Şimdi Ara

Lavabo değil tuvalet işte, basbayağı tuvalet...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.536
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türk insanı için kibar denilemez pek. Yok yok denilemez kabul edin şimdi. Trafikte, maçlarda edilen küfürleri bir kenara koyalım hadi, diyelim ki sinirdendir, karşı tarafın tahrik etmesindendir falan filan... Peki sokak ortasında sümkürmenin, 2 metre ötesindeki çöp kutusu dururken çöpü yere atmanın, ne bileyim insanların rahatsız olabileceğini (özellikle kadınların tabi) balkonlarda, piknik yerlerinde don atletle oturmanın, denize, havuza o iğrenç slip mayolarla girmenin ne açıklaması var? Ya da herhangi bir yerde sıra beklerken yaşlı, hamile, çocuklu falan bakmadan kaba tabirle araya kaynak yapmanın, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında ya da halka açık mekanlarda yüksek sesle konuşmanın nasıl bir özrü olabilir? Örnekler çoğaltılabilir tabi. Gece yarısı metal müzik dinlemek gibi, apartmanın ortak malı olan ardiye gibi yerleri kendi eşyaları ile doldurup başkasının haklarını çalmaya çalışmak gibi, üstü olan hocasıyla, yetkiliyle arkadaşı gibi konuşmak gibi... Ama hak yemeyelim şimdi bizim milletimizin çok kibar olduğu bir yer var. (?!?!?!) Ne mi? Tuvalet yerine lavabo demek. Restoranda, misafirlikte, iş yerlerinde hiç duydunuz mu "Ben bir tuvalete gidiyorum" diyeni, yok duyamazsınız "Bir lavaboya uğriyim" der genelde çünkü insanlar. Ben de buna hastayım, lavaboya uğramak ne demek, hem niye lavabo, söylenmesi sevimsiz ve zor bir kelime bir kere. Ayrıca ne demek istediğinizi de anlatmıyor. Bir kere bir misafirlikte "Lavabo ne tarafta" dedim, bana gerçekten içinde tuvalet bulunmayan, sadece lavabo bulunan küçük bir yeri gösterdiler "Haydaaaaa" dedim tabi mecburen sordum "Ya ben tuvalete girecektim" dedim "Öyle söylesene" dediler, o gün bugündür bıraktım kardeşim, direkt "Tuvalete gidiyorum" diyorum. Kibar değil miyim, değilim o zaman, bu kadar şeyin yanında, eğer bu kibarlık değilse değilim napiyim... Hem keşke herkes benim kadar kibar olsa....

bir blogtan alıntı,bende yukarda yazılan görüşlere katılmaktayım,sizce ne kadar doğru ve bir kibar yakşaım lavabo(tuvalet) demek...

• Çok ciddi bir ortamdaysam eğer, "lavabo" terimini kullanırım, ama genelde "tuvalet" i kullanırım. Ben, "tuvalet" in kibarlıktan uzak bir kelime olduğunu düşünmüyorum. Normalde düşününce tuvalet , lavabonun yanında kaba bir kelime gibi kalıyor ama aslında bence tuvalet demenin bir sakıncası yok.
  • Denize, havuza slip mayo ile girmenin nesi yanlış
  • quote:

Orjinalden alıntı: metalok

Denize, havuza slip mayo ile girmenin nesi yanlış

bence yanlış değil girebilirsiniz :)))
  • Şimdi lavabo ve tuvalet yan yana olsa da aynı mekan değildir. Lavaboda el yüz yıkanır. Tuvalet denildiği zaman direkt olarak dışkılama yada işeme için gidildiği anlaşılıyor. Oysa lavabo dendiği zaman muallakta kalıyor. Yüzde doksandokuz tuvalet için gidilse bile sadece el yüz yıkamak için lavaboya gidildiğini düşünme ihtimaline açık kapı bırakılıyor. İlk çıkış noktası bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 16 Eylül 2008; 1:30:22 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Şimdi lavabo ve tuvalet yan yana olsa da aynı mekan değildir. Lavaboda el yüz yıkanır. Tuvalet denildiği zaman direkt olarak dışkılama yada işeme için gidildiği anlaşılıyor. Oysa lavabo dendiği zaman muallakta kalıyor. Yüzde doksandokuz tuvalet için gidilse bile sadece el yüz yıkamak için lavaboya gidildiğini düşünme ihtimaline açık kapı bırakılıyor. İlk çıkış noktası bu.

kimden neyi saklıyoruz ki hepimizin sosyal bir ihtiyacı tuvaletlerimiz,daha eski asırlarda tuvaletde yoktu :)))
  • quote:

Orjinalden alıntı: selfpower

quote:

Ben uzun mesafe yüzdüğüm yani "çimmek yerine adam gibi yüzdüğüm için" slip mayo giyiyorum. Suya girdiğimde en az 45 dk sürekli kulaç çekerim. Slip Mayo ile yüzmek daha doğrudur. Gerek daha çabuk kuruduğu için ilgili bölgelerde enfeksiyona veya mantara sebep olmaz gerekse şortla güneşlenince oluşan "amele yanığı" oluşmaz..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben tuvalet diyorum.Utanılacak nesi var ki?
  • quote:

