Şimdi Ara

ligin kalitesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • http://www.futbolekonomi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2468:sueper-ligin-kalitesi&catid=265:lale-orta&Itemid=58.


    Bir futbol maçının kalitesi; yüksek temposundan, topun oyunda kalma süresinden, kaleye daha fazla şut atılmasından, hedefi bulan şut yüzdesinin daha fazla olmasından, oyun içinde yapılan pas sayısının daha yüksek olmasından, isabetli pas sayısının daha çok olmasından vb birçok kriterden anlaşılmaktadır.

    Buna göre: Türkiye Süper Ligi ile ilgili değerlendirme yapabilmek amacıyla, 12 haftalık istatistikî verilerinden yola çıkarak aşağıdaki grafikler elde edilmiş ve yorumlanmaya çalışılmıştır.

    Türkiye Süper Ligi’nde en çok gol pozisyonuna Galatasaray futbol takımı girmiştir. Girilen gol pozisyonunda Kayserispor ikinci, Beşiktaş üçüncü sıradadır. Girdikleri gol pozisyonunu en çok gole çeviren takımlar Beşiktaş (%40) ve Mersin İdman Yurdu’dur (%40). Girdikleri pozisyonu en az gole çeviren takımlar ise Elazığspor (%19) ve Akhisar Belediyespor’dur (%17) (Grafik 1).

     ligin kalitesi


    Grafik 1: 2012-2013 Sezonunda Süper Lig takımlarının Girdikleri Gol Pozisyonları, Attıkları Gol Sayıları ve Yüzdeleri

    Türkiye Süper Ligi’nde rakiplerine en çok gol pozisyonunu Elazığspor futbol takımı vermiştir. Verilen gol pozisyonunda Mersin İdman Yurdu ikinci, Eskişehirspor üçüncü sıradadır. Verdikleri gol pozisyonundan en çok gol yiyen takım Kayserispor (%41) ve Galatasaray (%39) olurken, en az gol yiyen takımlar ise Trabzonspor (%9) ve Kasımpaşa’dır (%21) (Grafik 2).




     ligin kalitesi



    Grafik 2: 2012-2013 Sezonunda Süper Lig takımlarının Verdikleri Gol Pozisyonları, Yedikleri Gol Sayıları ve Yüzdeleri



    Türkiye Süper Ligi’nde en çok şut çeken takım Eskişehirspor’dur. Şut sayısında Galatasaray ikinci, Fenerbahçe üçüncü sıradadır. İsabetli şut sayısında Beşiktaş birinci (%44), Antalyaspor (%42) ikinci sıradadır. En isabetsiz şut yüzdesi ise Elazığspor’a aittir (%29) (Grafik 3).



     ligin kalitesi




    Grafik 3: 2012-2013 Sezonunda Süper Lig takımlarının Rakip Kaleye Attıkları Şut Sayıları, İsabetli Şut Sayıları ve Yüzdeleri

    Türkiye Süper Ligi’nde en çok ortayı Orduspor (252) ve Bursaspor (252) futbol takımları yaparken, Gençlerbirliği (244), Fenerbahçe (238) ve Galatasaray (237) bu iki takımdan sonra en çok orta yapan takımlardır. En az orta yapan takım ise Beşiktaş’tır (176). En isabetli ortaları ise Beşiktaş (%29), Eskişehir (%29) ve Elazığ (%29) takımları yapmıştır (Grafik 4).



     ligin kalitesi



    Grafik 4: 2012-2013 Sezonunda Süper Lig takımlarının Toplam Orta Sayıları, İsabetli Orta Sayıları ve Yüzdeleri





    Türkiye Süper Ligi’nde rakiplerine en çok top kaptıran takımlar Kasımpaşa, Gençlerbirliği, Trabzonspor ve Kayserispor’dur. Rakiplerinden en çok top kapan takım ise Fenerbahçe’dir (Grafik 5).

     ligin kalitesi




    Grafik 5: 2012-2013 Sezonunda Süper Lig takımlarının Rakiplerinden Çaldıkları Top Sayıları ve Rakiplerine Kaptırdıkları Top Sayıları







    Süper Lig’de 12. hafta itibariyle en çok sarı kart gören takımlar Karabükspor ve Sivasspor’dur. Kayserispor, Fenerbahçe, Galatasaray ve Eskişehirspor en az sarı kart gören takımlardır. Galatasaray, Akhisar Belediye, Orduspor, Trabzonspor ve Karabükspor 12. hafta itibariyle kırmızı kart görmezken en çok kırmızı kartı Elazığspor görmüştür (Grafik 6).

     ligin kalitesi




    Grafik 6: 2012-2013 Sezonunda Süper Lig takımlarının Gördükleri Sarı ve Kırmızı Kart Sayıları

    Sonuç

    Türkiye Süper Ligi’nde 12 haftalık analiz sonuçlarına göre; yaratılan pozisyonlardan kazanılan gol ortalaması % 30’dur. Buna göre; girilen 10 gol pozisyonundan ancak 3’ü golle sonuçlanmaktadır.

