeler buharlaşırken ortamdan ısı çekerler (aslında buharlaşan herşey ortamdan ısı çeker).bunun sonucu olarak havadaki rutubet ısı çekilen bölgede yoğuşup karlanmaya ve buzlanmaya neden olur.bahsettiğiniz regülatörden motor soğutma suyu bunu önlemek için dolaştırılır.yoksa lpg yi buharlaştırmak için değil.bıraksan lpg zaten kendisi buharlaşır.ama dediğim giibi ortamın ısısını çekerek yapar bunu.tavsiyem "kaynama noktası" kavramı üzerinde biraz daha düşünmenizdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi figor44 -- 16 Aralık 2010; 23:52:07 >

sn. admylmz,
    kaynama noktası çok düşük olan maddeler buharlaşırken ortamdan ısı çekerler (aslında buharlaşan herşey ortamdan ısı çeker).bunun sonucu olarak havadaki rutubet ısı çekilen bölgede yoğuşup karlanmaya ve buzlanmaya neden olur.bahsettiğiniz regülatörden motor soğutma suyu bunu önlemek için dolaştırılır.yoksa lpg yi buharlaştırmak için değil.bıraksan lpg zaten kendisi buharlaşır.ama dediğim giibi ortamın ısısını çekerek yapar bunu.tavsiyem "kaynama noktası" kavramı üzerinde biraz daha düşünmenizdir.

aslına bakarsan lpg kavramını araştırdıkça farklı bilgiler öğrenmeye başlıyorum :-)
    bu senin dediğin buzlanmayı önlemek için de olabilir, lpg nin hacmen genişlemesini sağlamak içinde olabilir.
    LPG ısıya veya basınca bağlı olarak, 250 faktör hacmen genleşebilir. maximum seviyede hacim için motor ısısından yararlanıyorda olabiliriz.

• bu lpg yi yazın içerdeki kalorifer peteğine göndererek sıvihalden gaz hale geçişini petekte yapsak ta fanı çalıştırıp serinlesek

Orijinalden alıntı: fulsac

bu lpg yi yazın içerdeki kalorifer peteğine göndererek sıvihalden gaz hale geçişini petekte yapsak ta fanı çalıştırıp serinlesek

o dediğin için kaloriferi sıcak olarak sürekli açmak gerek. sıcağı soğutacak. yani mantıksız gibi. gerçi işin ehilleri daha bilimsel açıklama yapar ama kışın napacaksın?
    bide kalorifer peteginin içinemi koyacaksın regülatörü. sonuçta yüksek basıncı düşürmek gerek bişekilde.

sayın florya otogaz,

sayın figor44
    lpg = Sıvı petro gazı demektir.
    tabiki Tankınızdaki Şamandra söküldüğü an eğer içinde lpg var ise sıvı olarak gözünüzle göreceksiniz eğer görmek isterseniz buyurun gelin sizin için içinde gaz kalmış tankı şamandrasını söküp göstereceğim.. hatta isterseniz o lpg yi size maşrapa veya kovaya döküp göstereceğim nasıl oluyormuş görünüz.!!
    varmısınız?
    lpg tankın içinde iken kendi basıncı altında ikende sıvı halde bulunur.yani gaz olarak depolanamaz!!! gaz haline getirme işi regülatörden geçtikten sonra meydana gelir lpg harakete geçtiği anki ısısı -40 derece civarındadır . lpg eğer regülatörün içindeki sıcak odadan geçmesse aracı çalıştıramaz ve motoru stop ettirir.
    lpg'nin Hareket halindeki davranışı pompada sizin dediğiniz gibi birkaç damla hemen buharlaşır ama siz tankın içinden 2-3 litre gazı serbest bırakınca en az 1 saat civarında sıvıyı azalırken takip edebilirsiniz tabiki uçucudur lpg yani kapalı olmayan ortamda bir müddet sonra uçup gidecektir.ama dediğim gibi 1 saniyelik iş değildir bu.

• hocam tartışmayı uzatmak istemem ama LPG =liquified ptrollum gas yani sıvılaştırılmış petrol gazı demektir.fazla söze gerek yok.kaynama noktası sıfırın altında 20 derecelerde olan bir maddenin normal hava sıcaklığındaki buhar basıncı bile şamandırayı sökerken başınızın ağrımasına yol açar.madem bu şekilde çok iş yaptığınızı söylüyorsunuz.kameraya çekin şamandıra sökülürken ve diğer şamaları koyun youtube a herkes görsün sonucu.
  • Benim de lpg deposunu değiştirdiğimde gördüm usta bir miktar dibinde kaldığını söyledi

http://www.aygaz.com.tr/tr-TR/Tuplugaz/Bilgilendirme/LpgUygulamalari/

aynı mantık değilmi zaten ev tüpü ile araba lpgsi...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.