Şimdi Ara

Led lamba seçimi yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
1.758
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhabalar. Led lambalardan gerçekten hiç anlamıyorum. babamın isteği üzerine araştırıyorum ancak sizlere danışmak istediğim bi kaç soru var.
    Salonumuzda 3 tane ayrı şerit led var kumandaya a-b-c olmak üzere bağlılar. A şeridini tavandaki gizli aydınlatmanın içine doğru koyduk böylece tekbaşına yandığında loş bir aydınlık sağlıyor. Ancak uzun süre kullandıktan sonra hepsinin birlikte yeterli aydınlığı vermediğinde karar kıldık. A şeridini söküp daha düzgün bir şekilde beyaz şerit led takmak istiyoruz. Led olarak cata 1 çipli kullandığımızı biliyorum. cata nın sitesine baktım smd değerleri 4500 civarında şeritlerin.

Soru 1-) Ledleri çinden sipariş edip denemek istiyoruz. Aliexpress tekilerin de salon için fazla kalitesiz olacağını düşündüm. Banggood ile gearbest arasında kaldım. sizce hangisini tercih edeyim?
    Soru 2-) Smd değeri yüksek beyaz ledler genelde 1 çipli oluyor. SMD 3528, 3 çipli beyaz led alsak sizce çıkaracağımızdan daha fazla ışık elde eder miyiz? yoksa tek çipli 5050 daha mı mantıklı bir seçim olur?
    Soru 3-) Benim çıkaracağım şerit de tek çipli olduğu için eğer 3 çipli takarsam trafoyu değiştirmem gerekir mi?
    Soru 3-) Malum çin malı sipariş edeceğiz. Sizce değiştirdiğimize değer mi yoksa "onların 5050 lisi sizin 4500 lükten bile az yanar" gibi bi durum söz konusu olabilir mi?

Yardımcı olanlara şimdiden gerçekten çok teşekkür ederim. tek başıma işin içinden çıkamadım çünkü.

• Merhaba, Öncelikle ledleri hangi siteden aldığınız önemli değil sonuçta hepsi çin malı ve şahsen kalitesinden hiç şikayetçi olmadım. Size tavsiyem Smd 5730 olacaktır. Yalnız mevcut güç kaynağının yeterli geleceğinden şüpheliyim çünkü bunların tanesi 0.5 Watt.

5050'lerin fazla aydınlatmasını beklemeyin fakat sisteme bağlayacağınız kontrol kartı ile renk geçişleri yapabilir hoş bir ambiyans elde edebilirsiniz.
  • bossofdmax kullanıcısına yanıt
    Hocam ilginiz için teşekkür ederim.
    Ya kardeşimin odasında çok renklilerden var zaten ona ihtiyaç duymuyoruz. Salona tamamen aydınlatma amacıyla istiyoruz. İşin açıkcası baktığım çin sitelerinden hiç 5730 göremedim benim mi gözümden kaçtı acaba? gördüğüm en yüksek değer 5050 idi. Peki tek çipli yada 3 çipli olması fark eder mi? o konuda ne düşünüyorsunuz
  • Rica ederim,

Aydınlatma amaçlı olarak 5050'leri şahsen tavsiye etmem, Hele ki salon için... 5050 ledlerin tek adeti ortalama 20 lümen ışık verir 5730 / 5630 adeti ise 50 lümen civarı. Aliexpress'de bulmanız mümkün. Yüksek güç tüketir fakat salon ışıl ışıl parlar. Tabii 1 volt düşük enerji vermeniz hem led'lerin ömrünü uzatır hem az ısınır hem de düşük güç tüketimi sağlar, Tamamen isteğe bağlı bir durum.

3 çip'li led zaten 5050 rgb olan. Ayrıca 9 çipli 700-950 lümen'lik 10W led'ler mevcut fakat ciddi derecede soğutucu kullanmak gerekiyor zaten görsel olarak salona gideceğini pek sanmıyorum.
  • Tavsiyelerinizden yola çıkarak araştırma yaptık. ve şu ürünlerin yetebileceğini düşündük:
    http://www.aliexpress.com/item/New-LED-Chip-SMD-5730-strip-flexible-light-12V-Non-Waterproof-60LED-m-5m-lot-Brighter/1678633405.html
    http://www.aliexpress.com/item/5730-SMD-LED-strip-flexible-light-12V-Non-Waterproof-60LED-m-5m-lot-New-LED-Chip/1664075793.html (alttaki linkte Power Consumption verilmiş ancak üsttekinde verilmemiş o yüzden kararsız kaldık ama ikisinnin de aynı olsa gerek?)