    Takım başına düşen ortalama şut sayısı 12, isabetli şut sayısı ise 4,6’dır. Türkiye Süper Ligi’nde atılan şutların ancak % 38’i kaleye isabet etmektedir.

    Süper Lig’de yapılan pasların ancak % 74’ü isabetli olabilmektedir. Buna göre; yapılan her 4 pasın biri isabetsizdir.

    Süper Lig’deki takımlar maçta ortalama 18 orta yapmaktadırlar. Takımların maç başına düşen isabetli orta sayısı 4,5’dur. Süper Lig’de maç başına düşen isabetli orta yüzdesi ise % 24’dür. Buna göre; her dört ortadan ancak biri isabetli olmaktadır.

    Bu rakamlar bize Türkiye Süper Ligi’nde futbol kalitesinin ne yazık ki arzulanan ve beklenen düzeye henüz ulaşamadığını göstermektedir…

    Bu verilerin ve diğer kriterlerin de artmasıyla birlikte, Türkiye Süper Ligi’nin istenen düzeye geleceğini umut etmekteyiz. Zira; teknik adam, futbolcu, hakem, seyirci potansiyelimiz ve futbol sevgimiz de umudumuzu artırmaktadır…







  • Ligde kalite falan yok 4 büyüklerin maçları hariç diğerleri halı saha maçı gibi bazen yeri geliyor derbiler ve 4 büyüklerin maçları bile zevksiz oluyor.Yabancı sınırlaması falan derken lig de heyecan kalmadı...
  • Sınırlamalar, tarlalar, hakemler, Demirören derken futboldan çook uzaklaştık. Futboldan başka her şey var.
  • Bu istatistiklere göre Yılmaz Vural büyük iş başarmış o kadar kötü istatistiği olan Elazığı adam ikinci yarı alıp ligte tutmuştu.
  • Demekki bizim en onemli eksigimiz rakipten cok calamiyoruz.
  • bizim ligi baska ligimiz olmadigindan izliyoruz yoksa izlenilecek gibi degil.
  • Geçen yılın ilk 12 haftası bu değil mi?

    Ordu fln var.
  • bence en önemli faktörlerden biride hakem faktörü buna değinmemiş yazar kendi hakem olduğundan sanırım.hakemler oyunun akışını çok etkiliyor. mançıstır arsenal maçında flamini sarı kartlık hareket yapti oyun durmadiğindan 4 dk sonra hakem gösterdi sarı kartı.

    oyuncular sürekli faül yapiyor.hafif bile olsa 3. de sarıyı göstereceksin . bazı sert faüllere veya diğer takımın ciddi bi atağını kesen futbolculara kart verilmiyor.


    oyun gereksiz yere çok durduruluyor. basket maçı gibi taktik faül yapiyor bazı takımlar ve bunu taktik olarak benimsemişler.bunlara mutlak yaptirim uygulanmali.tam heyeceanlı bir ataği kesiyorlar.


    bruma transferi ligin kalitesinin yükseltilmesinde bence milat olabilir. şuana kadar hiç bir takım bir oyuncuya yatırım yapmiyordu.kesna.sin başarılı olacak diye bişe yok ama bruma gibi 3-4 adamdan biri dünya yıldızı oluyor eninde sonunda.gerisi brumaya kalmış .mevcut potansiyelini istikrar ve disiplinle geliştirirse çok iyi yerlere gelir.

    biz içi geçmiş adamalrı alıyorduk sürekli .genelde takımlarında ya cezalı ya 2. plana düşmüş yada bi şekilde başarısız olmuş ve bunlara artık ekonomik ömrünü doldurduğu halde tonla para veriyorduk.artık yöneticilerde uyandı.cardozayu bedava alabiliyorsan al yada 2-3m gibi sembolişk bi ücretle ama 10+ para vermek bence gereksiz di .


    oyuncu kalitesiyle birebir orantılı tabiki ligin kalitesi.sayılar sadece sonuçları verir.


    beşiktaş hala stad yaptiracak .ankkarada adam gibi stad yok izmirde yok .buaralara mutlaka stad yapilması lazımdı .stad çok öenmli. futbolun işlendiği yer .akın ankaradan 3 takım vardi bir ara ligde şimdi tek takım ve oda belki küme düşecek.izmirden yıllardır yok.izmirde potansiyelmi yok .nedn yeni stad yapimaz .izmirden rahatlıkla 100-150 milyon bütçe ile takım çıkar .stadı olursa.


    yazılcak çok şey varda insan havaya sıkıyor gibi geliyor .ligin kalitesini yükseltmeye çalışan federasyon çalışanı yada düşüncesi yok çünkü.anca polemik üretsinler bolca.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.