Şimdi lavabo ve tuvalet yan yana olsa da aynı mekan değildir. Lavaboda el yüz yıkanır. Tuvalet denildiği zaman direkt olarak dışkılama yada işeme için gidildiği anlaşılıyor. Oysa lavabo dendiği zaman muallakta kalıyor. Yüzde doksandokuz tuvalet için gidilse bile sadece el yüz yıkamak için lavaboya gidildiğini düşünme ihtimaline açık kapı bırakılıyor. İlk çıkış noktası bu.

doğru tesbit.

aslında benim gıcık olduğum kelime bayan.kadın desek neden kaba oluyor?
  • Ben 'blog' yazarken Türkçeyi katledenlere karşıyım. Başkalarını bu kadar eleştiriyorken bir de kendini , kendimizi eleştirmeliyiz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: selfpower

quote:

Slip mi silip mayamu slip ile giremezsin çok abez kaçar ama slip mayo ile girebilirsin
  • Zeki Kayahan ÇOŞKUN - Türkleri anlama kılavuzu.1/2

soruların cevabı burada,2.kez okumaya başladım bile..hadi bakalım anlayın birbirinizi..
  • quote:

Orjinalden alıntı: mea_kyz

Ben 'blog' yazarken Türkçeyi katledenlere karşıyım. Başkalarını bu kadar eleştiriyorken bir de kendini , kendimizi eleştirmeliyiz.

pardon... bir hata mı yapmışım yazarken...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selfpower -- 16 Eylül 2008; 19:59:51 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: berat23

quote:

doğru tesbit.

aslında benim gıcık olduğum kelime bayan.kadın desek neden kaba oluyor?

kadın deyince kabamı oluyormuş ki :) mesela günümüzün şiirlerinde bile kadınlarımız diye geçer,hiç bayanlarım olur mu :P

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selfpower -- 16 Eylül 2008; 19:59:22 >

• Bu tamamıyla vede aslı itibarı ile bir seviye meselesidir.
    Bir çok olayda ve durumdada bu geçerlidir. İnsan seviyesinin gerektirdiği gibi davranır.

Şimdi ''tuvalet'' sözcüğü zikredildiğinde akla gelen ilk şeyler bellidir (boşaltım vs..).
    Ancak bunu belli bir topluluk içersinde, belli insanlar huzurunda zikretmek bu seviye kategorisini seçen insanlar için hicap duyalacak bir husustur. Ki zaten hep bu yüzdendir ki atalarımız buna alternatif bir çok sözcük kulanmışlardır.
    (Ayak yolu, hela, kademhane, hacet yeri (100 numara) vs.. gibi)
    Ancak modern insan beraberinde yeni, modern yaklaşımlarıda getiriyor. Onlardan bir kaçıda ''lavabo, wc''

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 16 Eylül 2008; 21:01:23 >
  • Ben tuvalet kelimesini kullanıyorum.Ayıp felan değil.Üstelik bundan neden utanayım?

Bundan utanıyorsam Türkçe'den utanıyorumdur.

Biliyorum bir kaç arkadaş bana ''Ama bu kibar değil modern değil'' diyecekler.

Dilimizin başına ne geldiyse hep kibarlıktan modernlikten gelmedimi?

Onun içinmi 1100 küsür avrupadan ihraç kelime kullanıyoruz?
  • Arkadaşlar mümkünse lokanta da ben yemek yerken garsona bağırmayın tuvalet nerde diye!!!!! bilmem anlatabildim mi? Lavabo terimi yeme içme yapılan mekanlarda gayet başarılı ve durumu kurtarıcı bir sözcük.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ozas

Arkadaşlar mümkünse lokanta da ben yemek yerken garsona bağırmayın tuvalet nerde diye!!!!! bilmem anlatabildim mi? Lavabo terimi yeme içme yapılan mekanlarda gayet başarılı ve durumu kurtarıcı bir sözcük.

Gayet yerinde bir tespit.İnsanoğlu'nun iradesi ile çözebilecegi bir sorun aslında,nerede kullanmalıyım,
    nerede kullanmamalıyım gibi kişisel bir yargılama yapması lazım bireylerin.
  • Bu konuyla ilgili bir yazı okumuştum gazetenin birisinde.Hatırlayamadım şimdi hangi gazete hangi köşe yazarı.

Tuvalet kelimesini irdelemiş.Tuvalet denince aklımıza gelenleri sıralamış.Birisi malum yer.Diğeri bir giysi türü.Bir diğeri bir saç yapımı gibi birşeymiş.Meğerse tuvalet bakım anlamında kullanılan bir kelimeymiş.Yani biz yanlış yere tuvalet diyormuşuz.Lavabo dediğimiz yerin aslında tuvalet olması gerekiyormuş.

Böyle bir yanlışı öğrendiğimde çok şaşırdım.Kibarlık budalalığımız yüzünden gerçekleri öğrenemeyecekmişiz nerdeyse.
  • Benim görüşüme göre bu yazıda doğru olmayan birçok yargı var,
    ve birde bu yazıyı yazan kişinin kibarlık kriterleri çokta net değil,
    kibarlıktan bahseden birinin tuvalet yerine niçin lavabo dendiğini bilmesi gerekmezmi?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.