Birde bunların 3 çiplileri var ancak onların güç tüketimi de fiyatı da daha fazla. bu iki çipliler sizcce salonumuza yeter mi siz ne düşünüyorsunuz?

İkinci olarak elimzdeki trafonun fotoğrafını attım. güç hesabını nasıl yapmam gerekiyor. 4 tane 5 metrelik sipariş verip bunun 18 metresini falan kullanıcaz. Bu trafo yeterli mi yeni mi almamız gerekir.

Led lamba seçimi yardım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmetnbr -- 22 Ağustos 2015; 16:14:23 >

• Öncelikle aydınlatma amacıyla alıyorsunuz 5050 yanı 3 cipli led alınız.
    Trafo hesabı tam olarak bilmiyorum ama 3 cipli yanı 5050 ledler metreye 1 amper çekiyor olması lazım yada daha fazladır. Siz internetten bakın metreye kaç amper çektiğini ona göre trafodaki amper değerine bakarak bir trafo daha alırsınız. Toplam 20 amper trafo yetecektir ama siz yine de metreye kaç amper çektiğine bakın google dan. Aşağı yukarı aynıdır tüm ledler . metrede 60 led olanlara bakınız ve 5050 3 cipli olanlara bakınız. Elinizdeki trafo yeterli olmaz 18 metre için. Bu trafoyu kullanarak geri kalan ledler için başka trafo alırsınız. Leşleri birleştirmek için bağlantı parçaları var koseler yada düz bağlantılar için bunlardan da temin ederseniz daha temiz bir çalışma olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sensörlü Lamba Yardım...
    13 yıl önce açıldı
    LG Led Tv Arka Işık ayarı
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • yolcu27 Y kullanıcısına yanıt
    Hocam ilginiz için sizede teşekkürler

Yanlız fotoğrafını attığım bu trafo boşa çıkacak bunu sadece yeni alacağımız ledler için kullanacağız. Buna zaten 18 metrelik led takılı ama smd si daha düşük bildiğim kadarıyla ve takılı olan ledler tek çipli. Onları çıkarıp yerine yeni aldığımızı takacağız. 3 şerit için 3 tane trafomuz var. diğerleri daha güçsüz bu en güçlü olan trafo.

İkinci olarak sizin 5730'ları tavsiye etmeme sebebiniz nedir? dediğim gibi bu işlere yabancı olduğum için sizde öyle konuşunca kolayca kafam karıştı :D nedenini sormak istedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmetnbr

Hocam ilginiz için sizede teşekkürler

Yanlız fotoğrafını attığım bu trafo boşa çıkacak bunu sadece yeni alacağımız ledler için kullanacağız. Buna zaten 18 metrelik led takılı ama smd si daha düşük bildiğim kadarıyla ve takılı olan ledler tek çipli. Onları çıkarıp yerine yeni aldığımızı takacağız. 3 şerit için 3 tane trafomuz var. diğerleri daha güçsüz bu en güçlü olan trafo.

İkinci olarak sizin 5730'ları tavsiye etmeme sebebiniz nedir? dediğim gibi bu işlere yabancı olduğum için sizde öyle konuşunca kolayca kafam karıştı :D nedenini sormak istedim.

Ben farketmedim 5730 yazdiginizi ondan 5050 dedim. Ben tek cipli ve 3 cipli olan ledlerden aldım aydınlatma olarak 3 cipli bariz fark ediyor. 5730 daha da iyidir diye tahmin ediyorum ama bir bilgim yok kullanmadim hiç.

• yolcu27 Y kullanıcısına yanıt
    Yukarıda ki arkadaşın tavsiyesi üzerine smd 5730 lara baktım ve 2 tane link attım oraya ikiside iki çipli
  • Bahsi geçen güç kaynağı sadece 4 metre'ye yeter, Belki de yetmez. Size tavsiyem 30 amper'lik fanlı bir güç kaynağı almanız. 5050 led'ler hem pahalı hemde beyazı benim pek hoşuma gitmiyor tamamen şahsi tecrübelerimden tavsiyeler'de bulunuyorum, Zevkler ve renkler farklı olabilir.

Bu ürüne de bir göz atın
    http://www.aliexpress.com/item/5m-300-LED-5630-SMD-12V-flexible-light-60-led-m-LED-strip-white-warm-white/1303729346.html

Eğer 18 metre şerid led kullanacaksanız 540w'lık bir güç kaynağına ihtiyacınız olacak. Bahsettiğim güç kaynağından alıp elinizdekilerle'de takviyede bulunup güzel bir aydınlatma sağlayabilirsiniz. Güç kaynağı üzerindeki pot ile ışık şiddetini ayarlabilirsiniz tabi 12v'u geçmemek kaydı ile.

