Şimdi Ara

Led için Direnç Hesaplama Formülleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
7.613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Şöyle bir hesaplama yaptım artık ne kadar mantıklı oldu ve doğru bilmiyorum

40 tane beyaz şeffaf led kullanıcam..Kaç ohm direnç lazım yada bu ledler direk hangi voltajda çalışır bulmam lazımdı..

Önce led adedi x ledlerin çalışma voltajı hesabı ile gerekli olan voltajı bulucktım şeffaf beyaz led içinde voltajı 3.5 V olarak dedim..

40 (x) 3.5 =140V yani bu ledleri seri bağlarsam direk 140V luk bir DC gerilim ile çalıştırmam mümkün..
    Ama elimde 140 V olmadığına göre şebeke gerilimini 140 a düşürmek için gerekli olan direnci bulmam lazım..
    Önce şebeke gerilimi – gerekli olan voltaj formülü ile farkı buluyorum..
    Yani 220 – 140 =80V yani devreye 80V luk bir düşüş sağlayacak direnç koymam lazım
    Oda “ gerekli olan voltaj / Led akımı (led akımını 20 miliamper olarak aldım)”
    80 / 20mA = 80/0.02 = 4000 Ohm = 4K ohm

sağlıklı olması açısından taş direnç kullanayım dedim taş direnç wattı içinde hesaba gerek yok ama
    “ gerekli olan voltaj (x) Led akımı (led akımını 20 miliamper olarak almıştım)”
    80 (x) 0.02 =1.6 watt yani kısaca 4K Ohm 5watt lık bir direnç işimi görür..
    Şimdi soru şu yedek led felan yok o yüzden yakmamam lazım ve uzun ömürlü olması lazım..formüllerde hsaplamalarda bir yanlışlık varmı sıkıntı çıkar mı?

• beyaz led ler için 3.6 volt 25 mah led in ömrünü azaltmadan verebileceğiniz en yüksek volt ve akım değerleridir. projeniz de ışığın şiddeti önemliyse akımı %20 daha arttırmanız size ışık gücünde %44 lük artış sağlayacaktır bunu belirttikten sonra hesaplamalara geçelim.

ledlere 3.5 volt geldiğini ve 25 mah akım geçtiğini varsayalım: 3.5x400= 140volt şebekeden gelen DC gerilim 330 volt olucaktır (köprü diyot sayesinde). buradan direncin uçları arasında olması gereken voltaj 330-140=190 volt olucaktır. devreden 25 mah akım geçtiğini düşündük buradan 190/0.025= 7.6K ohm luk bir direnç gerekecektir. şebekede oluşacak voltaj yükselmelerini vs hesaba katacak olursak 8K ohm luk bir diren sizin işinizi görecektir.
  • eyw hocam yani 40 led için 8k lık direnç iş görür diyorsun..Bunları 12 voltta çalıştırmanın imkanı varmı sence ve böyle uzun ömürlü olurmu sonuçta seri bağladık ve birisi gitse hiçbirisi çalışmıcak
  • 12 volt ve en az 400 mah lık bir adaptörünüz varsa led leri 4er 4er seri bağlayıp oluşan 10 parçayı birbirine ve 12 volta paralel bağlayarak kullanabilirsiniz. böylece direnç kullanmamış olucaksınız dolayısıyla daha verimli bir sistem elde edebilirsiniz.
    eğer 12 voltluk güç kaynağınız var ise 220 volta hiç bulaşmayın derim ben çünkü elektrikte daha çok kayıp yaşarsınız
  • quote:

Orijinalden alıntı: reflection_91

12 volt ve en az 400 mah lık bir adaptörünüz varsa led leri 4er 4er seri bağlayıp oluşan 10 parçayı birbirine ve 12 volta paralel bağlayarak kullanabilirsiniz. böylece direnç kullanmamış olucaksınız dolayısıyla daha verimli bir sistem elde edebilirsiniz.
    eğer 12 voltluk güç kaynağınız var ise 220 volta hiç bulaşmayın derim ben çünkü elektrikte daha çok kayıp yaşarsınız

Hocam çok akıllı adamsınız elhamdülillah ..Harbi çok mantklı..4 seri led için 12 volt gerekli hemde dirence gerek yok..dediğin gibi 10 ane böyle 4er seri led yapsam bunları birbirine paralel bağlayacağım için 12 volt yine yeterli olucak..Harici HDD nn 12 voltuk adaptörü var ama 400 mah mı bilmiyorum..Valla fikikrler çin çok sağol ya

• harici hdd nin adaptörü en az 1 amper çıkış verir bendeki harici hdd adaptörüyle oto teybini sorunsuz çalıştırıyorum led lere yeterli gücü sağlar. kolay gelsin
  • kanka benimde bir sorum olacak.gerçi cevabını buldum gibi ama

bende ultra parlak mavi renk 4 adet led var.12v u direk versem seri bir şekilde problemsiz çalışacaklar değil mi? araya direnç vs koymaya gerek yok?

bu arada 12vdc 1A adaptörler 4.60TL 12vdc 2A adaptörler 11TL bence adaptörler ile yapsan daha mantıklı gibi.

hayırdır tasarruflu ampüller patlayıp patlayıp sinir mi etti seni yada evi diskoya mı dönüştürecen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RM36CB -- 16 Ekim 2011; 18:01:07 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Direnç ve Waat Hesaplama
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: RM36CB

kanka benimde bir sorum olacak.gerçi cevabını buldum gibi ama

bende ultra parlak mavi renk 4 adet led var.12v u direk versem seri bir şekilde problemsiz çalışacaklar değil mi? araya direnç vs koymaya gerek yok?

dediğiniz gibi yapabilirsiniz sorunsuz çalışır
  • quote:

Orijinalden alıntı: RM36CB

kanka benimde bir sorum olacak.gerçi cevabını buldum gibi ama

bu arada 12vdc 1A adaptörler 4.60TL 12vdc 2A adaptörler 11TL bence adaptörler ile yapsan daha mantıklı gibi.

hayırdır tasarruflu ampüller patlayıp patlayıp sinir mi etti seni yada evi diskoya mı dönüştürecen

knka gerek yok dirence felan 4 seri ledi 12v ile direk çalıştırabilirsn..
    Adaptör ile yapma ihtimalim yüksek 10 tane plakete 4er tane seri led bağlayp bunları birbirine paralel bağlayıp yapıcam yada direk hhepsini seri bağlayıp dirençle yaparım ama hepsinin seri olmasını istemiyorum..Ya teyzemlerde çalışmayan 60 ledli şarjlı fener buldum..boardu yanmış kırılmış bende ledleri aldım..Direk oraya adaptör takıp yapıcaktım ama görsn acayip birşey kimisi seri kimisi paralel felan nasıll yapmışlar çözemedm en sağlklısı kendm yapmam

Edit:60 ledi sökerken parmaklarım uyştu valla

• eyw kanka.kasanın içini ışıklandırayım biraz
    pille yapsan nasıl olur 3x1.5 kalem pille kablosuz şekilde havanda olur
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.