Şimdi Ara

Lazuriler hakkında bilgisi olan var mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Rusyanın bir bölgesinde yaşarken rusların baskıları sonucu karadeniz bölgemize yerleşmişler.Hemşin(hemşen) şehrini kurmuşlar zamanında.
    Pazar,ardeşen, hopa, borçka gibi yerlerde dağılmışlar.Rum değiller, ama Laz olarak tabir ediliyorlar... bu konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?

• türkiye'de diğer etniklere uygulanan "ötekileştirme"den çok garip biçimde nasibini almış bir millettir. rumlara, ermenilere ve süryanilere yapılandan farklı olarak "hem severim hem söverim" yoluyla ötekileştirilmişlerdir. sanırım müslüman olup çabuk asimile oldukları için daha zalimcesi yerine bu yol seçildi. gayrimüslimler malum, zaten halledildiler. kalan müslimlerden kürtler teröristtir, araplar da hem hain hem ingilizdir, çingeneler ise insan bile değildir ama bu lazlar'ın öyle huyları da yok, bu işi nasıl çözeceğiz? karikatürize edilmiş, gerizekalı bir halk yaratarak! hani aslında sevmediğiniz ve dövmek istediğiniz birini kalkıp dövmek veya sövmek için yeterli bir bahaneniz ve ortamınız yoktur ama onu huzursuz etmek için gülerek laf sokar, ağzına sıçar, huzurunu bozar sonra da "sevgimden yapıyorum, nazım sana geçiyor" dersiniz ya, lazlara da aynen bu yapılmaktadır. karikatürize edilen, aklı sadece hınzırlığa ve sinsiliğe çalışan gerizekalı bir halk olarak sunarak!
    türkiye'de ancak karikatürize edilerek tanınan bu millet , anadolu'nun en kadim milletidir ve ölmekte olan bir dilin sahibidir. lazlar, homeros'in destanında altın post'u korumakla görevli millettir. kimileri bahsedilen halkın gürcüler olduğunu kimileri lazlar olduğunu söyler ama genel çoğunluk destanda gelinen yerin orta karadeniz'den ileri gitmediği bu yüzden bahsedilen halkın lazlar olduğu konusunda fikir birliğine varır. hani ders kitaplarında yazmıyodur diye söylüyorum. türkiyede yunan'la ilgili bilinen tek şey "denize döktük" olduğu için, politika ve tarihle ilgili yürütülen tüm fikirler de hala ders kitaplarından öğrenilene dayandığı için not düşeyim istedim.

ekşiden alıntı.

ve benimde annem laz babam gürcü sormak istediğin özel birşey varsa cevaplayabilirim.

• ekşiden verdiğin yazının hiç bir alakası yok benim konum hakkında yanlış bir seçim olmuş.

soracağım özel bir şey yok. sadece bilgi almak istedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: :Fatih:

ekşiden verdiğin yazının hiç bir alakası yok benim konum hakkında yanlış bir seçim olmuş.

soracağım özel bir şey yok. sadece bilgi almak istedim.

Arkadaşım genel bir bilgi olsun diye buraya koydum. Lazlar rum değildir. Sen nasıl Rum, Türk, Gürcü olarak ırklara ayırıyorsan Lazlarıda o kategoriye koyarsın. Apayrı bir dili olan bir millettir. Dediğin bölgelerde yaşar ve dili şuan unutulma aşamasında. Rusların baskısının ne olduğunu mu merak ediyorsun ? yoksa lazlar hakkında genel bir bilgi mi almak istiyorsun ?
  • yanlış anlama yazı koydun eyvallah. ama istediğim o değildi işte
    Baştan itibaren merak ediyorum, baskıların nedenleri , göçleri, vs yani genel olan olayları.
  • Her Karadenizli'nin laz sanılmasında büyük etkileri vardır
    Fatih senin bahsettiklerin lazlar.Lazdırlar ama " lazız! " diye gezmezler ortalıkta.Türk'türler.
    Bende ÇamlıHemşin'liyim mesela.Biz de lazlık yok ama Hemşin ve çevresinde çok var.Bahsettiğin yerler işte.
    Ermeni oldukları da söylenir ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum.
    Çünkü Rize'deki eski konakların bazılarında haç vs. var.
    Şu anki lazlar müslümandır ama.
    Kendi aralarında kendi dillerini konuşurlar.Aksanlarından laz oldukları anlaşılır.
    Ama şu "uyy,daa,uşağum" geyiği gerçeği yansıtmaz.Televizyonlarda gördüğünüz gibi konuşmaz hiç bir laz.
    "DA" kelimesi de Rus'çadan falan geçme heralde.Çünkü pekiştirmek için kullanılıyor.
    Biz de kullanırız mesela Da,esevaspak... böyle çok kelime var.Tam anlamları bilinmez.
    Burda bazıları var :http://www.kavrun.8m.com/sozluk.htm

Bunların tamamını kullanıyor bizim sülale Lazlar da kullanır ama onlar kendi dili içinde kullanır.
    Zaten Lazca ve Hemşince farklı şeyler.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Hem%C5%9Finliler

Wiki'de de var baya bilgi...