• 30 amper yerine 3x10 fansiz daha iyi olmaz mi fan bir sure sonra ses yapmaya başlar.

Bu arada arkadaşın verdiği urunden memnun kalma oranı bayaa iyi. Fiyat olarak ta çok uygun. Bunların 5050 den farkı be acaba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yolcu27 -- 22 Ağustos 2015; 21:31:45 >
  • 6 adet güç kaynağını yan yan'a koymaya yer var ise tabiki olur. Ben araç far tasarımlarımı 5730 ile yapıyorum ve gayet memnunum. Bunların tek sıkıntısı fazla güç tüketmesi.
  • Hocam siz araç far tasarımı falan demişsiniz o bizim salon için fazla bi ışık olmaz mı :D tahminimce evde 3850 falan var 2 sıra ile 3 yıl geçirdik biz onu düşündüm bi yandan siz öyle diyince :D

İkinci olarak gizli aydınlatma gayet büyük ama yinede ağırlık olmaması daha iyi olur sanırım diye düşündüm alçıpan sonuçta. ama trafonunda çok bi ağırlığı yok bilemedim. Fan ses yapıcaksa ve trafolar ağır değilse çoklu almak daha mantıklı olabilir.

Sonra olarak o fotoğraftaki trafo şuan komple boşta ona bağlı bi şerit olmayacak. Ona ek olarak 2 tane 10 amperlik alsam o zaman işimi görür o zaman değil mi?

Ayrıca attığınız linktekileri daha hesaplı ama 1 çipli sanırım. Eğer 5730 bahsettiğiniz kadar güçlüyse tek çipli tercih etmek daha mantıklı mı olur acaba
  • Araç far'ın da görsel amaçlı olarak kullanıyorum zaten kalitesiz bir led kullanmam mümkün değil. Audi'ler de bile trafikte görüyoruz bazı ledler yanmış vaziyette rezil bir halde dolaşıyorlar. Şeytan kulağına şuan'a kadar 5730 lar hiç başımı ağrıtmadı. Size bu yüzden tavsiye ettim. Kaliteli bir led'dir, Pişman olmazsınız. Tabii size kalmış bir durum, Kararı verecek olan sizsiniz. Talebiniz üzerine tavsiyemi ilettim.

Başta da belirttiğim gibi 5730'lar fazla güç tüketen led'ler, Siz salon aydınlatmasında kullanacağınız için onu söyledim ama daha düşük güç tüketen led'ler de var tabiki ama 5730'a vereceğiniz düşük enerji ile kâr'ınız daha fazla olacaktır.

İki çip'li ledler hangileri link verebilir misiniz, Benim bildiğim kadarı ile onlar iki renge sahip olan ledler.

Güç kaynağı konusunda çok fazla bilgiye sahip değilim ben 30 amper kullandığım için onu önerdim eğer fan sesi rahatsız edecekse iki adep alıp fanları devre dışı bırakabilirsiniz tabii piyasa da ucuza 30 amper üstü var ise onu da tercih edebilirsiniz çünkü voltaj ayarını tek bir güç kaynağından yapmak daha zahmetsiz ve verimli olur diye düşünüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmetnbr

Tavsiyelerinizden yola çıkarak araştırma yaptık. ve şu ürünlerin yetebileceğini düşündük:
    http://www.aliexpress.com/item/New-LED-Chip-SMD-5730-strip-flexible-light-12V-Non-Waterproof-60LED-m-5m-lot-Brighter/1678633405.html
    http://www.aliexpress.com/item/5730-SMD-LED-strip-flexible-light-12V-Non-Waterproof-60LED-m-5m-lot-New-LED-Chip/1664075793.html (alttaki linkte Power Consumption verilmiş ancak üsttekinde verilmemiş o yüzden kararsız kaldık ama ikisinnin de aynı olsa gerek?)

Birde bunların 3 çiplileri var ancak onların güç tüketimi de fiyatı da daha fazla. bu iki çipliler sizcce salonumuza yeter mi siz ne düşünüyorsunuz?

İkinci olarak elimzdeki trafonun fotoğrafını attım. güç hesabını nasıl yapmam gerekiyor. 4 tane 5 metrelik sipariş verip bunun 18 metresini falan kullanıcaz. Bu trafo yeterli mi yeni mi almamız gerekir.

Led lamba seçimi yardım

Anladım hocam ben daha farklı düşündüm o halde sizin tavsiyenizi dinleyip 5730 doğru emin adımlarla yürüyorum sanırım şuan yukarıda yazdığım mesajı alıntıladım buradaki linkteki led'ler 2 çipli değil mi? yoksa ben mi bilgisizliğimden yanlış yorumluyorum. Kesme çizgileri arasında kalan bölgede ikişer çip var fotolarda.

