Dün eski açılmış konuları epey bir araştırmıştım. Hatta bir arkadaş mesajında sizin sitenizdeki opamp ile ilgili kaynaktan bulduğunu yazmış ve sizde sağlam kaynaktan bulduğunu söylemişsiniz
ama maalesef geocities altında sizin dökümanınıza erişilemiyor yani ben o kaynağa erişemedim. size onuda bildirecektim, yeri gelmişken söylemnek istedim.
bu arada elimde ua741 opamp var. alırken lm741 ile aynı olduğu söylendi. Aşağıdaki resimdeki gibi bağlamama rağmen girişe ne verirsem vereyim hatta direk şaseye de versem çıkış hep 4.33 volt ve hiç değişmiyor. Simetrik besleme yaparsam daha iyi sonuç alacağımı biliyorum ama şu anda 79xx gibi bir malzemem olmadığı için standart besleme yapıyorum. çıkışın hep 4.33 vol olmasının sebebi ne olabilir ?
sizin simulasyonda yanlış gösteriyor. kazanç 21. giriş 40,5mV çıkış 850,5mV olmalı. proteus amcam 1,02V diyor.
bu şekle göre zaten ofseti bozuyorsunuz. - 1-5 deki potans ı kaldırın. - geri besleme dirençlerini daha büyük secin - geri besleme dirençlerinin paralel eşdeğerini 3 numaralı pine seri girin.
bu şekilde çalışması lazım.
dediklerimi simulede edin. simulasyon sonuçlarıda makul seviyeye gelecektir...
quote:
Orijinalden alıntı: r2d2droids
sizin simulasyonda yanlış gösteriyor. kazanç 21. giriş 40,5mV çıkış 850,5mV olmalı. proteus amcam 1,02V diyor.
bu şekle göre zaten ofseti bozuyorsunuz. - 1-5 deki potans ı kaldırın. - geri besleme dirençlerini daha büyük secin - geri besleme dirençlerinin paralel eşdeğerini 3 numaralı pine seri girin.
bu şekilde çalışması lazım.
dediklerimi simulede edin. simulasyon sonuçlarıda makul seviyeye gelecektir...
Hocam doğru anladıysam simulasyonu ve uygulamayı bu şekilde değiştirdim ancak simulasyonda uygulamada değişmedi. Uygulamada opampın çıkışı hala 4.33 volt. Girişe 50mV ta versem, 210K üzerinden şase de versem hep çıkış 4.33. ilk kez bir opamp denemesi yapıyorum ve sorunun ne olduğunu anlayamadım
bu şekilde...
tabi burada şöyle bir durum daha var. hesaba göre çıkış diyelimki 1V altı çıkıyor olsun. bu bağlantı şekli ile çıkışı hiçbir zaman 1V altına düşüremezsiniz. PM de bu konuya değinmiştim...
kabaca bir değer söylersek 5V luk besleme ile çıkış gerilimi 1.5 ila 4.5V arasında gezinir...
quote:
Orijinalden alıntı: r2d2droids
tabi burada şöyle bir durum daha var. hesaba göre çıkış diyelimki 1V altı çıkıyor olsun. bu bağlantı şekli ile çıkışı hiçbir zaman 1V altına düşüremezsiniz. PM de bu konuya değinmiştim...
hocam başlangıç değeri önemli değil. mcu da, zorlanma sırasında alacağım değişimi gözlemlemek istiyorum. Birde pm de, pwm arası değişiklik için koymayı düşündüğüm kapasite olmaz demiştiniz. bunun nedenini de bildirebilirmisiniz lütfen.
Hocam 3 nolu pine seri bağlı olan direnci 9.5k ya çekince verdiğiniz örnek değerleri benim simulasyonda da gördüm. ancak uygulamada çıkış sürekli 4.4v. Eğer 10k yı kaldırırsam simulasyonda 0.97v görürken uygulamada 2.8v görüyorum. Opampı bredbord üzerinde defalarca gözle ve bredbordun pinlerinin temas etmeme ihtimaline karşı buzzer ile defalarca kontrol etmeme rağmen fark göremiyorum. nedeni konusunda bir fikriniz varmı ?
4 numara - 7 numara + ve 741 yanmadı ise bu değerleri görmeniz gerek.
birde şunu deneyin: 2 numarayı 10 ile 6 numaraya. 0-5V ayarlı br kaynaktanda 10k seri direnç ile 3 numaraya verin. kaynak değeri ne ise çıkışta o değer görülmeli. ve scop ile de beslemeye ve çıkışa bakın acaba bir osilasyon varda yanlış ölçmenize mi neden oluyor???
Hocam bahsettiğiniz yol bu heralde. Simulasyonda sorunsuz çalışıyor ancak uygulamada bu yolda dahil ne yaparsam yapayım çıkış hep 4 volt üzeri. Eğer 2 nolu pin ile şase arasındaki direnci kaldırdığımda 1 voltun altına düşmese opamp bozuk diyeceğim.
Opampın bozuk olma ihtimaline karşı elimdeki 2. UA741 i de sıfırdan başka bir bredboard üzerine kurdum sonuç onda da aynı 3 nolu pine seri bağlı olan 10k ya şase verdiğimde bile 6 nolu pin olan çıkışta hep 4.4v var...
birazdan karaköye gidip UA741 yerine LM741 aramayı düşünüyorum.....
peki o zaman şöyle yapın en azından elinizde işinize yaramayan bir tane daha 741 olmasın.
şema tam olarak eklediğim gibi.
beslemeyi 12V yapın girişe 5 V verin çıkış 5V olmalı eğer oluyorsa gidip bir tane daha 741 almayın çünki sonuç ondada değişmeyecek...
Hocam bu dediğiniz oldu. hatta bir öncekinde beslemeyi 5v verdeiğim sırada 2 nolu pin ile şase arasındaki 10k yı da bırakarak 2 ile 6 pinleri arasına 10 ohm takmıştım. Belki ondan olmamıştı Bu kez 2 nolu pin ile şase arasındaki 10k yı kaldırıp 5 volt ile beslediğimde de giriş voltajının aynısını çıkışta görebiliyorum.
o halde 741 normal çalışıyor diyebilirmiyiz. çalışıyorsa girişin yükselmemesindeki sorun ne olabilir sizce ?