Hemşinliler'in dili Türkçe'dir.Dinleri de Müslümanlıktır.Osmanlı döneminde Rusya'dan ayrılmak zorunda kalan ve Trabzon çevresine yerleşen Kuzey Hemşinliler de Hristiyandır aslen.Dilleri de Homşetsi diye birşey.

Biz Batı Hemşinliler oluyoruz.Ana dil Türkçe ama Hemşince'den araklamalar var şive olarak.Bunlar da bahsettiğim kelimeler işte.

Doğu Hemşinliler'de bahsettiğin Artvin,Hopa çevresinde yaşayanlar.Onların dili de Hemşince denen asıl Hemşince.

Kuzey Hemşinliler de Hemşince konuşuyor ama farklı olan tarafları dinleri : Hristiyanlık...

Benim bildiğim şeyse bu doğu hemşinlilere laz deniliyor galiba.Yani asıl laz olanlar doğu hemşinliler...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Lazlar Gürcü aylesinin bir grupu, güney-batı grupu. Gürcü grupuda Güney Kafkas aylesine ayittir.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
  • Hemşinli başka Laz başka. Birde bilmedende bazıların sanki öyleymiş gibi konuşması sinir bozucu.

Hemşinliler Ermenilerle akraba. Dilleride zaten Ermenice. Aynı Karapapak-Azeri ilişkisi gibi. Lazlarda Gürcülerle akraba.

Laz - Gürcü

Hemşin - Ermeni

Karapapak - Azeri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shinigamii -- 24 Ocak 2010; 0:12:16 >
  • Kenan sağol iyi bilgiler verdin
    Bendede azda olsa karadeniz kanı var çekiyor yani

quote:

Ama şu "uyy,daa,uşağum" geyiği gerçeği yansıtmaz.Televizyonlarda gördüğünüz gibi konuşmaz hiç bir laz.

Bu dediğin çok doğru,yakın arkadaşlarım var, rizeli artvinli , ara sıra gider gelirim evlerine, aile içinde ve dışarıda konuşmaları çok farklıdır, tabi bu bizdede var yani

Daha farklı bilgilerde bekliyorum
    okumak öğrenmek iyi geliyor

• quote:

Aslında televizyon dizilerindekiler fazla abartı. Tabii ki adamların iki lafından biri sürekli "uyy, daa, uşağım" gibi ünlemler değil. Dizilerde karakterin sırf Laz olduğunu belirtmek için öyle gösteriliyor. Ama gerçekte bir Laz'ın konuşmasını dinlediğimde bu tür ifadeleri az duyuyorum.

Ben Bursa'dayım ve burada Artvinli arkadaşlarım da var. Birinin öyle bir konuşması var ki Karadenizli olduğunu diğerlerine göre direkt belli ediyor. (Ardanuçlu) Bir de kendi dillerine özgü yiyecek-içecek adları vb. var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 24 Ocak 2010; 0:40:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

quote:

Aslında televizyon dizilerindekiler fazla abartı. Tabii ki adamların iki lafından biri sürekli "uyy, daa, uşağım" gibi ünlemler değil. Dizilerde karakterin sırf Laz olduğunu belirtmek için öyle gösteriliyor. Ama gerçekte bir Laz'ın konuşmasını dinlediğimde bu tür ifadeleri az duyuyorum.

Ben Bursa'dayım ve burada Artvinli arkadaşlarım da var. Birinin öyle bir konuşması var ki Karadenizli olduğunu diğerlerine göre direkt belli ediyor. (Ardanuçlu) Bir de kendi dillerine özgü yiyecek-içecek adları vb. var.

Bir de karadeniz kahveleri vardır. Herkes karadenizlidir, birde maç varsa tamamdır, Fenerbahçe-Galatasaraylı tarafların kapışmasını izlemek dinlemek mükemmel keyif verir insana .. kahvede maçı izlemeyi bırakıp kahvedekilerin muhabbetini dinliyordum hep

• quote:

quote:

quote:

Bir de karadeniz kahveleri vardır. Herkes karadenizlidir, birde maç varsa tamamdır, Fenerbahçe-Galatasaraylı tarafların kapışmasını izlemek dinlemek mükemmel keyif verir insana .. kahvede maçı izlemeyi bırakıp kahvedekilerin muhabbetini dinliyordum hep

Dernek gibi yerler oluyor oralar genelde :) Bende bursa'dayım ve burada inanılmaz derecede çok sayıda Artvin'li var. Ve değindiğiniz şu konu, evet Tv'lerdeki programlarda,dizilerde değişik bir laz karakteri yaratılmış ve bu böyle sürüyor. Aslında uzaktan yakından alakası yoktur. Tamamen değişik bir dil ile aralarında, aramızda anlaşabiliyoruz.

• quote:

quote:

quote:

Mesela bi de hep resimlerde videolarda çay alan kadınların üstlerinde keşan vb. şeyler olur.
    Öyle bişey de yok.

Son yıllarda Horon'u bile değiştirdiler...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.