Sistemi salona kuracağımız için fan sesi bence önemli açıkcası. Sanırım led'lere karar verdikten sonra bir elektrikçiye gidip trafoya bakmak yerinde bi karar olucak

• ahmetnbr, ledler ilgi alanıma girdiği için gerek araştırma gerekse de alıp inceleme ile az çok tecrübelerim oldu.

Açıkcası her sektörte olduğu gibi bu sektörün de taklitleri mevcut.Taklitten kastım görünüş, aydınlatma gücü, led sayısı, renk sıcaklığı vs.

Görünüş olarak belki de birçok kişinin yanıldığı nokta şurası.Tek çipli(3528, 3014, 2835, 5630, 5730 vs.) ile çok çipli(5050) olarak ledleri sınıflandırmak sanırım biraz eksik olur.Zira amaç çip saytısı değil aydınlatma ise bizim için gerekli olan değer lümen değeri(genelde W/lm dir) ve güç tüketimidir.

Dolayısıyla iyi kalitede 3528 ile kötü kalitede 5050 ledlerden aynı parlaklığı alabilmek mümkün ve elimdekilerde bunu görebiliyorum.Çinliler ise bu konuda master yapmış desek yeridir çünkü klişe olacak ama doğan görünümlü şahin gibi kaliteli led görünümlü oldukça kalitesiz ledler piyasaya sunmaktalar.

3014, 3528 gibi ledler şerit halinde pek sıkıntı çıkarmazlar zaten güç tüketimleri düşüktür ancak 5050 hele hele 5730 ledler metre sayısı arttıkça sıkıntılar çıkarabiliyorlar.Tabiki kaliteli şeritlerde kaliteli pcb yapılıyor, alt kısım komple + ve - gerilim hattı oluyor ve bakır kalınlığı da fazla.Bu yüzden ısıyı ve akımı makul kullanıyorlar.Aksi halde ısı sorunlarından dolayı pcb kuruyor dedikleri olay gerçekleşiyor.

5730 tek başına bile kaliteli olanalrı 0.5w ve 50-55lm değerine sahip.Bu lm'i alabilmek için 120-150ma civarı sürülmeli ki bu durumda ortaya çıkan ısı soğutucusuz mümkün değil.Metrede 72 ledli ve ince alüminyum pcb üzerinde olanları var, illede olsun derseniz daha mantıklıdır.

Size tavsiyem ise eğer imkan varsa ilker led ile görüşüp oradan bütçenize göre led seçmeniz.Çin sitelerinde de kaliteli ledler mevcut illaki ancak şerit olarak yetersiz veya yanlış teknik bilgi verenleri çoğunlukta.

• ayerli kullanıcısına yanıt
    Açıklamarınız için çok teşekkür ederim oldukça aydınlatıcı bi yazı yazmışsınız.
    Özellikle çin malları ile ilgili dediklerinize katılıyorum. Ama türkiyedeki markalardan almaya kalktığımızda biraz bütçeli bir rakam çıkıyor. O yüzden şu şartlarda çin malı ile bir şansımızı denemeye karar verdik sanırım. Zaten dediğiniz gibi normaldekilerle kıyaslandığında sanırım saatlik enerji tüketimi daha düşük duruyor. Ki çindekilerin onu bile doğru verdiği meçhul :D

Size şunu sormak istiyorum. Almayı düşündüğüm alttaki linkteki ledlerin saatlik tüketimi 11.52 kw/m. Yani metre başına 0.96 amper ediyor. yaklaşık 18 metrelik salonumuz içinse 17,28 amper ediyor. 10 amperlik iki tane trafoyu seri bağlarsak işimizi görebilir miyiz? yoksa hesabımızda bir hata var mı?

http://www.aliexpress.com/item/5730-SMD-LED-strip-flexible-light-12V-Non-Waterproof-60LED-m-5m-lot-New-LED-Chip/1664075793.html

• İki adet 10A trafoyu seri ya da paralel bağlamanızı önermem.18metre ciddi bir rakam ve dc akımda gerilim düşümünü göz ardı etmemek gerekli.Tavsiyem 9+9 metre besleyin ve her 9u 3metrede bir besleme vererek bağlantı yapın.Böylece voltaj jayıplarını daha aza indirerek aydınlatma verimini de düşürmezsiniz.Bu arada şeritlere sürekli 10a için 2mm2 lik bakır tel ile paralel hat çekerseniz sağlam ve güvenli de olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.